Diskusije : Brak i porodica

 Komentar
„Dobra” Stara vremena :(
NYC40
17. oktobar 2013. u 20.54
Prosečna Srpkinja pre 100 godina se porađala poput psa, bila je tretirana kao maloletna i često izbacivana na ulicu...

Pa kad neko kaže da je bilo mnogo bolje pre... Ehh

http://www.dnevno.rs/ekalendar/zanimljivosti-iz-istorije/96984-prosecna-srpkinja-pre-100-godina-se-poradala... -psa-bila-je-tretirana-kao-maloletna-i-često-izbacivana-na-ulicu.html
Mexico1
(Trust_Nobody)
17. oktobar 2013. u 21.11
Opet generalizujes NYC...Ja sam lično poznavao covjeka kojeg je žena tukla,tretirala ga kao psa i izbacivala na ulicu,i šta ćemo sad ???
Pa dokle vise majku mu :))
njezna_zverka
(manitanje)
17. oktobar 2013. u 22.29
Meksiko,ne misli vise na proslost. Eto,ova ti je bolja i još te ne tuce.
:)
MAKPO
(косингас)
17. oktobar 2013. u 22.37
Cudi me NY kako nisi ugrabila ista pozitivno od pre 100 godina pa podelila ovde s nama?!?!?!

Mojne njekas kumot!

Pozdrav

njezna_zverka
(manitanje)
17. oktobar 2013. u 22.54
šta znaci to „bila je tretirana kao maloletna”?

maruska1
17. oktobar 2013. u 23.55

a tek da se poradjala poput psa... qq
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 04.30
Nyc, kod mene se otvara sasvim druga stranica, pa ne mogu da procitam to što si poslala.
i mene bas zanima kako je to žena bila tretirana kao maloletna i kako se poradjala kao pseto?
Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 06.45
0
njezna_zverka
(manitanje)
17. oktobar 2013. u 22.29

Meksiko,ne misli vise na proslost. Eto,ova ti je bolja i još te ne tuce.
:)
------------------------------------------------------------
Ma ne mogu se svevisnjem nazahvaljivat,kolk'o mi drago :))
NYC40
18. oktobar 2013. u 07.44
Imala Sam prilike da slusam stare žene kad pricaju o proslosti pa mi uopste nije teško da verujem šta piše u clanku. Ako ne mozete da otvorite kopiracu kasnije .
melody
18. oktobar 2013. u 08.12
NYC40
18. oktobar 2013. u 08.22
Link se ne otvara kad se prenese ovde , ali evo kopija napisanog clanka. Vrlo zanimljivo za citanje.
______________________________________________________________________

Prosečna Srpkinja pre 100 godina se porađala poput psa, bila je tretirana kao maloletna i često izbacivana na ulicu
-------------------------------------------------------
Položaj pripadnica nežnijeg pola u Srbiji nekada je bio uređen zakonima i običajima koji nisu menjani gotovo sto godina. Evo sa čime su se suočavale žene početkom prošlog veka, bile one obrazovane ili neuke, udate ili same, seljanke ili građanke...

Ako ste se ikada zapitali zašto se kaže „pijan kao majka”, imamo odgovor. On leži u običajima sa početka dvadesetog veka koji su se negovali u velikim srpskim, najčešće brojnim i seoskim domaćinstvima, a vezani su za porođaj i negu porodilje.

Stručni časopis iz toga doba, „Narodno zdravlje” lepo je opisao porođaj „u kućnoj radinosti” koji se tada najčešće i praktikovao:

„U kući je povećan broj ukućana, pa se onda zbog toga, buduća majka mora od njih sklanjati. Zato ide u polje gde se često puta pod vedrim nebom na jakom mrazu i snegu rastavlja s bremenom, odnosno porađa. U dobu najvećih muka ona mora da ciči, a ne sme glasno da kuka da je niko ne bi opazio, ni čuo. I što je najvažnije, tada se obično oko nje niko ne nalazi”, navodi se u ovom časopisu.

Srbija je početkom dvadesetog veka beležila najveću smrtnost dece u Evropi. Možda zbog toga što, kako navodi „Narodno zdravlje”, dete na porođaju „pada na teme, te se odmah ugruva”.

Ni o zdravlju porodilje se, nakon dolaska deteta na svet, nije vodila naročita briga. Naprotiv. U mnogim sredinama, na ženu nakon porođaja gledalo se kao na „poganu, gadnu, nečistu” i ona je ostavljana da se oporavlja u nekom „čorbudžaku”.

„Tamo joj kao psetu prostru malo slame ili nečiste, pocepane i bačene haljine, a već je ona sama čim je osetila da će da rodi obukla najgoru košulju i opasala najgoru zavijaču, koju je odavno bacila, te su joj kokoške na njoj nosile jaja ili se mačke macile. Tako u tom čorbudžaku koji nema dovoljno svetlosti, na hladnoj zemlji, na nečistoj postelji, u nečistim haljinama, uopšte na celokupnoj nečistoći mora prebivati porodilja četrdeset dana. Ona neće sve to vreme preležati, već će se trećeg dana dići i latiti se redovnog poslovanja. Za to vreme ona mora imati naročitu ložnicu i naročitu kalenicu iz koje će jesti i koju za to vreme ne valja nikako prati”, piše u „Narodnom zdravlju”.

Tako dolazimo i do porekla čuvene izreke: „Nijedna porodilja za ciglo četrdeset dana ne sme da okusi vodu, a sme da pije rakiju koliko hoće”, zapis je lekara iz toga doba.

Na nesreću, nisu samo žene sa sela loše prolazile u srpskom društvu sa početka dvadesetog veka.

Njihov pravni položaj bio je uređen Građanskim zakonikom. U njemu je najzanimljiviji član koji se odnosi na položaj udatih žena, a koji ih izjednačava sa maloletnim licima.

