Diskusije : Berza

 Komentar
Pojedinacne akcije
orisni
(diskutant)
09. oktobar 2014. u 22.14
GTAT akcija je nedavno pala u jednom danu sa oko $10 na oko $1. To je još jedna tuzna prica o ljudima koji su izgubili masu para jer su imali portfolio koncentrisan u jednoj akciji:

http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=148446

http://forum.thecontrarianinvestor.com/index.php?th reads/gt-advanced-technologies-inc-gtat.69/page-501#post-25008

Evo nekih komentara:

„I have just lost all of my retirement and all of my son's savings. My son has special needs and I have failed him in the biggest way, sorry for posting this but I am totally devastated!!”

„I am dead meat. All my money is in GTAT and on my stocks I was doing margin. Since I owe way more than what's in there, I don't know what will happen to margin. Some people were smart, I believed so much in GTAT potential and lost all my savings including my 401K, IRA. At this point, I don't know what to do. I told my wife about this and she was upset and angry at my stupid move. But she still loves me.”

„Ouch. I lost a lot of money. Probably the equivalent of me saving diligently for the next 12-15 years. Well, only myself to blame.”

„I'm not coping well at all. I'm watching 25 years of savings going down the drain. I was stupid enough to have my entire retirement fund invested in this.”

„Its so painful...huge losses..all my savings are gone..It was purely management's irresponsibility that made all of us loose money here..I have two little kids and when I see thier face this morning, I can't stop crying...very pathetic...”

„I love you all. God bless and no one do anything irrational. It is just money.”
orisni
(diskutant)
09. oktobar 2014. u 22.28
Za pojedinacne akcije je lako pokazati da su rizicnije nego indeksni fondovi. Ali da li bi moglo da se možda pokaze i da je investiranje kroz indeksne fondove pogresno?

http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=147040

„The basic laws of mathematics would have to be proven incorrect?”

Znaci, naucite prvo šta su indeksni fondovi, pa onda investirajte veci deo svojih para kroz takve fondove, a ostalo ako bas želite da se igrate sa nekim malim delom para, radite šta hocete. Svakako nemojte stavljati veliki deo svojih para u jednu akciju!
malimx6
(KOCOBO)
09. oktobar 2014. u 23.06
mislim da to „vjerovatnje u kompaniju” je prica iz proslosti. Ako neko kupuje dionice zato što „vjeruje u tu kompaniju” sanse da izgubi su vece nego da zaradi. Ne kažem da nema kompanija koje su dobre i koje neće opet otici gore po nekoliko stotina ili hiljada posto za duzi period, ali ako neko hoće da investira, najbolje je swing trading. međutim to uopste nije lako i morace se dobro obrazovati. Ali nije ni ne moguće.

Ko hoće da ne razmišlja nek investira kroz indekse i dugorocno. A ko se i toga boji nek investira kroz real estate recimo. Imace glavobolju sa podstanarima ali neće imati glavobolju da će izgubiti SVE pare na tome.
Prerija
09. oktobar 2014. u 23.44
@orisni
Ti komentari u vezi te jedne akcije koje si preneo su katastrofa.

Ja resim u Julu, u sred leta, da lakiram terasu. Terasa je malo veca i treba mi dva spojena suncana dana da je zavrsim. Nađempar sajtova da vidim vremensku prognozu . Kaže sunce, ja pripremi alat. Padne kisa. Drugi dan kaže kisa ja planiram nešto drugo, kad ono sunce. Kupim novine, slusam radio ali niko da pogodi prognozu iz dana u dan. Kako je onaj Koljchicki u stara vremena radio te vremenske prognoze ja ne znam ali ovi danas ne mogu ništa da pogode. Zašto ovo pricam. Nasi trejderi hoće da pogode sad kakva će zima da bude u Januaru. I da se sad loauduju sa gasom da bi u Januaru ako bude neki polarnza i vortex da zarade gomilu para.
Da li možeš da mi kažeš kako neko napravi takav mentalni plan u svojoj glavi i da poveruje u sve to? Koja je to Vudu tehnologija koja pogadja vremesku prognozu do takvih detalja. Gde oni cuju te preporuke? Ko ih ubedi u to? A da ne pricamo da cena gasa zavisi i od mnogo drugih parametara a ne samo od vremena.

Evo veceras na Azijskom marketu WTI nafta pala još dole $84.13. Juče nasi SC trejderi daju „prognoze” bas ovde na ovom forumu da je $85.52 DNO i da onda nafta MORA da odskoci. A prvobitno DNO je bilo na $95 kad je trebalo da se uleti sa svim dostupnim parama. I sad da im kažeš vidis da nemate pojma oni bi te izvredjali iako im kažeš istinu.

Orisni jel ti obaras ovu naftu? : )
orisni
(diskutant)
10. oktobar 2014. u 00.36
@MalimX6
> ako neko hoće da investira, najbolje je swing trading.

