Diskusije : Moj vrt

 Komentar
Urma -pomoć
madonna_bella
12. decembar 2009. u 03.22
Pre recimo dva ili tri meseca sam posadila onako „iz bezveze ”seme urme (datule) koju sam jela u par mojih saksija gde imam drugo cvece(saksija sa Fikusom,Bengaminom,i Saflera) neverujuci da će urma početi da raste i evo tanki izdanci su krenuli ko prava palma dugi zeleni i tvrdi:))
sada sam ih pipnula prvi put mislila sam da su meki kao psenicu kada stavimo u vodu ..ali su tvrdi kao plamino drvo sto i jesu u stvari..
I sad ko zna da mi kaže šta dalje??
Pretpostavljam da ih trebam presaditi u samostalne saksije ali posle kojeg vremena ?koliko do tada treba da narastu?
Da li će im se ostetiti koren ako ih presadjujem?
Kako palmu zaustaviti da raste u visinu puno?
To pitam za ubuduce jer znam da je to veliko visoko drvo.
I zahvaljujem ako neko zna odgovor.
vrbapenzioner
(masinski ing.)
12. decembar 2009. u 08.52
Madona,
Normalno trebaš ih presaditi pazljivo u vece saksije sa tacnom.
Kad je presađuješ, valja je premestiti sa starom zemljom oko korjena u malo veću posudu-saksiju. Zaljevaj je u tacnu, jer joj je korjen sklupčan oko otvora.
To što je naraslo, to je prvi list. On neće postati „palmast”, već ostaje kao šiba. Tek treći se širi u lepezu, a možda ni on, zavisi od toga koliko je palma napredna. Stablo nastaje odsecanjem donjih listova, ali ih prvo mora biti u većem broju.
Proteći će vode Savom do tada , ostarices i ti i palma i neboj se da će proćikomsiji na sledeći sprat.Sve trazi svoje podnedblje.
Sad u Dominikan Republici vidio sam stabla koja su visoka i do 100m, i divio sam se onom domaćem kad se penje da joj potkresava grane

Hajde, sa srećom, sigurno će uspjeti! Držim ti fige!
ecolid19
16. decembar 2009. u 00.48
Da kostice urme vrlo lako proklija. Ja sam imala nekih 5-6 palmica.
Sad ja sam ih sadila u prazne saksije po 3 kostice u jednu, kad je izraslo na nekih 15-20cm, pazljivo sam ih razdelila i svaku presadila u zasebnu saksiju. One sporo rastu 2-3 lista godisnje, i tek u drugoj godine list pocinje da se otvara i lici na palmin list.
Zemlju za cvece mesajte sa peskom (1/4-1/3), može i poneki sitan kamencic.

Morate vrlo pazljivo da ih izvadite, nadam se da imate te male saksijske alatke ako ne uzmite neki tupi zaobljen noz, zavisi i ono sto imate u saksiji koliko dugo nije presadjivano i koliko mu je koren nabujao.

Bez brige i ako ne uspe lako ćete ponoviti ali u praznoj saksiji.
Kostica urme treba da se polozi horizontalno tako da onaj mali kruzic na sredini bude sa strane jer tu izbija biljka, nikako kruzic ne bi trebalo da je okrenut na dole. Stavi se u vlaznu zemlju i saksija pokrije najlon kesom koja se povremeno podigne da se luftira, kad krene ukloni se.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.