Diskusije : Moj dom

 Komentar
Za Pepelatvor 2 - krov izolacija
mila123
(plovim)
17. februar 2012. u 07.24
Cao, videh na donjoj temi da si radio izolaciju krova, pa me zanima da li si u Srbiji i koja firma ti je radila? Nas to ceka ovo leto, zajedno sa zamenom PVC prozora (i za to smo jedva nasli likove, jer su prozori netipicni, lukoviti), a ja hoću da iznutra budu drveni (sto ti je zensko:)))) I ako ti nije problem, kaži kako ste radili izolaciju i otprilike koliko to kosta:) Pitanje se, naravno, odnosi i na druge cenjene diskutante, hvala od srca svima unapred.
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
18. februar 2012. u 09.21
-Mila & draga :)

-Na pitanje koliko to kosta,nemoguće je dati odgovor,al jedno je sigurno: Ako se pravilno odradi posao,svaki ulozeni dinar je isplativ !

-Ja sam radove obavljao u vise/godisnjih etapa rada,većinu stvari- radio sam sam uz pomoć svoje lepse polovine,a za fizicki teze radove sam angazovao majstore,koji su radili iskljucivo pod mojim nadzorom i instrukcijama.

-Prva faza radova obuhvata spoljne radove na krovu,skidanje crepa i podascanje celokupnog krovnog prekrivaca. Danas postoje OSB ploce,imaš ih u prodaji u „URADI SAM”,a njihova cena je 20%manja preko zime,a pogodnije su i jeftinije od daske.
-Potom sam krov prekrio posnim-ter papirom,a preko njega heftalicom pohevtao aluminijumsku foliju.
-Alu-folija je jako bitna stvar,sjajna strana se okrece ka nebu,a njena uloga je da leti odbija toplotu koja se akomulira u crepu,a zimi da deo kapljica vode,koja prođe mimo crepa (otapanje snega)sprovede u oluk.Ona treba da bude tako postavljena po krovu (preklapanje),da kad
i ne bi imala crep,krov bi bio hidro pouzdan na kisu.
-Stare letve možeš da iskoristis kao uzduzne letve za koje se prikivaju poprecne letve koje nose crep.
-Moj savet ti je da prilikom vracanja crepa,svaki 3 ili 4 crep probusis u njegovom vrhu,gde ga preklapa gornji crep,i prikucas za letvu koja ga nosi.Svrha je u tome,da prilikom velikih sneznih padavina i slučaja kad sneg `sklizne` sa krova,ne dodjes u situaciju da sneg i led povuku par crepova za sobom,pa da moras svako proleće da se penjes na krov i poravnavas crep.
-Obavezno na krajevima ugraditi snegobrane.
-Uloga uzduznih letava je da podignu sav crep za 3 cm.od krova i time omogući se vertikalno strujanje vazduha,koji umanjuje zagrevanje krova leti,a istovremeno podize i uzduzne letve od krova,kako ne bi bile vlazne od eventualnog curenja negde na crepu,sto bi izazvalo njihovo truljenje.
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
18. februar 2012. u 09.36
http://ekologija.ba/index.php?w=c&id=40
-Za krovne prozore pod obavezno izabrati samo Velux-prozore,uz njih dobijas i upustvo za ugradnju,koje je tako dobro odradjeno,da čak i nepismen covek može da se snadje.Obrati naročito paznju na ona dva pleha opsivke krovnog prozora,koji se montiraju iznad prozora,a svrha im je da eventualni kondezat (u danima magle)koji se pojavi na krovu,skrenu kako ne bi doslo do vlazenja samog prozora!
-Naravno angazovati limara da odradi kvalitetno vetar lajsne krova,kako prilikom padavina (kisa,sneg)vetar ne bi mogao da nanosi vodu ispod crepa.
-Druga faza su radovi u potkrovlju. Jako bitna stvar,bitnija od debljine izolacije,je redosled postavke.Dascasti materijal s kojim si prekrila krov,iznutra treba da bude u vazdusnoj komori od min.4cm. Ja sam to odradio tako što sam od stiropola 5cm.isekao skalperom letvice 5x5 i pokucao ih u razmaku od 20cm,po uzduznoj zoni krova.Preko njih sam zakucavao table stiropola 5cm.Tako sam dobio odvojenu vazdusnu komoru između daske krova i izolacije.Ta komora je jako bitna,da bi mogla da obezbedi provetravanje daske krova,kako vremenom ne bi doslo do njenog budjanja,zbog eventualne vlage koja bi mogla da dodje do nje.Isto tako vazduh u komori je vrsta izolatora,koji sprečava prenosenje temperature leti,sa daske na izolaciju.
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
18. februar 2012. u 09.54
http://www.gradjevinarstvo.rs/TekstDetaljiURL/Izolacija_potkrovlja.aspx?ban=820&tekstid=378

