Diskusije : Istorija

 Komentar
Sirmijum
medianka
23. april 2009. u 17.35
Današnja Sremska Mitrovica skriva pravu veličinu antičkog Sirmiuma, jednog od najvažnijih gradova kasnog Rimskog carstva.
Osnovan u 1.veku Sirmium je svoj vrhunac doživeo u trećem veku naše ere (294 n.e) kada je bio proglašen jednom od četiri prestonice Carstva. Sistem puteva, akvedukata i vojnih utvrđenja, ostaci carske palate, termi,pozorišta, hipodroma, pokazuju da je ovaj grad bio centar (legijski logor, carski grad i episkopski centar) čitave oblasti - tadašnje Rimske provincije Panonije. U to vreme ovo je bio jedan od važnih trgovačkih i tranzitnih centara Carstva.
Kasnije, Sirmium postaje jedno od središta ranog hrišćanstva, ali i mesto stradanja hrišćanskih mučenika.
Rimske legije pojavile su se pred Sirijumom u poslednjim decenijama I veka pre nove ere. Tokom narednih vekova Sirmium je od pograničnog utvrđenja postao jedan od najznačajnijih gradova Carstva. Veliki broj careva je tokom III i IV veka boravio u gradu,a neki su tu i rođeni.Kada je čuveni car Dioklecijan 294. godine izvršio administrativnu reformu carstva Sirmium postaje jedno od četiri sedište careva. Otpočeo je zlatni period u istoriji grada. U njemu je izgrađena carska palata, žitnica, javna kupatila, kovanica novca, hipodrom i niz drugih građevina. U gradu je brzo napredovalo hrišćanstvo koje je dalo nekoliko svetaca Irineja, prvog episkopa, Anastaziju i Dimitrija po kome će kasnije naselje dobiti ime. Napadi varvara u V veku uništili su Sirmium. Prvo su to učinili Huni, a zatim posle kraćeg oporavka naselje su definitivno 582. godine razorili Avari. Prošlo je više vekova do obnove naselja pod novim imenom.

video klip o Simijumu http://www.youtube.com/watch?v=6gv_xQ_beIg&feature=channel_page
muskoka
(arch)
23. april 2009. u 17.52
Ispod parka u centru Mitrovice nalazi se rimski hipodrom...po sondaznjim ispitivanjima, izgleda da je vrlo dobro ocuvan...jednom, kad se iskopa, biće to jedno od sacuvanih cuda starog sveta...sličan tome se nalazi samo u Rimu...
medianka
23. april 2009. u 18.05
Podvodna istrazivanja na tri lokacije na dnu Save u 2003 godini, takođe su zabelezila značajne rezultate, a fotografije tada snimljene predstavljaju, prema dosadasnjim saznanjima, jedinstveni materijal za istrazivanja u kopnenim vodama.

Podvodna istrazivanja Sirmiuma, u četvrtom veku jednog od najlepsih gradova tadasnjeg Ilirika, započeta su 1994. godine, nakon što su ronioci izvadili iz Save rimski kameni žrtvenik posvecen Jupiteru. Iste godine pronadjena je velika kolicina arheoloskog pribora, nozeva, fibula, veliki broj komada bronzanog novca.
medianka
23. april 2009. u 18.11
Kada sam videla tri lokaliteta u gradu na mapi, i kada ih spojiš u jedno, dobiješ savršen trougao!
Danilov
(student)
23. april 2009. u 18.19
Dr_Jojboli
(u penziji)
23. april 2009. u 18.58
Nije mi jasno u cemu je bio važan polozaj Sirmijuma, t.j. zašto se je tako jedan značajan grad razvio bas na tom mjestu?
Razumijem za Beograd na uscu dvije velike rijeke, i t.d., ali šta je bilo u Sirmijumu?
Danilov
(student)
23. april 2009. u 19.32
I Bec i Atina su bili pod upravom Sremske Mitrovice..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c7/Prefecture.png

Ovo je najveca Ilirska (Srpska ) država..
Zašto su Rimljani stvorili Veliku Iliriju..
Sigurno zbog svog ilirskog porekla..
muskoka
(arch)
23. april 2009. u 19.34
Pa gledajuci istocni deo rimskog carstva Sirmijum bi dosao negde u centralnom delu...bio neko vreme i prestoni grad...Singidunum nije nikad u to vreme dobio ni priblizni značaj u carstvu kao Sirmijum...
Danilov
(student)
23. april 2009. u 20.05
Rimska Imperija je 117 godine brojala 88 miliona stanovnika..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:RomanEmpire_117.svg

