Diskusije : Politika

 Komentar
Јепена Гускова: Руси воле Србе и Србију
BeliVuk
23. mart 2023. u 18.15
ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: Руси воле Србе и Србију; Увек први крећете у бој за правду!

Србија је много важна Русији. У садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русија зна ко јој је прави пријатељ, а ко не. Зна ко никад није пуцао у њу. А, ниједан Србин никада није пуцао у Русију. Зато је за моју земљу Србија јединствен пријатељ у свету. Можда чак и једини. Најискренији. Наш брат.

Овако данас Русија гледа на Србију по мишљењу академика Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука, иностраног члана Српске академије наука и уметности и члана Сената Републике Српске. Подсећајући да су Срби и Руси у свим великим историјским догађајима увек били заједно, она наглашава и да су две земље последњих година кренуле у нову, заједничку историју.

– Односи Србије и Русије су се вратили у свој стари, прави колосек. То се најбоље потврдило у тешким тренуцима великих притисака на Србију, када је Русија јасно показала да стоји иза Србије и у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, као и сада у заједничкој борби да Косово не буде примљено у Унеско. С друге стране, Србија није подржала санкције Русији, а то и руководство и народ моје земље изузетно цене.
https://www.intermagazin.rs/jelena-guskova-rusi-vole-srbe-i-srbiju-uvek-prvi-krecete-u-boj-za-pravdu/

Са тврдњом да су „Руси и Срби браћа заувек” сложиће се скоро сваки Србин. Исто се може рећи и за већину Руса. Србија је једна од малобројних земаља на свету у којој се увек обрадују гостима из Русије. Руси воле Србе, између осталог, зато што су православци, и зато што су управо Руси Србима помогли да се ослободе турског јарма крајем 19. века, али и због спортских успеха бројних фудбалера, кошаркаша, одбојкаша и тенисера са Балкана (иако неки од њих уопште нису Срби, али то није важно). Заиста је истина да смо браћа заувек.

Сваки Рус који дође у Србију најпре се зачуди српском гостопримству. Сваком госту ће, чак и при званичним сусретима, одмах понудити да попије воду, кафу или сок. Не вреди одбијати, чак ни из учтивости: домаћинима је задовољство да послуже госте па их одбијањем не треба увредити.

Срби ће вам увек стиснути руку при сусрету. Не рукују се само мушкарци, већ и жене, што у Русији није уобичајено. Руске жене се најчешће само усмено поздрављају. У Србији увек треба пружити руку и особи женског пола. По нашем мишљењу, овај гест као да брише границе и сваки даљи контакт чини лакшим и срдачнијим.

Већина Срба више воли кафу него чај. Пију много кафе! Међутим, у Србији се на то брзо навикнете: и после пете шољице у току дана ретко кад боли глава. Ако сте дошли у госте на ручак, немојте се зачудити када вам и пре и после ручка понуде да попијете кафу. То је сасвим нормално и уобичајено.

Срби једу калоричну храну која брзо засити. У њиховој кухињи је много јела од меса и пуно разних пецива. Млади Срби после ноћног изласка у дискотеку највише воле да нешто на брзину „прегризу” у некој од пекара које раде нон-стоп, а има их скоро на сваком ћошку. Па ипак, на улицама нећете видети много гојазних људи. Такав је тај чаробни балкански генотип. Можда је ствар и у томе што су Срби права спортска нација. Један од најбољих доказа за то је Београдски маратон на коме се окупи најмање пола града!

Ако сте дошли у госте на ручак, немојте се зачудити када вам и пре и после ручка понуде да попијете кафу. То је сасвим нормално и уобичајено.

Често се чини да Срби негују неку врсту култа хране. Ако у гостима не поједете све, домаћин ће се увредити. Зато се наоружајте стрпљењем и немојте одмах навалити на разноврсно предјело, јер вас још очекује неколико главних јела. Затим, наравно, следи десерт, а то је често домаћа торта.

Срби воле да причају о политици. Има много анегдота о томе да су таксисти најбољи локални политиколози. Треба рећи и то да приче о политици иду, што би Срби рекли, „од Кулина бана”. На крају се, по правилу, све своди на исто: сада је све веома лоше, али „биће боље”. Многи обични људи су политички ангажовани. На зидовима се могу видети графити попут „Косово je Србиja”. На многим местима су излепљени плакати који нешто подржавају или критикују.

У слободно време Срби радо посећују кафиће или дискотеке. Економска ситуација у земљи није баш најбоља, али се новац за провод увек нађе. Вероватно зато што цене у Србији нису превисоке.

Срби се поносе тиме што су Срби. Поносе се својом историјом и својим прецима, почев од светог Саве, оснивача аутокефалне српске цркве, и цара Стефана Душана за време чије владавине је Србија достигла врхунац своје средњовековне моћи. Поносе се и својим савременицима, рецимо, великим проналазачем Николом Теслом или познатим тенисером Новаком Ђоковићем.

Срби ће вам увек стиснути руку при сусрету. Не рукују се само мушкарци, већ и жене, што у Русији није уобичајено. Руске жене се најчешће само усмено поздрављају. У Србији увек треба пружити руку и особи женског пола.

Многи Срби одлазе да живе и раде у иностранству, али чезну за отаџбином. Носталгични су, па је зато за њих све што је српско увек најбоље. Без обзира где тренутно живе: у Русији, у Аустралији или у Канади, чувају своју националну и верску традицију.

Србима је још својствена изузетна љубав према деци, и ту не мислимо само на жене, него пре свега на мушкарце. Сасвим је уобичајено видети крупне, снажне људине како се нежно играју са својим малишанима. То је заиста диван призор.

Таква су наша браћа Срби: отворени, импулсивни, борбени, искрени, чувају своју традицију и културу.

https://rs.rbth.com/zivot/5065-kakva_su_ta_nasa_braca_srbi
keser
(Тешем букве)
24. mart 2023. u 06.02
Нисмо бре педери да стално бринемо да линас неко воли или не воли.
О томе се не прича на националном нивоу.

Мене су волеле неке Рускиње. И то ми је било важно.

Али из њиховог прича сам закључио да нас више сажаљевају него друго.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.