Diskusije : Berza

 Komentar
Natural Gas
Taurus
13. decembar 2013. u 16.13
Molio bi sve ucesnike diskusije da se na ovoj temi koncentrisemo na diskusiju o N.gasu.
Taurus
13. decembar 2013. u 16.18
HNU i HND su tkz. „trading vehicles” a ne za „buy and hold” strategiju.Zašto?
Zato sto će gas možda i za dve godine biti po istoj ovoj ceni. Gasa ima dovoljno za sledećih 100 godina i to je razlog da cena ne može da ide gore.
U planu je da se likvidni gas pocne izvoziti za Kinu i Evropu pa bi to u buducnosti, znaci za godinu ili dve, moglo znaciti da će cena gasa otici na gore.
Trenutno ga imaju previse, skladista su prepuna i čim se malo isprazne, kao sto je to bio slučaj u zadnjih par nedelja, proizvodjaci povecaju cenu. Jednom kad opadne potraznja za gas, kupci će birati od koga će da ga kupe, normalo, trazice ko daje jeftinije.
To je ono skolski, inače rade se velike manipulacije i vremenske prilke se koriste kao izgovori za manipulaciju cene.

Ono sto znamo za sigurno, jednom kad cena ode gore, onda će polako da krene na dole, ne pravolinijski, ali uglavnom u tom pravcu.
ETF kompanije prave velike pare sa ovim pa se tako i njima isplati da poguraju cenu na gore i na dole vise nego sto bi trebalo. Za male kupce prave iznenadjenja, kad pomislis da je cena dostigla vrh, oni je povecaju još i tako uplase nesigurne ili one koji su prekoracili margin, a to se i meni jednom desilo.

HND i HNU koriste laverage x2, to znaci ako cena gasa ode gore, cena HNU će otici dva puta toliko, za HND je isto samo obrnuto. To je razlog da kad cena gasa ode sa 3.30 na 4.30 dolara (~30%) HNU skoci za 60%. Rok u kojem se desi da cena ode sa 3.30 na 4.30 nekada traje mesec-dva a nekada i do 6 meseci. Zato treba biti strpljiv.

Sve je ovo teorija koja se zasniva na proslosti tako da ništa nije sigurno ali ja verujem da su male sanse da se izgube pare ko kupi HND po ovoj ceni. Sad je cena HND niska i po pravilu ako hoćeš da zaradis pare moras kupiti jeftino, a sad je po mom mišljenju HND jako jeftin.

Zašto sam ja kupovao HND već kad je cena gasa bila 3.85? Zato sto ako bi cena gasa krenula na dole, ja bih ostao bez icega ali posto ne znam koliko dugo će gore ići, preporucljivo je kupovati po malo. Tako radi i taj moj prijatelj.
Covek sa COMEX-a pre mesec dana je na BNN-u rekao da će gas otici na 3.87 i da će sredinom zime pasti na 3.30.
Ovo prvo je promasio, znaci moguće da ni ovo drugo neće biti tačno.
Zbog toga nesmes sve pare potrositi, moras imati rezerve.
Sad tu rezervu možeš drzati u nekim drugim akcijama ili kupiti HNU.

Orisni je pre par dana tvrdio da to ne valja, ali on to stvarno ne zna jer to nikada nije radio. Ja sam HNU zadnji put prodao na 11.30, evo sad je trenutno 13.50 , znaci na 1000 akcija bi bio u plusu vise nego 2000 dolara.

Ovi ciklusi od gore do dole znaci traju po nekoliko meseci, tako da ako promasis voz onda treba cekati nekoliko meseci. To isto znaci ako si kupila pogresno, samo treba cekati dok se cena cena ne vrati.
Vrlo je nesigurno kupovati oko 3.60 do 3.80 jer cena može da krene u bilo kom pravcu. Kad jednom predje 4 dolara već je daleko sigurnije kupovati HND. Isto tako, ako cena paden ispod 3.50, već je jako sigurno kupovati HNU.

Ja ne cekam top cenu jer ne znam kad će to biti, ali zato sve kupujem na margin tako da je moj laverage 4x. Nadam se da će cena pasti bar do 3.70 do kraja februara. Ako padne na 3.60 verovatno ću početi da kupujem HNU. Priznajem da je HNU sigurnije igrati.

Ako pogledas chart za Hatural gas, videces da se ovi ciklusi ponavljaju nekoliko puta u toku godine. Prošle godine je gas pao negde u martu, pa je u maju bio isto negde na ovom nivou 4.40. Razlog za rast cene su obrazlozili sa povecanjem potrosnje struje jer je bilo jako vruce i ljudi su poceli da koriste klimu po kucama ??!!
U sred leta je cena pala na 3.30 !

Ja volim gas jer ne zahteva puno truda i ne reaguje na ekonomska desavanja kao druge akcije. Pošto ga ima puno, ne može tek tako da skoci pod oblake, isto tako za razliku od bilo koje druge kompanije gas neće nestati ili propasti.

Ako se odlucis da kupujes HND ili HNU, obavezno prati cenu gasa. ja koristim Investing.com, nekako sam se navikao, verujem da ima i drugih sajtova, ali ovaj ima besplatan real time streamnig, tu odmah pratim i cenu zlata, bakra, nafte itd...

http://www.investing.com/commodities/natural-gas-streaming-chart

Nadam se da sam dovoljno objasnio, ako ima iskrenih pitanja ja ću rado odgovoriti.
Taurus
13. decembar 2013. u 22.01
Za one koji bi se upustili u malo dublju analizu gasa, evo jedan sajt na kojem se vidi stanje zaliha gasa, kakvo je stanje bilo zadnjih 5 godina i koliko je bio prosek za 5 godina.

http://americanoilman.homestead.com/GasStorage.html
Taurus
13. decembar 2013. u 22.13
Ima još!
Proizvodnja gasa će zavisisti od „rig counts”. Znaci ako pogledamo stanje zaliha, prosek u zadnjih 5 godina, broj rigs i vremensku prognozu, moglo bi se naslutiti kakav će biti rezultat stanja zaliha koji se objavljuje četvrtkom u 10:30 AM.

http://www.energysolutionsinc.com/naturalgas/Rig-Count-Statistics-29.htm

http://gis.bakerhughesdirect.com/Repo rts/StandardReport.aspx
Prerija
13. decembar 2013. u 22.34
„Proizvodnja gasa će zavisisti od ”rig counts„. ”

To je nekad tako bilo. Vise nije zbog povecanje efikasnosti busenja, tehnoloskih poboljsanja busenja (horizontal drilling) i koncentrisanje operatera na tkz „sweet spots” usled veoma niske cene. Zbog ovih razloga „rig count” može da opadne a da se istovremeno proizvodnja poveca.
Taurus
14. decembar 2013. u 06.06
To nisam znao, ali ja o tome inače malo znam. Čak i prosecne zalihe ne znace ništa jer svaka sezona ima svoju pricu, to se vidi i po potrosnji gasa koliko se ponekad razlikuje od proseka, pogotvo zadnje dve nedelje.
stef
(zgubidan)
16. decembar 2013. u 14.25
ono sto je interesantno kod nekih tako resursa sto su procenjeni na 100 ili vise godina, je „reversion to mean” metod.

Kupujes stalno, ali kad cena drasticno ode od „ mean” onda prodajes.

Zamislite cenu kao sinusoidu koja je nakrivljena pod uglom na gore.

Znaci talasi idu i gore i dole, ali na duzi rok ima „ bias” na gore.

Znaci kad je cene ispod mean kupovati, a kad je cena iznad prodavati.
Za ovo treba malo znati i statistiku i poneku formulu.

Nezgodno je sto kod ovih „ asset classes” reversion to mean može da potraje godinama, ( valute, metali, gas i slično) sto smanjuje dobit ali i umanjuje rizik.

Al sam lepo izmesao jezike!!

orisni
(diskutant)
16. decembar 2013. u 18.15
> Kupujes stalno, ali kad cena drasticno ode od „ mean” onda prodajes.

Valjda kupujes kad je ispod „mean” a ne stalno. I valjda prodajes kad ode iznad „mean” a ne čim ode od „mean” bilo gore, bilo dole.

> Za ovo treba malo znati i statistiku i poneku formulu.

Za šta tačno? Da se sracuna (mogući?) „mean”? Ili da se oduzme trenutna cena od tog mogućeg „mean” da se vidi da li je razlika pozitivna ili negativna?

