Diskusije : Berza

 Komentar
Pitanje u vezi nekretnina
visnja77
17. decembar 2015. u 11.58
Za Taurusa i ostale ko se bavi nekretninama u Kanadi: Da li je sad bolje kupiti nekretninu ili uloziti u berzu? Vidim da kanadski dolar pada, a nekretnine pocele da rastu, šta uraditi? Kako će se odraziti ovo povecanje kamate u Americi na Kanadu? Imam nešto kanadskih dolara pa ne znam šta sad uraditi, kako uloziti. Kupiti mali stancic u centru i izdavati na dan preko vebsajta ili uzloziti u neke akcije sa dividendama? Šta bi Taurus uradio? Hvala!
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
18. decembar 2015. u 15.33
Ja nisam Taurus, al bih radije kupio stancic pa izdavao turistima pod oznakom „hostel”. Nabacas kreveta, 2-3 u svaku sobu, kljuc, i polagano. Dok gov provali o cemu se radi, tebi kaplje free tax money.
Mi smo ovo leto u Bergamu, nas 6 prespavali, imali kontinentalni dorucak, izbrojali gazdi 129 evra, plus 12 evra poreza. Centar Bergama, aprt cist, gazda ne stanuje tu, u trecoj sobi bili neki drugi turisti, tako da je ubrao finu lovu za tu vece. Pranje posteljine i peskira i tusiranje je sto kosta gazdu od te sume.
Da izgubis lovu, teško, na berzi je obrnuto, da dobijes i izgubis je vrlo moguće, podjednako u oba pravca.
malimx6
(KOCOBO)
19. decembar 2015. u 20.35
Ako je manja suma u pitanju, recimo ispod 50k, ja bih drzao u kesu jedan dio a drugi bi malo po malo kupovao neke funds. Neke global funds i us funds. Onda bi pratio berzu redovno i ako krene na dole onda prodao. Ja to radim sa svojim penzionim fondom. Zarada je mala oko 5% ali bolje nego ništa.
gdje živis?
Prerija
20. decembar 2015. u 04.03
Visnja,
Nekretnina je nelikvidna i nediversifikovana investicija. Zašto ti uopste treba da ulazes u takvu vrstu investicije? Šta je tu primamljivo?
rizling
20. decembar 2015. u 07.27
Pre neki dan postirano :
Poredjenja radi; nekretnina koju sam kupio pre četiri decenije 
za $32 hiljade otplaticsi za 12 godina - danas vredi 30 X', 
slovima - trideset puta vise. 
Prerija
20. decembar 2015. u 19.52
Visnja,
evo još dva linka pored orisnovih i to je sve sto ti treba.

http://www.financialwisdomforum.org/forum/
http://canadiancouchpotato.com/
Prerija
20. decembar 2015. u 19.56
Da li je canadian couch potato ili poteto? :)
Taurus
20. decembar 2015. u 20.50
Taurus bio na Karibima ali sad je tu.
Visnja, da bi se dobio dobar savet treba uraditi finansijsku analizu ili kompletan finansijski plan.
Osnovno pitanje pre investiranje treba da bude - rok (term) ili tvoj stepen rizika. Ja ne volim upotrebljavati reč rizik jer to zloupotrebljavaju zastupnici pasivnog investiranja. Postoji veliki broj razlicitih rizika pa ponekad dodje do zabune.

Ja lično u ovom trenutku u berzu (a pogotovo u fondove) nebi investirao. Treba cekati korekciju i pad berze i onda uci.
Slično je i sa nekretninama. Zbog pada nafte CMHO predvidja pad cena na period od tri godine. Ali ako ides na duzi rok ja bih uvek savetovao zlato i nekretnine.
Zbog velikih troskova prevoda, invetstiranje u nekretnine moraju imati rok od 5 ili vise godina. JA volim nekretnine jer je to „hard asset” , iako su jako nelikvidne, imaš mogućnost da uzmes secured LOC i pozajmis privremeno neku svotu novca pod veoma niskim kamatama i možda resis problem bez prodaje same nekretnine.
Rast inflacije će se ipak jednom desiti i tada će zlato i nekretnine da sijaju. Ipak prosek zarade na nekretninama u Kanadi je oko 6-9% godisnje. U slučaju vece inflacije to može biti daleko vise jer će cene nekretnina skociti a vrednost kredita opasti, win-win situation. Srećno!

.
Taurus
20. decembar 2015. u 21.03
Svaka cast Rizling ! Sad sam tek procitao tvoj komentar.
30 X !!!
Upravo sam to hteo da kažem. Na duzi rok inflacija učini cudo, a kredit postane sitnica. Jadnom kad otplatis kredit imaš samo prihode, milina.
Upravo to je i mene odvelo u ranu penziju.
visnja77
21. decembar 2015. u 02.40
Hvala svima koji su se odazvali savetima! MaliM, ja sam u Kanadi pa zato ovde i hoću da ulozim u nekretninu. Pitanje sam postavila jer ne znam kako će uticati povecanje kamatne stope u Americi na cene nekretnina u Kanadi, jer će se kapital odlivati u Ameriku.

Da kupujem akcije americkih fondova ne mogu jer neću da menjam kanadske dolare u americke zbog lošeg kursa.

Nekretninu hoću da kupim za gotovo, jer sam prodala drugu nekretninu, otplatila kredit i hoću nešto da kupim za kes da ostane deci. Neću vise da uzimam kredite, nek sad deca uzimaju sama ako hoće, a ja hoću da mi ta nekretnina donosi zaradu, jer su ovde penzije mizerne, manje nego socijalna pomoć u skandinavskim zemljama.

Pitanje za Taurusa: Da li znaš da li postoji neki menadzment koji izdaje stanove na nekoliko dana, kao kod nas, kako se to regulise i kako se placaju takse?
Takođe me zanima: Da li si razmišljao o kupovini nekretnine negde u Evropi, gde se najviše isplati?
Prerija
21. decembar 2015. u 12.55
Visnja: „Pitanje sam postavila jer ne znam kako će uticati povecanje kamatne stope u Americi na cene nekretnina u Kanadi, jer će se kapital odlivati u Ameriku.”

Pa ako cene nekretnina pocnu da padaju onda pomislis da treba da cekas da ne bi slučajno usla „rano”, a ako cene nekretnina pocnu da idu na gore onda opet možeš da posmislis da treba da cekas jer su cene „visoke” ali postoji opasnost da udjes „kasno”. Znaci uvek postoji velika sansa da „cekas” jer ne znaš kom smeru će se cene kretatiti i da ti inflacija jede ustedjevinu.

BTW, cene nekretnina u centralnoj Kanadi idu na dole već zadnjih godinu dana i bez tog povecanja kamata tako da je to gubljenje vremena pogadjati gde će se cene kretatiti.
Taurus
21. decembar 2015. u 21.39
Pretpostavljam da si prodala svoju kucu, sad kad su deca otisla kupila si sebi nešto manje, a za ostatak para hoćeš nešto pametno da uradis.

Izgleda da smo u sličnoj situaciji.

Ja mislim da je bolje da kupis nešto u Kanadi nego u Evropi. Zarada je skoro ista, ali bolje je da ti je blize, jer ponekad treba obici stanare, pokupiti kiriju ili eventualno nešto popraviti ...

Ja ne znam ništa za to kratkorocno izdavanje, mislim da to ovde ne radi jer ima dovoljno stanova, hotela i motela. Tamo kod nas to rade jer je situacija drugacija, a najcesce ih iznajmljuju zbog svaleracije.
Ja ti to nebi savetovao, tu ćeš imati velikih obaveza i veliku neizvesnost. Kupis nekretninu na popularnoj lokaciji na kojoj ćeš lako naći stanare na duzi rok i drzati visoku kiriju. Ja volim lokacije u blizini „osnovnih” skola i za stanare volim porodicne ljude sa decom, oni su pouzdaniji i odgovorniji.
visnja77
21. decembar 2015. u 21.52
Hvala Tauruse na sugestiji! Ponekad mi se čini da ovde sve uzmu na takse, ništa mi ne ostane, a kad prijavljujes, ne uzimaju kredit u obzir, sto je isto nepravedno.

Kad spominjes stanove za na porodicne ljude, to su sigurno veci stanovi negde dalje od centra? U mojoj zgradi ima trosobnih stanova, ali nas prijatelj je dugo cekao da izda takav stan pa je na kraju sam ostao tamo da živi.

Možda je bolje neki manji stancic u Downtounu? Stalno govore o nekim „ younge professionals”, mada ne znam otkud ih uzimaju kad su banke sve poslove odselile u Aziju?
Šta mislis, gde se stanovi najbrze izdaju? u kom kraju? Normalno, bolje porodicne ljude nego studentariju...
Hvala!
visnja77
21. decembar 2015. u 22.21
Tauruse, a šta je to CMHO sto si spomenuo?
Prerija
21. decembar 2015. u 22.24
to izdavanje na par dana preko online agencija kao sto je https://www.airbnb.ca/ i ciljna grupa su turisti.

ali to je macka u dzaku jer je seasonal...ko će Kanadu zimi da obilazi na -20c :) a tebi je stan liability kada ti zvrji prazan.
Tubby
22. decembar 2015. u 01.08
Hvala Tauruse na sugestiji! Ponekad mi se čini da ovde sve uzmu na takse, ništa mi ne ostane, a kad prijavljujes, ne uzimaju kredit u obzir, sto je isto nepravedno. *** visnja šta si ovim htela da kažeš?

Šta mislis, gde se stanovi najbrze izdaju? u kom kraju? Normalno, bolje porodicne ljude nego studentariju...
Hvala! *** moj tip su UVEK bile 2 lokacije ... haj park erija i eglinton/jang/bejvju/mt.plezant. moj komsija koji je kupio 1bdr.+den 2008 za 205K dobio je 345K pre par nedelja ... ako se ne varam (mrzi me bas da racunam) rast cene apartmana je bio 2000K mesecno. pitanje je samo dokle će ovakav kontrolisani hao da traje.

https://www.youtube.com/watch?v=FOcutpL9_vE

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
22. decembar 2015. u 12.59
Pa to će da leti u svemir dokle god ima dovoljan broj kojima nekretnina treba i mogu da placaju visoke kredite, tj. rate.
Kad to stane onda ne znači da će nekretnine na dole, kao sto je u USA bilo, tj. te nize cene nekretnina su formirane od strane banke. Visoki porezi i održavanje su dodatni troskovi koji su naterali ekonomiju banke da prodaju posed.
Banke ne vole da placaju, već naplacuju.:)))
Rente nisu otisle na dole za informaciju.

