Diskusije : Austrija

 Komentar
Da li neko zna
Pokerplayer
12. april 2017. u 02.55
Da li neko zna da li se i kako racuna za penziju to što je žena koja nije u radnom odnosu bila na trudnickom 4 puta po 30 meseci. To je tačno 10 godina, neko kaže da je to kao radni staz ali ne znam da li je to istina.
Hvala unapred.
obicno
(.)
14. april 2017. u 01.36
Prvo, da bi stekao pravo na starosnu penziju moras imati najmanje 15 godina ili 180 mjeseci „versicherungszeiten” .
„Versicherungszeiten” moraju da budu:
najmanje 84 mjeseca (7 godina) ) „auf Grund einer Erwerbstätigkeit” tzv. „Beitragszeiten”, znači da si toliko mjeseci bio aktivno zaposlan (ima još nekih mogućnosti: npr. da si pod odredjenim uslovima uplacivao staz „Selbstversicherung”)
ostalih 96 mjeseci (8 godina) mogu da se nadoknade sa „Ersatzzeiten” (skolovanje, studiranje,služenje vojske, „Krankengeld” ako si duže bio bolestan, „Arbeitslosengeld” ako si duže bio na stemlovanju, „Kindererziehung”)
Znaci, Karenz spada u „Kindererziehung” i to se po djetetu može racunti do 48 njeseci (od dana rođenja djeteta, a za blizance i do 60 mjeseci), ako je u tih 48 mjeseci rođeno drugo dijete: prekida se racunanje za prvo i ponovo pocinje da se racuna 48 mjeseci od dana rođenja drugog i tako dalje.
Dijete i roditelj moraju da živi u Austriji.
To vrijeme može da racuna ili jadan ili drugi roditelj, samo od jednog djeteta ne mogu da dijele na oba. Treba malo proracunati kako i kada podijeliti (ako imaš stacene uslove za podjelu).
Ali, do sada smo već svi morali „prijaviti” sve „Zeiten” za penziono Konto, ko to nije uradio PVA je sam „izracunao” onako kako su oni znali, tj. imali podatke. Odmah da kažem ONI NEMAJU SVE PODATKE da se niko ne zavarava i tvrdi sve je to poznato i povezano… Ako niste do sada ispunili njihove formulare morate se sami pobrinuti da sto prije odete i dopunite podatke koji nisu obuhvaceni.
Penziono konto mozete preko „finanz online” (ako nemate ulaz trazite pismeno, može i online, od finanzamta) u svakom momentu provjeriti i pratiti stanje na kontu.
obicno
(.)
14. april 2017. u 01.41
Samo da dodam. Kako se racuna Kindererziehung zeit:
„Osnova” 1.776,70 (za 2017, za svaku godinu ima fixni iznos)
To znaci kao da si imao platu brutto EUR 1.776,7
Pokerplayer
15. april 2017. u 15.40
Ako sam dobro razumeo mora se imati najmanje 7 godina regularnog posla
Ona za sada nema ni dan ali ima ovog Kindererziehung znaci morace da odradi tih 7 godina kad deca porastu.
Hvala ti na odgovoru.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.