Diskusije : Beograd

 Komentar
Ко је УРБАН
dulebg
(posmatrach)
31. maj 2012. u 06.59
Тужно је уопште да неко у Европи треба да буде УРБАН. То под 1) повлачи да други НИСУ, а онда се поставља питање: зашто је једно добро, а друго лоше, одн.како постати Урбан?

Збуњен сам над појмом „Урбаног” - прву асоцијацију имам на Душана Прелевића-Прелета, Мику Антића, Мику Аласа, Богдана Тирнанића, Радована Марковића Белог - тј. све неке чубурске ликове.. а знамо која је Чубура запиздина у односу на ето Дорћол? Зар не тврде дорћолци да се Европа завршава са Славијом?

Потпуно сам побрљавио - мени си урбан ако радно време проводиш у Каленићу, Пејтону, некад беше у Липи, Вашингтону, Домовини, Шанси.. Ловачкој причи. Некада су Урбани устајали од кафанског стола (неки нису могли ни да устану) да би декламовали своје стихове, или држали политичке тираде - док би их кафана нетремице слушала; људи би памтили, ДБ-овци записивали, тако да одјеци урбаног Београда допиру и до нас.

--

Шта је данас УРБАН? Да ли је то макар тинејџер са залихама спреја, који украшава град, оставља траг да га је некад овде било? Репер у превеликој тренерци, што хода као да га ништа и нико не занима, а смишља у глави текст нове песме, којом ће запалити свет? Јесу ли урбани дечаци из Железника, Раковице, Младеновца, са ножевима, боксерима, безбол-палицама и понеким пиштољем?

Медији форсирају слику Јапија као Урбаног. Урбан си дакле ако си: добро плаћени службеник, живиш сам и можеш себи да приуштиш фенси стан, пристојна колца, фирмирану гардеробу и опрему за стан. Осим тога, као урбан - требало би да летујеш негде иза Екватора, јер што даље отпутујеш - већа је шанса да тамо сретнеш Некога, ко ће коначно учинити Нешто од твог живота.
nina
31. maj 2012. u 08.44
Mesas pojam urban sa pojmom boem;)

Urban je onaj ko ne baca pikavce kroz prozor auta (ili stana, sve jedno) i ne zove ljude na kucni telefon posle deset uvece;)

Znaci, jedno solidno gradjansko vaspitanje koje nije povezano sa mestom boravka.
JV
(...)
31. maj 2012. u 09.41
Urban je onaj ko preferira da živi u gradu zbog svega sto grad nudi, i ko u njemu ume da se ponasa.
Dakle, ako imaš komsiju koji se izuva ispred vrata svoga stana i ostavlja cipele u hodniku zgrade, taj, i ako živi u gradu, nije urban jer mu je ostala navika sa sela gde se ljudi izuvaju ispred ulaza u kucu, da ne bi unosili blato, jer kao sto znamo seoski sokaci nisu asfaltirani...:)
dulebg
(posmatrach)
31. maj 2012. u 12.47
Ох, па зар је грађанско васпитање бацање смећа и изување? То су неке физиолошке ствари: кад у природи бациш било какво смеће - она га поједе за 6 месеци, у граду то не постизава. А баш и да ми се неко изува пред вратима - та заболе ме (то је грађанско васпитање).

Некако грађанско васпитање доживљавамо под 1) као часове клавира, старогрчког и цртања 2) као негурање носа у туђе животе и 3) пуштање различитима да буду различити.

А Урбан - јеее? Па не може се постати урбан неизувањем испред врата! То што си скупио довољно воље да поштујеш кућни ред - није ваљда улазница за урбаног? Па то се тако мора и у војсци, а тамо нико није добио значку како је урбан.

Није довољно бити боем - да би те цала кафана слушала - мораш да имаш нешто и да кажеш. Можда мешам „урбан” и „урбану легенду”? Мени су урбани дечаци што прангијају хард-рок по подземним склоништима - јер само тамо нико не урла на њих да престану.

Урбани су ми људи који ЖИВЕ са градом, који не чекају викенд и годишњи, како би НЕКУД ПОБЕГЛИ. Људи који имају евиденцију ко је и кад од просјака променио рејон, локацију, жваку; да ли се негде нахерио димњак, да ли нова деца дувају лепак иза школе, где фали галерија, а где је нестао неки од вечних келнера.

