Diskusije : Moj dom

 Komentar
Kako ustedeti na grejanju, a imati toplu kucu?
Straza
(trazitelj)
12. novembar 2010. u 19.47
Postoji vise varijanti.
Ovde u Americi i Kanadi popularne su male amish fireplace(kamin),ili slične pecnice na struju koje koriste modernu tehnologiju koja upija jedan dio neiskoristene toplote iz same prostorije i uz malo dogrevanje i ravnomerno rasporedjivanje po prostoriji čini isti veoma ugodnim i izuzetno toplim,usteda i preko 50%.

Drugi korak je oblaganje prozora specijalnim najlonom koji se lepi na okvir,i stedi vise od 15% topline koja se gubi kroz razne pukotine kod starijih prozora,no i noviji zasluzuju bolju zastitu.

Promenom starih sialica novim (stedljivim) ustedecemo znatnu kolicinu energije,tako da jedna sijalica od 100 w trosi 3-4 puta vise energije od stedljive.Sto bi znacilo 4 stedljive kojima možemo osvetleti malte ne celu kucu potrosice koliko jedna obična.

Molim sve koji nešto znaju o ustedi el.energije da svoje znanje i iskustva prenesu i nama.
scputnik
13. novembar 2010. u 01.02
I na vrata može da ulazi hladan vazduh ako je otecena ona guma koja se nalazi na okviru od vrata ..
Oni koji imaju podrum moraju da provjere da li duva između onih
nosivih greda ako i malo se osjeti onda treba dobro nagurati u
one supljine iznad zida staklene vune ..
Ja održavam konstantnu dnevnu temperaturu u kuci oko 72°F a nocu 60°F

Straza
(trazitelj)
13. novembar 2010. u 12.50
Mogu li znati koji ti je racun.
Ja to radim na digitalnom i namesteno je od 11 uvece ide na 63 do 5 ujutro kad se penje do 69 te u 9 ujutro pada na 63 do 2 popodne kad ide3 na 72 i tako do 11 uvece(ovo meduvreme kad spustam dole temparaturu je vreme kad niko neboravi u kuci..

Racun $120-150 Decembar-April
scputnik
13. novembar 2010. u 14.44
Kuce mnogo vise trose nego stan ili kondominium ..
Ja za moju kucu placam u istom razdoblju zimi od $150-$220 a
neki moji prijatelji prelaze i $300.00 ..
Sistem grijanja je na gas „furnace”
gradbeo
(masinac)
14. novembar 2010. u 12.48
Znaci, debele carape, preko tankih i još futrovane papuce.
Debeli dzemper, normalno vuneni, dugacke gace obavezno rukavice vunene, sa njima možeš okretati pitu u sporetu, kapa po zelji ali nausnjaci obavezno.
debelo cebe, kada se gleda TV.
E, tako će biti zimus ovde kada poskupe struju.
Straza
(trazitelj)
14. novembar 2010. u 19.08
E sad kako ko je voljan da trosi pare tako nek i radi..Mezutim mislim da je stednja energije,ali ne i 'pacenje'u hladnim prostorijama prioritet.
Pokusajmo uz male napore tipa oblaganja prozora,vrataI KUPOVINOM NEKIH MODERNIH TEHNOLOGIJA KOJE STEDE STRUJU DA NAM BUDE UGODNO A NE PRETERANO SKUPO.

Ako gledamo realno te moderne tehnologije će nam zaista ustedeti novac,medutim prve godine ćemo biti na pozitivnoj nuli posto ćemo placanjem uredaja ustedu nadoknaditi kupovinom,ali druge godine imamo znatno manje opterecenje budzeta,samim tim mnogo vise prostora da ustedimo koju crkavisu ili utrosimo u pametniju stvar..
vrbapenzioner
(masinski ing.)
15. novembar 2010. u 08.52
Ako je kuca u pitanju isplati se ugraditi novu stolariju i uraditi termo izolaciju.
Na cjenu energenata ne možeš uticati, jedino da „krades”, a mnogi to rade u Divljim naseljima, i zato BG i okolina muku muci sa Ilegalom.
Čak su neki izmislili spojnice za kradju plina prije mjeraca, imam nacrt ko želi mogu mu dati...a za strujomjere izmislili su razne „kocnice” strujomjera i uzimanje struje prije strujomjera...
Ovo sto Beogradjanin navede , nije daleko Ako bude jaka zima svasta može da bude, zato neka ostane ovako toplo, jer već 15 dana velika je usteda kada je vani +20'C i neka potraje sto duže.
alpskiSrbin
(Mile)
16. novembar 2010. u 03.58
U nemačkoj su baš štedljivi, tamo greju samo dnevnu sobu, ostalo je u hladnom i ušteda enormna.

