Diskusije : Roditelji

 Komentar
Антибиотска вредност КЕФИРа
MilojkoTheGreat
(srbin u americi)
28. decembar 2012. u 03.33

Пре неколико месеци , док сам био у посети код познаника , домаћица ми понуди да пробам КЕФИР.

Давних година моја мајка је спремала то исто за нас и сећам се да сам га пио али је вероватно целокупна вештина спремања истог била недовољно позната па је укус био променљив.

Бивајући какав јесам радо сам прихватио да пробам њен кефир и пошто ми се свидело понудила ми је оне гљивице које се користе за прављење истог.

Можда знате , али ако не знате , те гљивице се размножавају и увећавају тако да после месец два добијете дуплу количину гљивица и можете да их поделите са пријатељима.

Из почетка сам ја био једини који је пио кефир.
Касније и остатак породице се придружио тако да нам је постао део редовне исхране.
Али овог пута нећу да назначавам хранљиву вредност кефира који је у суштини ферментисано млеко него његову антибиотску.

Уствари , кефир сада користимо превентивно против прехлада тј инфекција грла и дисајних путева.Кад год се појаве први симптоми инфекције грла , пецкање , иритација на кашаљ , лаки бол...ја деци дајем шољу , две , три кефира дневно...и ево ова зима пролази БЕЗ БОЛЕСТИ.

Чак су и скептици у породици који не воле киселост кефира прихватили да пробају лечење инфекције са њим и наравно одушевили се ефектом.

Ово вам све пишем јер знам да је код гајења деце честа појава инфекција грла које може да се компликује до инфекције плућа или синуса па сам хтео да вам пренесем моје искуство са овим „чудотворним напитком”.

Спремање је једноставно јер не захтева ни фрижидер ни шпорет ни било какву радњу осим стрпљивог чекања од 8 - 10- 12 - 24 или више од тога сати да гљивице превру млеко и од њега направе напитак пун корисних бактерија за пробаву и ензима који имају страховито добро антибактеријско дејство.

Још увек имам кефир у флашици који сам оставио пре 6-7 месеци да стоји на радној површини у кухињи. Кад отворим флашицу уопште нема мириса покварене хране који би добили после било које беланчевинасте хране остављене толико дуго без хлађења већ мирис старијег сира или јачег качкаваља.

Кад сам већ поменуо сир , ДА , од кефира правимо и сир и добијемо веома фин крем сир који мало вуче на кисељкасту страну...укус сличан сиру у кришкама, зрелом ,који се прави у СРБИЈИ.

Да закључим.

Маме и Тате ...не губите време и новац водећи децу у лекарску ординацију ако добију гушобољу или слинав носић. Дајте им кефира који је ферментисан најмање 24 сата (млеко са гљивицама) 2-3 пута дневно одмах по првим симптомима и проблем ће бити решен.

Бактерије из кефира , корисне бактерије и ензими не дају лошим бактеријама да преживе ( биолошки закључак машинског инжењера..:-))) )

У здрављу га пили.

СРБИЈА СРБИМА
LeaDiKaprio
(shumska)
29. decembar 2012. u 00.03
Milojko,
Lepo je to kad covek podeli svoja iskustva a još lepse kad su ta iskustva pozitivna. Potrudio si se da pomognes i drugima a niko te nije naterao. Za svaku pohvalu.

Ono sto može da predstavlja problem je kad covek predje tu tanku liniju između pricanja svog iskustva i naturanja svog mišljenja drugima. Fakat jeste da ti kao masinski inzenjer imaš zapravo samo svoje iskustvo da podelis, a ono o cemu pricas - kako se SVE prehlade mogu izleciti kefirom - tu brate pocinjes da lupetas.

OK, odusevljenje, razumem ja tebe. Drugi put obrati vise paznje.
MilojkoTheGreat
(srbin u americi)
29. decembar 2012. u 23.49

Sve je lepo

kad ne gledash slepo

sve je jasno

kad se dobro misli

nije kasno da popravish grešku

ruzne reci ti ne dodaj smesku

...

A sad jedno prozno pitanje za komentatora.

Gde je napisano da :

„ a ono o cemu pricas - kako se SVE prehlade mogu izleciti kefirom - tu brate pocinjes da lupetas. ”

...

Znash SESTRO , biranje reci ne skodi nikome , pogotovo kad se nekom prvi put obracas.

Ajd sad u zdravlju , ja nisam ovo napisao ni da budem pametan ni da nekom namecem već za roditelje koji imaju decu i koji kao i ja znaju kakav problem i dosada mogu da budu infekcije grla i wihove komplikacije.

SRBIJA SRBIMA
LeaDiKaprio
(shumska)
31. decembar 2012. u 05.35
ne znam da li si ikada isao kod lekara sa infekcijom grla - ja kad god sam bila stavio bi mleko na listu nedozvoljenih namirnica. doktori su bili razliciti ali je savet bio isti: sto dalje od mleka kada imaš infekciju grla/disajnih puteva.

razlog: mleko je omiljeno mesto razmnozavanja za bakterije.
MilojkoTheGreat
(srbin u americi)
04. januar 2013. u 01.37
Тачно си рекла.

