Diskusije : Berza

 Komentar
Lump sum ili cost averaging
Prerija
31. januar 2014. u 20.50
Jel ima neki scientific study šta je bolje?
Ovaj quote sam nasao o razlici između ta dva metoda koji onako ima smisla po seljacki :)

The real conflict is between investing a lump sum as soon as you have it, and cost averaging overt a period of time. To my mind, the choice of action depends on your attitude toward losses. If you can take them in your stride, then the lump sum option is best. After al, the longer you put your money to work, the more (on average) you will earn. But if losses, and especially bigger losses, cause you anguish, then you are better to spread your money over time. That way there won't be big individual losses I(although cumulatively there may be, it won't feel as bad), and you won't kick yourself at night.
orisni
(diskutant)
01. februar 2014. u 01.04
Lump sum je bolji matematicki, ali psiholoski zavisi od osobe, kao sto i piše. To je još jedan od razloga da budes stalno na marketu i da nemas problem oko toga nego da naviknes da berza ide gore-dole i da nema potrebe da je gledaš često.

Pošto ti prebacujes iz jednih fondova u druge, da li ovo pitanje nije za tebe lično nego cisto generalno? Ili to ti lično imaš ovu dilemu?
Prerija
01. februar 2014. u 01.11
moj sadasnji penzioni fond ću u lump sum da prebacim iz mutual fonda u indeks fond.
ali imam dilemu da li da pare koje odvajam mesecno za penziono od plate tokom godine stavljam odmah u indeks ili da stavljam kada nakupim na kraju godine?

orisni
(diskutant)
01. februar 2014. u 01.43
> moj sadasnji penzioni fond ću u lump sum da prebacim iz mutual fonda u indeks fond.

Da, to ima smisla. Ionako prebacujes iz akcija u akcije. Jedino sto ćeš imati manji MER. Tako placas održavanje manje za istu ocekivanu dobit (pre troskova) pa imaš veću ocekivanu dobit (nakon troskova).

> da li da pare koje odvajam mesecno za penziono od plate tokom godine stavljam odmah u indeks ili da stavljam kada nakupim na kraju godine?

Stavljaj odmah. Eventualno možeš radi rebalansiranja da menjas u koji fond stavljas tokom godine. Ali možeš i da stavljas uvek u isti fond i da onda rebalansiras jednom godisnje (ili kad se promene procenti za neki iznos, kako već hoćeš da podesis rebalansiranje).
Prerija
01. februar 2014. u 02.00
hvala.
otvoricu sutra temu jer treba da krenem sa egzekucijom plana. U Kanadi, mi imamo deadline do 1 Marta, da ubacimo novac u penziono da bi dobili neke poreske olaksice za prošlu godinu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.