Diskusije : Berza

 Komentar
Kataklizma Investranje u Individualne stokove
Prerija
22. januar 2014. u 14.41
Pocetkom decembra ovde se povela prica o investiranju u individualne stokove na primeru prirodnog gasa. Trejdje trebao da bude „sigurica” ako se investira da će Gas da krene da pada. Pararelno se vodila diskusija u investiranju u fondove kao daleko boljoj opciji. Dva opravdanja su navedena da nije dobro investirati u u Index fondove već u individualne stokove.
1) Troskovi
2) i Daleko veca zarada kod investiranja u individualne stokove.

Taurus je odigrao da će gas da pada. Ja sam rekao da bude oprezan jer može da se desi da se ne ponovi situacija kao iz proslih godina i da gas nastavi da raste bez obzira na prethodne istorijske primere kretanja gasa. Da li se secas Taurus da sam ti to rekao? Nasta mi je odgovoreno da sam ja zelen jer ja nikada nisam trejdovao.
Profesor je takođe rekao da slusam Taurusa jer je on u pravu i da individualni stokovi su rešenje i da treba biti strpljiv a fondovi su ionako za lenje. I šta se desilo posle mesec i po dana?
Prirodni gas je nastavio da raste konstantno. Trejd je bio totalano kockanje. Gas tj HND.TO (derivat gasa) je samo danas pao 8%!!! Ej u jednom danu izgubis 8% kapitala. Od početka decembra gas je izgubio 50% na trejdu. Ljudi ajde u realnim brojkama da pricamo. neko je ulozio 100 hiljada i sada ima samo 50 hiljada dolara. ne samo to, nego uopste ne znaš dokle ovo može da ide. sad prođem webom i nađemclanak da gas nije nemoguće da ode i do 5$!!!!!!!
http://tinyurl.com/nfdfxrf

i neka ponovo padne gas i sve se vrati na nivo početka decembra. Opet si izgubio jer su ti pare bile zarobljene i izgubio si oportunity cost da investiras u nešto drugo . znaci u gubitku si bilo kako.

I pored KATASTROFALNOG trejda i dalje se na forumu ubeđuju clanovi da je investiranje u individualne stokove bolje rešenje. Pa znaš šta stvarno treba da budes toliko trvdoglav, zadrt da ne shvatis koliki je OGROMAN RIZIK investiranja u individualne stokove. Već je bio primer CUU.V koji tavori na 52 week Low kao primer kako ne treba ulagati u individualne stokove.

Pitanje za Taurusa: Da li mislis u ovom momentu da je trejd bio veliki rizik koji sa sobom nosi mogućnost i velikog gubitka? Samo me to pitanje interesuje jer ne mogu da razumem kako ne vidis i drugu stranu da je zarada/gubitak proporcionalna riziku.

Pitanje za profesore: Do kada trejder treba da bude strpljiv? Jel do zadnjeg svog centa na trejding racunu?

MailimX6 jel pratis gas? Nemoj da se zezas sa nekim velikim parama na individualnim stokovima ako već moras da se igras sa stokovima.
Dobrislav
22. januar 2014. u 15.06
Mutual fundovi su odlicni za investiranje, jer onaj sto vodi mutual fundove se razume i u tehnicku analizu i u fundamentalnu analizu.

Da se vratimo na zlato:

Treba samo sacekati novu recesiju (treba cekati jedno 6 meseci) i zlato će da krene u visinu.

Dok zlato ne krene uvisinu, treba drzati taseko mines stokove (copper)
jer je copper u uptrendu.

Evo šta kažu strucnjaci za zlato

The Realistic Scenario for gold

The Fed's taper leads to spiking longer-term interest rates, falling asset prices and a faltering economy. Those rising interest rates cause the economy to slip back into a recession and deficits to once again spiral out of control. This will force the Fed to adopt a more substantial and protracted QE program than at any other time before, as it desperately seeks to keep long-term rates low in the context of soaring debt and deficits. Money supply growth in this case would be significant because the Fed would yet again be back in the business of monetizing trillion dollar deficits.

In either case the secular bull market in gold will re-emerge in 2014. I believe the yellow metal will approach $1,600 per ounce by the end of next year. I further contend that mining shares have already bottomed in anticipation of a failed Fed exit and will offer investors significant returns in the year ahead.
Profesor-Kanada
(Profesor)
22. januar 2014. u 16.12
Prerija:

Profesor je takođe rekao da slusam Taurusa jer je on
u pravu i da individualni stokovi su rešenje
i da treba biti strpljiv a fondovi su ionako za lenje.
_____________________________________________________________

Ovo sam napisao. Potpis.

Profesor-Kanada
(Profesor)

22. novembar 2013. u 16.41

Ko kupuje indeks fondove?