-Potom sam oblagao krov,preko stiropola,sa aluminijumskom folijom,koja mora biti dobro spojena na svim svojim stastavima,pa tek onda oblagao mineralnom vunom 10cm.Potom sam ceo krov presvukao najlonom (kao parnom branom).To je veoma bitno iz dva razloga: Eliminisati mogućnost ulaska vlage iz potkrovlja (kuvanje,para,znojenje)u mineralnu vunu,jer sa povecanjem vlage ona gubi termo-svojstva.Drugi razlog je onemogućivanje prasine koja se stvara godinama u mineralnoj vuni,da prodre u stambeni prostor.
-Iz iskustva sam primetio da oblaganje krova sa cvrstim materijalima,kao sto su gips table,posle 10-tak godina,nije sjajno rešenje,jer se pojavljuju pukotine na sastavima.Tako da uvek predlazem oblaganje zidnim oblogama,lamperijom ili sličnim stvarima.
http://www.webgradnja.hr/katalog/4778/furnirane-drvene-zidne-obloge/
-Ja sam izabrao zidne obloge,tako da sam preko krova i mineralne vune pokucao na razmaku od 30cm,uzduzne letve kao `rostilj`na koji se potom zasrafljuju zidne obloge.Razmak između letava sam ispunio dodatno sa siropolom 2cm.
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
18. februar 2012. u 10.05
-Zidne obloge se izradjuju u svim bojama i tonalitetima,a ja sam izabrao belo drvo.One su slične laminantnim oblogama,jako lagane za održavanje i mogu se čak brisati i vlaznom krpom.
-Samo da ne mora da se kreci :),od krecenja me ubise ledja,pogotovu plafona :)
-Naravno u nekoj od među faza,provuci sve strujne kablove za osvetljenje,kroz buzir creva,kao i TV-kablove,kablove za Audio-zvucnike, telefon,kucno zvono,interfon i slično.
-Zidove potkrovlja ti preporucujem da radis gips tablama,brze,cistije i lepse.
-Ako radite parno grejanje,pod obavezno radite sistem podng grejanja u potkrovlju,veoma se pokazalo dobro,naročito u kupatilima.

:)ako imaš dodatna pitanja i nejasnoce,slobodno pitaj, a verujem da ima još dosta ljudi sa sličnim iskustvima,pa čak i boljim idejama !

-Nije sramota pitati,sramota je praviti se pametan :) Pozdrav !
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
18. februar 2012. u 10.17
-Da dodam još jedno zapazanje,uporedjujuci potkrovlje,kod svog drugara,koji je zanemario način postavke izolacionih slojeva i komora,i pricu sveo na sto deblju mineralnu vunu.U letnjem periodu je nemoguće obitovati u tom potkrovlju,bez klima-uredjaja.
-Dok ja leti klima-uredjaj palim samo u onih 15 dana avgustovskih vrucina,dok za ostali period nemam potrebu za klimom.

-Prelistaj internet,naći ćeš dosta finih objašnjenja,ideja,dosetki...a,materijal nabavljaj zimi,jer je tada i do 20% jeftiniji.

http://www.webgradnja.hr/specifikacije/831/izolacija-potkrovlja-kosih-krovova-kamenom-i-staklenom-vunom-kn auf-insulation/
Backk
(Admin)
19. februar 2012. u 12.56
Prva faza radova obuhvata spoljne radove na krovu,skidanje crepa i podascanje celokupnog krovnog prekrivaca. Danas postoje OSB ploce,imaš ih u prodaji u „URADI SAM”,a njihova cena je 20%manja preko zime,a pogodnije su i jeftinije od daske.
-Potom sam krov prekrio posnim-ter papirom,a preko njega heftalicom pohevtao aluminijumsku foliju.
-Alu-folija je jako bitna stvar,sjajna strana se okrece ka nebu,a njena uloga je da leti odbija toplotu koja se akomulira u crepu,a zimi da deo kapljica vode,koja prođe mimo crepa (otapanje snega)sprovede u oluk.Ona treba da bude tako postavljena po krovu (preklapanje),da kad
i ne bi imala crep,krov bi bio hidro pouzdan na kisu.

