Diskusije : Berza

 Komentar
Vest iz Kanade
orisni
(diskutant)
06. jun 2016. u 01.48
Najnovija vest http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/investment-ideas/how-a-rhodes-scholar-invests/article30280902...

Covek studira ekonomiju (i filozofiju i politiku?) i investira u indekse. A „nasi” „ekonomisti” Karabaja i SME „investiraju” u CUU.Ve. (Barem se rimuje.) No, od kako je CUU.Ve pao, dvojac se vise nije javljao. (I to se rimuje, donekle.) Zna li neko šta je sa njima?
aquariusnorth
(sisac golubova)
07. jun 2016. u 00.42
sto si ti toliko opterecen sa ljudima ? znaš da ta tvoja bolest može da se leci ? a znaš i ako imaš bolestan duh kad tad i telo će da ti se smezura...drzi se onoga : „ cutnja je zlato ”
Realista
(programer)
07. jun 2016. u 19.32
Ovaj put se slazem sa Orisnim. Karabaja nema pojma o berzi, srao je puno o CUU.V da se treba kupiti (kada su ga svi pametni prodavali) i zafrkao je mnoge naše ljude.

Prerija
08. jun 2016. u 14.11
Pozdrav svima (akcijasima & indeksasima)

Da li su svi na istim pozicijama što se tiche nacina investiranja ili je bilo transfera u prelaznom roku ? :)
orisni
(diskutant)
09. jun 2016. u 02.54
Retko ko ovde prelazi iz jednog tima u drugi. Koliko znam, jedino je Stef presao iz aktivnih trgovaca pojedinacnim akcijama u pasivne investitore kroz indeks fondove.

Zbog toga je najvaznije odmah pri draftu staviti ljude u pravi tim. Upravo je to jedan od razloga zašto se i javljam na ovom forumu, da bih ukazao početnicima da postoji i jednostavan način za investiranje koji garantuje natprosecne rezultate.
Prerija
09. jun 2016. u 21.43
@orisni,
ovde sam nasao presek Vanguard ETF's Canada
http://canadiancouchpotato.com/wp-content/uploads/2016/01/CCP-Model-Portfolios-Vanguard-2015.pdf

Razlika između Balanced i Agressive nije velika ako se uporedi na 20 godina. 7.03% naspram 7.09% sto u sustini ne daje neki mogući veci prinos ako se stavi veci procenat u equities naspram bonds.
orisni
(diskutant)
09. jun 2016. u 22.20
Kao sto piše na drugoj strani „Past performance does not guarantee future results.” To sto su u proteklih 20 godina obveznice i akcije bile slične (čak bi i „Conservative” i „Cautious” portfoliji imali slične rezultate od 6,72% i 6,90%), ne znači da će tako biti i u buducnosti. U sledećih 20 godina može da se desi da akcije budu manje nego obveznice (iako to nije tako bilo često u istoriji) a može da se desi i da akcije budu znatno vece nego obveznice (kako je obično bivalo u istoriji). Svako mora sam za sebe da odluci kako da stavi svoje procente. Ali kad ih jednom stavi, važno je da ne pravi nagle promene.

U svim primerima portfolija oni stavljaju akcije kanadske:nekanadske 1:2. Koliko se secam, ti si bio stavio svoje 1:1. Da li i dalje nameravas da ih držiš tako na duzi rok?

Za kraj, nadam se da si procitao ne samo da buduci rezultati ne moraju biti kao istorijski „The historical performance of indexes is illustrative only and will not necessarily mirror the future performance of any fund tracking that benchmark.” nego da ni svi istorijski rezultati koje uzimaju nisu od pravih fondova nego su simulacija kako je fond mogao da ide na osnovu indeksa „For earlier periods we used the returns of the fund’s benchmark index (or a closely related index) and subtracted the current management expense ratio of the fund.” No, i pored svih upozorenja, ostaje da pare moras negde da ulozis i da Vengard ima najmanje troskove, pa su ti sanse da dobijes sa Vengardom daleko vece nego sa mnogim drugim fondovima. Imaces sigurno garantovane natprosecne rezultate za preuzeti rizik.
Prerija
10. jun 2016. u 00.21
moje akcije su ovom odmeru: kanadske:nekanadske 1:2
tako nameravam da ih držim do kraja.
stef
(zgubidan)
11. jun 2016. u 08.53
meni se čini da imati home country BIOS toliko jak nije dobra ideja.
Canada je 3% svetske ekonomije a TSX60 je uglavnom popunjen „ resource, finance, telecom. Ništa drugo u kanadi nema.

Ja sam uzeo SP500 CAD hedged negde u january za dosta para i sad samo dodajem na to, posto sam i ja u velikoj meri u kanadu investiran.

Nisam odlucio tačno koji procenat, ali jako nizak 20% ili nize u Kanadi. sa druge strane, investirati u Americke globalne korporacije je manji rizik jer oni prodaju po celom svetu tako da su oni diversifikovani za mene. Ne mislim da kupujem japanske ili evropske.. bar za sada.”
orisni
(diskutant)
11. jun 2016. u 19.47
@Stef, znaci ti hoćeš da imaš akcije kanadske:nekanadske 1:4 (20%:80%), dok Prerija hoće 1:2. Znate li kako su istorijski isle kanadske akcije u poredjenju sa nekanadskim (ako se sve denominira u CAD)?

Ja znam za americke i neamericke; na duzi rok od par decenija, americke i razvijene („developed countries”) neamericke su imale iste prinos, mada u nekom periodu jedne ili druge imaju veci prinos. Na kraci rok u poslednjih 10-ak godina su americke imale (daleko) veci prinos nego neamericke. Ali ne znam ništa o kanadskim.
Taurus
13. jun 2016. u 15.26
Koliko sa ja secam ti si se ismejavao kad smo mi pricali o grafikonima i cenama jer je to po tvom ubeđenju nebitno, a za unpred osim tebe niko nije mogao da predvidi kretnje cena... ili ti je ponestalo materije za diskusiju pa sad može da se piše o bilo cemu?

Šta je to danas uopste „americko i ne-americko” ???
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.