Maloletnim se upodobljavaju i svi koji ne mogu ili kojima je zabranjeno sopstvenim imanjem rukovati. Takvi su svi s uma lišeni, raspikuće sudom oglašene, propalice, prezaduženici kojih je imanje pod stecište potpalo, udate žene za života muževljeva„, kaže ovaj član iz zakona usvojenog 1844. godine, koji je ostao nepromenjen sve do kraja Drugog svetskog rata.

Ovo pokazuje da su žene tog doba stavljane u istu skupinu sa ostalim ”problematičnim„ socijalnim kategorijama.

Sva prava su proizilazila iz tog, osnovnog položaja žene u to doba: tako je samo otac bio nosilac roditeljske vlasti, žene nisu imale nasledno pravo, pa su udovice isterivane sa imanja nakon smrti muža, i završavale kao beskućnici.

Dok su u ostatku sveta žene već uveliko tražile (i dobijale) svoja prava, na našim prostorima su i dalje živele utlačene drevnim običajima i zaostalim zakonima. Do boljeg društvenog položaja dospele su tek dolaskom komunista na vlast, kada su prvim posleratnim ustavom izjednačene sa muškarcima.

Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 08.38
Hehheh NYC pocela si ko onaj lik sto ovdje non stop izbacuje kako se dijeca nesmiju tuci :))
Suti i budi zahvalna pa se nemoras poradjati u stali,dok te u isto vrijeme covjek mlati brezovom metlom.
Sutra odma u crkvu kod Djokana i da ocitas 10 ocenasa i pripalis 150 svijeca...:))
NYC40
18. oktobar 2013. u 08.51
Mexiko , nemoj da mislis da nisam zahvalna sto živim u ovom vremenu a čak i za mesto gde živim. Citajuci naše novine, vidise da su u Srbiji žene i dalje u losijem polozaju u odnosu na muskarca. Govorim za drustvo u celini. Nije ni ovde perfektno ali kad je u pitanju zastita za ženu kad joj je potrebna, ovde zakon i drustvene organizacije puno bolje funkcionisu nego u Srbiji.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 08.56
Znam i ja, pre 100 godina veliki broj žena je bilo u nezavidnoj poziciji, ali opet ne treba generalizovati i reći da su sve žene bile maltretirane i namučene.
Meni je moja pokojna svekrva (`38-mo godište) pričala kako su se žene u njenom kraju tretirale, bez imalo poštovanja kao sluškinje muškarcima.
Kad je vašar ili neka igranka u selu, ako se devojka (a devojke nisu imale vise od 15-16 godina)u kolo uhvati do nekog dečka odmah joj je taj momak, maltene mora da se uda za njega iako ga je jedanput samo videla.
Žene su se poradjale u kući, a mnoge i na njivi i posle par sati od porodjaja odmah na noge i na posao.
Mnoge žene su kod baba isle na abortuse, neke su to u tajnosti radile, taman posla da sazna muž da je trudna, jer zenina jedina uloga je bila da izradja sto vise dece i da rmbači od jutra do mraka.
To je bilo tako ranije u rualnim sredinama, po zabitim selima, dok su žene iz gradova sasvim pristojno živele i bile poštovane.
Moja majka i većina njenih vršnakinja, devojaka iz grada su u to vreme bile gospodjice, obucene po poslednjoj tadašnjoj modi - šeširići, bele čipkane rukavice, postovane i cenjene od strane muškog sveta.
Znači, ne treba stavljati u isti koš i generalizovati, ima i danas namučenih žena, možda napaćenijih nego one pre 100 godina.
Kako se prema nekom postavis toliko će i da ti se vrati. Ako ceniš i poštuješ sebe, i drugi ćete poštovati.
Tako je oduvek bilo i biće!

njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 09.30
moja baka je bila 10-to godiste i svi su je se bojali:)
meni bilo 6-7 godina,baja nalije konjak,kaže:„ko će kupiti maloj Yafa Bispitchk?” ja onda zacenem od smjeha pa ona ponovi još par puta. ako napravim neko sranje djed se zaleti da me tuce al me ona zagrli i samo pokaze prstom da se razidju:)

Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 09.44
Ti si NYC totalno promasila profesiju,i sa tolikom zeljom da pomognes ugrozenim ženama,umjesto sto si anesteziolog trebala si da budes sicijalni radnik za ugrozene žene diljem svijeta,a mogla si i do afrike tamo da yebes onim camugama majku kako mogu pustit ženu da se poradja u kolibi od pruca koju slon može pregaziti u svakom trenutku :))
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 10.04
Ovaj clanak je obična bljuvotina:(

Prijo, nabroj nam desetak prava koja su ženama uskracena?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 10.09
Meni je moja baba pricala kako je njena maćeha tukla svog muža/babinog oca.
Jadničak sitan, a žena krupna ko od stene odvaljena.
Bilo je to, čekaj da sračunam, pre 120 godina, od prilike.
Ne, stvarno, moja baba je imala mnogo zayebanu maćehu, majka joj je umrla od jeftike, kad je moja baba imala 7 godina i ostavila troje male dece.
Taj moj pradeda se oženio nekom rospijom, jer u to vreme ni jedna ga devojka nije htela sa troje male dece, jedino ga je htela ta udovica koja je imala svoje dvoje dece.
Ta rospija od žene ih je svakodnevno maltretirala, tukla drvenom varjacom, umela je gole i bose na sneg usred zime da ih istera iz kuće.

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 11.16
Svabo bolan, ova NYC-ina prica je od pre 100 godina. Čitaš li ti?