Али!

Млеко и Кефир су две апсолутно различите ствари.

Једног дана сам спаковао млађем детету кефир у малу флашицу да понесе у школу и попије са ужином...
У јутарњој журби кефир је остао у малој флашици у кухињи. Бивајући мала , флашица се „изгубила” међу чашама , тостером и процесорима и тако стајала скоро 10 дана недирнута...

Кад сам је приметио помислих да се вероватно кефир већ покварио и гадно смрди...
Погледам флашицу и видим да се у њој већ одвојио онај светлији део који се код прављења сира зове сурутка и онај гушћи млечни део.

Радозналост ме натерала да отворим флашицу и помиришем :-)).

Гле чуда...не да се није усмрдело или покварило на било који начин него још и лепо мирише...помало као качкаваљ :-).

Наравно...моја радознала природа је имала ново питање.

Колико ће тaј кефир да остане непокварен на собној температури у флашици која се повремено отвара.

Дакле , нисам додао ни со ни било какав конзерванс него само ферментисано млеко гљивицама кефира у флашици која је била опрана топлом водом и поклопљена коришћеним поклопцем.

Од тада је прошло више од 5 месеци.

Садржај флашице се не мења , мирис остаје исти. И даље је млечни део на дну а онај водени-сурутка на врху.

Ево...надам се да сам био довољно описан да свако може да схвати да КЕФИР није исто што и свеже неферментисано млеко.

Моја супруга , која ја имала исти став око узимања млека код прехлада и стално говорила деци да не пију млеко кад их боли грло је такође почела да користи кефир кад се појаве први симптоми инфекције грла и ова зима до данашњег дана је прошла без и једне компликације или развијене инфекције код мојих укућана.Сузбили смо их првог-другог дана кад се појаве.

На крају , било која храна остављена у условима у којима се налазио овај кефир би се једноставно покварила на овај или онај начин.

ПС: Млеко помаже стварању мукуса и отежава искашљавање и чишћење плућа и грла...АЛИ...КЕФИР једноставно или убија или не да агресивним бактеријама и вирусима да се развију и самим тим не долази до упала , кашљања и ширења инфекција.
zvezda
09. januar 2013. u 14.29
Milojko hvala ti na korisnom savjetu! Nazalost ovdje covjek ne može od pojedinih da progovori i podijeli iskustva,odmah se napada i vrijedja!Sto je još zalosnije od tih istih ne možeš ništa pametno cuti al zato jezicinu puste kao da su svu pamet popili...svakakvih ima u ovoj bozjoj basti!!???
Što se Kefira tiče u nasoj kuci se jako često koristi,moj muž je pio dosta jer je dobar za snizavanje holesterola.Nikada nisam probala sama praviti a čula sam za te gljivice koje se koriste za pravljenje istog.Poz
mxm
10. januar 2013. u 17.19
U mojoj se kuci od početka zime pije samo voda i ponekad pivo. Niko od nas još nije ni prehladu zaradio.

Znaci - voda je lek barem koliko i kefir.

U stvari, voda je još bolji lek, posto postavljac teme pije i vodu i kefir, a ja samo vodu, metodom eliminacije zakljucujemo da je voda ta koja nas odrazava zdravim a ne kefir. Ljudi, otrkio sam Ameriku!!!

LeaDiKaprio
(shumska)
11. januar 2013. u 12.00
Kefir za snizavanje holesterola? Pa kefir ima zivotinjske masti (iz mleka).

Za holesterol su dobre namirnice biljnog porekla, nikako zivotinjskog (izuzev ribe). Beli luk, pre svega, sirovi crni luk, limun, bobicasto voce, soja, nuts, maslinovo ulje, avokado.
zvezda
13. januar 2013. u 04.51
Lea nemas ti pojma,ajde majke ti ne trpaj se u nešto što se ne razumijes!!I nemoj svakom loncu biti polopac...
MilojkoTheGreat
(srbin u americi)
23. januar 2013. u 04.29

Здраво Звездо ,

Драго ми је да је неко ово прихватио на прави начин.Остале нећу да коментаришем , нека свако живи у својим визијама и убеђењима.

Ево , пре пар дана сам нашао за једног пријатеља да гљивице кефира може да купи у Земуну , а овде у америци сам нашао да их неко продаје преко „креигс листе” (Craigs list) у сувој форми са упутством како да се реактивирају.

Никад досадно , увек нешто ново у нашој људској башти.

Поздрав и жива била.
regent10310
23. jul 2013. u 15.52
Potpisujem postavljaca teme. Kefir nije isto sto i nefermentisano mleko koje se ne daje kod prehlada. To sam naucila od pedijatra moja cerke koji kefir preporucuje u svakodnevnoj ishrani. Kefir je fenomenalna hrana, prirodni probiotik koji obezbadjuje zdravu crevnu floru i jača prirodni imunitet organizma.
eperson72
(lekar)
30. oktobar 2014. u 19.32
windy-chicago
(windy-chicago)
02. maj 2020. u 17.20
000
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.