Diskusije : Politika

 Komentar
Trovanje Srbije spaljivanjem otpada
Tehnicar
(Tehnicar)
17. april 2024. u 08.55

https://www.youtube.com/watch?v=ACMEmokWe1g

Sistematsko trovanje stanovnistva u Beocinu i Sapcu od strane privatnih cementara koje spaljuju uvezeni otpad iz Slovenije i Hrvatske.
Za posljedicu imamo da svako drugo dijete ima bronhitis, porast krvnih i plucnih bolesti, te raka.
Da se covjek izbezumi, šta se sve radi u ovoj jadnoj državi zarad bogacenja pojedinaca i korumpirane vlasti.
Ovaj „unosan biznis” su zapoceli zutici 2012, a sns, dok je bio u opozicije je organizovao odlične tribine o opasnoj stetnosti po zdravlje i mimoilazenju zakonskih odredbi. Po dolasku na vlast, ovo se nikad vise nije spominjalo, a zagadjivanje zraka, oranica i naselja se nastavilo do dan danas. 2018 -te je donesen zakon, kojima se mogućnost uvoza i spaljivanja otpada još vise zakonski liberalizuje i olaksava.

Dokle smo dosli, da kupujemo otpad od susjeda i sapaljujemo po cementarama, ne postujucu nikave ekonoske norme, da bi strani investitor, koji je i kupio cementare sto bolje poslovao uz podrsku lokalnih vlasti.

Može se samo pretpostaviti šta će biti sa Rio Tintom i francuskim nuklearkama, ako narod ovo ne sprijecei
Simo
17. april 2024. u 09.08
Osiromaseni Uran i obogacena Drina
Milles_Broker
17. april 2024. u 09.54
Au...A gde ovo nadje Simo ?

Sunce ti ...zarko j.
Starac_Foco
(--)
17. april 2024. u 10.21
Cementara u Beocinu, koja inače postoji jedno 150 godina, i ciji je cement koristen za jedan od mostova između Budima i Peste, posto samoupravljaci vise nisu znali da upravljaju njom, je sad u vlasnistvu svajcarske kompanije Holcim. Cudi me da svajcarci nisu ništa bolji od Rio Tinta npr...

Čujem da na celo Holcim grupe (ne samo u Srbiji već globalno) dolazi izvjesni Miljan Gutovic, mogao bi biti Srbin (sudeci po imenu), inače državljanin Australije, možda će pod njegovom vlasti u Beocinu biti bolje...

Ni prije spaljivanja smeca, cementare u Srbiji (ukjucujuci i Kosjeric) nisu mnogo manje zagadjivale jer godinama se kao gorivo koristile tzv naftni koks, a to je cvrsti ostatak iz rafinerija nafte kad iz njega izvade sve frakcije pa onaj talog sto ostane i dalje odlično gori, a njemu nema čega nema...

Taj problem postoji već decenijama. Naravno da to država može da rijesi jednim potezom i industriji generalno zabrani upotrebu goriva koja mnogo zagadjuju, a među njima bi se vjerovatno nasao u ugalj, te bi kao jedino realno moguće gorivo ostao gas. A cija sadasnja cijena bi najvjerovatnije pozatvarala ne samo cementare nego veliki broj fabrika.

Dakle, kritikovati je uvijek jedno 10 puta lakse nego naći rjesenje...
To naravno ne sprečava državu da makar zabrani do gori smece, ali i to ne znači da se ista bitno promjenilo ako bi umjesto „cistog” smeca opet goreli naftni koks.

„Cisto smece”. Cementare kažu da nemaju ništa protiv i da gore domaće smece umjesto da ga uvoze, ali nije cisto... Npr umjesto da dobiju razvrstano smece po vrsti (platika, gume, itd) oni dobiju buckuris, pa tako u npr 20 tona plastike bude i jedno 500 kila lubenice koja nešto slabo gori... Dok se slovenci i hrvati priseljeni da uredno razvajaju organsko i neogransko smece, pa je njihovo „cisto”. Ova komentar je od onih: posto kupio po to prodao.
Starac_Foco
(--)
17. april 2024. u 10.34
Milles_Broker
17. april
2024. u 09.54

Au...A gde ovo nadje Simo ?

Sunce ti ...zarko j.