Eto, koliko je „mean” za zlato? Da li prati inflaciju?
orisni
(diskutant)
17. decembar 2013. u 16.24
Kad se već povelo pitanje koji je „mean”, recimo za zlato, i od koje tacke treba racunati taj „mean”? Da li gledati sto dalje u istoriju? Ili uzeti neku nedavnu cenu? I šta ako se neki uslovi promene, npr. eto ukinuo se zlatni standard, pa je cena krenula da skace gore ili dole.
Taurus
20. decembar 2013. u 11.16
NG je na 2.5 year high !
Ovakva prilika da se kupi HND se ne desava često.
orisni
(diskutant)
21. decembar 2013. u 22.39
@Stef
Da se ne otvara sad novu tema, kad se već povela prica o zlatu i „reversion to mean”, da li je zlato trenutno precenjeno ili podcenjeno? Evo ovde neki grafici pokazuju da je skoro duplo iznad proseka: http://www.rickferri.com/blog/investments/gold-bugs-swatted-again/
Kipe
(inzinjer)
22. decembar 2013. u 21.25
Taurus koliko palacas „fees” za HND i HNU?
malimx6
(KOCOBO)
22. decembar 2013. u 21.29
orisni, tehnicke analize bas ne rade na zlatu.

taurus, gas ode gore. jel znaš šta je povod ovom?
Taurus
22. decembar 2013. u 22.38
Kipe, ne znam koliko placam, mogao bi da znam sve tačno ali me ne interesuje i nemam vremena za to, zašto pitas?

KOCOBO,
Gas je otisao gore jer u četvrtak kad su objavili stanje u magacinima bila je rekordna potrosnja gasa za nedelju dana. Koliko sam čuo u nekim regionima ovih dana imaju rekordno visoke temperature, to bi moglo da se odrazi na potrosnju i na cenu gasa, ali ja to ne pratim precizno jer znam da će uskoro otopliti i da će cena gasa krenuti na dole. Mene ne interesuje kad će krenuti na dole nego kad će stici na 3.80 ili nize na 3.50 ako bude sreće.
Ja sam kupio i u petak 1500 HND akcija i imam još para da kupim 1000. Još se nisam odlucio dali da kupim ovih dana ili da cekam izvestaj u četvrtak pa da onda kupim.
U svakom slučaju ja ovo vidim kao jedinstvenu priliku za kupovinu, a ako bude sreće da cena gasa ode još gore to će biti još bolje.
malimx6
(KOCOBO)
22. decembar 2013. u 23.13
sad za sad samo pratim. hvala.
Taurus
23. decembar 2013. u 22.14
Još jedna informacija. Elektrane koriste coal, ali i gas, za proizvodnju struje. Koriste ono sto je jeftinije. Sad posto je gas visoko, oni će se prebaciti na coal. To će biti dodatni pritisak na cenu gasa.
Na forumu neki prognoziraju početak pada cene gasa tek posle praznika tj. u novoj gopdini. Donekle se slazem jer uz mali promet u toku praznika, lako je manipulisati cenom. Danas sam kupio 500 HND akcija i prebacio još novca na trejding racun u slučaju da u četvrtak dodje do novog povecanja cene gasa. Mislim da je gornja granica 4.70
malimx6
(KOCOBO)
24. decembar 2013. u 01.11
ja moram da cekam sledeću godinu posto imam samo tfsa racun :/
Taurus
24. decembar 2013. u 22.21
Sledeća godina samo sto nije !!!
Taurus
27. decembar 2013. u 22.22
HND ja danas skocio za preko 5%
Razlog za to je tkzv. bearish expectation koja je pogodjena.

Prošle nedelje su se rezerve samnjile za 285 biliona kubikni stopa, ove nedelje je bilo predvidjeno -176 a desilo se -177.

Videcemo kako će prognozirati sledeću nedelju ali istorijski gledano za 5 godina stanje se je u istom periodu smanjivalo za oko 100 BCF, prošle godine nešto oko 130.
Vreme je nešto povoljnije nego prošle sedmice tako da ako se to ponovi ja ocekujem cenu gasa da padne za novih 20-ak centi.

Istorijski gledano, druga sedmica u januaru je belezila veću potrosnju gasa tako da to može donekle da podigne cenu ali posle toga se definitivno ocekuje pad potrosnje gasa i toliko dugo ocekivani pad cene gasa tj. rast HND

Ja sam i danas kupio 1000 akcija po 4.85 i to je sad već daleko vise kupljenih akcija nego sto sam prvobitno planirao.
malimx6
(KOCOBO)
28. decembar 2013. u 20.08
bilo bi dobro da malo zahladni i da gas skoci još gore, pa da i mi ostali imamo sansu da kupimo jeftinije :)
malimx6
(KOCOBO)
29. decembar 2013. u 11.57
taurus, da li pratis natgasweather.com?
Taurus
29. decembar 2013. u 19.47
Nisam znao za ovaj sajt, interesantan je. Ne znam koliko može biti koristan, malo sam citao i nije mi bas jasno. Znamo svi da je zima i da se gas trosi ali ponekad cenu manipulisu pa je teško znati šta će se desiti u kratkom roku. Ono sto znamo je to da će zima proćii da će gas pojeftiniti, u međuvremenu šta god da se desi meni je svejedno.

Taurus
31. decembar 2013. u 08.46
Ako je verovati ovim prognozama sa ovog sajta, ocekuje se još nekih 10-ak dana hladnog vremena. Ja sam juče kupio još hiljadu HND akcija i imam još para za dve hiljade, cekao sam da još malo padnu ali evo danas gas pada. Ako ovako ostane onda ću umesto HND danas kupiti HNU
orisni
(diskutant)
31. decembar 2013. u 16.01
Pošto su sad novogodisnji praznici, a na NZ je već 2014-a, Orisni želi da ostavi jedan poklon/čestitku/savet za Taurusa. Orisni razume da bi bilo teško promeniti ono sto Taurus radi, i Orisni zna da Taurus ne veruje Orisnom. No ipak, Orisni želi da uradi jedan gest dobre volje sad za praznike i zato će Orisni da ostavi linkove na jedan drugi forum gde se prica o „short & leveraged” fondovima:

http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=128484 (No emergency fund for me. I use inverse ETF's as a sub)
http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=98598 (Using Short or Short Leverage Index ETF's)
http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=109908 (Reverse index funds)
http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=127502 (trend following)

Orisni savetuje da Taurus procita neke od tih postova, naročito one od Nisipriusa koji potrkepljuje pricu preciznim brojkama i graficima da pokaze kako imati i „long” i „short” u isto vreme samo kosta para a ne donosi nikakav profit.

> Ako ovako ostane onda ću umesto HND danas kupiti HNU

Orisni se nada da nisi kupio HNU danas. Orisni je hteo da odgovori Kipe oko „fees” i pogledao je ove fondove i vidi da je HNU pao dosta danas: „Horizons BetaPro NYMEX Natural Gas Bull (HNU.TO) -Toronto 12.62 Down 1.12(8.15%) 3:43PM EST”.

Ako si već mislio da će cena HNU da skoci, onda je bolje da prodas HND za toliko za koliko bi kupio HNU; nema potrebe da držiš i HNU i HND u isto vreme, jer se na tome samo gube pare. Orisni zna da nećeš njemu da verujes i zato je ostavio te linkove gore. Orisni se nada da ćeš barem da prelistas/procitas neke pre nego sto kažeš „to je sve bezveze” i nastavis da radis kako si radio. Orisni se nada i da ćeš moći da sracunas dobitak/gubitak svog trgovanja na HND i HNU na kraju sezone da vidis kako je to prošlo i šta može da se zakljuci iz toga. To su zaista iskreni i dobronamerni saveti, ne provokacije.

@Kipe
> Taurus koliko palacas „fees” za HND i HNU?
HND ima E/R od 1,47% godisnje: http://finance.yahoo.com/q/pr?s=HND.TO+Profile
HNU ima E/R od 1,38% godisnje:
http://finance.yahoo.com/q/pr?s=HNU.TO+Profile
Ako stavis po $1000 u svaki, onda na to placas $28,50 za godinu dana. No, nema smisla imati oba u isto vreme. Čak šta vise, tebi Kipe verovatno ni ne treba trgovanje i kockanje ovakvim fondovima.

