Diskusije : Berza

 Komentar
2014 prinos
Prerija
13. februar 2015. u 16.47
Vozdra svima,

2014-ta je imala pozitivnu zaradu od 11.3% na mom portfoliju index fondova. Šta je - tu je. :)

Pozz
orisni
(diskutant)
14. februar 2015. u 02.08
Pozdrav Prerija.

Indeks fondovi skoce koliko i market. Nema tu šta mnogo da se kaže ili da se odlucuje.

Možda je vaznije videti koliko je neko ustedeo; to je nešto sto ljudi mogu da odluce, koliko da potrose sada, a koliko da cuvaju za buducnost.

Ali ako neko već hoće da iznosi procente za porednje, neka iznese na CEO PORTFOLIO.
Prerija
14. februar 2015. u 18.05
Najvecu promenu sam video kada sam poceo da automatski investiram svake dve nedelje na market. Jednostavno te pare i ne vidis i nisu izazov da ih potrosis ako nisi samo samodisciplinovan i postane navika posle kratkog vremena.
orisni
(diskutant)
15. februar 2015. u 00.48
Razumem potpuno kako to ide. Stavis automatski da se pare skidaju sa plate i uplacuju na penzioni racun, šta tamo automatski da se kupuju fondovi, i nemas skoro ništa da gledaš osim možda jednom godisnje da se rebalansira. Vreme koje se trosi na investiranje je minimalno, a rezultati opet garantovano iznad proseka (nakon troskova)! Ne znam zašto bi vecina drugih tražila bilo kakav drugi način investiranja na duzi rok.

Jedino sam rekao za poredjenje, ako ovi trgovci sa CUU.V već hoće da iznose svoje rezultate, da bi trebalo da se iznosi prinos na CEO PORTFOLIO a ne samo na neki deo.
Prerija
15. februar 2015. u 08.47
druga stavr koju mislim koja je interesantna bar za mene posle godinu dana investiranje krzo indexe je cinjenica da ne postoji „perfektan portfolijo” ali da kroz indexe ti si relativno najblize optimalnom perfektnom portfolijo. Eto recimo u mom slučaju taj home country bias za Kanadu je u 2014 je bio da kažemo „los” potez jer je stavio tezinu home country indeksa na energetske stokove, a znamo kako su oni prošli u prosloj godini. Ali i pored izuzetno katastrofalne godine za resurse taj index je bio u minusu samo 1.7%. Ali zato ostala divesifakcija na Int i US index je uspela da anulira to bez problema. Čak i Bond index je odigrao ulogu onu koju treba.
stef
(zgubidan)
16. februar 2015. u 08.27
A koja je uloga bond indeksa ovde što si pomenuo?
Prerija
16. februar 2015. u 10.04
U kratkom roku uloga je da amortizuje volatilnost sektor kod overweight indexa kao sto je slučaj sa TSX sa resursima u 2014 godini. Ova 2014 godina sa TSX-om je dobar primer kako home country bias može loše da utice na performans celokupnog portfolija.

Na duzem roku je da postepeno smanjujes rizik (povecanjem procenta svog bond dela portfolija) kako se priblizavas periodu kada ćeš početi da izvlacis te pare sa portfolija za dnevne potrebe ako su ti one izvor jednog dela prihoda.
Taurus
16. februar 2015. u 16.11
Ako ti je Bond index dobar i sada i kasnije, zašto onda nebi sve pare stavio tu.
Znaš kako ono orisni prica, ako ti je ocekivana dobit ona i ova, pa onda minus troskovi i BENG ! To je to. Nema ništa bolje :)
Ali stvarno, koliko primecujem, u bonds verujes na duže vreme i tako ih ocenjujes kao deo portfolija, a rezultate berze kao trenutno stanje.
Prerija
16. februar 2015. u 17.49
Bonds uzimam da bi amortizovao volatilnost kod equities. Ja ne znam koji deo equities kako koje godine će da kiksne. 2014 je to bio TSX zbog resursa. Neke tamo 2006-7 je to bio S&P zbog mortgages. Tamo neke 1987 ili koje već mislim da su Azijski equities imali neki veci pad.