WTF?! Ja ne znam ni šta „swing trading” znaci. Znam šta je „swinging” (i zna i moj partner ;), a vidim ima i nekih studija oko ekonomije i „swinging”-a: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1375093 Ali za „swing trading” sam morao da gledam na Vikipediju i piše da je to kad trgujes sa necim na jedan dan ili par dana.

Zašto mislis da je bas to najbolje? HFT firme sa kojima saradjujem sve rade samo „intraday trading” posto ne žele da imaju otvorene pozicije preko noćidok spavaju (ili „swinging”-uju ;). Investitori koje znam investiraju na znatno duzi rok od par dana. Zašto ti mislis da je par dana bas najbolje?

> Ko hoće da ne razmišlja nek investira kroz indekse i dugorocno.

To se znaci svi slazemo na ovom forumu! Kad god dodje neki novi clan, mozete mu to reci. Da li si i ti sam krenuo tako da investiras veci deo svojih para? Da li imaš samo indeksne fondove na penzionom programu?

> A ko se i toga boji nek investira kroz real estate recimo.

Da li to kažeš da je na „real estate” manji rizik (a samim tim i manja ocekivana dobit)? Nije rizik samo to hoćeš li se zezati sa podstanarima (i koliko ti je nediversifikovana investicija u jednu ili par nekretnina u istom mestu), nego i to što si prilično „leveraged” na samom početku investiranja. Vrlo je lako bankrotirati na „real estate” ako imaš nesrecu da cene nekretnina (i rentiranja) padnu upravo nakon što kupis. Znatno je teze bankrotirati na indeksnim fondovima (osim ako opet ne ulazes pozajmljene pare).
orisni
(diskutant)
10. oktobar 2014. u 00.45
@Prerija
> Kaže sunce, ja pripremi alat. Padne kisa.

Pošto je već pala kisa, možeš da sedis kuci i procitas neku dobru knjigu. :) Npr. „The Signal and the Noise: Why So Many Predictions Fail — but Some Don't” od Nate Silver ima odlično poglavlje o prognozi vremena: kako i zašto je teško raditi na rok duzi od nedelju dana, kolike su precizne prognoze na manje od nedelju dana, da li veb sajtovi kaže da će kisa padati cesce nego sto zaista pada...

Takođe, ima sajtova gde možeš da kupis osiguranje od lošeg vremena. :) Cekaj sad da izguglam... evo npr. jedan primer ovde: http://www.allweatherinsurance.com/products/rain_insurance.html Mislim da smo svojevremeno pricali o kladjenju na vreme na ovom forumu, ali ovo je staromodan forum pa ne mogu lako da se traže postovi.

> Nasi trejderi hoće da pogode sad kakva će zima da bude u Januaru.

Kaže Nate Silver da ako pogadjas za duže od nedelju dana, samo uzmi kakav je bio istorijski prosek za to mesto u to doba. Sve druge prognoze su isto dobre/loše kao i kad pogadjas prosek. Znaci, ako je u Kanadi u januarima u proseku temperatura, npr. -20, onda predvidi da će biti -20. Ali, problem je sto to svi znaju i svi isto tako predvidjaju. :)

> Koja je to Vudu tehnologija koja pogadja vremesku prognozu

Mislim da se to obično zove „kristalna kugla” ne „Vudu tehnologija”. ;)

> Orisni jel ti obaras ovu naftu?

Nisam ja, svega mi. Ja sam bas pre neki dan napunio rezervoar za gorivo, znaci ja pumpam cenu navise jer povecavam potraznju.
malimx6
(KOCOBO)
10. oktobar 2014. u 07.02
orisni, da se prvo ispravim: ko hoće SAM da investira swing trading je najbolja opcija. Day trading je uzasno teško pogoditi upravo zbog HFTs.

kažeš da ne znaš šta je swing trading a onda si opisao sve u detalj...

možda tu gdje ti živis cijena rente ide gore dole. ovde gdje sam ja cijena rente ide postepeno na gore. čak I tokom recesije iz 2008me renta nije padala, a ni cijena kuca nije puno pala.
Prerija
10. oktobar 2014. u 10.25
@orisni
Zamolio bih te nešto, da kad odes do Novog Zelanda ponovo da pitas nekog chobanina tamo da li mu je bolje za njegovu finansijsku sigurnost da ima jednu ovcu ili stado od 1000 ovaca? Ja mislim da bi taj chobanin razumeo šta znaci rizik za razliku od naših trejdera.

Uporno pitaju šta ćeš da radis sad kad je berza pala, sto cekas? Pa nije isto kada imaš jednu akciju i ona padne i to vrlo nelikvidnu i kada padne prosek od hiljade akcija na svim diversifikovanim svetskim marketima.

2013 CUU je pao 50%, Berza je te godine imala dana kada je padala i po 2-3% dnevno ali 2014 taj isti CUU je i dalje nastavio da pada a berza je u 2014 dostigla ALL TIME HIGH. Pametnom dosta.