Za ostale troskove trgovine koje Taurus ima, npr. „brokerage fees”, bi on morao da ti odgovori.

To je eto to za Novu Godinu. Orisni se potrudio da ne odgovara na napade skoro mesec dana, da ponudi dobronamerne savete i da ignorise uvrede. Ali ako drugi nastave u Novoj Godini sa provokacijama, onda će OOO (Orisnijeva Odmbrambena Organizacija :) morati da odgovori SSS (svom svojom silom :).

Želim vam sve najbolje u 2014-oj. Neka berza ide onako kako vama lično odgovara, sto će reci za akumulatore, neka berza padne.
Taurus
01. januar 2014. u 12.44
Kad ti ja kažem da nisi fer diskutant onda je to sa razlogom a ne zbog toga sto sam ja ne vaspitan. Nisi fer zato što nećeš da slusas šta mi ovde pišemo, ignorises sve i ponavljas kao papagaj jedu te istu pricu.

Zar ja tebi nisam već jednom objasnio zašto ja kupujem HND i HNU?
Zar treba sad sve ponovo iz početka da pišem?
Pa nemam ja toliko ni vremena ni strpljenja.
Ako to ponovo pitanje postavis šta drugo preostaje nego da ti covek kaže sve najgrublje reci.

Pogledao sam na kratko taj forum, vidim da su tamo obični ljudi koji samo znaju dobro engleski. Ta tema koju si mi preporucio nema nikakve veze sa mnom niti sa mojim nacinom investiranja. Pogledao sam i te charts od tog Nisipriusa ili kako se već zove. To jeste to što ti stalno ponavljas, ali ja sam već nekoliko puta ponavljao da ja ne radim tako.
On daje primer šta će se desiti ako kupis i bull i bear ETF u isto vreme za isto para i držiš nekoliko godina...
Kakve ja veze imam sa tim?
Zašto ti poredis mene sa tim?
Ja tako ne radim i nemoj vise da me poredis sa necim šta nema veze sa mnom.

To je neka skolska teorija koja nema veze sa praksom. Pa normalno je da u takvim situacijama, kao na tom chartu, nećeš zaraditi pare, ali ko to tako radi?
Jeli možeš ti da shvatis da ako to isto kupis, ali u razlicito vreme, da su rezultati sasvim drugaciji, pogotovo ako ih i prodajes u razlicito vreme, sto ja radim, pa ako su još i iznosi razliciti da to onda nema apsolutno nikakve veze sa tim sto on i ti pricate.

Rekao sam ti da ti to ne znaš zato što ti to ne radis. Kad bi radio, video bi da sam ja u pravu. Te dve akcije treba posmatrati odvojeno, kao da se ne radi o istoj sirovini- gasu, jer one i jesu odvojene.

Jesam ja juče kupio HNU,... ostavio nalog i otisao. Kad sam se vratio, nalog izvrsen. Ali ja sam kupio samo 400 shares. Na kraju dana, HND ja bio u plusu oko 5 hilhada dolara a HNU u minusu nekih 100 ddolara.

Zar ja sad treba da se sekiram zbog minusa od 100 dolara a da zanemarim 5000 dolara? Jesi ti normalan? Jel možeš ti da vidis tu razliku?

Zbog toga mene ne interesuju mali troskovi, kamate na pozajmljne pare i ostali fees koje Kipe pita, ako je profit toliko veliki da to ladno pokrije.

Kad ja zaradim recimo 50 hiljada dolara, ili recimo 50% na moje pare, meni je sasvim svejedno dali sam platio troskove 100 dolara ili 5 hiljada dolara, ja se koncentrisem na profit a ne na troskove.

Ja sam mogao juče za te pare da kupim nešto sasvim treće i da isto tako izgubim.

Uostalom dali si ti ikada čuo da neko uzima insurance na investment? Dali si ti ikada čuo da ljudi uzimaju insurance na razne stvari u zivotu?
Dali si ti ikada zakljucio da ako ti se kuca nikada ne zapali da su sve pare koje si platio za taj home insurance bacene?
Isto tako bi mogao reci - ako znaš da ti se kuca neće zapaliti zašto onda uzimas home insuraance???

Eto tako može da sluzi i cela ova prica o kupovini HNU i HND.

I posle svega ti dodjes ovde i lupis nešto da ne možeš da ostanes ziv. Kažeš meni da ako sam znao da će HNU posle praznika otici gore, zašto nisam prodao HND i sve ulozio u HNU?

Kao prvo, HND je ovde na duzi rok tj. dva-tri meseca, dok će HNU biti prodat već sledeće sedmice. Kao drugo kako da ja znam zasigurno gde će cena gasa ići posle praznika? Pa i ti si sam rekao da nemas kristalnu kuglu i da zbog toga kupujes fondove.

E, nemam ni ja tu kuglu, ali moj način investiranja ima sansu da zaradi pare, a tvoj samo da ne izgubis originalni investment jer ako si imao sansu da zaradis 50% a ti zaradis samo 5, za mene je i to veliki gubitak, dok si ti zadovoljan sa 5 procenata samo da ne izgubis ništa, ja takav nisam i ne razmišljam na takav način i nikada neću, zato nemoj da se uzaludno trudis.

Ja sam imao fondove, kupovao ih za sebe, prodavao drugima, znam o tome 100 puta vise nego ti i zato savetujem drugima da ne ulaze u to, za uzvrat ovde savetujem drugaciju strategiju kroz detaljno opisano šta ja lično radim za sebe. A ti samo „akumuliraj” pare za menadzere, oni to vole, jer oni sebi naplacuju procenat od ukupnog novca kojeg si im dao. Raduj se da berza pada i nadaj se da će da skoci bas onda kad ti odes u penziju. Kažem „nadaj se” jer ti drugo ništa ne preostaje, sve tvoje pare su u nečijim tudjim rukama.
orisni
(diskutant)
02. januar 2014. u 12.22
@Taurus
Orisni zna da su male sanse, ali evo da proba još jednom pre nego sto odustane.

> kupis i bull i bear ETF u isto vreme za isto para i držiš nekoliko godina...

Ista je prica da li drzao nekoliko godina, meseci, dana, sati, minuta, sekundi...

> ako to isto kupis, ali u razlicito vreme, da su rezultati sasvim drugaciji, pogotovo ako ih i prodajes u razlicito vreme, sto ja radim, pa ako su još i iznosi razliciti

Okej, kupujes i prodajes u razlicito vreme i sa razlicitam iznosima, ali za neko vreme i neki iznos imaš oba. Evo da probamo da nacrtamo, koliko to može sa zastarelom tehnologijom na SC forumu. Neka KU bude kad kupis HNU, PU kad prodas HNU, KD kad kupis HND i PD kad prodas HND. Da nema preklpanja, to bi izgledalo ovako:

KU./////.PU...KD.\\.PD

Pošto ima preklapanja, onda izgleda ovako:

KD.\\.KU.XXXXX.PU.\\.PD

ili ovako:

KD.\\.KU.XXXXX.PD.//////.PU

Znaci, taj deo gde je XXXX imaš i HNU i HND. Ako/posto su iznosi razliciti, onda imaš i deo iznosa koji se preklapa i deo koji se razlikuje.

Za taj iznos koji se preklapa u vremenskom periodu koji se preklapa ne možeš da zaradis i na HNU i na HND nego samo gubis.

Ako si 31.12.2013. imao $100.000 na HND i onda odlucis da kupis HNU za $2.000, bolje je prodati HND za $2.000 tako da budes na $98.000 na HND. Nema potrebe da se preklapa da u isto vreme imaš i $100.000 HND i $2.000 HNU.

Inače, ne znam jesu li apsolutni iznosi $100.000 i $2.000. Ni ne treba iznositi apsolutne iznose na forumima! Bolje ti je da ostavljas samo procente nego apsolutne iznose. No, ti si sam pisao o zaradi od $5.000 na HND i gubitku od $100 na HNU, pa posto su ta dva skocili pali +/- oko 5%, onda bi trebalo da je ulozeno oko $100.000 i $2.000. Mada, ti pominjes i „400 shares HNU” sto bi bilo oko $5.000 u HNU, pa razlika između $2.000 i $5.000 verovatno dolazi otuda sto nisi kupio na samom početku dana i prodao na samom kraju dana.