Урбан је уствари градски сељобер - урбан постајеш када град, или неки његов део - доживиш као своје село, када се јављаш људима и знаш ко су.
nameless
(menadzer stada)
31. maj 2012. u 12.49
slazem se sa Ninom.

može se biti urban a da pri tome nisi nikad u zivotu krocio u kafanu, kafic, restoran itd. mesas pojmove.

možeš biti i urbani seljak. to sam recimo ja. iako rođen i ceo zivot proziveh u gradu, ja sam ipak totalno seljacki tip.

JV
(...)
31. maj 2012. u 13.12
dulebg, izvini ako sam te potrefila sa tim izuvanjem ispred stana. U svakom slučaju, to je navika sa sela koju su neki bespotrebno preneli u grad.

Što se smeca tiče, gresis. Samo organsko smece se razlaze u prirodi, pa bilo u gradu ili na selu.

dulebg
(posmatrach)
31. maj 2012. u 14.31
Нисам навикао на овакву дискусију: ко сматра да је за урбаност важније изување од градскости - е тај се нашао погођен. Колико је мени познато: када се на селу изујеш испред куће, дође псето, па ти однесе ципелу - да се дружи са њом, њему то ко часопис. А и смеће: хајде остави аутомобил у жбуњу, па ћеш видети шта од њега бива за 2-3 године.

Жао ми је што се дискусија води на овом нивоу - немогуће је да се урбаност постиже неким основним елементима војничке дисциплине? Немојте ми само рећи како је „урбан тип” тај што се не изува пред вратима? Мени то некако мало?!

Дакле нудим 2 урбана типа:
- уметник-боем-политичар-народна мајка кафанске оријентације,
- панкер што идсписује зидове и пржи живу музику,
- јапи, који има нешто мало материјалних доказа да је жив.

Ево ја првој двојици дајем по 10, одн. 12 појена, нек се договоре.

И не могу да замислим „урбаног” који не залази у кафане, изузев рецимо Ива Андрића - тај је имао шта да пунуди и без кафана.
baresh
(zanatlija)
31. maj 2012. u 14.44
Kad se kaže izuvanje ispred stana,pretpostavljam da se odnosi ispred boravisnih prostoruja,odnosno u pretsoblju. Ovo iz razloga sto postoji
mogućnost da ostanete bez obuce,a kao drugo nešto nisam primetio da se na selu izuvaju pred ulazom u kucu.Ovo is razloga zbog kise i snega pa prema tome?.

Kada sam svojevremeno prvi put dosao u Bg (1960-te), obicavalo se obavezno skidanje obuce u pretsoblju.Ovo uglavnom iz higijenskih razloga da se prljavstina ne raznosi dalje. Domaćica-in vam ponudi
papuce,sto podrazumeva udobnost iz vise razloga.
Vremenom je ova navika iscezla,o cemu možemo da diskutujemo umesto nagadjamo.
Sneksi
(spanac)
31. maj 2012. u 14.46
Ima čak i prezime Urban.

Da li se neko seca lika iz tramvaja koji je stalno vikao:„Sarmice, sarmice u kutiji od sibica!”
VracarRepublika
(centu®ion)
31. maj 2012. u 15.15
ovde je sve receno, u slučaju da ovo nije i bila inspiracija za temu

http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
vltava
31. maj 2012. u 15.16
dule,

kada bi ti hteo jednostavno da definises šta znaci biti urban, sve bi bilo mnogo lakse. ali iza tvog pitanja stoji mnogo misli i podpitanja, sarkazma i ironije. neke stvari koje te zuljaju. i ne samo tebe. mnoge od nas.

ništa od 1-3 sto si naveo nije urbano jer to je ironija. to su samo pojave u odredjenim sredinama. sve sto si naveo postoji i u urbanim i u ruralnim sredinama. ne znam ko to i u kom kontekstu kaže da je evropa urbana a ostali nisu? politicari? zar njih još neko slusa?

boemi, filozofi (i umišljeni filozofi); pisci ili nabedjeni pisci cije se izreke pamte ili zavrse u knjigama, postoje svuda. klinci sa sprejovima takođe. takođe i japiji jer možeš biti stock broker iz svog malog stana ili drvene kucice u nekoj zabiti. samo ti treba kompjuter i možeš praviti milione ako znaš kako.