I. Osobe koje nemaju vremena za investiranje ( Med Dr.).

II. Osobe koje nemaju znanje ni prakse za investiranje.

III. Osobe koje su lenje i neko drugi investira za njih, ali
to kosta.
Taurus
22. januar 2014. u 17.11
Ja sam bio jedini koji se protivio kilometarskim postovima koje je Orisni objavljivao i uvek se trudim da budem sto kraci ali sam primetio da i moji komentari postaju sve duzi. Opet, pre neki dan, ti kažeš da ne razumes šta ja hoću da kažem.

Da ti odmah kažem, meni nije jasno zašto ti ne procitas moje komentare dva-tri puta, možda će ti biti jasno, da ne ponavljam istu pricu, ali ajde da krenem od tvog pitanja:

>Da li mislis u ovom momentu da je trejd bio veliki rizik koji sa sobom nosi mogućnost i velikog gubitka<Dali si ti procitao šta ja mislim o riziku?
Visina rizika zavisi samo od tebe.
Ja ne vidim ni rizik ni gubitak!
Ja sam rekao da će vece cene gasa samo da mi obezbede veću zaradu. Ja već i onako objavljujem previse ličnih informacija ali da ti kažem, ja sam danas kupio 4000 HND , čuo sam mogućnost da gas ode i na 5 dolara, i znaš šta , ja se radujem, kupicu još i zaradicu još vise, ali nisam hteo da propustim ni ovu sansu koja mi se ponudila danas. Kako gas raste, moja zarada je sve sigurnija i sve veca.
Zar ti mislis da gas nikada neće da padne?
Ja znam da je tvoj index fond trenutno u plusu, ali zar ti mislis da će tako da ide sledećih 10-20 godina?
Zašto ti poredis performance i rizik gasa koji se trejduje na par meseci sa fondovima u kojima ocekujes zaradu za nekih 10-20 godina?
Pa ja mogu da izgubim na gasu ovaj put ali ću za 10 godina da zaradim bezbroj puta vise nego index fondovi za isti period.

Zar ti ocekujes da zlato nikada neće otici gore ???
Znam, možda će potrajati godinu dve da krene na gore ali za 10 godina ti ćeš jako zazaliti sto nisi kupio ove gigante rudnika zlata, živi bili pa videli. Za long term i nizak rizik trenutno nema bolje investicije od rudnika zlata, ali šta vredi pricati.

Ja nisam nikoga nagovarao da kupi gas nego sam redovno objavljivao šta ja radim, za sad samo kupujem i objavicu detaljno sve, jednom kad prodam HND.

Zbog lične sigurnosti ne mogu da kažem sve ali znaj da sam ja imao i HNU i prodao juče na kojem sam zaradio nešto malo, da sam u međuvremnu kupovao i prodavao svasta, kao sto su DGC. BTO. MNW. KBL... ali sad to nije tema.>neko je ulozio 100 hiljada i sada ima samo 50 hiljada dolara<

Pa ko bi to tako uradio ???
Ja sam poceo da kupujem HND po 500 i 1000 akcija i trenutno mi je prosecna cena nešto malo iznad 5 dolara tj. ako cena gasa ikada padne ispod 4.30 ja ću zaraditi pare. Ne mogu da verujem da gas nikada neće pasti ispod te cene, ali ajde neka bude kako ti kažeš, nema veze koliko ćeš zaraditi ili izgubiti, samo neka je rizik mali.

Taurus
22. januar 2014. u 17.37
Ej, zaboravio sam da kažem da imam nešto malo i HOU , to je EFT za naftu bull.
Kažem nešto malo jer ni ja nisam siguran gde će nafta ići zato kupujem po malo, ali kad jednom dodje do 105 dolara ili vise onda kupujem bear HOD, a kad dodje na 85 dolara ili nize onda kupujem HOU.

A ti si kupio bear HOD kad je nafta bila 95 i promasio i onda si pricao kako je berza rizicna, da si ti probao jednom i zakljucio da se tu ne mogu napraviti pare ?!
Pa ne može ako ne znaš, ali ako znaš na svemu se mogu napraviti, znaci nije do berze nego do tebe, ako možeš to da razumes i prihvatis.
malimx6
(KOCOBO)
22. januar 2014. u 17.39
prerija, zašto nisi otvorio ovu temu kada je taurus govorio da će gas pasti dole u januaru kao što se desilo i hnd otisao na čini mi se 5.65?
ocigledno je taurus tada mogao da proda i da ceka pad. onda pretpostavljam ne bi ništa rekao!?!?

nemoj me pogresno shvatiti, ja se ne protivim ni indeksima ni dionicama. Pogledaj neke na ovom forumu sto daju prognoze kretanja odredjene dionice i da su u pravu. Ocigledno postoji neki način da se dodje do te informacije a ja i ti to ne znamo. To ne znači da se ne može.

uostalom, sto bob marley kaže, what goes on up is coming on down :)

i obrnuto :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
22. januar 2014. u 17.41
Pitanje za profesore:
Do kada trejder treba da bude strpljiv?
______________________________________________________

Koje osobe trguju na berzi?