Ja nemam potrebe da stavim sve u Bonds jer imam još dosta (relativno) do penzije. Da sam stavio sve u Bonds u 2014 bih zaradio par procenata. A diversifikovani portfolijo koji sada imam sa 40% Bonds je zaradio 11.3% sto je znatno vise. Ja sam samo rekao da su Bonds odigrali ulogu koja im je i namenjena.

Ja sam najbolje razumeo Bonds kada je Orisni opisao da je razlog zašto ih imaš u portfoliju je da ti se portfolijo ne bi „vozio bez dobrih amortizera kao sa Vartburgom” .
Taurus
16. februar 2015. u 20.15
Razumem ja kako to radi, nego hoću da vidim koliko ti to razumes.

Tvoj portfolio nije zaradio 11 procenata zbog bonds nego zbog S&P indexa, bond su ublazili pad TSX-a ali su zato umanjili i zaradu na istoriski rast americke berze.

Ti si zadovoljan jer si imao pozitivan kraj godine, ali si ustvari puno izgubio zbog tih amortizera bez kojih bi tvoj portfolio na kraju godine imao 20% zarade.

To su trgovacke taktike kad ubeđuju kupce i porede stvari koje njima idu u prilog, zašto recimo nebi poredio svoj portfolio sa camcem na vodi, njima ne trebaju amortizeri, ili kakav avoincic

Prerija
16. februar 2015. u 22.30
Ali ti dajes ocenu gledajuci u retrovizor kako su marketi radili u 2014 i onda kažeš da nisi trebao tolko dobre amortizere da imaš. Evo šta mislis kako će 2015 godina biti?

Kakve će TSX, S&P i svetski marketi da imaju performanse da bi znao koliko da stavim u Bonds?
Taurus
17. februar 2015. u 15.28
Nisam ja pricao o prognozama, samo komentarisem tvoju izjavu da su bonds odigrali svoju ulogu ?!

Rupa na putu skoro da nije ni bilo, a ti stavio 40% na amortizere !!!
To je previse za amotrizere, to bi bilo dovoljno i za ceo prednji trap, mufne i cincilatore :)

Znaci ako je put cist, onda smanjuj amortizere, a povecaj prtljaznik :)
Prerija
17. februar 2015. u 17.55
kako nije bilo rupa? Litar nafte(ogroman uticaj na TSX) je u 2014 jeftinija od litra kisele!!!! :)
Taurus
17. februar 2015. u 20.42
Ne pratim te indexe, ali sam si rekao da je to bila rupa od -1.7%
Pa to je rupica ! To nebi ni taj Varburg osetio :)
Koliko se secam, taj Varburg nije trosio naftu nego - mesavinu od 4%

Ja da sam na tvom mestu ja bih prvo preomenio mehanicara (orisnog) a onda i auto (portfolio) umeasto Varburga vozaj se malo u Opelu ili VW ako ne u Mercedesu :)
orisni
(diskutant)
18. februar 2015. u 22.23
@Stef

> A koja je uloga bond indeksa ovde što si pomenuo?

Da li je to ozbiljno pitanje ili zezas? Kako se taj „bonds fund” poredi sa GIC ili gde si ti već drzao pare kojima nisi trgovao? Kako se zarada od 11% na CEO PORTFOLIO poredi sa tvojom zaradom?
Taurus
20. februar 2015. u 18.51
Ajde Stef, ne možemo vise da cekamo, vikend se blizi, orisnome treba zanimacije.

Na prvo pitanje, na bond funds, ne moras da odgovoris jer u drugom pitanju striktno zahteva da se poredjenje iznosi samo na CEO portfolio, a pravila se moraju postovati.
orisni
(diskutant)
20. februar 2015. u 23.21
Pitanje je za Stefa i sve druge koji znaju kako da racunaju prinos na portfolio. Ostali koji ne znaju nema potrebe da se javljaju.

