Diskusije : Berza

 Komentar
Preporucujem da se procita
orisni
(diskutant)
14. novembar 2013. u 03.19
3BMT
14. novembar 2013. u 07.51
Bolje bi ti bilo da procitas jutrosnje vijesti a te prevazidjene knjige iz ko zna kog vremena ostavis po strani.
Svijet se promijenio moj orisni samo tebi to niko još nije rekao pa ne znaš. Ali možda i jeste samo ne dopire do tvojih vijuga.

-----------------------------

November 14 (King World News)
- „Unprecedented & Historic Events Shock The Financial World”

Right now there are some absolutely historic events taking place in the financial world. KWN will expose what is happening for our global readers, and also include some comments from the legendary Richard Russell at the end of this piece...

Sotheby’s just had a 59.60-carat pink diamond sell for an all-time auction record of a staggering $83 million. The previous record for a gemstone was held by Graff from several years ago, at $45.6 million. So, the latest auction shattered the previous record. This is a trend that has been continuing around the world, where the super-wealthy are exiting fiat money for hard assets such as art, diamonds, etc.

Speaking of art, yesterday an Andy Warhol painting sold for a breathtaking $105 million. Again, this shattered the previous Warhol auction record of $71.7 million. If you were impressed by that, then you should know the all-time record for the sale of any work of art took place two days ago at a jaw-dropping $142.4 million.

While the mainstream media says this is just the super-wealthy pushing their weight around in these markets in order to buy trophies, this is actually a much larger push by the wealthy to get out of fiat paper currencies and into hard assets. This is very similar to what the Chinese are doing.

As far as China, well, they continue to hoover up all of the world’s gold they can get their hands on, and this is taking place with bullish sentiment on gold plummeting to just 1% above the historic June 27th low. If you are wondering about silver, the bullish sentiment in the silver market has now broken below the historic level of June 27th. The important thing here for KWN readers around the world to understand is that China as well as the super-wealthy are continuing to exit fiat money for hard assets at an all-time record pace.

What is the public doing while all of this is taking place? Tragically, after nearly a 5-year run which has seen the Dow rise over 9,000 points off its historic 2009 lows, it appears that according to the mainstream media ‘mom and pops’ now feel it is time to enter the stock market. Now let’s see what legendary Richard Russell had to say about the current state of affairs:

Richard Russell: „The Dow crept up higher, moving ever closer to the melt-up that I’ve been predicting. Yesterday’s Wall Street Journal carried a front-page story about retail buyers coming optimistically into the market again. I expect the retail entrance to the market to reach flood tide buy-in sometime within the next year.

At the same time, distribution levels are increasing providing evidence that institutions are leaving this market. The latest count is six distribution days on the NASDAQ and four on the S&P 500. Thus I believe we are approaching an historic period where funds travel from institutional hands to the retail public.

The gold base continues to enlarge, and pessimism toward gold is comparable to that which you see at a bear market bottom. In the meantime, bullion creeps imperceptibly higher. China is clearly on a new path which will result in a bulging population and a pull-back on its imports.

The big picture for the US is ”under-inflation„ and underemployment. Neither suggests a taper in QE. In the meantime, smart money is buying tangibles. This can be seen in towering prices for art at recent auctions.”
-------------------------------

Ja bih svima koji su na berzi preporucio da izadju polako do nove godine jer ako se stampa 85 milijardi svaki mjesec i ubacuje u finansijski sistem onda nije teško pretpostaviti kako će zavrsiti.
Moja preporuka je da se kupuju hard assets i zlato i srebro po ovim rekordno niskim cijenama.

A da li sam u pravu pokazace se vrlo brzo.
orisni
(diskutant)
14. novembar 2013. u 10.55
Zašto postiras na mojoj temi? Ja ne pišem na tvojoj, pa nemoj ni ti da pišes na mojoj.

