Diskusije : Politika

 Komentar
Хрватски језик
dulebg
(posmatrach)
26. septembar 2022. u 19.57
Овде су неки осетљиви на ијекавски и на неке западне изразе и то зову „хрватским” језиком; али није - то је само западносрпски.

Да би језик постао хрватски - додељено му је једно 20% измишљених речи, кованица и буквалних превода са немачког, покоја локална или старинска реч. И ви сад тај језик чујете у хрватском судству, тако се јавно изражавају и политичари и функционери - ако су довољно образовани да умеју да ломе језик тим будалаштинама.

Али обичан свет не уме ништа од тога, већ говори српски - ијекавски, да тако кажемо „западносрпски”. Језик којим се Хрвати свакодневно користе класичан је Вуковски источно-херцеговачки, са ето понешто западних локализама. Чак и Загорци, кад оће да их други разумеју - прелазе на овај језик.
marisav
(Besposlicar)
27. septembar 2022. u 09.48
Samo kreteni ovde analiziraju ije-je-e kao nešto sto podvaja Srbe. Ja lično npr mesam često ije i e, zato jer sam veoma često menjao dva mesta u kojima se razlicito govorilo i bilo je vrijeme takvo da te niko nije zanovijetao,,,zanovetao do ludila.
A znaju li ti medijski srpski pametnjakovici da zagorski ili podravski izgovor, nesumnjivo hrvatski KAJKAVSKI je u osnovi EKAVSKI...znaci Krapina, Lepoglava, Ivanec, Koprivnica, Virovitica govore srpski KAD SU EKAVCI,,jeli braco Srbi poniskoga nivoa inteligencije...ako već petljate politiku nemojte barem da se brukate zaplicuci se u tajne lingvistike, semantike, ortografije itd..
dulebg
(posmatrach)
28. septembar 2022. u 17.28
Ја држим да је кајкавски=словеначки, тј. да су Кајкавци=Словенци. Прави Хрвати говоре чакавски, има их по врховима Отока, на Кварнеру, у Истри и Градишћу (што је покрајина између Аустрије, Мађарске и Словачке).

Ове главне Хрвате, што говоре српски-ијекавски, чакавци зову „Хрваћанима”, а ми их зовемо Шокцима. И сами себе тако зову.
e_da
(oʞɐdoɐu)
28. septembar 2022. u 23.55
Postoji ekavski, ijekavski i ikavski.
Svi narodi razumeju.
dulebg
(posmatrach)
29. septembar 2022. u 18.10
То постоји и код Украјинаца, Белоруса..
-FromRussiaWithLove-
(Оккупируем и при)
30. septembar 2022. u 14.17
Дуле,
сви народ то имају.
Језик — је живи организам, који се свакодневно мења.
На пример, Срби називају (Bicycle) бицикл, а руси — велосипед.
Овде не треба упоређивати украјински и белоруски језик.
Мешате топло са меким.
Прва која одређује развој језика — је култура.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.