Diskusije : Politika

 Komentar
Počelo rušenje dolara
novosadski_radikal
(Clan SRS)
08. jun 2022. u 05.49
Počelo rušenje dolara: Rusija, Kina, Indija i Iran stvaraju novu valutu!
7. јуна 2022. 13 0

Teheran je dao predlog za stvaranje međunarodne valute za obračune između Rusije, Pakistana, Indije, Kine, Irana i drugih država, koje su članice Šangajske organizacije za saradnju.
Konkretno, uvođenje valute će doprineti potpunijem otkrivanju ekonomskog potencijala ŠOS, a Rusija će u tome igrati značajnu ulogu.

Moskva bi na kraju mogla da transformiše ovu organizaciju (koja je zapravo Evroazijska unija) u političku strukturu poput Savezne države Rusije i Belorusije.

Istovremeno, ekonomska saradnja treba da se aktivno razvija u okviru ŠOS.

S tim u vezi, uvođenje nove valute je korisno za Rusiju, jer se može vezati za glavnu izvoznu robu Ruske Federacije.

Osim toga, verovatno će biti vezan za nacionalne valute zemalja članica organizacije, od kojih je glavna ruska rublja, koja će je ojačati.

U međuvremenu, glavna karakteristika nove valute biće to što će biti namenjena posebno za međunarodnu trgovinu i neće zameniti nacionalne.

U suprotnom, to bi moglo da nosi rizike po ekonomsku bezbednost članica ŠOS.

Istovremeno, važno je napomenuti da, uz Rusiju, jednu od glavnih uloga u ŠOS-u ima Kina, koja nastoji da proširi ulogu juana u regionalnoj trgovini.

Ovo može postati određena prepreka na putu implementacije ove inovacije.

Glavni uticaj, koji bi nova valuta mogla da ima na regionalnu i međunarodnu trgovinu je bolan udarac dominaciji dolara.

Zemlje ŠOS-a čine oko 40 odsto svetske populacije.

U budućnosti bi se organizaciji mogle pridružiti i druge zemlje: Vijetnam, Šri Lanka, Katar, Turska, Saudijska Arabija itd.

Stope rasta privreda ovog regiona u proseku su primetno veće od svetskog proseka.

Uz to, valuta koju nudi Teheran može postati analog prenosive rublje – prve bezgotovinske međunarodne valute.

Trenutno je u stanju da ispuni digitalnu ulogu.
Simo
08. jun 2022. u 08.05
Na dolaru piše: IN GOD WE TRUST (U Boga mi verujemo)
Jocko4
(observer)
08. jun 2022. u 12.39
И на тараби пише ...
Starac_Foco
(--)
08. jun 2022. u 16.39
Imperije budu i prodju, pa će i ova, samo ne propadaju bas tako brzo. Ranije je uzimalo hiljade godina da propadnu pa su sanse da bi i sad mogla potrajati duže od još nekolke godine...

Tako da rano je za radovati se. Ako uopste postoji razlog za to. Jer bojim se da kurta ne bude gori od murte. A nama je sudjeno da nas jedan od te dvojice vo vijeki vjekov jase...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. jun 2022. u 21.04
Zadnja dvojica koja su navodno pokusala da prebace placanje nafte sa USD na euro su ubijena. Jedan objesen, a jednog ubila rulja.
Kažu to im presudilo.

No ako nešto Kina i Rusija rade zajedno neće moći ta matrica.
Dolar se rusi, a euru nešto ne cvjetaju ruze. Iza dolara stoji država i jaka ekonomija. Vise me brine Euro, iza njega su mnogi, a gdje je mnogo babica...

