Diskusije : Politika

 Komentar
Александар Дугин и Срби
dulebg
(posmatrach)
14. septembar 2022. u 05.07
http://sloven.org.rs/srb/?p=23944

Још деведесетих година прошлог века ми смо упозоравали Русе и цео свет: све што Запад тада чини против Срба само је увежбавање онога што ће бити примењено против Русије. То је, несумњиво, провера модела и успостављање преседана. Сва та огромна производња најбезочнијих лажи, медијско обезљуђивање, санкције у свим областима живота, економско исцрпљивање, манипулација неутемељеним идентитетима и етно-комплексима конструисаних нација, претварање „цивилног друштва” и „невладиног сектора” у агентурну мрежу и рушилачки алат, тајкунизација „елите” и криминализација друштва, претварање повлашћеног поп-културног естаблишмента у пету колону, злоупотреба наратива о људским правима, оптужбе да си агресор на сопствену кућу… Нарочито смо им указивали да проучавају како се у Црној Гори од генетски најчистијих Срба прави Анти-Србија, јер ће исто тако у Украјини бити прављена Анти-Русија…

Сећам се, једне вечери на Београдској тврђави, те 1992, рекли смо Дугину и Проханову: „Русију сада чека веома тешко раздобље. Ми, Срби, задржаћемо Звер десет година у балканском лавиринту. Толико времена имате да се пробудите и опет усправите. Ако то не учините, после ће бити касно и за нас и за вас.”
D-Man
(Analyst)
14. septembar 2022. u 17.13
„Сећам се, једне вечери на Београдској тврђави, те 1992, рекли смо Дугину и Проханову: ”Русију сада чека веома тешко раздобље. Ми, Срби, задржаћемо Звер десет година у балканском лавиринту. Толико времена имате да се пробудите и опет усправите. Ако то не учините, после ће бити касно и за нас и за вас.„

Овакви текстови су лепи за читати да бисмо сами себи придавали на важности али такве ствари тј. стално умишљање како смо били, јесмо и бићемо неки фактор су често и поразни за једну нацију.

Сви ми који смо преживели деведесете добро знамо да ми нисмо свесно задржавали никакву Звер већ једноставно нисмо успели, првенствено због неспособне војске а затим и због повлаштених у друштву који су избегавали рат и склањали своју породицу на сигурно док је сиротиња гинула, да дотучемо своје противнике до краја 1992-e или најкасније тамо до пролећа 1993-е.

Управо у том периоду, да је било способне војске, грађански рат се могао врло брзо зауставити на тај начин што ће се елиминисати сав онај сецесионистички налог који се био накотио. Кад говорим о елиминисању онда мислим на политичка руководства сецесионистичких република.

Након тог првог промашаја, на фронту су остали да ратују Срби из БиХ и Хрватске иако је, наравно, и много њих побегло. Наравно, побегли су они који су били повлаштени у сваком смислу те речи. Врло брзо се видело да ми Срби уопште нисмо имали јасно зацртану националну стратегију и циљеве.

После је морал падао толико да је питање како смо дочекали и 1995-у. Обичан свет је видео шта се дешава, видели су како се појединци богате преко ноћи, о каквој трговини територијама се ради, уочили су договор Туђмана и Милошевића који је Милошевић испоштовао а Туђман, наравно, искористио и преварио тог истог наивног Милошевића.

Дакле, никакву ми Звер нисмо задржавали 10 година на Балкану већ једноставно нисмо били способни да тај рат решимо на други начин.

Десет, двадесет или тридесет година након рата лако је смишљати бајке и причати такве приче како смо се ми, као, нешто жртвовали да би Русија ојачала. Наравно, лепо звучи али то једноставно није тачно. Ми нисмо били способни да победимо у том грађанском рату и то је то.

Наравно, када се састану филозофи и почну са причама онда настају и овакве тврдње како смо се ми свесно жртвовали.

