Diskusije : Grčka

Diskusija je deaktivirana na neodređeno vreme.
 Komentar
Brak Srba i Grka
mimi-sad
(bankar)
27. maj 2009. u 05.27
Interesuju me bracne veze između Srba i Grka, vasa iskustva npr.
muž Grk žena iz Srbije i obrnuto. Razlike u kulturi i sličnosti.
Iskustva sa familijom muza ili žene.Pored toga sto smo iste religije šta nas još vezuje a šta razdvaja.
nea111
27. maj 2009. u 08.44
Ova tema je bila par puta...pogledaj malo dole nize za vise informacija.
A inače iz licnog iskustva se najteze navici na cinjenicu da su Grci rođeni bez poznavanja dimenzije vremena i organizacije...sto znaci dosta iritacija jer uvijek negdje kasne i mjenjaju planove u zadnji momenat...e sad kad skontas da to nije ništa lično, nego cisto jedna generalna nacionalna deformacija,onda nemas problema...i sve ide k'o podmazano :)))
kulture su nam slične...ali sve naravno zavisi od individue...šta znam, ja volim te Grke, nekako su mi tako slatki i usporeni :)))
Mada smo mi njima (bar je tako u nasoj vezi) agresivni u nastupu i stalno bi nešto da razrjesavamo neke konflikte ili pravimo rasprave...sto bi se na nasem reklo „ da ispravljamo krive Drine”...dok oni sve malo laganije primaju.
šta znam...to je primjer iz naše kuce :0, možda neko ima drugaciju pricu.
Pozdrav svima
Mavrovouniotis
(armatolos)
27. maj 2009. u 13.16
Ma ja mislim da ti konflikti i rasprave vise imaju veze sa polom nego sa time ko je koje nacionalnosti :)))

Mimi, pa sto mi ranije nisi rekla da si zensko... Pretpostavljam da si zaljubljena u Grka a zamolio bih te da me ispravis ako nisam u pravu. Shvatam da si tajanstvena osoba ali neke stvari ne možemo da pogodimo uz pomoć kristalne kugle i moramo da te pitamo ne da bi zabadali nos tamo gde mu nije mesto već jednostavno da bi ti odgovorili na pitanje. Ipak je ovo samo internet i svi smo već anonimni tako da nema potrebe da preterujes.

Dakle, zakljucujem da si vrlo emotivna, romanticna, nezna i tajanstvena osoba. Takođe, zakljucujem da živis u Americi tako da si, ukoliko mi je prva pretpostavka tacna, najverovatnije zaljubljena u severnoamerickog Grka. Buduci da i sam živim u Severnoj Americi i da sam vrlo aktivan u grckoj zajednici jednog severnoamerickog grada vrlo rado ću ti opisati mentalitet ovdasnjih Grka. Naravno da to ne mora znači da je taj lik koji ti se svidja upravo takav ali su to ipak neke stvari na koje bi trebala da pazis i koje bi trebala objektivno da sagledas, ako je ikako moguće. Smatram da je korisno da cujes mišljenje sa muske tacke gledista.

Grci su ovde skoro svi druga ili treca generacija sto znači da su im roditelji ili čak babe i dede dosli iz Grcke te da su oni rođeni ovde. Nalaze se u dosta specificnim okolnostima i kao i americki Italijani i donekle Jevreji, imaju svoje mikrozajednice. Šta to znaci? Pa znači da su u dobrom delu samo delimicno integrisani, a to je stanje koje im je omogućila multikulturalna sredina velikih gradskih centara u kojima žive. Amerikanci i Kanadjani ih smatraju Grcima dok ih Grci iz Grcke vide kao Amerikance ili Kanadjane. Nisu ni tamo ni ovamo a dosta njih prica engleski sa specificnim naglaskom, iako su rođeni ovde, vrlo slično kao npr. Italijani u Nju Jorku. Roditelji su im emigrirali iz grckih seoskih sredina 50-ih, 60-ih ili 70-ih godina pa se mentalitet i donekle način zivota iz tih sredina tog doba kod njih ocuvao i danas. Šta to znaci? Pa jednostavno da su vrlo tradicionalni, za razliku od Grka iz Grcke. Dakle, skoro svi redovno idu u crkvu i vrlo su pobozni. Najgore sto neko može da uradi je da se ne pojavi u crkvi za Uskrs. Svadbe, krstenja i sahrane su im vazni dogadjaji u zajednici. Žene ne vole da rade i radije bi da nadju muza koji zaradjuje mnogo novca pa da mogu da ostanu kuci da se brinu o deci i da ogovaraju po komsiluku. Muskarci uglavnom naslede porodicni biznis (u velikoj vecini slučajeva gradjevinarsku kompaniju ili restoran) koji su njihovi roditelji osnovali tako da vrlo često nisu skolovani i nemaju predstavu koliko zivot može da bude tezak. Uopste nije neuobicajeno da je muskarac neveran. Čak stavise, to se od njih ocekuje. Ovde postoji tradicija da otac i sin zajedno idu u barove „yia na psaksoun poutanes” čak i kad su obojica ozenjeni! Sa druge strane, ukoliko ipak devojka izlazi otac i braca će je ispitivati i trazice da upoznaju njenog momka. Imam prijatelja koji sa 35 godina još uvek redovno izlazi i pravi se kao da eto ima toliko devojaka koje žele da se udaju za njega a on navodno nije spreman. Ipak ocigledno je da je lik nesrecan što ne može da nadje ženu a to ne bi priznao čak i da mu zivot od toga zavisi :) Sestra mu je sa 38 godina još uvek neudata i to ga ubija iako ne shvata da su joj upravo on, drugi brat i otac unistili sve veze koje je imala. Ponasa se bahato i sebično a ne razume zašto mu je sestra još uvek neudata.