Čini se da dolaze interesantna vremena.
Starac_Foco
(--)
08. jun 2022. u 21.46
Dolaze hebena vremena. I nama ovde. Nas poglavica Juso je kapetan jednog modernog Titanika koji ide pravo na veliki ledeni brijeg i Jusa je ubjedjen da vozi kuda treba... A vecina njegovih putnika će početi da se pita gdje su nalaze camci za spasavanje tek kad brod pocne da tone...
Simo
08. jun 2022. u 22.56
Nema efikasnijeg generatora inflacije od manipulacije sa osnovnim energenatima.
Nikako ne mogu da prihvatim cinjenicu za ovakvo divljanje cena benzina u Kanadi kao ni prošle godine sa drvetom. Dve vitalne sirovine sa kojima se Kanada ponosi.
Prošlog Juna 2x4x8 sam placao $12 sad je $7 a 2021 $4
Nama kanadjanima Srbija i EU je pojeftinila 20% prošle godine 1 euro bio
je 1.64 sada je 1.34. Dinar sa 76 na 87
Dolar u Kanadi vredi manje dobrih 15 dok u EU dobrih 20% vise na berzi ali u prodavnici je haos gde god mrdnes.
Ne znam ko ima bolje stamparije ali sve ovo je bas nekom rat a nekom bogami veliki brat.
Osim izvesne stabilizacije cena nekretnina iz BC nam od NG najavljuju i legalno drogiranje svim opijatima po mnogo pristupacnijim cenama bez kazne i policije ali pak sto pre treba da se razoruza cela nacija, da neko nebi slučajno od radosti pucao na nekog ili nedaj Boze na nasu demokratiju pa se poduzimaju sve zakonsle mere da se ova akcija izvede
sto bolje.
Putin je izgleda prilično smirio Covid e sad još da smire jedni druge pa da nastavimo tamo gde smo stali.
Jocko4
(observer)
09. jun 2022. u 00.57
Starac_Fočo,

И док тако брод пучином јурца,
путници по палуби бљују и вичу,
„Капетане, до мурца!!!”
Starac_Foco
(--)
09. jun 2022. u 08.43
Simeune, to sa drvetom je i objašnjivo. Tokom 2021 komanda vrhovnog staba je i dalje bila plandovanje, narod nije imao šta da radi, a imalo se para (Jusa dijelio sakom i kapom), pa navalio zavrsavati podrume i raditi druge renovacije. Pri tome i oni sto rade po pilanama su takode djelimicno plandovali pa se kolicina daske na marketu značajno smanjila a potrosnja debelo porasla...

Ali ovo sa gorivom pak je mnogo teze objasniti. Plandovanje je manje vise ukinuto i rafinerije rade. Potrosnja se jeste povecala u odnosu na prošlu godinu ali je i dalje niza nego prije pandemije jer dobar broj ljudi manje vozi nego ranije. Rafinerije su dalje dje su bile, dakle proizvodnja derivata ne bi trebala biti usko grlo.

Sirova nafta jeste poskupila duplo, kažu kriv Putin, ali ni to ne objašnjava slučaj jer cijena sirove nafte ucestvuje u cijeni benzina tek sa 1/3 (Kanada, i zavisno od poreza).

Juče Bajdenaga ladno izjavi da je za sva poskupljanja americkom average Joe kriv Putin... Pošto su između ostalog značajno poskupili i npr kurtoni, ja ne bih mogao dati bas neki suvisli komentar kako je Putin uticao i na to.

Ali što se goriva tiče, i pod prilično nerazumnom pretpostavkom da je Putin smanjio proizvodnju nafte za 50% u odnosu na stanje prije rata, to je smanjilo kolicinu nafte na svjetskom trzistu za oko 6% (posto je do tada Rusija proizvodila oko 12% nafte na globalnom nivou).

E sad koja je matematika iza tih 6% manjka (koje usput receno je sam Bliski istok mogao nadoknaditi a da mi čak i ne znamo da se ista dogadja na trzistu) i zašto ti i ja sad placamo duplo vise na pumpi, to je izgleda već u oblasti trostrukih integrala i diferencijalnih jednacina na treću potenciju, koje sam ja davno zaboravio pa ne bih znao da izracunam...

