Diskusije : Berza

 Komentar
Zašto je teško pobediti indeks?
orisni
(diskutant)
15. oktobar 2014. u 02.14
„Stock picking” je ideja da biranjem samo nekih („dobrih” ili „sigurnih”) akcija iz indeksa može (lako) da se pobedi indeks. Evo da probam da objasnim na hipotetickom primeru zašto je teško pobediti indeks kroz „stock picking”.

Zamislite berzu koja ima 10 firmi i sve njihove akcije kostaju $10 na početku godine. (Princip je isti i za veci broj firmi i za razlicite cene, ali je racun malo tezi, pa vecina forumasa ne bi mogla da prati.) Pretpostavimo da indeks berze skoci +10% za godinu dana. To znači da su akcije u proseku skocile +10%, ali biće onih koje su skocile znatno vise i onih koje su skocile znatno manje. Obično jako mali broj akcija gura indeks navise ogromnim skokom (to su akcije o kojima čitate u vestima). Takođe neki broj akcija dosta padne (to su npr. CUU.V ili GTAT o kojima čitate u tuznim vestima).

Za nas primer uzmimo da je jedna akcija pala -90% (kao CUU.V), da su osam akcija skocile po +5% (sa $10 na $10,50)... i koliko je onda skocila deseta akcija da bi prosek bio +10%? Ako to ne mozete da sracunate, biće verovatno teško da se prati ostatak teksta. Ta deseta akcija je skocila +150% (sa $10 na $25). Sada akcije na kraju godine vrede $1+8*$10,50+$25=$110, sto je skok od 10% u odnosu na 10*$10=$100 koliko su vredele na početku godine. Naravno na pravoj berzi ne skoci samo jedna akcija preko indeksa nego skoci apsolutno veci broj, ali u relativnom odnosu na broj akcija, taj broj je prilično mali. (Takođe za pravi indeks treba uzeti u obzir „market cap” jer nije svejedno ako velika ili mala kompanija skoci ili padne, ali ovde smo radi jednostavnijeg primera uzeli da sve kompanije vrede isto na početku godine.)

Ako ste bili kupili svih 10 akcija (u istom odnosu!) i drzali godinu dana, onda imate dobitak od tih +10%. To je daleko manje od +150%, ali daleko vise od -90%, i nešto više od +5%. Ta razlika od +10% i +5% na godinu dana možda ne izgleda veliko, ali kad se to „compound”-uje na par decenija, ogromna je razlika i od jednog procenta a kamoli od pet procenata godisnje!

Koje su bile vase sanse da imate +150%? Te sanse su bile 1:10 (jer su sve akcije na početku godine izgledale podjednako dobro u odnosu na svoju cenu i nije moglo da se predvidi koja će da skoci znatno vise, kao sto za CUU.V niste predvideli da će pasti sa $2 na $0,17 inače bi cekali da padne na $0,17 i kupili CUU.V onda). Koje su bile sanse da imate -90%? Te sanse su takođe bile 1:10. Ostalih 8:10 sanse su bile da dobijete +5%, sto nije loše, ali je gore nego indeks. Dakle da sumiramo kako izgleda ako birate jednu akciju:

sansa 1:10 prinos +150% (znatno veci od indeksa)
indeks +10%
sansa 8:10 prinos +5% (manji od indeksa)
sansa 1:10 prinos -90% (znatno manji od indeksa)

Da li se vredi kockati sa sansom 1:10 (iliti 10%) da budete (znatno) bolji od indeksa, ako su znatno vece sanse 9:10 (iliti 90%) da budete losiji i nekad čak znatno losiji (sanse 1:10 u nasem primeru)?

Ali dobro sad vi mozete reći da ne treba uzimati samo jednu akciju nego vise, pa recimo da uzmete dve. Ako birate dve od ovih 10 akcija, koje bi iznose mogli da imate i sa kojim sansama? Postoji 45 nacina da se odaberu dve od 10 akcija. Ako ne verujete meni, otkucajte na google.com „10 choose 2” bez znakova navoda. U 8:45 slučajeva vi biste imali tu super akciju i jednu pozitivnu, sto je prinos +77,5%. Takođe u 8:45 slučajeva vi biste imali tu negativnu akciju i jednu od +5%, sto je prinos -42,5%. U 1:45 slučajeva imate i super pozitivnu i tu negativnu akciju, sto je prinos +30%. U ostalih 28:45 slučajeva imate dve akcije od +5%, sto je prinos +5%. Dakle da sumiramo ako birate dve akcije:

sansa 8:45 prinos +77,5% (znatno veci od indeksa)
sansa 1:45 prinos +30% (veci od indeksa)
indeks +10%
sansa 28:45 prinos +5% (manji od indeksa)
sansa 8:45 prinos -42,5% (znatno manji od indeksa)

Da li se vredi kockati sa sansom 9:45 (iliti 20%) da budete (znatno) bolji od indeksa, ako su znatno vece sanse 36:45 (iliti 80%) da budete (znatno) losiji?