U potpisu: CUU.V na dvanaJest
Taurus
21. februar 2015. u 15.12
To nije PRINOS ! To sto ovde iznosite to vam je samo trenutno stanje ili vrednost, na neki vama važan datum, može biti 31. decembar ili bilo koji drugi dan.
PRINOS na CEO PORTFOLIO se može izracunati tek kad sve prodate.
Ku*cis se da kao nešto znaš da izracunas, a nemas pojma šta uopste racunas.
Prinos !!!
Ocigledno strucnjak nije dovoljno strucan.
orisni
(diskutant)
21. februar 2015. u 20.47
Da ponovim: Pitanje je za Stefa i sve druge koji znaju kako da racunaju prinos na portfolio. Ostali koji ne znaju nema potrebe da se javljaju. :)
Taurus
22. februar 2015. u 18.58
Neko izgleda nije zaradio dovoljno kredita kod Stefa, pa ga on ignorise
Taurus
23. februar 2015. u 17.42
Ocigledno niko ne zna izracunati zaradu na nešto sto nije prodao.

Ipak ako poredimo fund performance sa mojim predlogom od novembra 2013, znaci nešto malo vise od godinu dana:

-CSU.TO danas zatvorio na 406 dolara.
Kad sam ga ja preporucio, bio je oko 200 dolara, izgleda kao da je u tom periodu narastao za 100 %
Koliko je to na godinu dana - bole me k.
Znam da je vise nego onih silnih 11% , nije trebalo nikakvih bonds ni amortizera, a pogotovo ne mehanicara
Prerija
23. februar 2015. u 18.18
pa da li si kupio CSU.TO pre godinu dana?
Taurus
23. februar 2015. u 19.46
Kupio u novembru 2013 i nisam prodao, tako da nema prinosa nego samo trenutno stanje

Izvini, nije ovaj gore komentar bio upucen tebi nego mehanicaru pametnjakovicu :)
stef
(zgubidan)
27. februar 2015. u 00.59
Ma pitanje je potpuno deplasirano. Kakve ima prinos sa novog zelanda, amerike I kanade. Drugo, čak I da si u indeksima skroz, kako vaša teorija ide, čovek od 50 godina ima 70% u bondovima a ovaj od 20 ima 30% u bondovima, I ko je tu sad pobedio prosek? Svako je izgubio u odnosu na neki prosek nekih kombinacija indeksa.
Orisni pita zbog providne izlizane ideje da bi ti rekao da je bolji indeks ako ti kupuješ pojedinačne akcije I zaradio si manje a ako mu prijaviš bolju zaradu
od indeksa onda počne propitivanje da li ćeš moći to I sledeće godine I za 30 godina I da je očekivana dobit manja i bla bla. Zato se ne upuštam. E,da i žašto ti misliš da si pametniji od vukova sa Wall Street-a. Ne znam dal sam neki argument zaboravio?
orisni
(diskutant)
01. mart 2015. u 02.36
stef > A koja je uloga bond indeksa ovde što si pomenuo?
orisni > Da li je to ozbiljno pitanje ili zezas?
stef > Ma pitanje je potpuno deplasirano.

Koje pitanje je deplasirano? Tvoje originalno pitanje zašto treba imati bond indeks u portfoliu? Ili moje „followup” pitanje da li je tvoje originalno pitanje deplasirano ili ne?

stef > I ko je tu sad pobedio prosek?

Obojica su, na CEO PORTFOLIO, pobedili prosek svih investitora koji imaju isti rizik na ceo portfolio. Gledajuci samo deo portfolija koji je na berzi, obojica su pobedili prosek svih ucesnika berze na taj deo!

stef > ako mu prijaviš bolju zaradu od indeksa onda počne propitivanje da li ćeš moći to I sledeće godine

Ma pre nego sto dodjemo do sledeće godine, da vidimo za prošle: i ti i ja smo na forumu preko 10 godina, i za sve ovo vreme ti si ostavio svoj godisnji prinos na ceo portfolio za ukupno 0 (slovima: nula!) godina. Za razliku od tebe, ja javno pratim taj NII portfolio preko 8 godina i njegov godisnji prinos je sličan kao i moj licni.

stef > Zato se ne upuštam.