Bonus pitanje za nashe trejdere: Ako znaju pravilno da izracunaju gubitak nafte i S&P 500 od prošle nedelje kada su obe pocele da padaju i neka nam kažu koliko je nafta a koliko je S&P pao u istom vremenskom intervalu? Mislim da su fer pitanja.
Prerija
10. oktobar 2014. u 11.10
@orisni

procitao sam neke od postova u vezi GTAT i naletim na ovaj post:

Re: When people put all their eggs in the wrong basket

I did a google search for ”Jim Cramer„ and ”GTAT„

The results showed that in March and April he was saying that this stock was a great buy

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000265997

and

http://www.thestreet.com/story/12520445/1/jim-cramers-t op-stock-picks-gtat-csod-veev.html

This is when the stock was up to $16-$18 from around $6 18 months before. The stock has ”room to run.„

Even as recently as August 26th: ”Talk about growth, they have the sapphire product that is going to go in the iPhone 6 launch… this is the stock I have been recommending„

It's too bad he has no accountability. I hope he had a lot of money invested in GTAT.

To je taj isti Jim Cramer kojem nasi SC trejderi slepo veruju i postuju njegove klipove po FB. Kakva hipnoza.”
stef
(zgubidan)
10. oktobar 2014. u 11.43
međutim..

kad padne kisa prvi dan, da li onda „ double down” pa pripremis još alata jer sutra MORA sunce da izgreje?

vidim, ti si odlucio da „ cut your losses” i da sutradan radis nešto drugo.. i opet si izgubio.

Dobro je tebi da kupujes index, slabo ti ide prognoziranje.

Swing je dobar ( na vise nacina) ali što se tiče berze.. npr

Ja kupujem (mada u zadnje vreme sve manje prodajem)

DFN i REI.UN obe imaju dividendu godinama i stabilnu, međutim cena im ide gore dole i to 20 posto.

NPR REI.UN 52 week ide od 24.05 - 28.11. Ja sam poceo da dodajem svaki put kad dodje na 25.

slično tako i za DFN ( jel ovo može da se racuna u index?, mada vidim racunaju ga u mutual fund)
međutim ja samo kupujem i DRIPujem tako da ne znam gde mi uzmu MER.

to je dobar primer swinga.. naravno nikad ne znaš šta će biti pa ne možeš samo da imaš jednu ili dve.. treba imati vise desetina da bi bio diversifikovan. Ja se trudim da držim moje na desetak, jer toliko mogu da pratim.
stef
(zgubidan)
10. oktobar 2014. u 11.47
u odbranu Dzima, On u svakoj episodi kaže da ne treba da se stavljaju sve pare u istu korpicu. Isto tako ovakve akcije zove „ speculative” i savetuje da se najviše 10% para stavlja u takve.

U svakom slučaju, pametnom savet ne treba, a budali ne koristi.
Njegova emisija je zabavna.
Prerija
10. oktobar 2014. u 11.51
evo javio se Stef Ichan, covek koji je pomerao trzinu kapitalizaciju jednog Apple sa svojim trejdovima. Ljubi ih majka tako pametne.

Nego da te pitam, kad će drugo, dopunjeno, izdanje one tvoje skripte? Ima li Kindle verzija?
stef
(zgubidan)
10. oktobar 2014. u 12.02
moj prijatelju.. ne bih se ja sa tobom takmicio u sarkazmu.

Jedna je stvar znati i birati put, a druga je raditi nešto iz neznanja.

Razlika između tebe i ovih sto kupuju pojedinacne akcije je samo u tome sto si ti na sreću izabrao sigurniji put. Ni ti ni oni ne razumete najbolje kako ovo sve funkcionishe. Primeti da ovde nisam uracunao Orisnog koji je u drugoj grupi, on razume i izabrao je.

U svakom slučaju ti čestitam sto si izabrao indekse, jer su indeksi stvarno najbolje rešenje za 90-95% ljudi.
Prerija
10. oktobar 2014. u 12.31
„Razlika između tebe i ovih sto kupuju pojedinacne akcije je samo u tome sto si ti na sreću izabrao sigurniji put.”
////////////////////

1) Nije to sigurniji put već BOLJI put. Što ne procitas neku knjigu gde se objašnjava da je to BOLJI put?

2) Nije SrećA u pitanju kada svesno investiras u nešto sto je MATEMATICKI dokazano da daje BOLJE rezultate.

i posle svega na kraju se slozis se sa mnom da su indeksi bolje rešenje za 95% investitora. Šta se onda raspravljas sa mnom? Što ne ukrstas koplja sa ovim „kamikaza” trejderima? Jel ih se bojis? :)
stef
(zgubidan)
10. oktobar 2014. u 12.37

1) Nije to sigurniji put već BOLJI put. Što ne procitas neku knjigu gde se objašnjava da je to BOLJI put?

divim ti se. All you need in this life is ignorance and confidence; then success is sure..