Да ли се уопште ко данас сећа речи које су Срби из БиХ и Хрватске слали у Србију а које се гласиле: Србија се брани од Бенковца преко Книна па све доле преко Гламочке висоравни!
И да ли је неко схватио те речи у Београду? Не, није! Србија никад није директно ушла у тај грађански рат и због тога смо као народ, може се рећи, поражени у том рату.

Ево, тврдим, од тих речи прекодринских Срба како се Србија брани од Бенковца преко Книина настала је и та бајка о томе како смо ми бранили Русију од западних звери.
dulebg
(posmatrach)
14. septembar 2022. u 17.32
Не бих се сложио: могли смо ко Македонци, ко сви остали да дамо доопе - и добијемо само оно што у њега иде. Првобитни план ЦИА је био да се ЈНА сломи, и да се сви Срби и про-Југословени протерају за Малу Србију. Истина - њима Србија никад није довољно мала (((

Могла је Хрватска, кад год је хтела, да споразумно изађе из СФРЈ. Али онда би јој остали Срби, или би се издвојили. А не би било ни рата - а Америма је требао рат: да успоставе милион преседана, и да ПОРОБЕ Европу.

Милошевић је ратовао као руски прокси - продао је Крајину за Р.Српску, уступио Косово за Резолуцију. Све време је тактизирао и гледао да добије у времену. Мада не бисмо изратовали ни 3 месеца без руске помоћи - у нафти, гасу, наоружању, башка су покуповали све што бисмо произвели и пустили наше грађевинце.
Kraj_Sveta
(socijala)
14. septembar 2022. u 20.30
Suvise je sve komplikovano da se objasni. Rasturanje Jugoslavije je bilo odavno planirano od strane zapada, uz saradnju domaćih kadrova u vrhu vlasti i JNA.
Kljucni trenutak je bio „rat” u Sloveniji. Da nije bilo izdaje u vrhu i JNA angazovana na pravi način, bilo bi mnogo drugacije. Međutim, i da je država uspela da stavi Sloveniju pod kontrolu, ne znači da bi Nemci, pa posle i Amerikanci odustali. Trebalo bi im malo vise vremena i morali bi u startu da nastupaju brutalnije i odmah otkriju prave ciljeve, ali bi rezultat bio isti.
Hobo
(Pacifing by force)
15. septembar 2022. u 06.34
Jugoslavija je bila nakaza i trebala je da nestane... Problem je sto su Srbiu izvukli deblji kraj is svega toga . Ideolozi naše skore proslosti su najviše krivi za to
dulebg
(posmatrach)
16. septembar 2022. u 05.31
Srbi izvukli deblji kraj
--
Ми смо и били предвиђени да извучемо дебљи крај. У западним стратегијама ми смо виђени као руски адут и раде нам све што би и Русима. Мање свесне народе, као Бугаре, Румуне, Македонце, Словаке - не газе, него их на фини начин расељавају и претварају у дебиле.

Хрвате држе јер им требају против Срба, баш као Украјинци против Руса. Али и Хрватска је расељена, у дуговима и ментално девастирана, Хрвати у БХФ сведени на грешку.
Kraj_Sveta
(socijala)
16. septembar 2022. u 10.37
https://standard.rs/2022/09/14/sumanuto-prijateljstvo/
Deo teksta koji objašnjava mnogo:

Manje poznati sin širom sveta čuvenog ekonomiste (Džona Galbrajta), poručio nam je 1993. godine – u vreme kada smo u ratovima za jugoslovensko nasleđe mi pobeđivali – užasne stvari, koje očito i danas opterećuju naše živote. Kako je rekao: „Vi treba da znate da ste vodili rat protiv volje Amerike i da ste taj rat dobili. Ali, to je Pirova pobeda. Mi, za sada, nemamo dovoljno interesa da se neposredno, na terenu, angažujemo radi menjanja ishoda ovog rata, ali, znajte, ne samo Vi i Vaša deca, već će i deca Vaše dece gadno ispaštati zbog toga što ste se suprotstavili našoj volji”. (M. Jevtić, „Na istoku zapada – razgovori sa Darkom Tanaskovićem”, Beograd, 2000, str. 191-2).
Bazorilo
16. septembar 2022. u 20.26
Htedoh nešto više da napisem,ali posle ovoga nema potrebe.Samo ću reći da sve ovo što se dogodilo pokazuje da je najvecu grešku protiv Srbije i sveg Srpskog naroda nacinio bracni par sa Dedinja i tadasnja opozicija.Sve je moglo da se resi u prvih 15 dana.Ali komanda je bila takva,da se ništa ne resi.Pravi ljudi u vojski su se hvatali za glavu kad su naredbe pocele da pristizu na njihovu vezu.Ali pogovora nije smelo biti.Vremenom su na neke kljucne pozicije pocele da pristizu drugorazredne staresine naravno poslusne i zeljni karijere,pa makar i u vojsci koja se raspada.Ta i takva JNA,pocela je da radi sabotaze protiv Srpskog naroda u hrvatskoj.Pljustale su ostavke,negde milom negde silom,Tudjman je placao koliko su tražili,i sve je islo u pravcu degradacije vojne moći vojske koja je trebala da bude stub i tvrdja slobode naroda.Pored svega toga Srpski narod u hr,nije popustao,pa je pretila opasnost po Tudjmana,da mu planovi propadnu,jer je proces secesije sporo isao.Tada on moli brata i sestru na Dedinju da nparave ono sa Vukovarskom bolnicom sto ni najnizi oficir pri zdravoj pameti ne bi učinio i podstrekaci secesije u inostranstvu dobijaju zeleno svetlo za proglasenje odcepljenja.Vojska koja se i pored sveg haoticnog i psiholudackog komandovanja sa vrha i dalje nekako drzi na nogama,dobija preko kupljenih visokih oficira,zavsrni ubod u ledja,i razoruzava deo jedinica koje nisu prihvatale sramne odluke.Srbi razoruzavaju Srbe,a gotovina i ostali Tudjmanovi generali vrse opsezne pripreme za oluju i bljesak,jer znaju da će saveznici sa Dedinja narediti povlacenje oficira i tehnike iz Hrvatske. Vise nije potrebno pisati,to i vrapci po hrvazskoj znaju.
Kraj_Sveta
(socijala)
17. septembar 2022. u 00.11
Naprotiv, posle ovoga tek treba dosta toga da se napise.
Bracni par sa Dedinja je potpuno nevažan, pogotovo na početku svega. A, početak je bio mnogo pre nefo što se i znalo za njih, verovatno i pre nego sto su se vencali.
Da ne idem tako daleko, znaci 80-ih godina pocinju siptari svoj sou. Potpomognuti i podstrekivani iz inostranstva, uz obilatu pomoć iznutra od strane Hrvata, Slovenaca i srpskih komunista na vlasti.
Istovremeno se ubrzava slabljenje vojske. Kažem ubrzava, jer je godinama pre toga po principu nacionalnog kljuca dolazilo do toga da do samog vojnog vrha dospeju „ostali”, a od srpskih kadrova samo oni nesposobni, ali poltroni.
Dalje, početkom 80-ih dolazi do reorganizacije vojske. Najveca promena je služenje vojnog roka, gde su u jedinice dolazili regruti posle srednje skole - klinci kojima je vise trebala dadilja i psiholog, nego sto su doprineli borbenoj gotovosti. Ukidaju se mnoga formacijska mesta aktivnih oficira i mladjih oficira i na njihova mesta zaposljavaju lokalna, gradjanska lica. Tako se nacionalna struktura menja, a s obzirom da je velika vecina Hrvata i Slovenaca sluzila u svojim republikama, bilo kao oficirski kadar, ili kao regruti, jsno je da je sve pripremano za raspad vojske u slučaju da se desi ono što se desilo.