> Bolje bi ti bilo da procitas jutrosnje vijesti
Knjige koje preporucujem objašnjavaju zašto ne treba donositi investicione odluke na osnovu „jutrosnjih vesti”. Može se videti iz tvojih rezultata investiranja zašto je to dobra preporuka.

> Ja bih svima koji su na berzi preporucio da izadju polako do nove godine
Da li ti to prodajes svoje CUU.V akcije da ne bude KU(k)U.V(ama) koji ih imate? Vidim da je cena pala tri centa juče, što ne bi bio problem da je akcija iole ozbiljna, nego je to pad od -7,5% za jedan dan!

> Moja preporuka je da se kupuju hard assets i zlato i srebro po ovim rekordno niskim cijenama.
Zar nisi ti bio kupio neke srebro pre godinu ili dve upravo pre nego sto je cena pala na „rekordno nisku”? Zašto nekad ne ostavis ovde svoje prave rezultate investiranje da može neko da ti pomogne da sracunas prinos/gubitak, pa da uporedis to sa necim drugim i da vidis kako ide. Ovako pojedinacno javljanje gde pomenes nešto malo o ovome ili onome sto naizgled ima smisla (npr. „85 milijardi ide u ekonomiju, pa to može da izazove inflaciju” ili „Kini treba bakar pa će CUU.V da ide u nebesa”) ali se zapravo ne ostvari (npr. gde je ta hiperinflacija o kojoj svi toliko pricate već 5 godina od 2008-e kad su krenuli da 'stampaju' pare ili gde je CUU.V otisao u nebesa kad je na ispod pola dolara i cena mu se određuje u po pola centa ne čak ceo cent?!).
3BMT
14. novembar 2013. u 13.17
Šta ćeš da ti objavim, šta te zanima?

Evo ako te bas interesuje imam samo CUU i zlato/srebro fizicki u sefu.
Na oba sam u minusu trenutno.
Lažem, imam i jednu kanadsku banku, ništa spektakularno nekih $65.000 i sakupljam dividende. To ću da prodam odmah poslije Nove godine i pogodi šta ću s tim parama?
Tačno, upravo to.

Jel'l ovo dobro, treba li da ti još kažem koliko shares CUU i koliko kila zlata i srebra?

Eto i uopste se ne sikiram, samo dokupljujem i jedno i drugo, slazem na gomilu i pratim utakmicu. Kao sto znaš iz iskustva ja obično profitiram par hiljada posto pa će i ovog puta tako biti.

Znaš ja ne pilicarim, nemam ja zivaca za to... kad ja kesiram onda je to blast!

:)

Aj sad voljno.
orisni
(diskutant)
14. novembar 2013. u 20.32
> treba li da ti još kažem koliko shares CUU i koliko kila zlata i srebra?

Ne, nikad nisam pitao ovde za apsolutne iznose! Ali možeš reci u relativnim iznosima koliko para investiras u odnosu na platu ili u odnosu na ustedjevnu koju imaš. Eto ja sam napisao da investiram za penziju sve pare koje mi nisu u „emergency fund”. To je nekih 5 plata. Sve te pare su u akcijama oko 70% (kroz indeksne fondove, naravno!) i u obveznicama oko 30%. I kad racunam prinos/gubitak, onda je to za sve te pare, a ne samo za deo koji je u akcijama ili samo za deo koji je u nekom fondu. Znaci, pišem koliko ceo portfolio isao gore ili dole.

> samo dokupljujem i jedno i drugo

Zar nisi rekao u prethodnom postu da treba prodati sve akcije, a ovamo ti kupujes još CUU.V?! Da li to CUU.V nije akcija (ili su oni neka nebeska akcija koja skace u neslucene visine i ne podleze sili gravitacije)? I kako si podelio odnos CUU.V:zlato:srebro? Je li 33:33:33? Zašto bas tako?
malimx6
(KOCOBO)
14. novembar 2013. u 21.48
orisni>> zar nije I onaj neki tvoj fond jedno vrijeme bio u minusu? tamo si postavljao one brojeve na onom linku sto si ostavio, I kad sam gledao, kad je bila recesija, taj fond je bio 25% u minusu čini mi se, I onda otisao gore. zar nije onda normalno da neke dionice odu dole I recimo posle 10 godina odu gore? jer sam si rekao da planiras za 30 godina da odes u penziju I onda racunas da ćeš izaci u plus posle 30 godina...tako može isto I sa dionicama, naravno ako neko želi da ceka toliko dugo.

