Diskusije : Berza

 Komentar
Prerija- Nekretnina
Taurus
09. novembar 2015. u 22.03
Prerija: Evo sada kada uporedimo cene nekretnina u odnosu na pre 2 godine one su pale bar 15% u Beogradu.

Ne znam odakle ti taj podatak, ja sam se upravi vratio iz Srbije i mislim da su cene u Beogradu vece nego prošle godine. Moj stan nije u Beogradu jer sam tako hteo, i znam da su u nekim manjim gradovima cene pale, ali ne u BG.

Ja imam jednog prijatelja koji se vratio iz Kanade i u BG kupio nekoliko stanova i to iznajmljuje. Od toga živi, i to jako lepo živi. Ja sam tu pogresio, mislio sam da je ipak bolje to raditi u Kanadi. Jedan stan mu je luksuzan i to iznajmljuje za 900 evra mesecno. Koliko je trenutna cena tog stana to je najmanje važno jer je on investirao u nekretnine i jako lepo zaradjuje na tome.

Hoću samo da kažem da nisi u pravu ako mislis da niko ne može zaraditi pare na nekretninama u BG.

Inače u Srbiji je jako nezahvalno pratiti cene nekretnina. Niko to ne vodi precizno. Utisak da su cene pale može da se desi zbog toga sto tamo nije kao u Kanadi da se nekretnine prodaju i po 99% od trazene cene. Sve zavisi od grada i lokacije ali recimo često ćeš videti da neko trazi recimo 70 hiljada evra za stan, a proda ga za 55, pa ti to daje utisak da cene padaju.

Prerija
10. novembar 2015. u 12.10
Taurus: „ Hoću samo da kažem da nisi u pravu ako mislis da niko ne može zaraditi pare na nekretninama u BG.”

Eto zašto ove diskusije odu chabar. Ja kažem jedno a onda ti preokrenes u drugo.
Ajde još jednom da ponovim šta sam rekao:
Ja sam uporedio investiciju u nekretninu u BG kao vrlo nediversifikovanu investiciju i index u zadnjih 2 godine a NE da li može ili ne može da se naprave pare u Beogradu na nekretninama, šta god to znacilo?

Taurus „ Ne znam odakle ti taj podatak, ja sam se upravi vratio iz Srbije i mislim da su cene u Beogradu vece nego prošle godine.”

Kad Realista bude stavio svoju nekretninu na market i ako je neko bude kupio videce da li izgubio ili dobio. Sam podatak da se nekretnine stoje na marketu godinama je dokaz da je takva investicija vrlo nelikvidna i sa velikom dozom rizika.

Taurus „ ali recimo često ćeš videti da neko trazi recimo 70 hiljada evra za stan, a proda ga za 55, pa ti to daje utisak da cene padaju.”

Pa nije to utisak to su cinjenice. Neko trazi 70 hiljada zato što se za toliko prodavale takav tip stana ranijih godina na toj lokaciji. A ako dobije samo 55k onda znači da su za toliko nekretnine pale. Nećeš valjda da mi kažeš da su ljudi bas toliko poludeli da ustanu jedno jutro i rese da prodaju 2- soban stan u Kaludjerici i i daju oglas na 500.000 evra iako se nikada nijedan stan u Kaludjerici prodao za pola mil evra??!!!! ili u Knezu za 2 miliona evra???
Taurus
13. novembar 2015. u 08.40
Ajde još jednom da ponovim šta sam rekao:
Ja sam uporedio investiciju u nekretninu u BG kao vrlo nediversifikovanu investiciju i index u zadnjih 2 godine a NE da li može ili ne može da se naprave pare u Beogradu na nekretninama, šta god to znacilo?
-------------------------------------------------------------
Ovo si rekao:
Evo sada kada uporedimo cene nekretnina u odnosu na pre 2 godine one su pale bar 15% u Beogradu. Molicu lepo, to je cinjenica i kraj priche. Brojke ne lažu. Idemo dalje.