urbano je ono što se odnosi na određen gradske sredine, manje ili vece, i ljude koji u njima žive; zgrade, prodavnice, parkove, kontejnere namenjene za djubre i reciklazu (u novije vreme); ne saranje po zidovima, boeme i japije. to je suzivot na manjem prostoru sa odredjenim pravilima koja se vremenom menjaju, nadogradjuju.

ono sto je jv pomenula je samo jedan mali, manje važan, segment urbanizacije jer prostor u zgradama, hodnici, pripadaju svim stanarima; to vise nije privatna kuca gde je ok da svako radi šta voli.

u svakom slučaju tebe zulja nešto oko evrope i onih koji reč urban karikiraju ili zloupotrebljavaju. postoje i mala, uredna, prelepa sela; sa ljudima koji imaju vise urbanih navika no stanovnici gradova sa ili bez para. ne bacaju djubre kojekuda. ako govorimo o srbiji, to je pojava prisutna po celoj zemlji. mislim na djubre i u pezorativnom i u pravom smislu te reci.
baxuz
(φεμμινα™)
31. maj 2012. u 15.25
meni urbanost ne znaci podelu selo/grad i obicaji/navike već određeni način zivota...
vltava
31. maj 2012. u 15.32
petkana,

urbanizam je poceo prvo u gradovima i reč urban (po osnovnoj definiciji/znacenju) je suprotna od ruralan. ta pravila zivota u svakoj sredini postoje. ne živi se isto u nemackoj, spaniji ili kanadi, iako su osnovna nacela u gradovima, urbana, ista ili slična. zato i rekoh da je u nekim selima „urbanije” no u gradovima. pod navodnicima je samo zato što su lepo ponasanje, čistoća, postovanje okoline u tvari deo lepog ponasanja i vaspitanja.
baxuz
(φεμμινα™)
31. maj 2012. u 15.40
u pravu si ti...

međutm ja nekako kad čujem za nekog „on je urban tip” meni to jednostavno vuce na lajfstajl i ništa drugo...
vltava
31. maj 2012. u 15.57
najcesce je to prva asocijacija, a i znacenja reci se proširuju jer jezik je dinamican, i mnoge nove pojave se objašnjavaju istom reci/pojmom.

secam se prvih meseci ovde: reč „cool” znala kao: prohladan, ceo, pribran, itd. a ovde je SVE cool: izgledas cool; slazes se (umesto „da” ili „odlično”!),...

šta ću, oni proširili znacenje reci, doduse iz slenga. koliko vidim i srpski se „obogatio” istom recju/znacenjem:)
baxuz
(φεμμινα™)
31. maj 2012. u 16.19
sa tom igrom reci najalergicnija sam na menadzere... boze koliko samo ovde ima menadzera, pa ni u americi mislim da nema toliko... sve moj do mojeg... i cistacica će još malo da postane sanitarni menadzer...
bela
31. maj 2012. u 17.09
Za mene je urban neko ko do maksimuma koristi prednosti zivljenja u gradskoj sredini.
JV
(...)
31. maj 2012. u 17.39
u svakom slučaju tebe zulja nešto oko evrope i onih koji reč urban karikiraju
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pazi kad uopste nisam provalila da ovo ima bilo kakve veze s Evropom. Čitam i vidim piše nešto s'brda-s'dola, ali reko' aj' nema veze. Uopste termin 'urbanost' koji koristi, mi nije jasan. I selo i grad su urbane sredine...:)

