Diskusije : Berza

 Komentar
Tgz. to
malimx6
(KOCOBO)
14. januar 2014. u 20.24
da li neko prati?
nenormalno veliki promet danas.
Taurus
17. januar 2014. u 08.32
Pošto niko ne prati, onda možemo o nečemu drugom :)

Prerija za tebe :
Pošto nema onog „smetala” , a vidim ti si tu, kaži nam šta si naucio iz one knjige Four Pillars of Investing ?
malimx6
(KOCOBO)
17. januar 2014. u 09.38
lol
Prerija
17. januar 2014. u 12.50
ima dosta toga a tek sam nekih 50 -ak stranica procitao.

evo recimo korelacija između risk i return..jednostavno ali mnogi ne shvataju.

opsesija mnogih investitora za dobijanja velikog return-a proporcionalna maloj sansi ostvaranje...(tipa lotto, individualni stokovi)

Taurus
17. januar 2014. u 14.18
I šta je rešenje ?
Prerija
17. januar 2014. u 15.23
uzmes ono sto ti celokupni market da i ne razbijas glavu.
Kao sto svi znaju ovde na forumu, ja sam 15 dec prebacio sve na index fondove i evo sada posle mesec dana imam tačno onoliko koliko je market (US, CDN, Int) porastao, minus 1% troskovi. Ja sam zadovoljan i sigurno imam vise nego sto su neki kupovali sa individualnim stokovima.
Taurus
17. januar 2014. u 16.15
> i sigurno imam vise nego sto su neki kupovali sa individualnim stokovima<

------------------------

O tome je besmisleno pricati jer ti to ne znaš, ti se samo nadas da je tako.
Međutim ja vidim problem u tome što se cela strategija zasniva na tome da se pare ne izgube, u investiranju se treba posvetiti upravo suprotno tj. kako zaraditi pare.

Problem sa tom knjigom Four Pillars je to što oni NE pricaju neutralno o investiranju nego te nagovaraju da investiras u mutual fondove. Kako bi nas narod rekao - navode vodu na svoj mlin. Čak pominju imena Mutul fund kompanija u kojima treba kupiti fondove ?!
Ako kupujes naprimer CND Index, zar je važno gde ga kupis ?

Vidis, ja imam veliki problem sa takvim savetovanjima gde se ustvari kriju vlastiti interesi ... ali neka - tako treba, šta si još naucio do sada?
Prerija
17. januar 2014. u 22.03
„Međutim ja vidim problem u tome što se cela strategija zasniva na tome da se pare ne izgube”

Kako je to moguće kada su pare na marketu? Daj objasni?
Ako nećeš da izgubis onda pare držiš u slamarici, kao šta Lada razmišlja o tome. Ja sam u 2013 godine ZARADIO pare u MF. Kada sam prebacio u Index fondobve od 15 decebra do danas sam isto tako zaradiio. Daj objasni mi šta ti pricas. Ja te ništa ne razumem. Ti možeš samo da kažeš da sam mogao vise da zaradim. A ja tebi kažem mogao sam isto toliko da izgubim. Pitas me šta sam procitao u 4 Pillars i ja ti odgovorim. Ti predjes preko toga. Uopste ne znam da li uopste čitaš šta ja pišem već samo istu pricu pricas kako MF ne valjaju a individualni stokovi su rešenje.

Ja ti onda opet kažem da ovo što se malo ljudi javlja na forumu i koji su igrali na individualne stokove svi u minusu zakucani. sad se koriste plave i crven linije da se poklope i lenjiri da bi se videlo da se nešto izvadi iz zakucanih pozicija. I pored svega toga ti pricas i dalje istu pricu. Daj malo gledaj iz perspektive drugih investitora. Zašto svako mora da investira kao ti?

Neka neko evo uzme moj RESP portfoljo koji sam napisao ovde 10-ak postova nize i neka proveri. Od 15 Dec je porastaao za 4%. Da neko ima minimalni portfolijo od 100k sto stvarno ništa u danasnje vreme ako si radio zadnjih 10-15 godina na zapadu ti bi imao 4k za tih zadnjih mese dana. Niti si otvarao kopjuter, niti se proveravao forume, niti si gledao u chartove, niti si zezo sa lenjirima, Bolindzerima i šta ti ja znam. Ništa od toga nisam radio i market mi je toliko doneo. Meni je 4k ko kuca jer prostom nisam makao, Ja sam za to vreme još izlezavao na godisnjem i pio kapucino u Stokholmu. I još zaradio pare. Zašto to nije racionalno i privlacno da i drugi investitori probaju?

