Diskusije : Berza

 Komentar
Kako sacuvati novac u Americi?
MoMirko
(penzioner)
04. oktobar 2014. u 13.19
Pozdravljam sve ucesnike ove diskusije.
Nisam nikada postirala, ali sam citala neke teme i vidim da među vama ima poznavaoca investiranja. Nadam se da će neko od vas da ima vremena i strpljenja da mi pomogne u odluci kako da ulozim/sacuvam novac u Americi, jer ja ne znam ni kakve opcije mi stoje na raspolaganju, niti odakle da krenem.
U Americi smo tek tri godine, pa nam ništa od ovoga nije poznato.

Naime, moja baka koja je nedavno preminula, ostavila je u nasledje svoj stan. Vrednost našeg nasledja su nasa dva godisnja primanja. Nije mnogo novca da ga je nemoguće zaraditi, ali je mnogo da bi se ustedelo. Nije ga dovoljno da bi se kupila nekretnina pa iznajmljivala, a ako ga u nešto ne investiramo plasim se da će se lako potrositi.

Gde da ga ulozimo da ne izgubi vrednost, a da možda nešto i zaradi?
Ja bih volela da polovinu tog novca imamo lako dostupnu ukoliko zatreba, a polovina nam, verujem, neće trebati uskoro, pa bismo je stedeli za penziju.
Nemam mnogo tolerancije na rizik, ali šta danas nije rizicno? Najsrecnija bih bila da mogu tu apsolutnu sumu da zadržim da je ne pojede inflacija, a ako nešto uspe da se na njoj i zaradi još bolje.
Posavetovala bih se sa nekim ko je strucan u tome, ali ne znam ni gde tog nekoga da tražim. Na šta da obratim paznju, odakle da krenem, šta postoji, gde da tražim savet?
Eto, za početak toliko, pa ukoliko neko bude strpljiv i voljan da sa mnom malo o ovome poprica, rado ću da dam dodatne informacije koje vas zanimaju.
Hvala
Taurus
04. oktobar 2014. u 16.10
Ima nas ovde koji zastupamo razlicite opcije, ja ću pomoći koliko znam, ali ako se umesa neko poput „Orisni ili Prerija” ja ću odustati.

Imam dva pitanja za početak: koliko imaš godina i kako si resila tvoje stambeno pitanje u Americi? Pišes u mnozini pa pretpostavljam da ne živis sama?
MoMirko
(penzioner)
04. oktobar 2014. u 20.17
Hvala, Taurus, na javljanju. Ja imam 43 godine, a moj muž 45. Decu ne možemo da imamo, ali imamo sa nama mog 15 godina mladjeg brata, koji nije sposoban da živi sam. Funkcionalan je dosta,ima part time posao, ali ne može da stanuje samostalno.
Što se tiče stanbenog pitanja imamo kucu-kupili smo je prošle godine sa 20% ucesca, 4.25% kamata na 30 godina. Mogli smo na 15 ili 20, ali nas je malo bio strah,u slučaju gubitka posla ili pogorsanja zdravlja moga brata. Ostacemo da živimo u Americi.
Cilj nam je da otplatimo kucu i da ustedimo za nekakvu penziju, jer kasno sve pocinjemo u ovoj zemlji.
Ja te molim da ne odustajes ukoliko se jave nikovi sa kojima se ne slazes. Meni je potrebno mišljenje većeg broja ljudi, pa bih volela da ovo prihvatite kao pomoć meni, a ne svadjanja.
Prerija
04. oktobar 2014. u 21.08
Ovo je vrh cinizma, Neko se javi za pomoć na javnom forumu a on uslovljava svoje „savetovanje” ako se neko drugi „umesa” u diskusiju!!
Još malo pa će PayPal link za naplatu svojih „saveta” da stavi u svakom postu.

Postavljacu topika:
Ako znate koliko toliko engleski, najbolji savet je da procitate neku od knjiga koje su postavljene na temi malo ispod od strane orisnog.
Tu je ujedno i forum na engleskom bas za Ameriku gde mozete najbolje savete da dobijete.

Ovde mozete samo savete u stilu Kamenka Katica sa drugog Dnevnika: „Ako bude jaceg mraza u Januaru, gas će otici na gore i zaradicete pare, ali ako bude neki El Nino onda nema ništa od zarade” Takvi saveti vam ne trebaju i mogu da budu kataklizmicni po vase investiranje.
Taurus
04. oktobar 2014. u 23.23
Evo kao sto i sama vidis, ovako oni nama već godinama kvare diskusiju i ne odustaju...

Ne postoji mesto gde se pare mogu investirati i zaraditi bez rizika. Svaka zagarantovana stednja je obično niza i od inflacije, i zbog toga se ne isplati. Da krenete u bilo koje zahtevnije investiranje nebi vam savetovao jer ste još relatvno novi u ovom delu sveta i postoji velika sansa da napravite grešku ili da vas namerno prevare.

Ja bih u vasoj situaciji sa tim parama otplatio kredit za kucu i tako bi za sigurno ustedeli bar tih 4.25% kamata. Mozete ostaviti nešto na neki stedni racun u banci za svaki slučaj ali vi mozete da otovrite tkz. secured line of credit (ili home equity line of credit) koji mozete koristiti ako vam zatrebaju pare za nešto neplanirano.
Secured line of credit je kreditna linija sa jako niskom kamatom jer to garantujete sa vasom kucom. To je bolje nego drzati nekih 20-30 hiljada u banci bez kamata jer će ih inflacija sigurno obezvrediti, a možda vam neće ni trebati. Ta kreditna linija nema nikakvih troskova ako je ne koristite a novac sa nje se može podici istog momenta kao da imate kes.

To je moj savet, srećno !
Profesor-Kanada
(Profesor)
05. oktobar 2014. u 10.58


Ako je osoba investirala u '1 year GISs' za zadnje 4 godine,
posle poreze/takse imala bi oko 2% kamate.

Za isti period od 4 godine, povisenje cena namernica
bila je preko 20%.

Vi ste jedna od prvih osoba koja je objavila svoje
objektive za investiranje. To je prvi i najvazniji stepen
investiranja. Ima vise od 12 objektiva.

Vasi objektivi:

I. Safty of Investment.

II. Rate of Return.

III. Marketability

Da bi nastavili diskusije, par pitanja:

Da li TD banka ima filijale kod vas i
u kojoj državi/USA je vasa kuca?

MoMirko
(penzioner)
05. oktobar 2014. u 20.24
Taurus, hvala mnogo. Ja sam se, postavljajuci ovu temu, nekako i nadala da ću da dobijem neke konkretnije smernice. Nisam npr nikada ni čula za taj home equity line of credit i zahvaljujem ti se za taj tip. Da li za to takođe trebam da prođem proceduru kao i za mortgage ili to mogu da otvorim automatski kod moje banke?
Pored ove varijante koju si predlozio (otplata kredita plus heloc)da li ima još nešto sto možeš da mi predlozis kao drugu opciju?

Prerija,
ja jesam pocela da čitam i knjige i forume americke, ali meni će za to da treba jako mnogo vremena. Ja ne poznajem ni osnovnu terminologiju, a tek ne mogu da ih povezujem i na osnovu toga sama vucem poteze. Uz to imam i zahtevan svakodnevni zivot, pa nemam mnogo vremena da čitam knjige/forume intenzivno.
Ne kažem da za par meseci/godina neću ovo sve upoznati i savladati, ali za sada mi mnogo vise znaci neka ziva reč i konkretna smernica.
Šta bi ti uradio na mom mestu?

Profesore,
hvala na pohvali da sam uspela da definisem karakteristike svoje potencijalne investicije:).
Izgleda da znam šta mi treba, još samo da naucim kako da do toga dodjem i kako se kretati po americkom finansijskom sistemu :))

Moja kuca je u državi Njujork, kredit kod Wells Fargo banke.
Ja nemam racun u TD bank, ali videla sam uz put da ih ima nekoliko u mom okruzenju. Šta mi predlazete?
Taurus
05. oktobar 2014. u 21.58
Nije dovoljno procitati jednu knjigu i znati kako investirati. Sve te knjige koje orisni savetuje se odnose na investiranje u fondove. Ja sam radio kao finansijski savetnik 5 godina a između ostalog i investiranje u fondove. Najkrace receno, ja ti to ne preporucujem.

Troskovi za otvaranje LOC u Kanadi kosta oko 250 dolara. Banka će poslati nekoga da proceni trzisnu vrednost kuce. Na razliku između vrednosti kuce i kredita oni će ti odobriti od 50 do 80% kredita. Sad je ta razlika mala jer ste uplatili samo 20% uloga na kredit ali ako dodate taj kes onda će naravno biti vise.