Kraj_Sveta
(socijala)
17. septembar 2022. u 00.31
Plan je bio, a lično sam čuo da su Hrvati pricali kako će se vojska pobiti izmadju sebe, čim sve to krene.
To se nije desilo, bar ne u obimu u kom su planirali. Neocekivano, neki Srbi su dezertirali, malo vise Hrvata i Slovenaca, ali je i neocekivano mnogo Hrvata i drugih ostalo, neki su čak sa vojskom ostali do samog kraja, da bi doziveli da budu sikanirani u Srbiji od strane nekih herojskih srskih oficira koji su proveli rat na bolovanju.
Oni sto su ostali, bez obzira na nacionalnost, cekali da dodje „naredjenje odozgo, pa da rascistimo”. Takvo naradjenje nikad nije stiglo, jer su u vrhu Armije i Predsednistva i Vlade bili Hrvati i Slovenci, a od Srba takvi likovi kao sto je Blagoje Adzic i Bogic Bogicevic. Lično smatram da je JNA jako dobro obavila posao, s obzirom na sve te okolnosti. Pa, slali su ih u Sloveniju bez municije, tenkovsku jedinicu namerno vodili kanjonima i putevima gde su lako upadali u zasede, bez mogućnosti da odgovore.
Ni tada, ni kasnije, Milosevic ni srpska vlast nije imala nikakav uticaj na te dogadjaje. Ali, tu je bila opozicija, da prvi frku po Beogradu
Pitanje je šta bi bilo da je sve bilo idealno i da su svi obavili svoj posao i smirili situaciju.
Da li bi Amerikanci i Nemci odustali? Sumnjam, ima gore Galbrajtov citat.
Možda bi bilo gore, možda bi krace trajalo, možda duže. Da li bi Ameri aktivirali muslimane ranije? Da li bi se direktno ukljucili i pre 1995?
Ne znamo, ali je poenta u tome da Srbija, bez obzira ko je bio na vlasti (a SM je gresio mnooogo), nije mogla da izbegne, ni da pobedi.
Da li je mogla da prođe sa manje zrtava, ni to ne znamo.
Bazorilo
17. septembar 2022. u 07.54
Sada se sve zna.Moglo je za 15 dana da se resi sve.Imali su zeleno svetlo od pokojne gospodje Elizabete,jer upliv Nemacke i njenih saveznika nije bio po volji U.K.A upravo u tom vremenu vrh JNA odobrava uvoz oruzja za potrebe secesionistickih vodja,kao i slobodan ulazak emigrantskih jedinica iz raznih država(crvene beretke).Uprkos toga svega procesa koji se odvijao pred ocima vojske,JNA je i dalje bila u poziciji da vlada situacijom.Ali dogodilo se ono sto sam sinoć opisao.
Samo da dodam,da je bracni par po svaku cenu radio na ocuvanju titovog dela i lika,sto je Srbiju strasno kostalo i danas placamo ceh za to.A mogli smo među prvima u E.G.To bi u to vreme odgovaralo i Engl.i Fran.da bi ocuvali svoj upliv nasuprot Nemackoj i njenim saveznicima.Ima tu mnogo toga,ali već mi se dosadilo o toj temi.
Kraj_Sveta
(socijala)
17. septembar 2022. u 08.00
E, yebi ga, sav moj trud dzabe.
Bazorilo
19. septembar 2022. u 17.22
Nazalost prijatelju,ništa nam ne pomaze sad,ko god da je u pravu od nas na ovim diskusijama,ili bilo kojim drugim.Sve naopako i po nas narod stetno,dogodilo se i u vreme pred i za vreme I svetskog rata,tako i u drugom velikom ratu.U prvom Pasic i njegovi radikali lome vrat Srbiji,a u drugom opet pogresna politika,koja je gurnula Srbiju u celjusti velikoj svetskoj sili,pred kojom su svi ostali mali narodi istocne Evrope pozdravili kao saveznike i spasili svoj narod.-A Srpsko vodjstvo
1991.opet nacinise katastrofalnu grešku.
Milosevic i Markoviceva to isto učinise ,cuvajuci kao sto sam već rekao,lik i delo njihovog idola,a Srbiju srozase na dno dna.A ovi posle 2000,su samo logican nastavak svih tih gresaka,koje sada oni cine još gore i grdje kako bi dovrsili ono sto su poceli neprijatelji početkom 20 veka.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.