> Na kraju dana, HND ja bio u plusu oko 5 hilhada dolara a HNU u minusu nekih 100 ddolara.

Ne znam jesi li oba prodao na kraju dana. Što se kaže na ovom forumu, nisi izgubio dok ne prodas. Takođe nisi ni zaradio dok ne prodas.

> Kad ja zaradim recimo ... 50% na moje pare, meni je sasvim svejedno dali sam platio troskove ...

Bolje je ovde reci relativno da su troskovi 5% para ili 1% ili 10%. (Orisni ima troskove investiranja ispod 0,5%, blize 0,2%.) Nema potrebe da se iznose apsolutne brojke u dolarima. Nebitno je drugima da li trgujes sa $10.000 ili $100.000 ili $1.000.000. Bitan je procenat zarade (nakon odbijenih troskova).

> dali si ti ikada čuo da neko uzima insurance na investment?

Naravno, ali to ne znači da je to dobro. Mislim da se o tome čak bilo pisalo i na ovom forumu. Recimo imaš akciju XYZ kojoj cena ode gore i ti mislis da može da padne, pa želiš da se „osiguras” od pada tako što kupis „put” opciju na tu akciju. To se zove „married puts”: http://www.investopedia.com/terms/m/marriedput.asp No, problem je isti kao i drzati HNU i HND. Kad uradis analizu, vidis da je jeftinije „osigurati” se tako da prodas deo XYZ koji imaš. Znaci, umesto da u isto vreme imaš i „long XYZ” i „long put on XYZ” (ili „long XYZ” i „short XYZ”), prodas deo XYZ.

> Dali si ti ikada čuo da ljudi uzimaju insurance na razne stvari u zivotu?

Da, naravno, ali vecina ljudi gleda da uzme sto *jeftinije* osiguranje. Nije jeftinije imati i HNU i HND nego samo drzati kes.

> Kažeš meni da ako sam znao da će HNU posle praznika otici gore, zašto nisam prodao HND i sve ulozio u HNU?

Ne, niko nije rekao da *sve* ulozis u HNU. Nego samo deo para za koji kupujes HNU je bolje da prodas HND. Možeš da ostavis ostalo u HND ako ocekujes da je to bolje na duzi rok.

> ako si imao sansu da zaradis 50% a ti zaradis samo 5

Slazem se. Orisni je imao sansu da zaradi skoro +300% a zaradio je +30% na akcijama 2013-e. Mogao je da zaradi +297% na Netflix ili +237% na Best Buy da je stavio sve svoje pare u jednu od tih akcija (koje su najviše skocile od svih S&P500 akcija). No, Orisni je podelio pare na par hiljada akcija, pa su njegove akcije zaradile samo +30%. Tih +30% zarade je uprkos tome sto je imao ulozeno i u najgore akcije DOW-a 2013-e (Cisco 14,57%, McDonald's 13,45%, AT&T 9,80%, Caterpillar 3,48% i IBM -1,50%), pa čak i u najgore akcije S&P500 (Newmont Mining: - 50%, Cliffs Natural Resources: -32%, Edwards Lifesciences: -27%...).

> ovde savetujem drugaciju strategiju kroz detaljno opisano šta ja lično radim za sebe.

Ne, nisi nikad detaljno opisao gde ti je ceo portfolio! Ti možeš reći da imaš sve pare na nekom racunu u CUU.V, ali ako ne kažeš da li je taj racun 3% ili 5% ili 10% ili 50% ili 90% svih tvojih para na svim racunima, onda time nisi prakticno ništa rekao. Takođe nisi nikad rekao kako treba upravljati celim portfolijom. Recimo, ti delis svoje pare na vise akcija, pa kako odrediti koliko podeliti na koju akciju.

> sve tvoje pare su u nečijim tudjim rukama.

Preterujes sa pricom o fondovima (mada ima istine u tome da su neki/mnogi fondovi losi, ali to ne znači da su svi losi!), no nije to tema ovde, pa neću o tome. Nego kad pominjes to cije su pare, da li znaš cije su akcije koje ti kupis preko svog brokera? Da li se te akcije zaista vode na tvoje ime u Centralnom Registru ili se vode na tvog brokera „in street name”: http://blogs.marketwatch.com/greenberg/2008/03/how-to-keep-your-investments-safe/ Šta ako broker propadne (a propale su i velike firme kao Bear Stearns)?

Kad smo kod HND i HNU, šta ako ti želiš nešto da prodas/kupis, a u isto vreme neko drugi preko tvog brokera želi to isto da kupi/proda? Da li znaš da li vas broker saldira samo kroz sebe tako što zameni ko šta poseduje, ili zaista ide na berzu da to i proda i kupi (i tako plati „spread” i „round-trip costs” market maker-ima)? Poenta je da kad hoćeš nešto i plus i minus, bolje je drzati 0 nego imati troskove i plusa i minusa.

> moj način investiranja ima sansu da zaradi pare

Tvoj način nije investiranje nego trgovina/spekulacija. Naravno da ima sansu da zaradi pare! Ali ima i (veću) sansu da zaradi manje nego indeksni fondovi za isti preuzeti rizik. Orisni razume da ne može da promeni tvoj generalan način investiranja. Orisni je odustao od toga. Orisni je samo zeleo da ukaze da nema potrebe imati i HND i HNU (u vremenskom intervalu koji se preklapa, čak i kad je za ukupno razlicit iznos, jer je preklapanje za deo tog iznosa), jer je MalimX6 mislio da je super ideja imati i HND i HNU.

Orisni ti iskreno želi sve najbolje i da zaradis sto vise. Orisni će možda na NZ ovih dana dok se Prerija ne vrati sa odmora (a možda je i on otisao na NZ).
Taurus
02. januar 2014. u 22.06
Kao prvo, gledaj da pišes skraceno koliko je moguće i drzi se teme. Recimo, šta broker radi ili ETF je apsolutno nebitno niti ima bilo kakve veze sa ovom temom. Ako cena ode gore ja sam zaradio bez obzira kako je broker radio i šta je preklapao.

Toliko si se raspricao o tom preklapanju HND i HNU , pa to su covece dve odvojene akcije, jedino sto su obe vezane za gas i to je upravo njihova prednost jer možeš da predvidis kretanje.

Ali zar akcije u tvom fondu sve idu samo gore ?
Dali se desi da nekada neke idu u suprotnom pravcu?
Zar to isto nije preklapanje?

Ti mene savetujes nešto sto je kod tebe prisutno non-stop. Pa covece zbog toga ti fondovi i nemaju nikakvu zaradu jer se non-stop preklapaju gubitci sa profitima. Loše firme sa dobrima.

Prednost drzanja pojedinacnih akcija je upravo to što možeš da prodas bilo koju akciju kad napravi pare dok ti u fondu nemas tu opciju nego stalno gubis, i to je ta prednost koju ti jednostavno ne vidis ili se pravis lud.

Dalje: Troskovi.
Tvoji su troskovi u odnosu na profit 10 puta veci nego moji. Nemoj da se zavaravas sa malim troskom, kad profita skoro da nemas. Kad od tih tvojih 5% godisnje zarade odbijes porez i inflaciju tebi ne ostaje Ništa !
Šta vredi da su ti troskovi (NULA %) 0% kad ti gubis pare ???

Dalje: >Ne, nisi nikad detaljno opisao gde ti je ceo portfolio<Pa šta vredi da ti ostavljam ceo portfolio kad ti ne možeš da shvatis ni ovu jednu-jedinu stvar koju radim sa gasom. Rekao sam ti za cuu i nisi ništa odgovorio.

Dalje:>Ali ima i (veću) sansu da zaradi manje nego indeksni fondovi za isti preuzeti rizik<

Ej, nemoj majke ti vise da seres sa tim „isti preduzeti rizikom”. Koji bre rizik? Šta ti znaš kakav je moj rizik?
Da ti ja kažem nešto pametno, ali procitaj nekoliko puta:

RIZIK NEMA VELICINU !!! VELICINI RIZIKA SE MERI SA TVOJOM SPOSOBNOSCU I mogućNOSTIMA DA GA PODNESES ili ELIMINISES !!!

Veliki naglasak na reč „TVOJOM”

Taurus
02. januar 2014. u 22.17
Još jednom, jer ima greška u pisanju:

RIZIK NEMA VELICINU !!!
Velicina rizika se meri sa TVOJOM sposobnoscu i mogućnostima da ga podneses ili eliminises !!!