Pošto smo sličnih godina, razumem vasu situaciju, ja nebi preporucio nikakvo investiranje preko banke. Kao drugu opciju, predlozio bi da kupite neku nekretninu i da je iznajmljujete. Vremenom nekretninama cena raste a vas kredit otplacuju stanari. Kad stignete u penziju onda mozete da imate cistu kiriju ili da prodate taj stan ili kucu. Tako sam i ja uradio.

Kakvu nekretninu za iznamljivanje je najbolje kupiti je već druga prica. O tome ćemo drugi put ako se uopste odlucite za takvu opciju.
fcuk
(A)
05. oktobar 2014. u 22.34

Stavi sve parte na taj kredit sto imaš da ga smanjis, pritom odmah manja kamata, sto je u stvari tvoja zarada. Sacuvat ćeš pare.
MoMirko
(penzioner)
06. oktobar 2014. u 09.25
Fcuk,
hvala i tebi na javljanju.
Ima smisla i meni sto brza otplata kuce. Uopste sve investicije oko nekretnina su čak i meni logicne i poznate, nekako su opipljive da tako kažem. Za druge opcije ne znam, pa sam zato i pocela malo oko njih da se interesujem. No, pitanje je da li bi te druge varijante uopste odgovarale mojoj zivotnoj situaciji.
Ne mogu ni znati dok se s njima ne upoznam.

MoMirko
(penzioner)
06. oktobar 2014. u 09.39
Kakvu nekretninu za iznamljivanje je najbolje kupiti je već druga prica. O tome ćemo drugi put ako se uopste odlucite za takvu opciju.
...

Evo možemo i o tome ako te ne mrzi.
Ne znam da li bi to u nasem slučaju bilo izvodljivo finansijski, jer država Njujork je mnogo skupa i porezi na imovinu su veliki.
Malo su povoljniji stanovi, ali ovde su sve nekakvi co-ops, sto i ne kapiram bas najbolje-kao jeste tvoj stan, a opet nije, pa imaju nekakvi odbori koji mogu da ti ne dozvole da stan iznajmljujes, pa trista nekih cuda koja za mene nemaju bas puno zdrave logike.
Možda samo ne poznajem to dobro, ali ono sto sam upoznala ne daje mi neku sigurnost da je pametno kupiti coop. Uz to imaju maintenance fees $700-$1000 za male stanove.

Kuca bi se možda nasla povoljnija u državama nju dzerzi ili konektikat, ali po kojim kriterijumima traziti nekretninu u gradu u kojem nisi nikada bio npr?
Eto, možemo i na ovu temu. Nije o berzi, ali tiče se postavljene teme i jeste investiranje :))
Hvala svima koji se ukljuce u diskusiju.
Prerija
06. oktobar 2014. u 18.20
MoMirko
„Šta bi ti uradio na mom mestu?”

U decembru prošle godine ja sam bio na tvom mestu. Procitao sam jednu knjigu, potrosio 2 meseca ovde na forumu daveci orisnog sa pitanjima i još mesec dana na americkom forumu i doneo moj plan investiranja.

Ulozio sve svoje pare koje stedim za penziju u Indeks fondove. Indeks fond ti prati celokupni market. Znaci onoliko koliko ceo market dobije/izgubi toliko ćeš i ti da dobijes i izgubis.

Poceo sam sa ovim odnosom 60% akcije 40% bonds i rebalansiram svake godine (na kraju godine) po 1-2%. i u međuvremenu ne gledam berzu, ne pogadjam šta će ići gore a šta će ići dole. I to je to. prosto ko pasulj.
Predlog da prodas stan i platis deo glavnice na kucu nije los jer automatski „zaradjujes” 4.25%. U mom slučaju to je bilo manje atraktivno iz dva razloga:
1) moja kamata na kredit je 2.7% tako da bi ja „zaradjivao” (stedeo) samo 2.7%
2) ocekivana dobit na indeks fondovima istorijski bi trebala da bude bolja od tih 2.7% (pa čak i od 4.5%)realno na duzi period.

U Americi imaš Vanguard kompaniju koja nudi Indeks fondove. Možeš njih direktno da pitas kako da otvoris racun kod njih i ne moras da ides preko banke. Sve pratis i kupujes mesecno fondove od plate online i sve bukvalno iziskuje par minuta vremena mesecno. Prosto i lako.
(i ne mora da te budi u pola noćistanar kome si iznajmila kucu/stan da mu otpusis toalet :) )
fcuk
(A)
06. oktobar 2014. u 20.20

Momirko druge investicije ti ne odgovarju nikako. Reko sam ti stavi pare sve sto imaš na kredit ne možeš pogresiti. Ne znam kolika vam je kamata na pare u USA, neko rece 4.25%, ti automatski zaradjujes 4,25% svaki mesec, to ti je 100% sigurna dobit. Ostale investicije ima milion opcija, ali sve je to „macka u dzaku”.
Taurus
06. oktobar 2014. u 20.58
Ja živim u Kanadi i nisu mi poznati zakoni u Njujorku ali to što ti pricas mislim da se radi o kondominijumu. Oni naplacuju mesecne troskove za održavanje. To ne valja.

Ja bih ti preporucio da kupis semi (polovinu duplexa) na nekoj popularnoj lokaciji i blizu skole. Onda trazis stanare koji imaju decu koja bi isla u tu skolu. Takvi stanari su obično stariji, ozbiljniji i pouzdaniji nego neka dace koja iznajmljuju apartmane i za dva meseca ustanove da ne mogu da placaju.
Ja imam 5 rental properties i nemam nikakvih problema sa stanarima. Sami popravljaju kvarove i obično neke male troskove i ne pominju. Zašto je to tako? Moras da stvoris situaciju gde je stanarima u interesu da tu ostanu, da nemaju bolje rešenje, onda se ponasaju odgovornije.
Svaka kirija mora da ti pokrije sve troskove i još nešto da ti ostane. Kad tako nebi bilo onda se niko nebi bavio tim poslom.
Jednom kad otplatis tu kucu, kirija ti stize redovno svakog meseca i ne moras da pratis kakva je ekonomija i stanje na berzi. Meni je to pomoglo da sam se već ove godine prakticno penzionisao.

Predlozio bi ti da se posavetujes sa nekim našim ljudima koji tu žive i koji se bave tim poslom.
Profesor-Kanada
(Profesor)
06. oktobar 2014. u 23.25
I. Za sledećih 6 meseci deponovati novac u 'cash' account/racun
sa kamatom oko 1%. Razlog: veliki rizik za sve investicije.

II. Co-ops su jedna od najgorih investicija za osobe koje
imaju nameru da posvete vreme za investiranje.

III. 'Mortgage rate' od 4.25% koji se placa na ličnu kucu
u USA nije tacna cifra da se uporedi. U vasem slučaju, je
oko 2.55% (mala varijacija od + ili -).

Razlog: u USA kamata na ličnu kucu se oduzima od zarade.

IV. Krajem 2007-me, objavio sam komentar da je labud poceo
da peva za korekciju berze, menica/bonds, mutual i index
fondova i nepokretne imovine/real estate.

Taurus
07. oktobar 2014. u 06.19
Dali je labud poceo ponovo da peva ?
MoMirko
(penzioner)
07. oktobar 2014. u 09.34
Prerija,
hvala na iscrpnom odgovoru. Odnelo ti je, dakle, nepunu godinu da se informises i nadjes opciju koja tebi odgovara. Nije to toliko dug period kao sto sam ja mislila.
Kažeš odabrao si 60% akcija i 40% menica. Pretpostavljam da ćeš ti da zaradis/izgubis prosek od svih akcija berze i da ne biras pojedinacne akcije. Tako to funkcionise, jel? Samo odredis koji odnos želiš, pa kako bude celom trzistu tako će i tebi? Taj Vanguard o tome vodi racuna?

Da li ti imaš neko biznis obrazovanje?
Ako nemas kako znaš koji fond da kupis, a koji ne, ukoliko si tek poceo? To su ti tzv Mutual Funds?
Kako znaš koje akcije da odaberes a koje ne, ako si tek poceo?
Meni se to čini dosta komplikovano i previse rizicno za nekoga ko ništa o samom biznisu i ekonomiji ne zna, a ja sam ta.

I šta konkretno znaci kad kažeš da rebelansiras 1-2% svake godine?
Kako znaš i po kojim kriterijumima to radis/korigujes, ako si tek ove godine poceo?

Razumem da su mi pitanja početnicka i smesna, ali kažeš da si i ti bio u mojoj poziciji, pa onda verovatno i razumes moju zbunjenost svim ovim. Ako još neko zna nešto o ovome o cemu Prerija prica, slobodno neka se ukljuci:)
I da, koja je to JEDNA KNJIGA koja ti je toliko pomogla? Nekako mi neverovatno zvuci to sve, ali utesno :)
MoMirko
(penzioner)
07. oktobar 2014. u 09.46
Fcuk,
najverovatnije da će tako i da bude. Za sada mi je to jedina poznata i logicna opcija, u kojoj bih se osecala sigurno.
No, nije loše ni da se malo informisem kako stvari stoje i na drugim poljima.

