Diskusije : Politika

 Komentar
Narod otjerao Rio Tinto sa prezentacije
Tehnicar
(Tehnicar)
31. mart 2024. u 16.02
dituartu
(eng)
31. mart 2024. u 20.11
Treba podici rejting ovog natovca pa mu namestili konferenciju a on kao dosao da je pokvari.
Naravno tu je i dezurni internet aktivista da to objavi.
zoxthegreatPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zoxthegreat
31. mart 2024. u 21.21
srbin.inf radi za dzuvzonsku obavestajnu sluzbu

20% beogradjana radi, sto svesno sto nesvesno, radi za strane obavestajne sluzbe - primer je tkz setnje protiv nasilja

99% srpskih masona radi za dvuzonske interese

u vrhu obavestajnih sluzbi, vojnih i civilnih , nalaze se tkz srpski masoni koji rade za duboku državu, novi svetski poredak tj dzuvzone

na kraju da napomenem da čak ovde(ovaj forum) dolazi najmanje desetak agenata ili saradnika dzuvzona
Tehnicar
(Tehnicar)
01. april 2024. u 09.33
Natovac je onaj, ko gleda da pokloni nato bagri posjed i zgrade generalstaba, zasticenom simbolu nato genocida nad Srbijim.

Da bi se izvele kriminalne namere Vučića, Vesica, Malog, Kušnera, i njima sličnih neophodno je izvršiti ozbiljno pravno nasilje jer je ovaj objekat zaštićen po tri osnova. Sama zgrada je 2005. proglašena za kulturno dobro i ta odluka podrazumeva očuvanje autentičnog izgleda, svih konstruktivnih i oblikovnih elemenata, originalnih materijala, zabranu gradnje na objektu i celoj parceli. Zgrada je takođe zaštićena kao deo prostorne, kulturno-istorijske celine područja uz ulicu Kneza Miloša, kao prostora koji je počeo da se razvija kao administrativni deo grada još u vreme Miloša Obrenovića i prvog urbanističkog plana Beograda iz četrdesetih godina 19. veka. Konačno zaštićena je i stara zgrada Generalštaba iz 1924 u okviru iste parcele.

Natovac je i onaj koji odobri ambasadoru hilu da iz aviona posmatra povlacenje armije Srbije sa granica oko kosove, poslije fijaska banjske ofanzive.
Popaj
01. april 2024. u 09.58
Као у Швајцарској, нећемо прљаву технологију, нека се баве њоме у Африци, Азији и Јужној Анерици. Такође не желимо да се одрекнемо паметних телефона, рачунара и других технолошких достигнућа...
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
01. april 2024. u 12.07
Popaj,

Ускоро ће натријумске батерије бити траженије него литијумске.
Popaj
01. april 2024. u 13.01
Jocko,
Revolucija baterija je tu - prvi električni automobil sa natrijum-jonskom baterijom VW
https://www.youtube.com/watch?v=fi85v61Wdh4
Starac_Foco
(--)
01. april 2024. u 13.57
Natrijumske baterije su izmišljene prije litijumskih. Problem njihove primjene je tezina. Za istu kolicinu energije, bile bi oko 50% teze. Tj ako je prosjecna tezina litijumskih baterija za neko elektricno vozilo sa malo većim dometom recimo 500kg, natrijumska baterija bi bila bar 200 kila teza, a time bi i ukupna tezina vozila porasla za bar jedno 300 kila jer tezu bateriju moras da okacis na robusniju i veću sasiju. Dakle, dobar dio energije te baterije bi se trosio da vozika okolu samu sebe... Ta revolucija će vjerovatno i da se desi, ali ne u onom smislu sto prosjecan vozac ocekuje. Niti će ta baterija povecati domet niti će joj punjenje biti krace. Već će biti dovoljno jeftina i korisnici će se privici na to da će imati vozilo koje možda neće moći da napravi ni 200km bez punjenja, ali vecini vozaca i ne treba vise. A kad se javi potreba za dužim putovanjem, morace da imaju neku drugu opciju.
Popaj
01. april 2024. u 18.25
Foco,
Prve Li-Ion ćelije (18650) imale su kapacitet od oko 1,3 Ah, a danas iste ćelije imaju dvostruki kapacitet od ca. 2,75 Ah. Ovo ne uključuje kineske koje „imaju” kapacitet od 3 Ah.