Što se tiče šta 4 Pillars preporucuje od fondova ja nisam ni stigao do tog dela knjige. A takođe je irelevantno za mene jer ja to neću uzimati i nisam ni uzimao za moj RESP fond već samo sto je moja Scotiabanka imala da ponudi od Index fondova. Tako da nije tačno da svi moramo da budemo pod njihovim uticajem koje fondove oni spominju u knjizi. Ti samo ocenis da li se slazes sa tim nekim postulatima investiranja koji oni opisuju u knjizi. A konkretne fondove biras prema nekim drugim kriterijuma zavisno da li si u US/Canadi/Evropi.
Taurus
17. januar 2014. u 22.45
>Pitas me šta sam procitao u 4 Pillars i ja ti odgovorim. Ti predjes preko toga<Nuisam presao preko toga, procitao sam, ali mi je toliko glupo pricati bilo šta o poredjenju berze sa loto igrama, to je sve.>Kako je to moguće kada su pare na marketu? Daj objasni?<Pa ti moras da shvatis da je prošla godina bila izuzetak, rast berze je bio vestacki proizveden sa stampanjem para. To se neće desiti ove godine, sledeće godine će biti još slabije itd.. Fondovi neće moći ponoviti ovakav return uskoro. Ti nećeš da priznas i sam sebe zavaravas da su troskovi fondova mali, ili manjni nego ako sam investiras, ali uverices se za godinu-dve. Ja sam to opsirno objašnjavao ovde da oni (MF companije) ne moraju da prikazu sve troskove, da ih ima daleko vise nego sami MER, ali ti mi ne verujes. Kako ti objašnjavas to da unit u onom tvom Scotia International Fund sada vredi manje nego Nov.1999 godine kad je osnovan? Zar ti ne vidis da je i posle 10 godina u minusu? Zar ti verujes da će bas sad biti bolje? Zar ti mislis da će bas tad kad se ti penzionises biti drugacije? Zar 14 izgubljenih godina nije dovoljan dokaz?

Ti i Orisni ste se uhvatili trenutne krize sa zlatom, srebrom i bakrom , uzimate za primer trenutno stanje cuu ali ništa ne govorite o tome da je Profesor predlozio da se kupi DGC , da je taj stock skocio sa 3 dolara na preko 6 u roku od par meseci. Procitaj moju temo o componding interest pa će ti biti jasno šta znaci imati malo veću kamatu a ne od 100% u roku od dva meseca.>A takođe je irelevantno za mene jer ja to neću uzimati i nisam ni uzimao za moj RESP fond već samo sto je moja Scotiabanka imala da ponudi od Index fondova<

Znam ja to, ja sam hteo da kažem da mi je nešto sumnjivo to što upucuju na odredjene kompanije gde da se investira, zar ne mislis da je Vanguard i Fidelity Investment mogao možda nešto da plati autoru knjige da malo piše u njihovom interesu?
Prerija
17. januar 2014. u 23.16
ma nisam se uvatio za commodities. isto ne bi kupovao Apple pa da se sam Steve Jobs resurrect.

pa jeste taj Int index fond nije najsjajniji ali imaš 15% portfolijo u njemu. zato ostatak portfolija je bio u drugim marketima koji su imali solidne performanse. znaci možeš da diversifikujes, možeš da rebalansiras.

pa cekaj tebi sad smeta sto oni stampaju navodno pare pa je berza otisla gore a u prethodnom postu si napisao da najviše para može da se zaradi na berzi i da treba aktivno kupovati stokove??
Taurus
18. januar 2014. u 08.44
Nisam ja rekao da mi smeta sto berza ide na gore, gde si to procitao? Ja hoću da te upozorim da će indexi imati manji return ove godine nego prošle, pa će tako i tvoji fondovi vezani za index imati manji return ove godine i verovano još manji sledeće godine.

Ja smatram da valuation mnogih kompanija dostigla visok nivo i da će to uticati na daljni rast berze, da će se morati preciznije birati sektori i kompanije za investiranje, a to možeš samo ako sam biras kompanije i sam kupujes i prodajes i odredjenim situacijama. Tu opciju imaš na berzi a nemas u fondovima
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.