I. Investitori

II. Spekulanti

III. Osobe koje kupuju/prodaju = Day-traders

IV. Kockari/Gamblers

V. Kratko-rocni kupo/prodavci

VI. Profesionalci

VII. Manipulatori

VIII. Plus 'others'

Faktori da bi osoba bila uspesna na berzi:

1. Znanje i Mudrost

2. Vreme

3. Hrabrost/Guts

4. Kapital

5. Razmena znanja u pozitivnim diskusijama

6. Fear & Greed su negativni za berzu.

malimx6
(KOCOBO)
22. januar 2014. u 17.54
nešto se ne sjecam da su prerija i orisni ostavili svoj portfolio? stalno zahtjevaju od drugih da ostave svoje.
čini mi se da je 3mbt jednom ostavio svoj dok je orisni 'pratio' neke indekse na nekoj diskusiji ali se ne sjecam da je rekao da je svoje pare ulozio već cisto onako su racunali gubitak/dobitak
Taurus
22. januar 2014. u 18.00
> uostalom, sto bob marley kaže, what goes on up is coming on down :)

-------------------------

E ova ti je dobra :)
Taurus
22. januar 2014. u 18.25
Danas oko 3:10 primetio sam transakciju od 6 miliona HND akcija po 4.24, da vidimo šta će oni da rade sa tim!
Ja sam posle toga kupio 2 hiljade po 4.25 i 4.26 ...
Prerija
22. januar 2014. u 18.51
Dobrislav: „Mutual fundovi su odlicni za investiranje, jer onaj sto vodi mutual fundove se razume i u tehnicku analizu i u fundamentalnu analizu.”

Slazem se u popunosti. i za prosecnog pasivnog investitora i najbolje rešenje.

Prerija
22. januar 2014. u 18.57
Taurus: „Kažem nešto malo jer ni ja nisam siguran gde će nafta ići zato kupujem po malo, ali kad jednom dodje do 105 dolara ili vise onda kupujem bear HOD, a kad dodje na 85 dolara ili nize onda kupujem HOU.”

Zašto si siguran da će UVEK trejdovati u tom trading rangu? To sto je trajdovao u zadnjih 6-12 meseeci ne znači da će tako uvek biti. na kraju karjeva pogledaj raspon od recimo zadnjih 4-5 godina i videces da izlazi iz tog ranga.
Taurus
22. januar 2014. u 20.18
Svako ima pravo da pogresi pa tako i ja, ali trenutno nema na vidiku neke opasnosti kao sto je bila 2008. kada se desilo to što ti pricas.
Uostalom ako je cena izasla iz tog ranga nisi izgubio pare nego si možda morao samo malo duže da cekas, to je sve.
Strpljen-Spasen !

Onaj tvoj International Index Fond je u minusu već 14 godina, koji je njegov rang kretanja?
Taurus
23. januar 2014. u 19.24
Na kretanje cene prirodnog gasa (NG) uticu razni faktori ali ima jedan o kojem nismo pricali.
Cena gasa treba da raste sa povecanjem proizvodnje, znaci sa padom proizvodnje će padati i cena gasa.
Zamislite da se desi ta dogocekivana korekcija ili slučajno veci pad berze, recesija i sl. gas bi mogao drasticno da padne.
Zamislite situaciju vi u tom trenutku imate HND koji explodira, prodate ga po nekoj astronomskoj ceni i za te pare kupite jefine akcije raznih firmi :)

Does this make sense to anyone out there?
Prerija
23. januar 2014. u 19.43
to je sve moguće ali ako berza ima korekciju šta mislis na kakve froncle CUU.V će da bude. Cena može da mu dodje na 0.0002 centa po akciji. Ne možeš biti long i short commodities u isto vreme i ocekivati da imaš neku ogromnu zaradu.
Taurus
23. januar 2014. u 20.25
Izgleda da opet nisam bio dovoljno jasan :)

Nisam ja i long i short na NG , samo short (HND) trenutno.
Kad je u aprilu 2012 gas pao ispod 2 dolara HND ja skocio na 25 dolara !
Trenutno je 4.17.
U istoj situaciji, ja bih prodao HND i kupio 10 milion akcija CUU po toj ceni i prodao ih po 10 centi kad se vrate :)
orisni
(diskutant)
27. januar 2014. u 01.35
Prerija, dobrodosao nazad na forum! Nisi se javljao dok si bio na odmoru. Jesi li procitao knjigu „D For Pilars ov Investing”? Kakav ti je sad plan investiranja?

