Diskusije : Berza

 Komentar
Hou. to
Taurus
03. novembar 2014. u 17.41
HOU.TO

http://finance.yahoo.com/q?s=HOU.TO&ql=1

Kakav dan ! U Petak sam kupio na TFSA 500 akcija od UGAZ koji je danas imao rast od 12 %.
Za profit sam kupio još 4500 CUU.V akcija, neka se nadje ...

Ali danas sam kupio i 1000 akcija HOU.TO
Nisam mogao da odolim, znam da će uzeti dugo vremena da ih prodam ali eto, hoću da objavim šta sam uradio pa ćemo pratiti.

Prerija, šta mislis, dali sam pogresio?
Dali će nafta ostati zauvek ispod 80 dolara ili ima sansu da nekada dodje do 100 dolara?

Na grubo racunajuci, da nisi prodao HOD, od tada pa do danas bi zaradio 25%
malimx6
(KOCOBO)
03. novembar 2014. u 18.55
ja još držim svojih 400 akcija HOU, a radicu avg down kad vidim da je nafta još vise oversold.
što se gasa tiče, niko nije znao da će tako naglo skociti. Ja sam gas pratio I nije mi izgledao da je dotakao dno ali je dosta nas prevario.
sad trebam cekati da malo opadne ako se to uopste I desi, jer stalno mijenjaju modele vremenske prognoze.
Taurus
03. novembar 2014. u 20.08
Ja sam na trading racunu bio u minusu sa gasom prošle nedelje, imao sam prosek 13.50 na UGAZ i tek sam danas sam izasao na zeleno.
Bio sam prodao 2 hiljade po 13.80 ali na samom zatvaranju na Time & Sales mi pokaze da je neko kupio 860 hiljada akcija i to daleko preko cene.
Tada je cena bila oko 13.75 a ovi su platili 13.82 .
Evo sad sam izracunao koliko je to u dolarima.
To je covece 12 miliona dolara !!! Jedna transakcija !
Čim sam to primetio odmah sam ponovo kupio 2 hiljade po 13.75
Ja sam bio ubeđen da će cena sutra pasti pa sam zbog toga malo prodao ali bez obzira gde će cena sutra ići, do nove godine će sigurno biti daleko vise nego danas. Tako ja mislim, videcemo dali je ovo danas bio signal za dalji rast ili ne.
Znaš, sve zavisi na koji period se kupuje. Ko hoće da proda pre četvrtka može biti sasvim drugacija taktika od onoga sto hoće da drzi par nedelja ili do nove godine.
Prerija
03. novembar 2014. u 21.23
Taurus „ Prerija, šta mislis, dali sam pogresio?
Dali će nafta ostati zauvek ispod 80 dolara ili ima sansu da nekada dodje do 100 dolara?”

Ne znam. ne vodim tvoje knjige da bih znao kad si šta kupio a kada šta prodao. Znam samo da si rekao pre nekoliko meseci da ako Nafta se ikada spusti na $95 WTI treba ulaziti sve klizeci. Evo danas je zavrsila na $78 i kusur kada sam zadnji put pogledao, sto znaci ako si usao sa $95 onda si prema danasnjoj ceni na zatvaranju pogresio. Jer da si cekao još mesec dana mogao bi da imaš daleko vise HOU akcija. ali to je gledanje u retrovizor. Sad da li si pogresio sa danasnjom kupovinom to ćemo tek saznati u zavisnosti kada nameravas da prodas. Ako ti kažeš na to da možeš da cekas do smrti da dodje do $100 onda nikada nisi pogresio. Preneses akcije unucima pa onda neka oni cekaju tu neku zacrtanu cenu za prodaju.

Vidis ono što se meni svidja kod indeksa je da oni non-top rade, okrecu pare, eto nafta je pala i sigurno je afektiralo i indekse ali eto akcije lekova za Ebolu su stravicno porasli, tako da je to eto i povuklo market na ALT high To je ono što se meni svida kod indeksa sto nemoram da razbijam glavu šta će ići gore a šta će ići dole.