Inače ko ima plazmu TV može slobodno da štedi po 50 W ako malo smanji kontrast beline. Bela boja pije puno struje a oni kontrasti sa par milijona prema 1 su ionako nepotrebni za oko.

AleksaJ
(.)
16. novembar 2010. u 04.23
120 do 150 $ mesecno grejanje na gas u USA?

može se znati koja je država?

koja je cena po kubiku?

koliko kubika mesecno?

kolika je kuca ?

kod nas recimo stan 80 kvadrata

sa izolazijom 19-ca stirorop 5 cm mesecna potosnja 10 000 RSD

kada je napolju od 0 do minus 10,

trenutno ide 3 000 - 4 000 na kupanje, kuvanje

euro 106.9 RSD trenutno

temeratura 21 unutrasnja trenutno

spoljasnja od 9 do 21 ne trenutno

HVALA NA PODATCIMA
Straza
(trazitelj)
16. novembar 2010. u 22.15
Radi se o stanu otprilike 100-110 m2 na 2 etaze.
Greanje gas
Prosecna dnevna temparatura za ovu cenu -5
Teogopa
(HECTBAPHA)
18. novembar 2010. u 11.11
Mi imamo „regularnu” bi-level kucu. Kad se udje u hodnik, dole su stepenice za podrum, koji je sređen i namesten za boravak, a gore u dnevnu kuhinju, i sobe. Moj suprug je u podrumu na mesto kamina ugradio kamin sa blowerom, tj nekim izduvavanjem vazduha. Taj vazduh je nekako sproveo u dnevni boravak. Za sada nalozimo vatru u kaminu, topao podrum, topao dnevni boravak. Sobe ne grejemo i onako jer tamo samo spavamo. Kuhinja i dnevna su izajedna. Ako je bas hladno ukljucimo i regularnu grejanje (sto sam do sad uradila samo jednom, nije bas hladno-u ohaju smo), deciju sobu samo otvorimo i temp se izjednaci sa dnevnom. KAd ih kupam ukljucim malu grejalinu koju i onako ukljucujem kad ih kupam zimi. Ovaj patent smo poceli primenjivati tek ove godine, prošle godine smo se grejali samo na struju, regularno grejanje i racun je isao preko 300 doll, a temp nikad preko 72-73. Sad samo uz kamin, temp u kuci je i do 75, i ako imamo drveni pod, mislili smo da će biti hladno, mnogo je toplije nego pre. Za sad racun ne prelazi 150 doll, pa cuce se posle kad bas zahladni :). U svakom slučaju meni je toplije nego pre i ja ne mogu da izdržim hladnocu. Spavanje je druga stvar, U sobi nikad nije preko 62-63
Straza
(trazitelj)
20. novembar 2010. u 19.17
Što se tiče sistema za grejanje,vrlo je efikasno ko ima kamin ugradnja cevi i ventilatora koji sprovode toplimu od mesta izvora energije prema prostorijama koje se nameravaju grejati.Poznato mi je ovo iz razloga sto sam bio u kucama koje greju na ovaj način.Srezali su racun za preko 60% uredno se greju na drva u kaminu i za totalno hladne dane dogreju prostorije na gas..

Odličan način+ u Kanad i USa ima drva koje ljudi seku i ostave pored puta free,tako da ih treba samo pokupiti i besplatno docekati zimu :)
volens_nolens
(.)
22. novembar 2010. u 23.45
zemlja kanada
kuca tipa bungalow,1948 dupla cigla, jedan sprat + sređen podrum 800 sq foot
nova izolacija drywall etc.
Stara Furnance 1998 ali radi super

Grijanje + bojler mjesecno je oko 90 do 110$ ljeti zimi.
struja je skocila na 140 mjesecno
Voda 40$

E sad da mi neko kaže da je kondo bolji jer znam ljude koji placaju održavanje 700$



