Diskusije : Roditelji

 Komentar
Strah od nove hrane
Suncokret_mali
01. mart 2011. u 10.54
Imam sina od 3.5 godine koji oduvijek slabo jede. Boji se nove hrane do te mjere da još uvijek nije probao rođendanske torte ili bilo koje druge kolace, cokoladu probao par puta al ni to neće sad. Neko će reci super ne jede slatkise al ne jede skoro ništa drugo, par stvari i to je to, nema sanse da proba nešto novo.Super je zdrav visok i nije mrsav. Dakle nisam dosla da tražim savjet jer ko nije imao ovakvo dijete ne zna kako je to. Ono sto me interesuje je da li među vama ima roditelja ovakve djece i da li su i kad poceli da jedu normalno. Valjda mi lakse kad čujem tudja iskustva pa zato postavljam ovu temu.
curice
(trazim informacije)
01. mart 2011. u 22.23
Neka istrazivanja su pokazala da gljivica kandida u organizmu može da narusi čulo ukusa, pa da dijete reaguje ovako kao tvoj djecak. Možda da pokusas da zamolis ljekara da mu to prekontrolise. Poznajem čak neke roditelje kojima je ovo poslo za rukom i nakon odredjene antigljivicne terapije rijesili su se te muke.
Suncokret_mali
02. mart 2011. u 11.31
Sumnjam da je to u pitanju jer on neće ni da proba novu hranu tako i da ne zna kakvog je ukusa.
jelenakan
02. mart 2011. u 12.02
U potpunosti vas razumijem kako vam je. Moj unuk je negdje do 3 godine jako, jako slabo jeo. Boze dragi to je nevjerovatno, pa podjemo kasikom prema ustima on odmah odrambeno postavi ruku. Njegov jelovnik se svodio na suv hljeb, hrenovku i kuhanu mrkvicu. Doduse volio a i sada, pojesti slatkis. Mi smo ga stavljali kad je rucak da je sa nama za stolom i stavimo hranu na njegov tanjir da stoji to što mi jedemo, pa kad je negdje sa djecom pokazemo šta djeca jedu. Pravila sam mu caj od kunice i poceli smo mu davati vitamine. Ovo napominjem da je jako slabo jeo i to tri jela, u to vrijeme su mu i rasli kutnji zubi, možda je tu i vas problem. E sad je to prošlo, narasli zubi, ne znam, ali on sad mete, već bi trebali pripaziti. Povrce, voce, slano, slatko, milina kako dijete jede, kažem morao bi malo i pripaziti.
Možda nije loše konsultovati doktora, možda provjeriti krvnu sliku?
Želim vam svako dobro i sto prije da rijesite svoj problem.
Suncokret_mali
02. mart 2011. u 13.52
E to me i interesuje, znaci ima ih još sto su slabo jeli pa krenuli da metu sve redom kasnije.Znaci ima nade i za mene odnosno za njega :))
jelenakan
02. mart 2011. u 20.17
Zaboravila sam vam napisati da je moj unuk pio mlijeko pred spavanje popije flasicu mlijeka i doktor nam je rekao da mu ukinemo mlijeko sto je meni bilo malo cudno. Ukinuti malom djetetu mlijeko? Prvo smo mu davali pola voda pola mlijeko, pa smanjivali i onda mu ukinuli, mislim da je tu bio problem, isto smo uradili sa drugim unukom ukinuli mlijeko i jedu bez problema. Nasa doktorica homeopatica nam je rekla da mu na bilo koji način pokusamo ubaciti drugu hranu usta samo da osjeti okus. Bilo je razno raznih problema, ja sam supu miksala pa spricom ubacivala usta. Bunio se prvi put izbacio, drugi put malo popio e ja treci put dobro nagalamim i on popije. Da vidite kad je popio prvo je razmišljao kao iznenadjeno pa onda jami, i 3 mjeseca sam mu davala spricom supu onda je posao u vrtic i tamo poceo jesti normalno. Znaci poenta je na bilo koji način ubaciti hranu da osjeti u zeludcu i crijevima, to nam je rekla homeopatica, pokusajte. Pogotovo ako vam pije mlijeko izbacite, nasi sad jedu jogurt.