U Iliriji je živelo preko 10 miliona stanovnika..
Vise od pola danasnje Grcke je bilo naseljeno Ilirima...
Najveci deo Grka posle Aleksandra Makedonskog je živeo u Maloj Aziji..
pavlimir_ratnik
(Edukator)
24. april 2009. u 08.53
U Sirmijum je doputovao,posle raspeca Isusa Hrista, Sv,Apostol Anderej Prvozvani,Sv Apostola Petra brat,jedan od dvanaest Hristovih ucenika,Smatra se da je on upravo prvi među Srbima poceo siriti hrišćanstvo i da je on osnovao Sirmiumsku Arhiepiskopiju,koja kasnije u 6 veku prenesena u Solin,Ova arhiepiskopija bila je jednaka po svemu sa Rimskom Arhiepiskopijom.
Smatra se da je Sv Apostol Andrej Prvozvani prvi srpski arhiepiskop.
medianka
24. april 2009. u 09.45
Najznačajniji arheološki lokaliteti u Srbiji, ne samo Sirmijum, spadaju Singidunum, Naissus, Felix Romuliana, Viminacijum, Justijana Prima i Trajanova tabla i sva njihova okruženja. Sirmirijum je prva vrata koja je omogućila ulazak rimske legije na srpskom tlu, prema tome Vizantija je imala burnu istorijsku prošlost. Svi ti rimski carevi i imperatori koji su dobili premeštaj ili rođeni na srpskom tlu imali su veliki uticaj.
pavlimir_ratnik
(Edukator)
24. april 2009. u 10.52
Stari pisci nedvosmisleno,preturajuci po antickim knjigama,koje nisu bile sakrivene,utvrdjuju i nalaze Srbe u Iliriku,oni kažu da su ILIRI I SRBI SINONIMI ,i da se to odnosi na dva naziva i jedan narod,
Isti je Slučaj i sa Rečima DALMATINCI=SRBI KAO I RASANI=SRBI,
Do duse, oni u taj jezik koji nalaze ,kod Dalmatinaca,Rasana,ubrajaju i poljski,sto u svakom slučaju stari Rimljani,ovim potvrdjuju da je u Ilirikumu bio jezik srpski,kasnije to neki zovu i slovenskim jezikom,
Evo nekih izvoda;

Joannis Cinnamus ;Historiae,Patrolgiae,Migne,Paris 1864,g,
„Eadem ferme tempstate,Servii,Dalmatica gens,a fide dedicentes Rasum castellum everterunt.”(T0mus 133.Pag.322.

Što se jasno vidi iz ovog teksta,gde kaže da su Dalmatinci ništa drugo no po krvi Srbi,kao i Rasani,

Laonicus Chalcocondylae ;HISTORIAE,Patrologiae ,Migne,Paris 1866,
„...ad Europae imperium ,genus Illiriorum,qui progressi ab Occdentali versus lonium regione,venerint ad Scopiorum urbem ,lingua etiammum non dissimili utentes.”(Tomus 19.Pag 35,)„Haud me fugit,Triballos,Illiriyos ,Polonos,et Sarmates eodem inter sese lingua uti,.(Pag 43.)
”Sarmatarum lingua simillis est Illiryorum,Ionium ad Venetes usque accolentum.„(Pag 138).

Ako se sve ovo uporedi izreceno u ovim tekstovima,vidi se jasno,da je to sve jedan isti narod Srbi,,koji normalno mrdjusobno se razume i sa Venetima,kao i sa Poljacima,
ZNAMO SVE KO POTICE U EVROPI OD VENETA,KO OD TRIBALA,ko su Poljaci,tako da možemo reći da ovaj narod je i doneo progres svake vrste,i proširio Evropom,sto i sami tekst kaže .
Trebalo bi se zamisliti nad ovim tekstovima, i ne srljati slepo u neke ,stvari koje su pisane u ime Porfirogneta,u 17 veku,iza nekog memnjivog zida u Vatikanu,gde su obično ta krvatska piskarala dobivala mesto, i zadatak im poveravan,
Ipak ovi stranci su puno realniji i svakako da im se treba verovati,jer ih se nije toliko ticalo ni Krvata ni Srba,”
Danilov
(student)
24. april 2009. u 11.13
Vatikan priznaje u svojo enciklopediji da su Iliri i Noricanci-Sloveni..