Teogopa
(HECTBAPHA)
24. novembar 2010. u 08.38
Straza
to je bas to što mi imamo :)
Straza
(trazitelj)
26. novembar 2010. u 10.46
Teogopa zavidim vam,ne samo zbog tog sistema,već i zbog osjecaja i romanticnog pucketanja drva u kaminu.
Blago vama.Ovi umjetni su ovde samo da bi produbili zal za istinskim i pravim stvarima :(
Oli1
30. novembar 2010. u 07.31
Samo komentar za condo apartman, nasa situacija. Stanarina $623 - 1300sf u to ulazi sve, grejanje, voda, struja, održavanje zgrade, tv pretplata za osnovni kabal koji je $30. Imamo teretanu, znaci ne placamo 2 clanarine po $50, Imamo bazen za decu super, naročito u zimske dane bilijar i stoni tenis prostoriju teniski teren napolju. To mi mnogo znaci za zabavu dece u hladne dane.

Jedino sto me nervira je da u stanu ne možemo regulisati temperaturu, zgrada je starija zato su stanovi veci. Uvek je pretoplo pa konstantno otvaramo prozore sto me nervira strasno ali eto tako je.

Isto da kažem da gde god sam bila kod prijatelja u njihovim kucama u Torontu i Americi, svuda je bilo hladno i vrlo se vodi racuna o grejanju a domaćini dobro obuceni.
Lina
(registrovani clan)
04. decembar 2010. u 12.12
Ne želim da stedim na grejanju,volimo da nam je u kuci toplo I držimo temp. na 24 stepena s tim sto kad smo van kuce podeseno je na 22.Najviše mrzim kad odem kod tih sto stede na grejanju pa se smrzavam a I domaćini se skupe ko petoparac :))
Mene zanima alternativno grejanje za nedaj boze ako nestane struje ili gasa,a nemam kamin .šta bi tu bilo najbolje rešenje,Kanada,Ontario.
Amatercic
(Penzioner)
06. decembar 2010. u 18.44
Imate peci koje upotrebljavaju kukuruz umesto drva,lako se postavlja i dosta ekonomicna-jedna od solucija
six_feet_under
09. decembar 2010. u 13.38
Hm. Ne mogu nikako da se složim da je jeftinije u kuci nego u stanu/condo, bar ne u Kanadi. Evo neko rece placa grejanje 150-200 a neko placa condo fee i po 700. Ok, ajde, ja recimo placam fee skoro 600, i u to ulazi sve, i struja i voda i grejanje i cablovska tv. U stanu je toplo, može komotno kratki rukavi cele zime, ja kontrolisem temperaturu. Takođe nije bitno jel sam oprala 100 masina vesa u jednom danu ili ni jednu, opet isto, plus nemam ništa sa djubretom i brigom da mi ne dodju slučajno rakuni dok se to ne pokupi, kosenje trave, ciscenje snega, lisca, djubreta ukljuceno u tu cenu, naravno. Ako se šta pokvari, pukne cev, šta ti ja znam, okrenem telefon i dodje majstor, popravi o trosku zgrade, zato placam fee, ne?? Kako je onda u kuci jeftinije ako je samo grejanje 150? Gde su ostali racuni, a da o popravkama i ostalim radovima ne pricam?? Plus na radnom mestu imam veoma lep uvid u koliko se placaju racuni za grejanje i struju, i retko koji je 150..svi su otprilike duplo. Pozdrav.
Teogopa
(HECTBAPHA)
10. decembar 2010. u 20.47
six_feet_under
evo mi još uvek ne ukljucujemo grejanje. ja ga ponekad ukljucim ujutro pre posla dok se tusiram i spremam. Racun još nije presao 150 doll, ali ponavljam glavni izvor toplote je kamin. Ugodjaj je bio bolji prošle godine bez tog blovera, bas romanticno, pucketa...sad je ugodjaj malo slabiji, ali je znatno toplije.
oes123
(zubar)
14. decembar 2010. u 20.04
Ozenis se sa zdravo debelom zenom.
Zimi te greje, a Leti imaš ladovinu.
Jevrosim
17. decembar 2010. u 14.59
Six-feet-under,

mnogi žive u kucama a ne u condo stanovima, ne zbog cene nego zbog komoditeta.
Ako je zdrava ekonomija kao sto je do skoro bila, lepo se može zaraditi na kuci. Eto, mi smo 2005 živeli u townhouse i prodali je ove godine. Prodajna cena je pokrila interest koji smo placali od 2005, zemljisne i skolske taxe, investicije + smo dobili dosta profita. Sumnjam da se može izvuci tako nešto iz condo-a. Slazem se da kuca iziskuje dosta para i vremena ako hoćeš da je sve cakum-pakum.

