Diskusije : Roditelji

 Komentar
Humanizacija poroda naših žena
amazonka77
09. januar 2011. u 07.49
Nedavno sam na Facebook-u osnovala grupu HUMANIZACIJA PORODA NAšIH ZENA - MOJ POROD MOJ IZBOR, jer sam prije pola godine rodila kcerku u Birth centre, u vodu - bez ikakvih intervencija. Do sada sam iscitala i čula masu prica - horor prica o tretmanu koje naše žene imaju u našim porodilistima. Naše žene se plase da se suprotstave, jer će onda dobiti još losiji tretman u bolnici. Znam da ima i pozitivnih prica, ali one se redje cuju. Iako živim u Australiji, imam jaku zelju da okupim sve one koji podržavaju pravo žene da bude tretirana s postovanjem u doba kad radja. Ako želite, pronadjite -Humanizacija poroda nsih žena na faceooku, i kliknite na LIKE. Predlozite nas prijateljima.
Hvala puno

Info o grupi:

Svaka žena u većini zapadnih porodilišta/rodilišta ima pravo da izabere da li će rađati u kući za porode, u vlastitom domu pod nadzorom za to stručno osposobljene babice, ili pak u bolnici.

Također ima pravo da uz nju tokom poroda budu njeni najbliži, da se prema njoj postupa sa poštovanjem i blagonaklonošću u času kada na svijet donosi novi život.

Na Zapadu žene ne samo da imaju to pravo već se to pravo i poštuje.

U prostorima bivše Yugoslavije već dugi niz godina se pojedinci i udruženja poput Rode iz Hrvatske, DjeCe iz BiH, Roditelja iz Srbije, Majke Hrabrost iz Srbije zalažu za promjene u našim porodilištima/rodilištima.

Težnje su u osnovi vrlo jednostavne:
1. pravo žene da izabere način na koji će rađati,
2. da se ženi obezbjedi dostojanstvno pravilan pristup i tretman
3. te da se ženi omogući da odbije (bespotrebne) rutinske zahvate poput klistira, epiziotomije, brijanja, ukoliko su nepotrebni.
4. da prostrije u kojima se žena poradja imaju prigusena svjetla, mogućnost da u njima bude neka lagana, opustajuca ambijentalna muzika (ako to ona želi) koja bi pomogla opustanje i proizvodnju prirodnih hormona poroda, a smanjila produkciju adrenalina koji usporava porod


Ova grupa kreirana je kao potpora tim naporima, kao otjelotvorenje želje da priča sa početka teksta zaživi i na brdovitom Balkanu.
anikicaa
(menadzer)
09. januar 2011. u 10.45
A na koji način mislite to da sprovodite npr u Beogradu, Kraljevu, Valjevu? Ko će da vodi taj projekat, nadgleda...jer ako toga nema, sve je mrtvo slovo na papiru,možemo mi to da LIKE koliko hoćeš, ali neće da bude rezultata. Voljela bih da mi kažeš nešto konkretnije o nacinu sporvodjenja ovoga. Hvala i svako dobro. Ideja je lepa i humana
amazonka77
10. januar 2011. u 02.51
Hvala na odlicnom pitanju!
Svaki put pocinje prvim korakom, i mnoge stvari se rjesavaju u hodu. :)
Za sada postoji jaka zelja da se nešto mjenja.
Postoje kao sto sam gore spomenula organizacije koje rade nešto po tom pitanju (vise ili manje uspjesno). No bitno je početi negdje.

Lično mislim da je neophodno podici svijest i edukovati naše žene o tome kako bi porod mogao proteci, koje su beneficije za nju i bebu poroda sa minimalnim intervencijama (ako nema komplikacija) i prije svega dati joj ljudski tretman, paznju, njegu i brigu u trenutku kada na svijet donosi novo zivo biće.
Svi znamo bezbroj prica gdje babica u prolazu kaže „Šta se deres, kravo” ili znala si se ... znamo već šta, tad se nisi derala...
To je toliko odvratno i nehumano prije svega.
Onda prica o dzepovima koje treba puniti da bi žena dobila iole pristojan tretman.
Prisustvo oca i njegova uloga u porodu, pomoć i podrska koju može da pruzi svojoj ženi, velicanstveni osjecaj prisustva rođenju svog djeteta (a ne kako kod nas - otac pije s drustvom i slavi, dok majka prolazi kroz sve sama)
Ponovicu, edukacija je glavna.