Uostalom, nema ni veze. Covek koji ne razume da je postovanje kucnog reda i način bacanja djubreta, bitno, je 'neprilagodjen' za zivot u bilo kojoj urbanoj sredini...:)
Lesoto
(Viribus Unitis)
31. maj 2012. u 17.44
Urban tip. U kraju ga svi poznaju a i nešto sire. Tokom skolovanja i nije bas bio neki djak jer je imao preca posla (koncerti, fudbal, knjige isl), kraj godine bi zavrsio sa dobrim ili vrlo dobrim uspehom da ga nije oborila profesorka iz likovnog na popravni i to samo zato što je bezao sa njenih casova, razlog - preca posla poput recimo ekipe koja se iskupila u najvecoj rupi u kraju a tamo je tek raj, na jednom mestu svi mogući profili ljudi i svi se znaju, od lokalnog cige sibicara, narkomana koji se grebe za pljugu do profesora matematike kojeg je žena ostavila zbog cuge. Posle odredjenog vremena (čitaj godina) provedenog na takvoj lokaciji podrazumeva se da cuga odmah stize na sto jer se zna šta ko pije a obično je to spricer ili pivo.
Urban tip kad udje u lokalnu mesaru za njega ide najbolji komad mesa pa i ako ga nema izlozenog uvek se nadje ono pravo u magacinu ili komori uz obavezan komentar : za tebe komsija imam nešto specijalno (obavezno namigne i protrlja ruke). Obavezna je i poneka o familiji, deci, psovka upucena trenutnoj vlasti. Povremeno popiju i poneku cugu jer je i mesar iz kraja ali ima petoro dece pa ga pritisle obaveze, nema ga vise ni na basketu ili fudbalu, ne stize, čak je presao na kratka, naglasavam neobojena pica koja ispija uglavnom za sankom, uglavnom je to rakija koju gazda kafane nabavlja od rodjaka podno Jelice, prava pozegaca, ni gram secera uz komentar s' vrata : daj mi Glavonja onu moju, duplu! Važan detalj je i da u kafani nema konobarice, tu radi gazda, uglavnom je naslonjen na sank, veoma često je i psiholog pa čak i psihoterapeut a da ne progovori nijednu jedinu reč, najcesce u slučaju jadnog profesora matematike i hipika koji povremeno naleti.
Podrazumeva se da urbanog tipa svi poznaju kad ide ulicom od bakice koja ispred dragstora prodaje cvece, preko lokalnih grebatora koji zickaju za pljugu ili cugu, lokalnih klinaca koji dredze cekajuci nekog da se pobiju do dede koji prodaje srećke.
Gradski prevoz - pravi urbani tip se ne ustrucava da izvuce usi klincu koji nije ustupio mesto bakici, dekici, trudnici, ženi sa detetom.
Njegovo obrazovanje je siroko iako je u skoli ucio samo ono sto je on hteo, znanje je uglavnom sticao gutajuci knjige u neko slobodno vreme i sa njim može da se prica na svaku temu, od filozofije, politike, fudbala, knjizevnosti, istorije. Duhovit je i zna sve dogadjaje iz kraja. Poznaje i odlično barata knjizevnim jezikom ali isto tako zna i onaj ulicni jer je urbani tip dobar deo svog zivota proveo na ulici druzeci se sa svima čak i najgorim olosem, bio je deo ekipe i deo kraja ali nikad nije dozvolio da ga uvuku u kriminal, narkomaniju, ali 'ladan spricer - uvek. Zna koja je trafika u kraju pala jer su mu ti isti uz spricer sve ispricali ali nije cinkaros iako mu je najboli ortak zalutao posle faksa u tamo neke sluzbe, zna i on ali ne zloupotrebljava jer je najbolji ortak urbanog tipa takođe urbani tip samo je dobio takav posao.
Urban tip je roker u dusi ali voli i blues, jazz, zna sva mesta gde su dobre svirke (pricamo o onim vremenima), stavise, on je redovan na svakoj koja je vredna ali isto tako ume dobro da se zabavi uz dobre stare narodnjake. Galantan je i veliki kavaljer ali ume i da se pobije i to uglavnom zbog nepravde.
Obavezno ima nadimak kao i svi ostali iz njegovog okruzenja, nije mana ako zna da svira gitaru. Oblaci prvu majicu od gore iz ormana ne gledajuci koja je jer ga boli pedu, važno da je cista i ispeglana, definitivno ne robuje robnim markama a najviše voli one majice koje imaju neke saljive natpise, podrazumeva se da nosi farmerke i patike i nema sile koja bi ga naterala da obuce odelo čak ni na poslu.
Letuje uglavnom na Adi.
Ukratko iz mog ugla gledano, tiče se ranijih vremena, ovo sada ne mogu da definisem.
dulebg
(posmatrach)
31. maj 2012. u 18.47
Можда нисам био довољно јасан: овде се усталила пракса да се неко означи као УРБАН, а то му је фрајер-фаца-фенсер, насупрот њему постоје ЉАКСЕ.

