Diskusije : Berza

 Komentar
Wills - Ostavtina
Prerija
15. decembar 2013. u 10.01
Šta treba znati a niste imali koga da pitate za Wills?
Da li treba nešto uraditi sa portfolijom kada se piše will?
orisni
(diskutant)
15. decembar 2013. u 15.28
Orisni ne zna za Kanadu, ali za Ameriku treba da se proveri da su „beneficiaries” podaci tačni u svim finansijskim institucijama. To nije nešto sto ide u „will” samo po sebi (tamo se piše ko šta dobija), ali jeste nešto sto pomaze da se „will” izvrsi ako (tj. kad) bude trebalo.

Što se tiče samog portfolija, najvaznije je objasniti onima koji ostaju kako da upravljaju parama. Jedan način je da dolaze ovde na diskusije na SC Berzu da skupljaju savete za investicije. Drugi način je da stave pare u indeks fondove prema svom cilju investiranja. Treci način je da plate nekoga da to radi za njih: to je ozbiljan savet ako oni koji ostaju ne žele/znaju/mogu da upravljaju parama. Ako već placas nekog „financial advisor”, gledaj obavezno da bude placen „fee only”. U Americi ima „fee only” advajzora koji rade odličan posao za 0,5%-1% (godisnje od AUM). Orisni ne zna za Kanadu.
Prerija
15. decembar 2013. u 15.43
Najbolje je ovaj drugi način. Svi da budu upoznati sa osnovinm ciljevima i kako ekzekutovati plan putem zacrtanog IPS.

Trazezi o Index Fondovima naisao sam i na advajzore koji rade sa klijentima na DIY servisu.
http://canadiancouchpotato.com/diy-investor-service/

orisni
(diskutant)
16. decembar 2013. u 10.51
Da, dobro je da svi budu upoznati sa IPS, samo nije izvesno da li svi mogu da se drže IPS. Neko može da zaboravi da stavlja pare ili da rebalansira. Neko može da se uplasi nakon što market padne i da proda. Neko može da se polakomi nakon što market skoci i da kupi. Neko može na nekom forumu da procita da je lako pobediti market. :)

Zato ima koristi za neke ljude da uzmu advajzore kao ove sto si naveo. Koliko vidim oni naplacuju $3.000 da naprave plan i da pomognu da se plan pokrene, znači da se kupe početni ETF-ovi ili fondovi. Ta cifra mi izgleda prilično razumno ako imaš preko $100.000. Recimo sa $200.000, ako ti smanje MER za 1,5%, njihov savet se isplati za godinu dana. Naravno, ako imaš manje para, onda je taj servis skup. Teško je da za te advajzore da se napravi dobar biznis model gde bi bili placeni tokom godina ili decenija. Ali ako već pišes „will”, dobro je ostaviti savete tvojima gde da traže advajzore za investiranje. Kao sto si video, te advajzore NE treba traziti u banci.
stef
(zgubidan)
16. decembar 2013. u 14.19
funny.. bas sam danas zvao advokata da zakazem sastanak da mi uradi will.

Nemam pojma kako to ide. Javicu vam šta mi kaže, imam sastanak 10. januara.
Taurus
16. decembar 2013. u 14.31
Tako je !

Iako u investment contract sadrzi beneficiary informacije kao i SIN #, treba navesti u testamentu da je berza jako opasna i da treba svi da se najeze kad se pomene reč berza !

Treba dobro utrubiti svim sledbenicima da ne odstupaju od zacrtanog kursa i ideologije investiranja u fondove. Sama pomisao da nešto menjaju može poremetiti lagodan zivot menadzera fonda njihov i free cash flow.
Ni slučajno ubaciti u testament pravo znacenje narodne izreke - dok ima ovaca biće i makaza!

To sto vide svuda po televiziji nekakve akcije i brojeve, to je sve laz i prevara. Čak i one Bake i Deke što se javljaju na BNN-u i pitaju za neke akcije, to je prevera, sve su to obmanjeni ljudi koji samo misle da mogu nešto zaraditi na akcijama.
Akcije nikada nisu isle na gore, nego uvek na dole i svi sto kupuju samo gube.