Što se nafte tiče ko će ga znati šta se desava. Da li ti stvarno verujes da znaš šta se desava? Ko pomera market, ko pomera valute, ko kome smesta, ko proizvodi vise nego dozvoljene kvote u OPEC-u, ko skladisti i sklanja sa marketa, ko prodaje ispod spot cene? Gde dobijas te informacije? Mislim i mene zanima ta glazura na torti iz sveta nafte i geopolitike ali brate kako ne shvatas da smo svi mi ovde toliko nebitni u toj prici da niko (od ovih sto znaju) nema potrebe da nas obavestava šta se stvarno desava.
Taurus
03. novembar 2014. u 21.46
Nemoj tako, ja NIKADA nisam rekao da treba sve pare staviti u jednu akciju, pa ni u naftu. To si povukao od orisnog, ja sam rekao da ću razmisliti da udjem u naftu ako padne ispod 90 dolara. Nikada nisam rekao da ću da ulozim sav svoj novac u naftu, nemoj molim te sa takvim stvarima.
Ja sam rekao da se pare mogu napraviti na nafti ako se udje i na 90 dolara, pa i na 95, ali da to ide sporo i da zbog toga nisam zainteresovan.
I ovo danas sto sam kupio je samo nešto malo preko 3 hiljade dolara.

>Da li ti stvarno verujes da znaš šta se desava? Ko pomera market, ko pomera valute...<

Prerija, mene to u ovoj situaciji oko nafte uopste ne interesuje. Ja to gledam samo tehnicki. Cena je uvek isla i gore i dole, doduse vise na gore nego na dole, ali sva tehnika je u tome kada uci i kada izaci a ne ko određuje cenu nafte i kako, to meni nije bitno.
Ja se zamo zakacim uz njih !
Prerija
04. novembar 2014. u 08.51

„Cena je uvek isla i gore i dole, doduse vise na gore nego na dole, ali sva tehnika je u tome kada uci i kada izaci a ne ko određuje cenu nafte i kako, to meni nije bitno.
Ja se zamo zakacim uz njih !”
Ništa te ja ne razumem. Za koga se zakacis? Pa već godinu dana ovde na forumu pokusavam da skontam koja je to tehnika u pitanju „kada treba uci i kada treba izaci”? Da li možeš ti u jednom paragrafu da mi objasnis tu tehniku? Zašto ne odgovoris na moju konstataciju da ta „tehnika” o kojoj ti pricas nije upalila jer da si danas kupio sve one akcije HOU imao bih znatno vise akcija.

Jeste nafta je isla gore i dole ali evo jedno pitanje: Da si kupio naftu u Julu 2008 po $147 da li je ta cena dostigla isti nivo sada posle 6 godina? NIJE. Znaci to „nafta ide gore i dole” je totalno irelevantno. Šta ako nafta ne vrati se u sledećih 6 godina na nivo od ovog zadnjeg high koji je imala pre 2 meseca, ne znam koliko tačno $112 WTI. Znaci ovi koji su kupili sad na početku ove korekcije mogu da oproste sa tim parama u sledećih 6 godina.

„Nemoj tako, ja NIKADA nisam rekao da treba sve pare staviti u jednu akciju, pa ni u naftu”
Nisam mislio da si rekao da treba SVE pare da ulozis u naftu već rekao „sve klizeci” da je trejd sigurica 100% za pravljenje para, kao u fudbalu ako ides „klizeci” sigurno uzimas lopu ili fauliras igrača znaci 100% zaustavljas igru.
Taurus
04. novembar 2014. u 09.48
Ne mogu da verujem da me pitas takve stvari ali dobro.

Ja koristim ono najosnovnije pravilo, kupis jeftino a prodas skupo.
Ja nikada neću uspeti (možda sucajno) kupiti po najnizoj, a prodati po najvisoj ceni, ali to i ne treba juriti, to niko ne može znati.
Ti možeš i da shortujes i tako ides u oba pravca ali meni je uvek sigurnije ići na long, tj. na gore, kao sto je sada slučaj.

Ako se cena kretala u zadnjih 10 godina od 50 dolara do 150 onda normalno da ne treba ulaziti na long kad je na 150 ili ulaziti na short ako je 50 dolara.

Evo ja sam usao long na nešto ispod 80 dolara i kad se cena vrati na 88 ja ću imati 20% zarade na HOU. Znaci ja ne moram da cekam da se nafta vrati na 100 ili 150 dolara da bi zaradio neke pare.
Ako nafta dodje na 100 dolara ja ću na HOU zaraditi 50%.

Dali ti imaš opciju da zaradis 50% na indexu?
Za samo malo truda imaš daleko vece rezultate, a isto kao i ti ništa ne moram da radim svaki dan, mogu slobodno jednom nedeljno da proverim cenu i to je sve.

Nisam znao šta znaci ono „sve klizeci” u finansijama iako igram fudbal :)
Prerija
04. novembar 2014. u 11.08
„Evo ja sam usao long na nešto ispod 80 dolara i kad se cena vrati na 88 ja ću imati 20% zarade na HOU.”