Е оно што мене копка јесте - зашто „урбан” у толико позитивном значењу овде значи управо „јапи” без имало људских квалитета: не тражи се ни дух, ни душа, ни знање, ни срце за друге. Јб се мени ко ће у коју категорију, али ми је жао да се у позитивне особине гурају нечији напабирчени статусни симболи (симболчићи), мало фитнеса и познавања брендова.

Зато томе супротстављам неке ликове за које бих дао руку да су урбани, а притом стварно нису претерано фирмирани.
Lesoto
(Viribus Unitis)
31. maj 2012. u 19.05
Drugacije vrednujes stvari jer poredis sa nekim periodom iza sebe.
Sada ta linija na relaciji urban - seljak teško može da se definise jer je po nekim mojim standardima ono sto danas smatraju urbanim istovremeno i seljacki, ne mogu da ukapiram muziku koju slusaju, garderobu koju nose ne vidim na sebi a ima etiketu urbanog po danasnjim standardima, price koje pricaju između sebe su mi potpuno neshvatljive, ne zato što ih ne razumem već zato što ne mogu da shvatim povrsnost, besmislenost tema.
Druga su vremena, sistem vrednosti je drugaciji ili ga uopste nema. Uzroka za ovakvo stanje ima milion ali opet ću se raspisati i ne bih da mucim već dovoljno napacenog Hozea, on smatra da je ovo njegov licni prostor i ništa od demokratskih uverenja nije usvojio pa ni ono osnovno.
Mada, sve to ima i pomalo veze sa kucnim vaspitanjem, genima itd.

dulebg
(posmatrach)
31. maj 2012. u 19.15
Лесото, ово претходно написано - она лична карта урбаног типа - то је за 5! И ја мислим д аје То урбани тип, зато ме буни ово сад банализовање и замена са Јапијем.

Само не пише: од чега дотични живи, ту је било извесних проблема?!
Lesoto
(Viribus Unitis)
31. maj 2012. u 19.46
Ondasnji urbani tip je uvek imao finasijskih problema, ustvari, islo se iz krajnosti u krajnost, u obzir treba uzeti i ondasnje okolnosti jer on nije pripadao kategoriji onih koji su dobili sve serviramo na tačni, nije se slepao uz nečije ime ili clansku kartu, njemu je to bilo ispod casti, sve je morao sam pa je tako u nekom tom periodu njegove zivotne tranzicije (e ovo je u poslednje vreme veoma popularna reč kod nas), radio svasta tipa - kupi, prodaj (čitaj preprodaj), sve u onim zakonskim okvirima koliko je tadasnja vlast dozvoljavala socijalnog mira radi.
Nešto kasnije je odradio par dobrih poslova koji su mu omogućili pokretanje sopstvenog posla, sitna proizvodnja, stalni kupci i tu se zadrzao i dan danas, gura i nema previse para ali je zadovoljan i pre svega srećan. Redovno odlazi na svirke u jedan lokalni blues klub, sada sa svojom lepsom polovinom, ima dva sina i jednu cerku i dalje nosi prvu majicu od gore, farmerke i patike, povremeno ga žena obraduje nekom novom sa još smesnijim natpisom koji je sama smislila i odnela na stampu, poruke razumeju samo njih dvoje. I dalje odlazi u staru birtiju gde se sastav doduse izmenio jer je narkoman koji se grebao za pljugu odavno otisao na put sa kojeg se vise nikad neće vratiti, profu matematike je ubila ciroza jetre ali ostale su njihove duse, price koje se prepricavaju, ostao je duh jednog vremena iako je kafanu zamenila jedna nova, blistavo staklena zgrada...
dulebg
(posmatrach)
01. jun 2012. u 12.26
47
http://www1.serbiancafe.com/cir/diskusije/mesg/31/16159587/ko-je-urban.html?3
0
aom
aom
((ime_u_kucici))
01. јун 2012. у 05.16
jasno je - te pojave sto za sebe vole da misle da su odraz urbanosti, da su model 'normalnosti i uspeha' sto bi voleo da kaže nas bivši predsednik, oni ne mogu biti donosioci ideja, već samo brendova i trendova - oni su najobičniji kupci svega sto im se ponudi - ljudi bez ideje stila i licnosti - samo puki bilbordi i fikusi koji hodaju kroz URBANU SREDINU! sva njihov glamur se ispere za sekund (skines dva tri gedzeta, malo djindjuva, vodom operes ten..i evo ga, izvire saban :)
(ne mislim samo na to kako su obuceni da me ne shvatis pogresno, evo recimo danas je vrlo urbano biti na kokainu...ili biti homoseksualac, vegan ili šta znam...a to im je neko prodao za kintu, hahanavukao ih kao majmune)