https://www.youtube.com/watch?v=E9rcnNfYD64&t=190s
Natrijum-jonske baterije trenutno iznenađuju sve. Njihov najveći nedostatak u odnosu na litijum-jonsku baterije je njena manja gustina energije. Japanski istraživači sada bilježe pravi napredak u gustoći energije. Fokus je na anodi od tvrdog ugljenika. Ovdje su istraživači uspjeli koristiti revolucionarni proces kako bi osigurali da se više natrijevih jona može pohraniti na anodi, čime se povećava gustoća energije. dr. Dominic Bresser sa Tehnološkog instituta u Karlsruheu klasifikuje rezultate u Geladen podcastu i objašnjava kako su njegove kolege to postigle i koliko je ova inovacija bliska komercijalizaciji.

Japanska publikacija za čitanje: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...
Starac_Foco
(--)
01. april 2024. u 21.10
Sve ti pronalasci revulcionarnih baterija su u dobroj sviranje qrcu Popaje... Pod pretpostavkom da smo za globalno otopljavanje krivi mi, ljudi, u šta ja ni sekunde ne vjerujem, i dalje je prisilno nametanje prelaska na vozila na elektricni pogon totalno besmisleno što se tiče putnickih vozila, jer prema statistici istih onih koji nas na to prisiljavaju, putnicka vozila proizvode samo oko 10% C02. Pa prema tome kad bi sutra svi putnicki automobili na planeti bili elektricni, a to neće biti ni za 100 godina, zivot sjevernih medjeda na sjevernom polu ne bi postao nimalo laksi niti bi se uposte primjetilo da se led manje topi nego sad...

Nekakve jeftine baterije bi možda pripomogle rjesavanju ogromnih skladista elektricne energije, koja su trenutno već postoje bazirana na litijumskim baterijama, pa kad ima viska struje da punimo te baterije. Međutim, i to je sviranje qrcu... Npr, TE Nikola Tesla (A i B zajedno) ima snagu od oko 3000MW. Da bi se skladistilo recimo 12 sati proizvodnje te elektrane treba neko skladiste od 3000x12=36000MWh. Za to bi trebalo 18 000 (jes 18 hiljada) baterijskih blokova od 2MWh, a svaki taj blok je velicine kontejnera za prekomskih transport (12x2.5x2.5m), tezak oko 45 tona, za šta bi otprilike trebalo jedno kilometar kvadratni prostora i bar jedno 5 milijadi dolara i te baterije ne bi trajale vise od jedno 15 godina u vrh glave... A da bi toliko energije proizveo solarnim panelima, ta solarna elektrana bi imala jedno 100km kvadratnih i kostala isto tako jako mnogo...

S druge strane sviranje qrcu je i tolika halabuka protiv litijuma, dok kinezi u Boru zagadjuju možda i gore nego sto bi Rio Tinto zagadjivao, jer na njih niko nije vrsio nikakav pritisak, oni nas „prijateljski” zagadjuju. Ili kao sto sam već pominjao, Beograd je opkoljen ogromnim zagadjivacima sa svih strane, i to nekako nikome ne smeta... Sa jedne Nikola Tesla Obrenovac, sa druge petrohemijski kombinat Pancevo, sa treće TE Kostolac, sa četvre zeljezara Smederevo, plus lokalne energane, plus desetine hiljada peci za centralno grijanje na ugalj...
Tehnicar
(Tehnicar)
01. april 2024. u 22.42
S druge strane sviranje qrcu je i tolika halabuka protiv litijuma
_____________________________________________________________________

Masala starce! Jedan zločin ne opravdava i drugi? Pameti imaš na pretek, ali koliko imaš samilosti prema onima koje treba rastejrati sa vjekovnih ognjista branjenih u krvi od raznih osvajaca, prema cistoj prirodi i zivotinjskom diverzitetu.