Dobro ajde ne kažem da ne možeš da zaradis tih 20%.Samo kažem da su neki usli na daleko vecoj ceni $94, $95. Oni će se malo duže nacekati.

Gd bre igras fudbal sa Kanadjanima. Oni se nesvesno krljaju jer misle da to treba igrati kao hokey. Udaraju body check, kramponima u butinu a nigde stitnika. Meni je bilo dovoljno pola sezone, posle sam presao na Yogu i Thai Chi :)
Taurus
04. novembar 2014. u 12.37
Dobro ajde ne kažem da ne možeš da zaradis tih 20%.Samo kažem da su neki usli na daleko vecoj ceni $94, $95. Oni će se malo duže nacekati.
------------------------------------------------------

Da to je najteze, da ne radis ništa, cekanje ubija, ali tako je .

U Hamiltonu ima vise srpskih timova po raznim ligama, tako da ne moras igrati sa Kanadjanima. Ja igram u dve lige, mislim sad je zavrseno napolju ali opet igram indoor dva puta nedeljno.
malimx6
(KOCOBO)
04. novembar 2014. u 16.22
Market is all about timin'...and time-in
Taurus
04. novembar 2014. u 16.48
Covece jesi video ovo danas. UGAZ napravio 9% , prodao sam skoro sve, ostavio samo hiljadu shares za svaki slučaj. NA TFSA sam kupio DGAZ.

Razlog za ovo su opet one velike transakcije. Prva je bila u 3:38 od 1,1 milion akcija a druga malo posle toga nešto preko 600 hiljada. Teško je reci ko je šta radio ali postu su obe transakcije izvrsene daleko ispod trenutne cene pretpostavljam da su prodavali.

Ono sto me nervira je to da se transakcija pojavila na Time&Sales ali nema je na chartu ! Isto tako juče. To se na TSX nikada nije desilo. Mamu im yebem u Americi sve može, i to je sad stavrno preterano. Zašto neko može da napravi transakciju od 20 miliona dolara i da se to ne vidi ? Jednog dana će to sve da pukne i da se raspadne. Sve će unistiti.
malimx6
(KOCOBO)
04. novembar 2014. u 17.08
nemam real time tako da ne mogu da vidim ni taj time&sales.

da mogu da bar ponekad provedem vremena za komp dok je berza otvorena...mislim ono da pratim non stop a ne samo kad imam vremena...onda bi uzeo real time
Taurus
04. novembar 2014. u 17.11
Prerija, da te pitam nešto.

Secam se da si jednom nešto rekao u vezi Rig Counts za Oil & Gas.
Nešto si rekao da broj ne znači da je bas sve tačno ... nisam siguran, a interesuje me.
Taurus
04. novembar 2014. u 17.16
Malime,
Uzmi jedan mesec da vidis kako to izgleda. To kosta 20 dolara mesecno, ali ako napravis 10 transakcija onda je besplatan. Evo meni je ukljucen i sada i pratim after hours trading. DGAZ je trnutno 5 centi iznad cene po kojoj je zatvorio, tj. po kojoj sam ga ja kupio.
Prerija
04. novembar 2014. u 17.17
ne znam tačno o cemu smo pricali, bilo je jako davno. ja sam na environmental side ali pitaj šta konkretno pa možemo nekog da pitamo ili da izguglamo.
Taurus
04. novembar 2014. u 17.53
Pa oni objavljuju svakog petka rig counts za oil & gas, tu može da se vidi kakve su promene za nedelju dana i u odnosu na prošlu godinu.
Ako se broj rigs povecao to bi trebalo da znači da se i proizvodnja povecava i bilo bi mi lakse da predvidim kretanje cena gasa.
Ti si rekao nešto da veci broj rigs ne znaci veću proizvodnju. To je sasvim moguće, i ti si to objasnio ali sam zaboravio.

Evo kako izgleda taj izvestaj od prošle nedelje:

October 31, 2014 - Rig Count:
***************************************
BHI Rig Count: U.S. +2 to 1929 rigs

U.S. Rig Count is up 2 rigs from last week to 1929, with oil rigs down 13 to 1582, gas rigs up 14 to 346, and miscellaneous rigs up 1 to 1.

U.S. Rig Count is up 187 rigs from last year at 1742, with oil rigs up 206, gas rigs down 14, and miscellaneous rigs down 5.

The U.S. Offshore rig count is 53, down 2 rigs from last week, and down 6 rigs year over year.