zato je kinta važna takvim pojavama - jer ako nemas stil, uvek možeš da ga kupis!!!
nameless
(menadzer stada)
01. jun 2012. u 12.40
interesantno koliko idealizacije i glorifikacije u opisivanju nekih sasvim običnih pojmova. urban je jednostavno neko ko se najprirodnije oseca u urbanoj gradskoj sredini, i u njoj funkcionise kao riba u vodi. šta god sve to podrazumevalo. tu treba stati i ne treba ništa dalje objašnjavati i pricati neke pricice. po ovim romanima koje su neki gore napisali ispada da je urbana osoba obavezno i alkoholicar?!?
nina
01. jun 2012. u 12.50
Ne samo alkos Lesi, nego i narkoman, vegan, i pod obavezno, skorojevic;)

Pošto ne živim tu, prosto se pitam, jel' u tom gradu ostalo 'normalnih' ljudi? Po ovome ispada da su urbani takvi kakvi su a ruralni su valjda još gori?
nameless
(menadzer stada)
01. jun 2012. u 13.04
ko je urban - ne treba mu turban!

:)

nina,

pa mogu ti reći da je ostalo vrlo malo normalnih.
nina
01. jun 2012. u 13.10
Da ti kažem...ne možeš me ubedis u to;)
Ljudi su se samo povukli i sklonili od sljama i dripaca. Beograd je uvek funkcionisao po tom principu. I prezivljavao...
nameless
(menadzer stada)
01. jun 2012. u 13.24
pa jeste, postoji čitav „podzemni” svet intelektualaca i kulturnog sveta, ali on je sateran u misiju rupu pod najezdom primitivaca. tako da su oni potpuno marginalizovani i ne pitaju se za ništa. a pitanje koliko su i oni normalni. :)
nina
01. jun 2012. u 13.38
I onda dodje Nemanja i snimi film;)

Lesoto
(Viribus Unitis)
01. jun 2012. u 13.41
Dule, dzaba prica. Ne dobacuju. Tragicno.
nameless
(menadzer stada)
01. jun 2012. u 13.54
nina,

jeste, Nemanja je jako talentovan reziser, a i ima jako lepo, ime. bas onako pravo srpsko, pravoslavno.

:)

Lesoto,

šta je, sad bi htela da nam uskratis i pravo na sopstveno mišljenje?
dulebg
(posmatrach)
01. jun 2012. u 17.45
Није проблем кад не знаш, већ кад не знаш колко не знаш.
Lesoto
(Viribus Unitis)
01. jun 2012. u 19.17
Malopre sam bila na tvom blogu. Svaka cast Dule.
dulebg
(posmatrach)
03. jun 2012. u 12.53
:)
Backk
(Admin)
06. jun 2012. u 09.08
Urban(urbs) = Grad (Gradski) Gradska sredina ...
Urban(urbs)= Grad ili Gradsko-i sa svim svojim posebnim karakteristikama

U prenosenom znacenju klasifikacije da je neko „Urban”

-Obrazovan
-Svetski putnik
-Metropolita
-Poliglota (govori dva ili vise jezika)

latinska reč „urbanus”, u dodlovnom prevodu = pripadnost Gradu, :
urbs = Grad

Ako ima ko šta da doda ili oduzme izvolute :-)
asdfghjkl
07. jun 2012. u 09.25
Pojam „urbano” je prvi objasnio francuski arhitekta i idejni tvorac modernih „central business district” Le Kurbizije.
Koga interesuje neka gugla ili ode do Arhitektonskog fakulteta ako je dovoljno urban.