Taurus,
kapa dole za tvoj uspeh. Pretpostavljam da si već dugo u Kanadi, ali i u tom slučaju svaka cast. Ne uspe bas mnogo ljudi da pre 50te zavrsi „zaradjivanje” za penziju.
Zašto predlazes semi (dupleks je to, jel?) ispred single family home?

Profesore,
drago mi je da čujem Vase mišljenje za coop. ja o tome ne znam ništa, samo mi neka zdrava logika kaže da to nije bas mnogo logicno:))
Vas persiram samo zbog tog Vaseg nika, ne sto mislim da ste previse stari. Ostalo mi još iz skolskih dana :)).
Labuda nisam videla, ali bilo bi dobro cuti kako peva (šta god to znacilo) :))
Taurus
07. oktobar 2014. u 10.42
Profesora bi trebali svi da persiramo, covek koji je najviše doprineo ovim diskusijama i koji ima najviše obrazovanja i iskustva. Mi svi ostali smo pilicari, mi diskutujemo po principu - ili će biti kako ja kažem ili nikako :)

Zašto „semi” . Pa on nudi sve uslove za zivot kao i single kuca a jeftiniji je za kupiti i konkurentniji za iznajmljivanje nego single house. Moji stanari su uglavnom svi preko 30 godina, oni imaju dosta dece iz raznih brakova i apartman im nije dovoljan. Usput oni jako puno vole da mogu da mogu da rostiljaju jer ne znaju ništa drugo da spreme za jelo. Semi ima mesto za bastu, party i pivo, kera, macku i mogu na miru da zapale po koju marihuanu :)

Za takvu slobodu oni placaju dobre pare. Inače da su oni odgovorni ljudi, oni bi imali svoju kucu i nebi rentali od mene...
Taurus
07. oktobar 2014. u 11.22
Da dodam još nešto. Možda ti je promaklo, Profesor predlaze da ništa ne radis jer berza i nekretnine idu samo na gore već 5 godina, uskoro će doći do korekcije marketa, a tada bi bilo najbolje vreme da se udje u bilo koju dugorocnu investiciju.
Taurus
07. oktobar 2014. u 11.31
Evo me opet, penzioner pa nemam drugog posla :)

Taj Vanguard je samo diler, ništa drugo. Posrednik koji naplacuje svoje usluge i nisa drugo ne radi. To sto rade oni to može bilo koja druga institucija koja se bavi investiranjem u mutual funds. Nema nikakve razlike osim troskova.

Bas sad za vikend posetim jednog prijatelja i on mi pokaze njihov kompanijski grupni plan preko Mutual Life kompanije.

Interesantno, piše da im je MER (Management Expense Ratio) 0.69
Fonda je zaradio 8%
On je imao 100 hiljada a zaradio samo 6 ?
Šta se desio sa 2 hiljade dolara?
MER nije jedini trosak i to ljudi ignorisu.
OK, ostalo mu je 4 hiljade sad kad je market isao samo na gore.
Ali oni će uzeti 2 hiljade i kad market bude isao na dole !

Zato su oni sve pojednostavili da sto vise ljudi dodje i donese sto vise para ... koji su to preveranti...
Profesor-Kanada
(Profesor)
07. oktobar 2014. u 14.07

Taurus 07. oktobar 2014. u 06.19

Dali je labud poceo ponovo da peva ?
**********************************************
Labud Berze se sprema i to mi se ne svidja.

Korekcija je pocela, akcije/shares kompanija nafte su
izgubile vrednost oko 25% a 'shareholders' kao da nisu
primetili. Moramo da smo svesi da tu ima manipulacije.

Obično crni labud zapeva pre nego sto napusti ovaj svet.
Tj. pred kraj svoga zivota.

Profesor-Kanada
(Profesor)
07. oktobar 2014. u 16.48
Taurus, još jedan odgovor o zlatu.

‘Global Central banks’ su veoma aktivni u ‘GOLD LEASING’.

Central banke pozajme zlato (koje poseduju) ‘Bullion’ bankama
oko 1% od vrednosti zlata.

Bullion banke obecaju da će vratiti zlato koje su pozajmili
jednog odredjenog dana u buducnosti(?). To je moj znak pitanja.

Bullion banke prodaju 'TO' zlato osobama ili institucijama
a sa tim novcem kupuju ‘Treasury paper’ i zaradjuju
od 2% do 3% (brzo, lako i dobro) na taj ‘spread’.

Namerno ubacujem teminologiju investicija radi naše nove
koleginice na 'Diskusije: Breza.
Profesor-Kanada
(Profesor)
07. oktobar 2014. u 18.58

„The drop in shares of GT Advanced Technologies on Monday
has taken the company's market cap from roughly $1.5 billion
Friday to about $175 million.”

Koje institucije imaju GT's akcije?

Investment rule:

Investigate before investing.
Taurus
07. oktobar 2014. u 20.18
Interesuje me kakva je tvoja prognoza za zlato ako dodje do pada berze u skorije vreme.

Ja trenutno ne držim ništa osim CUU i nekoliko drugih juniora. Na trading racunu samo radim Nat. gas.
orisni
(diskutant)
07. oktobar 2014. u 22.20
Dobio sam poruku da se javim, pa evo...

@MoMirko
Dobrodosla na forum!

Kako je Prerija rekao, ako znaš engleski, then don't waste time on this forum but join a serious forum in English where you can get advice from much more knowledgable people! I highly recommend http://bogleheads.org You can see at http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=6211 and http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=6212 how to ask questions there, but you probably want to first read that forum for some time before deciding to ask a question. (I'd also recommend not to leave detailed personal info anywhere online, including on that forum; you don't need to list your absolute amounts of money but just list everything relative to your income.) If you want to read books, you can choose any book from http://www.bogleheads.org/readbooks.htm

Ako ne znaš engleski, onda je verovatno najbolji savet da prvo naucis engleski, then don't waste time on this forum but... see above. :)

Ako bas hoćeš da diskutujes ovde, možeš da probaš, ali dobro proveri sve savete koje dobijes ovde pre nego sto krenes da ih pratis. Pošto već živis/radis/stedis/investiras u Americi i nemas nameru da se vracas za Srbiju, nema nikakvog razloga zašto bi ti neko „nas” na „nasem” forumu dao bolje savete za Ameriku nego neko na engleskom na americkom forumu.

Što se tiče toga gde da stavis svoje pare, morali bi da znamo vise informacija da bi ti dali dobar savet. Koliki ti je „mortgage” u odnosu na „income” koji imate, je li 300%, 200%, 100%, manje? Kolike su te pare koje si nasledila u odnosu na „income”, je li 100%, vise ili manje? Da li na poslu imate penzioni program, 401(k)? Da li firma daje „match” na pare ulozene u taj program? Ako daje, onda tu često možeš da zaradis 100% ulozenog prve godine, sto je vise nego sto možeš dobiti na prevremenu otplatu kredita za kucu! Verovatno je dobro da deo nasledjenih para stavis u kucu, ali ne bi bilo dobro da stavis sve pare i tako nemas nikakvu likvidnost. Ako „zakucas” sve pare u kucu, onda možeš da ih vadis samo kroz kredit (HELOC), a to može da bude problem ako ti blokiraju kredit bas kad ti pare trebaju, kako je bilo 2008-e kad su ljudi gubili posao (http://en.wikipedia.org/wiki/Home_equity_line_of_credit#HELOC_freeze). Odluka da li da pare koristis za otplatu kredita ili za investiciju nije bas jednostavna („uvek sve stavi na otplatu” ili „nikad ništa ne stavi na otplatu”), ali nije bas ni jako teska. Možeš da procitas http://www.bogleheads.org/wiki/Paying_down_loans_versus_investing i da pitas ako ti nešto nije jasno.

Za kraj, da ponovim najbolji savet je da odes na Bogleheads forum umesto ovde da gubis vreme. Drugi najbolji savet je da procitas neku dobru knjigu i na osnovu toga napravis svoj plan investiranja i da onda vidis kako se to nasledje uklapa u plan. Treci savet je da se „družiš” na ovom forumu. :)

Sve najbolje šta god odlucila!
orisni
(diskutant)
07. oktobar 2014. u 22.25
Zaboravih da napomenem: šta god radila, nemoj za početak (ili čak nikad!) investirati svoje pare u pojedinacne akcije, naročito ne u CUU.V. Taj CUU.V su ovde preporucivali i Profesor i Karabaya i SME i MalimX6 i još mnogi drugi forumasi, a akcija pada već godinama, sa preko $2 2011-e na preko $1 2012-e pa na 60c 2013-e pa evo danas na 17c (slovima: nuladolaraisedamnaestcenti).
Taurus
08. oktobar 2014. u 07.15
Eto vidis MoMirko zašto sam odmah u početku napomenuo da može doći do problema. Evo to je taj orisni koji nikada nije hteo nekome da pomogne nego se vecito nadmetao sa nekim, ismejavao, radovao se ako nekome ne ide dobro i pakostio.