Sve zavisi od tebe !
A ti nemoj mene da poredis sa sobom jer mi nemamo ništa zajednicko.
Taurus
03. januar 2014. u 14.52
Evo opet si se zayebao:
> Orisni se nada da nisi kupio HNU danas <

Kao sto sam rekao, onaj dan sam kupio 400, a juče još 600 HNU.
Danas kad sam krenuo na dorucak, prodao HNU i zaradio 509 dolara. Tih 9 će otici na transakcije, a 500 je profit.

Pogresio sam sto nisam cekao do jutros kad je HNU u jednom trenutku pao na nekih 12.30 Da sam tako uradio zaradio bi 1000 dolara ali ja sam zadovoljan i ovako.

Evo sad je 2:50 PM , ocekujem da će do kraja dana gas još malo da padne pa ću ponovo da kupim HNU jer će cena ići gore i sledeće sedmice.

malimx6
(KOCOBO)
04. januar 2014. u 19.26
svaka cast
Taurus
05. januar 2014. u 17.42
Šta si odlucio dali ulazis i gas ili ne?
Ja nisam kupio HNU u petak jer je cena isla još na gore nego sam kupio još dve hiljade HND. Prebacio sam još para na racun i u ponedeljak, koristeci margin, ću imati para da kupim još 3000 HND. Pošto se market nekako muci, svi pricaju o mogućoj korekciji, najvecu sansu vidim u HND. Kad je bal nek' je bal.
malimx6
(KOCOBO)
05. januar 2014. u 20.24
ništa još nisam odlucio, samo pratim za sada. moram „bejsment” da radim :))
ali pratim tebe šta radis i onaj sajt natgasweather

zaboravih, koji još sajt posjecujes kad pratis gas? i koji forum posjecujes?

hvala
malimx6
(KOCOBO)
05. januar 2014. u 20.45
taurus:
da li znaš cemu služe ovi podatci?
http://www.cbc.ca/player/News/Business/ID/2427999875/
malimx6
(KOCOBO)
05. januar 2014. u 20.47
pogresan link, sori :))

http://tinyurl.com/ku6gfch
Taurus
05. januar 2014. u 21.55
>da li znaš cemu služe ovi podatci<

Ne znam ja šta ovi rade ni šta hoće. Ja samo pratim cenu gasa na streamnig chart-u i ništa vise. Nemoj da čitaš forume, to su sve igre. HND i HNU nisu jedini koji trguju sa gasom.
Ja samo znam da će cena da padne jednog dana i zato kupujem HND i onda ponekad kupim HNU za kraci rok i to je sve.

Onaj tvoj sajt za temperaturu nije los, cisto da vidis generalno temperaturu po celoj Americi. Ja sam ovde ostavio nekoliko linkova, ako hoćeš pogledaj ovaj:
http://www.firstenercastfinancial.com/news/story/56272-natural-gas-falls-after-smallerthanexpected-storage-...

Klinki na NEWS i trazi vesti za gas. Na desnoj strani ćeš videti koliko je bilo potroseno gasa prošle sedmice i kakve su prognoze za ovu sedmicu.

Upravo kod tih prognoza se desavaju igre. Ponekad su prognoze tako male da je ocigledno da će gasa biti potroseno vise. ako se tako i desi onda će cena otici na gore. Znaci treba gledati koliko su prognozirali potrosnju i uporediti sa vremenskom prognozom na onom tvom sajtu.

Za sad još nema prognoze za gas za ovu sedmicu ali video sam da je u Americi jako hladno, znaci ocekuj veliku potrosnju gasa. Videcemo šta su prognozirali, ako je prognoza da će biti potroseno ispod 100 BTU, onda će cena u četvrtak sasvis sigurno otici na gore.
Ali prati dobro u četvrtak u 10:30 , oni prvo naglo naguraju cenu u suprotnom pravcu i onda je u toku dana koriguju.
To je dobra situacija za tarding. Ona koja padne (HNU ili UND) treba kupiti i u toku dana prodati, pogotovo ako padne za vise od 4%

malimx6
(KOCOBO)
05. januar 2014. u 22.11
dobro, sacuvao sam onaj tvoj sajt pa ću ga pratiti isto.
imaš i ovde prognoze za vrijeme:
http://www.accuweather.com/en/us/national/weather-forecast-maps?day=1

imaš po danima i na kraju imaš ono TREND, pa možeš da vidis prognoze tu.

takođe na bloomberg ekonomskom kalendaru u 10:30 izadje report za NG, i to bas u minut ili tako nešto, ali praticu i ovaj tvoj sajt.

hvala
Taurus
06. januar 2014. u 20.24
Na ovom sajtu sto sam postavio link u sustini samo pratim zvanicnu prognozu (estimate) i usput procitam još nešto.

Kako je danas bilo interesantno, istorijsko niske temperature u Severnoj Americi a cena gasa tek malo preko 4 dolara. Danas već objavljuju vesti sa naslovima kako investitori gledaju na toplije vreme koje dolazi. Po meni je ovo znak da će uskoro doći do pada cene gasa.

Teško je predvideti kretanje gasa na kratak rok, ponekad gledaju vreme za unazad, ponekad za unapred, nekada je estimate merilo itd.
Jedino sto sam primetio da ako jednog dana cena gasa ode drasticno u jednom pravci, već sledeći dan dolazi do korekcije.

Ja danas nisam ništa kupovao, nisu mi legle pare na racun, ali možda je to i dobro jer voleo bi da opet kupim HND ispod 5 dolara, možda ću čak cekati cetvtak.

Dobar ti je i ovaj sajt za vremensku prognozu, jednostavan i praktican.
malimx6
(KOCOBO)
06. januar 2014. u 21.51
evo ovo sam sada nasao na onom tvom sajtu:

http://www.firstenercastfinancial.com/news/story/56301-bets-rising-natural-gas-hit-multiyear-high-market-ta...

nisam sve razumio.
„...inched their net-long position in natural gas futures and options to 134,994”
šta im je taj broj od 134,994?

„money managers raised their long positions, or bets on rising prices, by 10,274”
i ovaj broj isto?

i zadnja recenica kad kaže 'Front-month natural gas futures...„
šta je to front-month?

hvala”
Kipe
(inzinjer)
07. januar 2014. u 20.15
Mada je nezahvalno prognozirat,
ja ocekujem u četvrtak da cena NG skoci,
jer zbog ove polalrne hladnoce skoro u celoj USA,
povecana je potrosnja gasa a samim tim smanje zalihe.

Tautus za slučaj da cena gasa skoci u četvrtak,
dali ocekujes da cena gasa ide još malo gore sledećih dana?
Taurus
07. januar 2014. u 23.00
Toplije vreme je već stiglo u neke krajeve Amerike i kod nas u Hamiltonu i Torontu će već u nedelju biti +5. Mislim da će to biti razlog da cena pocne da pada, ali oni će pokusati sve da je održe sto duže ovako visoko.
Ja nemam pojma šta će se desiti, samo nagadjam, ali ocekujem da će u četvrtak u 10:30 naglo podici cenu i da će već do kraja dana pasti.
Razlog za naglo povecanje cene gasa može biti upravo estimate koji su danas objavili. Prognoziraju pad rezervi od 157 BCF sto je nekako prosek za zadnjih 5 godina ali je zbog niskih temperatura sigurnio potroseno vise.

Treba znati i to da će izvestaj u četvrat biti za potrosnju gasa za prošlu sedmicu (od 3. do 10. Jan.) a ne za ovu.

Znaci sutra odprilike će se vrteti po istoj ceni kao danas, onda naglo povecanje u četvrtak, pa pad do kraja četvrtka i dodatni pad u petak. Ako padne za dosta, u ponedeljak može doći do male korekcije ali ja mislim da je jako opasno uzimati HNU u ovom trenutku.

Ja sam danas kupio 2 hiljade HND po 4.80 i imam još na racunu za 2 hiljade, to će sacuvati za četvratk pa šta bude, ako ne bude povoljno neću ništa kupovati jer i onako već imam daleko vise nego sto sam planirao da kupim.
Taurus
08. januar 2014. u 09.23
Nešto razmišljam, ako već danas padne gas za 2-3% (HNU za 5-6%) možda ću da kupim 1000 akcija HNU umesto 2000 HND pa da držim do sutra, da se malo kockam ! Nemam mira kad imam kesha na racunu :)
Taurus
08. januar 2014. u 20.30
Kao prvo, ove gore sam promasio sedmicu tj. datume za izvestaj, znaci izvestaj će biti za sedmicu koja se zavrsava 3. januara.

