Diskusije : Književnost

 Komentar
Prilog za ženske studije
MC_
(Bihilist)
12. februar 2022. u 05.20
Prilog za ženske studije
(K-429)

Stefan i An sede naizgled sasvim opušteno, nehajno i cool na niskoj sofi u dnu sobe koja se polako puni gostima. Domaćica na ovoj zabavi, debeljuškasta gospodjica Mina je servirala „Mohito”, kubanski koktel sa listićima od nane, rumom i ledom. To je naravno fasciniralo sve prisutne. Stefan je kao ljubitelj i poznavaoc Latino kulture odmah našao da je led trebao da se drobi, a ne da se stavljaju kockice, stručno je proverio da li je nana sveža i ustvrdio da nije.
Sve je to za An bilo dosadno i preko volje je reagovala na njegove izjavne rečenice tipa „ovo je trebalo drugačije da se uradi”, An je jedva dočekala da se Stefan upusti u razgovor sa drugim gostima, podigla je čašu, nije joj se bas svideo koktel, ali pošto se svima svideo, pravila se i ona da se i njoj svideo i iza ivice čaše je krišom posmatrala prisutne. Recimo, crnokosi Fabijan joj je bio zapao za oko. Fabijan je nosio crnu, usku pedersku majcu i to joj se baš dopalo. Sećala se kako je čula da se Fabijan zimi bavi snowboardingom, a da leti roni i to joj je izgledalo tako cool, a uz to je i zgodan i ima dobra kola. Doduse i Stefan ima dobra kola, ali je po malo štreber, i ne zna da se šali, ali Stefan ima smisla za uredjenje stana i nije neprijatan, nikada se nije drao na nju, a još manje da je ikada udario ili tako nešto nezgodno što se dešavalo nekim njenim prijateljicama. Ipak, možda bi bilo bolje da je sa Fabijanom, nego sa Stefanom, jer joj Fabijan možda više odgovara, a ona nije sigurna da li je zaista tako, a ako bi htela da proba, možda bi izgubila Stefana, možda bi joj neka druga žena preotela i Fabijana i onda bio stala potpuno sama i gubitak bi bio dvostruk. Zato bi trebalo da proba, da vidi da li joj Fabijan odgovara, možda da ga napravi ljubomornim, pa da vidi njegovu reakciju i onda da posmatra Stefanovu reakciju, jer ako je Stefan jako voli, pokazaće i on ljubomoru i videće na kraju ko joj više odgovara.

Fabijan je u vezi sa Tinom, ali Tina ju je uvek nervirala jer mnogo priča. Ne zna šta Fabijan nalazi na Tini. Posmatra Tinu, gleda njene grudi, kakve su joj grudi, da li vise, ili su spuštene, da li su veće ili su manje od njenih. Pokušava sve to da proceni iz daljine ali nije joj zgodno, moraće da pridje Tini. A možda i tada neće uspeti ništa da vidi, moraće sa njom na bazen ili u saunu ili na more, to je najbolji način da vidi sve, da vidi šta to Tina ima a ona nema, jer ako je Fabijan sa Tinom, a ne sa njom, onda bi Tina trebalo nešto da ima što ona, An, nema.

Doduše. Stefan nije sa Tinom, nego je sa njom An, što bi trebalo da znači da i ona ima nešto što Tina nema, ali ko zna zašto je Stefan sa njom? Možda je ne voli, možda je i voli ali ne dovoljno. Možda je voli i mnogo, ali ne na pravi način kako ona to već zaslužuje. Kada je neko u vezi mora stalno da bude na oprezu, jer uvek može da naleti nešto bolje, i ako ne odreaguješ može neko drugi da odreaguje i da pokupi to „nešto bolje” a ti da ostaneš sa onim koga imaš. Ili još gore, može neko da ti preotme i onoga koga imaš.

To je kao rat a An zna da se ponaša u svim tim situacijama, zato se i odlučuje da igra na više karti tako da preko ivice čaše upućuje jedan od „onih” osmeha samom Fabijanu koji je zanet razgovorom pa je konstatuje samo delimično i reaguje slabije nego što bi morao da reaguje kada mu se uputi jedan od „onih” osmeha. To An strašno razočarava i zato vreba priliku da se približi Fabijanu i da mu stavi do znanja da je prisutna. Naravno, sve to mora da uradi polako, da se ne izblamira, jer ako neko primeti da ona to radi zbog Fabijana izblamiraće se.