Uh...

Dakle ti si ceo krov poplacao sa OSB platama , pa preko njega posni papir , pa onda još tu foliju...

Pitanje : šta se nalazi ispod OSB plata !? Jako konfuzno i prenatrpano... Nigde nisi spomenuo Difuzionu Foliju...100mmm Izolacija malo ---stnadard 160mm , osim ako su ti Balkeni na obe vode 100mmm pa ne može vise ...

Ajde razjasni malo , zivo me zanima šta si ovde napravio ...ne mogu da te pratim bas obzirom da poznajem materiju vise nego odlično.
Backk
(Admin)
19. februar 2012. u 13.04
Ovde smo jednom razradili ovu Temu : Krovna Izolacija : i to bas u detalje .

Kratak redosled postavke od crepa ka unutrasnjosti :

Crep
Difuzinoa folija
Izolacija 160mm
Parna brana
Regips /duplo/

I to je cela filozofija
Spolja :
Difuzina folija se razvuce preko balkena odozdo na gore sa preklapanjem , preko nje se postave letve i kontra letve i na kraju crep

Iznutra:

ISOver 160mm se postavi između balkena , prekrije parnom folijom koja se na sastavima izlepi specijalnom trakom i onda konstrukcija za regips. Dupla regips laga i spahlanje .

Gotovo
Backk
(Admin)
19. februar 2012. u 13.33
Da se razumemo ,ja sam ovo uprostio.

Naj bitnija stavka je Isolazija , mineralna vuna kako je zovete.
Ja sam naveo standard 160mm i ako se radije uzimaju recimo od 200mm . Svaka Mineralna vuna ima svoju karakteristiku pa se tako u zavisnosti od debljine i prostora za montazu uzima i svojstvena vuna. MV od 100mm mora imate bolje i jače karakteristtike (0.032)-thermoizolacioni code. od recimo 160-200mmm gde zadovoljava 0.035 itd itd ...da ne dužim ...
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
20. februar 2012. u 01.55
Pitanje : šta se nalazi ispod OSB plata !? Jako konfuzno i prenatrpano... Nigde nisi spomenuo Difuzionu Foliju...100mmm Izolacija malo ---stnadard 160mm , osim ako su ti Balkeni na obe vode 100mmm pa ne može vise ...

-Ja sam koristio topolovu dasku (zbog tezine),jer tada nije bilo OSB ploca.
-Al-folija ili kako je ti nazivas Difuziona folija ?!

-Pokusavao sam da objasnim na način shvatljiv nekome ko se prvi put susrece sa tim.

-Znaci ovako: crep,noseca letva,podletva,Al-folija,posni ter,topolova daska,vazdusna komora od 5cm,stiropor,Al-folija,mineralna vuna 10cm,najlon,noseci rostilj,stiropor 2 cm,zidna obloga.
-Debljina izolacije je izabrana-da bi se uklopila prema debljini nosecih greda,a ne po standardima.

-Gips ne preporucujem za montiranje na krovnu konstrukciju,već sam objasnio svoje iskustvo vidjeno na objektima starosti 10 godina.

-Ja sam potkrovlje odradio ovako i objasnio sam zašto,možda neko ima bolje ideje i nacine,pa da čujemo !
Backk
(Admin)
20. februar 2012. u 10.31
-Pokusavao sam da objasnim na način shvatljiv nekome ko se prvi put susrece sa tim.

E ovde je ispao problem :-) JA se razumem pa te nisam uspeo pratiti...

Salu na stranu, ne pravim ja opstrukciju tvog nacina , šta vise , smatram ga zanimljivim, delimicno a delimicno prenatrpanim.

Reci ću ti iz uskustva iako će zvucati pradoxalno u ovom slučaju , ali „manje je vise” .

Malo ću da razlozim par elemenata:

Difuziona folija : Folija koja se postovlja direktno na grede ispod crepa i ima svojstvo propustanja vazduha i to samo u jednom pravcu. Tim se sprečava kondezacija u samoj izolaciji i disanje Mineralne vune.