Za početak saradjujem sa drustvom DjeCa - djecije carstvo, oni već intenzivno rade na tome.
Cekam odgovor Roda i Roditelja.
I okupljam na jednom mjestu sve individue koje žele nešto uraditi po tom pitanju - pa čak i kliknuti like i predloziti nas prijateljima.
Sigurna sam da će neko od svih tih ljudi, napraviti korak - bas kao sto sam i ja napravila ovaj korak, a bez da me iko pitao i to tražio od mene.
Ja samo želim da naše žene budu tretirane humano, s postovanjem zasluznim jednog cina kao sto je radjanje djeteta.

Ako odes na FB, vidjeces vise o našim planovima i smjernicama.
Hvala još jednom i pozdrav.
geriatrikus
(zvakac karamelaâ„¢)
10. januar 2011. u 10.58
>>Prisustvo oca i njegova uloga u porodu, pomoć i podrska koju može da pruzi svojoj ženi, velicanstveni osjecaj prisustva rođenju svog djeteta (a ne kako kod nas - otac pije s drustvom i slavi, dok majka prolazi kroz sve sama) <<
-----------------------------------------
Velicanstveno! Nikada neću zaboraviti. Kako su me samo ispostovali, „ka vladiku”, sva paznja meni posvecena, lezim na podu, oni prinose razne djakonije, rakija biće...toliko su mi se posvetili da su i na ženu zaboravili.
Amazonka, neka nas(muzeva) za malo poslije; da trknemo do prodavnice i tako, a u onoj sobi ćete se vi nekako snaci i bez nas.
Svetla
12. januar 2011. u 16.36
Amazonka 77, dobra ideja i ja sam o tome vise puta razmiljala ali nisam imala ideju kako da pocnem.
Kad sam se poradjala pre 30 god. moj muž je mene odvezao u bonicu i bio uz mene sve vreme, tek posle porodjaja je otisao kuci. Bio je tu kad smo je pravili i kad smo je rodili. Jedino sto mi je kod njega smetalo sto nije znao šta da radi, kako da mi pomaze. Dok sam bila trudna ja sam citala knjige šta sve da ocekujem a on nije. A imala sam jednu doktorku Slovenku koja mi je govorila da su se žene poradjale godinama i na njivama pa da ne idem/o na kurs za trudnice a ovde nikod nisam imala od svojih pa ni sama nisam znala šta me ceka.
Kurseve za roditelje treba imati da bi oboje znali šta ih ceka.
Meni je snajka rekla da kad se poradjala medicinska sestra joj rekla šta se deres kad si se j... bilo ti lepo. Stvarno je grozno da tako jedna žena kaže drugoj ženi u poradjanju kao da ona nije ili neće da prođe kroz to. Uzas!!!!
amazonka77
14. januar 2011. u 02.36
Svetla - to je jedan od komentara koji me izricito nervira. Žene su se poradjale na njivama - pa nastavljale raditi...
Jesu jer su morale...
Koga je interesovalo kako se žena osjeca?
Mi imamo glas, i vrijeme je da ga koristimo, vrijeme je da dobijemo ono sto nam je potrebno. Pa nećemo valjda i mi na njive? Je li to idealno?
Žene nekad nisu ni u skolu smjele ići, niti su imale pravo da glasaju. Niko to ne spominje... Tako je bilo, ali nije vise.

