Diskusije : Književnost

 Komentar
АРХИВА ИНТЕРНЕТА – снимци из 1998 – 2003. године
Amika
15. jun 2020. u 04.37
Велики поздрав свим старим познаницима: Бориши, МЦ-у и осталима. Корона ме је навела да се вратим на почетке свог интернет бивствовања. Ево како:

Ако имате стари компјутер и оне мале дискете погледајте да ли још раде – док раде. Мој је прорадио а дискете су биле пуне снимака из 1998. и следећих година, до 2003, са тада јединог већег српског виртуелног сајта са форумима за дискусије свих врста: Сербиан Кафеа.
И тако, док сте се ви борили са вирусом из Витешког реда Круне, ја сам живео у безбедној прошлости коју је протресло само силеџијско НАТО бомбардовање Србије и неколико мањих ратова, ту и тамо. Дискете су биле пуне тадашњих бегунаца у, тада младу, виртуелну стварност препуне прича, исповести, песама и питања први пут поверених празнини екрана. Упућене су у белину простора, на лебдеће адресе где су их читали, опонирали им, коментарисали или им се дивили други непознати бегунци из целог, шареног света.
Тада сам схватио да је то ПРЕДИСТОРИЈА ИНТЕРНЕТА, чудо комуникације у зачетку, које постоји још само на тим малим дискетама које све теже учитава мој стари, разглављени компјутер.
И док су Витезови реда круне побеђивали и гинули, учећи нас већ заборављеном елементарном животу, ја сам ту предисторију интернета из 1998 – 2003. године пренео у ново, пост-коронарно доба. Ено је на мом сајту под насловом АРХИВА ИНТЕРНЕТА – укупно близу хиљаду тестова свих врста. Погледајте и проверите да ли је Раде из „Насељавања Византије” у праву: времена су увек иста – каже он - само се газде и шанкери мењају.
Amika
15. jun 2020. u 14.03
Обавештење о АХИВИ ИНТЕРНЕТА мало вреди без линкова. Надам се да су дозвољени.
Дакле, сајтје www.amika.rs
а директна веза је https://serbiancafenekad.blogspot.com/

Погледајте, па ако имате снимке из тог периода - јввите се.
MC_
(Bihilist)
19. jun 2020. u 04.21
Hvala za ovo Amika.

Kada čitam, čini mi se da je publika bila nekako vise posvecena, udubljena u knjizevnost? Znacilo im je.
Šta misle ostali o tome?
Amika
19. jun 2020. u 18.05
Марко, добро си то запазио: „значило им је”.
У то време ово је било једно од првих места где си могао да објавиш, прочиташ, дискутујеш. И безмало сви које интересује књижевност и залазе на интернет били су овде. Данас је то расуто на хиљаде ткз „блогова”, сајтова, издавача - ако платиш трошкове књиге. Читају само они који пишу, и они који траже забаву или лек за неку своју интимну бољку.

И даље мислим да си ти писац за обимнија дела од понеке приче. Она о дечаку са двогледом, па пример, изврсно је написана и да је поента дубља од шок-забављачке била би антологијска. Подигни лествицу више, кажу атлетичари, ако то већ ниси урадио.
borisaR
(gutac plamena)
21. jun 2020. u 21.47
Здраво Мико,
Да те не питам како си јер видим да си у одличној форми. И ја ових дана преврћем по својим архивима и нервирам се јер су ми клинци ишарали списе кад су били мали које ионако тешко дешифрујем због сопственог „красниописа”. Елем неке од тих ствари нађем на твом линку. Да те нема требало би те измислити. Ти си први шватио значај ове својеврсне демо листе. Лијепо је подсјетити се старих-добрих времена.

Срдачан поздрав

Бориша
Amika
22. jun 2020. u 18.07
Бориша, радује ме да ниси одустао и да настављаш свој песнички усуд.
Ја твоје песме, као и МЦ-а и још понеког, увек прочитам, мада сам ја прозни писац, и понекад се задивим како уз риму искажете неку суштину, у сажетој форми која наличи на мали, блистави кристал.

Ови снимци су настали у време интернета преко телефона и модема и да не бих трошио скупе сате (уплаћивао сам по 5 сати месечно) ја сам снимао све што ме је интересовало и касније, као се искључим, то сам читао, понегде се укључивао и спремао своје текстове. Сада, то је база текстова која даје слику оног времена и која се може вратити у стару интерактивну форму ако то неком некад буде занимљиво. Сачувано је од свеопште пролазности док нека корона не покоси и интернет.

Видим да постоји књига Америка без Колумба. Твоја је? Имаш на Лимунду или Купинду читаву малу рецензију, вероватно издавача из 1995. године.
Amika
22. jun 2020. u 18.13
Пет -шест реченица и одмах грешка. Књига је Boriša Rašević - Kolumbo bez Amerike (pesme) Drugi prim
borisaR
(gutac plamena)
22. jun 2020. u 18.52
Да „Колумбо без Америке” је моја прва књига. Судбина саме книге је веома интересантна. Наслов и прве обрисе књиге идеја је професора српског језика из мог родног мјеста Недељка Крављаче који је имао веома високо мисљење о мојој поезији. Чак је направљена и насловна страница књиге у немогућим ратним условима. Недељков зет је био академски сликар и он је помогао.
Онда се све то сели о Вршац гдје сам стигао по препоруци у КОВ код покојног Петру Крдуа. Петру је прегледао моје списе скоро два мјесеца и желио је да то објави међутим ту су испале одређене не книжевне околности на које ни ја ни Петру мисмо могли утицати.
На крају понуду за објављивање добијем од Душана Белче уз одређене корекције које ми је он савјетовао. Душан је одржао ријеч и книга је угледала свјетло дана.

Поздрав

Бориша
Amika
23. jun 2020. u 02.27
Честитам са вишедеценијском задршком. Ово сам нашао о књизи:

Izdavač: Ugao, Vršac
Godina: 1995.
Broj strana: 60
Meki povez
Biblioteka: Biblioteka Ugao
Skladište: DS1

Raševićevi stihovi čudnovate su varijacije na teme ljubavi, samoće, zapitanosti nas svakodnevicom egzistencije, pisani na strašnom mestu – Sarajevu, usred rata, pod kuršumima i eksplozijama.
No, dok njegovi sunarodnici, koje je sudbina takođe zatvorila u isti vrtlog, govore o užasu u njegovim pojavnim oblicima, ovaj mladi pesnik peva o nečovečštvu prelomljenom kroz svoj unutrašnji svet. Rat će direktno ući u stihove izuzetno retko ali će, kao tačka koja menja vizuru, biti prisutan u svakoj pesmi.
A u svetu u kome svaka stvar dobija novo značenje, nezamagljeno, bliže esenciji života, ima mesta za ironiju i samo-ironiju, cinizam ali i raspevanost rime, zadovoljstvo trenutka, iskonski optimizam.
Ima mesta „da nastavim svoje stasavanje” kaže pesnik, stasavanje u koje je neizbrisivo utisnuta svest o krhkosti trajanja, po kome se Raševićevi stihovi mogu prepoznati i biće prepoznavani.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.