Pre 100 godina mnoga prava su bila uskracena ženama, ali sam sigurna da je tada bilo i maltretiranih muskaraca od strane žena, sto fizicki sto psihicki.
Ima i danas toga, ali muskarcima je sramota da priznaju da ih žena zlostavlja, pa cute i trpe.
Za zlostavljane muskarce otvorene su i sigurne kuce, postoje u nekoliko gradova i kod nas u Srbiji.
Bas sam nedavno gledala na TV-u ispovesti tih muskaraca koji su spas morali da potraže u tim muskom sigurnim kucama.
Da se najezis i ne poverujes, na šta su sve žene spremne i šta im sve pada napamet!
Kad sam čula ispovesti tih zlostavljanih muskaraca, tačno mi je doslo da nekog od njih usvojim, mukice. :)
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 11.45
Mexiko , nemoj da mislis da nisam zahvalna sto živim u ovom vremenu a čak i za mesto gde živim. Citajuci naše novine, vidise da su u Srbiji žene i dalje u losijem polozaju u odnosu na muskarca. Govorim za drustvo u celini. Nije ni ovde perfektno ali kad je u pitanju zastita za ženu kad joj je potrebna, ovde zakon i drustvene organizacije puno bolje funkcionisu nego u Srbiji.
„”„
Kriska, pozvao sam se na ovaj NYC post

Interesuje me i rad tih drustvenih organizacija kojim se žene obracaju:)

Što se tiče tuca odnosno fizickih obracuna među ljudima, daleko vise imamo tuca među muskarcima međusobno nego musko-zensko

Nema potrebe praviti posebne institucije za zastitu žena ako imamo sudove

Sva ta histerija oko prava žena, pedera...su cista politika a ne sto su im nekakva prava oduzeta

U DE se skoro svake godine donese neki novi zakon koji donosi vise prava pederima i ženama a istovremeno se diche kako su svi ravnopravni. Ako tvrde da imaju ravnopravnost, zašto svake godine donose nove zakone?

Obična politicka manipulacija budalama:)

Još nisam vidjeo lijepu, pametnu i uspjesnu ženu da serucka o emancipaciji i pravima žena:)”
NYC40
18. oktobar 2013. u 11.50
Hvala Kriska sto si muskim diskutantima naznacila da clanak opisuje polozaj žene na selima pre 100 godina. Ja clanak nisam izmislila da bih blatila muski rod, mada se njima tako pricinjava čim ja nešto napisem. Ovo je deo naše stare tradicije losiji deo koji ne treba da se precutkuje nego nešto treba iz njega da se nauci.

Što se tiče danasnjeg zivota:
Vesti na TV, vesti na Internetu, Crna hronika sve to ja nisam napisala. To su cinjenice da nasilje nad ženama postoji i dalje. Nasilje nad muskarcima takođe postoji ali u znatno manjoj meri i vise se odnosi na mentalno nego na fizicko.

Ne znam zašto čim se nešto ovako napise umesto da se diskutuje na normalan način ono preraste u „ti NYC ovo i ono” opet blatis muskarce, idi radi to i to, ili pak nije istina itd...
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 12.28

Vidim da se u DE sve vise naših žena odlucilo za zivot sa svabom, vjerovatno postoji razlog zašto:)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 12.34
Niko ne kaže da si izmislila NYC, svi znamo da je takvih zlostavljanja bilo pre 100 godina, a ima i sada.

Što se tiče ove tvoje recenice:
„To su cinjenice da nasilje nad ženama postoji i dalje. Nasilje nad muskarcima takođe postoji ali u znatno manjoj meri i vise se odnosi na mentalno nego na fizicko.”
---------------
Slozila bih se sa tobom, u smislu da su muskarci fizicki jači pa mogu da se brane od batina i ne može bas svaka žena da ih bije, ali otkud znaš da je nasilje nad muskrcima mnogo manje nego nad ženama?
Ja ne bih radzdvajala fizicko od mentalnog nasilja, obe te kategorije imaju tezinu, u nekim slučajevima je mentalno nasilje teze od fizickog.
Muskarci su takva stvorena bića da im je sramota da priznaju da su slabići i da ih jedna žena maltretira, pa zato u javnosti i nemamo toliko podataka, koliko su stvarno muskarci maltretirani i zlostavljani.
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 13.00
Ko brani maltretiranim da pokupe prnjice i odu?
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 13.09
Vidim da se u DE sve vise naših žena odlucilo za zivot sa svabom, vjerovatno postoji razlog zašto:)
=================================================================
i za amerikance idu radije nego naše.

veliki broj balkanaca ne zarezuje žene a amerikanci su puni postovanja i zahvalni za sve sto žena radi za njih.
mnoge amerikanke su nepazljive i razmazena tako da kad se sretnu napacena balkanka i napaceni amer dodje do predivne kombinacije.

znam nekoliko njih,onako iz vidjenja i uglavnom su im muzevi bili pijanci i nasilnici..ili su frajeri setali neke ruskinje i spanjolke pa se poneka nasa jadnica probudi i nasle amerikance. jadni ameri su presretni sto im ove naše skuvaju,operu ves i to je najljepsi mogući ishod. svima dobro:)
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 13.17
jedan slučaj u nasem gradu je jako poucan i prilično kaže koliko su neka balkanska pravila glupava do bola.