OSB plate , zlatna alu folija itd itd su elemnti koje zameni propisano postavljena vuna sa posebnih karakteristikama. od 160mm odnosno 200mm.

Usteda i u novcu i radu i postize se mnogo bolji efekat.

Ja neću reći da taj sistem ne velja ali ću reci , da vredi i da oidržava potrebne standarde, ovde bi se u Nemackoj već odavno radili. Ne radi se.
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
21. februar 2012. u 07.11
-Lep vizuelni prikaz,nekih od rešenja i preporuka proizvodjaca:

http://www.tecasi.co.rs/KosiKrov/KosiKrov.html

-O.K.,standardi i postoje,kako bi ljude usmerili ka novim saznanjima i rešenjima,a i oni se vremenom menjaju :)

-Ja vise volim da razmišljam svojom glavom,posmatram druge i da skupljam iskustva,naravno da ne zanemarujem standarde. Nekako mi dodje lakse,ako nisam zadovoljan sa odradjenim poslom :),po onoj narodnoj:
-Sam pao,sam se ubio,niko mu nije kriv :)
Backk
(Admin)
21. februar 2012. u 10.08
Ovde su u pitanju sistemi proizvodjaca crepa i njihovi sistemi.

Ok, proizvodjac je naveo par primera izolacije u zavisnosti koji crep uzimas.

O cemu ja govorim , jeste o Thermoizolaciji krova , bez obzira na vrstu crepa koju uzimas a to je u biti ogromna razlika.

Ne znam , po meni nepotrebno mnogo utrosenog materijala...

Pogledaj proskitaj ISOVER ,oni rade explizitno samo izolacione materijijale i njihov sistem ...razlika ,nebo -zemlja a plasim se slozit ćeš se :-)
PEPELATVOR-2
(♫☼♂♥ ♪☺)
22. februar 2012. u 00.00
http://isover.rs/pdf/katalog2010.pdf

-Da se lakse razumemo,meni gradjevinarstvo nije struka,pre se može reci licni hobi u gradnji sopstvene kuce,a uvek iz razgovora sa ljudima,može se saznati i nešto više o tome.
-Koliko sam ja razumeo sustinu,pored termoizolacije krova, treba obratiti paznju i na to da se ujedno omogući drvenoj konstrukciji provetravanje,kako ne bi doslo do skladistenja eventualne vlage u drvetu,sto bi posle duzeg niza godina izazvalo njegovo truljenje i ostecenje.
-Koliko primecujem,tu se primenjuju dva nacina:
-Jedan u kom se to obezbedjuje paropropusnom folijom sa gornje strane,ispod crepa.
-Drugi način gde se to obezbedjuje ventilacionom vazdusnom komorom ispod drvene obloge krova.
-Naravno da debljina termoizolacije igra veliku ulogu,kao i njen odabir,ali smo u vecini slučajeva ograniceni prostorom primene,tako da se tu uvek trazi neki kompromis.

-Naglasio bih još jednu stvar,a čini mi se da vecina to podrazumeva. Hemijsko tretiranje drvenih konstrukcija,pre izvodjenja radova.Tu se preporucuju razna hemijska srestva za premazivanje greda i zastitu od Zizka i sl. stetocina u drvetu,a hem.preparate je moguće nabaviti u svim Poljop-apotekama.
-Ja sam se zainteresovao kako su se sa tim nekad `borili nasi stari`,i saznao sam,a i lično se uverio,da su se nekad drvene konstrukcije premazivale rastvorom plavog kamena,koji se koristio u vinogradarstvu.
-Grede starosti čak i preko 100god.tretirane na ovakav način,su u neverovatno dobro ocuvanom stanju.
Backk
(Admin)
22. februar 2012. u 02.52
Impregacija drveta se zove postupak. Najbolje naravno uraditi pre postavke novog krova ako je npova gradnja u pitanju. Mukotrpan posao moram da proznam ali hey..šta je već danas lako.
Drago mi je da si prelistao malo za isover...razmenjujemo iskustvo :-)
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
27. februar 2012. u 11.21
mila123
(plovim)
07. mart 2012. u 10.12
DakleM, momci, HVALA. Pomogli ste puno. Sve zabelezeno i preneto:))), sad još samo da se realizuje.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
08. mart 2012. u 15.52
-No frx,no problemo :)
-Ne zaboravi najvazniju srpsku alatku...UBEDJIVAC :)...(cekic)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.