Nije cudo, radi se o ceveku koji živi sa pertnerom (po srpskom - pederi), i obecao je da će otici na Novi Zeland da cuva ovce ali šta može covek da mu veruje? On kad se pojavi, svi se razbeze !

Zbog toga ja sad napustam ovu temu ali ti možeš slobodno sa njim da se informises ako tako odlucis. Srećno !
Olio
08. oktobar 2014. u 13.02
Ko neće da rizikuje uvek je najbolje bilo prvo rešiti se kredita
orisni
(diskutant)
08. oktobar 2014. u 20.41
@Olio
Rizik je i „zakucati” sve pare u kucu. Ako nisu pre imali „emergency fund”, onda ne treba da stave celo nasledje na otplatu kredita. Ali morali bismo da znamo vise da možemo da kažemo nešto preciznije.
MoMirko
(penzioner)
09. oktobar 2014. u 08.36
Namerno ubacujem teminologiju investicija radi naše nove
koleginice na 'Diskusije: Breza.
////////////////////////////////////////
Hocete da me poplasite, pa da pobegnem sa diskusija? :)

Da dodam još nešto. Možda ti je promaklo, Profesor predlaze da ništa ne radis jer berza i nekretnine idu samo na gore već 5 godina, uskoro će doći do korekcije marketa
//////////////////////////////////////////
Nije mi promaklo,ne mogu bas sve da prokomentarisem:)
Mislili ste, Profesore, BAS Ništa ne raditi sa svim novcem (čak ni deo novca ubaciti u otplatu mortgage?) ili mislite samo na deo novca koji bi trebao da bude „investiran”?
MoMirko
(penzioner)
09. oktobar 2014. u 09.03
Orisni,
Hvala ti na javljanju. Samo da priupitam kakav ti je to nik:)? Orisni, kao mnozina od orisan ili ?:)

Hvala na pomoći i kontaktu za americki forum. Biće interesantno citati, pretpostavljam.
Nije meni problem engleski, problem mi je terminologija ekonomska i uopste finansijski sistem ove zemlje, a problem mi je i moja netolerancija rizika na novac koji mi je dosao od nasledstva. Nekako mi savest ne dozvoljava da se sa njim poigravam, već da ga sacuvam, sto nije bas slučaj kada je u pitanju novac koji sama zaradim, tu imam vise lične slobode.
Ja sam diskusiju i pocela sa „ Ja bih volela da polovinu tog novca imamo lako dostupnu ukoliko zatreba, a polovina nam, verujem, neće trebati uskoro, pa bismo je stedeli za penziju.
Nemam mnogo tolerancije na rizik, ali šta danas nije rizicno?”
Javili su se pristojni ljudi, dali svoje mišljenje, meni je diskusija ok, a pitala sam i na americkim forumima ovo isto pitanje.
Dakle, kako sada stvari stoje, polovina(ili manje) bi trebala da bude nekako lako dostupna, dok druga polovina(ili vise) bi trebala „negde” da se smesti. Za sada su svi diskutanti isli u pravcu da to stavim na otplatu kredita za kucu. Niko nije predlozio ulaganje u pojedinacne akcije. To trenutno nije za mene, jer ne poznajem ništa oko toga. Pretpostavljam da može dosta da se zaradi, ali i izgubi, kao da i ljudi koji se time bave ulazu od viska novca, pa su spremni i da gube. Ja trenutno nisam u toj poziciji.
MoMirko
(penzioner)
09. oktobar 2014. u 09.24
Ti kažeš da ne iznosim na javnom forumu konkretne podatke/cifre, a onda me pitas pitanja o procentima koja govore isto to, a ja i ne znam tačno da ih sracunam/odgovorim:))
Mi smo tek pridosli imigranti, uspeh nam je i da smo uspeli kucu da kupimo dok je market još nizak. Poslove radimo onako obične, ništa previse dobro placeno, ali nemamo decu koju treba skolovati, pa možda uhvatimo korak sa prosekom naše generacije:))
Da pokusam da ti odgovorim na neka tvoja pitanja ako budem znala. Ja nemam 401K, pocela sam da radim tek prošle godine, radim verifikaciju svoje profesije i posle toga ću da promenim posao. Moj muž ima, on radi od kako smo dosli i ima već nešto na 401K(pretpostavljam da je to jako malo), ali ne znam da li ima tu matching opciju.
Rekla sam na početku da je visina nasledja dva godisnja prihoda(nas jedan zajednicki godisnji prihod) a iznosi oko 40-50% duga za kucu. Valjda sam to sve dobro ukapirala i sracunala.

Pošto i ti savetujes indeksne fondove kao Prerija, možda ti budes u stanju da mi odgovoris na pitanja koja sam postavila njemu, procitaj ih gore, molim te.
Da li mogu ja sama da uplacujem nekakvu penziju za sebe, osim ove redovne, i kako to krenuti?
I hvala na javljanju. Svima:))
Olio
09. oktobar 2014. u 13.17
Sve te teorije lepo zvuce i covek uvek misli da može bolje, ali ja znam jedno:
Najgore je imati pa NE imati !
Prerija
09. oktobar 2014. u 13.45
Momirko
„Da li ti imaš neko biznis obrazovanje?
Ako nemas kako znaš koji fond da kupis, a koji ne, ukoliko si tek poceo? To su ti tzv Mutual Funds?
Kako znaš koje akcije da odaberes a koje ne, ako si tek poceo?
Meni se to čini dosta komplikovano i previse rizicno za nekoga ko ništa o samom biznisu i ekonomiji ne zna, a ja sam ta.”
/////////////////////////////////////////////////

Nemam nikakvo biznis obrazovanje. Ne treba ti biznis obrazovanje da bi racionalno ulagao.
Ne kupujem sektorske fondove (rudarstvo,bankarstvo, medicina) nego Index fond koji prati ceo Index/Market. Znaci ne mogu da se zeznem da izaberem pogresni fond jer kupujem ceo market: US, Canada, International.
Nikakve akcije ne kupujem, bezi sto dalje od individualnih akcija.
Spominjes Rizik. Procitaj tu jednu knjigu 4 Pillars gde pobjasnjava terminologiju rizik i onda će ti biti jasno šta je rizik. Ne znam ni ja ništa o biznisu ni o ekonomiji. Znam samo da uradim kucni budget tj da izracunam koliko mi ostane od plate posle kucnih troskova. Ako sam u plusu pojavi mi se smily u excell spreadshitu. To je sve sto znam.
Pošto si ti u Americi, orisni će ti natenane objasniti te sve racune koje vi imate jer oni su slični ali i razliciti od onih koje mi imamo u Kanadi. Procitaj knjigu. 4 Pillars od William Bernstein.
i još jednom procitaj knjigu 4 Pillars od William Bernstein.
Olio
09. oktobar 2014. u 13.52
Pa zašto se ti onda ku*cis kad niste ne znaš. Dajes ženi savete da slusa Orisnog?! Ko je pa sad on ?
Treba da ulozi sve svoje pare u berzu bas sad kad može svaki cas da se srusi??? Hoće li onda Orisni da je izvlaci ili ti?
Prerija
09. oktobar 2014. u 14.14
Olio što ne čitaš pazljivo.
Orisni će da joj da savete u vezi koji sve penzioni racuni postoje u Americi (taxable/non taxable, 401k,itd itd) Kapis?

a u vezi investiranja sam joj savetovao da procita neku dobru knjigu. Kapis?

Ja sam rekao šta SAM ja uradio povodom investiranja jer me je to postavljac topika pitao. Kapis?

A šta će postavljac topika da uradi povodom investiranja to je već njena/njihova odluka. Kapis?

I to je to. nemoj da se sikiras.
BTW Dali znaš kada to berza treba da padne?
Olio
09. oktobar 2014. u 14.32
-Pa zar ti nisi čuo da postoje ciklusi, obično oko 7 godina?
-Zar ti nisi primetio da je berza u usponu već 5-6 godina?
-Zar ti mislis da će berza od sada zuvek ići samo na gore?
=To je ono sto ti ne razumes, kapis?
Prerija
09. oktobar 2014. u 14.37
Šta mene briga šta će berza da uradi ove godine. Ja ću da se penzionisem za 20-25 godina. Kapis?
Olio
09. oktobar 2014. u 15.13
Ali žena je pitala kako da sacuva pare, a ti pricas o svojoj penziji.
Ako berza padne, ona će izgubiti svoje pare, a ti se panzionisi kad hoćeš i kako hoćeš.
Vi ste neki opasni tipovi ti i taj orisni.
Koliko je ljudi izvrsilo samoubistvo 2008 zbog berze.
Ako berza padne, i cena kuca će pasti. Šta to znaci u njenom slučaju?
Ostace bez para sa berze, a vrednost kuce će biti manja nego kredit.
A ti pricas kako ti je svejedno, sram vas bilo.
Prerija
09. oktobar 2014. u 16.58
daj mucni glavom malo Olio.
pa zašto hoće da sacuva pare? da bi ih koristila u penziji kada neće moći vise da radi i prima prihod. vidis da se raspituje kako se otvaraju penzioni racuni.