pratila sam dogadjanja,on je bio alkoholicar i često ganjao djecu i ženu da ih ubije pa bi se one jadne krile po zbunju. na kraju je žena nasla Amerikanca a bivši muž se ubio. stoka seljacka je pocela da ženu proziva kako je kriva za njegovu smrt. njima bi bila po volji da je pustila da je malo nakolje ili da živi ko pacenica cjeli zivot. ne znam gdje se sjarila sva ova primitivna stoka okolo al mi je drago da se žene bude..dolaze sebi ..i ne treba da se okrecu.
jedan je zivot.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 13.43
Jao kakve gluposti pricate!!! Cuj, Amerikanac najbolji muskarac, a Srbin idiot maltretira ženu!
Pa kako mozete da valjate takve nebuloze i neistine!?,
pa ja ću vam dati milion primera gde amerikanac zlostavlja svoju porodicu!
Eno, nedavno sam na yutub gledala snimak jedne americke porodice gde otac i majka na silu trpaju svom detetu hranu u usta, dok se devojcica nije ispovracala, i onda su je tako uplakanu i pod stresom poslali u krevet na spavanje. Ima milion takvih primera, to nije samo jedan.
Ako, samo mi uzdizimo u nebesa strance i klanjajmo im se, sve je strano dobro i savrseno, a naše je fuj!
Tako nam i treba kad sve tudje cenimo i klanjamo se tudjinu, a naše blatimo i pljujemo!
Sami sebe ponizavamo!
Zato smo toliko ozloglaseni svuda u svetu, tretiraju nas kao divljake!
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 13.58
Jbt, još nikad nisam udario zensko:)) možda to nije ni loše? Ima li neko iskustva?:)))
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 14.10
Kako bre bolan Svabo, pa ti čim si Srbin moras da bijes ženu!?
Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 14.48
Ja svojoj ženi čim zucne nešto ulijevo,o'ma skacem pod noge :)))
njezna_zverkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 15.03
nisam rekla da su SVI..evo Mexiko ne tuce svoju:)
i rekla sam kad se nadju napacena balkanka i napaceni amerikanac...znaci ne svi.

njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 15.07
Zato smo toliko ozloglaseni svuda u svetu, tretiraju nas kao divljake!
============================================================
a jesu oni dosli do toga zakljucka da smo divljaci jer im je neko pricao ili iz iskustva?

možeš pricati sto god ti srce želi ali normalan covjek donosi zakljucak na osnovu licnog iskustva.

pricamo o toj ugrozenoj grupi gdje su žene nepostovane i tim slučajevima gdje se izvuku.

njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 15.12
Jbt, još nikad nisam udario zensko:)) možda to nije ni loše? Ima li neko iskustva?:)))
===================================================================
pa isto ko davljenje;)
NYC40
18. oktobar 2013. u 15.20
U Americi se naravno dogadjaju razne strasne kriminalne stvari. Tako i nasilje nad ženama postoji. Ali kad se uzme u obzir reakcija okoline prema jednoj nasoj ženi i reakcija okoline prema jednoj Amerikanki kod nas će pre reci , zasluzila je, nego sto će to reci u Americi.
Sad recite šta hocete ali samo neko ko živi u Americi i isto tako posecuje Srbiju redovno i prati vesti i tamo i ovamo , može da shvati šta pricam. U ovome sto pricam nema mrznje prema našim muskarcima, to je jednostavno cinjenica našeg mentaliteta i Americkog mentaliteta kad je u pitanju jedna određena situacija: konflikt muza i žene u kojoj je žena povukla deblji kraj.
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 15.27
to što kritikujem svoje ne znači da ne volim.
najviše kritikujem svoje djete jer ga najviše volim i zulja me sto je procenat maltretiranja veci na balkanu nego u zapadnim zemljama.
jeste,tu i tamo ima i neka majkacha sto izbuba muzha al ne bas u tolikom procentu.
stalno svabo i meksiko brane svoj muski rod..al stalno...pogledaj kako se drže zajedno.
:)

njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 15.52
evo liste gdje žive najzadovoljnije žene na svjetu;

http://www.nationmaster.com/graph/lif_hap_net-lifestyle-happiness-net

NYC40Poruka negativno ocenjena. Pokaži

NYC40
18. oktobar 2013. u 15.52
Nasi muskarci su lepsi i zgodniji od Amerikanaca. To je ako se uporedi jedna Ameikanac koji drzi do sebe i jedna nas koji isto tako drzi do sebe. Onda nas bolje izgleda. Ali kad se zapuste onda nema razlike, stomak je stomak. Mada nasi ipak imaju granicu dokle puste stomak dok Amerikanci nemaju.
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 16.06
slazem se..statisticki su nasi muskarci ljepsi i zgodiniji..osim što se desi da nam samo poneki zakrzlja,ko svabo i meksiko;)
PljucPljuc
(Fertig.)
18. oktobar 2013. u 16.08
Prosečna Srpkinja pre 100 godina se porađala poput psa, bila je tretirana kao maloletna i često izbacivana na ulicu...

Pa kad neko kaže da je bilo mnogo bolje pre... Ehh

---------------------

jes

sad su nova vremena pa zhene izbacuju muzheve na ulicu
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 16.09
Ja se uopste ne slazem sa tim da je procenat maltretiranja veci na balkanu nego u zapadnim zemljama.
Odakle vam taj podatak?
Pogledajte samo kroz vekove, ratove i istoriju ko je koga vise zlostavljao i maltretirao?
Srbi su miroljubiv narod i nakada nisu bili agresori, uvek su se branili od tih vasih „plemenitih” i „dobrih”.
Pa ako ćemo u globalu, ko je tu onda nasilnik u precima i genima?
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 16.24
Prijo, nabroj nam desetak prava koja su ženama uskracena?

Oprosti, pretpostavljam da si previdjela postavljeno pitanje pa ga ponovo postavljam:)
PljucPljuc
(Fertig.)
18. oktobar 2013. u 16.30
Ja se uopste ne slazem sa tim da je procenat maltretiranja veci na balkanu nego u zapadnim zemljama.
Odakle vam taj podatak?
Pogledajte samo kroz vekove, ratove i istoriju ko je koga vise zlostavljao i maltretirao?
Srbi su miroljubiv narod i nakada nisu bili agresori, uvek su se branili od tih vasih „plemenitih” i „dobrih”.
Pa ako ćemo u globalu, ko je tu onda nasilnik u precima i genima?

