Diskusije : Roditelji

 Komentar
Prava oceva nad vanbracnom decom
nutella
(Jedi. Moli. Voli.)
17. avgust 2013. u 10.24
Dragi citatelji,

potreban mi je savet ili razmena iskustva što se mog problema tiče

Naime, radi se o starateljstvu i pravo oca nad detetom. Otac mog deteta i ja nismo nikada bili ni u vezi ni u braku niti je zeleo da se dete rodi. Dete je rođeno u instranstvu gde ja živim i kao majka sam jedini staratelj i dete ima strano drzevljanstvo. Kada je dete bilo staro 6 meseci otac deteta se predomislio i zeleo da prizna dete u Srbiji ali pod uslovom da dete bude priznato pod njegovim prezimenom. Otac mog deteta je srpski državljanin i živi u Srbiji. Dete je u Srbiji upisano u maticne knjige rođenih pod ocevim prezimenom. U svim ostalim zvanicnim inostranim dokumentima (npr. pasos) moje dete se vodi pod mojim prezimenom. Dete nije nikada prijavljeno u Sup-u u Srbiji i NEMA ni jednu zvanicnu adresu u Srbiji i NEMA javni maticni broj gradjana.

Pitanja:
1. Dali je moje dete ipak državljanin Republike Srbije ili nije?
2. Koja prava ima otac deteta? Dali je on sada u Srbji jednako punopravan staratelj kao i ja?

Da napomenem, mi nismo nikada isli na sud da razjasnimo to pitanje, niti je on mene tuzio niti sam ja njega. On neplaca apsolutno ništa za svoje dete niti mu ja tražim niti se on dobrovoljno nudi.

Ono sto meni zadaje brigu su njegove pretnje da čim ja sa detetom udjem u Republiku Srbiju da će mi on uzeti dete i policijom zabraniti da dete izvedem ponovo iz zemlje. Koliko su te pretnje pravno verodostojne ili su to samo prazne price?

Zadnje pitanje: s obzirom da moje dete sada prakticno ima dva identiteta u dve razlicite zemlje jer u obe zemlje je upisan pod drugim prezimenom, kako ispraviti tu grešku.

Ja više ne znam koga ću da pitam, svakome kome sam se obratila: konzulatu, advokatu, centru za socijalni rad svi su mi rekli razlocito i ja ne znam kome da verujem.

Što se našeg statusa u inostranstvu tiče, tu je sve jesno. Zemlja u kojoj živim ne priznaje to što je dete upisano u maticne knjige rođenih u Srbiji pod ocevim prezimenom. Jedini i 100% staratelj sam ja, tako da bukvalno ja odlucujem o svemu sama što se deteta tiče pa čak i to dali će dete da vidja oca ili ne, i ne treba mi nikakva saglasnost ako želim negde da putujem sa detetom. Nas dvoje smo ovde sigurni.
Ali ipak imam familiju, roditelje u Srbiji koje bih rado da vidim i da provedem godisnji odmor sa njima ali me je strah da posle nemam problema sa izlaskom iz zemlje sa detetom. Jer poznavajuci njega, on je spreman da to uradi samo ako stvarno ima pravo na to.

Dali neko ima slično iskustvo ili neki pametan predlog...
Lilu
20. avgust 2013. u 12.51
E ovako dete ima strano državljanstvo pod drugim imenom, u Srbiju će doći sa stranim pasosem u kome mu piše tvoje prezime.Ne vidim kako bi tvoj muž bilo kakva prava imao a o oduzimanju deteta i pretnje policijom na osnovu izvoda iz knjige rođenih sa njegovim prezimenom nema ništa. On nema apsolutno nikakvu presudu o starateljstvu i zvanicno nema nikakva prava. Dete ceo zivot živi sa tobom u zemlji u kojoj živis i ti tako da čak i da te tuzi nijedan normalan sud mu ne bi dodelio starateljstvo. Neke stvari u tvom postu nisu jasne, kako je on upisao dete u maticne knjige Srbije? Da li je to bio dogovor vas dvoje, ili je on samoinicijativno to uradio? Da li ti želiš da dete bude državljanin Srbije? Ako želiš, onda ćeš morati da kontaktiras sa nekim advokatom oko ispravljanja greške. Budes li pitala u opstini ili Sup-u navodace te samo tako, davace kontradiktorne informacije isl. Ja sam recimo razvedena, i u presudi za razvod piše da sam ja staratelj detetu, i opet niko nije znao da li mi treba njegov potpis da vadim detetu srpski pasos ili ne. Na kraju je ispalo da ne treba, ali su me posteno nasetali od jedne sluzbe do druge.
BEHEPA
25. avgust 2013. u 05.07
Ni ja ne razumem kako je dete upisano u maticnu knjigu rođenih u Srbiji. Na osnovu kojih dokumenata? Kako je moglo da bude upisano sa njegovim prezimenom i kako to da nema JMBG? Da li ti je on to rekao, a ti mu verujes, ili imaš kopiju, ili čak i original tog izvoda? Kad sam ja upisivala u maticnu knjigu rođenih moju decu, rođenu u Americi, morala sam da prilozim original sertifikata o rođenju (birth certificate). Molim te, proveri da li je tačno to što ti je rekao, meni, onako laicki, tu nešto ne pije vodu.