@Prerija, eto vidis kako ovde ide diskusija i koji je (ne)kvalitet već godinama, zapravo vise od decenije. Sto je najgore/najbolje, Stef je jedan od najkorisnijih diskutanata: on barem kaže da je za sve početnike i za veliku većinu svih ljudi bolje da ulazu u indeksne fondove nego da se igraju sa pojedinacnim akcijama. To sto on lično želi da bude bolji od proseka je njegov izbor. On barem razume u šta se upusta i koliko su mu male sanse.

stef > žašto ti misliš da si pametniji od vukova sa Wall Street-a.

Zato sto si citao Komandanta Marka i Vukove sa Ontarija. :)

Zato sto si natprosecan sahista!

Zato sto ... hajde neću da ulazim u privatne stvari koje si pominjao na forumu.

Ne razumem samo zašto si pitao Preriju koja je uloga bond indeksa u njegovom portfoliju. Je li to ozbiljno pitanje ili retoricko pitanje ili deplasirano pitanje?
stef
(zgubidan)
01. mart 2015. u 08.23
Pitao sam zato što mi se čini da on ima 30 godina do penzije I mislim da da su nepotrebni u ovom trenutku. Razumem ako je neko na 10 može a max 15 godina pred penziju pa hoće da smanji rizik pada kao 2008. godine. A na početku gde je on, više ima smisla ono tvoje: neka padne berza sad dok akumuliramo a ne kasnije pred kraj. A bondove ostavi za tad.

Prerija
01. mart 2015. u 13.53
Penzijski portfolijo je 60%/40%, equities/bonds, sa vremenskim horizontom od 20 godina do penzije ako racunam da se penzionishem u 65-oj god zivota.

Možda je do nesporazuma doshlo zato što bilo govora i o mom Edukativniom portfoliju (RESP) koji je u trenutnom odnosu 39%/61%, equities/bonds, koji ima vremenski horizont početka povlachenja za prvo dete od 8 godina.
Taurus
01. mart 2015. u 16.15
Stef:
I ko je tu sad pobedio prosek?
Svako je izgubio u odnosu na neki prosek nekih kombinacija indeksa.

Tačno.
Izgubili su OBOJICA , ali jedan vise a jedan manje.
Sa Bond indexom ti ne popravljas prosek portfolija nego ga kvaris. U slučaju pada berze tvoj portfolio pada manje zbog bonds, ali će ipak pasti. Interesantno, ali sa njima uvek gubis, ali eto imaju neki efekat u slučaju pada berze.

Ali ako neko veruje da će berza pasti, i nikada se vise neće vratiti, onda nebi ni trebao investirati u bilo šta ako to ima veze sa berzom.

rešenje je - naptaviti svoj portfolio od 20-30 kompanija, rasporediti ih po raznim sektorima i na svaku akciju postaviti STOP LOSS .
Kako akcije rastu- tako povecavas i taj limit za stop losss i sacuvas profit. Vrlo jednostavno.
U danasnje vreme, pored svih kompjutera i tehnike, najveca je glupost dati nekome drugom da ti investira pare u indekse, naplati ti uslugu i prica kako nema ništa bolje.

Bonds ili bond index nisu namenjeni da budu nekakvi amortizeri, i zato kvare prosek na portfoliju. Losi saveti mehanicara.

Bonds su namenjeni za konzervativno investiranje tj. ocuvanje kapitala. Zarada na njima toliko mala da tek pokrije troskove održavanja i inflacije, i to je upravo cilj bogatih ljud, a takvih ovde na ovim diskusijama nema.

orisni
(diskutant)
02. mart 2015. u 07.44
@Stef „Pitao sam zato što mi se čini da on ima 30 godina do penzije I mislim da da su nepotrebni u ovom trenutku.”

Okej, znaci bilo je iskreno pitanje. To je sve sto sam bio hteo da proverim. Prerija je odgovorio da mu pare nisu investirane samo za penziju nego za skolovanje dece. On sam može da odluci najbolje koliko rizika želi da preuzme. Ali skoro niko nema razloga da bude 100% u akcijama nego može imati barem 10% u obveznicama, ako ništa drugo da bi naucio kako obveznice rade.