----------------------

ovde je reč o balkanu a ne zapadnim zemljama ipak smo mi king-ovi ovog svijeta ---> najbolji najpametniji ma najsredjeniji

nemoj da skretjesh sa teme
Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 16.31
0
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 16.06

slazem se..statisticki su nasi muskarci ljepsi i zgodiniji..osim što se desi da nam samo poneki zakrzlja,ko svabo i meksiko;)
-------------------------------------------------------
:))))))))))
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
18. oktobar 2013. u 16.40
Ne skrecem sa teme Pljuc, nego samo citiram ovde izreceno:
„...zulja me sto je procenat maltretiranja veci na balkanu nego u zapadnim zemljama.”
-----
Ne kažem da smo mi najbolji i najpametniji, ali sa ovim citatom i konstatacijom jednostavno se ne slazem.
ring
(lozac)
18. oktobar 2013. u 16.47
shvabo je sav osh'o u qratz.
PljucPljucPoruka negativno ocenjena. Pokaži

PljucPljuc
(Fertig.)
18. oktobar 2013. u 16.48
Ne skrecem sa teme Pljuc, nego samo citiram ovde izreceno:
„...zulja me sto je procenat maltretiranja veci na balkanu nego u zapadnim zemljama.”
-----
Ne kažem da smo mi najbolji i najpametniji, ali sa ovim citatom i konstatacijom jednostavno se ne slazem.

-------------------------

razumem ti bi da se sad nakachish patrijahalno kao branioc srpstva

jasno je to meni odavno

polako_bolan
18. oktobar 2013. u 16.52
0
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 16.06

slazem se..statisticki su nasi muskarci ljepsi i zgodiniji..osim što se desi da nam samo poneki zakrzlja,ko svabo i meksiko;)
-------------------------------------------------------
:))))))))))
„”„
:)))))

Jbt, ovaj post sam previdjeo

Zverko, svabo i mex zajedno važu kao medo.

Mi smo ti bona zakrzljali samo u nekim ekstremitetima, koji nisu ni bitni u javnosti:)”
PljucPljuc
(Fertig.)
18. oktobar 2013. u 16.55
Prosečna Srpkinja pre 100 godina se porađala poput psa, bila je tretirana kao maloletna i često izbacivana na ulicu

Položaj pripadnica nežnijeg pola u Srbiji nekada je bio uređen zakonima i običajima koji nisu menjani gotovo sto godina. Evo sa čime su se suočavale žene početkom prošlog veka, bile one obrazovane ili neuke, udate ili same, seljanke ili građanke...

Ako ste se ikada zapitali zašto se kaže „pijan kao majka”, imamo odgovor. On leži u običajima sa početka dvadesetog veka koji su se negovali u velikim srpskim, najčešće brojnim i seoskim domaćinstvima, a vezani su za porođaj i negu porodilje.

Stručni časopis iz toga doba, „Narodno zdravlje” lepo je opisao porođaj „u kućnoj radinosti” koji se tada najčešće i praktikovao:

„U kući je povećan broj ukućana, pa se onda zbog toga, buduća majka mora od njih sklanjati. Zato ide u polje gde se često puta pod vedrim nebom na jakom mrazu i snegu rastavlja s bremenom, odnosno porađa. U dobu najvećih muka ona mora da ciči, a ne sme glasno da kuka da je niko ne bi opazio, ni čuo. I što je najvažnije, tada se obično oko nje niko ne nalazi”, navodi se u ovom časopisu.

Srbija je početkom dvadesetog veka beležila najveću smrtnost dece u Evropi. Možda zbog toga što, kako navodi „Narodno zdravlje”, dete na porođaju „pada na teme, te se odmah ugruva”.

Ni o zdravlju porodilje se, nakon dolaska deteta na svet, nije vodila naročita briga. Naprotiv. U mnogim sredinama, na ženu nakon porođaja gledalo se kao na „poganu, gadnu, nečistu” i ona je ostavljana da se oporavlja u nekom „čorbudžaku”.

„Tamo joj kao psetu prostru malo slame ili nečiste, pocepane i bačene haljine, a već je ona sama čim je osetila da će da rodi obukla najgoru košulju i opasala najgoru zavijaču, koju je odavno bacila, te su joj kokoške na njoj nosile jaja ili se mačke macile. Tako u tom čorbudžaku koji nema dovoljno svetlosti, na hladnoj zemlji, na nečistoj postelji, u nečistim haljinama, uopšte na celokupnoj nečistoći mora prebivati porodilja četrdeset dana. Ona neće sve to vreme preležati, već će se trećeg dana dići i latiti se redovnog poslovanja. Za to vreme ona mora imati naročitu ložnicu i naročitu kalenicu iz koje će jesti i koju za to vreme ne valja nikako prati”, piše u „Narodnom zdravlju”.

Tako dolazimo i do porekla čuvene izreke: „Nijedna porodilja za ciglo četrdeset dana ne sme da okusi vodu, a sme da pije rakiju koliko hoće”, zapis je lekara iz toga doba.

Na nesreću, nisu samo žene sa sela loše prolazile u srpskom društvu sa početka dvadesetog veka.

Njihov pravni položaj bio je uređen Građanskim zakonikom. U njemu je najzanimljiviji član koji se odnosi na položaj udatih žena, a koji ih izjednačava sa maloletnim licima.

„Maloletnim se upodobljavaju i svi koji ne mogu ili kojima je zabranjeno sopstvenim imanjem rukovati. Takvi su svi s uma lišeni, raspikuće sudom oglašene, propalice, prezaduženici kojih je imanje pod stecište potpalo, udate žene za života muževljeva”, kaže ovaj član iz zakona usvojenog 1844. godine, koji je ostao nepromenjen sve do kraja Drugog svetskog rata.

Ovo pokazuje da su žene tog doba stavljane u istu skupinu sa ostalim „problematičnim” socijalnim kategorijama.

Sva prava su proizilazila iz tog, osnovnog položaja žene u to doba: tako je samo otac bio nosilac roditeljske vlasti, žene nisu imale nasledno pravo, pa su udovice isterivane sa imanja nakon smrti muža, i završavale kao beskućnici.

Dok su u ostatku sveta žene već uveliko tražile (i dobijale) svoja prava, na našim prostorima su i dalje živele utlačene drevnim običajima i zaostalim zakonima. Do boljeg društvenog položaja dospele su tek dolaskom komunista na vlast, kada su prvim posleratnim ustavom izjednačene sa muškarcima.