2) Nije SrećA u pitanju kada svesno investiras u nešto sto je MATEMATICKI dokazano da daje BOLJE rezultate.

sreća je kad ti nešto radis što ne razumes, ali na SrećU si izabrao dobro.

i posle svega na kraju se slozis se sa mnom da su indeksi bolje rešenje za 95% investitora. Šta se onda raspravljas sa mnom? Što ne ukrstas koplja sa ovim „kamikaza” trejderima? Jel ih se bojis? :
)

ti u stvari ni elementarnu logiku ne možeš da pratis. ti si iz 95% a ja sam iz onih 5%.

Samo sam to hteo da ti kažem.

To je sve od mene, dosta sam pricao.

malimx6
(KOCOBO)
10. oktobar 2014. u 12.54
stef, hvala za REI.UN. Ja trenutno pratim MST.UN. Da li imaš neko mišljenje o MST?
Prerija
10. oktobar 2014. u 12.55
Šta ja konkretno ne razumem? Kako Index radi? Šta je Diversifikacija? Rebalancing? Šta je Bond? Šta je akcija? Šta je rizik?

Sve sto sto meni od ovog gore treba ja to znam.

Ono što ne znam je ovo:
1) Ne znam da li će Apple ići do $1000?
2) Ne znam koju igru igra Carl Ichan.
3) Ne znam da li će nelikvidni Belex gde si ti ulozio silne pare ikada vratiti na nivo od 2008?

Ove sve priznajem da ne znam. Ali važno je da ti znaš.

stef
(zgubidan)
10. oktobar 2014. u 13.02
ja ne vidim ništa o MST pre 2013..jel to novi REIT?

Ako je novi, ne znam šta da kažem.Ne izgleda loše na prvi pogled ali se ja ne bih upustio u to.

zašto volim REI.UN je sto od 2000 godine kroz nekoliko kriza dividenda ide gore ili je stabilna čak i kad REI.UN ide dole.
Tako da imam poverenja u menadzment da znaju šta rade.

Taurus
10. oktobar 2014. u 13.21
Samo da proverim,
Stef dali je REI.UN sa TSX-a ?
Mislio sam da si ti u Americi
stef
(zgubidan)
10. oktobar 2014. u 13.41
nije ja sam u Kanadi, Toronto
malimx6
(KOCOBO)
10. oktobar 2014. u 15.37
Stef, ne znam za MST, nasao sam ga prije sedmicu dana i samo ga pratim od kad je pao dole. U pravu si, REI izgleda kao bolja opcija. Kao sto sam rekao, MST samo pratim. Znam da su sada kupili neke zgrade ali mi nije jasno zašto im je cijena opala? iz tog razloga ne kupujem trenutno :)

nisam razumio u vezi REI, da li je sa tsx-a? (ako je to ono sto taurus pita).
Kad ga ukucam na google finance dobijem TSE:REI.UN sto mi govori da je na tsx-u
orisni
(diskutant)
11. oktobar 2014. u 00.37
@stef
> jer su indeksi stvarno najbolje rešenje za 90-95% ljudi.

Auh, pa kad Stef ovo kaže, mislim da je to onda kraj price! Vi noviji na forumu ne znate koliko godina (decenija? :) se Stef i ja prepiremo oko toga šta je dobro za većinu ljudi. On je pre pricao da treba ljudi da uce o pojedinacnim akcijama, opcijama, forex-u, šta već ne. Ja sam oduvek pricao da prvo treba da nauce o indeksnim fondovima, pa posle neka naprave svoj plan i rade šta god hoće. Sad kad i Stef kaže da je za ogromnu većinu ljudi indeksni fond najbolje rešenje, onda nema šta da diskutujemo.

Jedino ostaje pitanje da li su indeksni fondovi najbolje rešenje i za 95% forumasa, a ne za samo 95% ljudi generalno. :) Pošto nas se ovde ne javlja vise od 20, i posto Stef svoje pare ne investira kroz indekse, to znači da jedino on može tako da radi, a svi vi/mi ostali treba da budemo u indeksima. Hvala, Stef!

@MalimX6
Eto ako ti Stef kaže da treba da budes u indeksima, zašto bi onda gubio vreme na pojedinacne akcije?