Da se vratimo na temu, kuca je EnergyStar tipa sa Heat Recovery Ventilation, bungalov sa tri sobe, podrum je maximalno izoliran.
Trosak u novembru: $95 dolara od toga je oko $50 otislo za troskove rentanja peci, bojlera. Potrosnja gasa je znaci $45.

Temperatura tokom dana i noćije 19 stepeni, popodne kada smo kuci je 21.
zoranvuk
(xxx)
24. decembar 2010. u 12.56
Malo muzike i cupkaj.
Može se dobro zagrejati a kad se pijucne koja casica rakijice
uz muziku nema zime ;-)
...
http://zov.dyndns.org/zor/
..
benin
(student)
11. januar 2011. u 08.16
Lina
(registrovani clan)
04. decembar 2010. u 12.12

Bravo za komentar. Ista stvar i kod mene. Volimo da je toplo i uzivamo u celoj kuci. Živim u Engleskoj. Još ne posetih kucu gde sam se ogrejao. Kako ljudi žive da bi ushtedeli je gotovo na ivici ludila.
Chak šta vishe ta stednja utiche na zdravlje te u poodmaklim godinama artritis ih ubija. Malo se raspitah i saznadoh da je zivot u tako hladnim kucama jedan od veoma bitnih faktora u dobijanju te bolesti..otekline okolo zglobova...sve od hladnoce tokom godina, jer tada je i vlaga poprilichno visokog procenta...prijatelji, ako ne platite na cupriji platicete na mostu...odaberite sami..
Bio sam u kucama gde svima sline do kolena, ali se shtedi i hvale se kako malo placaju.
Neka hvala...ima se troshi se...
SanSan
(***)
24. januar 2011. u 15.46
Živim u Kanadi, Ontario. Moja djeca su jako kasljala dok su bila mala (3-7 godina) i pitam dr. šta je razlog, a on mi kaže, kad bi svi drzali temperaturu u kuci oko 18-19 stepeni, svi bi bili puno zdraviji. Tako ti ljudi sto drže malo nizu temperaturu, ne mora da znači da stede po svaku cijenu, nego im prija. Ni ja ne držim u kuci temperaturu 18 stepeni ali ni 24, kad radim nešto po kuci, 24 mi je previse...
jojaj
(chater)
05. februar 2011. u 11.33
koje su to amiške peci tj kamini na struju sto uštede parice . Moliću ako ima neki sajt za nas iz Srbije koji nemamo ni dimnjak.
Unapred hvala:)
onaodlaziuamsterdam
(rokenrol)
23. maj 2011. u 15.52
Ja imam sreće jer imam pravi kamin u kuci, lociran na prvom spratu. Kad kažem pravi, mislim na onaj na drva, ne na elektricni. Drva nisu skupa, od prilike $75-$100 za celu zimu. Kamin manje vise ugreje ceo prvi sprat...da bude komotno u trenerci i „priglavkama” :)

Takođe gledam da ove zime ugradim „duvac” (izvinjavam se, ne znam kako bih nazvala tu spravu, eng. fireplace insert) koji sluzi za izduvavanje toplote tj. kao da pretvori pravi kamin u elektricni - i kažu da udvostruci/utrostruci kapacitet grejanja.

Koristila sam te najlone za prozore, nisam bas bila preterano odusevljena, mada, rade. Najgore je sto prozori onda ne mogu da se otvore uopste, a pri skidanju osteti farbu oko prozora.

Imala sam sreće da konkurisem za program koji je kanadska vlada uvela pre nekoliko godina (nazalost, više ne postoji) gde su nudili do $16.000 za ugradnju novih prozora, izolacije podruma i potkrovlja, menjanje bojlera (furnace), kao i menjanje wc solja. Uspela sam sve da promenim tako da ću videti kako će to uticati na racune.
Majakovski
(sve što mrziš i čemu se rug)
13. jul 2011. u 07.53
Ja živim u Mozambiku,tako da nemam tih problema
marijamhlc
28. jul 2011. u 18.19
Heh,usteda u grejanju,stalna tema!;)

Dakle,promenite za početak prozore,ako nemate para za Aluminijumske prozore,posluzice vas i bolji PVC sada ima sa 6 komora,ali nikako ne uzimajte ispod 5. Najbolji je slučaj ako mozete uzeti Aluminijum-Drvo.