Taurus
22. decembar 2015. u 22.44
Visnja,
Ja ne znam gde ti živis i koji Downtown pominjes. Ja živim u Hamiltonu i ja sam kupovao kuce i townhouses u Hamiltonu. Nikada nisam kupovao stanove.
Za nekretninu ja jako važna lokacija gde možeš da privuces vise zainteresovanih stanara i odaberes one koji su ti najbolji i one koji imaju dobra primanja, tj siguran posao.

Svi troskovi održavanja nekretnine se kvalifikuju za umanjenje prihoda i poreza pa tako i kamata za otplatu kredita ako si kupila nekretninu na kradit.

Ja nikada nisam kupovao condominium za izdavanje zbog troskova (condo fee).

Stanovi u centru Toronta se verovatno mogu izdavati za veću kiriju ali moras da znaš da nećeš naći stanare na duzi rok ako placaju visoku kiriju. Ako hoćeš pouzdane stanare na duzi rok onda moras da im stvoris uslove da im stanovanje kod tebe najviše odgovara, znaci dobra ponuda, dobra lokacija i razumna kirija. Ako im nešto od toga ne odgovara oni će od prvog dana traziti nešto bolje za njih i izaci.

CMHC = Canada Mortgage and Housing Corporation

visnja77
22. decembar 2015. u 22.52
MaliM, a kojim fondovima ti trgujes ako se sme znati?

Da li su veliki troskovi kod prodaje i kupovine kod fondova? Ja sam čula da mnogo ljudi trguju jednostavno nekim glavnim indeksom, kao Dow jones i sl., to je sad popularna strategija, samo ne znam da li se tako onda prikazuju realni podaci?

visnja77
22. decembar 2015. u 22.59
Tauruse, hvala ti za ovo za kamate! Mi smo kucu drzali 5 godina i ne secam se da nam je nas accountant uracunavao ikakve kamate za troskove! Pitacu ga!

Tauruse, da li znaš možda, kad se prebacujes sa jedne nekternine na drugu i prikazujes da živis u njoj, šta je važno pokazati kao adresu, kao dokaz da ti tamo živis? Vozacka dozvola ili još nešto? Šta gleda revenue canada? Hvala!

orisni
(diskutant)
23. decembar 2015. u 03.30
> Ja sam čula da mnogo ljudi trguju jednostavno nekim glavnim indeksom

Pusti to čula, rekla, kazala. U pitanju su ozbiljne pare i nemoj da se zaleces bez da naucis nešto više. Lično bih ti savetovao da procitas neku od ovih knjiga: http://bogleheads.org/readbooks.htm

Prerija je ostavio dobre linkove ako želiš da čitaš preko interneta. Ako krenes da čitaš i nešto ti nije jasno u vezi toga, pitaj. Ima ljudi na forumu koji mogu da odgovore na takva pitanja.

Sve najbolje šta god odlucila.
Taurus
23. decembar 2015. u 06.39
MAli (kao gradonaclenik BG ) ne živi u Americi nego u Kanadi. On ne investira u fondove nego njegova firma ima neki grupni plan u kojem je i on, jer firme ne kupuju nekretnine radnicima kroz grupne planove :)

Nisam bas siguran šta ti to radis kad pitas za prebacivanje sa jedne na drugu adresu ali generalno, za Revenue Canada nije važno gde ti živis, oni će ti porez naplatiti na osnovu prihoda koji si prijavila na kraju godine ukljucujuci tvoju platu, kiriju ili bilo koji drugi prihod. Prihod od kirije se rauna po racunima koje si dala stanarima. Te racune moras i ti da prijavis jer to će uraditi i stanari. U slučaju kontrole, ako stanari prijave tu kiriju kao trosak, CRA može i tebe da proveri.
Ako živis na istoj adresi kao i tvoji stanari onda bi recimo mogla da i svoje troskove rezije prijavis kao trosak stanara, ali ne u svakoj prilici i opet, to i nije neka velika usteda, i ja radje živim dalje od stanara.

I na kraju podvlacim - ZABORAVI FONDOVE! To nije za tebe!!!
malimx6
(KOCOBO)
23. decembar 2015. u 07.57
visnja, upravo ono sto je taurus rekao. kroz firmu sto ulazem. a rekao sam koje fondove, kao globalne i americke trenutno. to možeš da kontrolises sama i ako krene negativan sentiment možeš da prebacis u recimo GIC.
ali i dalje mislim da je najbolje biti u kesu i cekati neku korekciju, samo i to može da potraje.

takođe pogledaj nekretnine van toronta. ima manjih gradova gdje su nekretnine jeftine ;) pa čak i ako dodje do korekcije nekretnina, manje bi izgubila. recimo u windsoru se može kupiti stan za $60-70K a renta je oko 700-800$ mjesecno plus rezije. condo fee oko $200. cisto za informaciju :)
za vise informacija najbolje da nadjes dobrog real estate agenta.
Taurus
23. decembar 2015. u 10.59
Tako je Mali (kandidujem te za gradonacelnika KOCOBA :)

Verujem da bi u Richmond Hill-u nasla povoljne kucice (semi ili townhouse) a i tamo ima kineza kojima treba tako nešto.

Visni treba dodatno para, zato se je i raspitivala da dividend paying stocks ali to je rizicnije nego nekretnine. Kompanija nema obavezu da plati dividendu, a kakva je situacija čak i za velike kompanije nije sigurno koliko će trajati.
Kad imaš svoju kucicu - imaš je, i ako berza padne, kuca neće nestati, imaš puno kontrolu nad svojom imovinom. U ovim nestabilnim vremeni to je nešto neprecenjivo.

Prerija
23. decembar 2015. u 17.17
Ako je treba dodatno para najsigurnije da uzme još neki part-time posao ili neki drugi posao koji vise placa ili da manje trosi a vishe stedi. Mislim da je to dobitna kombinacija :)

A u investiranje sa povecim svotama ipak se treba upustiti ako se bar procita neko osnovno gradivo. Ovako sve se svodi na „rekla-kazala” teorije.
Taurus
23. decembar 2015. u 17.44
Možda !
Ali šta ako je bas obrnuto?
Možda joj treba dodanih para da bi manje radila?
Tako je kod mene, ja sad imam visak para :)
Prerija
23. decembar 2015. u 19.50
Para bez motike?
Gde to ima na duzi period od 35-40 godina koliki je radni vek?
Taurus
23. decembar 2015. u 21.20
Pa mi smo kopali kad je bilo vreme, sad je doslo vreme da se uberu plodovi. Nije ostalo 35-40 godina ali možda jeste 10-20.

Nego jesi li čuo vest da će nafta možda pasti i na 5 USD?
Da se nisi upustio u price o index fondovima mogao si zaraditi pare bez motike na HOD.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&mm=12&dd=23&nav_id=1077959
Prerija
23. decembar 2015. u 21.39
Cuti, ti si savetovao da udjemo na $90 i da je to „dno” kada je nafta pocela da pada :)
super sam prosao sa ovim indexima kako je moglo da bude sa naftom :)
zahvaljujuci indexima i ja ću da vidim Karibe ove zime :)
visnja77
23. decembar 2015. u 21.53
Tauruse, pogresno sam se izrazila, ne interesuje me porez na kucu nego porez na capital gain kad prodas kucu u kojoj nisi živeo.
Sin mi propagira neki flipping, to jest sredjivanje kuca i preprodaja, nas agent za nekretnine isto prica da dosta ljudi tako zaradjuju, ali mi nije jasno kako oni sređuju da ne placaju porez na kapital gain, jel treba svaki put da se prijave da tamo žive i na koji način se to radi? Na kojim dokumentima je potrebno menjati adresu?
Ja ne mislim time da se bavim ali me cisto interesuje. Kako ljudi tu zaradjuju kad treba na svakom koraku nešto nekom da plate? Šta im ostane?

MaliM, jel pod kesom podrazumevas i bondove ili samo GIC?

malimx6
(KOCOBO)
23. decembar 2015. u 23.48
iskreno, ja se u te finansijke „vehicles” ili kako god da se zovu, ne razumijem najbolje. Znam da sam na bondovima gubio pa sam ih izbacio, i moj portfolio je vise agresivan u stocks. Ako krene negativan sentiment, možda i prebacim u GIC. To sve zavisi od ekonomske situacije. Ako auto industrija krene na dole onda znači da ću i ja da izgubim posao i onda znači da ni ljudi ne trose pare i to će da povuce i ostale industrije dole. To je meni jedan od indikatora za sentiment. Trenutnosu rekordne prodaje novih vozila i u americi i u kanadi. Vidicemo kako će biti sledeće godine, ali se ocekuje da će 2016ta biti kao druga polovina 2015te sto znaci ne bas dobra godina.
Malo sam krenuo sa teme, ali moram da se složim sa taurusom što se tiče dividendi. Koliko ja vidim sve je to malo naduvano. Naravno da će neke kompanije da idu na gore ali koje su to kompanije? Nama su te informacije nedostupne.
Jesi otisla na mls i pogledala cijene nekretnina u windsoru? :)
Taurus
24. decembar 2015. u 09.11
Visnja,
ZA flipping nebi treala da kupujes kuce preko agenta nego direktno od prodavca.
Ja odavno nisam pratio taj zakon, ali postoji pravilo koliko dugo moras da živis u kuci a da ne platis taksu. Ali ne aboravi, i to znam za sigurno, ako CRA primeti da ti kupujes kuce i prodajes, i da je to ustavri upravo zbog profita, kao biznis, oni mogu da ti oporezuju za unazad sve sto si na taj način zaradila.

Ali ja znam coveka koji povremeno kupi kucu i proda, i nikome ništa ne prijavljuje. To je malo rizicno ali eto i to rade.
Taurus
24. decembar 2015. u 10.39
Znam coveka u Nijagari koji radi u banci kao acc. manager za velike farmere i ove što se bavi vinogradarstvom...
ne investira pare na berzu niti fondove, već samo kupuje nekretnine!
orisni
(diskutant)
24. decembar 2015. u 23.21
@MaliM
„iskreno, ja se u te finansijke ”vehicles„ ili kako god da se zovu, ne razumijem najbolje.”

To je tuzno. :( Na forumu si preko dve godine. Potrosio si sate/dane/nedelje da pratis nekakve pojedinance akcije i da gubis vreme na ko zna šta sve sto naizgled ima veze sa investiranjem. A na kraju nisi naucio ni osnovne stvari.