@Prerija
Nema potrebe za svadju sa Stefom. Vidis da je i on na strani nas indeksdzija. To sto lično ulaze pare negde drugde je sto i dalje misli da može da pobedi berzu. No, dobro, on bar razume u šta se upusta, pa može da radi šta hoće sa svojim parama. Gori su ovi koji uopste ne razumeju šta je indeksni fond.
Prerija
11. oktobar 2014. u 12.35
@orisni
Nema svadje. Ono sto me isprovociralo je ogromna doza prepotentnosti u njegovim postovima. Hrani Ego u svakom postu a Ego mu je kao kuca velik. Zali se na moj sarkazam, a sarkazam da bi bio efektan mora da ima veliku dozu istine u njemu. I ta istina je ono sto ga je potreslo. Samo sam istinu rekao ma kako bila neprijatna. Da neki novi clan cita njegove postove stekao bi utisak da on samo kad klikne sumbit dugme svog zadnjeg posta na SC ulazi u svoj Learjet gde leti direktno za Menhetn i radi miljardske transakcije na berzi. Kad tako čitaš tu dozu prepotnentnosti, nadmenosti, duže vreme ona izmori. Ko da mi ne znamo kako mi svi živimo ovde gde živimo. I on, kao i svi mi, zavucen je u neki cubicle po ceo dan, putuje sat u jednom pravcu do posla, uzeo je mortgidz „up to the eyballs” (posto jednom prilikom bas tebi naglasio da je eto koliko je uspesan jer je i on kupio kucu i to u Torontu, ej ), skrpi za neki All Inclusive od nedelju dana u Meksiku i to je to. I šta sad on ima da hrani ego da je neki trejder koji prokljuvio svu pamet berze, zivota, univerzuma i da niko drugi ništa ne zna. Zar neko sa racionalnom svescu bi pomislio da je on neka ajkulica sa Wall Street-a i piše ovde sa nama postove na SC?

Isto tako Taurus mora da spomene bar u 1000 postova da ima 5 stanova na dva kontinenta. Kad čitaš mislis lično Donald Trump je naucio srpski i piše tu sa nama. U glavi imam mentalnu sliku da ako slučajno zalutam u centar Newyorka da ću ugledati oblakoder na kojem piše Taurus Tower (aka Trump Tower).

Šta je razlog takvom hvalisanju ja ne znam. Najverovatnije nesigurnost pa ego mora nekako da se hrani. A koga briga ovde na forumu šta oni znaju, imaju . Kao da ću ja sad promeniti mišljenje o trgovini sa individualnim akcijama samo sto sto eto neko ima 5 stanova, (pre)pisao neke berzanske skripte.

Kad god je neka diskusija o nekim konceptima korisnim za investiranje kao npr diversifikacija, rebalancing, izracunanje prinos, rizik, njih nigde nema. Svi se u mishuju rupu zavuku jer NE ZNAJU. A kad treba da se hvalise , daju prognoze kada će berza da krahira, određuje DNO akcijama, prognozira kada labud peva e onda su tu prvi sa komentarima. „Shuplja” (prica) sto bi sarajlije rekli.

Idem par dana na Novi Zeland da se odmorim :)
Pozz
Taurus
11. oktobar 2014. u 15.14
Procitao sam ja juče onaj komentar od Stefa, nisam ništa odgovorio jer mi te je bilo zao.
Nisi ti tako los covek nego si naseo na tu teoriju orisnog koju slepo pratis. Napravili ste diskusiju kao neko takmicarsko polje, a ne mesto gde možemo da se posavetujemo. Veselite se tudjim greškama, smejao si se Mialimu sto je u minusu 200 dolara, juče si odmah napao Stefa za njegove opcije...
Covek je bio u pravu, možda su tebi indexi najbolja opcija, nećeš da rizikujes i to je OK, ali on ima druge planove.

Svi se u početku upecaju na pricu orisnog, ali ti si otisao najdalje.
I ja sam ga u početku slusao, Karabaya mi se smejao, i ja sam kupio tu knjigu Four Pillars na njegovu preporuku ali ajde budi fer pa reci dali ti smatars je je onoj ženi, koja ništa ne zna u finansijama u Amrici, bas ta knjiga rešenje da nauci kako da investira. Reci posteno, imamo tu knjigu obojica i znamo tačno šta tamo piše.

A za moje nekretnine, ne znam, nisam ni primetio da sam bas toliko preterao. Nije to neko bogatstvo ali meni su jako pomogle, dosao sam do njih jednostavno pa sam hteo i drugima da predlozim.

A racunanje kamata, ja to ne znam. Ja sam voleo posao finansijkog savetnika ali sam ga napustio jer sam nasao mesto gde mogu vise da zaradim, međutim nas posao nikada nije ukljucivao racunaje kamata, to su radili racunovodje koji su kao drogirani udarali po tastaturi... mene to nikada nije privlacilo.

MoMirko
(penzioner)
14. oktobar 2014. u 19.15
Vi se i ovde svadjate:)) Nemojte, molim vas, bas je steta...ovo bi mogla da bude lepa diskusija.

Covek mora da bude mnogo pohlepan da bi SAV svoj kapital stavio u samo jednu akciju. Ja mislim da se to u stvarnom zivotu vrlo retko (ako ikako!) desava, osim u slučajevima krajnje pohlepe, kada se nekome učini da nabrzaka može da se obogati.
U danasnje vreme niko više ne može da garantuje ni za sebe samog da će da bude uspesan neki duzi period, a kamo li za kompaniju. Toliko se sve brzo menja i odvija da bi bila magija znati par godina unapred kako koja kompanija će da posluje.