Pa nisi odgovorio kada će to tačno berza da padne? da li treba da sve pare da povucemo sa berze? a kada da ih ponovo stavimo na berzu? Jel znaš odgovore na ta pitanja? Nemas pojma. To se zove market tajming i to ne radi na berzi. Vidis kako su se zaglavili pojedinci u raznim individualnim akcijama.
bolje ti je da procitas neku dobru knjigu o investiranju.

p.s. oni koji su se ubili 2008 zbog berze su najverovatnije ovi koji investiraju sa „kamikaze” strategijom sa individualnih akcijama.
Ljudi koji investiraju na dug rok,indeksima, sa odnosom akcije/bonds , diversifikovani, i koji rebalansiraju prema planu svake godine nemaju razloga da se ubiju. nemoj da plasis ljude.
orisni
(diskutant)
09. oktobar 2014. u 21.54
@MoMirko
> kakav ti je to nik:)? Orisni

Skraceno od „BeskOrisni”. :)

> Nije meni problem engleski

Okej, den vi sud tok in Inglis. :)

> moja netolerancija rizika na novac koji mi je dosao od nasledstva.

Novac je „fungible” tako da li ga nasledila ili zaradila, isti je, osim tvog „mental accounting”.

> polovina nam, verujem, neće trebati uskoro, pa bismo je stedeli za penziju.

Tvoj suprug treba da nadje vise informacije za 401k: da li ima „match”, koliki i koje su investicione opcije?

> svi diskutanti isli u pravcu da to stavim na otplatu kredita za kucu.

Nije loše da se deo stavi na otplatu kredita, ali ne moras da zuris da stavis celu tu polovinu. Npr. možda tvoj posao dogodine bude imao 401k „match” i onda je bolje te pare investirati kroz 401k nego staviti sad sve u kredit i posle nemati za uplatu na 401k.

> Ti kažeš da ne iznosim na javnom forumu konkretne podatke/cifre, a onda me pitas pitanja o procentima koja govore isto to

Nije isto ostaviti apsolutne i relativne cifre. Kad kažeš da je nasledje 200% vasih prihoda, a preostali kredit 400% naših prihoda, onda to nije isto kad da kažeš da je nasledje $200k (ili $100k ili koliko već) a vasi prihodi $100k (ili $50k ili koliko već) i kredit $400k (ili $200k ili koliko već). To sto vam je preostali kredit 4 puta veci od prihoda je prilično visoko! Da li pricas o bruto prihodima pre poreza ili neto prihodima nakon poreza? U Americi se vecina stvari racuna u odnosu na bruto prihod. To je ono sto poslodavac pregovara sa tobom, jer njih ne zanima koliko ćeš ti placati porez.

> Pošto i ti savetujes indeksne fondove kao Prerija, možda ti budes u stanju da mi odgovoris na pitanja koja sam postavila njemu

Da li su to pitanja od 07. oktobar 2014. u 09.34? Mislim da ti je on već indirektno odgovorio na sva ta pitanja: procitaj neku dobru knjigu, npr. „Four Pillars of Investing” i onda možemo da diskutujemo šta nije jasno iz te knjige. Ovako bi trebalo dosta vremena da odgovorimo na pitanja ili čak da nađemokoja su to prava pitanja koja želiš da pitas.

Ukratko, gde god da investiras pare ima neki rizik. Ako ih držiš u kuci u kesu, onda mogu da izgore i bude ukradene, a i inflacija im jede vrednost. Ako ih držiš u banci, opet im inflacija jede vrednost, a može i banka da bankrotira. Ako ih stavis u obveznice, imaš veću ocekivanu dobit nego da držiš u banci, ali imaš i rizik da možda skoce kamate i da padne vrednost tvojih obveznica. Ako ih stavis u akcije (ne mislim bukvalno direktno da kupis pojedinacne akcije nego da kupis indeks fond), onda je rizik da cena može i da padne dosta, ali isto tako može i da skoci dosta. Ocekivana dobit je najveca na akcijama bas zato što je tu najveci rizik. Iz ovih razloga je najbolje pare podeliti na vise mesta. Kako da odredis koliko da podelis zavisi od toga koji ti je cilj investiranja, koji ti je rok investiranja, i koliko rizika želiš/možeš da podneses. Mnogo vise je opisano u toj knjizi.

> Da li mogu ja sama da uplacujem nekakvu penziju za sebe, osim ove redovne

Ne znam šta mislis pod „redovna penzija”, da li „social security”? Postoje mnogi drugi penzioni programi u Americi. Npr. ti sama možeš da otvoris „IRA” ili „Roth IRA” privatnu penziju i da ulazes u šta hoćeš. (Ako ti je poreska osnovica niska, onda je verovatno bolje da otvoris „Roth IRA”, ali bi opet trebalo da znamo vise o tome kolika ti je poreska osnovica i kako mislis da će se to menjati kad budes nostrifikovala diplomu i nasla bolje placeni posao.) Preko posla postoje nekoliko programa kao 401k (a u nekim firmama i Roth 401k), i ako je firma bas neka staromodna možda postoji i „defined benefit plan” a ne samo „defined contribution plan”. Osim toga ima masa drugih programa za one koji imaju svoje firme: SEP, SIMPLE, Solo 401k... Na kraju možeš i pare za svoju penziju da ne držiš ni kroz jedan program nego na običnom, što se kaže „taxable”, racunu. Tu je mana sto nemas neke prednosti koje država daje za penzione programe (uglavnom smanjen porez), ali je prednost sto imaš pristup parama kad god hoćeš (dok za većinu penzionih programa moras da cekas do 59,5 godina da bi vadila pare osim ako ne placas neke penale).

Pretpostavljam da bi u tvom slučaju najbolje bilo da maksimiziras Roth IRA za 2014-u i za sebe i za supruga i za brata, ali to zavisi od vase situacije. Razlika između Roth IRA i običnog IRA je u tome kad placas porez. Na Roth IRA se stavljaju pare na koje je već placen porez, tako da ne placas ništa pri vadjenju tih para. Na IRA se stavljaju pare pre nego što se na njih placa porez, tako da porez placas tek kad vadis pare.

> kako to krenuti?

IRA ili Roth IRA možeš da otvoris na vise mesta (banke, kreditne zadruge, brokerske kuce, investicione firme...). Lično bih ti savetovao Vanguard zato što imaju najmanje troskove (sto će ti se isplatiti na duzi rok), ali ne pruzaju bas najbolje usluge za početnike, pa ćeš morati sama to da radis.

Ako mislis da ti je sve ovo previse, postoje dva-tri nacina da to resis. Prvo je da lično ulozis malo vise vremena u ovo posto je važno za tvoju buducnost. :) Drugo je da nadjes nekog savetnika koga platis, ali za to obavezno gledaj da bude neko ko je placen „fee only” (tj. po vremenu koje provede sa tobom), a ne neko ko je placen kroz fondove koje ti proda (jer tako može da ti uvali nešto sto tebi ne treba, ali on dobija najviše). Treće je da ne radis ništa sa parama nego da ih držiš u banci, ali tu je kamata mala.

@Olio
> Dajes ženi savete da slusa Orisnog?!

Ne da slusa Orisnog nego da cita Orisnog. :)

> Ko je pa sad on ?

O(ris)n(i) je O(ris)n(i), kao i samo ime kaže! I vidis, bre, da je decko pismen, zna sva slova: abvgddjezzijklljmnnjoprstcuvfhcdzs.

> Treba da ulozi sve svoje pare u berzu bas sad kad može svaki cas da se srusi???

Niko nije rekao da treba da ulozi sve svoje pare na berzu! Savet je da procita knjigu i napravi plan gde ulaze *deo* para na berzu, ali da razume kako i zašto ih ulaze u to i šta može da ocekuje.

> Koliko je ljudi izvrsilo samoubistvo 2008 zbog berze.