„Znam da sam na bondovima gubio pa sam ih izbacio”

Znaci, ne znaš šta su pojedinacne „bonds”, šta su „bond funds”, kad to može da ide gore ili dole.

„Ako krene negativan sentiment, možda i prebacim u GIC.”

Znaci, cekas da cena padne da bi prodao. Pa, zar nije to klasicno „sell low, buy high”?

„Naravno da će neke kompanije da idu na gore ali koje su to kompanije?”

Ne zna niko koje su te. Zato i ulazemo kroz indeksne fondove u sve akcije. Ali deo para ulazemo i u obveznicke fondove. Nekretnine su prilično nelikvidne i nediversifikovano da bi se ulagalo samo u njih. Ako već hoćeš da svoj prinos vezes za nekretnine, ulozi pare u neki REIT fond. Ali oni su već ukljuceni u indekse tako da možeš još jednostavnije da podelis pare na akcijske i obveznicke fondove i da ne mislis mnogo o investiranju a da imaš ocekivane natprosecne rezultate.

Jesi li probao da procitas neku od knjiga koje smo pominjali ovde „milion” puta? Ako je teško da čitaš knjige, što ne procitas nešto na Internetu? Eto gore smo Prerija i ja ostavili par linkova na engleskom. Ako nećeš da čitaš na engleskom, imaš ovo na srpskom: http://www.economy.rs/diskusije/viewtopic.php?id=2876 (To uputstvo je najbolje sto znam na srpskom mada nije ni priblizno dobro kao knjige na engleskom.)

Sve najbolje šta god odlucio.
malimx6
(KOCOBO)
25. decembar 2015. u 11.10
Orisni onaj tvoj xbb sam pratio i nije ništa privlacan. Zarada je možda 3% godisnje. Samo mi nemoj reći da je to vise od inflacije :)
Tubby
25. decembar 2015. u 12.08
taurus: „ Ja odavno nisam pratio taj zakon, ali postoji pravilo koliko dugo moras da živis u kuci a da ne platis taksu”. *** ranije je bilo da u kuci MORAS da živis 6 meseci. koliko je sada najbolje je da se proveri.
Taurus
25. decembar 2015. u 20.07
Tako i ja mislim, ali oni često menjaju zakone, međutim nije problem naći odgovor na internetu koga zanima.
Taurus
25. decembar 2015. u 20.14
Mali : Zarada je možda 3% godisnje.
-----------------------------------------
Nemoj zaboraviti da i na to 3 % moras platiti marginal tax rate od 30-40% tako da ti je gubitak nadprosecan i zagarantovan.
Evo predlaze ti REIT fondove, pogledaj koliko je zarada na njima pa nam javi :)
malimx6
(KOCOBO)
25. decembar 2015. u 23.38
jel to kao onaj REI.UN?
Prerija
26. decembar 2015. u 00.13
Izdržite još 6 dana pa ćemo objaviti rezultate indeks portfolija za 2015.
jel mozete vi da izracunate koliko je vas prinos barem za berzanski deo vaseg portfolija? (trebalo bi da vam daju godisnje izvestaje brokeri na kraju godine)
nemoguće da investirate tolike novce a da ne znate šta se desava sa portfolijom???!!!
visnja77
26. decembar 2015. u 02.26
E, bas se razvila tema! A zar nema novih ideja? Jedino sto sam novo čula to je od MalogM o nekretninama u Windsoru...
MaliM, kako je moguće da se stan koji kosta 60.000 cad, idaje za 700 Cad? Pa ako je to tačno, onda bi već Donald Tramp tamo gradio svoje kule!

Što se tiče flippinga, ne verujem da se ljudi stalno sele iz kuce u kucu. Ili možda stavljaju te stanove ili kuce na decu, rodjake i sl?
Čula sam da neki rade po 3-4 stana godisnje, ne verujem da se bas sele svaki put, to jest, prijavljuju adresu i health card ili šta sve već mora...
Ne znam, nekako me napusta volja i zelja da kupujem nešto ovde... Možda u Beogradu? Idajes stan, putujes po Evropi, nije skupo otici do Italije ili Austrije, šta još treba coveku? Beograd postaje pravi turisticki grad, sve vrvi od stranaca...
orisni
(diskutant)
26. decembar 2015. u 04.47
@Prerija
„nemoguće da investirate tolike novce a da ne znate šta se desava”

moguće je, nazalost. :( Iskreno mislim da MaliM apsolutno ne zna ni da uporedi koje investicione opcije ima u tom penzionom programu preko firme, ni da napravi portfolio koji bi mu povecao sanse da ostvari svoje finansijske ciljeve, ni da prati šta se desava.

Ako može malo neslane sale... šta je za njega razlika od 1-2-3% godisnje. Na 30 godina to znaci imati nekih 26-44-59% manje para. Ali ako nećeš biti milioner, onda je ionako svejedno da li ćeš imati $500K ili $370K ili $200K?!

@visnja77
„zar nema novih ideja?”

Pa i ne bas. Investiranje je danas prilično slično kao i u 17-om veku kad su Holandjani krenuli sa berzom kakve znamo danas. A osnovni principi kredita, rizika i ocekivane dobiti su isti već hiljadama godina pre toga.

„kako je moguće da se stan koji kosta 60.000 cad, idaje za 700 Cad?”

To bi bili stanovi cija se cena isplati za 7 godina, sto je naravno super investicija. Ali takve investicione mogućnosti znaju samo povlasceni clanovi SC foruma. Inače niko drugi na tom trzistu to ne vidi.

„Možda u Beogradu?”

Zašto bi uopste investirala sve svoje pare u jednu nekretninu u kojoj ne živis? Zašto ne naucis malo vise o investiranju i odlucis kako da podelis svoje pare?

Sve najbolje šta god odlucila!
Taurus
26. decembar 2015. u 08.31
Mali - jel to kao onaj REI.UN?
----------------------------

To je jedan od njih, inače nema razlike skoro svaki je isti. Ako ima veću dividendu onda cena akcije ne ide nigde, i obrnuto. Na kraju krajeva to nije ništa, nešto slično kao i ovi index fondovi, na long term izgubis sve zbog inflacije i takse.
Taurus
26. decembar 2015. u 08.46
Vusnja- A zar nema novih ideja?
-------------------------------------

Ima vise razloga za to:

-Čim se pojavi neka ozbiljnija diskusija, uskoce ovi indexovci i prospu pricu o fondovima. Nikada nisu znali ni umeli da nešto više urade u zivotu osim da odu u banku i kupe neki fond i misle da znaju sve.

-Ova diskusija je na temu investiranja na berzu ali vecina nas investira i u nekretnine pa možemo da diskutujemo. Inače oni koji investiraju samo u nekretnine nemaju potrebu da diskutuju ovde jer nemaju potrebu. Pogledaj Rizlinga, napravio pravi potez pre 40 godina i sad samo kupi pare.

-Mi o tebi ne znamo skoro ništa, ne znamo čak ni u kojem gradu živis, koliko godina imaš i koji su ti ciljevi investiranja.

Ja sam ti predlozio da kupis nekretninu tamo gde živis. Ja znam nakoliko naših ljudi povratnika iz Kanade koji se bave nekretninama u Srbiji. Neki su stariji ali neki su i mladji. Ja živim malo ovde malo tamo, ali mi je ipak lakse iznajmljivanje ovde u Hamiltonu. Imam nekretnine na pozeljnim lokacijama, long term stanare, neke nisam obilazio već godinama, daju mi postdated cekove i nemam potrebu da nešto menjam.

Taurus
26. decembar 2015. u 08.50
MaliM, kako je moguće da se stan koji kosta 60.000 cad, idaje za 700 Cad?
-------------------------------------

moguće je, ako si dobro pratila, rekao je da stanovi imaju condo fee koji može da ukljuci razne troskove tako da 700 dolara nije samo kirija. Sto god je condo fee veci to je cena stana manja itd...
Taurus
26. decembar 2015. u 08.55
Visnja, nadam se da si primetila iz ovih nekoliko komentara koliko orisni nema pojma o ovome ali ne prestaje da lupeta.

Uvek zaboravim da piam Malima - dali je možda onaj Sinisa Mali ( gradonacelnik Beograda) tvoj rodjak?
Taurus
26. decembar 2015. u 09.56
Prerija -Izdržite još 6 dana pa ćemo objaviti rezultate, trebalo bi da vam daju godisnje izvestaje brokeri na kraju godine
-----------------------------------------------

Ne, to ne radi tako ! Zar te orisni nije ništa naucio :)

Kad investiras sam na berzi onda je to malo drugacije!
Sve se vidi u svakom trenutku, nema skrivenih troskova kao kod fondova, kad menadzeri prvo sebi odvoje od tvojih para za njihovu platu, pa za sekretarice i telefone itd... a vama prijave samo troskove transakcija kroz MER

Ja nemam menadzera ni sekretarice... nego samo troskove transakcija koje su ti prikazane na nalogu (order) čak i pre pre nego sto kliknes buy or sell.
Ja znam stanje svakog racuna u svakom momentu i rezultate za bilo koji period - za dan, mesec, godinu ili pet, sve šta god hoćeš.
Ne moram da cekam kraj godine pa da vidim gde sam, razumes?

Ja imam sedam racuna na berzi, reci mi koji te interesuje i za koji period, i ja ću ti reci.

Tubby
26. decembar 2015. u 10.28
visnja ... pogledaj tzv. co-op stanove ima ih dosta po ontariju. cene su nize nego cene klasicnih kondominujuma a „mejntenens fi” ti je uvek ... kako te ko zakaci.
Prerija
26. decembar 2015. u 11.38
Visnja, kakva crna tema se razvila, ovaj forum ti je kao neki Reality show gde svako piše neke svoje „mind farts” a najmanje ima o principima investiranju.

@visnja77
„zar nema novih ideja?”

Ne znam kakve ideje ti želiš da saznaš? Mislim da ti treba da razumes ovo sto je orisni napisao „osnovni principi kredita, rizika i ocekivane dobiti su isti već hiljadama godina pre toga.”

Visnja: „ Možda u Beogradu? Idajes stan, putujes po Evropi, nije skupo otici do Italije ili Austrije, šta još treba coveku? Beograd postaje pravi turisticki grad, sve vrvi od stranaca...”