Najbolje bi bilo kada ne bi postojale druge žene. Onda bi ona bila privlačna svim muškarcima i da bira. Ili ako bi sve druge žene bile barem dvadeset godina starije od nje, a ona da ne stari nego sve da stoji tako statično. Kao kada se našminka, to ne traje večno, ali kada bi trajalo večno i kada ne bi starila i kada druge žene ne bi prilazile muškarcoima oko nje, onda bi An izvesno mogla da utvrdi ko je od tih muškaraca stvarno zainteresovan za nju i koliko, jer ako je zainteresovan za neku drugu ženu, onda nije zainteresovan za nju. To je ili-ili situacija. A kada joj niko ne bi smetao, onda ne bi bilo ni razloga za nervozu, ni za takmičenje, nj za razmišljanje šta da obuče i sve bi bilo sasvim jednostavno. I kada bi imala pristup do svih muškaraca na svetu, jer ko zna gde na ovom svetu živi neko ko joj savršeno odgovara.
To je kao da si u kupoviini, a nemaš šansu da vidiš sve prodavnice, i ostaješ frustrirana, a „možda na nekoj skrivenoj polici u nekoj prodavnici, ko zna gde, ima nešto i za tebe. Ali tamo ne možes otići i to saznanje o propuštenim prilikama je nepodnosljivo.

Stefan i dalje priča, ne prestaje. Bez obzira na osmeh na njenom licu, An je užasno nesrećna. Osim toga joj je i dosadno. Sve te propuštene prilike. Zato se odlučuje da više ne sedi. Bez reči ustaje. Zapocinje kretanje po sobi. Stefan je u pozadini i u prošlosti, zaboravljen i izvan fokusa. An pokusava da svom kretanju da neki izraz, da da licni pečat svom kretanju.. Nabacuje osmeh, jedan svež osmeh tipa ”uzmi me„, ne, ne, to je osmeh tipa ” zanimljiva sam i kreativna„, ne, to je osmeh :”zabavna sam i pozitivna„.

Stiže do mesta gde stoji Fabijan. Uklučuje se, sluša razgocor o sportu koji je za nju jednako dosadan kao i onaj o koktelima. Ipak, gleda svoj koktel, stavlja čašu na mali bar pored koga stoji Fabijan. Poluispijen koktel mohito se blista pod slučajno nacentriranom spot svetiljkom, listići nane ljuljaju se u kupi od stakla. An je na čas sasvim hipnotisana. Onda se polako priseća jednog trika nekih stilistkinja sa BBC-a. One su znale da i od nezanimljivih i ružnih žena naprave zvezde. An zato pažljivo kažiprstom prevlači u krug po ivici čaše. Taj seksi pokret trebalo bi da ima efekta na muškarce, tako su barem rekle one stilistkinje. Ali Fabijan nije impresioniran trikom engleskih stilistkinja, on nastavlja da priča o zimskim sportovima i hotelima i iznajmljivanju automobila.

MC_
(Bihilist)
12. februar 2022. u 05.20
An pokušava da se nekako proširi, da zauzme što više volumena. Pokreće ruke, uspinje se na prstima, okreće lice ne bi li je Fabijan primetio. Ili neko drugi, tako da bi razgovor započeo, a Fabijan se posle uključio. Propinje se, istura grudi. Započinje razgovor o putovanjima.
I ona je bila na zimskim sportovima, i ona je bila fascinirana brzim smučarima koji su se spuštali niz padinu. I ona se fotografisala ispred ski-liftova. Da, i ona voli ekstremne sportove i brzinu. Sve to ispada iz nje, kao da povraća, kao vodopad…
Sve do prvih tanušnih znakova uspeha, kada je Fabijan primecuje, kada se Fabijan okrece ka njoj, počinje razgovor o putavinjama, o tome kako je Instambul ponovo „hot”, i ronjenje na Crvenom moru, svi iz njegove firme su išli, ali on je bio pre svih. Kaže, da su i Turci i Arapi vrlo predusretljivi i gostoprimljivi prema turistima i da je sve sasvim dobro organizovano, najvažnjije da je sve dobro organiovano, organizacija je prava stvar i ljudi koji studiraju Organizaciju rada su pravi čarobhnjaci. Na primer on je imao za zadatak da u jednoj catering firmi smanji troškove. Uspeo ja da smanji broj osoblja u kantinama koje drzi firma. Sada recimo, tri žene rade posao koje su nekada radile njih pet. „Malo se vise znoje”, šali se Fabijan. I to je tako smešno, to je izvanredno smešno svima, naročito An, te smrdljive, oznojene žene u kantini. koje pune porcije supe.
An pokazuje zube i jezik pepuna entuzijazma, da može pokazala bi svoju utrobu, sve. Ali sada više i ne mora toliko da se trudi, sada On razgovara sa njom, a možda im se priključi i neki drugi muškarac, neko još zabavniji, neko ko je možda još više cool. An se oseća tako superiorno, ako joj bude zgodno pitaće Fabijana izokola šta misli o njoj. Naravno ne sada, možda bi mogli da izadu jednom zajedno...

