Diskusije : Berza

 Komentar
Nova knjiga
orisni
(diskutant)
27. januar 2014. u 01.17
Šta je bilo na forumu u proteklih par nedelja? Orisni se nije javljao iz opravdanih razloga, jer je bio na liniji SAD-NZ-SAD. Usput je procitao knjigu „D Signal End D Nojz” od Nejta Silvera. Knjiga dotice mnoge teme sa ovog foruma: sah (mada slika 9-2 izgleda pogresno), poker, zemljotresi, izbori, sport, berza... Između ostalog, knjiga kaže i sledeće (str. 449-450):

Consider the following set of seven statements, which are related to the idea of the efficient-market hypothesis and whether an individual investor can beat the stock market. Each statement is an approximation, but each builds on the last one to become slightly more accurate.

1. No investor can beat the stock market.

2. No investor can beat the stock market over the long run.

3. No investor can beat the stock market over the long run relative to his level of risk.

4. No investor can beat the stock market over the long run relative to his level of risk and accounting for his transaction costs.

5. No investor can beat the stock market over the long run relative to his level of risk and accounting for his transaction costs, unless he has inside information.

6. Few investors beat the stock market over the long run relative to their level of risk and accounting for their transaction costs, unless they have inside information.

7. It is hard to tell how many investors beat the stock market over the long run, because the data is very noisy, but we know that most cannot relative to their level of risk, since trading produces no net excess return but entails transaction costs, so unless you have inside information, you are probably better off investing in an index fund.

Šta vi mislite o brojci 7? Zašto se brojka 7 piše negde sa crticom u sredini a negde bez crtice u sredini?
Prerija
27. januar 2014. u 11.58
kad sam tek dosao u Ameriku na koledz pa me profa izvede na tablu ja pišem 7 sa crticom i svi zbunjeni u razredu, dok profa se nasmeje i prozbori „european”.

Ja nisam znao da li je to neki mit u Americi da u evropi pišu 7 sa crticom nešto isto kada kažu da se francuskinje ne briju :)
stef
(zgubidan)
27. januar 2014. u 13.33
a onda, da izbegnu sličnost sa jedinicom (1) pišu jedan ovako | a sedam ovako 7

Dzaba im to sve kad retko ko može da sracuna 10% u glavi.
orisni
(diskutant)
28. januar 2014. u 01.48
> retko ko može da sracuna 10% u glavi.

Valjda treba da piše |0%. ;)

Što se tiče crtice na 7, ima jedno vickasto „objašnjenje” u Evropi (barem tamo gde je pravoslavlje pa je sedma zapovest „ne čini preljubu”): pisali nekom coveku koje su zapovesti i kad su napisali broj sedam (bez crtice) i pored toga „ne čini preljubu”, on uzeo olovku i dodao crticu na sedam uz reci „Za mene to ne vazi”. :) Taj sam vic inače bio čuo uz pricu da je sedma zapovest „ne kradi”. Koja je tačno sedma („ne čini preljubu”, „ne kradi”, „ne ubi”) zavisi od toga koje izdanje čitate: http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Commandments

Nego, izgleda da ste se uhvatili pogresne poente oko te tacke 7. :) Šta vi mislite o tim indeksnim fondovima i investiranju?
stef
(zgubidan)
28. januar 2014. u 15.27
najviše sto ja mogu da se priblizim je ovo:

Weak Form Efficient Market Hypothesis :
Theoretical in nature, weak form efficiency advocates assert that fundamental analysis can be used to identify stocks that are undervalued and overvalued. Therefore, keen investors looking for profitable companies can earn profits by researching financial statements.