Ja mogu da razumem da neko odabere 20-30-50 dobrih kompanija i da svoj kapital podeli na njih u nekom omeru. Ako ih je 20, onda bi po 5% kapitala bilo u jednoj kompaniji (ili samo 2% na 50) i onda ne bi ni bio smak sveta ako neka od njih i propadne. Neće, valjda, sve odjednom pasti:)
Meni se ne čini nemoguće da se prati kako posluje tih 20ak kompanija, za onoga kome je to poznato ili mu je profesija.

Međutim, da bi se neko samostalno bavio time trebao bi da ima ne samo znanje, nego i interesovanje i karakter (koji ja npr nemam)-da cita o kompanijama, o politickoj situaciji koja može da ih pogodi, da sedi pred ekranom pola dana i gleda u grafikone...
ja bih, npr, radje trosila svoje vreme u milion drugih stvari nego u to, ali nisu svi kao ja, nekome je to i zadovoljstvo.
Eto, malo sam se raspisala o tome kako mali perica (tj ja:) razume ulaganje na berzu:))
Jesam li blizu, bar?:)))


Taurus
14. oktobar 2014. u 19.52
Niko nije stavio sve pare u CUU, on to samo izmišlja.
Ja imam jako puno tih akcija ali daleko od toga da je sve u tome.
On to prica iz pakosti, a drugi to ne poricu jer vise niko i ne poklanja veliku paznju njegovim komentarima. Mi smo mu to rekli, ali on to ponavlja kao papagaj. Ne vredi !
orisni
(diskutant)
15. oktobar 2014. u 00.10
@MoMirko
Ima dosta ljudi koji stavljaju sve svoje pare (iliti barem sve svoje pare na jednom penzionom racunu) u samo jednu ili dve akcije. To znam iz (anonimiziranih) penzionih racuna koji su bili dostupni.

Eto ti i gore na onom linku primer coveka koji je stavio ne samo sve svoje nego i sinovljeve pare u taj GTAT:

„I have just lost all of my retirement and all of my son's savings. My son has special needs and I have failed him in the biggest way, sorry for posting this but I am totally devastated!!”

Pošto i ti imaš brata sa „special needs” (ne znam prevod na srpski), pretpostavljam da možeš da „relate to this story”.

Ako ti već mislis da je diversifikacija dobra (kao sto i jeste!) i da pare treba podeliti na vise akcija, zašto se ograniciti na samo 20 ili 50? Zašto ne staviti na (svih) par stotina ili par hiljada akcija na berzi? Pritom, ne moras da stavljas u svaku akciju isto (npr. po 5% u svaku od 20 akcija ili po 2% u svaku od 50 akcija ili po 0,1% u svaku od 1000 akcija). Obično se pare podele prema „market cap” vrednosti tih kompanija tako da investiras vise para u vece kompanije a manje para u manje kompanije, pa na kraju imaš od svake kompanije isti deo vlasnistva, npr. budes vlasnik 0,0000001% vrednosti svake americke kompanije (ako investiras $20k na „market” koji je vredan oko $20000 milijardi).
Taurus
15. oktobar 2014. u 06.02
MoMorko: Ja mogu da razumem da neko odabere 20-30-50 dobrih kompanija i da svoj kapital podeli na njih u nekom omeru.
***************************************************

Bravo Mirka, ajde da te tako zovemo !
To se zove balansirano investiranje. Odaberes samo dobre i jake kompanije koje ne mogu propasti, osim da je smak sveta, ali tada vise nebi bile važne mnoge druge stvari.

Dobre i jake kompanije su te koje prave profit, isplacuju dividende, i održavaju berzu pa tako i index (a tako i index fond).
Kad kupis index fond onda moras kupiti i te male kompanije koje propadaju svakog dana. To stvara tkz. tracking error

Kad sama kontrolises svoje pare onda možeš da izbacis kompaniju koja ti se ne svidja ili pokupis profit od neke kompanije koja je imala nadprosecan rast itd... index fond menadzer to ne radi, njemu je dovoljno da prati berzu i da naplati svoje troskove i kad index zaradjue i kad index gubi, oni tvoj fond ne održavaju besplatno nego zaradjuju ogromne pare, zato ih toliki i reklamiraju ... kako kažu- sve dok je ovaca biće i makaza :)
MoMirko
(penzioner)
15. oktobar 2014. u 21.53
Taurus,
ja vidim, za ovih samo par godina, da u americi mnogo toga postoji i funkcionise samo da bi se nekome dao posao/uhlebljenje. naplacuju se usluge koje neretko ne budu ni odradjene kako treba. ja sam prošla kroz mnogo institucija po dolasku, zbog statusa i stanja moga brata, i bila sam vrlo iznenadjena tim saznanjem.
Verujem da i penzioni fondovi imaju takvu praksu, ali covek prosto ne može sve da radi sam, pa onda „oprosti” određeni novac da bi neko drugi radio nešto umesto njega.