U SFRJ je postojala definicja po kojoj je „urbano (gradsko) naselje svako naselje koje ima vise od 2 hiljade stanovnika i u kojem se manje od 50% stanovnistva bavi poljoprivrednom proizvodnjom (znaci nema ono posle posla na njivu i da nahranim prasice i kokoske mada nicu sve vise po ”urbanim„ terasama). ”
dulebg
(posmatrach)
09. jun 2012. u 04.51
Ово што модератор набраја јесте добар опис урбаног човека.

Напомињем да се моје питање „ко је урбан” не односи на књижевно или латинско значење, већ на београдски сленг: шта у београдском сленгу значи „бити урбан”? И сугеришем да је тренутно значење врло сиромашно, и да осим „јапија” не подразумева ништа друго - штета би било да млади београђани не цене своје образовање, знања, духовност, ширину.
Tri_boje_plavo
11. jun 2012. u 12.06
Dragi Dule,

Ne znam za BG varijantu te sledeći onu narodnu „da iver ne pada daleko od klade”, pretpostavljam da je prihvatljivo primeniti sablon na celu zemlju?

Ja godinama ne živim Tamo Daleko ali često dolazim u posetu.
Toliko je toga iscasenog, iz temelja poljuljanog. U nedostatku moralnih vrednosti vlada gotovo potpuno odsustva duhovnosti (prim. prev.: kafici puni a muzeji/galerije gotovo bez posetilaca). Poput domino efekta, jedna stvar povlaci drugu te Mladi (kao i Oni Stariji), stvaraju neku viziju o Svetu na osnovu nekih potpuno pogresnih parametara a sve uz odsustvo analize tj jezivo su ljudi tj velika vecina njih postali povrsni.Tako i na temu poimanja urbanizma.

Po meni, urbana je ona osoba koja ima siroke vidike, koja ne skace pred rudu, koja ima visoku emotivnu inteligenciju. Da li takva osoba živi u malom Mokrom Lugu ili na Menhetnu - nebitno je. Da ilustrujem tj da se nadovezem na primer vezan za cipelice:to što se neko izuva pred vratima, može biti znak dubokih religijskih korena ili pak kulturnog obrasca tipicnog za određena podneblja.

Elem, zivot je isuvise kratak da bi se ispravljale krive Drine.
Hobbit
12. jun 2012. u 08.33
Urbana osoba ne živi u Malom Mokrom Lugu, to što ti navodis su svakako pozeljene osobine jedne pre svega kulturne osobe, ali to nije urbana osoba. Jednostavno, to nije to ili preciznije, to je samo deo toga sto čini urbanu osobu. I zato što živis toliko godina van Srbije i zašto da ne, Beograda, ti i ne znaš šta je urban tip u gradskoj sredini u Srbiji. Ima ih, ali moras mikroskopom da ih trazis. I sama živim u inostranstvu, iz prilično velikog grada sam se preselila u gradic i shvatam šta sve coveku može da napravi gradic :-))). Nema tu urabanosti, mala bara, nema talasa niti uticaja. Nikad neću da zaboravim sliku koju sam videla pre mesec dana: imam sjajan pogled na zelenilo ispred stana i zamislite, neko na slobodnom zemljistu drzi par gusaka. Nisu problem guske, nego su u petak popodne dosli tinejdzeri, 5-6 ih je bilo i čitavih sat vremena su nekim prutevima jurili guske po travnjaku?! Oni guske, pa guske njih, ma ludilo od zabave. Sve se ovo desava u Nemackoj, u jednom gradicu na jugu. Sa 15 godina, ma ni sa 10 nam nije padalo na pamet da jurimo guske iz zabave, imali smo mnogo pametnija posla i bolju zabavu. Tako da eto vam jednog primera kako gradici prave urbane osobe, sutra malo bato. Moje dete je još vrlo malo, ali neće bogami ovde docekati da dodje u godine kad mu vrsnjaci jure guske kao zabavu za petak popodne :-)).
Da ne bude da silno skrenuh sa teme, sredina i te kako odlucuje dali će neko uopste imati mogućnost da bude urban.
nameless
(menadzer stada)
12. jun 2012. u 17.46
Hobbit,

Crvenokosa, ti li si??

Hobbit
13. jun 2012. u 07.55
??
Nisam crvenokosa, ali si mi dao ideju :-)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.