Za trenutak, samo za trenutak ophrvavaju je misli, njena vlastita nesigurnost, to da je ona u vezi sa Stefanom, to da bi u ovoj trgovini i ona mogla nešto da izgubi, mžda sve da izgubi. „Ko rizikuje može mnogo da izgubi, ali ko ništa ne rizikuje, ništa i ne dobije”. I ta Tina, bila je tako super, sada je kažu postala depresivna. Ne zanimaju je više izlasci, ne ide u kupovinu. A Fabijan je još sa njom sto bi moglo da znači da je An još manje zabavna od depersivne Tine. Te strašne misli ima An dok savršeno kontroliše svoje lice, da se ne vidi eksplozija sumnje i gorčine. An se uvek kontroliše, kao da igra poker se An kontroliše. Ponovo je samouverena, trese glavom, pomera rukom kosu da bi istisla „To” iz sebe, to nešto što Fabijana treba da primora da je „uzme”…

I kao što nebeske pojave imaju svoj zenit, tako i zvezde zalaze iza horizonta a pojavljuju se nove. U Aninom slučaju, nova zvezda zove se Liza, a pojavom zvezde Lize, njena zvezda gasne i zalazi iza horizonta. U životu se sve dešava brže nego na nebu. Jer Liza, markantna dvometrašica, „plivačica ulazi u sobu. Kao da senka pada na Fabijana, kao da ta ista senka zamračuje Aninu dušu.
Jer Fabijan je samom pojavom Lize potpuno fasciniran, ona je profesionalni sportista, ona je ono što je Fabijan oduvek želeo da bude. Liza je snažna, Liza je uspešna, Liza nema komplekse u vezi grudi jer Liza i nema grudi. Liza ima na licu veliki ožiljak koji nosi sasvim ponosno, kao kakv ukras. Liza nije ženstvena, ali je uspešna, a uspeh je najatraktivniji detalju svetu velikih malih decaka kakav je Fabijan. Zato se on i okreće ka Lizi, pita je nešto o šampionatu, čitao je o njoj na mrežama i sada, hteo bi da razgovara sa njom, zna on sve probleme vrhunskih sportista. Oni se u stvari znaju od ranije. Fabijan je takođe trenirao ali je prestao.

An gleda kako joj žena-zver oduzima već ostvarenu pobedu. Sada na nju niko ne obraća pažnju. To je strašno, nepodnošljivo. Ni Fabijan ni ekipa za šankom, svi su se okrenuli Lizi. Lizi koja štrči, onako visoka, Lizi koja i ne pokušava da bude žena kao što An pokušava ili kao što Tina pokšava i zato je An naročito besna i u sebi bi da se osveti Lizi, želi joj da se jednog dana udavi u bazenu, na treningu, da se otruje hormonima koje sigurno uzima i tome slično.

An je sada bes. Ona je bes. Bes jer se na nju ne obraca pažnja, bes jer neka druga žena evidentno privlači pažnju muškaraca više nego ona. Lice od besa se okreće po sobi. Lice od besa forimra masku, i osmeh tipa ”ništa mi nije, baš se dobro osećam„ govori lice od besa dok izpod ključa. Razmišlja brzo da možda sve i nije tako crno, ima Stefana, možda će usput da sredi neki blind date i da nadje nekog još zanimljivijeg ili će neko zanimljiv i nekonvencionalan i/ili bogat da nadje nju. Recimo, upoznaće nekog tipa sa manirima, on će je pokupiti na svoju jahtu i jahta će nestati iza horizonta dok sunce bude zalazilo. Baš tako bi moglo biti. Do tada, bolje vrabac u ruci nego golub na grani.

An se vraća ka mestu gde Stefan i Dario razgovaraju. Polako priprema izraz lica ”tako si mi nedostajao„. Nada se da će uspeti da ga prikaže Stefanu, jer Stefan je sada jako zauzet. Dario je takođe kolekcionar modela železnica i njih dvojica često žustro i uzbudjeno razgovaraju o svom hobiju. An se približuje, An seda pored Stefana. Stefan i An sede jedno kraj drugog.

Zamrznut osmeh lebdi na Aninom licu, ali Stefan je ne konstatuje. An će morati da sačeka sa svojom prezentacijom. An mašta, An je nesrećna. Niko je ne razume. Vadi ogledalce, popravlja karmin. Tako je sama, dok Stefan i Dario, ne primećujući je, uzbudjeno diskutuju o performansama madjarske lokomotive K-429 iz 1951. godine. Ta lokomotiva je bila jedna od poslednjih modela parnjača pre nego što su takve locomotive otišle u istoriju i u odnosu na ranije modele, imala je znatno nepredniju mehaniku i smanjenu potrošnju uglja.

MC”
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.