Izvod iz clanka o Slovenima gde piše da su Iliri i Noricanci Sloveni...

The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia.

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm
pavlimir_ratnik
(Edukator)
24. april 2009. u 11.18
Ma, to ja znam i bez Vtikana,ja imam obicaj da tražim ,i kad mi je nešto sumnjivo,ako je tako u Vatikanu zapisano,JA TO DRUGOJACIJE TUMACIM I ObičnO DODJEM DO VRLO ISPRAVNOG ZAKLJUCKA,
medianka
24. april 2009. u 13.30
Da li je Mačvanska Mitrovica bila u sastavu Sirijuma, ako nije ,onda iz kog je perioda?
pavlimir_ratnik
(Edukator)
24. april 2009. u 14.41
Pa verovatno je bila pvezana mostom ili nekom skelom ,Vidite tu je blizu usce Drine u Savu,tu je Semberija,tu je Macva,tu je u blizini Tamnavski Stres,Tu je Srem,to je oduvek bilo srce Srpske zemlje,sa najbogatijm i najplodnijim zemljistom,takođe i sa vrlo zupnom klimom,tu su izvori tople vode,koji izbijaju i na povrsinu,tako ,da je tu bilo i pogodno za pravljenje banja i kupatila,kao i vodeni putevi ,normalno da su se ovi krajevi uvezivali u jednu celinu,i Macvanska Mitrovica,bar neko naselje mora datirati isto kad i ova Sremska,jer gde je prelaz ,tu je i naselje.
Danilov
(student)
26. april 2009. u 07.02
Sveti Petar je osnovao Crkvu u Sirmium-u..

Sirmium, situated near the modern town of Mitrovitz in Slavonia; its church is said to have been founded by St. Peter.

http://www.newadvent.org/cathen/14027b.htm
medianka
26. april 2009. u 07.53
Sveti Petar je osnovao Crkvu u Sirmium-u..

Sirmium, situated near the modern town of Mitrovitz in Slavonia; its church is said to have been founded by St. Peter.

http://www.newadvent.org/cathen/14027b.htm
------------------------------

Moram ovo da osporim, ovo znam iz neke knjige da Sveti Petar, Hristov apostol, nikada nije bio u Rimu, a kamo li u Panoniji. Rimljani su koristili lažnu Bibliju i potkrepili kao dokaz da je apostol Petar bio u Rimu i prozvali svecem.
Danilov
(student)
26. april 2009. u 08.40
Симон Петар, познатији као апостол Петар (рођен у Галилеји - погубљен у Риму 64) је био један од првих Јевреја који су постали ученици Исуса Христа. О његовом животу говоре приче из Новог завета. По њима је Петар био вођа првобитне заједнице јерусалимских хришћана.

Петар је био рибар на Тиберијском језеру. Са братом Андрејем одлучио је да постане Исусов ученик. Тада је добио арамејско име Кефа (камен), што је на грчком било Петар (Πετρος). У Матејевом јеванђељу каже се да је Христ сматрао Петра за темељ своје Цркве.

Петар се увек помиње први међу 12 апостола, и као онај који говори у њихово име. Често се у Библији спомиње, заједно са Јаковом и Јованом, као сведок важних догађаја (преображење). Свети Павле је сведочио да је Петар апостол за јевреје, док је он апостол за остале народе.

Сва четири јеванђеља тврде даје на тајној вечери Христос предсказао да ће га се Петар три пута одрећи пре него што петао закукуриче три пута. У три јеванђеља се описује као је Петар испунио ово пророчанство бојећи се од освете народа.

Петар је после проведених тридесетак година као свештеник кренуо за Рим где ће постати мученик. Апокрифна „Петрова писма” кажу да је распет на крсту постављеном натрашке, јер је рекао да не заслужује да умре на исти начин као Исус.

Постоји још једна често помињана легенда која се везује за мучеништво и смрт Светог Петра. По њој је Петар покушао да побегне из Рима, а на путу га је срела визија Исуса. На питање: „Куда идеш господару?” (Quo vadis, Domine?), Исус му је одговорио: „Идем у Рим да ме поново распну”. На ово се Петар предомислио и вратио у Рим прихвативши своје мучеништво.