Orisni, ovo sto pišes ima mnogo smisla i odgovaralo bi savrseno ljudima poput mene-onima koji, kako sam već rekla, ne žele da trose mnogo svog vremena na analizu berze, kompanija, politickih situacija, i koji ne žele da sede ispred ekrana i gledaju grafikone.
Međutim, ima ljudi kojima je to interesantno i ja ne verujem da oni nisu u stanju da prodju bolje od proseka. Zašto bi to bilo toliko komplikovano ili čak nemoguće? Zahteva vreme i angazovanje, ali mi se ne čini nemoguće.
Možda zato što ne znam o tome ništa, pa nam se sve na cemu se nismo okusali ne čini teško
Evo kako ja to vidim- odabere se npr 50 kompanija koje već duzi period dobro posluju, „prepisu se” ako ništa drugo, od fondova koji ih takođe biraju. Prouci se malo kako su poslovale u proslosti, kakve su im knjige trenutnog stanja, uporede sa konkurentima iz te oblasti i uloze se novci u njih. I onda pratis tih nekoliko kompanija, samo o njima brines:) Verujem da može da bude veca zarada…ali kome je još do toga da potrosi svoje sate analizirajuci poslovanje 50 kompanija. Toliko intersantnijih stvari u zivotu ima oko nas:)

Taurus
15. oktobar 2014. u 22.24
Moj savet i nije bio da ulazes pare na berzu ili fondove. Moj predlog je bio da pare ulozis u nekretnine.

Ali ako već poredimo šta je bolje na berzi onda ja vise volim da sam odredim gde ću investirati.

Postoje i tkz. ETF fondovi koji su najveca konkurencija ostalim fondovima. Jeftiniji su, nude vise opcija i za razliku od standardnih fondova tu možeš vrlo brzo da udjes ili izadjes ako primetis da nešto nije u redu.
Najbolje da sama pogledas na internetu šta nude ETF-s ali ukratko - oni grupisu kompanije po sektorima, po nameni, po kontinentima itd.

Recimo hoćeš da investiras u Nemacke kompanije, a ne znaš u koju, onda odaberes neki od tih ETF fondova, ili recimo hoćeš da ulozis pare u rudnike zlata i opet nemas vremena da analiziras kompanije...postoji ETF koji prati samo rudarske kompanije i njihov prosek. Ako cena zlata krene na gore (a hoće) sve će rudarske kompanije vise-manje profitirati. E sad da ne pogresis i odaberes losu kompaniju , ti kupis taj ETF koji prati 20,30 ili vise rudnika zlata.
MoMirko
(penzioner)
15. oktobar 2014. u 22.50
Moj savet i nije bio da ulazes pare na berzu ili fondove. Moj predlog je bio da pare ulozis u nekretnine
...
Naravno, razumela sam ja tebe odlično. Ovo sam vise komentarisala Orisnom da svi treba da ulazu u index-da čak I ja verujem da postoje ljudi(eto ti, npr) koji imaju volju I interesovanje da se uloze svoje vreme u berzu I da je meni potpuno logicno da mogu da budu bolji od proseka.
ja neću da ulazem u berzu. nije to za mene u ovom trenutku nikako.
orisni
(diskutant)
16. oktobar 2014. u 06.29
> ja ne verujem da oni nisu u stanju da prodju bolje od proseka. Zašto bi to bilo toliko komplikovano ili čak nemoguće?

Na kraci rok, nije nemoguće biti bolji od indeksa, čak šta vise neko mora da bude bolji. Indeks ti meri prosek. Mora uvek neko da bude preko proseka i da neko bude ispod proseka (osim ako nisu svi imali isti prinos), bas zato što je prosek u sredini.

I tačno onoliko dolara koliko ti zarade preko indeksa neki drugi moraju da izgube ispod indeksa. (To se obično kaže da je investiranje na berzu „zero sum game” u odnosu na indeks.) Ne znam da li si čula za poznatog investitora Vorena Bafeta. On često pobedjuje indeks. Recimo da cela berza od $20000 milijardi skoci 10% (tj. na $22000 milijardi), a da Bafetova kompanija BRK od $334 milijarde skoci 12%. To znači da je on zaradio 2%, iliti $6,68 milijarde preko proseka. Neko mora da zaradi tačno tih $6,68 milijarde ispod proseka! Možda je milion ljudi ulozilo po $334000 svaki (npr. prodali kuce i stavili pare na berzu), i da su bili u indeksu dobili bi 10%, tj. po $33400 svaki. Ali ako su oni ti koji gube ispod indeksa, izgubice svaki po $6680 ispod indeksa, tj. dobice svaki po $26720, iliti 8% prinosa. Možda ta razlika od 8% i 10% na godinu dana ne izgleda velika, ali je ogromna ako se to tako ponavlja iz godine u godinu, npr. ako krenes od $1000 i investiras na 30 godina, onda sa 8% imaš $10063, a sa 10% imaš $17449, znaci razlika od svega 2% godisnje postaje vise od 70% na duzi rok.