Što se tiče ove „kataklizme” o kojoj pišes, iskreno se bas nešto i ne vidi. Indeks berze je skocio, pa ako/posto je CUU.V pao, to znači da je neko drugi prosao jako dobro sa nekim drugim pojedinacnim akcijama. Isto tako to što je neko izgubio pare na HND znači da je neko drugi zaradio dobre pare na HNU. Ovaj gubitak na pojedinacnim akcijama koje su se pominjale ovde ništa posebno na pokazuje. Jedino potvrdjuje da je rizik investiranja u pojedinacne akcije veci nego rizik investiranja u indeks, a za istu ocekivanu dobit. Isto bi tako bilo i da su ove akcije koje se pominju otisle gore +50% umesto da su pale -50%. Nema potrebe da investiras u bilo šta drugo osim u indeksne fondove.
orisni
(diskutant)
27. januar 2014. u 09.38
@malimx6
nešto se ne sjecam da su prerija i orisni ostavili svoj portfolio?
____________________________________________________________________
Slaba memorija, a i ovaj sajt je vrlo los za pretrazivanje. Orisni je jedva nasao gde ti je bio pisao: http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/153/16659777/cuu-v.html?130
Vidi tu post koji je Orisni pisao 12. novembar 2013. u 22.17, posvecen bas tebi.

orisni 'pratio' neke indekse na nekoj diskusiji ali se ne sjecam da je rekao da je svoje pare ulozio već cisto onako su racunali gubitak/dobitak
____________________________________________________________________
Orisni jeste stavio svoje pare! Orisni ulaze nešto više para nego cifre koje ste pominjali nedavno da treba za penzionisanje, tako da se Orisni ne zeza sa tim parama. Ako hoćeš da pratis kako otprilike idu fondovi gde je Orisni stavio pare, možeš da vidis kako ide VTTHX. Orisni nema samo taj jedan fond posto Orisni i partner imaju sedam penzionih racuna, pa na raznima racunima imaju razne fondove.

Nego, gde si ti stavio sve svoje pare?
orisni
(diskutant)
27. januar 2014. u 09.45
@Profesor-Kanada

Ko kupuje indeks fondove?

I. ...
II. ...
III. ...

Koje osobe trguju na berzi?

I. ...
II. ...
III. ...
IV. ...
V. ...
VI. ...
VII. ...
VIII. ...
______________________________________

Samo za informaciju: propalo je Rimsko Carstvo. Orisnom je jednom rekao neko neki vic da je to bilo zato što nisu imali nulu, ali Orisni nije bas razumeo. Nedavno je Orisni citao da im je bilo teško da dele brojeve.

Možemo li da predjemo na arapske brojeve? Sad smo u talu sa Arapima.

Orisni se zahvaljuje unapred.
orisni
(diskutant)
27. januar 2014. u 09.48
@Dobrislav
Izgleda da si ti nov na forumu i odmah u zlato. Možeš li da objasnis kako ti investiras? Koji ti je cilj investiranja? Koji ti je plan?

Orisni je ovim postom zavrsio komentarisanje pisanja svih kulturnih clanova na ovoj temi. Ko zna koliko je još tema bilo dok je Orisni bio „opravdano odsutan”. Orisni se nada da će neko da mu ostavi „executive summary”. Orisni vidi da je pamcenje na forumu slabo. Eto MalimX pita kako Orisni investira mada mu je Orisni rekao pre dva meseca.
Prerija
27. januar 2014. u 11.50
Pozdrav Orisni, sve najbolje u Novoj investicijskoj Godini i da nam berza ne raste brzo da bi mogao sto vise da akumuliras. :)

Prvo odmah da ti kažem da je knjiga fEEnOOOmenalna i sad zamisli scenu (ako si gledao) Zorana u Radvan III i kako to on kaže :)

Nisam se pokajao sto sam je narucio.
Ja polako čitam, i neki put ponovim ono sto sam procitao i po nekoliko puta. Stigao sam do 70 stranice. Jako mi se svidja sto ima istorijski akcenat investiranja, mislim da je to daje daleko laksu citljivost. Skoro svaka stranica ima neku recenicu koja je eye opening. Mislio sam da otvorim temu 4 Pillars i da tako napisem te recenice/zapazanja autora koje su vrlo snažna. Kao i sto znaš ja sam isao malo drugacijim/obrnutim rasporedom ja sam uradio prvo edukativni porfolio uz tvoju pomoć ovde na forumu pa onda poceo da čitam knjigu. Ali sad je na redu moj penzioni portfolio da se reorganizuje iz onih high MER fondova u jedan lep portfolijo indeks fondova. I sad mi to predstoji. Pa ćemo uskoro to ovde na forumu da procackamo.