Приче црквених отаца тврде да је Петар био први бискуп Антиохије и оснивач и вођа хришћанске цркве у Риму (први бискуп Рима). Римокатоличанство верује у примат римских бискупа, који вуче корене од апостола Петра

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80

O Svetom Petru na engleskom ima vise informacija ..

http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Peter
medianka
26. april 2009. u 11.31
Danilove, evo imaš ovog primera mada nije reč o istoriji, ali tu je dokaz kako pojedini administratori sajta manipulišu sa informacijama kao što većina uzimaju Vikipediju ili Enciklopediju Britaniku, što većina od nas čitalaca guta gotovo za zdravo. Net je postao Bog, pa se niko ne pita. Na žalost, posedujem neke knjige, odnosno jedno poglavlje gde jasno definiše da apostol Petar NIKAD NIJE BIO U RIMU. Ali uopšte nemam vremena da ga pronađem, ako budem ga našla, biće adresirano za tebe i zainteresovane.

----------------

„Zdravo svima. Ovo je moj prvi komentar na ovom forumu. Da ne bude neke zabune oko korisničkog imena, ja sam jedan od administratora na Vikipediji na srpskom jeziku. Inače se ne predstavljam kao administrator (jer to i nije neka titula), već najčešće kao jedan od korisnika. Ipak, pročitao sam 20-tak komentara na forumu (nisam imao vremena za detaljnije čitanje) i vidim da se administratori Vikipedije ovde doživljavaju kao ”plaćenici čiji je osnovni cilj skrnavljenje srpskog jezika i borba protiv Pravopisa„ (ovo je utisak koji sam stekao, izvinjavam se ako grešim). Razumem vašu frustriranost u vezi pravopisa i bilo bi lepo kada bi se svi članci pisali u skladu sa Pravopisom srpskog jezika. Jedan broj ljudi sa ovog foruma sam sretao i na Vikipediji i oni znaju da ja uglavnom pišem članke iz oblasti medicine. Kada sam počeo da radim na Vikipediji, veliki broj članaka iz te oblasti je bio napisan prilično laički i mnoge informacije su bile netačne ili delimično tačne, a ponekad čak i oprečne. Slično stanje sam video i na Vikipediji na engleskom jeziku, gde takođe ima dosta netačnih informacija u medicinskim člancima. Ipak, ne smatram da ljude koji su započeli te članke treba ”pljuvati„. Jednostavno, sve što se pročita na Vikipediji treba uzimati sa dozom rezerve (tu se slažem sa vama).

Morao sam da napravim ovaj uvod, jer je ovo moj prvi komentar na forumu. Ovde nisam došao da bih vodio rasprave o Vikipediji i ubuduće ću se uzdržati od bilo kakvih komentara po tom pitanju. Vi ste slobodni da pišete šta god želite, ali sve u vezi Vikipedije ću komentarisati na tom projektu.

Evo sad i onoga zbog čega sam se prijavio na forum. Juče sam, tražeći po internetu, naišao na forumu jedan komentar u vezi članka koji sam napisao na Vikipediji. Tu se kaže kako je termin ”želudca„ nepravilan. Prilikom pisanja tog članka, pitao sam nekoliko ljudi da li je to ispravno i niko nije znao da mi odgovori. Stoga sam i ostavio taj termin, kako sam našao u priručniku koji sam koristio kao literaturu. Videvši vaše komentare, odlučio sam da to ispravim. Moram priznati da nikad nisam imao Pravopis (mada imam u planu da kupim jedan, pa možete i da mi predložite neki) i da se prilikom pisanja članaka uglavnom rukovodim sluhom. Ipak, tokom rada sam i naučio dosta stvari od korisnika koji su mi ukazivali na greške. Vidim da ste dosta aktivni, pa sam smatrao da je ovo pravo mesto da postavim neka pitanja u vezi pravopisa i transkripcije.