Jel nas ti malo zekis? :)
Prerija
26. decembar 2015. u 11.47
@Taurus,
Znam ja kakvo je stanje sa indeksima nego kod indeksasa nema zurbe da ja to prevaravam svakih 3 minuta kao vi vashe individualne akcije. Kad otkuca ponoc za Novu godinu otvoris sampanj, pogledas stanje , rebalnasiras ako šta ima da se rebalansira, prodas pobednike kupis gubitnike - sve zajedno 10 minuta posla i vozis dalje.
dividenda101
26. decembar 2015. u 12.43
A sto fali REIT-ovima?
visnja77
26. decembar 2015. u 14.02
Zanima me, kad spominjete indekse, jel kupujete Indeks fondove ili ETF-ove? Zanima me za Kanadu bas...

Ja sam mislilaa da investiram u nekretninu jer sam mislila da ostane neka vrednost deci, a ja da dobijem kiriju, a u međuvremenu da taj stan sredimo i preprodamo uz zaradu, što se ne može, mislim, sa Reitovima, da li i oni daju neku dividendu analognu kiriji + kapital gain?

Što se tiče Beograda, pogledajte samo posto se izdaju stanovi u Bul. Zorana Djindica, sve ide preko 2000 evra...

Tauruse, zar nisam već nekoliko puta spomenula da se interesujem za Toronto? Izvini.
Prerija
26. decembar 2015. u 18.26
Visnja „ kad spominjete indekse, jel kupujete Indeks fondove ili ETF-ove? Zanima me za Kanadu bas...”

Kod Indeksa princip je svugde isti ostalo su samo nijanse sto bi Djole spevao. Tako da nema neke razlike između Kanade iAmerike na kom principu rade. Ja investiram u indeks fondove ali možeš i ETF da kupis u Kanadi (pogledaj Vanguard za Kanadski Market). Bila je jako davno jedna diskusija na ovom forumu između njihove razlike kada sam ja „ucio” o investiranju :)

Ne znam kako da pretrazis to na ovom forumu jer je malo tehnicki zastareo ali na onom linku gde je orisni ostavio GetStarted mislim da negde ima sve detaljno oko razlike između ETF i Indeks fodova ali na engleskom jeziku. Ali posatvi direktno pitanje orisnom i on će ti odgovoriti. ali moras nešto i sama prvo da procitas da bi postavila pitanja koja su stvarno značajna kako da doneses odluku gde da investiras. Tu je cela caka.

„ Ja sam mislilaa da investiram u nekretninu jer sam mislila da ostane neka vrednost deci,”

Ako ostavis $50,000 u vrednosti u nekretnini ili $50,000 u vrednosti u jedinicama u indeks fondu monetarna vrednost je potpuna ista. Samo deca će ti biti zahvalnija za indeks fondove jer ipak je nekretnina prilično nelikvidna i nediversifikovana.

Visnja „ a u međuvremenu da taj stan sredimo i preprodamo uz zaradu, što se ne može, mislim, sa Reitovima”

Kako mislis da sredjues stan ako imaš stanare kojima izdajes? To mi izgleda malo komplikovano.

Visnja „ Što se tiče Beograda, pogledajte samo posto se izdaju stanovi u Bul. Zorana Djindica, sve ide preko 2000 evra..”

Nije to poenta po koliko se stanovi izdaju nego poenta je sto ti ne živis u Beogradu i ima boljih i jednostavnijih opcija za investiranje od stanova ako već živis u Torontu.
dividenda101
26. decembar 2015. u 19.38
Tema topika je nekretnine,i ako bi trebao odluciti između kupovine stana(za iznajmljivanje) i Reit-a (bilo indexa ili birati pojedinacno) moj glas ide Reit-ovima.Izdavati stan nije samo tako jednostavno kako se to ovdje želi prikazati,to je posa.Šta ako stanari ne plate kiriju?ne možeš ti njih samo tako izbacit za dan dva,steta?.Mainenance fee,property taxe,racunovodja(advokat možda),renoviranje>...Spomenu ti Visnja kako su penzije male u Kanadi i treba neki dodatni prihod,retovi bi imali tu prednost.Njih možeš staviti u TFSA i nema taxe,šta ćeš sa nekretninom?/Pod stare dane se natezat sa stanarima i od penzijice renovirat stan!Ne možeš ti biti konkurentna na marketu sa reitom,ti imaš jedan stan a oni kupuju na stotine. Tvoji troskovi su u startu veci svugdje(per unit/kredita,održavanja..itd)Eto,gore spomenuti riocan(rei.un) je i developer,mada ne znam zašto je spomenut ovdje.Nisu oni residential i ne izdaju stanove ,već plaze.Distribuciju(ne bih to zvao dividendama)isplacuju svakog 7-mog u mjesecu.

Mislim sa si dobila dobar savjet od osoba koje su ti spomenule da bi možda bilo bolje da se vise diversificiras i tako ulazes(ne bi ti bilo bas pametno sve uloziti u Reit a još manje u nekretninu).Ja isto dijelim to mišljenje,zakljuciti možeš da ulazem jednim dijelom u Reits
Taurus
26. decembar 2015. u 23.34
Dividenda, drago mi je da si se javio i da razmenimo iskustva bez obzira dali se slazemo. Ovo je jedini način da svi nešto naucimo.

Ja znam da je investiranje u REIT jednostavnije i bez ikakvih obaveza ali meni nije odgovarala zarada na njima.

Ja sam kupovao razne nekretnine ali evo jedan primer. Pre 10 godina sam investirao 200 hiljada dolara, ali ne u jednu kucu nego sam kupio 4 po 200 hiljada uz kredit. Posle redovnih troskova svakog meseca mi je ostajalo nekih 300 dolara ili 3,500 godisnje po svakoj kuci.
Kamata na kreditu je bila varijabilna pa je teško reci koji je prosek bio ali svake godine glavnica je bila umanjena za 2-4 hiljade po kuci.
Kako se glavnica kredita smanjivala otplata je bila sve brza.
Povremeno je bilo troskova za odrzananje ali cena tih kuca je u proseku rasla oko 5 hiljada godisnje.
Ostavicu orisnom da racuna procente ali ja znam da je to daleko vise nego na REIT fondovima.
U jednom trenutku sam imao čak 10 nekretnina.
Tu taktiku sam naucio iz jedne knjige koju sam platio manje nego shipping cost. Snaga te vrste investiranja je da imaš sto veci broj nekretnina i da koristis tudje pare tj. kredite, a niska kamata je isla u prilog.
Taurus
27. decembar 2015. u 00.00
Ja sam ubeđen da se svaki problem može rešiti ako covek malo razmisli.
Ja nisam imao nikakav problem sa likvidnoscu, ja čak smatram da je nekretnina u prednosti od fondova. Evo zašto:
Kad sam kupovao te kuce ja sam ulagao 25% tj. 50 hiljada mojih para. Banka mi je uz mortgage dala line of credit za 30 hiljada.

Ako bi ulozio 50 hiljada u fond, i dodjes u situaciju da ti treba recimo 20 hiljada dolara. Ti moras prodati fondove i platiti early withdrawal fee , ako nisi platio troskove unapred. Treba da cekas nekoliko dana da ti pare legnu na racun. Ako imaš LOC (kao u mojoj situaciji) ti pare možeš prebaciti na racun istog momenta i vratiti ako hoćeš već sledeći dan uz minimalne troskove i ne treba da prodajes kucu.
Podrazumeva se da bi investiranje u REIT-s ili nekretnine trebalo da bude na long term, u suprotnom postoji rizik od gubitka u oba slučaja, ali to onda nije problem neketnina nego lošeg izbora investitora.
visnja77
27. decembar 2015. u 02.32
Ja ipak ne razumem te Reitove, da li oni daju dividende koje bi bile analogne kiriji? Kad kupis kucu ti znaš da si je kupio na dobrom mestu, da će cena da raste jer je zemlja skupa u Torontu, možeš da je izdajes i u međuvremenu da unosis popravke i na taj način povecavas cenu. Mesto treba da bude takvo da su veliki bilderi u blizini, znaci, uskoro će još vise dici cenu kuca u tom kraju.

Nama je kuca placala svoj kredit i kredit druge kuce, ali smo je sad morali prodati, otplatili sve kredite, a za ono sto je ostalo treba opet nešto kupiti, ali ja polako gubim zelju da uopste investiram u bilo šta ovde. Nikakve lepote zivljenja nema, zašto da uopste ostajem ovde? Za svako putovanje bilo gde treba placati skupe karte i leteti 10 sati, dok je u Evropi sve blizu, zato sam i spomenula Beograd...
Taurus
27. decembar 2015. u 20.31
Visnja, slazem se sa tobom, ali primetio sam i to da je sve veci broj naših ljudi nezadovoljno kvalitetom zivota u Kanadi i Americi.
Ne znam dali imaš mogućnost da živis pola godine tamo a pola godine ovde. Ja sad tako radim i jako sam zadovoljan.
Čuo sam vest pre neki dan da se u Pancevu nikada nije smanjio broj gradnje i prodaje novih stanova. Najveci razlog za to je upravo veliki broj gastabajtera koji kupuju nekretnine u Srbiji.
Ta vest je bila za Pancevo, verujem da je slična situacija u mnogim drugim gradovima. Izgleda da je doslo vreme da se imigracija 90-ih plako vraca kuci. Ima ona pesma - otiso' ko klinac, vracam se ko deda...
Taurus
27. decembar 2015. u 20.38
E za ove REIT fondove, najbolje da se dividenda javi i kaže kako on prolazi sa njima.

Evo link za onaj reit sto je Malim pominjao. Koliko vidim yield je 5.8% , cena akcije je isla gore dole i moglo se je nešto zaraditi ako bi prodavala i kupovala u pravom trenutku ali ako bi drzala akciju sve vreme i kupila dividende onda na samoj ceni akcije nebi ništa zaradila po ovome kako sad stoji i šta se desavalo zadnjih 5 godina.
Treba znati i to da ako bi prodala akciju da postoji sansa da bi izgubila dividendu za neki period...

http://web.tmxmoney.com/quote.php?qm_symbol=REI.UN
visnja77
27. decembar 2015. u 23.04
Ne verujem, Tauruse da bih mogla da izdržim ta putovanja svakih 6 meseci, poslednji put sam mislila da ću da umrem u avionu, toliko mi se smucilo to sedenje! A zašto narod spominje bas 6 meseci, to mi nije jasno? To je verovatno samo za one koji su na velfaru ili primaju GIS, inače, možeš da odsustvujes koliko hoćeš, samo posle 6 meseci ćeš morati ponovo da predajes za health karticu.

Što se tiče nekretnina, kako smo stigli u Kanadu, ja samo vidim da one idu gore, a ne dole i gore kao kod akcija. U ono vreme kad smo stigli, kuce su se skoro duplirale za 2 godine, ali tad nismo imali para da ista kupujemo.