Znaš na šta sam konkretno mislio na ovo „kataklizma”. Ti si to sazeo u jedan paragraf. To je to šta sam hteo da kažem.
orisni
(diskutant)
28. januar 2014. u 02.22
@Prerija
> da nam berza ne raste brzo da bi mogao sto vise da akumuliras.

Bas tako! Vidi se da ucis iz knjige (napamet i sa razumevanjem ;). Prošle godine je berza preterano skocila. Možda je to dobro za diskusije na forumu ali nije dobro za akumulatore. :( Sad treba svi akumulatori da padnu nicice na kolena i da se mole za pad berze. A kada padne, onda će reci Mas'Ala. (Čak i islamsko bankarstvo dozvoljava investiranje kroz akcije jer se tako deli rizik, mada ne dozvoljava kamatu, sto bi rekli „riba” je „haram”.)

> (ako si gledao) Zorana u Radvan III

„Ma šta gledao, _arao” (ali ne pokojnog glumca). Znaš li taj vic: „Jes' vid'o Mona Lizu?”

> Mislio sam da otvorim temu 4 Pillars i da tako napisem te recenice/zapazanja autora koje su vrlo snažna.

Otvori temu i ostavi recenice! Možda nekome pomogne. Tebi je eto pomoglo pisanije na forumu da uzmes knjigu i da krenes da čitaš. Orisnom jedino nije jasno zašto ti je trebalo par meseci da krenes da čitaš?! :)

Ali Orisni slavi ogromnu pobedu. Ti iz Kanade kreces da investiras onako kako kaže Orisni (zapravo kako piše u knjizi). Mada su ovde uglavnom ljudi iz Kanade koji ne investiraju kao Orisni, oni nisu uspeli da te ubede svojim pisanijem da treba da spekulises kao oni. Znaci, Orisni im je preokrenuo coveka iz njihove blizine.

Trenutni rezultat je 0:1 Kanadjani:Orisni! To je gol u gostima. To je vredno kao dva kod kuce. To je prednost koju ću oni teško uspeti da nadoknade u revansu kroz dve nedelje.
Taurus
28. januar 2014. u 09.04
@Prerija
> da nam berza ne raste brzo da bi mogao sto vise da akumuliras.

-------------------------------------------

Vidis Prerija koliko te je onaj peder zaslepio? Na početku ove teme koju si nazvao „kataklizma” zbog pada cene gasa ... sada se radujes da berza pada i da akumuliras ?!

Pa ja akumuliram već dva meseca, i sve vreme ti pricam kako je to dobro, a ti si to nazivao kataklizma. Evo nije dugo prošlo, čak na istoj temi sada se radujes da berza pada da bi i sam akumulirao !!!!

I sad Orisni to pripisuje sebi, kao to je njegova teorija !

Pa zar ti ne vidis da si ti jedini koji je njega poslusao?
Ja sam rekao da ovu diskusiju ne treba pretvarati u takmicenje nego u uzajamnu pomoć, a on se raduje da je 1:0 za njega !

Nije ni to tačno, trenutno je 100:1 za nas ostale, jer ga niko drugi nije poslusao osim tebe.

Prerija
28. januar 2014. u 09.20
„Ja sam rekao da ovu diskusiju ne treba pretvarati u takmicenje nego u uzajamnu pomoć, a on se raduje da je 1:0 za njega ! ”

Ma daj Taurus on se malo zeza, stalno ti to ozbiljno shvatas.

ma nije toliki problem akumulirati gas po nizim cenama, ali moj je problem sto je u pitanju samo jedna akcija.

i druga stvar sto mi je problem je da na individualnim akcijama ja ne mogu da smanjim rizik kako se priblizavam penziji (rebalansiranje). nego je uvek ISTA igra „na sve ili ništa”. Ti ćeš i u 65-oj godini zivota da igras na dole ili gore sa samo JEDNOM akcijom a to mi nije bas primamljivo.
orisni
(diskutant)
28. januar 2014. u 09.43
Nije 1:0 nego 0:1! Pisi Domaći:Gosti na srpskom da te ceo svet razume. Od kad ste otisli na Severnoamericki Kontinent, zaslepili su vas tamo, pa i decimalne brojeve pišete sa tackom a ne sa zarezom. Cccc...

p.s. Berza nije zezancija. Orisni uvek sve ozbiljno piše. :)
Taurus
28. januar 2014. u 09.58
i druga stvar sto mi je problem je da na individualnim akcijama ja ne mogu da smanjim rizik kako se priblizavam penziji (rebalansiranje).