„For example, investors, such as Warren Buffett have consistently beaten the market over long periods of time, which by definition is impossible according to the EMH. Detractors of the EMH also point to events, such as the 1987 stock market crash when the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell by over 20% in a single day, as evidence that stock prices can seriously deviate from their fair values.”

izvinjavam se svakome kome engleski nije jak, ja nemam snage da to prevodim.
Prerija
28. januar 2014. u 23.53
Stavim ime knjige u Gugl i odvedeme na Amazon gde ima par redaka o autoru i spomenu njegova predvidnja u bejzbolu i setim se o kom dasi je reč. gledao sam njegov intervju na Charli Rose pre par godina i tačno se secam njega. Povod intervjua je bio predvidjnja predsednickih izbora. Koja slučajnost, jer ja TV skoro uopste i da ne gledam.

Kako ti se svidja knjiga?
orisni
(diskutant)
29. januar 2014. u 00.53
Orisnom se knjiga nije mnogo svidela. Pomalo je dosadna za citanje. Preopsirna je. Ne objašnjava Bajesovu formulu mada je koristi često. Poglavlje o finansijama je relativno loše napisano.

Ali knjiga ima i interesantnih tema, možda zato što je preopsirna. Recimo prica kako je zaradjivao pare na pokeru ili na kladjenju na sport. Ili analiza saha i Kasparova.

Poenta za finansiranje je upravo ono od čega je krenula tema: ovaj covek koji zaradjuje pare na prognozama (sport, politika, poker...) kaže da ne prognozira berzu nego da igra na indeks.

Orisni se nada da će procitati neku interesantniju knjigu uskoro. Orisni je nedavno bio procitao nešto o Rimskom Carstvu, ali sad ne može da nadje gde je to bio citao.
Profesor-Kanada
(Profesor)
29. januar 2014. u 09.42

Orisni , „ali sad ne može da nadje gde je to bio citao.”

Zao mi je, da je Orisni odavno poceo da gubi memoriju.
malimx6
(KOCOBO)
29. januar 2014. u 12.25
zašto sam sebe zoves orisni?
orisni
(diskutant)
30. januar 2014. u 02.55
@Malcolm X
Orisni razmišlja da prestane da koristi treće lice jednine.

Mi Orisni razmišljamo da krenemo da pišemo u prvom licu mnozine.

Oni Orisni razmišljaju da krenu da pišu u treće licu mnozine.

Šta ti (vam?!) zvuci najbolje?

Je li ti ko od Kanadjana pomogao nešto oko fondova na penzionom racunu ili će opet morati da dodje pomoć iz Amerike?
malimx6
(KOCOBO)
31. januar 2014. u 10.24
ne uspijevaju lijepi, već uporni, a?
Taurus
31. januar 2014. u 11.48
Ajde pitaj ga da ti pomogne oko te stednje za penziju , vidis da nema o cemu da prica pa sam sebe ismejava.
malimx6
(KOCOBO)
31. januar 2014. u 12.24
pa dole je tema, ako hoće da pomogne može slobodno da ostavi svoje mišljenje. Otvorio sam temu, niko mu ne brani da se javi. Valjda kad sam temu otvorio znači da se obracam svima.
orisni
(diskutant)
01. februar 2014. u 01.20
> ne uspijevaju lijepi, već uporni, a?
Ne razumemo šta to znaci. Ne uspijevaju lijenji već umorni?

> dole je tema
Ne čitaju se mnogo teme od dole, posto na ovom forumu teme ne odu gore kad ima novi post. Ako hoćeš da se nešto diskutuje, najbolje je da otvoris novu temu.
Profesor-Kanada
(Profesor)
02. februar 2014. u 19.11

orisni
(diskutant)

01. februar 2014. u 01.20

Ne razumemo šta to znaci.
___________________________________

Mnogo puta nisi razumela šta je napisano i šta znaci.
A i nisi sigurna u kom si licu.
orisni
(diskutant)
03. februar 2014. u 15.29
Mi smo u svim licima, sa sve sminkom.

@MalimX6
Ako hoćeš komentare za penziju, otvori novu temu gore. Ako hoćeš komentare o tvom polu, godinama, seksualnoj orijentaciji, statusu veterana, itd. onda su ti i ove stare teme dobre za to. :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.