Hvala unapred na svim odgovorima. Milan”

Preuzeto sa sajta Vokabulara.com
Danilov
(student)
26. april 2009. u 16.47
Medianka-u clanku o Svetom Petru na engleskom piše o nepouzdanosti istorijskih izvora o boravku Svetog Petra u Rimu..
mandalina
(vila)
26. april 2009. u 18.48
U vreme pre hrišćanstva, nadomak Mitrovice sremske bio je zid, granica između Srba okupiranih od Romljana i slobodnih Srba-Sarmata.

http://img4.imageshack.us/img4/7986/ranorimskocarstvoavgust.jpg

Što se tiče priče o apostolima, uzmite u obzir da su jevanđenja pisana 60-90 godina kasnije od tzv.raspeća pa se tu ništa ne može tumačiti kao validno. Ali, da se ne zaboravi Kifa, pregrčen u Petra, bio je Zelot. U današnje vreme to je kao da je OVK ili UČK ratnik.
StevaCar
(the Tzar)
26. april 2009. u 20.07
Srbin- rimski car u Sremskoj Mitrovici je carevao Istočnom Rimskom Iperijom. Licinije, o kojima ima mnogo zapisa da je baš Srbin, rođen u Zaječaru ili malo severnije, nisu utvrdili.

Oženio je polusestru Konstantina niškog..ali posle nekoliko godina ratovali su žestoko.Licinije se krio sa porodicom i riznicom u raškoj Srbici (Serdika, današnja Sofija)..ali prvo je proteran, a potom i pogubljen.

Priča o rimskim carevima-Srbima, koji ratuju međusobno
http://sr.wikipedia.org/wiki/Bellum_Cibalense

Srbin, car iz Sremske Mitrovice drži heraldički znak Srbije u rukama
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Solidus_Licinius_Jr_AF21_CdM_Paris.jpg

On i Kostadin niški su zajedno doneli tzv„Milanski edikt” koji nije bio akt proglašenja nove religije za zvaničnu(hrišćanstvo) nego zakonski akt da se izvrši vraćanje otete imovine hrišćanima. Licinije i Kostadin su bili sveštenici Sunca..

Licinije kao Sol Invicta
na bronzanom novčiću iz Sirije (antiohije.gde će malo kasnije biti prva hrišćanska komuna i prvi sabor na kome se raspravlja da li da se svi hrišćani obrezuju ili samo jevresjki hrišćani)312 godine
http://www.forumancientcoins.com/moonmoth/coins/pics/licinius_i/licinius_i_018.jpg

Knjiga Relje Novakovića sa citatima i dokazima da je rimski car Licinije= S.R.B.I.N.

http://www.scribd.com/doc/14426559/Relja-Novakovic-Srbin-Rimski-Car

medianka
27. april 2009. u 14.30
A sad bi trebalo da se malo pozabavimo s ovim, svuda su arheološki lokaliteti i uzdižu ih u glavni kadar, a niko ne priča o grobljima, logično je da su oni su tu živeli i tu umrli, trebalo bi da su tu negde sahranjeni. Zna li neko više o tome?
StevaCar
(the Tzar)
27. april 2009. u 18.46
Licinije je ubijen, ne znam gde je sahranjen.
Galerije, zemljak Licinijusa, obredno spaljen na brdu Magura (strmina) kod svoje palate u okolini Zaječara.

Ostalih 15?
mandalina
(vila)
21. jun 2009. u 19.10
Car iz Srema, rođen u Budaliji kod Mitrovice

http://www.nacionalnarevija.com/tekstovi/br1/decijetrajan.html
Varuna
(novinar)
22. avgust 2009. u 15.26
ZVORNIK - Arheološka istraživanja Rimskog kamenoloma u Dardaganima kod Zvornika, jednog od najznačajnijih i najočuvanijih kamenoloma na Balkanu, u punom su jeku. Kamenolom se trenutno čisti i kopa, a prave se i kontrolne sonde, da bi naučnici shvatili šta sve u tom velikom kompleksu postoji.

Predavači Đurić i Igor Rižnar, koji je geolog i izrađuje geološki model kamenoloma, upoznali su lokalnu javnost o radovima, kompleksu kamenoloma i njegovom značaju.

- On se može razumjeti, prije svega u kontekstu kasne antike, kada grad koji je otvorio taj kamenolom, a to je Sirmijum, današnja Sremska Mitrovica, postaje jedan od carskih gradova i dovlači kamen ne samo odavde, nego i iz Afrike, Egipta i drugih zemalja. U tom kompleksu materijala kamen iz Dardagana je glavni kamen za izgradnju carske arhitekture - istakao je Đurić.

Prema njegovom mišljenju, ovo je jedan od najznačajnijih kamenoloma na Balkanu i ne samo da je velik, nego je i dobro sačuvan.

http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/26765/lat/Kamen-iz-Dardagana-u-carskom-Sirmijumu.html
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.