-----------------------------------

Možeš Prerija, i to vrlo lako i brzo, ali ti nećeš da poslusas. Ja sam u četvrtak prodao BTO po 2.71 , danas je BTO 2.51 , i kupio HND istog dana. Za bilo koje rebalansiranje u tvom fondu može potrajati nekoliko dana, a ja sam to uradio u roku od par minuta.

To je ta prednost sa individualnim akcijama i veliki, veliki izbor šta da kupis ili da prodas. Znaci prodajes ili kupujes samo odredjene kompanije, dok u fondu ti moras da prodas određeni procenat od SVEGA, i dobrog i lošeg u tom fondu.

Ne znam odakle ti ta informacija da ja imam samo jednu akciju?
Prerija
28. januar 2014. u 11.36
@Taurus: „Nije ni to tačno, trenutno je 100:1 za nas ostale, jer ga niko drugi nije poslusao osim tebe.”

pa dobro ja sam prvi, uvek sam bio avangarda :)
mislim da će i ostali krenuti uskoro u index fondove sa jednim delom svog kapitala (Lada, Stef)
Prerija
28. januar 2014. u 11.41
@Taurus: „Ja sam u četvrtak prodao BTO po 2.71 , danas je BTO 2.51 , i kupio HND istog dana..”

Ne znam kako ovo zoves rebalansiranje? Šta ti je BTO? Jel mislimo na isto kada kažemo rebalansiranje Equities/Bonds kako se priblizavamo penziji?

@Taurus: „Ne znam odakle ti ta informacija da ja imam samo jednu akciju?”
Pa dobro imaš 10-15? Ja u celom svom portfoliju US/CDN/International možda ima nekoliko hiljada. Ipak je to drasticna razlika.
Prerija
28. januar 2014. u 11.44
@Orisni: „Znaš li taj vic: ”Jes' vid'o Mona Lizu?„

Kako ide vic?
Taurus
28. januar 2014. u 15.05
>pa dobro ja sam prvi, uvek sam bio avangarda :)
mislim da će i ostali krenuti uskoro u index fondove sa jednim delom svog kapitala (Lada, Stef) <

-----------------------------------

Možda i hoće, ja nemam nikakvih problema sa tim jer ja se NE takmicim. Svestan sam da ima vise ljudi koji stede kroz fondove nego investitora na berzi ali to ne mora da znači da je to bolje.
Svi znamo da ima vise siromasnih nego bogatih ljudi, ili da ima vise neuspesnih nego uspesnih, sto znaci u tom slučaju je bolje ne pratiti većinu.

Ali bilo kako, za sad si još uvek samo ti koji si ga poslusao.
Taurus
28. januar 2014. u 15.16
>Ne znam kako ovo zoves rebalansiranje? Šta ti je BTO? Jel mislimo na isto kada kažemo rebalansiranje Equities/Bonds kako se priblizavamo penziji?<
--------------------------------------------

Ja se priblizavam penziji od kako sam se rodio, ali do tada imam još 20 godina pa ne vidim razloga da se već sad ponasam kao da sam u penziji.
Ja sam ti dao primer kako se vrlo lako i brzo može promeniti u portfoliju bilo šta (BTO), jer ti se već sad sekiras kako ćeš da rebalansiras u penziji.

Ja ću u penziji verovatno traziti vise income (prihode) nego capital gains ali to neće biti korz bonds , bonds su previse slabi po mom shavtanju, ja ću radje da investiram u dividend stocks ili REIT-s i umesto government bonds u cisto zlato, a do tada ...
Taurus
28. januar 2014. u 15.21
Pa dobro imaš 10-15? Ja u celom svom portfoliju US/CDN/International možda ima nekoliko hiljada. Ipak je to drasticna razlika.
-----------------

Razlika za šta?

Ako se takmicimo po broju onda možda i jeste razlika, ali mi se ovde nismo takmicili nego pricali o rebalansiranju koliko se ja secam. Rekao si da si uzeo indx funds zbog lakseg rebalansiranja, hoćeš da kažeš da je lakse rebalansirati 1000 kompanija u nekom fondu nego 10-15 akcija ?
Prerija
28. januar 2014. u 18.46
„Rekao si da si uzeo indx funds zbog lakseg rebalansiranja, hoćeš da kažeš da je lakse rebalansirati 1000 kompanija u nekom fondu nego 10-15 akcija ?”

Kada sam menjao fondove u index fondove u Scotia banci potrosio sam 10 minuta, a ostatak vremena smo pricao sa sluzbenicom o mjuziklima koji dolaze u moj grad. Kada budem radio penzioni portfolio ja ću da uzmem sve online i možda će mi biti potrebno 2 minuta da rebalansiram.