A da ne pominjem to da Kanada izvozi 2/3 svoje nafte, pa bi bilo ko i logicno pomisliti da ona 1/3 sto potrosimo i nije bas morala da mnogo poskupi, a one 2/3 ne prodaju posto mogu. Ali kvaka je u tome sto toj nafti nije vlasnik Kanada već tzv multinacionalne kompanije, tako da se tu Kanada ništa ne pita...
D-Man
(Analyst)
09. jun 2022. u 13.52
„Nikako ne mogu da prihvatim cinjenicu za ovakvo divljanje cena benzina u Kanadi kao ni prošle godine sa drvetom. Dve vitalne sirovine sa kojima se Kanada ponosi.”

Како не разумеш? То ти је најобичније капиталистичко иживљавање над потрошачима. За све такве накарадне ствари овде се каже: То је ствар понуде и потражње и тржиште регулише цену!
То ја таква лаж која се људима подмеће да се то не да речима описати.

Друго, имаш на челу државе пицопевца који је добро познати глобалиста. Човек који је у животу био учитељ у некој школи те наводне избацивач у неком ноћном клубу је данас премијер ове државе. Свака глобализација доноси велике профите приватницима док обичном човеку једино евентуално омогућава да купи неку јефтинију робу која је сумњивог квалитета али то је управо циљ капитализма. Нешто јефтиније, да се брзо продаје, да не траје дуго и тако у круг.

Народ је овде толико системски обрађен кроз школство, пре свега, а онда и кроз сурову капиталистичу реалности, да не сме да ''таласа''. Држава је неприкосновена, порез се мора платии, без посла можеш остати у сваком тренутку па ти онда изволи па се прави паметан или према власнику фирме или према држави. Већина људи у дуговима које морају отплатити (дакле, сачувати и посао) тако да често имам осећај да живим у некој држави зомбија.

Али, јбг, не знам зашто уопште губим време на овакве ствари.
Starac_Foco
(--)
09. jun 2022. u 14.13
I pored svega mi smo iz nekih razloga izabrali da živimo bas ovde u tom brutalnom kapitalizmu...

A prethodno smo za isto to glasali krajem 90tih. Ali uglavnom ne znajuci za šta tačno glasamo. Sad u rezultatima našeg glasanja uziva već druga generacija tamo. Mogu slobodno na ulici da vicu Vucicu pederu, demakratija je, je li. Samo može lako da im se desi da rade za 300 eura 28 dana na mjesec i 10 sati dnevno. A možda moraju nositi i pelene jer gazda neće da dangube iduci pisati. A i bez tog robijaskog posla mogu da ostanu lako ko i ovde. U stvari lakse.

Simo
09. jun 2022. u 16.44
„iz nekih razloga izabrali da živimo bas ovde”
---
Pa ne nekih ja znam tačno i kojih, međutim
Covid, CERB, Inflacija, i tekuci svetski Rat su nova realnost na koju nisam racunao bas ovako u zlatno doba.
Gde god da sam ostao ili otisao bilo bi skoro isto.
Lorka
(поета)
12. jun 2022. u 01.02
На Балкану старци умиру од глади. Пензија 150 евра, рачун за струју 180 евра. Таква старост чека и нас у Канади. Већ видим све оно што сам гледао у Југославији пред њен распад.
keser
(Тешем букве)
13. jun 2022. u 15.43
Хебо вас Бајден. Због Русије ће упропастити светску економију.
Уклоните тог манијака.
keser
(Тешем букве)
18. jun 2022. u 05.52
рушење долара може се спречити само рушењем Бајдена и осталих Клинтон демократа.
dulebg
(posmatrach)
18. jun 2022. u 16.48
Поздравио бих да се Русија врати у границе СССР, поготово кад видим да се муслиманске државе никако не сналазе (изузимајући ове са нафтом), а балтичке и немају становништва, већ само служе да Русима не дају излаз на море. Јерменија неће опстати, између Турске и Азербејџана, без руске заштите.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.