Moj nalog za HNU je delimicno popunjen, kupljeno mi je 600 akcija i kako stvari stoje izgleda da od toga neće biti ništa, ali ono sto mi je najvaznije, danas sam konacno posle vise od mesec dana presao u pozitivnu teritoriju sa HND !
malimx6
(KOCOBO)
08. januar 2014. u 22.38
šta se desilo sa gasom 2008me godine? zašto je spalo sa $14 na $4 za neki godinu dana?
Taurus
09. januar 2014. u 09.25
Ja ne znam ali verovatno je zbog toga sto su nasli kakva veca nalazista gasa. Znam da su pre nekoliko godina nasli neko vece nalaziste i da su ga utrapili Kinezima koji su za to platili velike pare, a Amerikanci posle nasli još i tako je cena pala. Za sad ga imaju dovoljno za sledećih 100 godina. Moderna tehnologija sada daleko lakse nego pre otkrije gas tako da zbog toga cena gasa neće rasti u nedogled ali još uvek kosta da se izvadi, transportuje itd...
Taurus
09. januar 2014. u 09.27
Ja sam na ovoj temi potrosio dosta vremena, interesuje me dali je još ko usao u ovo, dali je još ko kupio HND ili HNU?
malimx6
(KOCOBO)
09. januar 2014. u 12.48
kao prvo, čestitam :)

što se tiče tvog pitanja, ja nisam ništa kupio, samo sam pratio.

da li oni podatci sto izlaze četvrtkom uzimaju obzir stanje gasa u americi ili s.americi (amerika i kanada)?
malimx6
(KOCOBO)
09. januar 2014. u 12.49
e da, drugo pitanje...da li ti sada polako prodajes hnd ili još cekas? kakav ti je plan da izvuces profit? :)
malimx6
(KOCOBO)
09. januar 2014. u 12.52
i još jedno pitanje :)
zašto sad cijena gasa ide dole? jel zato što se ocekuju toplije temperature ili zato što nije potroseno vise gasa od onog sto su analiticari procijenili (>-157)?
Taurus
09. januar 2014. u 14.34
>što se tiče tvog pitanja, ja nisam ništa kupio, samo sam pratio<---------------------
Meni se i učinilo kao da ja ovde sam sebe inspirisem!>da li oni podatci sto izlaze četvrtkom uzimaju obzir stanje gasa u americi ili s.americi (amerika i kanada)<-----------------------
Ne znam a i ne interesuje me :)>da li ti sada polako prodajes hnd ili još cekas? kakav ti je plan da izvuces profit?<---------------------
Šta bre da prodajem sad kad je najinteresantnije !
Plan mi je bio da prodajem kad cena gasa padne na 3.80 ali posto sam kupio daleko vise HND nego sto sam planirao, možda ću prodati neki deo kad cena dodje do 3.90 ili kad HND predje preko 6 dolara>zašto sad cijena gasa ide dole<
---------------------
E ovo će biti malo duzi odgovor, pisaću veceras ako stignem, još sam na poslu i jako sam zauzet... ali ipak nađemmalo vremena i za berzu.
Taurus
09. januar 2014. u 14.54
R E P E A T

>što se tiče tvog pitanja, ja nisam ništa kupio, samo sam pratio<---------------------

Meni se i učinilo kao da ja ovde sam sebe inspirisem!>da li oni podatci sto izlaze četvrtkom uzimaju obzir stanje gasa u americi ili s.americi (amerika i kanada)<-----------------------

Ne znam a i ne interesuje me :)>da li ti sada polako prodajes hnd ili još cekas? kakav ti je plan da izvuces profit?<---------------------

Šta bre da prodajem sad kad je najinteresantnije !
Plan mi je bio da prodajem kad cena gasa padne na 3.80 ali posto sam kupio daleko vise HND nego sto sam planirao, možda ću prodati neki deo kad cena dodje do 3.90 ili kad HND predje preko 6 dolara>zašto sad cijena gasa ide dole<
---------------------

E ovo će biti malo duzi odgovor, pisaću veceras ako stignem, još sam na poslu i jako sam zauzet... ali ipak nađemmalo vremena i za berzu.

malimx6
(KOCOBO)
09. januar 2014. u 16.26
nije loše kad covjek sam sebe inspirise :) nekad je dobro zapisati svoje misli i podsjetiti se :)

Super, sad za sad ću pratiti, izgleda da će do kraja januara da otopli sto znači da bi cijena gasa trebala da ode dole. Onda će sigurno opet neki talas da naleti i ako se ukaze sansa možda kupim hnu pa da oprobam sreću :)
Taurus
09. januar 2014. u 21.00
U sustini i ne treba pratiti sve ove informacije za koje pitas, postoji vise razloga zašto cena gasa ide gore ili dole, ali ti možeš samo da posmatras chart i tako kupujes ili prodajes. Može biti vrlo jednostavno. Kad cena gasa predje preko 4 dolara kupujes HND, kad cena padne ispod 3.50 kupujes HNU i sacekas par meseci i to je to !
Ako hoćeš možeš početi kupovati manje kolicine ranije, ja sam poceo da kupujem HND već kad je presao 3.80 , niko nije ocekivao ovakvu hladnocu i ovako visoku cenu gasa, zato uvek moras imati rezerve kesha na racunu ili imati opciju da ubacis svezeg novca, na taj način popravljas prosecnu cenu a samim tim sebi dajes veću sansu za veci ukupan profit.
Ja sam kupovao HND i preko 6,50 dolara, a na kraju sam imao prosecnu cenu od 5.25
malimx6
(KOCOBO)
09. januar 2014. u 21.52
razumijem strategiju, to sam još shvatio na svojoj kozi :) ne treba kupovati puno odjednom već po malo i spustati ili podizati prosjek u zavisnosti od situacije. jedini problem je sto cijena gasa može da ode gore iznenada, a ako imaš hnd i u minusu si onda si ga obrao :)
znaci ako je gas nekad bio $14, uopste ne znači da opet neće otici.

kako izracunati koji je MEAN za cijenu gasa? ili bilo koje dionice? Da li izaberes najviše i najnize tacke i sam izracunas ili imaju neki sajtovi gdje možeš da ukucas ticker simbol i sam pokaze (ovo bi bilo do dzadza:) )?
Kipe
(inzinjer)
11. januar 2014. u 14.18
Taurus ja nisam usao u „posao” sa gasom, jer sam zadnjih dana
bio neodlucan, a za to vreme gas je drasticno pao.

Taurus ti kao strucnjak, šta kažeš kao bi se
cena gasa mogla kretati sledećih dana?
Taurus
11. januar 2014. u 15.58
Nisam ja nikakav strucnjak ali nekako verujem u ovo jer ovo sto ja pricam se ponavlja već nekoliko godina. Ova godina ekonomski gledano će verovatno biti slična kao prošla pa zato verujem da će i gas da se ponasa slično.

Na kratko je jako teško predvideti kretanje, video si pre neki dan kad si rekao da imaš osecaj da će gas da ide gore on upravo oderagovao suprotno. Nije to slučajno, manipulatori su veliki strucnjaci u tome i sve tako urade da navuku ljude i pokupe pare.

Ali na duzi rok je daleko sigurnije. Nije uopste pitanje dali će gas da padne nego je pitanje kad i koliko. Znaci treba ti veliko strpljenje.

Ja mislim da će gas da pada sledećih 4-6 nedelja. On će verovatno doći do 3.60 , u međuvremenu možda padne do 3.80 pa se vrati na 4 , toga će sigurno biti ali će opet pasti.

Da nebi cekao pad do 3.60, ja ću prodati nešto već na 3.80, pa onda na 3.70 ali neću prodati sve ni na 3.60 jer on je padao prošle godine i do 3.30.

Upamti dobro, gas treba da pada do marta i onda će verovatno krenuti na gore. U maju će ponovo dostici neku veću cenu, verovatno visu od 4 dolara, zašto? Zato sto u srednjoj i juznoj americi već u maju pocnu da koriste klimu i tako povecaju potrosnju struje a elekrtane koriste gas za proizvodnju struje, pogotovo kad cena gasa padne na 3.50 ili tako nasto.