Mimi, iako ti ovo možda zvuci malo ekstremno daleko je od toga da sam ti opisao izolovan slučaj. Ovo je vrlo čest scenario kod severnoamerickih Grka. Nadam se da je tvoj lik ozbiljan ali bi ovo ipak trebala da imaš na umu. Pozdrav i želim ti sve najbolje.
nea111
29. maj 2009. u 06.28
Dragi Mavrounitis, ili ti Crnogorac ;)...ti meni ko da opisa svoje zemljake u Crnu Goru , a ne Grke :)))).#
Mada si u pravu za njihov pomalo proseljaceni mentalitet u dijaspori, a Boze dragi, ko da je nama to nepoznato :)))
Ja lično još nisam srela takve Grke, mada sam čula dosta o ljudima te vrste, ustvari međusobno ismijavanje je isto kao i između naših gradjana i seljaka...e sad jedina razlika je sto vecina Grka imaju malo veci imetak od našeg naroda, pa im pare igraju jako veliku ulogu.
veliki pozdrav za sve Grkoljupce :)
Mavrovouniotis
(armatolos)
29. maj 2009. u 15.01
Pa i u Grckoj je nekada bilo jako važno cojstvo i junastvo, kao i u Crnoj Gori. Hoću da kažem da su te grcke tradicije gotovo identicne sa crnogorskim. Interesantan je istorijski podatak da se u Zeti (Crnoj Gori) u srednjem veku govorio grcki jezik dok ih Sefan Nemanja nije primorao da predju na srpski buduci da mu je helensko stanovnistvo u državi stvaralo probleme svaki put kada bi ratovao protiv Vizantije. U prilog tome ide i cinjenica da su fizionomije ljudi sa Krita vrlo slične crnogorskim.

Naravno da se danas u Grckoj skoro niko više tako ne ponasa po tim nekadasnjim pravilima, osim možda u nekim zabacenim selima ali stanje je drugacije kod severnoamerickih Grka za koje je, kao sto rekoh, u dosta slučajeva vreme stalo 50-ih, 60-ih ili 70-ih kada su im roditelji emigrirali iz sela, uglavnom sa siromasnih ostrva. Čak imaju i los glas među ostalim nacijama da su najgori muzevi, što se tiče vernosti. Jedino su možda muslimani gori :)))

Nea, normalno je da kao žena nisi u toku o svemu ovome. Nisu ni oni blesavi pa da kažu ženama ili devojkama da ih varaju... Čitava sustina tog mentaliteta je da budu zenskarosi a da se ne primecuje tj. da niko nikada ne sazna, za razliku od muslimana koji ne mogu da se kontrolisu pa zveraju i balave na sve strane :))) Pozdrav.
nea111
30. maj 2009. u 04.56
Dragi Crnogorac
Nisam znala za to važnu istorijsku cinjenicu da su se na nekim našim prostorima koristili Grckim...sto objašnjava razne naše/grcke rijeci kao sto su kutija, budala, majdonos, peripetija i slično.
a i jednom prilikom kad smo posjecivali moju rodbinu na crnogorskom primorju, upravo je moj Grk primijetio koliko mu svi lice na Kritane...stvarno zanimljivo.
E sad što se zenskaroskog mentaliteta tiče, tu i jesi u pravu, ali hvala Bogu, pa se vremenom neke stvari mijenjaju, čak i u antickoj Grckoj :)))).
Ja lično znam dosta Grka u 20-tim i 30-tim i njihovo zenskarenje je vise hvalisanje nego istina...mislim da će mit o grcima kao takvim brzo da izumre.
S druge strane imaš pravo o mentalitetu nekih Grkinja...ne sekiraju se one bas puno o tome gdje je muž i šta radi, kad su se već vjencale...sto je meni abnormalno, ali njima sasvim normalno. vazniji im je prosperitet familije nego kad muž dolazi kuci...ali opet da podvucem ne radi se o generalnoj pojavi.
Mada mislim da smo mi kakvi-takvi puno dalje dogurali u izravnjavanju musko/zenskih prava...recimo obe moje babe su imale poslove u svoje vrijeme, dok se to kod njih smatra kao jako napredno :)))
E sad, moja draga svekrva (ovo „draga” nije ironicno) je upravo iz tih razloga moj veliki obozavalac. Ja sam na sreću finansijski nezavisna, a time i izolovana od njihovih vjecitih strahova od finansijskih neprilika...e da, to im je isto velika karakteristika...boje se da nevjesta ili zet „kucu ne raskuci” :)))))
A ti mavrovunitis, da ti nemas neku grcku dragu?
sju
(profesor)
30. maj 2009. u 23.00
Mnogo ti još neznas!
peristeri
(SLUZBENIK)
31. maj 2009. u 15.01