Zavisi sve gde kupujes, ove kuce koje grade bilderi, luksuzne, kupuju najviše bogati imigranti, dok ostali cekaju da prodaju bilderima ili sami nešto sređuju... Imigranti iz Azije, opet, ne kupuju svuda nego tamo gde je vise njihovih.. O Vankuveru već ne govorim, tamo su astronomske cene!

Prerija
27. decembar 2015. u 23.15
„Što se tiče nekretnina, kako smo stigli u Kanadu, ja samo vidim da one idu gore, a ne dole i gore kao kod akcija.”

Pa koliko je bio S&P kad si se ti preslila u Kanadu a koliko je sada? Da si imala samo US S& P indeks toliko bi ti on porastao.
Taurus
28. decembar 2015. u 07.59
Nemoj da skreces temu, pricamo o nekretninama.
Prerija
28. decembar 2015. u 08.54
pa da prichamo o nekretninama. uporedjujemo ih sa ostalim nacinima investiranja i uvek se dodje do istog zakljucka - prilično nelikvidne i nediversifikovane.
Taurus
28. decembar 2015. u 11.08
Pa ne slazem se (kao i obično :)
Ti si uzeo četiri razlicita fonda, a ja četiri (a kasnije 10) raznih nekretina. U cemu je razlika? Kada market ode na dole, zajedno sa njim će otici svi indexi i nekretnine.
Ako hoćeš da uspes sa diversifikacijom onda moras sve diversifikovati u zivotu.
Ja sam imao privatno preduzece, nekretnine, berzu (trading & saving), bavio se profesionalno finansijama (a ne ucio od orisnog), jedino sto sam radio nedovoljno je fizicko zlato.
To je burazeru kljuc za uspeh, a ne kupis neki fond i misis da si zavrsio posao. To je previse jednostavno, kad bi sve tako jednostavno bilo u zivotu onda bi svi bili bogati.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
28. decembar 2015. u 12.08
Ovako da kažem iz mog ugla, berza je za krupne ribe koje imaju poluge kontrole iste. Znaci nema veze sa osnovama jedne ekonomije, jednostavno jedan Soros svojim potezom može da uzdrma berzu.
Običan covek je tu sitna riba kojoj uz mnogo utrosene energije uspeva da bude na nekoj lestvici iznad nule, a krupnije ribe su tu koje beru polodove sitnih riba.
Kad bi sve sitne ribe povukle svoje uloge sa berze, velike ribe bi otisle na dno. Bukvalno tako.
Zato moja opcija jeste nekretnine. Problem jeste ako neko želi to da kupi bez kesha, pa još da kupi uz minimalac ulozenog, onda se otplata oduzi na duzi rok dok ne pocnu polodovi sazrevati.

Oko indeksa, fondova, akcija, itd... trend u USA je takav da zaposleni nemaju vise izbora jel žele da uplacuju u 401k fond, već MORAJU. Znaci tebi niko ne nudi opciju hoćeš' il' nećeš, već ti odrede za početak 3-5% ulaganja sa tendencijom porasta godisnjeod 1%, osim ako ti želiš da odredis % uzimanja, da ne kažem otimanja.:)
Zašto je to postala praksa mogu se povuci na desetine pitanja.

Odlutao sam od teme.

Kod nekretnina je moguće ulaganje, otisla pec za grejanje, hladjenje, itd...al sve se to lepo ubaci na obracun poreza, plus svako ulaganje u svoj dom možeš da prikalemis na rentane nekretnine. Svi grickaju od države pa što ne bi i ti, jel tako?:)
Verovatno ima tu nekretnina koje nisu bas zahvalne za rentanje jer visoki porezi, obavezno osiguranje, pa održavanje dazbina svakog meseca, porez na dobijenu stanarinu, itd...mogu da svedu rentu na 1/3 dobitka.

Lakse je pratiti lokacije nekretnina (kretanje, popularnost), podesavanja koja su u rasponu intervala 5-10 godin, a nego berzu.

Ako pogledas biznis na ovoj strani sveta, malo zagrebes ispod povrsine, uvidis da je tu rentanje jedna od glavnih uloga.
Malo je tu prostora da ti kupis recimo poslovni prostor u centru.

malimx6
(KOCOBO)
28. decembar 2015. u 13.45
visnja, kao sto sam ti rekao, nadji agenta pa se raspitaj.

taurus, nije mi taj sinisa rodjak. ne znam ni ko je to lol
visnja77
28. decembar 2015. u 18.01
Prerijo, ne znam koliki e tada bio S@P americki, znam da su stampali nekoliko puta pare i zvali su to Quantity ease, tako nekako, ali ne verujem da je za dve godine skocio 2 puta, kao sto sam videla u Torontu tih godina.

I ja više ne mislim da je rentiranje najbolja opcja, mi smo to morali jer nismo znali ništa drugo, ali znam da neki ljudi zarade samo od toga sto kupe kucu pa odmah prodaju za neko kratko vreme, jer znaju da izaberu lokaciju, znaju gde će cene ići ili gde će se nešto graditi.
Možda nešto uloze, da bi smanjili porez.

Samo ne znam kako izbegnu capital gain, verovatno kupuju na drugo ime ili znaju koje racune da priloze da bi ga smanjili.
Taurus
28. decembar 2015. u 22.28
Flipping je sigurno nekome dobra opcija da zaradi pare ali ne svakome.
To je dobro za ljude koji imaju slobodnog vremena i znaju sami uraditi bar neke renovacije. Ako ćeš za sve popravke placati majstore onda je to već problem.
Da se izbegne placanje capital gain moras da imaš nacina da se ta nekretnina nekako prijavi na nekoga kao principal residential ili da se ništa ne prijavi i da se nada da ga neće provaliti.

Ako nemas ovih opcija onda to zaboravi. Klasicno rentanje je malo duzi ali jednostavniji proces.
Taurus
28. decembar 2015. u 22.41
Imported,
Investiranje u nekretnine postaje lagano jedina opcija. Berza postaje sve nestabilnija, velike manipulacije, kompanije nesigurne i kratkorocne. Pogledaj kako se manipulise sa sirovinama naftom, gasom, zlatom pa čak i one druge o kojima se ne prica kao sto su kafa, soja, kukuruz itd...

Prednost nekretnina u odnosu na berzu je to da su nekretnine hard assets, opipljive, tu su i kad im padne cena i donose ti neki income.
Ja mislim da se varaju Orisni i Prerija sa njihovim indeksima jer ovi će ih opeljusiti kad-tad. Neće još, za sad im ulivaju to neko uverenuje da je sve sigurno dok ne dodje vreme da im sve pokupe. Kod fondova nemas opciju da brzo izadjes, dok manipulatori imaju opciju da trguju i nocu tj. after-hours.
Taurus
28. decembar 2015. u 22.45
Za clanove iz USA jedna informacija.
Mi u Kanadi ne možemo da klemamo kamatu od kredita u našim kucama ako je to principal residential, ali zato ne placamo porez na kapital gain kad je prodamo. Ali ako je nekretnina investment onda važe standardna pravila.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
29. decembar 2015. u 02.30
Taurus,

Ako nije doslo do preman u zakonu u US kapitalnu dobit placas ako nekretnina prodata je preko 250 hiljada vise od plaćene cene. Dodatak, placas porez na sumu koja prelazi 250 hiljada.
Primer radi lakseg razumevanja. Ako ja prodam kucu za 400 hiljada, a platio sam je pre x godina 130 hiljada, porez na kapitalnu dobit, 20 hiljada, moram platiti. 130+250=380. Razlika od 400 hiljada je 20 hiljada.
Visnja, nema te sheme gde nećeš platiti porez na kapitalnu dobit. Pitanje se postavlja gde se placa najmanje, gde je prostor za manipulaciju. Ako imaš vise jedinica, registruj biznis gde ti sefujes. Kad može gazda yahoo da prijavi zaradu 1$ koliko je odredio sebi platu godišnju da bi izbegao placanje poreza državi, a živio je na racun firme. Ili traking biznis gde gazda uzme na liz maseratija pa to odbija od zarade jer je maserati za biznis, pa jahtica jer je to za prezentaciju klijenata, itd...
Nema sprege državne koja to može kontrolisati.

Taurus
30. decembar 2015. u 09.35
Intaresantan način oporezivanja, to nisam znao. Reci mi dali se to pravilo odnosi samo na kucu u kojoj živis ili vazi i za kuce koje iznajmljujes?
orisni
(diskutant)
30. decembar 2015. u 15.48
Ova tema jeste bila krenula od nekretnina u Torontu, ali je Visnja77 posle rekla da ima dva cilja investiranja:
1. da trosi deo svog kapitala tokom zivota
2. da ostavi nešto deci posle smrti

Da nema cilj 2., onda bi cilj 1. mogao da se maksimizira kroz anuitete. Čak i za oba cilja je možda dobro staviti deo para u anuitet, ali to zavisi od vise faktora:
koliko para ima da investira, koji deo joj treba za zivotne troskove, koliki je ocekivani zivotni vek, koliko rizika želi da preuzme...

Da ostvari svoja dva cilja, staviti (ili „zarobiti”!) sve svoje pare u jednu nekretninu u Torontu svakako nije jedini ili najbolji način.
Mada, nije to ni najgori način jer bi mogla da potrosi pare na mnogo stosta drugo.

@visnja77
Ako ne želiš sama da se edukujes oko investiranja, onda razmisli da uzmes nekog „fee-only(!) advisor” koji će da pomogne da se napravi plan.
Tvoj je slučaj drugaciji nego, recimo, MaliM ili Prerija. Ti imaš vise para a manje preostalih godina nego oni.
I po tvom pisanju izgleda da brzo menjas mišljenje, od nekretnine u Torontu do nekretnine u Beogradu do nigde ne bi stavila pare.

To gde da ćeš da živis je tvoj izbor: neko više voli Toronto od Beograda, a neko više voli Beograd od Toronta.
Ja tu nemam nikakav savet da ti dam gde bi trebala živeti, ovde ili onde. Čak i to da li vise ljudi (koje ne znaš) bira ovo ili ono tebi nije mnogo bitno.
Ti odaberi ono sto tebi najviše odgovara za interakciju sa ljudima (koliko si daleko od dece, rodjaka, prijatelja),
kvalitet zivota (vremenski uslovi, putovanja, šta te već zanima), medicinske usluge (koje će ti verovatno trebati vise kako staris)...