Ja sam i juče kupio 1000 HND akcija, imam još dosta para na racunu ali ocekujem da će gas da raste sve do srede ili četvrtka pa ću da kupim još sledeće sedmice. Verujem da će u četvrtak na objavljivanju stanja cena ponovo pasti.

Bez obzira šta se desi, ja neću prodavati HND sve dok gas ne padne bar na 3.80 a to ocekujem negde krajem februara kao sto sam ti upravo objasnio.

Ja sam kupio sebi, kupujem još, i to bi preporucio i drugima da se kupi i po ovoj ceni, jer ako gas padne na 3.80 , cena HND će doći na nekih 7.50 sto je za 2 dolara vise nego danas... dalje znaš i sam :)

Sledeće sedmice ću imati vise vremena za pisanje pa pitaj ako te još šta interesuje.
Kipe
(inzinjer)
13. januar 2014. u 16.30
Evo danas je berza u velikom padu, dok NG ima veliki skok.
Slazem se Taurus sa tobom, sve su to manipulacije.

Pošto je market u prosloj godini rastao, da kažem bez pravog razloga,
jer ekonomija u USA daleko je od oporavka od recesije,
a kako stvari stije, teško da će se oporaviti uskoro.

A što se gasa tiče, možda ovaj danasnji rast NG,
bila dobra prilika za kupit HND.

Ja sam još uvek maksimalno oprezan,
tako da ću da cekam još koji dan.

Ti Taurus?
Taurus
13. januar 2014. u 18.19
Nisam se nadao ovome, retki su dani u godini kad se desi ovakav rast ili pad cene gasa ali kao sto sam ti rekao, ja verujem o ovo i danas sam kupio još 3 hiljade HND. Kupio bi još, ali vise nisam imao para osim da nešto drugo prodam. Kupio sam po 5.20 , pa 5.19 i 5.10

Razlog za ovakav rast je navodno zbog ocekivanog velikog smanjenja rezervi gasa, međutim vidis i sam kakvo je vreme ovih dana, cela severna Amerika je plusu tako da će uskoro doći do korekcije. Naravno, sve su to manipulacije samo da se pokupe pare, zato treba biti miran, imati svoj plan i cilj, a njih pustiti da rade svoj posao.

Iako sam sad ponovo u „crvenom” drago mi je da sam mogao da dokupim još po ovim cenama o kojima ćemo pricati za mesec-dva.

Pogledaj prognozu za sledećih nekoliko dana na ovom sajtu sto je KOCOBO postavio

http://www.accuweather.com/en/us/national/weather-forecast-maps?day=1
Taurus
13. januar 2014. u 20.20
Kipe, da još nešto dodam.
Bio sam ja u situacijama kao i ti kad nikako nisam mogao da se odlucim da kupim. Cekao sam nešto, ni sam ne znam šta, i onda se kajao. HND i HNU su leveraged akcije i idu jako brzo gore i dole, vidis i sam 10% u jednom danu. Vrlo brzo mogu da dostignu 6 dolara i tad ćeš se još teze odluciti da ih kupis.
Moj savet ti je da kupis bar nešto malo 100 akcija i ostavis da vidis šta će se desiti, jer dok ne kupis ne možeš ništa ni zaraditi, isto kao ono za loto - daj mi boze sedmicu ...
Kipe
(inzinjer)
15. januar 2014. u 22.09
Taurus sra kažeš za sutra u vezi NG?

Nešto sam citao da u USA da se reserve smanjuju iz godine u godinu,
a da potraznja raste.
Ta razlika se nadoknaduje povecanim uvozom iz Kanade.
U svemu tome vrlo je bitan factor vremenske prilike.

Kažu da dugorocno NG bi trebao pomalo rasti.
Taurus
15. januar 2014. u 22.46
Na kraci rok i ja samo nagadjam. Obično igraju na iznanedjenje tj. suprotno od sentimenta. Iako bude rekordna potrosnja gasa, mislim da je to sad već uracunato u cenu tako da bi gas mogao malo da skoci posle objavljivanja stanja ali onda od 12 sati bi mogao početi pad jer će mnogi početi da kupe profit.

Dugorocno će gas sigurno ići na gore, ako ništa onda zbog same inflacije, ali čuo sam da razmatraju opcije za povecanje izvoza u Kinu, ali to se neće desiti još bar za godinu ili dve.
Ako bude isao na gore, to neće biti pravolinijski nego malo-gore-malo-dole. Zbog toga ja pocinjem kupovati na vreme i pocecu prodavati na vreme jer nikada ne znaš kad je vrh ili kad je dno. Radeci tako ja sam zadovoljan sa rezultatima.

Ja ne verujem da se gas povecano uvozi iz Kanade, neke kolicine sigurno dolaze redovno iz Kanade ali i u Americi ga ima dovoljno za sledećih 100 godina tako da krize za gas neće biti, upravo to je razlog da je cena gasa niska i da ne može da skoci nešto nenormalno. Sve ostalo je rezultat manipulacije mocnih. I njima je u interesu da gas nekada podignu a nekada spuste, tako i oni prave pare, ali se trude da sve to bude kad obični ljudi bas to ne ocekuju... tako ja to vidim.
malimx6
(KOCOBO)
16. januar 2014. u 12.42
kada odprilike ocekujes da će gas pasti? mjesec dva?
Taurus
16. januar 2014. u 20.42
Ja mogu da ocekujem šta hoću :) ali neko dno bi trebalo da se desi negde u februaru. Ja neću cekati to jer ja ću biti u plusu već kad cena gasa padne ispod 4.20 a na 3.90 ja ću imati već solidnu zaradu posto sam ulozio duplo vise novca nego sto sam prvobitno planirao tako da ću verovatno neki deo prodati već na toj ceni, ne znam još...

Ja sam i danas kupio HND 1000 shares po 4.59

Sad smo tu gde jesmo, dobro smo i prošli danas, ja ocekujem sledećeg četvrtka veci pad jer će se objavljivati stanje rezervi za onu sedmicu kad je bilo toplo po celoj Severnoj Americi
malimx6
(KOCOBO)
16. januar 2014. u 21.32
ahh sve zaboravljam. znaci danas su izasli podatci za onu predhodnu sedmicu, kad je ono bilo jako hladno.
malimx6
(KOCOBO)
22. januar 2014. u 10.51
gas otisao gore, hnd dotakao novi 52wk low

prilika da se kupi?
Taurus
22. januar 2014. u 12.03
Ja jesam kupio a mislim da ti nećeš, jesam li pogodio ?
malimx6
(KOCOBO)
22. januar 2014. u 12.30
nisi ;)
kupio sam 100 komada samo. Imam za još oko 300.
malimx6
(KOCOBO)
23. januar 2014. u 12.06
dokupio sam još 300 komada ;)
malimx6
(KOCOBO)
23. januar 2014. u 12.45
još 100 sam kupio...gas je izgleda u downtrendu. sutra ću već biti u plusu ako ovako nastavi
Taurus
23. januar 2014. u 15.25
Kažu da će ovo nevreme u Amrici potrajati još 4-5 dana, a to znači da će potrosnja gasa još biti prilično velika i za sledeći izvestaj, i oni će to da koriste kao izgovor za visoku cenu gasa.
Ako pogledas vreme na onom sajtu sto si mi poslao, upravo north-east amerika je zahvacena hladnim talasom, a to je inače najjače podrucje za potrosnju gasa.
Lepo je biti u plusu, ali šta god da se desi u sledeće dve nedelje, nemoj da se radujes ili da panicis, cekaj cenu gasa da padne bar na 4 dolara, a to će se desiti verovatno u roku od bar mesec dana ili dva meseca. Nemamo drugog izbora nego da cekamo, a kažu da je to najteze - da ne radis ništa !
malimx6
(KOCOBO)
23. januar 2014. u 15.43
lol znam, već sam u plusu jer mi je prosjek 4.20. Sledeće sedmice kad ode gore dokupicu još, tako po 100 komada, a možda i prodam nešto od lor i img i udjem još u hnu i tako bar da povratim pare ako ništa drugo.
sledeće sedmice izlazi report za ovu sedmicu, a ova sedmica je jako hladna. tako da cekam da hnd padne ispod $4 (danas je bio malo iznad $4 a ja nisam stigao da kupim, trebao sam postaviti order al' jbga) pa da uradim avg down.