PljucPljuc
(Fertig.)
18. oktobar 2013. u 16.55
copy paste
Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 17.06
Ma nije valjda...
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 18.08
Noge kako?
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 18.37
„Dobra” Stara vremena
„”„
Da, kad smo bili naivni i nismo zanali da kondomi nisu za igru nego za zayebanciju”
Mexico1
(Trust_Nobody)
18. oktobar 2013. u 19.22
Bez ono „ZA” molicu lijepo :)))
polako_bolan
18. oktobar 2013. u 19.33
Izletilo mi:))
mona_liza
18. oktobar 2013. u 22.13
Jel citao neko od vas knjigu 'Zenski rodoslov' od Ljiljane Habjanovic Djurovic ?
njezna_zverka
(manitanje)
18. oktobar 2013. u 22.36
Zverko, svabo i mex zajedno važu kao medo.
=====================================================================
hahhhahahaa..pa tako neako:)

neko spomenu Habljanovicku. I meni je ista knjiga pala na pamet kad smo se dotakli ove teme. mnogo tuzna sudbina žene,kroz vjekove.
Retardo
19. oktobar 2013. u 04.14
„Prosečna Srpkinja pre 100 godina se porađala poput psa”

*******************

Али пас је човеков најбољи пријатељ.
njezna_zverka
(manitanje)
19. oktobar 2013. u 13.43
hahhaha..ritardo ima dobar smisao za humor:)
polako_bolan
19. oktobar 2013. u 17.24
Sunceva_Staza
20. oktobar 2013. u 07.51
Bila je jedna serija „Petrijin venac”, ne znam da li se neko seca te serije, gde tako nešto slično kažu, kako je porodilja morala da se krije i sama poradja.
A opet neke druge žene kažu da su 30-tih ili 40-ih godina prošlog veka imali babicu u selu koja je tako pomagala porodiljama... Sad mi pade na pamet gospodjica Gabriela i frau Cveckenmajer iz Pop-Cire i Pop Spire ;o) Kad li je to bilo?
MAKPO
(косингас)
20. oktobar 2013. u 18.29
Ali kad se uzme u obzir reakcija okoline prema jednoj nasoj ženi i reakcija okoline prema jednoj Amerikanki kod nas će pre reci , zasluzila je, nego sto će to reci u Americi.
____________________________________________________________________

I sad ti meni reći da živis u demokratsoj državi?!

U US i sl. državama i da hoće nesme da kaže tako nešto, jer to je odma neka podela, rasizam, nacizam, qurcizam...ops pa će malo da se tuzakaju.

Zar ti mislis da su se žene samo u SRB tako poradjale?
Jedino sto znaš to je zbog toga sto nasi još vole da kopkaju i žive u nekoj proslosti, umesto da gledaju napred oni se osvrcu non stop, te na levu, te na desnu stranu.

Zamislite naše unuke il' praunuke kad budu citali:
'Pre 100 god. žene se poradajale u porodilistu', a oni ne mogu da veruju da je to tako bilo ;o)

Pozdrav
polako_bolan
21. oktobar 2013. u 12.07
Poradjale se na istom mjestu gdje su i zatrudnile
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
21. oktobar 2013. u 13.55
Jest` bre Makro, izem ti ja takvu demokratiju, kad ne smes da pisneš.
Svaku reč moras na digitalnu vagu da meriš i da se misliš kako ćes biti shvaćen.

Isidora_C
(Ja nisam odavle)
21. oktobar 2013. u 18.08
Da, bilo je teško ženama prije 100 godina. A muskarci u Srbiji su u to vrijeme bas uzivali... Prvi balkanski rat pa Drugi balkanski rat pa Prvi svjetski rat - lagan zivot, nema šta!

Sigurno su imali i cistu i toplu odjecu, posebno kad su krenuli u povlacenje preko Siptarije. I na kraju su još i na more stigli dok su se jadne žene poradjale po siprazju i od silne muke nisu stizale ni da legnu nego su im djeca ispadala pravo na glavu sa smrtonosne visine.

http://www.youtube.com/watch?v=yPSPq7s4REo
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
21. oktobar 2013. u 20.59
Pravo zboriš Isidora.
NYC40
21. oktobar 2013. u 21.05
Tema nije o muskarcima pfre 100 godina nego o ženama. Niko ne kaže da je emuskarciam bilo lako. Zivot je bio tezak I jednima I drugima I žene su se poradjale često na njivi još mnogo godina kasnije. Ako se zadesile na poljskim radovima kad su im dosli bolovi poradjale se I mnogo godina kasnije ne samo pre 100 godina. Clanak nije o tome.
Najglavniji deo ovog clanka je ovaj:
Ni o zdravlju porodilje se, nakon dolaska deteta na svet, nije vodila naročita briga. Naprotiv. U mnogim sredinama, na ženu nakon porođaja gledalo se kao na „poganu, gadnu, nečistu” i ona je ostavljana da se oporavlja u nekom „čorbudžaku”.
E sad mi navedite da li se negde pominje da se na muskarce gledalo kao na pogane, gadne I neciste u nekom dobu njihovog zivota?
A na zedne s egledalo tako kad god je imala menstruaciju a ima je jer je to Bozja kletva zbog Eve.
Na ženu se gledalo I donekle I gleda I do danas kao na manje vredno ljudsko biće od muskarca. Primer je veselje koje se ispoljava kad se rodi sin I kad se rodi cerka naročito kad je prvo dete u pitanju.
NYC40
21. oktobar 2013. u 21.10

18. oktobar 2013. u 10.04

Ovaj clanak je obična bljuvotina:(

Prijo, nabroj nam desetak prava koja su ženama uskracena
------------------------------------------------------------------------