Što se tiče investiranja, ja ti jesam prvo bio preporucio da procitas nešto ozbiljno i da se sama edukujes.
Ali ako ti za to nemas interesovanja ili vremena, i ako to nije tvoj način pristupa problemima, onda plati „fee-only advisor”.
Da napomenem da uzmes advajzora koji je „fee-only”, sto znači da je placen samo od tebe fiksan iznos za savet i pravljenje plana,
a nije placen neki procenat i od strane investicionih opcija u koja ti savetuje da ulozis pare.

Ti advajzori mogu da ti naprave plan ne samo za investicije nego i za nasledstvo.
Na primer, možda je zbog poreza bolje ili losije da deci ostavis sve pare odjednom na kraju zivota nego da im svake godine dajes neki „gift”.
Ne znam kakva su pravila i porezi za nasledstvo u Kanadi. U Americi postoji „gift tax” ako se da vise od godisnjeg limita,
a pri nasledjivanju postoji „step up cost basis” gde naslednici placaju manji porez na nasledjene fondove/nekretnine nego sto bi inače platili.
Na primer, ako ti kupis nešto za $200.000 i u trenutku nasledstva to vredit $250.000, a naslednici posle nekog vremena prodaju za $300.000,
onda ne placaju porez na razliku od $300.000-$200.000 nego na $300.000-$250.000.

Kad smo već kod poreza, pretpostavljam da bi bilo dobro i da deo tvojih para prebacis u TFSA ili RRSP, opet sam zaboravio detalje oko tih program u Kanadi.
Ali i tu treba videti kako to ide za nasledjivanje. Možda je TFSA/RRSP tebi bolji dok pare trosis ali naslednicima losiji kad pare dobiju.
A možda je TFSA/RRSP i tebi bolji kad trosis i njima kad naslede.
Ja lično ne znam, a na ovom forumu nećeš dobiti pouzdane informacije, naročito ne oko čitavog plana za investiranje i nasledjivanje.
Vidis da čak i na pitanja o oporezivanju „capital gains” za nekretninu nisi dobila bas najpreciznije odgovore.

Nakon generalnog saveta da uzmes „fee only advisor” (ako nećeš sama da se edukujes o investiranju, nasledjivanju i porezima),
evo da komentarisem i na neke konkretne stvari koje si pisala.

„Ja sam mislilaa da investiram u nekretninu jer sam mislila da ostane neka vrednost deci”

Prerija ti je već rekao da je deci lakse da im ostane 200.000CAD u fondovima ili u banci koje mogu da prodaju za jedan dan,
nego da im ostane nekretnina koja vredit 200.000CAD, ali za to im treba vremena da prodaju i imaju troskove oko realtora, advokata, itd.
Čak šta vise, još im je bolje i lakse ako im ostane 250.000CAD u fondovima/banci nego ako im ostane 200.000CAD u nekretnini! :)
Ono sto bi bilo bitno videti je i kako ide za oporezivanje, da li im „step up cost basis” na fondove ili nekretninu.

„u međuvremenu da taj stan sredimo”

Ako ovo „mi sredimo” zapravo znači da ti sama lično hoćeš da radis u penziji, onda je to drugacije pitanje nego gde pasivno investirati.
Ako si ti zaista „handy(wo)man” i hoćeš da radis popravke, onda bi u svoju nekretninu mogla da ulozis vreme da povecas vrednost i tako budes placena.
Ali ako već želiš da radis u penziji, sve i ako želiš da radis popravke, zašto onda ne nadjes „part time” posao?
Taj posao može biti u onome sto si već radila pre penzije, ili može biti i u popravkama nekretnina ako ti je to hobi/znanje/vestina.

„sa Reitovima, da li i oni daju neku dividendu analognu kiriji + kapital gain?”

Da, REIT fondovi ti daju dividendu svakog meseca (i još im, osim toga, i vrednost raste/pada tako da ne kraju imaš „capital gain/loss”).
Ali kao sto ti ne bih savetovao da sve svoje pare stavis/„zarobis” u jednu nekretninu, tako ti ne bih savetovao ni da sve svoje pare stavis u jedan REIT fond.
Savetovao bih ti da naucis vise o investiranju ili da angazujes nekog „fee only advisor” da ti napravi plan i objasni kako radi.

Na primer, ne znam zašto pitas za dividendu i zašto pitas da li je mesecna.
Tebi ne bi trebalo da bude bitno da li nešto daje dividendu mesecno, kvartalno ili godisnje. Bitna je vrednost te dividende.
Za kratkorocne troskove između dividendi bi ionako trebala da imaš likvidne pare u banci koje možeš da trosis.
Čak šta vise... znam da ovo ne bih trebalo da pišem, jer može neko da se uhvati da komentarise ovo i da promasi poentu posta...
tebi ne bi trebalo ni da bude bitno da li neki fond/akcija isplacuje dividendu ili moras da prodas „shares” da bi imala prihode koji ti trebaju.
To je često „counter intuitive” ljudima kako to da je isto (ili čak i bolje!) ako tvoja akcija sa $10 skoci na $11,5 nego ako ti isplati dividendu $1 i skoci na $10,5.
Ako bas želiš garantovane mesecne prihode, onda bi ti najbolje bilo da deo para stavis u „annuity”
(verovatno „SPIA”, mada nisi ekspliticno rekla da li si udata ili ne, ali nekad pišes „ja” nekad „mi”);
to je jedna od retkih investicija gde je manji rizik a imaš veću ocekivanu dobit (u smislu mesecnih primanja dok si ziva),
ali je caka u tome da taj deo para tvoji ne nasledjuju (nego osiguravajuca kuca prakticno deli pare umrlih na one koji su preziveli).

„Što se tiče Beograda, pogledajte samo posto se izdaju stanovi u Bul. Zorana Djindica, sve ide preko 2000 evra...”

Koliko kostaju ti stanovi (ne samo da se kupe nego i da se opreme i održavaju)? Kako se okecuje da se krecu te cene, i rente i stanova?
Šta će biti ako država zaista krene da sprovodi oporezivanje rente, kao sto je bila krenula nedavno?
Za odgovore na neka od tih pitanja možeš videti diskusiju na http://forum.b92.net/topic/40977-nekretnine-u-srbiji/
Ukratko, investiranje u Srbiji je prilično neizvesno, kao i bilo gde drugde. Ima neku ocekivanu zaradu, ali nosi i rizik.
Za ogromnu vecina investiranja je to povezano tako: manji rizik znaci manju ocekivanu zaradu, a ako hoćeš veću ocekivanu zaradu moras da preuzmes veci rizik.
(Neka odstupanja od toga su „annuity”, ali to je zbog rizika smrtnosti, ili diversifikacija kroz indekse koja može da ti da istu ocekivanu zaradu uz manji rizik.)

„Kad kupis kucu ti znaš da si je kupio na dobrom mestu, da će cena da raste”

Iskreno da ti kažem, naivno je verovati da će cene nekretnina uvek da rastu vise nego sve drugo: akcije, obveznice, GIC, zlato, nafta, kukuruz, svinjske polutke...
Naročito ako su cene rasle dosta u proteklom periodu. To može biti znak da će uskoro da padnu.
Ali niko ne zna gde će cene ići! Mogu i da nastave da rastu. Ali to svakako nije garantovano.
Ne možeš ocekivati da su nekretnine u Torontu najbolja investicija na svetu, gde je i rizik mali/najmanji i ocekivana dobit velika/najveca.

„ja polako gubim zelju da uopste investiram u bilo šta ovde.”

Možeš ti investirati u Kanadu ili iz Kanade, a živeti u Srbiji. Čak šta vise, ako se i preselis za Srbiju, prebaciti sve svoje pare tamo izgleda kao veci rizik
koji nema veću ocekivanu dobit nego drzati dobar deo svojih para u Kanadi. Ali jednu stvar koju sad ne razumem je da li ti pricas o nekretnini u kojoj živis
ili pricas o tome da već kupis jednu nekretninu u kojoj živis a da onda ostatak para investiras u nešto drugo, npr. drugu nekretninu ili REIT ili diversifikujes
pravilno na vise fondova i možda delom u „annuity”.

„Što se tiče nekretnina, kako smo stigli u Kanadu, ja samo vidim da one idu gore, a ne dole”

To je možda razlog zašto će uskoro da idu dole. Ali kao sto rekoh, niko ne zna gde će cena tačno ići.
Ali svako ozbiljan zna da nije na nekretninama u Torontu garantovan najveca zarada uz najmanji rizik.
Cene mogu da nastave da idu gore, ali mogu i da idu manje nego druge stvari u koje možeš lako da investiras.
To sto si ti pratila cene nekretnina, ali nisi druge stvari, ne znači da su te nekretnine bile najbolje.
A to da li jesu ili nisu bile najbolje, ne znaci mnogo za buducnost: „Past performance is not indicative of future results”!
Prerija te je već pitao za S&P 500 i nisi znala da odgovoris sa konkretnim brojkama.

„znam da su stampali nekoliko puta pare i zvali su to Quantity ease”

Iskreno, ne znaš/razumes ti to. Ili naucis vise i napravis svoj plan. Ili platis nekoga da ti napravi plan.
Ili se kockas i ulozis u nešto na osnovu rekla-kazala, iliti citala-napisala.

„ne verujem da je za dve godine skocio 2 puta, kao sto sam videla u Torontu tih godina.”

Znaci, ne verujes da je S&P500 skocio duplo za dve godine (a treba par sekundi da se vidi kad jeste ili nije toliko skocio, npr. samo guglas „SP500”),
ali verujes da je prosecna cena nekretnina u Torontu skocila duplo za dve godine.
To bi bio skok cena od 41% godisnje. Eto ja ne verujem da je PROSECNA cena u Torontu skocila toliko.
Ali znaš li ti gde mogu da nađemtu prosecnu cenu da vidim?
Ja ne kažem da ne može biti pojedinih nekretnina koje su skocile toliko!
Ali isto tako imaš i pojedinih akcija koje su skocile još i vise.
To ne znači da je pametno investirati u pojedinacna akcije... ili „zarobiti” sve svoje pare u jednu nekretninu.

„ja više ne mislim da je rentiranje najbolja opcja”

To zvuci dobro kad bi znacilo da ćeš napraviti neki ozbiljan plan investiranja.
Ali ti onda kažeš da mislis da je „flipping” bolja opcija?! :(
Jedino je pitanje kako ilegalno izbeci placanje poreza jer bi tu onda zarada bila najveca.
Čak i da znam o porezu u Kanadi, odbio bih da ti dam savet kako da ilegalno izbegavas porez.

