Diskusije : Politika

 Komentar
NATO otvara severni front u ratu protiv Rusije
Popaj
06. jun 2022. u 09.35
NATO otvara severni front u ratu protiv Rusije
Andre Damon
pre 8 sati

Švedska i Finska su 16. maja objavile kraj decenije neutralnosti, proglašavajući svoju nameru da se pridruže Severnoatlantskom savezu (NATO) i njenu eskalaciju sukoba sa Rusijom.

Manje od tri nedelje kasnije, Stokholm, glavni grad Švedske, pretvoren je u pomorski garnizon dolaskom američke amfibijske jurišne borbene grupe, koju čine jurišni brod USS Kearsarge, pristanišni desantni brod USS Gunston Hall, razarač navođenih raketa USS Graveli i komandni brod USS Mount Vhitnei.

Brodovi koji učestvuju u vežbi BALTOPS22 pripremaju se za polazak iz Stokholma, 5. juna 2022. (Kredit: Američka mornarica)

Stojeći na palubi Kearsarge-a, ratnog broda toliko velikog da bi bio klasifikovan kao nosač u bilo kojoj mornarici osim u Sjedinjenim Državama, predsednik Združenog načelnika štabova Mark Millei je izjavio da namerava da napravi Baltičko more, prema rečima Novog Iork Times, „NATO jezero”.

Švedska je ostala zvanično nesvrstana od Napoleonovih ratova ranih 1800-ih, ostajući neutralna i u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

Sada, u periodu od samo nekoliko nedelja, zemlja je pretvorena u novi front američkog rata sa Rusijom, njeni gradovi ne samo da su domać́ini masovnog vojnog prisustva SAD-NATO, već́ su, isto tako zlokobno, na meti ruskih dalekometnih sistemi naoružanja.

Zalaganjem za pristupanje Finske i Švedske kao de fakto članica NATO-a, Sjedinjene Države su otvorile drugi front u svom ratu protiv Rusije, pretvarajući čitavu obalu Baltika u bure baruta.

https://www.wsws.org/en/articles/2022/06/06/pers-j06.html
Popaj
06. jun 2022. u 09.48
...
Dolazak brodova bio je deo vežbe BALTOPS 22, u kojoj je, prema NATO-u, učestvovalo „četrnaest NATO saveznika, dve partnerske zemlje NATO-a, preko 45 brodova, više od 75 aviona i oko 7.000 ljudi. Velika Britanija je poslala HMS Defender, razarač koji je u junu 2021. uplovio u vode oko poluostrva Krim, izazvavši zastoj koji je doveo do bacanja bombi od strane ruskih snaga na putu broda.

Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da vežbu treba posmatrati u potpunosti u okviru trenutnog sukoba sa Rusijom.

”U prošlim iteracijama BALTOPS-a razgovarali smo o suočavanju sa izazovima sutrašnjice„, rekao je viceadm. Džin Blek, komandant Pomorskih snaga za udare i podršku NATO (STRIKFORNATO) i Šeste flote SAD. ”Ti izazovi su pred nama – ovde i sada.

Koristeći rat u Ukrajini kao izgovor, SAD su nastojale da udvostruče kopnenu granicu NATO-a sa Rusijom uključivanjem Finske.

SAD su pokrenule planove, godinama u izradi, da ceo region pretvore u liniju fronta u ratu protiv Rusije. Ovo preti da se ponovi, u još već́im razmerama, načina na koji je Ukrajina, nakon državnog udara 2014, transformisana u zastupnika SAD/NATO, naoružanog milijardama dolara u oružju.

Ovakav preokret je imao užasne posledice po narod Ukrajine, desetine hiljada njih su poginuli, a milioni raseljeni kao rezultat ovogodišnjeg rata.

Sa ovim razvojem, sveobuhvatni ciljevi ratnih napora SAD/NATO-a postaju sve jasniji. Oni su daleko prevazišli ciljeve, koje je Ukrajina prva objavila 2021. godine, da povrate Krim vojnim putem. Sjedinjene Države i NATO nastoje da preuzmu punu kontrolu nad Baltičkim i Crnim morem, kao deo napora da se Rusija potpuno razgradi.