Na duzi rok, jako je teško (mada nije nemoguće) biti bolji od indeksa! Kad gledaš na par godina ili decenija, jako je mali broj investitora ili fondova koji su bolji od indeksa. (Razlozi za to mogu da budu psiholoske prirode ili finansijske prirode ili koji već, ali podaci pokazuju da to jeste tako.) Ako ti hoćeš da biras danas ko će biti bolji od indeksa u sledećih 10 godina, jako je to teško odabrati. Opet, nije nemoguće ali je teško. Vidi npr. u drugom postu gde sam ostavio primer biranja malog broja akcija iz nekog indeksa. Postoje neke sanse da imaš (znatno) veci prinos nego indeks, ali su te sanse prilično male.

> odabere se npr 50 kompanija koje već duzi period dobro posluju, „prepisu se” ako ništa drugo, od fondova koji ih takođe biraju.

To je sve naizgled tako lako da samo uzmes kompanije koje će biti bolje od indeksa, ali je zapravo teško! Svi drugi investitori vide isto sto i ti. Ako ti mislis da je AAPL (epl) dobra kompanija, tako verovatno misli i masa drugih ljudi. Ako svi onda kupuju AAPL, podici će mu cenu na nivo sa koga će imati istu ocekivanu dobit kao i indeks. Ne možeš lako oceniti da li će AAPL da bude bolji od indeksa sledećih sest meseci ili godinu dana ili 10 godina. Čak ni menadzeri vecine fondova ne mogu da budu bolji od indeksa! Nema potrebe da njih kopiras, kad ni oni ne mogu da pobede indeks tek tako lako. Najbolje rešenje za tebe je da uzmes indeksni fond, koji ni sam po sebi neće biti bolji od indeksa, ali taj fond ima jako male troskove i biće tek neznatno ispod indeksa.

> Verujem da može da bude veca zarada…ali kome je još do toga da potrosi svoje sate analizirajuci poslovanje 50 kompanija.

Masa ljudi trosi/ulaze svoje vreme da prati kompanije! Ogromne pare tu mogu da se zarade tako da je to interesantno svakom kome trebaju pare (a kome ne trebaju? :). Ali bas to što masa ljudi gleda u iste knjige od istih firmi i pravi iste/slične analize i kroz svoja ocekivanja buducih prihoda kompanije pomera cenu akcije gore i dole, upravo to je ono sto cine da je teško pobediti indeks. Indeks ti nekako uproseci sve to što svi ti pametni(?) ljudi gledaju i rade, i kako oni predvidjaju da će cene ići. Čak i ako su neki od njih vrlo pametni, teško im je da pobede prosek svih ostalih investitora. Zato ti je najbolje da ne trosis nikakvo vreme na te analize nego da se samo „parazitiski” okoristis o rezultate svih tih analiza od svih tih ljudi i investiras kroz indeks. Svi ti ljudi su zajedno odredili u kom odnosu treba da se podele pare u kompanije (prema toma koje su cene trgovanja i koliko akcija je koja kompanija izdala), i ti samo možeš lepo, lako, jednostavno i jeftino da podelis pare u tom istom odnosu (ne tako što ćeš kupovati pojedinacne akcije nego tako što ćeš kupiti indeksni fond).

Ako ne verujes meni da je investiranje kroz indeksne fondove bolje (u smislu da imaš manji rizik za istu ocekivanu dobit nego ako biras samo neke akcije iz indeksa), reci mi kome/cemu bi verovala, pa ću videti da nadje informacije koje ti smatras za pouzdrane. Da li bi verovala ljudima koji pišu knjige? Da li bi verovala akademicima koji rade istrazivanje? Da li bi verovala ljudima koji su dobili Nobelovu nagradu? Da li bi verovala istrazivanjima koja su objavili na osnovu visegodisnjih rezultata investiranja koje su pratili? Da li bi verovala ljudima koji upravljaju najvecim fondovima u Americi? Eto ti reci cemu verujes, pa ćemo da vidimo da li možemo da nađemoda bas takvi ljudi pricaju o investiranju u indeksne fondove.

Za kraj, ako tebe sigurno ne zanima da investiras na berzu, onda je nebitna prica oko (indeksnih) fondova i pojedinacnih akcija. :) Ako tebi sve to izgleda previse rizicno (čak i sa sopstvenim parama za penziju, ne sa nasledjenim parama), onda nema potrebe da se mnogo šta prica. Ti onda treba da pare investiras na druge nacine (orocena stednja, obveznice, nekretnine...) i da preuzmes neke druge rizike (inflacije, skoka prinosa na obveznice, pada cena nekretnina...).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.