Najbolji savet koji mogu da ti dam za kraj je: ili plati „fee only advisor” da ti napravi plan, ili nauci sama vise o investiranju, ali iz ozbiljnih izvora;
nemoj mnogo verovati stvarima koje čitaš na forumima (ukljucujuci i ono sto piše Orisni!).

Sve najbolje šta god odlucila...
orisni
(diskutant)
30. decembar 2015. u 15.50
Ne znam zašto moj prethodni post izgleda sav ispresecan kao rezanci, izgleda je tekst nekako automatski prelazio iz jedne linije u drugu. Ovaj forum je stvarno tehnicki zastareo. Ali barem su dobri finansijski saveti ostali uvek isti! :)
visnja77
30. decembar 2015. u 21.03
Ljudi, nešto, kad sam sve ovo procitala, prošla me je svaka zelja za investiranjem... Pa neću ja još živeti 50 godina... Nikom ništa ne dugujem, decu sam izvela na put, možda je bolje da malo putujem, samo ne znam gde, u ovoj situaciji u svetu...
Taurus
30. decembar 2015. u 22.47
Da , možda smo mogli da zakljucimo ovu temu sa brojem komentara 77 kao broj uz tvoje korisnicko ime.

Za putovanje ja definitivno preporucujem Evropu tj. Srbiju !
Mnogi nasi sad iznajmljuju stanove na kratak rok tj. za rok boravka u Srbiji. Ne mucis rodbinu da te ugoscavaju, a da ni oni tebe ne smaraju previse.
Za naše godine ja bih ti preporucio da obidjes naše banje. To je idealan i koristan odmor za male pare. Cene punih pansiona se krecu do 25-30 evra za dan. U privatnom smestaju je to daleko jeftinije. Možeš celu nedelju da uzivas za 200 evra. To nema nigde. Preporucujem Ribarsku banju kao i Sokobanju (dodjes star-odes mlad). Crnogorsko ili Grcko more u predsezoni je jako povoljno.
Iz Beograda postoje razne ponude za organizovana putovanja po celoj Evropi za razne periode.
Možeš otici u Italiju na 3-4 dana za 150 evra , ili u Prag, nedelju dana u Moskvu i Sank Peterburg ( jedan od najlepsih gradova u Evropi)
Ili jednostavno pogledaj zvanicnu stranicu turizma za Srbiju ... sve je jako povoljno i daleko interesantnije nego zivot u Kanadi.

Pogledaj ovaj link, možda ti se prikaze kakva ideja:

https://www.youtube.com/watch?v=N3ISUUO0CSo

Srećan put !
malimx6
(KOCOBO)
31. decembar 2015. u 00.41
visnja77>> zivot je jedan. putovanje prvo, investiranje drugo. samo treba pametno putovati, ne treba ići glavom kroz zid.

taurus, hvala na linku :)
rizling
31. decembar 2015. u 06.09

Za penzionare iz diaspore, Trenutno Srbija je super .

Zato sve vise naših iz diaspore dolaze . A u velikom broju iz preko okeanskih zemalja. Ko nema kucu iznajmi namesten stan, od početka maja pa do kraja oktobra. Moji rodjaci iz Montreala on ima 82 g. A Ona 78. Obidju banje, i napune akumulatore.

A iz Srbije možeš ići gde hoćeš i to za jeftini pare, autobus po nekoliko dana. Naravno i avionom. Svako nadje nešto, sto mu odgovara.

Lino nabih preporucio Beograd za penzionere. Leti je toplo.

A ako nećeš u Srbiju, Tajland je super, lično iskustvo. Naročito sada, tamo je leto, nisu agresivni a cene ko u Srbiji. A sa engleskim nemas problema.

Evo ja se spremam već 14 jaunira da begam u toplije krajeve:)))))


orisni
(diskutant)
31. decembar 2015. u 06.28
@visnja77
„kad sam sve ovo procitala, prošla me je svaka zelja za investiranjem”

Izvini ako te je naše pisanje uplasilo. Nije investiranje toliko teško. Ali ako nećeš sama da naucis o tome, najbolje je da platis nekog „fee only advisor” da ti napravi plan. To će te kostati nekih 3-4-5 hiljada dolara, ali oni mogu da ti ustede toliko barem na porez i nasledstvo.

Komentar za Preriju: ovo je još jedan primer zašto neko treba da nauci o jednostavnom investiranju dok je mladji. Da ulazes u indeksne fondove treba ti par minuta godisnje i to možeš da radis i kad predjes u penziju i kad ostaris. Za razliku od toga, trgovina na berzi zahteva znatno vise vremena/paznje, a opet ima manju ocekivanu dobit za isti preuzeti rizik.

„možda je bolje da malo putujem”

Ti treba da odlucis koliko/kako želiš da trosis sada, a koliko/kako želiš da svoj ustedjeni novac investiras za buducnost. Ali sigurno nećeš sve potrositi u prvoj godini tako da htela ili ne, ti već investiras nešto za buducnost. Da li trenutno držiš sve svoje pare u banci na nekom „savings” racunu ili GIC? Nezgodno je kad neko ima tu paralizu i kad se plasi da prebaci pare iz banke bilo gde drugde.

Komentar za Preriju: ovo je opet još jedan primer zašto treba imati dugorocni plan investiranja i samog sebe „istrenirati” kroz godine/decenije kako da se pare ulazu bez straha i paralize od toga šta se može desiti. Buducnost niko ne zna tačno. Svi oblici investiranja (pa čak i drzanje para u banci) nose svoje rizike. Zapravo su neke od najboljih lekcija živeti kroz vreme kad se ti rizici ostvare i pamtiti (ili još bolje, zapisati!) kako se neko ponasao u to vreme. Recimo, ko je prosao sa svojim parama 2008-9 ili 2000-2 ima mnogo bolji osecaj za berzu. Nadam se da će i za tebe da se desi neki edukativni pad uskoro pa da vidis kako to izgleda. :)
Taurus
31. decembar 2015. u 09.38
Svaka cast rizling, ajde malo nam opisi svoj plan putovanja za 2016. godinu.
Pozdrav
Prerija
31. decembar 2015. u 10.42
Šta je ovo? Ponestalo novih „ideja” za investiranje pa se krenulo sa „idejama” za putovanja? Koji je ovo krsh od berze foruma!!!! Kad smo već kod novih ideja da li znate da na već ispecenu musaku polijem ciniju izmucenih jaja ili ne? Rekli su mi da je „grcka” verzija bez jaja a srpska sa jajima?

@orisni
Nadam se nekom padu berze jer to je prilika da se isprobaju amortizeri u portfoliju :)
Pisaću vise za par dana jer sada samo sam u mogućnosti da napadam slova na Mobilnom telefonu.

Ko to kaže ko to laže da je investiramje u indekse i putovanja međusobno iskljuciva :)
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
31. decembar 2015. u 10.45
Taurus, za residential property je tako, nisam siguran da se odnosi i na rental properties.
visnja77
31. decembar 2015. u 19.11
Sad sam bas gledala na TV predvidjanaja za 2016 godinu za Ameriku, biće opsti pad svih indeksa zbog pada cena nafte i usporavanja prvrede.
U bondove takođe ne vredi ulagati jer su i oni vezani za naftu i energiju, jedino sigurno mi se čini (ovde u Torontu) opet ulagati u kuce i preprodavati jer stize emigracija sve u sesnajst. Samo, ja to neću da radim, ali možda vi?
Jel neko ulagao u Lego komplete? Evo, na Ebeju, ima i po 13.000$! A ići će još gore.
Srećna vam Nova godina!
orisni
(diskutant)
31. decembar 2015. u 19.27
„Jel neko ulagao u Lego komplete?”

Jel' ovo, bre, neka zejabancija? Jel' se to, možda, snima neki film? :) Ne kupujemo lego komplete (to je kao da kupis indeks) nego samo pojedinacne kockice (to je kao da kupis pojedinacne akcije) i onda sami pravimo svoje komplete.

Daj nešto ozbiljno...

„Sad sam bas gledala na TV predvidjanaja za 2016 godinu za Ameriku”

Niko ne zna buducnost. Svake godine imaš masu ljudi koja predvidja pad i masu ljudi koja predvidja rast. Ali niko ne zna tačno ni kad će berza da padne ni koliko, ni kad će da skoci ni koliko. Ono što se zna je da na duzi rok obično skace vise nego sto pada, ali ni za to nema garancije. Eto možeš da vidis kako je to bilo u Japanu tokom par proteklih decenija. Pošto već hoćeš da putujes, možda bi bilo dobro da obidjes Japan.

„U bondove takođe ne vredi ulagati jer su i oni vezani za naftu”

Ti ne razumes kako obveznice rade. Pojedinacnim obveznicama ne pada nominalna vrednost zbog nafte, energije, zlata, kukuruza ili svinjskih polutki. Jedino može da im opadne vrednost ako kamatne stope skoce. Ali ako imaš pojedinacnu obveznicu, ti ćeš dobiti svoju nominalnu glavnicu i kamatu nazad (osim ako ne bankrotira onaj kome si dala pare). Ono gde možeš da izgubis i nominalan iznos na obveznicama je ako ulozis u fond a ne u pojedinacne obveznice koje držiš do dospeca.

„jedino sigurno mi se čini (ovde u Torontu) opet ulagati u kuce i preprodavati jer stize emigracija sve u sesnajst.”

Nema ništa sigurno. Čak ni kuce u Torontu nisu sto su bile. Eto bas sam sad gledao na sporskim vestima kako je PK Subban dao cek od $5000 nekoj porodici kojoj je izgorela kuca.

„Srećna vam Nova godina!”