PS.Kada sam pogledao Nedeljice, bio sam iznenadjen da postoje takva bogata sela, uredjena poput svicarskih.
Starac_Foco
(--)
01. april 2024. u 23.00
Halabuka se mogla zavrsiti ne time da država dodje u poziciju da bude tuzena, već je država mogla da nametne nemoguće uslove pa da Rio sam odustane. Država je mogla da kaže ovako: rudnik bi naravno morao biti tu dje je ruda, ali fabrika, koja zahtjeva 5 puta vise prostora i zbog koje se vecina stanovnista trebala iseliti definitivno ne mora biti u Nedeljicama. Koje, usput receno ne izgledaju ništa bolje nego stotine drugih sela po Srbiji (ovo iz prve ruke a ne sa youtube). A fabrika se može praviti i u napustenoj i sablasnoj Viskozi, dok reciklaza otpadnih voda mora biti takva pa da ni kap nikad ne dospije u Drinu. Pa nek prave onda...
Tehnicar
(Tehnicar)
02. april 2024. u 10.57
Hvala bogu da u ovoj državi ima neko da pravi halabuku (kakva god da jeste), kada je u pitanju ovakvo obimno skrnavljenje prirode i etnicko ciscenje za neki zanemrljiv prihod, koji je ispod onoga koji se sad ostvaruje prodajom poljoprivrednih proizvoda, u uslovima kada Srbija oskudjeva sa istim.

Druga je stvar sto je neko kupuje podrsku iz vana, rasprodajom državnih resursa, depopulacijoim, siromasenjem i rasrbljavanjem . . . vlastitog stanovnistva.

Uostalom, napravljena je studija (ranije postirao izvodljivosti od strane experata iz te oblasti, sa preporukom da se ovako nešto apriori odbaci.

Starac_Foco
(--)
03. april 2024. u 12.59
Tehnicar
(Tehnicar)
02. april 2024. u 10.57

Hvala bogu da u ovoj državi ima neko da pravi halabuku (kakva god da jeste), kada je u pitanju ovakvo obimno skrnavljenje prirode i etnicko ciscenje za neki zanemrljiv prihod, koji je ispod onoga koji se sad ostvaruje prodajom poljoprivrednih proizvoda, u uslovima kada Srbija oskudjeva sa istim

****
Ja sam već pominjao da kad bi mene pustili da odlucim, i ja mislim da tom projektu nije tu mjesto. A možda bi ga ponovo razmotrio ako bi doslo do potpune revizije sadasnjeg koncepta, međutim do toga neće doći jer bi projekat postao neisplativ čak i pod uslovom da potroznja za litijumom nastavi da raste.

Međutim, tvoj argument je jalov... Masovno etnicko ciscenje srpskih sela je već obavljeno zadnih bar 80 godina, tako da li će nestati još jedno selo sa stotinjak kuca, to nazalost ništa ne bi promjenilo, kap vode u moru nestlalih.

Drugo, ako je Srbija, hej Srbija!, dosla u situaciju da oskudjeva u poljoprivrednim proizvodima, e onda, ebem li ga, spasa svakako nema... Srbiju onda po tom pitanju neće da spasu ni nekakve Nedeljice, gdje je vecina ravne i plodne zemlje u izuzetno plavnom podrucju, i gdje bukvalno nijedne kuce nema (sve su pri brdu zbog toga). Jadar je jedna od najnemilosrdnijih rijeka u Srbiji kad su poplave u pitanju, a ne zostaju ni pritoke u tom podrucju. Država je mogla, između ostalih za ispuniti nemogućih uslova mogla da Rio uslovi i ovako: da bi se uopste poceli primati zahtjevi za dozvole za projekat, Jadar mora da se regulise na duzini od jedno 20km... A taj trosak treba da snosi investitor...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.