BHI Rig Count: Canada +3 to 429 rigs

Canadian Rig Count is up 3 rigs from last week to 429, with oil rigs up 5 to 237, and gas rigs down 2 to 192.

Canadian Rig Count is up 35 rigs from last year at 394, with oil rigs up 4, and gas rigs up 31.
Prerija
04. novembar 2014. u 19.17
Ne mogu da se setim konverzacije. Ali u svakom slučaju gledanjem broja rigs ne može da se predvidi kakva će proizvodnja da bude. To je long shot. Broj rigs može samo da ti da indikaciju kolika je aktivnost u nekom bazenu. Ono sto je najvaznije je flow rate, a tu informaciju možeš da imaš tek posle zavrsene busotine. I čak i onda posle početka proizvodnje flow rate se konstantno menja.

Za gas sam manje upoznat ali za naftu to je i dalje „flying blind” što se tiče seizmickih ispitivanja. Normalno da je tehnologija je napredovala ali i dalje je sasvim redovna pojava da se izbusi „dry hole”. To je normalno figurativno 'dry hole„ jer kad busis uvek ćeš nešto izbusiti (naftu/gas/vodu) ali pitanje je da li je finansijski eksplativo da se pumpa. Drugo kod gasa je problem i sistem transporta jer u dosta slučajeva nije eksplativo da se ona izgradi tako da se gas sagoreva na licu mesta. To je kada vidis na slikama busotine pa imaju stack gde na samom vrhu vidis plamen. To je taj ekstra gas koji mora da se sagori (flaring).

Treci problem je sto informacije za flow rate su poslovna tajna. Mislim ti ćeš uvek moći da saznaš neke informacije ali sa zakasnjenjem kada EIA njih objavi. A to je već kasno za bilo kakvo koriscenje za berzu.

Cetvrti problem je sto ti samo gledaš mogući future supply ali treba gledati i depletion rate da bi stekao pravu sliku. A to je tek misterija jer podaci se ne iznose bas tako precizno i dobrovoljno jer to je asset svim tim oil & gas kompanijama. Čak i onos što se prezentuje investitorima na trade shows to treba uzeti sa velikom dozom rezerve.
malimx6
(KOCOBO)
04. novembar 2014. u 20.10
napokon nešto korisno procitah od prerije
Prerija
04. novembar 2014. u 20.50
šta da radim kad berza nije moj fah pa ne mogu mnogo da se eksponiram :)

tu mogu malo nešto da napisem za environmental, soil, nešto i za tight oil shale i to je to.

Taurus
04. novembar 2014. u 22.36
Hvala ti.
Još ću jednom da procitam, u svakom slučaju dobra je informacija.
Od sada vise neću poklanjati paznju na rig counts !
malimx6
(KOCOBO)
05. novembar 2014. u 12.26
zašto nećeš obracati paznju na rig counts? to je dobro znati jer ako posle 3 mjesec rig count spadne za 100 onda je sigurno da će cijena otici gore (jer kontrolisu 'supply'). Ali ako taj rig count se promjeni za 5 ili 10 u roku od par mjeseci to onda neće igrati ulogu. Rigs imaju razlicite outputs tako da ne pumpaju svi isto nafte, zato je teško pomoću tih malih brojeva skontati da li je supply veci ili manji.
Prerija
05. novembar 2014. u 18.35
„3 mjesec rig count spadne za 100 onda je sigurno da će cijena otici gore (jer kontrolisu 'supply').”
Kompanije prave profit samo ako eksplatisu, procesuju i prodaju naftu/gas/bilo šta. Ako ne rade ništa onda gube svoj market share istog momenta.

Evo jedan razlog, a ima jako puno drugih, gde ne treba gledati rig count za investiranje na berzi. Postoji neka optimalna racunica koliko busotina/pumpi instalirati na odredjenoj povrsini zemlje da bi se postigla maksimalna efikasnost (troskovi busenja, proizvodnje versus flow rate). E sad kompanije su u zadnjih par godina pocele da koriste takozvanu „novu tehnologiju” što se zove downspacing. To je instaliranje vise pumpi na manjoj povrsini zemljista. Međutim to je manje vise „gimmick” jer u praksi nije efikasno na duzi rok. To je kao kada bi ti kupio onaj veliki Slurpy u 7-Eleven i umesto jedne slamke dobio dve slamke. Šta bi se desilo? Popio bi Slurpy za daleko krace vreme. Tako isto ovde kod eksplatacije povecava se flow rate iz istog rezervoara, sa ekstra dodatnim troskovima busenja. To nije neka nova prozivodnja već „kradja” proizvodnje iz jednog istog rezervoara.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.