Termoizolacija obavezna,ali ne tih jadnih 5cm,nego od 8-12cm,da ima nekog efekta.5cm termoizacija se stavlja na mestima gde temp ne silazi ispod 0 do-5C.

Nije loše naravno da imate radijatore u svakoj sobi,pa stavite termostat i neka vam konstantna temp bude +22C, dokazano da je to najprijatnija temperatura za boravak u stanu,sto leti, sto zimi!;)

Naravno,obavezna izolacija krova,mislim da je i glupo to pominjati!;)

Prostorija se MORA provetravati barem 15min na 2h,ne želite da se ugusite i da vam se gomilaju bakterije!;)

A ta deca sto su bolesna,neka ih roditelji izbace napolje kada je minus temperatura na 2-3h,neće biti bolesna. Ja već dve godine kada je -15C provedem u proseku 5h napolju u 4 izlaska,za to vreme nijednom nisam bila bolesna.

Mi imamo na gas grejanje,na zalost investitor je stavio losiji PVC,u Beogradu, od oktobra do aprila prosek oko 100€,stan 90m2.

Naravno,ko ima kucu,a ima i visak para,toplotna pumpa je isto rešenje!;) ustvari,najbolje rešenje!;)
Mladen79
23. avgust 2011. u 16.56
uvek interesantna tema i dosta konkretnih odgovora. Evo još jednog. Toplotna pimpa je zaista skupo i dobro rešenje, ali ima i jeftinijih... pokusajte da napravite sami svoj solarni kolektor za grejanje kuce. U pitanju je „solarni kolektor od praznih aluminijumskih limenki” (sok ili pivo). Imate na netu detaljno uputstvo kako se pravi...pogledajte na google-u.

pozdrav,
dulebg
(posmatrach)
03. februar 2012. u 06.10
Ових дана ноћу је -15°Ц, а дању -7, међутим код нас у стану је сасвим пријатно. Ставили смо пре 2 године демит-фасаду, ја сам био за 10см, али су други станари изгласали 5см.

Грејемо 70м2, на ТА-пећи и добро је било пре демократије, јер је јевтина струја била 22-06, 14-17 и преко целог викенда. Међутим по новом режиму, када је јевтина струја само од поноћи до 8 ујутро - нама би се пећи охладиле до 8 навече и морали смо да их укључујемо по скупој тарифи. Стављао сам пуњење на максимум, али пећи нису хтеле да се напуне за 8 сати. Ноћу смо спуштали спољне ролетне и сваке зиме дихтовали прозоре самолепивим тракама. Да напоменем да смо тада трошили 2700кW у зимским месецима.

Откад имамо демит, а ових дана посебно запажам - да пећи пунимо на 2/3, да греју до поноћи, на прозоре се нико не осврће - мора мало и свежег ваздуха да уђе. Потрошња се није битно смањила - на 2200-2400 кW, ценим да је то због наше непажње, мада је сад више јевтине струје.

Тај демит је коштао 1000Е, а имам утисак да ће се отплатити за 5 зима. Плус што даје пријатнији боравак, а и лети чини да са 1 клима уређајем од 1.5кW хладимо цео стан.

dulebg
(posmatrach)
03. februar 2012. u 06.20
А потрошња? Па 100Е/месечно за грејање 70м2. Стан је у згради - греје се и изнад и испод, и позади нас; једино што држимо на 26°Ц - волимо да смо у мајицама.
bozon
(El.Ing)
24. februar 2012. u 16.02
Koja vrsta grejanja se danas najviše isplati ?
Istovremeno leti da hladi i da proizvodi besplatnu toplu vodu?

1.Toplotne pumpe voda- voda ?
2.Grejanje na pelet ?
3.Solarno grejanje ?
4.Geotermalna energija ?

Odgovor 4. Geotermalna energija-najpovoljnija je za korištenje ali nemože da hladi prostor i ima problema sa čistoćom vode.

Odgovor 2. Grejanje na pelet- povoljna nabavna cena ali nemože da hladi.

Odgovor 3. Solarno grejanje- besplatna energija sunca ali ga nema ceo dan i u toku cele godine.Dobro je kao pomoćni sistem.