Na papiru ni jedna . A u praksi je druga stvar. Kao I zakoni ima zakomni za sve a dal se sprovode u praksi? E to sve zavisi do države do države.
polako_bolan
21. oktobar 2013. u 21.29
Hvala Prijo na odgovoru:)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
21. oktobar 2013. u 22.09
„U mnogim sredinama, na ženu nakon porođaja gledalo se kao na ”poganu, gadnu, nečistu„ i ona je ostavljana da se oporavlja u nekom ”čorbudžaku„
------------
Nyc, ja ovo ne verujem. U kom delu Srbije se porodilja tretirala kao pogana i necista?
Imam predaka koji su dugo živeli i volela sam da slusam price iz njihove mladosti. Mnoge njihove price sam zapisivala i te zapise cuvam, čak sam razmišljala da u saradnji sa nekom izdavackom kućom izdam knjigu o memoarima naših predaka na tlu Srbije, ali sam se predomislila.
Te zapise ostavljam svojoj ćerki koja je budući etnolog-antropolog.

Meni su ti stari ljudi pricali kako se nekada živelo, mnoge sam i lepe a i jezive priče čula, svašta se našem narodu kroz vekove dogadjalo.
Žene jesu bile u mnogim sredinama potlačene i namučene, a ni muškarci nisu bili poštedjeni, imali su i oni svoju ulogu i odgovornost u tim teškim i siromašnim vremenima.
Žene su se poradjale shodno uslovima u kojima su živele, ali nikada niko nije rekao da su porodilje nečiste i pogane. To prvi put čujem!”
Isidora_C
(Ja nisam odavle)
22. oktobar 2013. u 08.32
Kroz istoriju Srbi su, prije svega, bili ratnici a svi ratnicki narodi imaju patrijarhalno uredjenje.

Rođene zenskog djeteta u takvim okolnostima je znacilo samo jedno – jedna puska manje, jedna usta i obaveza zastite vise. Dolazak sina na svijet znacio je i produzetak loze i onda je logicno da se slavilo kada se sin rodi. Danas su neka druga vremena i dobro je da su se stvari promijenile ali ne treba osudjivati svoje stare za nešto sto je samo bio rezultat istorijskih okolnosti.

Inače, ovaj clanak kao da je napisala neka gradska smizla kojoj su seljaci ispricali par izmišljenih prica ne vjerujuci da će ih staviti u novine. Rade oni to gradjanima kad ocijene da su ovi dovoljno naivni.

Gdje bi još u siromasnim selima prostirali mackama da se omace? I kad već toliko brinu o mackama, zar ne bi bar toliko brinuli i o trudnoj ženi? Na kraju krajeva, sama ta žena je radila do posljednjeg dana pa sto ona sebi onda ne bi oprala par rutina na kojima će se poroditi i lezati poslije u ‘karantinu’? I koliko bi glupa trebala biti žena da beba iz nje ispadne naglavacke? I kako to da bas ispadne na kamen i pukne joj glava? Znamo da su bebe savitljive i da im od pada na travu, vjerovatno, ne bi bilo ništa. Uglavnom, čitav clanak vrvi od nelogicnosti.

Jedino sto je uvjerljivo je komentar o finansijskim pravima žena. U to vrijeme vecina evropskih i americkih država je imala slične zakone, samo Norvezani su bili stepen iznad. A nije sve ni u pravima. Žene u Svajcarskoj su ih dobile 40 godina poslije Turkinja ali vjerujem da je lakse biti žena u dosadnoj zemlji krava i satova.
NYC40
22. oktobar 2013. u 11.57
Samo jedno pitanje: Zašto majka ne prisustvuje krstenju svog deteta u Pravoslavnoj crkvi?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
22. oktobar 2013. u 12.08
Nyc i to prvi put čujem. Bila sam prisutna na mnogim krstenjima u pravoslavnim crkvama i svuda je majka bila prisutna.
Moja sestra i zet su prošle godine krstili dete i oboje su bili prisutni u crkvi.
polako_bolan
22. oktobar 2013. u 13.17

Isidora_C
(Ja nisam odavle)
22. oktobar 2013. u 08.32
„”
Mnogo fino objašnjenje:)
NYC40
22. oktobar 2013. u 14.43
Kriska,ne znam gde se ti nalazis ali koliko ja znam po Pravoslavnoj veri majka ne ide u crkvu kad se beba krsti.Ide otac i kumovi i baba, deda..
To sto sada idu to je novo doba doslo i novi red ili je pak crkva u inostranstvu. Ovo moje pitanje je za Pravoslavlje Diskusiju. :)
polako_bolan
22. oktobar 2013. u 14.54
Ženama je dozvoljeno da prate muza otkako se pojavio Kacavenda
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
22. oktobar 2013. u 16.02
U Srbiji NYC i oduvek je bilo tako. Evo sad sam procitala na jednom forumu o pravoslavlju da po pravilu majka ne prisustvuje krstenju samo ako se beba krsti do 40 dana starosti. Krstenju deteta starijeg od 40 dana prisustvo majke je poželjno, takoreci obavezno, osim u izuzetnim slučajevima ako majka nije ziva, ili je napustila dete...

Postavi ako hoćeš pitanje i na diskusiji Pravoslavlje, bas i mene zanimaju odgovori.
MAKPO
(косингас)
22. oktobar 2013. u 17.49
NY ti kao i nazalost vecina mesaju babe i zabe tj. narodne obicaje s verskim obicajima.

Danas je problem što se tiče verskih obicaja sve zavisi od popa do popa...pa vecina nas mirjana shvati kako njemu/njoj odgovora.

