Diskusije : Kanada

 Komentar
Dileme
Amazonka
13. januar 2012. u 01.19
Postavite sebe i sledeću situaciju i napišite šta biste vi radili u ovakvom slučaju.

Stigli ste u Kanadu posle 40. godine života, kao samac/samica, i sve počinjete od početka. U Kanadi ste od pre nekoliko meseci, i sada vas muče dileme.

Imate završen fakultet veterinarske medicine ili srednju / višu medicinsku školu. Naravno, za obe vrste profesija potrebna je kanadska licenca, ali to dugo traje i mnogo košta. Za dobijanje veterinarske licence potrebno je bar 5 godina učenja i polaganja određenih ispita, i više od 10.000 kanadskih dolara. Pre toga treba polagati akademski nivo IELTS testa engleskog jezika. U vezi medicinske struke je slična priča: najverovatnije je potrebno ponovno školovanje, što bi takođe uzelo bar 4-5 godina (opet prvo treba zaraditi novac za to; školovanje za LPN – Licenced Practical Nurse traje dve godine, a za RN – Registered Nurse 4 godine). U međuvremenu, treba da plaćate i stan i sve ostale troškove, što nije ni malo jednostavno za samce – i u Kanadi je sve poskupelo poslednjih godina.
Ako i završite sve to, potrebno je kanadsko radno iskustvo u tim profesijama da biste našli posao, i nije sigurno da ćete uspeti u tome. Tada ćete imati već oko 50 godina, a na novom ste početku, ali sve bliže penziji... O ušteđevini za „stare dane” da se i ne priča, novac je ponovo potrošen na školovanje.

Sada postoji velika dilema: da li uošte počinjati sve to, ili do penzije raditi na nižim poslovima (takođe i manje plaćenim), poput posla veterinarskoj tehničara ili nurse attendant (negovateljica, pretežno u staračkim domovima – fizički i psihički težak posao i ni malo lep, jer radi se o održavanju lične higijene nepokretnih, delimično pokretnih i dementnih osoba, o njihovom podizanju, okretanju i slično). Da li raditi bilo šta i pustiti dane da teku, bez većih ambicija? (To je teško nekome ko je iole ambiciozan, ali ništa od ostvarenja tih ambicija u Srbiji – a odlazak u inostranstvo je uspeo tek posle mnogo godina i više pokušaja.)

Šta biste vi uradili?
vltava
13. januar 2012. u 05.47
trazi bilo koji posao da bi sto pre pocela da zaradjujes i stices kanadsko iskustvo, aktiviras govorni engleski jezik. ako treba deli stan sa nekim da bi imala sto manje troskove i stedela sto vise. čitaj, usavrsavaj engleski kad god stignes da bi polagala znanje jezika.

nisam sigurna da bi ti bilo potrebno toliko godina da verifikujes diplomu doktora veterine jer toliko nije potrebno ni lekarima opste prakse ni stomatolozima. dobro se raspitaj i nemoj biti maslodusna. deluje nemoguća misija, ali moguće je. samo budi uporna. ako treba uzmi i kredit, isplatice ti se. ulazes u bolje sutra. čak i kada bi sve zavrsila oko pedesete, u šta zaista sumnjam, opet ti ostaje 15-20 godina aktivnog rada. možeš da otvoris svoju praksu u nekom manjem mestu i živis vise nego dobro.

glavu gore, mlada si i sigurno sposobna da za nekoliko godina budes ono sto želiš:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.