Ako dete ulazi u Srbiju sa drugim identitetom od onog kog navodno ima u Srbiji, mislim da nemas čega da se plasis pri izlasku. Dobro bi bilo da imaš overenu potvrdu da si ti jedini staratelj a koju po potrebi možeš pokazivati na aerodromima. Naime, poželjno je da roditelj koji sam putuje sa decom ima napismeno od supruznika pismo kojim supruznik prakticno „aminuje” taj put i dokazuje da decu drugi roditelj nije izveo iz zemlje bez njegovog znanja i protiv njegove volje. Meni su takve dokaze tražili u par navrata (pismo muza i birth certificate za svako dete). Pošto si ti zvanicno jedini staratelj i nemas supruznika, dovoljna je kopija tog overenog dokumenta.

Amarena
28. avgust 2013. u 06.01
Draga podosta nije jasno u tvom postu Najprije - kako može djete biti prijavljeni u maticnoj knjizi a da mu nije izdat jedisntevni broj. Prijavom u maticne knjige se evidentira državljanstvo i automatski izdaje. Roditelji ga kasnije mogu uzeti u opstini u kojoj su prijavili dete.

Ko je prijavio djete u maticne knjige? Koliko ja znam posto dete nije rođeno u braku nije mogao samo njegov otac - morala si i ti dati saglasnost ili biti lično prisutna.

Jedino sto možeš da uradis je da trazis otpust iz državljanstva preko našeg konzulata.

Ako je otac priznao dijete a nije se sudski odrekao starateljstva onda imaš problem.

Što se putovanja tiče - na aerodromu to neće praviti probleme ako ima sve papire da si ti staratelj. Sad koliko je otac tvog deteta spreman da ti parvi probleme ne znam. On ne moze naterati miliciju da ti oduzme dete - ne ide to tako, ali može započeti sudski postupak za starateljstvo pa da ne možeš da odes dok se to ne okonca (a to može da traje). Najbolje da kontaktiras neko od savetovalista za žene u Srbiji i proveris. Ili centar za socijalni rad na podrucju gde je dete prijavljeno.

Sneksi
(spanac)
28. avgust 2013. u 08.20
Ja sam ove godine svojoj cerki izvadila srpsko državljanstvo. Rođena je u Kanadi i u Srbiji su naravno tražili kanadski izvod iz knjige rođenih. Upisuje se to ime koje je u izvodu iz knjige rođenih, znaci ne može niko da menja prezime koje tu stoji. Automatski je dobila i jedinstveni maticni broj.

Da napomenem da sam izvod iz knjige rođenih morala da overim u Ambasadi Kanade i u nasem Ministarstvu spoljnih poslova.

Najbolje da se tvoji roditelji raspitaju kod nekog dobrog advokata kakva on to prava ima, jer u ovoj srpskoj kafani mogu razni ljudi da se jave i oni koji nisu dobronamerni pa da ti daju pogresnu informaciju.

Nemoj nikako da ides u Srbiju u međuvremenu, nego neka tvoji roditelji dodju kod tebe. Nasi muskarci su opasni kad su osvetoljubivi pa se ti malo pripazi.
curice
(trazim informacije)
02. oktobar 2013. u 21.30
On tebe samo zastrasuje i lupa gluposti. Nema nikakve sanse da on upise dijete bez rodnog lista ili bolnicke otpusnice, pogotovo ne da mu promijeni prezime. Srbija ima svakakvih problema, ali nismo bas toliki divlji zapad i neka administrativna procedura još uvijek postoji.
iz tog razloga dijete ni nema JMBG, jer ga ni nema u maticnim knjigama.