Ne znam, ali sigurno je veci broj ljudi izvrsio samoubistvo zbog pojedinacnih akcija i drugih rizicnih investicija (npr. kroz „leverage”) nego zbog indeksnih fondova. Eto ove nedelje je jedna akcija u Americi pala 90% za jedan dan, ali otvoricu drugu temu o tome da ne kvarimo diskusiju ovde.
Olio
09. oktobar 2014. u 22.09
Prerija kaže - To se zove market tajming i to ne radi na berzi
////////////////////////////////////////////////////

Šta bre ne radi ? Ja sam isto tako bio tvrdoglav kao i ti i nisam hteo da diram moje fondove, a ovi sto su poslusali pametne ljude oni sad imaju tri puta vise para nego ja.
Sad te pare ne mogu da ustedim ni za sledećih 10 godina. Prerija ti si još zelen u ovoj državi a ovaj orisni bi bolje bilo da se zove opasni
orisni
(diskutant)
09. oktobar 2014. u 22.17
@Olio
Nemoj da „krades” ovu temu od MoMirke koja je pitala kako da ulozi pare (a zapravo je htela da pita koju knjigu da procita da napravi plan kako da ulozi svoje pare :). Ako hoćeš da pricas o tome da li sada treba svi koji imaju pare na berzi da ih povuku (a oni koji nemaju da ni ne stavljaju), onda otvori novu temu za to. Ja ću ti se javiti na toj novoj temi.
Olio
09. oktobar 2014. u 22.30
Pa zašto ne kažeš ženi da je samo danas americka berza opala za preko 2% za samo jedan dan, hejjjj
Ona pita kako da sacuva pare a ti joj govoris kako treba da izgubi
orisni
(diskutant)
10. oktobar 2014. u 00.51
@Olio
To sam joj upravo i rekao: da procita knjigu koja objašnjava koji su rizici ulaganja na berzu, npr. koji su najveci gubici ili kako rade manije poput trzista lala u Holandiji, da bi znala u šta ulazi. Nisam joj rekao da investira dok ne razume u šta investira.

Nego, otvori ti tu drugu temu gde ćeš da nam napises kad će tačno berza da padne, koliko, i sa kojom verovatnocom to tvrdis. Onda možemo tamo da pricamo vise.
Olio
10. oktobar 2014. u 07.55
Šta ima da cita knjigu koliki su rizici kad to znamo i bez knjige.
A kad će berza da padne? Pa kakve sad to ima veze?
Kakva je razlika ako padne danas ili za pola godine?
Ako će žena izgubiti pare onda će igubiti, šta komplikujes?
Nasli ste nju novu da nasucete.

Treba kupiti kad berza pande ako već hoće, ako ti ni to ne znaš onda stvarno nebi treba ni da se javljas ovde.
MoMirko
(penzioner)
10. oktobar 2014. u 15.35
Nemojte da se svadjate. Diskusija je lepo pocela i meni odgovaraju svi vasi komentari.

To sto vam je preostali kredit 4 puta veci od prihoda je prilično visoko!
……………………………………………..
Nisam ja to, izgleda, dobro objasnila. Nas jedan godisnji prihod(zajedno, nas dvoje) je otprilike visina nasledja, koje je oko pola duga za kucu. Dva nasa godisnja prihoda su visina duga za kucu. After tax prihod. 2.2 godisnja prihoda, da budem precizna.
………………………………………………………

Novac je „fungible” tako da li ga nasledila ili zaradila, isti je, osim tvog „mental accounting”
………………………………………………………………………….
Pa i nije bas isti, razlikuje se pomalo:). Ja upravo i kažem da mi je to problem i mislim da bi to trebala da bude i polazna tacka mog investiranja- to kako se JA osecam kada je u pitanju novac koji treba da se investira. Ništa meni ne vredi sto znam da je novac samo novac, ako se nerviram sto će da mi propadnu pare od bakinog stana :))
Za mene je to vise emotivno i volela bih da odu u nešto konkretno, korisno za buducnost-
kuca, penzioni fond, neka druga nekretnina…
Sa novcem koji sama zaradim mogu i ovako i onako, nemam emocije oko njega :)))

Hvala ti na preseku penzionih opcija ovde u USA. Malo ću ih prostudirati, procitacu i tu carobnu knjigu, a zainteresovacu se i za 401K moga muza.
Taurus
10. oktobar 2014. u 22.26
Ako hoćeš jedan savet od mene.
Ovde svi pišu knjige, treba dobro odabrati šta citati. Svi oni koriste neke strucne reci i termine koje ti daju utisak da taj sto je napisao stvarno zna najbolje.
Nazalost, mnoge knjige su napisane tako iz interesa sponzora. Recimo Mutual funds kompanije sponzorisu izdavanje knjiga koje savetuju ljudima da ulazu pare u fondove.
Tu knjigu koji ti nek-orisni savetuje „The four pillars...” ja imam i citao sam je. Tu nema ništa za tebe, ako mi ne verujes, kupi pa ćeš se uveriti.
Ja sam radio kao finansijski savetnik 5 godina, imao sam 4 dozvole iz finansija, dve za osiguranja, investiranje i konsolidacija kredita. Ova zadnja je bila lokalna, a preve tri su bile izdate od ministarstva za finansije provincije Ontario u Kanadi. Investiranje u fondove sam polagao na IFIC institutu u Torontu.

Tebi za početak treba „skolski udzbenik” knjiga koja se zove Personal Finance. To je knjiga koja te uci sve od početka o finansijama. Tu ćeš nauciti osnovno znanje o osiguranju, stednji, penzijama i porezima. To nije knjiga koja će te nagovarati gde da investiras nego će ti pomoći da znaš kako pare rade, a onda sama odaberes gde ćeš i kako investirati.

orisni
(diskutant)
11. oktobar 2014. u 00.48
@MoMirko
> Dva nasa godisnja prihoda su visina duga za kucu. After tax prihod.

To je ogromna razlika u odnosu sto sam bio (pogresno!) razumeo prošli put. Ako je kredit dva puta (umesto četiri puta) vasi prihodi, i to još „after tax” ne „pre tax” prihodi, to uopste nije veliko. Naravno, ne znači da prevremena otplata tog kredita ne bi bila najbolja investicija za deo nasledjenih para, ali to nije ogroman kredit za americke uslove, naročito ako ti ocekujes povecanje plate sa novim poslom dogodine.

> mislim da bi to trebala da bude i polazna tacka mog investiranja- to kako se JA osecam kada je u pitanju novac koji treba da se investira.

Da, psiholoska strana ima uticaja na odluke. Shvatam da bi nasledjeni novac radije investirala u nešto sigurnije. Nema tu nikakvih problema. Hajde procitaj tu „Four Pillars” knjigu, pa pitaj Preriju i mene ako nešto nije jasno. U međuvremenu vidi da saznaš vise o tome kakav je 401k koji suprug ima. Za kraj, sracunaj koliko bi para godisnje mogli da stavite na penzione programe, npr. da li bi mogli da uplatite do maksimuma i za tebe i za supruga i za brata?
orisni
(diskutant)
11. oktobar 2014. u 00.49
@Olio
> Treba kupiti kad berza pande ako već hoće

Zar nisi ti bio rekao da je berza pala 2-3% bas pre neki dan; da li to znači da treba sad da kupi kad je berza pala? :) Ili treba da se ceka veci pad? Koliko veci? Je li to u procentima (od neke najviše tacke ili od čega?) ili u broju dana (od neke najviše tacke ili od kada?)? Generalno, možeš li da napises nešto precizno, pa da vidimo da li zaista to ide tako kako ti kažeš. Ovo sto ti pišes „moz' da bidne, al' i ne mora” ne znaci ništa jer nisi ništa rekao.
stef
(zgubidan)
11. oktobar 2014. u 00.52
Mene je u celoj priči impresionirala Momirko.
Sve pametno priča.

U ovom trenutku mi se čini najboljim da se pare parkiraju na hipoteku, te se bar uštedi na kamati. Onda može na miru da se čita i uči.
Mnogi savetuju da se drži šestomesečni prihod na tekućem računu, za svaki slučaj. Ja mislim da je to preterano.. Međutim, ovde u kanadi mi imamo dobro osiguranje za nezaposlene, pa mi se zato čini previše.

Ono što će vam uskoro biti jasnije je da ne postoji sigurica. Mi sto smo odrasli u vreme Milke Planinc smo nekako navikli na jedan posao jedan stan i čekanje penzije.
Ovde toga nema. Poslovi se gube, penzije možda neće trajati da dočekaju nas a kuće se menjaju čim se nađje drugi posao, jer je to nekako uvek preko grada.

Onda kad čovek to shvati, proba da proceni rizik i ponaša se prikladno.
orisni
(diskutant)
11. oktobar 2014. u 02.27
> U ovom trenutku mi se čini najboljim da se pare parkiraju na hipoteku

Deo para svakako treba da ide na hipoteku, ali ne treba sve pare da „zakuca” u hipoteku, jer kad ih jednom stavi, ne može da ih vadi tek tako lako (bez da placa troskove i kamatu). Za sada može da drzi pare u banci dok ne odluci šta da radi sa njima. Čak i da drzi pare sest meseci, neće na njima izgubiti vise od 1,5%; ako je kamatna stopa za kredit 4,25%, to znači da je efektivna stopa nakon poreza 3,61% (ili i manja, zavisno od poreske stope), pa ako „parkira” pare u banku sa godisnjom stopom od 0,6%, onda gubi maksimalno 3% godisnje iliti 1,5% za sest meseci. Ako hoće deo para i da odmah stavi na hipoteku, može to da radi, ali svakako ne stavljati sve pare, naročito ako bi to znacilo da posle nema para za druge stvari, npr. da ne može da dobije „match” na 401k ili da maksimizira Roth IRA u sledećih par godina.