Sto ljudi sto cudi, sto žena dvesta s!sa! Uvek bilo i biće ;o)

Pozdrav
NYC40
22. oktobar 2013. u 20.11
U to starije vreme bebe su nosenje na krstenje već od dve nedelje starosti tako da budu krstene sto pre ako slučajno umru tako da bi krstena dusa isla u raj. Žena porodilja se smatrala „NECISTOM” da ide u crkvu posle porodjaja prvih 40 dana zato što krvari.
Eto tako ako jedna religija smatra ženu necistom kad se poradja otuda I tradicija u narodu da je necista I pogana, pa je tu I objašnjenje zašto su žene bile tretirane kako su tretirane.
MAKPO
(косингас)
22. oktobar 2013. u 21.47
Po nekom religioznim knjigama koje sam citao, zenska deca se nisu mogla krstiti tj. uci u crkvu prvih 80 dana, a muska deca 40 dana.

U danasnje vreme je sve svedeno na 40 dana (eto dobili ste prava eheheh)

Gde si izvukla 2 nedelje to ti ja ne bih znao reci niti objasniti.
Nekazem da nije bilo, svasta je moguće...

Pozdrav

njezna_zverka
(manitanje)
22. oktobar 2013. u 22.33
pa ja mislim da je sa 80 dana prepolovljeno na 40 zbog biznisa a ne zenski prava:)
vise krstenja vise para. drugog objasnenja nema,ukoliko nije stigla depesha odozgo a to cisto sumnjam:)
MAKPO
(косингас)
22. oktobar 2013. u 23.47
Ima i toga zverko ;o) sto dolazimo da nekog zakljucka da je NY upravu što se tiče 2 nedelje, JOS VISE para ;o)

Pozdrav
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
23. oktobar 2013. u 08.57
„Žena porodilja se smatrala ”NECISTOM„ da ide u crkvu posle porodjaja prvih 40 dana zato što krvari.”
----------------
Ne zato, nego sto je u tom periodu porodilja još uvek slaba, nejaka i podlozna raznim virusima i zaraznim bolestima.,
pa i dan danas se zbog toga ne preporucuje poseta bebi i porodilji do 40 dana.
Vidis NYC, to je u pojedinim krajevima Srbije nas tadasnji neuki narod tako pogresno shvatio i preveo, kao sto i danas mnogi Pravoslavci pogresno shvataju obelezavanje krsne slave, pa mnogi slavu slave u kafani, nazderu se i ponapijaju, lumperajka do zore, a muzika trešti.
MAKPO
(косингас)
23. oktobar 2013. u 17.59
heheheh nije to ništa Kriska ;o)

Ima ljudi koji pomeraju svoje slave za vikend, jer ljudi rade radnim danima pa im je teško doći...mada sve vise mislim da je do domaćina da ne uzme slučajno slobodan dan il' nedaj ti boze ne placeno ;o)

straaaaaaaaaaaaaaasno

Pozdrav
polako_bolan
23. oktobar 2013. u 19.44
Ko krvari 40 dana posle poroda?
pseud
24. oktobar 2013. u 17.32
eto šta ti je emancipacija
polako_bolan
24. oktobar 2013. u 18.29
0
pseud
24. oktobar 2013. u 17.32

eto šta ti je emancipacija
„”„
Da:))) krvarnje!”
maja3s
(diskutant)
30. oktobar 2013. u 09.50
i znaci danas 100 godina poslje...žena srpkinja se uopste ne poradja...šta će joj TO (djeca)...bijela kuga a uslovi Mraka na osnovu kako je bilo prije 100 godina

e sad nisam citala sve samo ovaj zadnji dio sto ste ostavljali na temu...pa...

što se tiče crkve...i danas važe ti kanoni da žena ne smje u crkvu kad ima mecu ili poslje porodjaja krvari...neke žene krvare krace neke duže...sve zavisi od materice

dakle žena ni danas ne treba da ide u crkvu kad ima mecu ili ti krvari...
zašto...zato jer joj je prije 100 godina moglo pozliti i mogla se srusiti na pod a mogla je i odljev dobiti u po crkve pa „isprljati crkvu”...međutim, poenta je u tome da su se na taj način cuvale žene da mogu radjati još djece ...jer mnoga djeca nisu mogla preziviti..recimo temperaturu..
zato su se djeca i nosila u crkvu ranije jer nebi se mogla sahraniti bez da su krstena...zenska djeca kasnje jer su Izdrzljivija od muskih...

i da se vratim na ženu koja krvari...zamislite koji bi blam bio da ženi padne kap krvi na pod u crkvi...nije to da se crkva prlja...zamisli covjeka prije 100 godina punog predrasuda...i krv procuri onako ona visnjica (znate vi žene o cemu ja pišem) padne na pod jer nije bilo tampona ulozaka i svih vrsta sredstrava koje koristimo danas da se to ne desi...ma ta žena bi zavrsila i sa crkvom i sa muzem i sa djecom i sa okolinom...

e još nešto...

kako živim u danskoj pa i nemam neku mogućnost da idem u crkvu...nije mi blizu...ja se savjetujem sa svestenikom u vezi odlaska u crkvu...pa i se desilo prije par godina da nisam mogla nikako da odem jer imam mecu bas tad kad ima crkva...i onda mi pukne film i ja pitam fino i kulturno...
naravno da sam dole mogla bi da idem onako kao u stara vremena kad imam mecu...preskocim crkvu...sad ovdje radim tako da idem u crkvu samo se ne pricescujem kad imam mecu...jer prilikom pricesca primas Krv Hristovu i iako to nije ista krv...a tad se sjedinjujes sa Hristom...ne ide da krv otice od tebe...da se krv prosipa i otice

vauuu sto sam se raspisala
MAKPO
(косингас)
31. oktobar 2013. u 03.39
Majo, ako imaš mecu samo se nesmes pricestiti.

Alo dobro sad, opet se vracamo na staru izreku ;o)

100 ljudi 100 cudi, 100 žena 200 ;o)

Pozdrav
maja3s
(diskutant)
31. oktobar 2013. u 16.21
makro, ja pisala o svemu i starom vremenu i kako je to bilo nekad i zašto je to tako bilo...a i o novom kako je to danas

znam ja da ne moze kad imam period...a znam i zašto...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.