Mene bi vise brinulo to što je on izgleda malo cudan, da ne kažem lud. Vise bi me bilo strah da će on nauditi djetetu ili tebi, nego sto zakonski nešto može da učini.
Budi oprezna, sa budalama nikad ne znaš na šta su spremni.
zon
10. novembar 2013. u 13.43
Nemoguće je da neko prijavi dijete igdje, a pogotovo u državljanstvo, bez tvog odobrenja. Znam iz licnog iskustva. Pokusavao je na razne nacine, preko jakih ' veza' ali nije moglo. Svuda se tražio moj potpis.
E sad ti znaš jesi li šta potpisivala. I nema sanse da dijete ima dva državljanstva sa dva razlicita prezimena.
Lozi te samo.
ruzica
11. novembar 2013. u 12.47
apsolutno potvrdjujem da: za upis u naše maticne knjige ti traže stranu krstenicu (iz zemlje gde je dete rođeno) - meni su čak zauvek zadrzali long form (gde su svi podaci) originalne krstenice iz Kanade. Niko ne može da upise dete u knjige bez toga ili bez, sto neko rece, otpusne liste iz bolnice. Takođe ako si u braku ponosi se vencanica (te može biti samo jedan prisutan), a ako toga nema moraju oba roditelja da budu prisutna pri prijavljivanju. Ako je samo jedan roditelj na stranoj krstenici, onda on/ona može sam da upise dete u naše knjige. On te laže i maze. Takođe se slazem da je potencijalno opasni ludak, koji će iz cistog inata i zlobe (ne ljubavi prema detetu) da gleda da ti naudi. Pravno nema nikakve osnove, al kad je pravo nekoga blokiralo da uradi nešto ludo? Možda ako je iz manjeg mesta i poznaje te sto rade u opstini i mogao je da ih podmiti ili uceni, je možda mogao nešto da izmajmunise - taj deo ćeš ti bolje znati - da li je imao takvu mogućnost. Međutim to što nema JMBG ti govoi da laže. Da li si mu ikada dala detetovu krstenicu?
Pokerplayer
20. novembar 2013. u 17.51
Imam troje dece rođene u Austriji i tvrdim da je nemoguće prijaviti dete na drugo prezime osim na ono sto piše u izvodu iz maticne knjige rođenih. Kada prijavljujem novorođeno dete u Srbiji prilozim izvod iz maticne knjige na međunarodnom obrascu koji dobijem u mestu rođenja deteta, pa onda cekam da beba dobije maticni broj i zatim se izdaje nasa krstenica sa identicnim podacima. Dok se ne dobije maticni ne može se ni dobiti prva krstenica !!
Pozdrav!
LeaDiKaprio
(shumska)
31. maj 2015. u 13.37
E jadno li je to dete...

Dete ima pravo na oba roditelja, a to što se vas dvoje ni oko čega ne mozete sloziti - zašto dete to da placa?

I zašto dete ne nosi prezime oca? Dete nije samo tvoje. Vas dvoje se mazite g'nima do mile volje ali ostavite dete po strani tog obracunavanja. Tako ćete mu učiniti najvecu uslugu. Pa makar ga i u Zimbabveu prijavili.
violinplayer
(IT)
20. septembar 2015. u 19.51
Može da uzme dete. Ako ga zadrzi preko tri meseca ne možeš ni da ga vratis jer sud smatra da se dete stabilizovalo u novoj sredini i da nije dobro za dete da menja sredinu (sud donosi odluke na osnovu kriterijuma šta je najbolje za dete, majka i otac ih ne zanima).

I onda ti njemu placas za dete iz inostranstva, a on živi u Srbiji. Dosetio se.

Nije to bas tako jednostavno kako sam ja napisala, ali znam jednu ženu kojoj se bas to desilo.

Srećno
Krasotica
(magistra)
21. februar 2017. u 13.08
Lea di Kaprio / zašto I po kojoj logici dijete mora da nosi ocevo prezime, čak I da su u braku?
Cudno bi bilo da mu je dala ocevo prezime u ovom slučaju, a sama ga rodila I odgaja. OK bi bilo da dijete ima kontakt sa ocem I sve ostalo, ali prezime, ne vidim logike niti pameti u tome.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.