Neka prvo vidi da li njen suprug ima „match” na 401k. To su pare koje odmah i direktno gubi ako ih ne uzme. To je najhitnije. Zatim neka vidi koliko bi godina mogli da uplacuju Roth IRA (i da li se uopste kvalifikuju na osnovu primanja, mada pretpostavljam da ona i suprug nemaju preko maksimalnog limita, a da brat ima preko minimalnih primanja).

> Mnogi savetuju da se drži šestomesečni prihod na tekućem računu

Možda sestomeseci *troskovi* ne sestomesecni prihod. Ali sve to zavisi od toga koliko je nekome siguran posao. Neki ljudi kažu da taj „emergency fund” bude 3 meseca, neki kažu 6, neki kažu 12. I u Americi je te pare bolje drzati na Roth IRA nego na „taxable” racunu posto se izbegava porez.
MoMirko
(penzioner)
11. oktobar 2014. u 15.48
Tebi za početak treba „skolski udzbenik” knjiga koja se zove Personal Finance.
...
Bravo Taurus,Bingo! Upravo tako. Jutros razmišljam kako meni zapravo treba bukvar, knjiga za „prvi razred” biznisa:)
Procitacu obe knjige, i ovu sto Orisni i Prerija predlazu, a i ovaj bukvar, pa ću se javiti sa utiscima. Toliko knjiga se u zivotu procitalo, bila bi laz kad bih rekla da su mi sve bile korisne:)
Vidim da je sav taj sistem povezan i isprepleten, pa mi je stvarno konfuzno. Pocela sam da čitam o penzionom fondu,a onda vidim da je on toliko isprepleten sa porezima i njima gotovo i uslovljen, da stvarno moram stvoriti neko svoje znanje o svemu tome.

MoMirko
(penzioner)
11. oktobar 2014. u 16.12
Uh Orisni, totalno si mi zakomplikovao sa ovim procentima sada:))
Ni ono sto sam mislila da znam više ne znam...:)
Stef, hvala na javljanju(i na komplimentu:))

Vidim da TD banka daje 1% na stednju, dok sve ostale americke banke oko mene(city, wells fargo, chase, bank of America) daju 0,1%.
U cemu je fora i zašto je to tako?
Da rezimiram-savetujete mi da:
-imam u banci za pokriti 3-6 meseci trosova
-deo novca stavim na otplatu kredita za kucu (još samo da naucim koliki procenat)
-proverim 401K moga muza
-naucim šta je Roth IRA i koliko/kako u njega odvojiti
-procitam predlozene knjige, naravno
Još nešto za početak? Mada je i ovo previse:))
orisni
(diskutant)
12. oktobar 2014. u 01.50
@MoMirko
> Uh Orisni, totalno si mi zakomplikovao sa ovim procentima sada

Sa kojim tačno procentima? Moras da napises konkretno šta ti nije jasno ako mislis da neko proba da objasnio.

> TD banka daje 1% na stednju, dok sve ostale americke banke oko mene(city, wells fargo, chase, bank of America) daju 0,1%.

Vidi za online banke koje daju vise, npr. Ally Bank daje 0,9%: http://www.ally.com/bank/online-savings-account/ Ili ako nećeš bas online, onda vidi lokalne manje banke ili kreditne zadruge („credit union”). Možeš sigurno da dobijes vise od 0,1%, naročito ako stavljas veci iznos para.

> -imam u banci za pokriti 3-6 meseci trosova

Da, to se zove „emergency fund”. Koliko da imaš zavisi od toga koliko mislis da ti je sigurna plata. (Šta bi radili ako sutra ti i/ili muž dobijete otkaz?) Ostalo sto je preko toga možeš da investiras na duzi rok.

> -deo novca stavim na otplatu kredita za kucu (još samo da naucim koliki procenat)

Da, otplatis deo kredita delom novca. Vidi koliko možeš da stedis od plate. Imaš li neki budzet? Verovatno znaš kolika su vam primanja pre poreza i nakon poreza. Znaš li koliki su troskovi, a koliko vam ostaje da stedite?

Opet ponavljam nemoj na forumima ostavljati apsolutne cifre, ali možeš sama da sracunas odgovore na ova sledeća pitanja (bez da nama pišes odgovore). Da li mozete godisnje da ustedite... cekaj da vidim koliko je Roth IRA limit... 3*$5,500? (Ako ne mozete toliko da ustedite od plate, onda je bolje da cuvas veci deo para i prebacis u taj Roth IRA tokom godina.) Da li brat zaradjuje barem $5,500 godisnje? (Ako da, onda može da uplati u Roth IRA do maksimuma.) Da li ti i suprug zaradjujete manje od $181,000? (Ako da, onda mozete svaki da uplatite u Roth IRA do maksimuma.)

> -proverim 401K moga muza

Da, to je najhitnije. Neka pita u svom „human resource” da mu daju papire za 401k. Ako ima „match”, onda je recimo nekih 2-4-6% plate, pa ako ne stavi dovoljno para na 401k za ovu godinu, izgubice taj „match”. Npr. ako je plata $50.000 i „match” je 4%, onda gubi $2.000 ako ne stavi pare na 401k. Jedini razlog da ne stavlja tamo pare je ako su fondovi u koje može da investira bas jako losi i on je siguran da će na tom istom poslu ostati još godinama/decenijama. (Inače, ako neće ostati tako dugo, onda će pri promeni posla da prebaci pare sa 401k na IRA i može da ih investira u šta god hoće.)

> -naucim šta je Roth IRA i koliko/kako u njega odvojiti

Da, dobro je shvatiti kako Roth IRA radi. Mada je vrlo verovatno dobro za vas da imate pare na to, ipak treba da razumes zašto je to dobro, a ne samo da uradis zato što je neko pisao negde na forumu.

> -procitam predlozene knjige, naravno

Ne znam tačno koje knjig*e*; ja sam predlozio sam jednu konkretnu, mada su dobre sve sa http://bogleheads.org/readbooks.htm
fcuk
(A)
12. oktobar 2014. u 20.33
Momirko samo nekretnine ne zaboravi. Orisni ti je tipican primer, cita njige i visi na forumu po ceo dan prozivajuci ljude i praveci se pametan, parola 'on sve zna'. Hoću reći da sa toliko znanja napravio bi on pare i nebi visio na forumu.
orisni
(diskutant)
12. oktobar 2014. u 20.48
@fcuk
Gde je tu logika? Znaš li ti onaj vic „Imaš li ti akvarijum”?

MoMirko je pitala gde da ulozi pare.

Orisni je rekao da procita knjigu i napravi plan. (I Prerija je to podrzao, a indirektno čak i Stef!)

Neki drugi forumasi su joj rekli da radi nešto drugo (npr. stavi sve pare u prevremenu otplatu kredita).

Ti kažeš: ne slusaj Orisnog (nego slusaj ove druge forumase) jer da Orisni nešto zna i da ima pare, on ne bi visio na forumu. Zar ne vazi to isto i za druge forumase: da oni nešto znaju i da imaju pare, oni ne bi visili na forumu.

Znaci, da li je nečiji savet dobar ili los ne zavisi (samo) od toga da li visi na forumu ili ne.

Drugim rečima, post koji si napisao je potpuno prazan. Kao da te MoMirko pitala da li će da pada kisa, a ti joj kažeš „Moz' da bidne, al' i ne mora”. Time ne kažeš ništa pogresno, ali zapravo ništa ni kažeš. To je barem za onaj deo koji sam razumeo šta si pokusao da kažeš.

Ovo nisam ni razumeo:
> Orisni ti je tipican primer
Čega je Orisni tipican primer?
orisni
(diskutant)
12. oktobar 2014. u 20.50
Samo za @fcuk: ako ne znaš vic, vidi http://www.youtube.com/watch?v=U9U1nj3ZHFw
fcuk
(A)
12. oktobar 2014. u 22.04
Ti si jedini koji se istice na ovim diskusijama sa parolom 'ja čitam knjige, ja sve znam', zato ne vazi za druge forumase.
orisni
(diskutant)
13. oktobar 2014. u 07.56
@fcuk
Ako sam ja jedini, kao onda mogu biti tipican primer?! Valjda da bi neko bio tipican primer nečega mora biti veci broj ljudi i da je taj neko onda u proseku tih ljudi. Ovako, ako sam ja jedini koji cita knjige, onda naravno da sam i jedini primer i tipican/najbolji/najgori primer onoga ko cita knjige.

Kamo gi logika, a be?