Suncokret_mali
02. mart 2011. u 23.21
Hvala na savjetima.
Vagabundo_
((bas_tako))
06. mart 2011. u 00.01
Pa ako je decak 'Super zdrav visok i nije mrsav' kao sto kažeš onda nema razloga za brigu.
On ne bi mogao biti takav da bas ništa ne jede!?!
Jedu deca onoliko koliko im treba,neko manje,neko više ali nikada dovoljno koliko bi mi želeli:)
Suncokret_mali
06. mart 2011. u 13.04
On je sve to zahvaljujuci sirovom mlijeku, kao sto rekoh nisam zabrinuta za njegovo zdravlje šta vise evo dvije godine nije imao ni prehladu ni gripu dok god imam izvor istog dobro je al ne može cijeli zivot zivjeti samo na tome. Jucerasnji jelovnik mu se sastojao od pola banane i shake krekera. Ovo sto sam pronasla na ABC news 'food neophobia' vrlo je slično njemu samo se nadam da će ipak to da prevazidje jednog dana.
http://abcnews.go.com/Nightline/extremely-picky-eaters-struggle-fear-foods/story?id=11721435
jelr
(student)
06. mart 2011. u 15.12
A šta podrazumevate pdo sirovim mlekom??
Suncokret_mali
06. mart 2011. u 17.11
Ono koje nije pasterizovano. Ne može se svako mlijeko piti tako, posbno ne komericijalno proizvedeno, znaci izvor mora biti pouzdan.
http://www.raw-milk-facts.com/raw_milk_health_benefits.html
jelr
(student)
07. mart 2011. u 07.14
Hvala na objašnjenju. Ne znam, možda i jeste problem kolicina mleka koju pije, kolicina mlecnih proizvoda u njegovom uzrastu je oko 700ml.
Ja isto radije dajem jogurt a ne mleko. A mislim da zdravlje dete ne zavisi toliko od ishrane već prvenstveno od toga da li ide u vrtic tj. u kolektiv.
Suncokret_mali
07. mart 2011. u 11.27
On i pije tako nekako oko tri solje mlijeka a ide i u predskolsko.
LeaDiKaprio
(shumska)
10. mart 2011. u 00.52
Ovaj problem se sastoji iz dva problema. Jedan je detetov problem, a drugi je problem roditelja.

Detetov problem je razlog zašto dete ne jede. Može biti zdravstveni sto svakako treba proveriti a može biti i da je dete takvo mrckeljavo.

Problem roditelja nastaje iz ovog gore problema, a pogotovu je situacija teska i za roditelja ali i za dete ako je dete potpuno zdravo ali mrckeljavo.

Stavise, roditelji znaju toliko da naduvaju stvar i da maltretiraju dete do iznemoglosti samo da bi se oni sami osecali sigurno da je dete jelo. Presiranjem mrckeljavog dete da jede stvara se svakodnevna tenzija u kuci koja opet inicira druge probleme... Stres je #1 ubica, to je dokazana cinjenica.

Tako da ovom problemu treba pristupiti sa dva aspekta: lecenjem deteta i lecenjem roditelja. Za dete treba proveriti da li ne jede zbog zdravstvenih smetnji, a roditelj treba da se navikne na cinjenicu da je rodio zivo biće a ne robota, prema tome jedinku sa pravom da bude gladno koliko je gladno a ne koliko roditelj misli da treba da se jede.

Čini mi se da je ovaj drugi problem mnogo tezi i kompleksniji.
Suncokret_mali
10. mart 2011. u 10.43
Možda je tako Lea kod nekih roditelja, posto moje dijete ne jede dobro otkako je poceo sa ishranom a to znaci traje već tri i po godine kod mene nema stresa navikli smo na situaciju. Nije mi lako posebno sto kuham i bila bih sretna da mom djetetu mogu da napravim nešto sto bi volio da jede pa makar to bili kolaci, palacinci. Nikad ga nismo tjerali da jede, niti smo za njim isli sa tanjirom. On je vrlo rano poceo sam da se hrani kasikom tako da kad jede onda jede sam, nema nutkanja hrane kod mene. To sto ti gore opisujes ja vidim oko sebe al upravo kod roditelja cija djeca dobro jedu pa kad im preskoce jedan obrok to je tragedija, to se juri za njima sa tanjirom obecavaju slatkisi ako se isti zavrsi. Ja to mnogo bolje podnosim od tih roditelja.
Dakle da ponovim još jednom nisam postavila ovaj topic da tražim savjet,interesovala su me iskustva roditelja koja su prošla kroz slično i kad su im djeca pocela jesti raznovrsno, dakle ne privremene faze kroz koje mnoga djeca prolaze nego kod problema koji postoji dugo vremena.
Možda bi sve to bila tragedija za mene da je slab, mrsav i bolesljiv al on je kao sto rekoh veoma zdrav tako da se ne brinem. U svakom slučaju hvala na javljanju.
Suncokret_mali
10. mart 2011. u 10.52
I da dodam još nešto vi ovdje me ne znate al moji prijatelji znaju i mene i moje dijete i ne mogu da se nacude kako malo jede. Izbor hrane se satoji od desetak stvari, od kojih su jedina kuvana jela pileca supa sa posebnom vrstom tjestenine i sagarepom, ako nešto drugo ima u supi sve izbacuje i pasta sa puterom. Hljeb, kroasan, banane, jagode, ponekad riza, grozdjice kruske, krekeri i to bi bilo to. Jednostavno se boji da proba nešto drugo, ponekad polako i primakne ustima al vrlo pazljivo lizne i ne ide dalje od toga. A ja da ga tjeram nemam namjeru, nikad ga nisam ni na šta prisiljvala, niti ucjenivala.Znaci nisam ja paranoicna i nisam umislila da mi dijete ne jede.
LeaDiKaprio
(shumska)
11. mart 2011. u 00.16
Interesantno je da od cele price tebe najviše pogadja bas taj deo. Ne da te zanima ili ga komentarises nego te je bas potrefio.