Sve ovo lepo navesti u testamenu, jer jedino ovako će se pomoći buducim generacijama i našim najmilijima.

Prerija
20. decembar 2013. u 13.44
kod pisanja will treba odrediti egzekjutora i guardijana ukoliko oba roditelja nisu tu. Ako jedan umre onda je vrlo straight forward jer drugi je beneficiary ako se navede u will.

isto još jedna stvar je u vezi nasledstva. Možda treba odrediti u kojim godinama dece treba da dobiju deo novca. Možda nije najbolje da sve pare se daju sa napunjenih 18 godina, već možda da bude staged, deo sa 18, deo sa 25, deo sa 30...

manje vise to je to što sam danas naucio na sastanku.

Taurus
20. decembar 2013. u 16.11
Dok sam se bavio finansijama secam se da su nam bili i to uvalili da prodajemo pre-paid legal contracts koji je ukljucivao i besplatan testament...
Napraviti testament je OK, ali sa njim se ne resava sve, recimo ko će naslediti eventualne dugove?

Treba uraditi kompletan Estate Planing koji ukljucuje testament (Will), trusts, beneficiary designations, powers of appointment, property ownership, gifts, and powers of attorney, medical power of attorney, Living will...kako da se pokojnik sahrani (buried or cremated) kao i sve ostale takse i porezi, final tax-return, a onda i kako nastaviti ili zatvoriti biznis ako je postojao itd...

Za sve ostale eventualne probleme koji nisu navedeni će se rado pobrinuti advokati
Prerija
20. decembar 2013. u 16.39
„Treba uraditi kompletan Estate Planing koji ukljucuje testament (Will), trusts, beneficiary designations, powers of appointment, property ownership, gifts, and powers of attorney, medical power of attorney, Living will...”

jeste sve to. ali tako je ako hoćeš da imaš kolko tolko pod kontrolom kada dodje vreme da pushing up the daises.
Taurus
20. decembar 2013. u 17.33
Ne razumem, šta si hteo da kažeš?
Prerija
20. decembar 2013. u 17.38
pa da ima dosta toga da se napise u will-u tako da se tačno zna šta se desava sa ostavstinom ako dodje do toga.

Ja sam mislio da je to nešto kao jedna strana, međutim ima dosta toga ukoliko oboje odu na onaj svet. moras da preciziras gde će deca da žive, ko je egzekjutor, kolko para za obrazovanje, kolko para da dobiju u kojoj godini itd itd...šta ako je egzekjutor i trustee u drugom gradu...i sl.
Taurus
20. decembar 2013. u 19.46
>pa da ima dosta toga da se napise u will-u tako da se tačno zna šta se desava sa ostavstinom ako dodje do toga<
-------------------------------------------------

To je tačno, i biće upravo onako kako se napise u testamentu, to i jeste njego svrha. Ja imam testament već sigurno 10 godina. Moj point je bio da u testamentu ne piše sve, i da je dobro uraditi i ostalo sto sam naveo.
Nijedna od pomenutih stavki nije bitna ako ne bude trebala, ali ako zatreba onda je bolje imati sto vise.
Recimo, osiguranje je promasena stvar ako ga ne koristis, ali ako dodjes u situaciju da ti treba onda je jako korisno, tako je i sa ovim gore sto sam naveo.

Moj point nije bio da omalovažim tvoj trud ili da se nešto takmicim kao sto to radi orisni, ja sam samo hteo da pomognem sa savetima i iskustvom kojeg imam svima onima koji čitaju ove diskusije.

Nije mi jasno zašto ti konstantno odbacujes svaki moj savet na bilo koju temu.
Prerija
20. decembar 2013. u 20.59
Kako mislis odbacujem? Pa naveo sam to što si ti naveo da treba da imam u testamentu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.