NEA 111 apsolutno se slazem sa SJU. Ja živim godinama u Grckoj i mnogo sam mesanih brakova videla. Niti je našim ženama lako sa njima niti njima sa našim ženama. Još nisam srela ženu grkinju udatu za srbina. Ne slazem se da se mnogo kriju kada varaju svoje žene,naprotiv,naročito u slučaju kada finansijski dobro stoje,tada javno lupaju recke. Ali to je uglavnom u slučajevima cistih brakova. Kada su u braku sa nasom zenom to izgleda malo drugacije,nekako nemaju bas tu slobodu a i lično mislim,bez obzira na neke probleme,da su naše žene mnogo interesantnije. Želim ti sreću u braku,trebace ti:)))))
nea111
01. jun 2009. u 05.05
Dobro jutro svima:)

Pa naravno da ja još dosta toga ne znam, ali mislim da je generalizacija pogubna u ovom, kao i u svakom drugom slučaju ;).
E sad, moja najbolja prijateljica je Grkinja i sretno udata za Srbina već par godina...a meni se čini da sam ja puna nekih iznenadjujucih cinjenica za stereotipne nacine razmišljanja :)))) kao i obično...ali ko zna možda vam se javim za par godina i kažem da ste bili u pravu,ostaje da se vidi.
A što se tiče veza između naših žena i kako njima „ nije lako s Grcima ili obratno” ...meni ta uloga žrtve nikad nije bila jasna...ako im nije lako zašto su s njima!?
A možda se nasa veza , a i ostale koje znam, razlikuju od navedenih iz razloga sto živimo van Grcke...možda i to ima nekog uticaja...u svakom slučaju
Veliki pozdrav svima i ugodan vam (radni) dan
iparho
(sminker)
02. jun 2009. u 09.55
EJ BRE CRNOGORAC GDE SI BIO PRE DA IZNESES OVE PODATKE ... NEGO SE UDAH ZA GRKA...DA SAM SAMO ZNALA...XIXIXIIX
PA STA RECI OSTADOH BEZ RECI...
MOJE SKROMNO MišljENJE JE DA SVE ZAVISI OD MUSKARCA ODAKLE GOD DA POTICE ...OD ONOGA STO JE POKUPIO IZ PORODICE .
NISU SVI ISTI...NE BALAVE SVI IMA I ONIH KOJI SU VERNI SVOJIM ZENAMA,KOJI POSTUJU I VOLE BILO DA JE SRBIN ,MUSLIMAN ,GRK...ITD
U PITANJU JE VERUJEM CISTO SrećA Ništa VISE ...PORODICA MOG SUPRUGA -SVI VARAJU ZENE ...PORODICA NAšIH KUMOVA Takođe GRKA ZENE SU IM SVE I SJA TAKO DA NIJE TO PRAVILO .
NADAM SE DA NEćeš BITI ISTE SrećE ...IZBEGAVAJ KALAMACANE NEMA GORIH VERUJ MI NA CIPCELOJ KUGLI ZEMALJSKOJ !!!
Mavrovouniotis
(armatolos)
03. jun 2009. u 10.51
Da razjasnim, ovaj opis koji sam izneo vazi iskljucivo za severnoamericke Grke, dakle za one koji su rođeni i žive u Kanadi i Americi. Mada opet ne mora da znači da vam je muž takav samo zato što je Grk iz Severne Amerike, iako je dosta njih po tom kalupu pa zato samo savetujem Mimi da dobro pripazi i da sagleda stanje stvari sto objektivnije moguće... bez preterivanja naravno :) A daleko od toga da Grkinje pustaju momke i muzeve da ih varaju. Tu odmah sledi raskid veze ili razvod braka, pa advokat, pa sudjenje... sto najcesce za krajnji ishod ima finansijski kolaps nevernog muza. Opasne su Grkinje, gore su čak i od Srpkinja :) Uostalom, ipak je ovo Severna Amerika, kontinent na kome je nastao taj moderni individualizam i gde je rođena ona prava, opasna i nemilosrdna sebičnost.

U vezi grckih reci u srpskom jeziku, one se nisu pojavile zbog tog helenskog stanovnistva u srednjovekovnoj Crnoj Gori već jednostavno zbog uticaja Vizantije nad celokupnim srpskim narodom. Evo još nekih reci grckog porekla: komad, patos, posto, hiljadu, krevet, miris, kompot, tiganj, koljivo, itd.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.