Diskusije : Politika

 Komentar
Американизована стварност
dulebg
(posmatrach)
21. maj 2023. u 14.47
На српским радио и тв-програмима можеш да гледаш филмове, серије, документарце, музику, вести - скоро искључиво на енглеском. У вестима имаш Запад и понеког од њихових „савезника”.

Немогуће је чути вести, музику или видети филм: на словенском или немачком језику, ретко на италијанском, француском, шпанском, а свакако нипошто на свим осталим језицима света.

Не постоји руски, ирански, бугарски, арапски, недајбоже латиноамерички филм, они немају ни политичаре, ни стручњаке, ни поплаве, ни земљотресе... Истина - не чујемо ни за Србију јужно од Славије ... (((
Simo
21. maj 2023. u 15.14
Pad Berlina, Vukovara i Knina nisu osvajacu doneli ništa.
Pad Bakhmuta još manje od ništa kome god sutra pripadne.
Jedino je Hirosima bila dobra pobeda gde se danas okupilo drustvance bez da se iko izvine barem onako slično kao Tadic...
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
21. maj 2023. u 17.12
Добра тема. Модератор би требало да је уврсти у издвојене теме.
abvgd
(Morski)
21. maj 2023. u 22.40
Абсолутно се слажем! Има толико добрих руских филмова и серија и ја увек мислим да је велика штета што нисам то гледао у младости, и што сви наши људи нису имали прилике да то гледају. Ми би сви били сасвим другачији данас.
Али, ако тражиш старе руске филмове са титловима на сербском - нема их. Једноставно, никоме никада није било довљно стало да те филмове преводи. Понеки се и нађе...али то је кап у мору.
Руску серију „Шерлок Холмс” сам гледао (на руском) већ некколико пута и увек са великим задовољством. Сама енглеска краљица је рекла да је то најбоља верзија Шерлока Холмса која је икада снимљенна било где у свету. А та серија снимљена је са јако мало новчаних стедстава али са изванредном камером, музиком (Дашкевич) и глумцима. И многи други филмови и серије спадају у врх светске кинематографије.
Нажалост, време пролази, млади нараштаји баш и не капирају у чему је вредност у тим филмовима. На пример, послао сам свом нећаку линк за филлм „Иван Васиљевич мења професију”, изванредни руски филм о руском цару Ивану Вавиљевичу Рурику, комедија ситуације, са одличним глумцима. Он у томе баш и не види оно што ја видим. Треба ипак мало разумети руски да би схватио све тананости реплика...но, ако би неко погледао више филмова и серија, полако би се привикао (као што сви, хтели-не хтели, знају енглеске фразе) и на руски језик, нама толико близак.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. maj 2023. u 23.18
Suncanica (Soncheny udar) Nikite Mikhalkova
keser
(Тешем букве)
22. maj 2023. u 04.55
Ја радо гледам на Немачком, Руском и скандинавским језицима. Нешто ми фале серије и филмови на француском. Не знам где су се дели.
Да ли и ви то радите или само кукате на друге људе?
abvgd
(Morski)
22. maj 2023. u 11.43
Од француских филмова, прегледао сам поново Луи Де Фин - ове, хаха. Он је снимио безброј филмова, не увек најбољег квалитета али увек смешних.
У принципу, старији филмови су бољи од новијих, модернијих. Некако су људскији.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
22. maj 2023. u 16.07
Pozdrav Morski. Odavno te nije bilo ovde.
Da, ovi filmovi i serije danas su manje više kalemljeni na drugim starijim filmovima. Ima i danas odličnih glumaca, filmova i serija ali nekako ti stariji filmovi i smisao im je topliji, igrani su iz i sa srcem...od današnjih.
Eto na primer naš glumac Herr Žika Pavlovićev je jedan od retkih ljudi koji je imao natprirodni dar za glumi. Pa Milorad Petrović Čkalja, Pavle Vujisić, Milena Dravić...
To su glumci gromade naših prostora kakvi se više ne rađaju.
Nekome će možda više zapasti za oko tehnika, kvalitet i format dok većini kvalitet i sam smisao filma.
abvgd
(Morski)
22. maj 2023. u 18.22
Поздрав еразер, ма и сад ме нема :))). Баш не волим вулгарност па нисам више компатибилан са тим јавним форумима без граница.

Показао сам једном пријатељу Русу наше филмове, комедије као „Ко То Тамо Пева” и „Маратонце” итд. Мислим, ти филмови имају своје мане али он се начисто одушевио. Каже, па ово је као Фелини, супер...
Кустурица је познат у Русији али ми ништа не знамо о руским филмовима. Нема их нигде.
Рецимо, „Службени Роман” и „Тражите жену” класичне комедије који вечно трају.

Ищите женщину (фильм, 1982)

или

Служебный Роман
https://www.youtube.com/watch?v=hR-1QGMK75c

Руси су у време социјализма често обрађивали стране текстове и ауторе у филмовима.

У целом Совјетском Савезу, најнижи стандард живота био је у Русији. То се види по много чему...већина је живела у „општежитију”, становима преуређеним за живот неколико породица, свако у својој соби а кухиња, купатило заједнички. Изузетно скромни услови. Тешко се долазило до многих производа али су ти производи често били високог квалитета, у поређењу са данашњим. Но, развио се „социјалистички морал”, дисциплина, уважавање. Руси су увек били надпросечно образовани...а руска душа је бесконачно пространство, лепота.
Кад сам први пут слетео на Московски аеродром, био сам ганут. Летео сам из Лос Анђелеса, где је аеродром циркуска представа неефикасности, галаме, изложбе разних полуписмених службеника, деце без контроле. А Шереметјево - тишина. Деца се играју, као нормална деца, без хистерије. Услуга пријатна али не претерују, нема лажне љубазности. Сви паметнији од мене. Просто дирљиво.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. maj 2023. u 21.47
Bijeli tigar

https://tinyurl.com/bdcvkbsf

Film o tenkistima 2 svj. rata. I o ratu. titlovi na srpskom. I engleskom.
dr-mors
18. jun 2023. u 09.10
Pre neki dan francuzi su prikazali dokumentarac tj. o razvojnom putu, njihovog glumca, -Lino Ventura.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.