Odgovor 1. Toplotne pumpe voda-voda
Velika nabavna cena, veliki troškovi bušenja bunara,tehnički problemi u korištenju,mogućnost otkazivanja bunara. Nemogućnost istovremenog grejanja i hlađenja.Pri hlađenju dolazi do orošavanja cevi.

Koje je onda rešenje, najpovoljnije za upotrebu ?

Odgovor je SAMSUNG toplotne pumpe Vazduh -voda

Pumpe koriste temperaturu spoljnog vazduha, greju freon u sebi,potom ide do unutrašnjih jedinica, koje greju ili hlade po vašem izbor.
U svakom trenutku imate neograničene količine tople vode željene temperature .

Samsung jedini može istovremeno da radi sve tri operacije.
Druge pumpe mogu samo da greju ili hlade.

Ako već imate ugrađeno grejanje- nikakav problem, samo na postojeće sisteme ugradimo našu opremu.
U toku istog dana vaše grejanje i hlađenje počinje da radi.

Cena opreme je vrlo pristupačna.

Mesečni računi utrošene električne energije ne prelaze 40 Eura za objekte veličine 100-150 m2- naravno ako je zadovoljavajući stepen izolacije objekta.

Obratite nam se za pomoć-imamo rešenja za vas

[email protected]
mimozaaa
(posmatrac)
20. april 2012. u 15.19
Procitala sam sve postove i svi ste u državama gdje ima velike zime. Mene muci grijanje u toploj zemlji:). Planiram kupiti kucu u Sidneju i sad razbijam glavu kako bi ugradila centralno grijanje da grije zimi. Zime nisu hladne kad vidis kolika je temperatura ali kad si u prostoriji uz vlagu djeluje kao da je vani opasan minus. Ma nikad se vise nisam smrzla zimi nego tamo. Sve vlazno od kose, kreveta, jastuka, garderobe, uzas. Znam prozore moram mjenjat da ne ulazi vlaga a ni vrucina ljeti. Izolirala bi stiroporom plafon s tavanske strane pa čak i kucu s vana ali bi voljela da uvedem centralno. Ne znam kakvu ću kucu kupiti ali ću pokusati da izaberem najkvalitetniju.
Razmišljam da stavim suncane kolektore koji bi proizvodili struju pa da se tom strujom grijem zimi tj. vodu za radijatore i za upotrebu. Ne znam koliko je to isplativo. Ipak će ta kuca biti dosta velika a želim da bude topla zimi da mogu u majici da sjedim a ne da oblacim trenerke i vunene carape te da grijem jednu sobu. Želim da sve bude podjednako toplo.
Šta predlazete, kakve ideje imate. Razmišljala sam da pravim kucu ali pojma nemam koliko će me to kostati kad plac iznosi skoro kao kuca s placem.
Kupovina je u planu ali na vrijeme prikupljam ideje za sve ovo sto me muci.
Lignjeslav
21. jun 2012. u 05.25
Ako gradis ili kupujes kucu, obavezno stavi par solarnih panela za proizvodnju struje. U Australiji će se sigurno isplatiti...

A za grejanje i susenje vidi ovo (na struju) www.redwell.com
CTEBA
(penzioner)
17. decembar 2013. u 16.49
Ово са стедљивим сијалицама је само лепо упакована глупост.
Не зна где живиш и како се наплаћује струја али рецимо овде у Онтарију (Канада) део рачуна је потрошена количина струје а део је дажбине које се не мењају већ су исте, без разлике на количину утрошене енергије.
Отприлике 1/3 иде на плаћање струје, а 2/3 на непроменљиве рачуне.
Ако купим обичне сијалице коштају 6 комада за долар.
Ако бих узео ЛЕД сијалицу која производи исто светла али троши далеко мање за њух бих платио 18 долара.
У кући обично одједанпут не ради више од 2 до 3 сијалице, тако да је и потрошња релативно мала.
Примера ради месечан рачун ми у просеку дође око $150 (укључујући и воду и канализацију).
Кад сам био на одмору и кад је све било угашено, стигао ми је рачун од $100.
Толико о уштеди на сијалицама.
prekodrinski
(Å¡loser)
19. oktobar 2014. u 12.18
Slažem se u vezi sijalica. Kolega električar mi je rekao da on stavlja štedljive sijalice tamo đe gore duže i ne uključuje/isključuju se često, napr u dnevnu sobu i kuhinju.
Drugamo je stavio obične...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.