dobra stvar kod ovih etf's je što ne kosta skoro ništa da se kupi. nekih 30c me kostalo. ne znam koliko će kostati da se proda.
Taurus
23. januar 2014. u 15.57
BIG money ran it up and BIG money will run it down...
malimx6
(KOCOBO)
23. januar 2014. u 16.07
lol
pa naravno...moraju i oni da zarade 'nešto' :)
Taurus
23. januar 2014. u 17.32
Jesi li video kako su nepredvidivi na kraci rok?
Bas kad si pomislio da je krenuo down trend oni okrenuli na gore!
Sad vidis zašto sam ja pricao, kad je gas bio oko 4 dolara, da je dobro imati po malo HNU, i da je to super opcija kod ETF-a jer kod drugih akcija nije dozvoljeno igrati i long i short u isto vreme na istom racunu, a onaj konj se ismejavao kao to ne valja ?!
Nebi valjalo imati 50/50 ali sad kad je gas visoko onda 90/10 opcija nije rizicna jer dok cekas down-trend, možeš da napravis extra para da pokrijes eventualne troskove ili bilo šta drugo, a ako krene na dole onda je lako prodati HNU jer većinu profita pravi HND u tom slučaju...
Taurus
23. januar 2014. u 17.47
Procitaj šta kaže ovaj:

If the afternoon's U turn will show a different dead cat bounce chart ( face ) for tomorrow, than the price will go down dramatically.

Ja se slazem sa njim, posto je cena već jako visoka, moglo bi doći do nagle prodaje da se pokupi pfofit, pa će onda opet od ponedeljka početi gurati na gore sve do sledećeg izvestaja.

Ako je to tačno, onda će veceras i ujutro nagurati cenu na gore, a od 1-2 PM će početi da pada naglo.
U tom slučaju bi se moglo kupiti HNU ujutro i prodati oko 12 sati, onda kupiti HND i prodati na kraju dana, pa ponovo kupiti HNU i cekati ponedeljak.

Sve to zvuci jako logicno ali svu tu logiku oni mogu lako promenuti iz korena:) zato je bolje gledati dugorocno, a samo neki manji deo novca odvojiti za dnevno trejdanje.
malimx6
(KOCOBO)
23. januar 2014. u 18.23
Da sve mi je jasno. Teško je raditi dej trejding. Ja sam mogao da kupim za 4.05 ali tih 2 min dok je bila ta cijena ja nisam bio tu. Onda je otisao na preko 4.35 i mogai sam da uzmem 60 70 dol profut alu opet nisam bio tu. Kad sam pogledao bilo je 4.25. Tako sam zadovoljan sa prosjekom. Ako ode hnd ispod 4 dokupicu. Za hnu nemam para trenutno.
Taurus
23. januar 2014. u 20.34
A dali si primetio rezultate stanja rezervi?
Prognozirali su pad od -104 a bilo je -107 BFC !!!
Cemu onda tolika panika?
Prošle sedmice je bilo -287 .
Sad navodno gledaju za unapred, a zanemarili danasnje brojeve i onu prošlu sedmicu kad je bilo toplo.
Samo se nadam da će cena otici na 5 dolara kao sto najavljuju, pa da se istrosim malo :)
malimx6
(KOCOBO)
23. januar 2014. u 22.12
gdje si procitao da su prognozirali 104? na investing.com piše 110 a bilo zapravo 107.

zašto je gas skocio onako naglo u zadnji sat vremena?
meni lici kao parabola...kao da će da padne
aj' vidicemo još

i ja sam se nadao da ode još gore ove i sledeće sedmice pa da kupim hnd ispod $4
Taurus
24. januar 2014. u 09.42
Ja kupio još hiljadu po 3.96
malimx6
(KOCOBO)
24. januar 2014. u 11.42
nisam imao vremena jutros a sad bas gledam i otisao na 3.7x. sacekacu da vidim kako će se kretati danas pa možda ako još padne kupim još 100. nisam trebao juče onoliko kupovati, mislio sam da će malo da padne pa tek onda sledeće sedmice da krene gas gore...međutim već juče je krenuo gore

koliki ti je prosjek sada?
Sljivoviski
(al\' sam blesav)
24. januar 2014. u 13.37
I ja sam kupio po HND po 3.78.
Nije ovo zbog zime, ovo je da se pokupi kajmak sa sortova, kao zbog velike hladnoce. HND će imati veliki support na oko 3.30 ako ode toliko nisko. Umesace se I FED jer njima ne odgovaraju ovolike cene gasa, podizu inflaciju. To ja samo onako razmišljam. I mediji su poceli da vicu „ kupuj gas” - verovatno znak da je kraj blizu jer se malo ljudi odlucuje na kupovinu gasa po ovim cenama. Videcemo. Ja sam u debelom minusu ali mogu da cekam I duže - videcemo kada dodje proleće...
Mislim da je I zlato navlacenje mase...svi pišu kako je na dnu...
Srećno svima!
Taurus
24. januar 2014. u 14.37
Ja sam se danas slučajno sreo sa covekom o kojem sam ovde pricao, on je mene ucio o ovome, i on lično investira daleko vise nego ja.
I on je jako iznenadjen, i on je kaže ostavio nalog da kupi po 3.87 a kad smo pricali HND je već bio 3.70.
I njegov savet je da se ne panici jer kaže, kao sto brzo raste tako će i brzo da pada. On kaže da treba sacekati bar mesec dana i da ćemo svi biti u plusu...
malimx6
(KOCOBO)
24. januar 2014. u 16.18
zašto mislis da je zlato navlacenje mase?
možda ode još dole ali cisto sumnjam da će puno dole otici.

što se gasa tiče, i ja sam kupio 100 komada hnd po 3.7x a trebao sam staviti za 3.5 al' šta sada. sad mi je prosjek 4.13. imam za još 100 komada a ko zna, možda prodam img i ubacim i to u gas pa kad ode gore da bar povratim ono sto sam izgubio na img.

uglavnom, i ja sam primjetio da naglo raste hnu, nadam se da će pasti inače sam ga obrao :)
Kipe
(inzinjer)
28. januar 2014. u 21.36
Taurus, gas je skocio, ali HND je pao, i to malo vise nego sto je trebao,
i u tome jest problem.

HND neprati proporcionalno cenu gasa,
a „gospoda” koja su zaduzena za HND, mogu namerno
da obore cenu od HND, da ljudi izlaze i da gube pare.

To je neko moje razmišljanje,
voleo bi da gresim.
Kipe
(inzinjer)
28. januar 2014. u 22.08
Evo da se ispravim,
proveravao sam cenu gasa i cenu HND, i po mojoj racunici izgleda
da ipak HND u „grubo” prati cenu gasa.
Kipe
(inzinjer)
28. januar 2014. u 23.29
Ima jedna caka,

a to je ako HND padne sa recimo $6 na $3 to je pad od 50%,

ali ako poraste sa $3 na $6 to je skok od 100%.

Znaci isti „put” HND,
je razlicti postotak promene istog.
Taurus
29. januar 2014. u 18.50
>ali ako poraste sa $3 na $6 to je skok od 100%. <

Bravo Kipe,
To je ono sto Prerija ne razume jer gleda sve crno-belo u svetu kapitalizma gde važe pravila jaceg.
Kipe
(inzinjer)
30. januar 2014. u 17.43
Sme ti posto imaš iskustva sa gasom,
dali se slazes sa sledećim:

ako HND ima X2 odnos sa cenom gasa,

npr. ako gas skoci sa sa $5.oo na $5.5, a to je skok od 10%,
HND je pao sa $4 na $3.2, tj. pad od 20%.

Ako posle gasa padne sa $5.5 na $5, sto je pad od 9.1%,
u tom slučaju HND ima skok od 18.2% ili sa $3.2 na $3.78.

Znaci ako HND zaista ima odnos X2 sa cenom gasa,
kalkulacija pokazuje da dugorocno HND ima silaznu putanju.
Kipe
(inzinjer)
30. januar 2014. u 18.05
Ovaj zakljucak izvodim iz prijasnjeg primjera,
jer za istu oscilaciju cene gasa,
HND je na kraju imao manju cenu od početne.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.