Diskusije : Filosofija

 Komentar
Интелигенција против ума
Mister_No
(Bonelli editore)
06. februar 2017. u 22.00
Која је разлике између интелигенције и ума? Интелигенција решава проблеме, а ум тежи ка истини.

У том контексту и филозофија као друштвена наука која се бави умношћу, односно наука коју не карактерише само љубав према мудрости, већ тежња ка истини. Није узалуд Платон говорио да филозофи као најумнији људи треба да владају једног државом.

Сведоци смо техничке интелигенција која је данас на снази, људи - фах идиота који су експерти на компијутерима или искључиво у једној области свог видокруга делвоња, али који не поседују универзално знање нити критичку самосвест, већ се ради о људи који беспоговорно извршавају задатке и не постављају (конкретна) питања од егзистенцијланог значаја за човечанство.
Dovla1
07. februar 2017. u 12.57
Um i inteligencija nisu u sukobu,oni su jedno isto.
Mudrost i istina su takođe isti pojmovi.Ko može znati istinu ako ne mudrac.Šta je um,koje su njegove greške i mogućnosti,to sam pisao dole na temama,ali kako da se snadjes u 250 postova,a vecina tih postova su tralalalala.
Inteligencija jeste obmana,pa ne cudi sto je njen razvoj tj napredak uma doveli samo do napretka materijalistickih nauka.U zadnjih dva vela filozofija je nazadovala a nauka napredovala.Onda ne treba da se cudimo sto je svet danas tako surov i nakazan.
Pogledaj testove inteligencije,u njima nema ništa humanisticko,samo neke brojke,kombinacije i lukavstine.
I danas kad za elitu kažu da je to „inteligencija” ,ja to uvek gledam sa rezervom.
Inteligencija uvek i mora biti tehnicka,mehanicka i materijalisticka.
Filozofija je nešto više,filozofija i religija su duhovnost,mudrost.Samo tu možemo traziti istinu a nikako u prirodnim naukama,kod intelektualaca.
labudica
(EKV)
07. februar 2017. u 22.57
labudica
(EKV)
11. februar 2017. u 00.39
Teska tema, jedna od onih gdje može lako doći do svadje, ali ne bi trebalo, jer postoji puno odgovora (kako ko vidi).

Citala sam na drugim diskusijama o ovome i svako je reko nešto na svoj način, bez nekog na kraju zakljucenog odgovora za koji bi se moglo reci: e to je bas tako.

Nalazila sam i na tekstove gdje se navodilo da su Hegel i Kant o tome malo vise pisali, ali nisam bas sasvim razumjela tekstove. Previse filozofski za mene.

Po mom, ukratko: inteligencija je samo jedan od neizmjerno puno drugih produkata uma.
Dovla1
11. februar 2017. u 18.11
Nemoj se brinuti što ne razumes Kanta i Hegela, ni oni nisu bas sve razumeli sami sebe.
Kant se zalio da je zaljubljen u metafiziku ali da ta dama nije njemu naklonjena.Ha,uvek je drugi kriv,a možda se trebao zapitati da on možda nije kriv sto mu je metafizika tako malo radosti dala.
Možda je on ipak bio skloniji onoj drugoj dami koja se zove fizika i matematika.I sam je hvalio matematiku jer je njeno znanje apodikticno tj nesumnjivo,a da je metafizika nesigurna.
Bolje i da postoji jedna žena koja mi se svidja,pa makar ona ne bila za mene zainteresovana,makar odbijala moje udvaranje,i otisla sa drugim,nego da ne postoji žena koja mi se dopada.
No Kant je iduci putem starijih filozofija,dobro potvrdio da su nasa iskustva posto su uzrokovana,time slučajna,a nasuprot tome u svetu stvari po sebi,tj onom metafizickom svetu,može postojati apsolutno biće.Možda je to bog,ili ga neko drugacije zove.
U njegovoj etici,i ako on lepo tvrdi da moramo biti moralni prema svima jednako,da nam je to pravilo ,duznost,zakon.Ipak on u pogledu etike tj vrline pravi po meni klasicnu zapadnu materijalisticku grešku.
On tvrdi da naše vrline,nas moral,ne donosi nam sreću u ovom culnom zivotu.Da je ta sreća ostvariva samo u inteligibilnom svetu tj u natculnom,a to zahteva besmrtnost duse.To mi nekako lici na one crkvene dogme o raju i paklu.Ko se lepo ponasa,posle smrti ide u raj a ostali u pakao.
Ja ne sumnjam u to da će i posle smrti biti srećniji onaj ko je bio moralan u ovom svetu,ali sam siguran i da naše vrline nam koriste već u ovom culnom svetu.
Generalno,zapadna filozofija je vise posvecena proucavanju uma i razuma,sveta fenomena,pa ne cudi sto je zapadni svet bogatiji,ima razvijeniju nauku.
Dok istocne filozofije,ne sto su starije,one su vise posvecene ucenju o dusi i srcu,i teziste na tome grade.Zbog toga ja i smatram istocna ucenja za vrednija od zapadnih.
Dovla1
13. februar 2017. u 18.08
Ti si to izgleda puno mlada kad ovo slusas, ispod 35 god.
labudica
(EKV)
14. februar 2017. u 11.36
Od 14te je slusam,zna biti nekad zarazno kad je poželim slusati,a njene pjesme su neprolazne.Slusacu je dok sam ziva kad god je poželim.Ona je vrhunska umjetnica.Isto kao i RHCP i ostali.Neke pjesme i izvodjaci su prolazni a isto tako znaju biti zarazni,ali traju samo par dana.
Dovla1
14. februar 2017. u 13.11
Meni deluje kao tipicno americko smece.Verovatno si kao dete dosla u Kenjadu pa si imala vremena da se naviknes i prilagodis da bi mogla tako nešto da svaris.Meni para usi,vrsi mi nasilje nad usima i mozgom dok je slusam.
Ako je već do popularne muzike,pa ipak mi bolje deluju ovde dve-tri

https://www.youtube.com/watch?v=nVjsGKrE6E8
https://www.youtube.com/watch?v=b-I2s5zRbHg

https://www.youtu be.com/watch?v=rYEDA3JcQqw
labudica
(EKV)
14. februar 2017. u 23.06
Dosla sam sa 18,dakle ja sam slusala strane pjesme od malena jer volila sam VIVA,ako se sjecas tog njemackog kanala.

Vidila sam da si ti jednom dole negdje postavio Seku Aleksic i pjesmu ne moras da budes lep,i meni je to bilo smijesno.Šta se može nauciti iz one pjesme?

Al meni sad nije do pjesama ni do diskutovanja i vjerovatno neću vise pisati ovdje neko vrijeme jer moram se oporavljati.Imala sam spontani i bili smo na urgentnoj 3 dana...Ugl. sad su nasi teski dani jer izgubili smo bebicu,a ja još imam bolove.
Dovla1
15. februar 2017. u 00.46
Zao mi je. Nisi pisala nekoliko dana, verovatno zbog toga.
Filozofski pogled na zivot, svakako ti sad može pomoći.
Qlex
(!)
13. jun 2017. u 15.54
labudice,

bas mi je zao sto si imala spontani,
sad čitam, nisam bio ovde neko vreme

kako si sada?
labudica
(EKV)
04. avgust 2017. u 19.21
Možda i ne vidis ovo, izgleda da je izumrla diskusija, ali da dobro sam :). Prilično sam brzo se i oporavila, već sam nakon 7 dana na poso isla.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.