Tako može da se nastavi racun i ako birate 3, 4, 5... 9 akcija. Ali najjednostavniji racun je ako uzmete svih 10 akcija:

sansa 1:1 prinos +10%

Zašto ne biste sigurno i garantovano imali onoliko koliko indeks daje? :)

Ovo je sve racun pre troskova trgovine. Oni koji rade „stock picking” obično trguju cesce nego oni koji uzmu ceo indeks, pa tako imaju još i vece troskove trgovine, te još manju zaradu. Nemojte uzimati pojedinacne akcije i nemote trgovati često nego investirajte kroz pasivne indeks fondove na duzi rok da ostvarite svoje finansijske ciljeve.

E sad bi neko mogao da ostavi drugi post da objasni zašto „market timing” ne radi.
Prerija
15. oktobar 2014. u 13.42
Koristan post.

Po meni jedan od razloga zašto market tajming ne radi je zato što nema pravoremenih i tačnih informacija za male investitore kao sto smo mi koji se skupljamo na ovom forumu. Ako neko nešto procita o nekoj akciji u novinama ili cuje na televiziji to se već desilo znaci već je kasno da se reaguje. Mi imamo samo lažno verovanje da imamo tacnu i pravovremenu informaciju.
Prerija
15. oktobar 2014. u 18.11
Interesantan je podatak da u stvari jako mali broj akcija u stvari gura berzu gore/dole. To je kao da trazis iglu u plastu sena.

Interesantan je i podatak da investiranje u samo blue chip kompanije nije najjpravilnije. Polaroid,Kodak,PanAm su nekada bile blue chip. Zar skoro nisu i GM akcijasi bili pusteni niz vodu kada je doslo do restructuring.
orisni
(diskutant)
16. oktobar 2014. u 05.45
> investiranje u samo blue chip kompanije nije najjpravilnije

Ako investiras u samo jednu akciju ili mali broj njih, to svakako nije dobro, jer nema diversifikacije. Ali ako investiras u veci broj akcija, npr. kroz indeks nekog dela berze, onda „blue chip” (tj. velike, poznate, „sigurne”) kompanije mogu da budu „pravilne” u smislu da imaš manji rizik, ali samim tim i manju ocekivanu dobit. No, ako uporedis investiranje u indeks velikih kompanija (large-cap) i u indeks malih kompanija (small-cap), onda male kompanije imaju veću ocekivanu dobit, ali i veci rizik.
choky27
(Inzenjer)
16. novembar 2014. u 16.03
Orisni,

Moram da ti odgovorim posle toliko dugo vremena, jer pokazujes osnovno nepoznavanje funkcionisanja berze u svom postu. Sve ovo sto si napisao bi bilo tačno kada bi vazili isti uslovi za male kao i velike ulagace (penzione fondove, mutual fondove i ostale), a to nije tačno. Naime, ja kao mali igrac mogu lako da kupim i prodam svojih par stotina akcija u bilo koje doba, a velikom igracu su potrebne najcesce nedelje/meseci da kupi svoju poziciju u akciji zeljene firma, pa onda isto toliko i da je proda.
Pored toga, veliki igrači najcesce prate jedni druge, pa je lako otkriti šta oni kupuju i pratiti ih, a čim vidis prodaju na neuobicajeno vecem obimu akcija od prosecnog, ja kao mali investitor to mogu lako da prodam, a oni ne.
Drugi primer - kupio sam Alibabu za $92 22-gog oktobra, i za tri nedelje sam u plusu za nekih 25%, a sve ovo pre nego sto je BABA usao u SP500, ili u QQQ. Sa obzirom na njihovu velicinu, pitanje je trenutka kada će uci u te indekse, i šta mislis da će se onda dogoditi sa cenom kada svi indeksni fondovi pocinju da ih kupuju jer moraju da rebalansiraju portfolio?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.