*****

Cesto vidjen slučaj na Drini, pa i na ostalim rijekamu u Bosni, kao Vrbas, gdje se enromna kolicina plastike sakuplja uz brane kao sto je ona u Visegradu. U Drinu ogromna kolicina plastike dolazi iz Lima (oko 50%), a koja se prikupi sve od Albanije, preko CG, Srbije, te Bosne do usca (Plav, Berane, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj, Rudo)
Popaj
17. april 2024. u 12.17
Starac_Foco
posto samoupravljaci vise nisu znali da upravljaju njom,
*******************************************************
Foco,
Dobre sluge - loši gospodari!
Gotovo svi moji od Beograda do Ljubljane preko Zagreba teraju privatluk još iz vremena „komunističke diktature” u FNRJ-SFRJ. Od naših ljudi, ovdje u Svici sam upoznao dvojicu iz Bosne (bivši Srbi/Hrvati iliti Bosnjaci) koji nemaju sluganski mentalitet...
Tehnicar
(Tehnicar)
17. april 2024. u 12.31
Cementare su oduvijek zagadjivale, ali toliko bolesnih bilo nije.
Ovako, em zagadjuje koks, em ko zna kakvo uvozno smece. Sto necistije to vise para od uvoza i trpanje u sopstvene djepove.

Dobar biznis za lihvare, jer država ne brine o zdravlju svojih gradjana.

Ako se pretvorimo u spalionice djubreta, povrsinke kopove rijetkih ruda, odlagalista uranijuma, ima da nas nema za vjeke vjekova.
Starac_Foco
(--)
17. april 2024. u 13.15
Što se tiče obolijevanja od raka, taj broj je u porastu i tamo dje je najblizi fabricki dimnjak oduvijek bio bar 50km daleko, tako da je nemoguće znati koliko je taj porast uzrokovan povecanim zagadjenjem neke nove vrste koje ranije nije (ili možda nije) postojalo.

U principu mi smo tražili i sad gledamo, glasali smo za kapitalizam i evo dosao je... Nismo doduse ocekivali da će to liciti na kapitalizam kako je on zapadnim zamljama izledao prije 100 godina, ali sam pao sam se ubio...

Još jedan primjer nesposobnosti samoupravljaca - ovako dimi iz fabrike Knauf u Surdulici otkako je tamo privatizovana fabrika kamene vune Vunizol.

https://youtu.be/GwnCRl6ATZg
Tehnicar
(Tehnicar)
17. april 2024. u 13.35
Daj boze da je onaj kapitalizam, ovo je liberalni satanizam, a taj ne postuje ni ekonomske zakone, ni nacionalne, ni moralne ni ljudske.
ofarbaniboy
(varim)
17. april 2024. u 13.41
Pa jel reko toma grobar da će bidnemo rupa na tepihu?
Ljudi se borili i ete izborili se za to...
Starac_Foco
(--)
17. april 2024. u 14.06
Mislio sam na to da kapitalizam koji smo (nesvjesno) izglasali ispao na kraju mnogo sličniji kapitalizmu od prije 100 godina nego onome koji je na zapadu postojao u momentu kad smo glasali za njega prije nekih 35 godina. A naravno da nije bukvalno isti kao onaj od prije 100 godina već je „obogacen” jako vaznim stvarima kao npr prava pedera i lezbejki, suplitilnijim prevarama, umotanijim otimacinama, izopacenim obrazovnim sistemom itd.

Doduse, kako stvari stoje, i zapadne zemlje se na neki način na putu da se vrate na te izvorne oblike kapitalizma od prije 100 godina... Samo uzece nešto vremena.
zoxthegreat
17. april 2024. u 18.56
narod se ne buni, narod voli hleba i igara

kad detetu oduzmes igracku ono place, vristi, udara
a neko ti čak i jehbe sve po spisku :)
Power12345
18. april 2024. u 01.29
o tome i tako slično sam pisao, nazivao, posećivao Direktore Termoelektrana, opštinske glavonje itd...Došao sam do zaključka da smo sami krivi ... mi svi ...
kao narod, nacija, nacije , čitav svet koji od rođenja pelena, pampersa, sranja, pišanja, rada, proizvodnje, standarda i sveg civilizovanog , ne civilizovanog nas čini.
Čovek kao i sve vrste životinja je štetočina planete zemlje
Tačka
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.