Diskusije : Berza

 Komentar
Za preriju etf i mer
Taurus
22. april 2016. u 09.40
Prerija: „Nemam ETF jer to nije bilo ponudjeno kod mene u banci”

Ha, ha, ha !!!

NIje ponudjeno???

Naravno da je ponudjeno, nego ne možeš sa Mutual Fondom da kupis drugi fond - ETF ?!?!

Za ETF moras da imaš racun za trgovanje na berzi i kupujes ga kao POJEDINACNU AKCIJU. To je u svakom slučaju daleko bolje od Mutual Fondova, ali mene interesuje kako ćeš sad da odstupis od vaseg pravila da POJEDINACNA AKCIJA ne valja?

Javicu se kasnije moram da vidim šta će moj ETF za gas da uradi danas.
Taurus
23. april 2016. u 08.13

@Taurus
ako budes imao neki link ili ostavi koment oko ovih Stefovih linkova.

--------------------------------------------------

Nisam ni ja bas najbolji sa vremenom ali pisaću po malo kad stignem.

Šta mislim o linkovima:
ETF-s su uvek daleko bolja opcija nego Mutual Funds, veci izbor, manji troskovi i veci return ! Šta ti još treba?

Kao prvo ja mislim da tebi nije mesto u indexima. Evo orisni se odusevio sto je Stef kupio ETF-s koji prate indexe. To je budalastina, orisni je glup i zloban, ovo ti govorim iskreno, on je GLUP i ZLOBAN !

GLUP je zbog toga sto je velika razlika od vas dvojice i Stefa. Indexi, GIC i sl. varijante sluza za ocuvanje kapitala. Stef je zaradio neke pare na opcijama i sad on hoće to da sacuva. To je jako pametan potez, on to zna, to svi vidimo.

Vas dvojica još neiste tu. Niste zaradili milione i nemate šta da radite u indexima. Indexi su kao penzionerski dom, ako nisi penzioner onda tamo nemas šta da radis.

ZLOBAN je zbog toga sto on ovaj forum koristi samo da bi se takmicio sa nama koji ni investiramuo u indexe. Njemu treba broj! Do sada ste bili samo vas dvojica, e sad je tu još i Stef i on se usrao od sreće.
Znaci on ne gleda zbog čega Stef tako investira nego samo da vas ima vise i da se takmicimo.

Taurus
23. april 2016. u 08.24
Ja sam ti postavio pitanje na drugoj temi i ti si to ignlorisao.

Proverio sam na brzinu return tvoj fonda koji „prati” TSA sa ETF-o koji je kupio Stef koji isto tako prati TSX index.

Njegov ETF je prošle godine izgubio 6,5% a tvoj fond 9.5% , ovo je samo priblizno radi poredjenja. MER za tvoj fond kosta skoro 1% vise.
Znaci na grubo racunamo, ti na istom indexu gubis godisnje 4% vise, isto tako će biti kad index bude zaradio neke pare, ti ćeš verovatno zaraditi 4% manje.

Rekao sam ti da sam izracunas, imaš oline calculatore svih vrsta. Evo ja ću potraziti neki.

http://www.calculator.net/inflation-calculator.html?cstartingamount3=1&cinrate3=4&cinyear3=20&calctype=3&x=... =10

Prema ovom kalkulatoru, 4% godisnje, na 20 godina, tvoj 1 dolar će pasti na 0.45

Zbog takvig nacina investiranja, i gubljenja para, ti imaš male sanse da nakupis dovoljno para za penziju.
Tu dolazimo do one price koju je Imported ispricao. Covek stedeo celog zivota i kda je doslo vreme da se penzionise uvideo da nema dovoljno para da bi se penzionisao. Ako ti nisi dovoljno ustedeo, neće ti pomoći nikakav plan, nikakav index ili annuity. Moraces da nastavis da radis.
Ako nisi razumeo, pitaj me ponovo, procitaj još jednom ,ali nemoj da se ismejavas i da mi pominjes Vasu Ladackog, jer ja ovde pokusavam da ti pomognem.