Od tih 10-15 stokova koje imaš koliko su ti equities a koliko njih „glume” bonds? Ako nemas ništa sto ti igra ulogu „bonds' kako možeš uopste da rebalasiras?
Da li ikada imaš neki Internacionalni stok? Ako imaš samo stokove iz Severne Amerike kako onda uopste rebalansiras po market cap-u svetskog trzista?
Prerija
28. januar 2014. u 18.50
@Taurus „ja ću radje da investiram u dividend stocks ili REIT-s i umesto government bonds u cisto zlato, a do tada ...”

U ovoj recenici imaš jednu nelogicnost. U jednu ruku hoćeš da investiras u dividend stock zbog income a istovremeno hoćeš da investiras u zlato koje ne daje dividendu.
Taurus
28. januar 2014. u 19.40
Kako sada stoje stvari meni neće trebati toliko income pa će visak biti odvojeno investiran za moje naslednike, a ne vidim sigurnije mesto za takvu namenu od fizickog zlata.
Taurus
28. januar 2014. u 19.48
>Od tih 10-15 stokova koje imaš koliko su ti equities a koliko njih „glume” bonds? Ako nemas ništa sto ti igra ulogu „bonds' kako možeš uopste da rebalasiras<--------------------------------
Ja lično ništa ne balansiram još ! To ću raditi za nekih 10-15-20 godina. Trenutno namam nikakve bonds niti ću ih ikada imati.

-------------------------------->Da li ikada imaš neki Internacionalni stok? Ako imaš samo stokove iz Severne Amerike kako onda uopste rebalansiras po market cap-u svetskog trzista<
------------------------------
Znaci ništa ne balansiram, a ako bi hteo da investiram u Evropu onda bi verovatno to uradio preko ETF-s .
Trenutno nema boljeg mesta za investiranje od Severne Amerike, a ako se tu nešto promeni ja mogu vrlo brzo i jednostavno da promenim način svog investiranja. Ne znam zbog čega bi drzao akcije drugih država, Azija pogotovo, nadam se da slusas ovih dana šta se desava kod njih.”
Prerija
28. januar 2014. u 19.59
@Taurus: „Azija pogotovo, nadam se da slusas ovih dana šta se desava kod njih.”

Pa to je Bernstajn u 4 Pillars lepo objasnio da bas zato to što ti kažeš „desava” kod njih oni imaju i daleko veci potencijal za rast tako da valja imati i njih u odredjenom procentu. Ja imam oko 15% International indeks fondova tako da verovatno imam i nešto u Aziji među tih 15%.
Taurus
28. januar 2014. u 20.12
Potencijal kod njih će biti kad krenu na gore (when downtrend is broken), trenutno idu na dole i treba ih prodati... ali ti to ne možeš jer ti taj fond to ne dozvoljava, ti možeš da prodas recimo 10% ali od svega, ne možeš odvojeno prodati azijske kompanije. Nazaloast, ti to nećeš nikada shvatiti.
Prerija
28. januar 2014. u 20.22
„Potencijal kod njih će biti kad krenu na gore (when downtrend is broken), trenutno idu na dole i treba ih prodati.”

pa to je market tajming i to nije bas najbolje raditi. čak je i Stef danas to napisao u vezi RE na nekoj od tema. A on je dosad igrao u vasem timu :) ( ali možda promeni dresove u narednoj sezoni :) )
Taurus
28. januar 2014. u 22.20
Koliko se secam, Stef je pisao o past performance, i ja se slazem sa njim ali ja o tome nisam pricao ovde.
Kao drugo, ja nisam u nikakvom timu niti sam u bilo kojem obliku takmicenja, koliko sam primetio to ste za sada samo vas dvojica ti i Orisni. Sve mi nekako lici, da osim istog nacina stednje, imate još nešto zajednicko.
Prerija
28. januar 2014. u 22.37
Oh my god, I am out of closet!! LOL

orisni
(diskutant)
29. januar 2014. u 00.46
@Prerija
> Kako ide vic?

Da se ne psuje direktno:
http://www.google.com/search?q=Jes+vido+Mona+Lizu

Mada ima i duza verzija:
- Jes' vid'o Ajfelov Toranj?
- Ih, cuj, vid'o, penj'o se (na njega).

- Jes' vid'o Senu?
- Ih, cuj, vid'o, kup'o se (u njoj).

- Jes' vid'o Mona Lizu?
- Ih, cuj, vid'o, ...
Taurus
29. januar 2014. u 09.06
>Oh my god, I am out of closet<
--------------------
Yes, you are !

Izvini ali ja homoseksualnost ne mogu da svarim, za mene je to bolest, ali za razliku od O risnog ti si se ipak ponasao kulturnije.

Sad mi je jasna ona poruka sto si mi poslao da vam se pridružim ... a ja mislio da je to neka zayebancija... NOT ME !
Prerija
29. januar 2014. u 16.00
@Taurus: „Sad mi je jasna ona poruka sto si mi poslao da vam se pridružim ... a ja mislio da je to neka zayebancija... NOT ME !”