U široko citiranom članku koji je objavio The Atlantic, Kejsi Mišel, saradnik istraživačkog centra Instituta Hadson koji je osnovao zagovornik nuklearnog rata Herman Kan, sa odobravanjem je citirao predlog ministra odbrane Dika Čejnija iz 1991. da se izvrši „razgradnja ne samo sovjetske Unije i Ruske imperije, ali i same Rusije, tako da više nikada ne bi mogla biti pretnja ostatku sveta.

Mišel zaključuje: ”Umesto da uguše imperijalne težnje Rusije kada su imali priliku, Buš i njegovi naslednici su jednostavno gledali i nadali se najboljem. Nemamo više taj luksuz. Zapad mora da završi projekat koji je započeo 1991. Mora da teži potpunoj dekolonizaciji Rusije.

Osvrćući se na „razgradnju” Rusije, američki mediji šalju poruku: Cilj rata nije samo zbacivanje sadašnje vlade, već́ sistematsko uništavanje i rasparčavanje Rusije i otkopavanje njenog strateškog minerala i petrohemijskih resursa.

Od potpisivanja paketa naoružanja za Ukrajinu od 40 milijardi dolara 21. maja, Sjedinjene Države su najavile dodatnih 700 miliona dolara u oružju, kao i raspoređivanje samohodne artiljerije M109, protivbrodskih raketa Harpoon i raketa srednjeg dometa sposobne za gađanje ciljeva udaljenih 50 milja.

Rusija je tokom vikenda izvela vazdušne napade na tenkove u Kijevu, za koje je Moskva rekla da su ih obezbedile članice NATO-a. Vazdušni napadi su izveli avioni iznad Kaspijskog mora, demonstrirajući sposobnost Rusije da pogodi ciljeve udaljene stotinama milja.
...
Popaj
06. jun 2022. u 09.58
...

Prošle nedelje, zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev snažno je nagovestio Al Džaziri da će Rusija izvršiti udare na teritoriju NATO-a ako oružje koje isporučuju SAD i NATO bude gađano unutar Rusije.

„Ako… ovo oružje bude upotrebljeno protiv ruske teritorije, onda naše oružane snage neće imati drugog izbora osim da udare na centre za donošenje odluka”, izjavio je Medvedev. „Naravno, treba razumeti da se centri za donošenje konačnih odluka u ovom slučaju, nažalost, ne nalaze na teritoriji Kijeva.

Nemoguć́e je pobeći od zaključka da bi Sjedinjene Države pozdravile napad kakav je opisao Medvedev, koji bi im omoguć́io da uklone sva preostala ograničenja za vođenje rata.

Dok su geostrateški i ekonomski interesi američkog imperijalizma glavni faktor u sukobu, nepromišljeni karakter politike SAD-NATO ne može se razumeti samo kroz sočivo geopolitike.

Američkoj vladajućoj klasi potrebno je trajno ratno stanje kao deo napora da se unutrašnje društvene tenzije preusmere napolje i da se uspostavi izmišljeno ”nacionalno jedinstvo„. Sada je jasno da je završetak ”zauvek rata„ u Avganistanu od strane Bajdenove administracije bio deo preraspoređivanja i ponovnog fokusiranja na vođenje rata protiv Rusije i Kine.

U isto vreme, transformacija ”Rata protiv terorizma„ u ”sukob velikih sila„ podrazumeva i zahteva eskalaciju napada na radničku klasu. Svi raspoloživi društveni resursi koji se ne koriste za spasavanje bogatih moraju biti preusmereni na ratne instrumente. Ogromne sume koje dodeljuje Kongres mora da plati radnička klasa, posebno kroz napade na socijalne programe i druge državne rashode.

Tokom vikenda, i Vashington Post i Vall Street Journal, domać́i organi demokratske i republikanske stranke, objavili su uvodnike tražeći smanjenje programa socijalnih prava. Žurnal je zahtevao da se milioni ljudi izbace iz Medicaida, programa zdravstvenog osiguranja za siromašne. Vašington post je sa svoje strane pozvao na ”skromno„ smanjenje davanja socijalnog osiguranja.