Da li ti je palo na pamet da sam pricala uopsteno, tj da se nisam obracala bas konkretno tebi ili konkretno tvom slučaju? Na kraju krajeva postoje razne podvarijante gde je dete potpuno bolesno a roditelji nezainteresovani, ili dete potpuno zdravo a roditelji van sebe od panike.

Postoji čitav spektar koji upada u ono sto sam gore rekla i nema razloga da shvatis pricu kao licni napad. Jedno je sto je napisano, drugo je šta svako od nas procita.

Takođe ne razumem šta znači da „nisi zabrinuta”. Pa ceo tvoj post i onaj gore i ovaj sad govori upravo suprotno.

Nezabrinuti roditelji idu na piknik, piju pivo u pabu, bave se drugim stvarima a ne postavljaju teme po forumima u vezi slabog decijeg apetita.
Suncokret_mali
11. mart 2011. u 11.34
Ako ja postavim topic onda pretpostavllam da se obracas meni. A tebi je ocigledno najvaznije da ipresioniras svojim znanjem.
LeaDiKaprio
(shumska)
14. mart 2011. u 01.02
Ne obracam se SAMO tebi.

Ti bre zeno od ega ne možeš da se okrenes.

Ako sam te impresionirala svojim znanjem to je tvoje lično mišljenje.
jedna_izmedju
30. mart 2011. u 20.30
Moja kcerka nema ni dvije godine, a moj necak skoro osam godina. Vjerujte da ona jede kolicinski vise i raznovrsnije od njega. On mnoge stvari neće ni da proba. Moja kcerka takođe neke stvari neće da jede. Kad proba nešto novo, obavezno slozi facu. Ako joj se svidi, zine da hoće još, ako ne, onda odgura sve. Ja je nikad ne tjeram, ali nakon izvjesnog vremena ponovo ponudim. Nekad neće ni ono sto inače jede. Međutim, jede sve vrste povrca i voca, ribu, piletinu, govedinu, prasetinu, supu, griz, zobenu kasu rizu, pastu, hljeb, jogurt, sir, sokove, ponekad cokoladu, ali nije ljubitelj slatkisa. Zato mi npr. nije problem ako danas neće da jede spanac jer znam da će sutra jesti grasak.

Jedna od metoda uvodjenja nove hrane je da uzmem nešto i jedem, a na nju ne obracam paznju. Onda ona mase, skakuce, hoće i ona da proba. Nekad joj se svidi, nekad ne, ali uvijek postoji drugi put.

Moj necak je imao periode kad je jako malo jeo, pa su mu davali B vitamin i pomogao je. Otvori se apetit djetetu. Ako ikad budem imala problema sa apetitom mog djeteta, prvo ću probati B vitamin.

Dzoli
(Sta ti je smisao zivota, da bi)
04. april 2011. u 00.03
Tebi i drugim mamama i tatama (i ja sam mama) predlažem da pročitate blog na www,teslio.com link

http://teslio.com/blog/post/Grlitza/deca-šta-bi-jela-kad-bi-htela-1620

Teslio je inače strana blogera i ostalih koja takođe pripada Serbiancafeu.
happywoman
20. april 2011. u 12.36
Suncokret, za ovo :
Ako ja postavim topic onda pretpostavllam da se obracas meni. A tebi je ocigledno najvaznije da ipresioniras svojim znanjem..

Imaš pice od mene.

Lea, sjasi malo. Obracas se njoj, jer je njena tema. Ako ti mislis da se ne obracas samo njoj, šta ti mislis onda, da držiš govor ovdje za siroke narodne mase?! Imaš komplex grandioznosti.

Suncoret, moj brat je bio takav, cijelo svoje djetinjstvo, apetit mu se otvorio za vrijeme rata, mi se uvijek zezali„ projelo se djete za nevrijeme”. Eno ga sad, visok momak, zdrav i prav, hvala Bogu, obozava klopu, a tek sto kuha...bolje od pola žena sto znam. Ne brigaj:)
Suncokret_mali
27. april 2011. u 22.59
Hvala happywoman, nadam se da će i ovaj moj na kraju biti kao tvoj brat a i mnogi drugi koji kao djeca nisu bili ljubitelji hrane. Ja sam se samo bojala da taj njegov strah od nove hrane ne ostane tu za stalno jer kao sto ostavih gore link postoje ljudi koji to nisu nikad prevazisli i kao odrasli i dalje se boje probati nešto novo. Al izgleda da to kod nas nije slučaj jer u zadnje vrijeme se dosta promjenio, probao je nekolicinu novih stvari i poceo jesti i neke koje je odavno prestao. Napredovao je i što se rođendanske torte tiče. Rekao je da će da je jede i uzeo čak i tanjir mada na kraju ga je samo ostavio al to je veliki napredak s obzirom da je ranije bjezao glavom bez obzira.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.