Diskusije : Novi Sad

 Komentar
Žeželjev most
pileg6
(opozicija)
18. oktobar 2009. u 09.50
Kamionima preti zabrana prelaska
Most više ne može da izdrži tutnjavu teškaša

Novi Sad - Kamionima težim od pet tona će, po nalogu saobraćajne inspekcije, biti za desetak dana zabranjeno kretanje preko Drumsko-železničkog mosta ako stručnjaci „Puteva Srbije” do tada ne nađu rešenje da se spreči dalja jurnjava teškaša ovim prelazom na Dunavu, saznaje „Blic”. U „Putevima Srbije” kažu da nalog još nisu dobili i da ne znaju kakav se posao od njih očekuje, a u Gradskoj kući napominju da, u slučaju zabrane na jedinom prelazu otvorenom za kamione, njihov saobraćaj neće dozvoliti preko Varadinskog i Mosta slobode.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Siniša Bubnjević kaže da je komisija sastavljena od predstavnika „Železnica Srbije”, MUP-a, saobraćajne inspekcije i drugih ustanova odlučila da ne izda upotrebnu dozvolu za Drumsko-železnički most jer je ocenjeno da „konstrukcija ne može više da izdrži prolazak teških kamiona i pored prošlogodišnje obnove”.
- Grad nema nadležnost nad ovim prelazom, ali nam je on potreban dok se ne sagradi Žeželjev most. Glavni problem je što kamioni, kojih dnevno ima više od 4.000 ne poštuju dozvoljenu brzinu kretanja i time oštećuju most. „Putevi Srbije” moraju da reše pitanje brzine kretanja teškaša i, ako to ne urade, za 10 dana će biti zabranjeno kretanje kamiona težim od pet tona - navodi Bubnjević.
U službi za odnose sa javnošću „Puteva Srbije” navode da još nisu dobili dopis vezan za Drumsko-železnički most, ali da će ispoštovati nalog inspektora čim stigne jer to i inače rade.
Zatvaranje ovog mosta za teške kamione značilo bi da prevoznici moraju da koriste prelaz preko Beške, što će im rutu produžiti za oko 30 do 40 kilometara u jednom pravcu. Gradske vlasti, naime, ne nameravaju da dozvole prelazak kamiona na Varadinskom mostu i Mostu slobode, iako oni mogu da izdrže teret, sa obrazloženjem da teškaši uništavaju gradske saobraćajnice. Bubnjević se nada da će „Putevi Srbije” obaviti svoj deo posla i da se nevolje sa prelaskom kamiona preko Dunava nalik onima od prošle i pretprošle godine neće ponoviti.
On podseća i da su za održavanje mosta nadležni „Putevi Srbije”, a ne gradske vlasti, iako je grad prethodnih godina ulagao novac u njegovu rekonstrukciju, pošto je prelaz potreban i Novosađanima.
Ovaj montažno-demontažni most podignut je u proleće 2000. godine kao privremeno rešenje, uz procenu da će trajati oko tri godine, odnosno do izgradnje novog Žeželjevog mosta.

Gradnja Žeželjevog mosta jedino rešenje
Konačno rešenje problema prolaska kamiona kroz Novi Sad će biti rešeno gradnjom novog Žeželjevog mosta, sa dve železničke i dve saobraćajne trake. Njegova gradnja očekuje se sledeće godine, a gradonačelnik Igor Pavličić rekao je da će novac za novi most obezbediti Evropska komisija, od koje je republika dobila 30 miliona evra za tu namenu, a pokrajina i grad će zajedno dati još toliko novca nakon što se okončaju pregovori sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Most bi trebalo da bude sagrađen za tri godine.

Komentari

Stevan Djakonov | Subota, 17 Oktobar 2009. 18:19h

Da nasi „genijalci ” na vlasti ne trose pare za projekte i „projekte” mosta na starim stubovima preko koga nikada neće moći da predje ništa teze od 5 tona ukupne mase,jer ulazi u gradsko jezgro kod fakulteta , već bi bar zapoceli prilazne puteve za novog Zezelja bez koga nema rešenja saobracaja u Novom Sadu ( a ta glupost od mosta na starim stubovima nikada neće biti izgradjena)

Bule | Petak, 16 Oktobar 2009. 23:19h

Dok se Zezelj raspada „nasi veliki umovi” razmatraju novi most kroz tvrdjavu?! Šta su konkretno uradili za grad od kada su radikali otisli? Nula. Kad nam je vlast sve alavi klinac amater do amatera.

adrijana | Petak, 16 Oktobar 2009. 15:51h

Pa gde je policija da kaznjava prekoracenje brzine?! Koliko niko ne postuje ogranicenje brzine preko mosta, samo naplacenim kaznama bi se mogao izgraditi novi most.

sloba | Petak, 16 Oktobar 2009. 15:30h

Zar je kolona šlepera teža od teretne železničke kompozicije?

sasa | Petak, 16 Oktobar 2009. 14:39h

Pa nijedan most nam u državi nije kako treba.da nam Tito nije ostavio ovo sto imamo vozili bi se camcem

kicos | Petak, 16 Oktobar 2009. 12:21h

zanimljiv početak...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.