Ali mere štednje koje predlažu ove novine samo su početak. Projekat globalnog osvajanja američke vladajuće klase podrazumeva masovno restrukturiranje društvenih odnosa sa ciljem da radnička klasa podnese teret krize kapitalizma. Istovremeno, intenziviranje klasne borbe koja je posledica širenja rata otkriva društvenu snagu koja se mora mobilisati protiv rata, radničku klasu.

Borbe koje se pojavljuju među radnicima na radnim mestima širom zemlje za povećanje plata srazmerno rastućim cenama moraju biti naoružane programom za okončanje rata koji brzo izmiče kontroli i preti uništenju ljudske civilizacije.

https://tinyurl.com/58edm784
bezdomni
(maestro)
06. jun 2022. u 10.09
Ova vezba o kojoj si pisao je bila planirana i da nisu svedi izrazili zelju za ulazak u nato.
Ništa puno ne menja ulazak u nato jer su svedi i finci već decenijama ucesnici u mnogim vezbama zajedno sa natom u baltickom moru.
Što se tiče engleza oni ocito da će se boriti do zadnjeg ukrajinca protiv rusa što ne cudi nikoga ko imalo poznaje istoriju...
Još uvjek je veca verovatnoca da će se upotrebiti nuklearno oruzje nego da neće...
Tako neka nam je svima Bog na pomoći.
Popaj
06. jun 2022. u 10.19
„Ako… ovo oružje bude upotrebljeno protiv ruske teritorije, onda naše oružane snage neće imati drugog izbora osim da udare na centre za donošenje odluka”

P.S. Zelenom, podmuklom, smradu je bila i ostala namjera da uvuce Nato u direktan sukob sa Rusijom!
bezdomni
(maestro)
06. jun 2022. u 13.33
Zeleni se tu pita Popaje malo vise od nas dvojice.
Englezi tu mute opasno
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
06. jun 2022. u 17.19
Nije to lična volja ni Švedjana ni Finaca da uđu pod suknjom teta Nate, već Natina želja i pritisak. Ne razumem samo njihovu vladu kako su mogli da tako nešto dozvole? Ili su se i oni prodali za dolare?
CAHJAP
06. jun 2022. u 19.15
Eraser
Ne razumem samo njihovu vladu kako su mogli da tako nešto dozvole? Ili su se i oni prodali za dolare?

______________●○●_____________

Jedan od dva razloga. Prvi da su postavili svoje marionete na vlasti u Finskoj i Švedskoj jer ovo je davno u planu kao i proširenje nato-a prema istoku i Ruskim granicama, drugo da je vlast kao i sa Srbijom dobio opciju da neutralnost nije opcija, već da mora da biraju stranu. Vesti plasiraju vest da je to volja naroda što apsolutno ne verujem, jer narod dobro zna da time postaju meta Rusije. Živimo u svetu laži, laž je postao takav instrument da se više i ne krije a samim tim narod podeljen preko sredine tako da je lako manipulisati narodom.
Popaj
07. jun 2022. u 05.26
OGROMNA NATO SILA STIGLA NA BALTIK!
https://www.youtube.com/watch?v=xmlUDj1fEj8
Dr_Blizak
(student)
07. jun 2022. u 16.36
Znate li koliko desetina hiljada jerejske dece između 3 i 10 godina je Švedska predala Nacistima koji su svi do jednog zavržili u Aušvicu?
Popaj
07. jun 2022. u 16.51
Nisam znao, mislio sam da je tada Svedska bila neutralna?
Dr_Blizak
(student)
07. jun 2022. u 17.12
1942 godine , Švedska je predala osamdeset hiljada jevrejske dece i svako do jednog završilo je u gasnim komorama Aušvica.
To se vešto krije.
Popaj
08. jun 2022. u 02.34
Pas im mater „neutralnu”!
Popaj
08. jun 2022. u 03.25
Dr_Blizak
(student)
07. jun 2022. u 16.36

Znate li koliko desetina hiljada jerejske dece između 3 i 10 godina je Švedska predala Nacistima koji su svi do jednog zavržili u Aušvicu?
********************************************************************
Izvor, link informacije?
ZAGI-DSPoruka negativno ocenjena. Pokaži

ZAGI-DS
(instalater)
08. jun 2022. u 06.37
Izvor? Link?
Zar ne vidiš da „se to vešto krije” 🙂
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.