Mislio sam da nam se pridružiš da investiramo u indeksne fondove..za ono drugo sto si ti pomislio ipak treba neku tvoju fotku da nam posaljes :)

Zezam se, nemoj da si na kraj srca. Ali stvarno ozbiljno da te pitam: Da li postoji sansa da promenis mišljenje i promenis način investiranja? Šta treba da se desi da bi to uradio?

Evo pogledao sam sam na HND gas koji si kupovao od Decembra i samo danas je pao 21%. Kupovao si to kako sam kažeš preko $6.5 a sada je $2.7 i kusur u roku od manje od DVA meseca. Ne vidim kako ovaj način investiranja treba da donese neku korist? Mogao si i da zaradis isto toliko, evo priznajem, ali kako ovo nije isto kao kada bi otisao u Vegas i igrao crno/crveno na ruletu? Nemoj samo da kažeš, da ja to ne razumem već mi objasni šta konkretno ja to ne razumem. Šta te je sprečilo da odigras suprotno od HND koji je Bear ETF? Koji je to momenat u donosenju odluke da si se odlucio za jednu opciju Bear a ne Bull?
Ajde da kažem da tehnicari koriste lenjire i shestar i bojice pa na osnovu toga baziraju odluku ali ne razumem kako ti donosis odluke?
Kipe
(inzinjer)
29. januar 2014. u 17.36
Prerija u vezi HND,

desilo se izuzetno hladno vreme, koje je prilično podiglo cenu gasa,
a samim time i priličan pad HND.
Verujem, da nije ove velike hladnoce, cena gasa bila puno mana.

Znaci, u investiranju kao i u zivotu vrlo je bitna sreća.

Prerija
29. januar 2014. u 17.47
@Kipe
Onda se slazemo da ne treba okusavati sreću.
Zar nije bolje uloziti u indeksne fondove?
Taurus
29. januar 2014. u 18.45
Prerija,
Rekao sam ti da neke stvari ne mogu da svarim, a kao drugo, ne vidim razlog zašto da sve redom objašnjavam kad ti i onako to nebi razumeo.
Idem radje da gledam Raptorse na TV-u
Kipe
(inzinjer)
29. januar 2014. u 18.45
Prerija,

ni indeksni fondovi nisu losi, najbitnije je da se nešto zaradi.
Iskreno i indeksni fonovi mogu da donesu gubitke,
znaci ni oni nisu sigurni.

Taurus je u zadnje vreme nešto zaradio na investiranju,
pa je možda malo nerealan, da je lako do para na berzi,
ili da se lako može „beat market”.
Ja kažem da je izuzetno teško za svakoga,
a pogotovo za one bez iskustva.

Kad se sve sabere i oduzme,
kad se uracuna vreme ulozeno za investiranje, tj. trud,
a uspeh nije siguran,
zar nije lepse uzivati u zivotu sa parama koje već imamo,
a visak staviti na banke.
orisni
(diskutant)
30. januar 2014. u 02.48
> treba neku tvoju fotku da nam posaljes :)

Da li sad na ovom forumu mogu i fotke da se ostavljaju? Orisni ne može da veruje da je forum toliko tehnicki uznapredovao da mogu čak i slike da se ostavljaju. Još malo pa će možda biti i video, pretrazivanje, bolji prikaz novih poruka, laksi reply...

Ili možda to vi ne saljete slike javno preko foruma nego nešto tajno?

@Kipe
> desilo se izuzetno hladno vreme

Da, bas cudno za zimu. To je kao kad GSP iznenadi sneg u decembru.

> Taurus je u zadnje vreme nešto zaradio na investiranju

CUU.v je danas na 32c. Svako ko je kupio na 18c je odlično zaradio!

> kad se uracuna vreme ulozeno za investiranje, tj. trud

Koliko ti vremena i truda treba da bi investirao kroz indeksne fondove? Možda dva dana da procitas neku dobru knjigu i još dva dana da podesis portfolio i postavis automatske uplate. Posle toga možda jedan dan godisnje da rebalansiras. Ostalo ne moras ništa da radis a imaš GARANTOVANE NATPROSECNE REZULTATE nakon troskova. Pa šta će ti vise? Koliko ti treba da bi ostvario svoje finansijske ciljeve?

> zar nije lepse uzivati u zivotu sa parama koje već imamo,
> a visak staviti na banke.

Hoćeš li da kažeš da je bolje sve pare staviti u GIC nego na berzu? Rizik je drzati sve pare na GIC zbog inflacije. Lepse je uzivati u zivotu sa većim parama nego sto već imamo. Naročito kad te vece pare dodju bez truda i mnogo ulozenog vremena.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.