Ako nije tajna, kako si ti podelio svoj portfolio: koliko je u akcijama, koliko u obveznicama, a koliko u drugim „asset classes” koje imaš? Naravno kad pitam „koliko” mislim na procenat a ne na apsolutan iznos. Koji ti je plan za menjanje tih procenata? Je li neki „market timing” da kupujes vise akcija kad mislis da će rasti i da prodajes kad mislis da će padati? Ili imaš neke odredjene procente koje ćeš da menjas u buducnosti?
Taurus
02. mart 2015. u 10.40
Mehanicar:
Ali skoro niko nema razloga da bude 100% u akcijama nego može imati barem 10% u obveznicama ... bla,bla,bla ...
----------------------------------

Pazi Prerija, majstor ti izbacio amortizere, ostali su još samo cincilatori od 10%

A šta je to CINCILATOR?

Cincilator je rotaciona gebalanga koja sluzi za ulivanje ulja u defufnu.
stef
(zgubidan)
02. mart 2015. u 15.00
zbog raznih okolnosti ovako su mi podeljene investicije, ne zbog mog uverenja. kao sto svi znamo, ljudi u zivotu prave kompromise i nije uvek sve podređeno profitu:

15% bonds (to je sve RESP, 100% RESP je u bonds)
20% stocks (uglavnom individualne, mada ima i poneki fond.)
50% RE (kad se nakupilo para od AAPL malo se vadilo sa berze)
15% Index funds (firmina penzija)

eto, koju sam ocenu dobio? jel sam polozio?

a pitao si za profit, pa da ti reknem:

bonds: 4%
Stocks 29%
RE 6.9% ( ako je verovati ovim izvestajima ovde)
index funds 17% ( to su 3 neka fonda, mislim large cap USA/ large cap Canada i emerging markets, podeljena na 40,40,30% )

i ako sam dobro sad ovo sracunao dodje mu na 12.4% total..
pazi bogati, ( in line with the index.. ne znam koji)

mada, sad mi pade napamet, nisam uracunao forex a ni GIC ..a ni cash account..
znaci sve opet mora da ceka neki dan kad me ne bude mrzelo.

orisni
(diskutant)
02. mart 2015. u 22.29
> nije uvek sve podređeno profitu

Kako nije podređeno kad živis u trulom kapitalizmu? Ne bi valjda nekad igrao fudbal za FK Radnicki? Mislio sam da igras samo za FK Kapitalisticki ili FK Seljacki ili FK Posteno Inteligencijski.

> 15% bonds (to je sve RESP, 100% RESP je u bonds)

Znam da to nije tvoj izbor, pa neću da pitam ništa vise.

> 20% stocks (uglavnom individualne, mada ima i poneki fond.)

Pretpostavljam da su individualne akcije zaradile daleko vise nego fondovi. ;)

> 50% RE (kad se nakupilo para od AAPL malo se vadilo sa berze)

Da li u taj RE racunas neke investicione nekretnine koje si kupio i sad izdajes? Ili si uzeo neki REIT fond? Ili tu racunas svoju nekretninu u kojoj živis? Što se tiče AAPL, neću da pitam za opcije. ;)

> 15% Index funds (firmina penzija)

Kako je to islo u odnosu na one akcije i fondove koje ti biras?

> eto, koju sam ocenu dobio? jel sam polozio?

Ako/posto si ovu podelu napravio po nekom planu koji odgovara tvojoj psihologiji, nema tu ništa posebno loše. Jedino ti je na pojedinacnima akcijama rizik veci za istu ocekivanu dobit, ali dobro, ako ti volis rizik, preuzmi rizik.

> to su 3 neka fonda, mislim large cap USA/ large cap Canada i emerging markets, podeljena na 40,40,30%

Vidim 40+40+30=110>100 ulazis na „leverage”. ;) Salim se, shvatam da si neku brojku pogresno ukucao.

> znaci sve opet mora da ceka neki dan kad me ne bude mrzelo.

Taj isti dan ću i ja da sracunam svoj licni prinos... kad me ne bude mrzelo. Imamo partner i ja preko 50 transakcija godisnje, te me mrzi da sve to unosim u Eksel da bih gurao kroz XIRR.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.