A taj komentar o kad si se... bilo ti je lijepo, pa ne znam kako bi ja reagovala, kad bi nakon poroda pronasla tu medicinsku sestru...
Vjerovatno bih roj rekla, nisi se derala kad si davala pametnjakovicke neosjecanje komentare, šta se sad deres... kad te boli od batina?
Hehe, naravno ne bih to uradila, ali u mojoj masti bi se taj scenario svakako odvio :)
geriatrikus
(zvakac karamelaâ„¢)
16. januar 2011. u 18.15
>>ili znala si se ... znamo već šta, tad se nisi derala... <<
-------------------------------------------
:(( o kako tuznih žena ima bas nešto razmišljam:((
Izem ti veselje bez cike i vriske:)
Svetla
19. januar 2011. u 17.02
Mislila sam da su u demokratiji Srbiji iskorenili one koji ocekuju mito da bi uradili dobar posao, bilo u opstini ili u zdravstu. Drugo je to da ti neko nešto prvo dobro uradi da si ti prezadovoljan/a i da ga ti onda svojevoljno castis. A da neko od tebe ocekuje da ga ti darujes/nagradis pre nego sto ti on nešto uradi (a ni ti sam nemas od čega da živis), e takve osobe nisu za zivot nego su za ubistvo. Zašto narod maze debeloj guski noge nije mi jasno? Zbog tih koji imaju ispasta onaj ko nema!!
Moja rodjaka od dvadeset godina kojoj je momak obecao da će da je ozeni i da će zajeno sa njom da pomaze njenim bolesnim roditljima i da će da žive kao jedna kuca, kasnije kad je ostala trudna predomislio se, vise nije hteo da im pomaze, zabranio njoj da ide kod njih i kad je ona otisla da im pomogne on je tukao oterao je i rekao da ako zensko rodi da će da ubije i nju i dete, da su njegove baba i majka rodile prvo musko i ona mora da mu rodi musko.
Kad joj pre mesec dana pukla voda i dok je stigla u Smederevo u bolnicu tamo su njoj rekli da će da se porodi tek uvece ili sutradan i da ceka u hodniku da im kaže kad ima bolove. Kad je bolelo sve vise i vise da vise nije mogla da izdrzi ona im rekla i oni je pregledali i rekli da će još malo i tako lezala na stol i rekli da mora da joj udare inekciju jer nema vodenjak da dobije nagon, i kad su njoj dali inekciju iz dva guranja beba se rodila, i malo je napukla između nogu a pa su je drzali tako na stolu 4h, sa ledom na toj rani. Bebu su odneli pa je nije videla ceo dan i celu noć.Kad su dosli ujutru njoj u posetu rekli su joj da je beba povracala krv, da se napila plodne vode, da joj je naprsla kost na desnu ruku i da je ona sve kriva sto nije gurala. I bebi su pricali ispred majke; 'koje tebe ranio dok si bila kod majke u stomaku kad ti nemas oca'. Šta to ima veze sa ocem? A ona se brinula i onako usivena između nogu trcala za njima da vidi šta bebi radu a rana je sve vise bolela jer je trebala da lezi da to zaraste.
Kad je posle 3 dana izasla iz bolnice sledeći dan dosla sestra koja obilazi po kucama i videla da malo ima zeleno u peleni rekla joj da je hitno vodi u bolnicu gde su je opet bez potrebe pregledali vadili krv i mokracu, snimali i drzali 5 dana. Svaki dan je njena majka morala da putuje vozom po 16km u jednom pravcu da donosi hranu za nju, a tako so donosili roditelji drugim porodiljama. Bolnica nema hranu za porodilje!!!
Onda njoj tek peti dan dosla starija sestra i rekla da svi nalazi pokazuju da je beba zdrava i čitava i da oni tamo na porodilistu tako tretiraju majke koje se prvi put poradjaju a to ne rade sa porodiljama sa drugim i trećim detetom. Da je imala da ih casti pre nego što se prijavila u bolnicu oni bi je bolje gledali oveko valjda šta kažu ajde da ti zagorcimo zivot da više ne radjas decu.
Nije ni cudo sto u Srbiji neće žene da radjaju decu od bolnice nemaju podrsku a ni od muzeva, nezna se ko je gori.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.