Kako, bre, srećna ako pada i berza i bondovi a samo kuce u Torontu i lego kompleti rastu? Možda da kupimo toliko mnogo lego kockica da sazidamo neku pravu kucu za Toronto. :)

Sve najbolje u 2016-oj. Za akumulatore kao sto je Prerija želimo veliki pad berze da vide iz licnog iskustva kako to izgleda!
rizling
01. januar 2016. u 02.56
Neka vas bog cuva u novoj godini.
Dragi berzasi da u ovoj godini zaradite još vise☺
Malo da se otpustimo dok berza miruje , pa da se hvalimo kako trosimo pare :))))
Da odgovorim na pitanje, za plan ove godine, gde planiram da idem. Da mogu obiso bih ceo svet: ))

Ali po mogućnostima se pruzam. A zdravlje mi omugucava da prepesacim iz cuga 30km. A biciklom premi 60km.
Tako da tu formu koristim dok još traje.
Polovinom ovog meseca idem za dolnji deo juzne afrike. Krecemo iz Cap Tow da obilazimo dve nedelje nacionalne parkove i ostalo. Da vidimo divlje zivotinje safarijem. Pre nego ih pobiju.
Po povratku ovde skijacu par puta.
Ta kompanija obecala mi veliki popust za proleće da idemo u dvonedeljni obilazak Sicilije, autobusom. Posle toga Madrid pa do Barcelone vozmo. U julu desetak dana Stari kraj.
Posle ovde je jako lepo za planine. U setembru na more na neko Spansko ostrvo.
A jedan priatelj Portugalac me zove za oktobar da idemo kod njega za berbu grozdja.
Eto to je plan. Treba znati da ovde postoje jeftine avio kompanije. Pa sto ranije rezervises nije skupo. Do BG kosta 100 evra povratna karta.
Ili do Barcelone 60 evra povratna. Uzmes ranije pa neka i propadne ako ne ides.
Eto to su moje zelje za ovu godinu.
Pisao sam telefonom. Pa izvini za greške. Ako si u NS može mo se videti ako budem dolazio u to vreme . Puno pozdrava i uzivaj.
Taurus
02. januar 2016. u 09.27
Prerija: Koji je ovo krsh od berze foruma!!!!

-------------------------------------------------

Konacno ste shvatili šta ste ti i Orisni već godinama radili na ovom forumu.
Mi smo vas molili da nas ne ometate, da je ovo tema za diskusiju o BERZI a ne o fondovima i stednji.
Ali posto neko drugi za vas investira tu vasu stednju na berzu vi ste sebi dali za pravo da blatite berzu i trgovanje sa akcijama i promovisali nešto drugo.

To sto neko vase pare investira na berzu nije opravdanje.
Ja eto putujem sa Air Canada koja je listana na berzi pa eto tako i ja mogu da pricam o putovanjima ?!?!

Mi smo bili otvoreni da pricamo i o drugim temama ali na fer osnovama. Evo najbolji primer je ova diskusija o nekretninama. Mi pokusavamo da pricamo o nekretninama, a vi samo skrecete temu na indekse.

Pricali bi mi i o indeksima da je bila fer diskusija, ali vi ste svaku diskusiju okretali u takmicenje da se vidi ko je bolji i pricanje kako investiranje u pojedinacne akcije ne valja.

Možda i ne valja, ali nije o tome reč. Mi smo ovde trebali da pricamo o iskustvima trgovanja na berzi bez obzira koliko je ko uspesan, kao i na nekretninama u ovoj temi, ali ne , važno je da se promovisu indeksi. Žena tražila savet o nekretninama a Orisni je ubeđuje da kupuje knjige o investiranju u indekse?!

Kao rezultat vase agresije i nekulturnog ponasanja, svi su pobegli. Evo ni Profesor se više ne javlja. Orisni mu konstantno postavlja neko pitanje o racunanju kamaate ili proziva Karabaju koji je napustio diskusiju pre 5 godina... i to je vama interesantno ?
Vi bi tako da diskutujete?
Donekle i ne krivim tebe nego Orisnog koji je glavni krivac za sve.

Drago mi je da ste konacno shvatili šta smo mi tražili od vas i gde ste odveli ovu diskusiju.



Prerija
02. januar 2016. u 17.56
„ Žena tražila savet o nekretninama”

Šta si joj ti konkretno savetovao u vezi nekretnina? Bukvalno ništa. Čak živite u istoj okoliini živite i nisi joj dao nijedan konkretan savet u vezi dobre okoline u Torontu da se kupi stan/kuca. Sve nešto okolo naokolo pišete.

Dali si joj bar dao savet za nekog dobrog real-etsate agenta? Nisi. Dali si joj dao neki savet za nekog dobrog molera ili tepisara da joj sredi povoljno stan? Nisi. Dali si joj dao ime nekog mortgage brokera da joj izvuce najbolju kamatu? Nisi. Da li si joj dao nekog dobrog racunovodju da joj vodi efikasno knjige? Nisi. Koji je je Visnja konkretan savet dobila od tebe u vezi nekretnina?

Ja sam joj bas savetovao u vezi nekretnina kada sam napisao da su one nelikvidne i nediverisfikovane investicije. Ali ako Visnja bas hoće da investira u nekretnine onda mogu da joj dam imena mortgage brokera, molera, tepisara i real estate agenta ali samo u mom gradu koji je udaljen 1000 km od nje ako je to bas interesuje.

Na kraju svega Visnja je čak i sama napisala u svom zadnjem postu da ne vidi racunicu kroz investiranje u nekretnine tako da je to automatski kraj diskusije na njeno pitanje o investiranju u nekretnine. Ako Visnja ne vidi racunicu šta ima dalje da pišemo?

Taurus
02. januar 2016. u 18.38
Pa nisam ja ni pricao o Visnji u zadniem komentaru nego o tebi i tvom savetniku.
Ti si se zalio sto pricamo o putovanjima i ja ti odgovorio.
Ne znaš ni šta si procitao ?

Kao drugo, ako hoće da kupi ili neće da kupi nekretninu, to je još uvek prica o nekretninama a ne o indeksima, razumes?

Ja ne živim u Torontu i ne mogu da joj dam savet za lokaciju, agenta, molera ili tapisera... ja to ne znam i kad nešto ne znam ja o tome i ne pricam. To je najveca razlika između mene i tvog savetnika. On prica i ono sto nezna, a malo šta zna.
Secas se koliko puta sam ga izpravljao. Najviše se izblamirao kad je pricao o osiguranju tj. Term insurance. Ja sam imao tu i druga dozvole, radio to profesionalno godinama, i dovoljno je da pogresis jednu reč i ja te provalim.

A koji je savet Visnja od mene dobila - pa ne mogu da čitam sve redom šta sam pisao ali sam joj savetovao ono sto i ja radim i šta sam radio, jer mislim da je to najbolje, a to je - da kupi nekretninu ( neku vrstu kuce) da iznajmljuje porodicama sa decom, da ta nekretnina bude pored skole jer su stanari vezani da tu ostanu bar jednu skolsku godinu. Da je velika razlika između stanara koji su kompletne porodice od stanara balavaca koji menjaju mišljenje svako dva meseca...
Na tvoju zamerku o divesrifikaciji (nisam siguran da ona uopste zna šta je to i dali je to uopste interesuje) ja sam joj to pojednostavio i rekao da to nije problem jer treba diversifikovati sve ostalo u zivotu, a ne samo tih 50 hiljada.
Na tvoju primedbu i nelikvidnosti sam joj objasnio kako i to može da resi sa Secured Line of Credit itd...
To sam joj rekao i to znam. Neki osatli ucesnici su pricali kako je sa nekretninama u USA, jedino ste ti i Orisni pricali o indeksima, a niko vas to nije pitao.

Prerija
02. januar 2016. u 19.09
„ja sam joj to pojednostavio i rekao da to nije problem jer treba diversifikovati sve ostalo u zivotu, a ne samo tih 50 hiljada”

Šta ovo uopste treba da znaci? Pitanje je kako diversifikovati 50 soma koje Visnja ima za investiranje. Vrlo prosto pitanje. Ako kupis jedan mini kavez condo u centru Torontu to onda nije bas diversifikovana investicija ako su to SVE pare koje Visnja ima za investiranje.

„Na tvoju primedbu i nelikvidnosti sam joj objasnio kako i to može da resi sa Secured Line of Credit itd...”

Secured LOC nisu tvoje pare. To je kredit koji ti je banka odobrila i koji može da ti ukine/smanji u bilo kojem trenutku. Recimo sada to banke rade u Alberti jer su cene nekretnina značajno pale. Zašto bi Toronto bio imun za tako nešto?

„Ti si se zalio sto pricamo o putovanjima i ja ti odgovorio.”

Ma može da se prichas o cemu hoćeš ali poenta je da prichas na forumu berza o nečemu sto može da ti donese korist prilikom investiranja. Priche o Sokobanji i Niskoj banji su bezvrednde sem ako ne pricas o investiciji u samoj banji ili nekretninama u banji. Da li ti uposte razumes svrhu foruma berze?
Taurus
03. januar 2016. u 08.00

Pa da !
Ja sve vreme pricam da je ovo mesto za diskusiju o berzi i trgovanju akcijama a ne o stednji, fondovima i indexima ...
Sve sam to već gore objasnio, evo još jednom:

Taurus od juče :

Prerija: Koji je ovo krsh od berze foruma!!!!

-------------------------------------------------

Konacno ste shvatili šta ste ti i Orisni već godinama radili na ovom forumu.
Mi smo vas molili da nas ne ometate, da je ovo tema za diskusiju o BERZI a ne o fondovima i stednji.
Ali posto neko drugi za vas investira tu vasu stednju na berzu vi ste sebi dali za pravo da blatite berzu i trgovanje sa akcijama i promovisali nešto drugo.

To sto neko vase pare investira na berzu nije opravdanje.
Ja eto putujem sa Air Canada koja je listana na berzi pa eto tako i ja mogu da pricam o putovanjima ?!?!

Mi smo bili otvoreni da pricamo i o drugim temama ali na fer osnovama. Evo najbolji primer je ova diskusija o nekretninama. Mi pokusavamo da pricamo o nekretninama, a vi samo skrecete temu na indekse.

Pricali bi mi i o indeksima da je bila fer diskusija, ali vi ste svaku diskusiju okretali u takmicenje da se vidi ko je bolji i pricanje kako investiranje u pojedinacne akcije ne valja.

Možda i ne valja, ali nije o tome reč. Mi smo ovde trebali da pricamo o iskustvima trgovanja na berzi bez obzira koliko je ko uspesan, kao i na nekretninama u ovoj temi, ali ne , važno je da se promovisu indeksi. Žena tražila savet o nekretninama a Orisni je ubeđuje da kupuje knjige o investiranju u indekse?!

Kao rezultat vase agresije i nekulturnog ponasanja, svi su pobegli. Evo ni Profesor se više ne javlja. Orisni mu konstantno postavlja neko pitanje o racunanju kamaate ili proziva Karabaju koji je napustio diskusiju pre 5 godina... i to je vama interesantno ?
Vi bi tako da diskutujete?
Donekle i ne krivim tebe nego Orisnog koji je glavni krivac za sve.

Drago mi je da ste konacno shvatili šta smo mi tražili od vas i gde ste odveli ovu diskusiju.

.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.