recimo, cuu stvarno nije losa dionica s obzirom da ima dobru zaledjinu (onaj meksikanac koji je ulozio tonu para). cisto sumnjam da će njega da zayebu tako. plus teck je tu I ako su oni usli, pretpostavlja se da će se tu nešto desiti, samo je pitanje vremena.
isto tako I sa fondom, može da ode gore a može dole kao sto sam video na onom tvom linku. ili ovaj sto ja imam pa otisao dole

samo pitam... :)
orisni
(diskutant)
14. novembar 2013. u 22.36
@malimx6
> zar nije I onaj neki tvoj fond jedno vrijeme bio u minusu?

Ma naravno da može i fond/indeks da padne! Ko je kad rekao da to ne može da padne? Ja nisam rekao da je indeksni fond sigurniji od GIC-a. Ne može fond i da bude sigurniji i da ima veću ocekivanu dobit. Naprotiv, ima veću ocekivanu dobit bas zato što je rizicniji, sto će reci može i da bude ispod GIC-a, a može i da bude iznad GIC-a.

Kad si već pomenuo „onaj forum”, evo sad sam pogledao i izgleda da je NII imao najnizu tacku 8. MAR 2009 od $64.714,88. To je bio gubitak od preko -35% u odnosu na početno investiranje. (Ali to su bila dobra stara vremena za „punjene akumulatora”! :)

I dalje ostaje da ti indeksni fondovi daju najbolje sansu da imaš sto vise para na „kraju balade”.

> zar nije onda normalno da neke dionice odu dole I recimo posle 10 godina odu gore?

Da, naravno da mogu i individualne deonice da idu gore/dole kao sto može i fond da ide gore/dole. Ali poenta je sto na individualnim deonicama imaš VECI rizik za ISTU ocekivanu dobit nego na (indeksnim) fondovima. Ne kaže niko da ne može nijedan deonica da bude bolja od indeksnog fonda. Naprotiv, na kraci rok moraju neke deonice da budu bolje a neke da budu losije. Ali na duzi rok tvoje su sanse najbolje da investiras u indeksni fond sa malim MER-om.

> cuu stvarno nije losa dionica s obzirom da ima dobru zaledjinu

Nisam ja rekao da će CUU.V da bankrotira jer niti znam šta rade niti me zanima. Nego samo rekao da bilo koju pojedinacnu deonicu da odaberes, prica je ista: VECI RIZIK ZA ISTU OCEKIVANU DOBIT (iliti isti rizik za manju ocekivanu dobit) nego indeksni fondovi. Čak šta vise, taj rizik ne može lako da se manji time sto uzmes 2-3-5-10-20-50 deonica. Najbolje/najjeftinije/najlakse ti je da uzmes svih par hiljada deonica kroz indeksni fond.
malimx6
(KOCOBO)
15. novembar 2013. u 17.02
šta je taj MER?
orisni
(diskutant)
15. novembar 2013. u 20.00
MER je „management expense ratio”, tj. koliko ti menadzeri fondova naplacuju za održavanje fondova. Obično je procenat vrednosti koju imaš u fondu. Vidim da su kod vas u Kanadi najjeftiniji indeksni fondovi oko 0,5%. U Americi imaš i za 0,1%. 1% je već previse, a sve preko toga je preterano skupo.
orisni
(diskutant)
15. novembar 2013. u 20.13
Je li neko citao „Profesorovo” pogresno racunanje kamate na temi „Ulaganje na burzu sa Margin ili RRSP racuna”? :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.