Diskusije : Moj dom

 Komentar
Sadnja drveca, izolacija garaze
Jevrosim
21. jul 2010. u 22.14
Pozdrav,
imam dve teme:

1. izolacija zida garaze (kuca u Ontariju)
2. sadnja zimzelenog drveta ispred kuce

Obilazim Home Depot i zapitkujem, ali uvek dobijem razlicite odgovore od ljudi koji tamo rade. Pitaj boga ko ih trenira :)
Naime, zid garaze nije izoliran. napolju ima izolaciju od stiropora + plasticni siding a unutra nema ništa, samo drvene grede. Treba da izaberem izolaciju a nisam siguran da znam koji tip. Uglavnom, mora da bude izolacija namenjena za vanjske zidove. Studs...2x4, 16„ razmaka, sto znači da mi je maximum R14. E sada, da li od staklene vune, stiropora, raznoraznih tipova recikliranog materijala. Čak ni prskani tip nije idealan posto vremenom se smanjuje smjesa pa samim time i R vrednost

2. Imam dva bora i jedno drvo koje sadi izvodjac radova. Na kojoj udaljenosti bih trebao posaditi borice da ne bi jednog dana njihov koren ostecivao asfalt ili temelj kuce. Izvodjac radova je nepropisno stavio drvo, svega 50cm od vodovodnih cevi...sto ćemo se potruditi da pomaknu :)

Neki saveti i slično bi svakako vrlo dobro dosli

vrbapenzioner
(masinski ing.)
22. jul 2010. u 08.32
Sve zavisi šta hoćeš od garaze.
Ako hoćeš da je grijes i da nešto radis unutra zimi onda ti predlazem da prostor između stuts ispunis izolacijom a preko toga draywol.
Ako ćeš samo parkirati kola , onda ti je to dovoljno sto je izvodjac stavio, samo po studcima postavi gipsane ploce.

što se tiče drveca oko kuce, to ćeš sam odrediti na osnovu konfiguracije i polozaja kuce.
Jevrosim
22. jul 2010. u 15.17
Nameravam da stavim izolaciju, naravno da ne želim veliki minus u garazi a po mogućnosti bih da imam mali radijator koji bih drzao temperaturu garaze iznad nule. Bilo bi optimalno da su studs malo vece sirine da bih onda mogao staviti izolaciju većeg R koji je funkcija debljine izolatora. Imam prostora da 'nakujem' studs na dodatna dva inca ali mi se to bas ne radi. Možda, videcemo.
Prednosti i mane staklene vune? Stiropora? spricana izolacija?

Što se tiče drveta, zimzeleno je drvo. Nigde bas da nađemtacnu informaciju što se tiče korena i kuda se prostire. Negde piše da ide dublje u zemlju, negde kaže da ide plice i sire. I meni se čini da ide plice i sire jer oni uglavnom rastu po kamenitim podrucjima, bar tamo kod nas. Stoga je logicno da koren ne ide duboko u zemlju :)

Eto, ...ako ima još neko...

Zahvaljujem na odgovoru
vrbapenzioner
(masinski ing.)
23. jul 2010. u 03.35
sasvim ti je dovoljno dodatnih 5 cm izolacije, jer već toliko imaš ispod sajdinga.
ako imaš krov, odnosno ako je garaza van kuce, o tome treba da povedes racuna, ako želiš da grijes garazu odnosno da je temperiras na malo vise od 0*C.

Svi cetinari uglavnom imaju plitak korjen tanjirastog oblika.
evo malo procitaj:vodi racuna kuda ti ide kanalizaciona cjev, ni slučajno blizu.
http://www.cetinari.info/vrste-cetinara.html
Turmalin
(tragach)
28. jul 2010. u 01.27
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.