Taurus
23. april 2016. u 08.39
Šta je rešenje?

Otvoriti racun kod jeftinog brokera, znaci ne kod tvoje banke Itrade ili kako se već zove, ja imama racun kod Questrade.

Hitno prebaciti sve pare tamo i polako rasporediti po akcijama prema tvom izboru. Imaš gomilu ETF-s koji prate sve moguće indexe, sektore, industrijske grane ... sve ! U tvojoj banci imaš svega 4-5 index fondova.

Jednom kad kupis akcije, ti ne moras da provodis ništa vise vremena nego kad investiras u Mutual Funds.

Samim tim sto si kupio akciju, ti nisi kupio djavola. To je samo merna jedinica, kakava je razlika između units u Mutual fonodvima od akcija (shares) ? Nikakva, to je samo merna jedinica sa kojom se meri tvoje investiranje.

Na taj način, imaš sansu da zaradis vise, manje troskove, i daleko vece opcije u slučaju da hoćeš nešto da promenis, prebacis pare iz jednog fonda u drugi, ako treba prodas sve i držiš pare u keshu bez podizanja, tj. prebacivanja na tvoj cekovni racun...

visnja77
23. april 2016. u 20.23
Tauruse, da li možeš da mi objasnis kako da vidim koji ETF-ovi imaju i koliko dividende? Ja na BMO etf to uopste ne vidim ili možda ne gledam gde treba. Da li postoje ETF koji regularno daju dividende ili imaju samo na kraju godine „distributions” i koji i koliko? Gde se to vidi?
Hvala!
Taurus
25. april 2016. u 17.17
Visnja izvini ali ja to ne znam. Ja sam u „penziji” i vise se ne bavim berzom aktivno, samo pricam o onome sto sam naucio ranije.
Koliko ja znam, ETF-s ne isplacuju dividende, ali oni konkurisu standardnim akcijama pa je moguće da su i tako nešto smislili samo da privuku sto veci broj investitora, ali ja to ne znam, samo nagadjam.

JA koristim ETFs za trejding, preporucujem ih Preriji jer mislim da su bolji za pracenje indexa, ali za dividende sa ETF-s nisam čuo.

Ja nikada nisam bio dobar u investiranju u „income vehicles” , to mi nikada nije bilo interesantno niti potrebno. Stvar sa dividendama je da one uvek smanjuju capital gains, znaci svaka investicija - sto veci income (ili dividenda) to manji capital gain.
To pravilo vazi skoro za bilo koji oblik investiranja pa čak i za nekretnine.
Meni lično su capital gains uvek bile daleko bolje i interesantnije.
visnja77
26. april 2016. u 01.40
http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/investment-ideas/strategy-lab/dividend-investing/five-things-... -etf-isnt-telling-you/article19517723/

evo, ovde se malo vide neki ETF sa dividendama, ili:

http://www.newswire.ca/news-releases/horizons-etfs-launches-canadas-lowest-cost-dividend-etf-575235461.htm

ra spitujem se za dividende jer je manji porez nego na capital gain, valjda oni to nekako nadoknadjuju, ne znam. Sad sam morala da platim taksu na capital gain i bas mi je to bilo bolno, ali takve su bile porodicne prilike. Dodje mi da uopste ne mislim vise ni na kakvo investiranje, ne placa mi se nikom ništa.
Taurus
26. april 2016. u 10.55
Ovi linkovi ne rade, ali se po naslovu vidi da ipak postoje, ali ja ne znam ništa o tome, jedino znam da mi je gas juče i danas napravio neke parice i nadam se da će tako nastaviti i sutra.
visnja77
26. april 2016. u 19.42
Sto mi je cudno, pogledala sam neke grafikone tih ETF-ova i svi su isli na gore sve do 2014 pa posle strmo padali. Izgleda da oni tako navuku ljude pa kad puno njih uloze, pare negde nestaju.
Kod nas, u vreme dobrih kamata, davali su čak i unapred, a glavnica u evrima, bolja investicija nego nekretnine. Steta sto nema vise.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.