Uzgred, nisam ja jedini koji cita knjige! Prerija je procitao neku knjigu i napravio svoj plan investiranja. Imaš li ti neki plan investiranja? Kako si napravio taj plan? Jesi li procitao neku knjigu? Šta ti savetujes MoMirko da onda uradi? Sve pare u CUU.V? Sve pare u otplatu kredita? Citanje knjiga (kojih)?
Taurus
13. oktobar 2014. u 08.22
.

Evo MoMirka link za tu knjigu na Amazon.com gde je možeš kupiti, cena joj je jako opala, ja sam je platio 3 puta vise.

http://www.amazon.ca/gp/product/0071747052/ref=pd_lpo_sbs_dp_ss_2?pf_rd_p=1535015962&pf_rd_s=lpo-top-stripe... rd_t=201&pf_rd_i=0972488987&pf_rd_m=A3DWYIK6Y9EEQB&pf_rd_r=0Z6QXM7V47D86C77F1BM

Ovaj link je ustavri za „Look inside” gde možeš malo da vidis o cemu tu piše. Ako skrolas 1/4 dole videces kako analize marketa sezu čak do „1970- i neke” kada su i Egipcani ustanovili da je investiranje dobro !

Ono sto ćeš tu nauciti je koliko su kamate bile pre recimo 100 godina, zašto je market padao pre 100-200 godina itd... međutim tu nećeš naći ništa o modernom investiranju ovoga veka u kojem vlada brz protok informacija, tehnologina, kompjuetri i internet.

.
Prerija
13. oktobar 2014. u 11.52
Momirka
„Da rezimiram-savetujete mi da:
-imam u banci za pokriti 3-6 meseci trosova
-deo novca stavim na otplatu kredita za kucu (još samo da naucim koliki procenat)
-proverim 401K moga muza
-naucim šta je Roth IRA i koliko/kako u njega odvojiti
-procitam predlozene knjige, naravno
Još nešto za početak? Mada je i ovo previse:))”
/////////////////////////////////////

Ja bih dodao još jednu stavku koju možeš odmah da pocnes da primenjujes bez obzira gde i kako budes investirala. „Plati sebe prvo” . Šta to znaci? Od plate odmah odvojis deo novca koji je namenjen za investiranje. Savet nije neki magican ali je koristan jer uvodi jednu naviku koja je važna kod investiranja a to je samo disciplina. Posle 4-5 meseci stvorice se navika i onda ćeš automatski odvajati tu odredjenu sumu koju ti sama odlucis da možeš da odvojis za investiranje.

Što se predlozene knjige tiče ovo su par mojih opservacija za tebe:
Knjiga se možda učini u početku „teska”, „nerazumna”, bez direknih odgovora na tvoja pitanja. Međutim to je zato što je potrebno određeno vreme da gradivo „slegne”. Iz prvog citanja možda ćeš pokupiti 10% informacija, iz drugog citanja već ćeš nauciti 30%-40% korisnih informacija iz knjige. Udji bez nekog ocekivanja i rezulati će sami se pojaviti, neprimetno.

Još jedan komentar u vezi knjige: Ima dosta istorijskih objašnjenja koja na prvi pogled izgledaju irelevantna za danasnje investiranje. Međutim šta sam ja izvukao iz toga je sama sustina investiranja. Ako izvucis sustisnu onda ćeš videti da je investiranje danas isto kao i pre 500 godina. Nacini na koji se ono prakticno obavlja je naravno drugacije jer živimo u modernom vremenu ali ono sto je za tebe bitno je da razumes sustinu : Zašto nešto tako radis? I koje rezultate možeš da ocekujes ako bas tako radis?
Po meni su ovo dve najjvaznija otkrovenja u domenu investiranja. Mada kada ova dva pitanja postavis i za bilo koju drugu sferu zivota videces da su ona takodja revlevantna.

I sam autor knjige predlaze da se knjiga cita 2-3 stranice dnevno. Tako da se pridržavaj tog saveta.

i još jedna stvar . bez obzira koliko novca ulozila na placanje kredita kuce ti ćeš morati da napravis plan kako i od čega živeti kada odes u penziju jer to je neki finansisjki cilj. Znaci samim placanjem kredita, pa čak iako ga otplatis u celosti, ostaje pitanje kako najbolje investirati na duzi rok da bi dosla do tvog finansijskog cilja.
Profesor-Kanada
(Profesor)
13. oktobar 2014. u 13.30
MoMirko,

na temi: Pojedinacne akcije - Taurus, lično za vas
sam objavio dva komentara.
fcuk
(A)
13. oktobar 2014. u 20.52
Ko nije za investiranje u berzu nije, dzabe mu knjige, može citati milion godina. U zapadnom svjetu ima puno debila pa im treba knjiga i za kako preci ulicu.
MoMirko
(penzioner)
14. oktobar 2014. u 18.28
Opet se vi svadjate :)) Ccc...nemojte tako. svi vi, iz mog ugla, dosta znate i saveti su vam korisni. nije bitno, bar ne u ovoj temi, ko zna vise, bolje i koje „stilove” investiranja koristi.meni svi mozete da pomognete, ukoliko želite.

Ko nije za investiranje u berzu nije, dzabe mu knjige, može citati milion godina.
///////////////////////////////
Eto, ja sam ta. Ali procitacu knjige svejedno. Možda postanem pametnija:)
Taurus, nasla sam tu knjigu. Ja sam je, polovnu, kupila za dva dolara. Porucila sam i Personal Finance, pa cekam da stignu.
Onda ću da postavim temu o knjigama (i pitanja!!:)), pa da vidimo šta je ko naucio:))
Orisni, hvala puno na postovima, daju mi neku smernicu šta da radim. Za sada imam u glavi sumu novca koju ću da sacuvam i sumu koju ću da stavim u otplatu kredita. Za 401K ću da postavim novu temu, da se ovde ne razvlacim.
orisni
(diskutant)
14. oktobar 2014. u 18.42
> investiranje danas isto kao i pre 500 godina.

Upravo tako! Tehnicki se neke stvari razlikuju, ali sustina je ista od kad su u Holandiji napravili berzu. Zapravo, još pre toga su postojala sustinski dva nacina da investiras: ili das nekome pare gde mora da ti vrati odredjenu sumu (obveznice) ili das nekome pare gde delite profit (akcije). Ostale stvari su isto prilično slične: možeš kupiti nekretninu/zemlje/kuce/stanove ili prirodne resurse (zlato, naftu, kukuruz, svinjske polutke...).

Tvrditi da je investiranje danas *sustinski* (ne tehnicki!) drugacije nego pre 500 godina može samo onaj ko ne razume investiranje.
Taurus
14. oktobar 2014. u 19.45
Ono sto je zajednicko od pre 1000 godina i danas je to da svi investitaju u cilju profita, znaci svi investiraju da zarade pare. Ono što se razlikuje je način kako da ih zaradis danas ili pre 1000 godina.
Velika razlika !
pravda_i_istina
09. novembar 2014. u 01.57
buduci da je kuca kupljena kada je market bio dole, uloziti deo para u istu, tj. već sada ako su cene otisle gore moguće je vaditi pare - equity

tih 4,25 % je na 30 godina

buduci da ste u 40-im, refinansiranje na 15 godina sa otprilike 1% manjom kamatom od trenutne; a možda ste bas skoro uzeli pa banka nije ni stigla da vam ponudi ubrzanu otplatu na oko 22 godine isto sa manjom kamatom, šta znam 3,5

401k ukoliko kompanija na vas dolar daje 50 ili bar 25 centi
ja lično ako sam prvu kucu dobro kupio, a vi kazete da jeste, kupio bih još jednu

++++kuca bi se možda nasla povoljnija u državama nju dzerzi ili konektikat, ali po kojim kriterijumima traziti nekretninu u gradu u kojem nisi nikada bio npr?
Eto, možemo i na ovu temu.+++++

greatschools.org ili na zillow.com svaku kucu posebno kojoj skoli pripada, i imaj u vidu da sa kesom imaš prednost kada se cenjkas sa bankom u odnosu na nekoga koji bi istu kucu da kupi na kredit, tj. ako punudis manju cenu opet si u prednosti jer imaš kes

pravda_i_istina
09. novembar 2014. u 02.25
na primer:
zašto ova kuca nije prodata za 25.000 ako u okolini idu oko 150.000?
? http://www.zillow.com/homedetails/12-Evening-Star-Dr-Naugatuck-CT-06770/58925489_zpid
otvoris pticiju perspektivu, pa izbrojis bazene
otvoris skolu, pa vidis % djaka po etn. sastavu, pa sa beneficiranom uzinom
prognnozu za narednu godinu - ide dole

ali pre svega pustis muzu crtani handy manny, pa ga pitas jel bi znao on to:)
danamb
08. januar 2015. u 17.41
procitaj knjigu rich dad poor dad i sve će ti biti jasno. S' vjerom u Boga, sretno ti bilo.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.