Investiranje u nekretnine nosi veliki rizik nelikvidnosti. Ali pricali smo o rizicima, sve zavisi od investitora, ako investitor ima druge likvidne investicije onda taj rizik nelikvidnosti nekretnine nema nikakvog značaja.

Prerija: Neko trazi 70 hiljada zato što se za toliko prodavale takav tip stana ranijih godina na toj lokaciji. A ako dobije samo 55k onda znači da su za toliko nekretnine pale.<<

Nazalost ni ovo nije tačno, niko neće prodavati stan za 10 puta vise od realne vrednosti ali kod nas jeste praksa da se cena stana dosta poveca za svaki slučaj pa ako ne proda lako je spustiti.
Cesto ćeš videti oglas uz nagalasak da cena nije fiksna.

Jesi ti ikada imao posla sa cigankama kada pokusaju da ti nešto prodaju za 1000 dinara a na kraju ti takav dav dan za 100 dinara.

Prerija
13. novembar 2015. u 13.56
Ja još nisam video da neko u oglasu da cenu za stan 10 puta veću od one na koje pristane da je prodaje ako je to trebalo da znaci ovaj primer sa cigankama koje prodaju na pijaci. Ali možda se to sad promenilo u Srbiji.
Taurus
13. novembar 2015. u 22.38
Ti mene opet zayebavas a ja ti ozbiljno pricam. Neću da te mislidam tj. obamnjujem kao Orisni, dajem ti informacije iz mog licnog iskustva.

Ciganku sam naveo samo kao primer da se nas narod ekstremnije cenka nego Kanadjani ali mene lično ne efekta bilo koje kretanje cena nekretnina u Srbiji. Ja sam stan kupio za svoje lične potrebe i verovatno ga nikada neću ni prodavati, možda će moji neslednici, ali to je druga prica.
pravda_i_istina
14. novembar 2015. u 12.42
u bgd-u treba 30+ godina da se povrati ulozeno, sto znači da se ne isplati, a voleo bih da vidim taj lux za 900 evrica - to je izuzetak

u usa idu distressed properties na šta investitor doda 10-20-30%, a proda i do 200%, ako već ne ostavi kao rental za pristojan cash flow, po mojoj slobodnoj proceni, tako da je usa u poredjenju sa bilo srb, bilo can eldorado!!!
Taurus
16. novembar 2015. u 21.27
u bgd-u treba 30+ godina da se povrati ulozeno, sto znači da se ne isplati

-------------------------------------------------

Strasno me interesuje kako si ovo izracunao.
Da se povrati ulozeno??? Kako to mislis?
To je neka opcija da kupis nekretninu na kredit ili racunas koliko treba vremena da se investicija udupla?

Jedini način da se utvrdi gde je bolje investirati je da se izracuna ROI. Sve ostalo je samo supljo nagadjanje.

Moj prijatelj je kupio stanove za gotovinu tako da sve sto je ulozio može odmah da povrati.

Ima mesta na planeti gde se može vise zaraditi na nekretninama ali nema svako mogućnost da investira svuda ili recimo u Srbiji ili u Americi.

U Srbiji recimo možeš da kupis stan za 50 hiljada i iznajmljujes ga za 200-300 evra mesecno. To je nekih 6% return. Toliko je i u Kanadi, priblizno.

Međutim tamo 200 evra možeš daleko bolje da iskoristis nego u Americi. Za 200E recimo možeš pogledati 20 utakmica i svaki put popiti po koje pivo, dok ćeš u Americi samo jednu ulaznicu platiti 200 dolara itd... rucak u restoranu je bar 5 puta jeftiniji nego u Americi ... sto Srbiji čini daleko boljim mestom za investiranje ukliko si u mogućnosti da tamo i živis i trosis te pare.
pravda_i_istina
08. jun 2016. u 19.31
50000, 200-300, 6%? 300 nema sanse, i 200 je pitanje; realno 4%, u usa bar 8%, ako ne i celih 10%

restorani, pivo, utakmice ne opredeljuju nečije mesto za zivot ili investiranje
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.