Diskusije : Politika

 Komentar
Интервју Николе Шаиновића, нови детаљи
Lorka
(поета)
08. jun 2021. u 02.14
https://www.youtube.com/watch?v=oJjyICptX44

Овај интервју Николе Шаиновића о деведесетим годинама открива неке детаље за које ја нисам знао. Вриједан је погледати.

Можда је мало преувеличао државничку величину Слободана Милошевића. Иако у многим ситуацијама Милошевић није ни имао избора, јер су западне силе дириговале процесом, док је Русија пристајала на сваку западну резолуцију (што је Шаиновић у праву), ипак мислим да је Милошевић могао да предупреди догађаје само да је био мало проницљивији и да није праве потезе повлачио са закашњењем. Кључну грешку је направио по питању Словеније, иако су ту интервенцију наредили Анте Марковић и Стипе Месић, као хрватски тандем на челу Југославије. Али да не идем предалеко, препуштам вама простор.
golubbabic
08. jun 2021. u 02.50
smrad je bio glup i pokvaren - i tacka. prodavao je Srbstvo igrajuci na kartu jugoslovenstva sto je svakom sa iole mozga bilo jasno da je promasaj. preskupo su nas kostali i i dalje kostaju ta njegova, da ne kažem šta.
CEKAC
08. jun 2021. u 10.21
Lorka

I ja sam gledao taj intervju, ali prošlo je dosta vremena, pa se nekih stvari i ne sjecam.
Međutim, Lorka, treba se imati na umu cinjenicu da svaki covjek, kao i državnici, donose odluke prema informacijama, kojim raspolazu.
Ako su informacije prave, uslijediti će i prava odluka. Ali ako oko sebe imaš pomoćnike koji rade za protivnika i tvoje odluke će biti u najmanju ruku cudne.
Imaj u vidu cinjenicu da su Stanisic i Perisic radili za suprotnu stranu, odluke iz njihove oblasti rijetko su mogle biti prave...
geriatrikus
(zvakac karamela)
08. jun 2021. u 15.35
Тужно је да Срби, да узмем границу од 45 година старости и старији нису способни да сагледају улогу Слободана Милошевића у вези са српским народом и српским бићем.
Ти исти и млађи од њих ће укрстити копља у борби за част Обреновића и Карађорђевића, све се зна о Бранковићима, Ћирилу, Перуну... Пипину Малом и Џингис Кану, Рамзесу, Тутмесу...али објективно смјестити догађаје којима смо били свједоци.
Оно што посебно депримира је недостатак интелектуалног поштења и капацитета да се ствари аналитички и објективно разложе, да се ставе у контекст догађања и времена, да се сагледају посљедице, објективно виде и жеље и могућности...
На крају, не ради се ту само о Милошевићу, сви су посматрани из једне једине перспективе... двије димензије, двије боје са начелом да ако није једно, мора бити друго, а још горе је да и са таквим приступом се ни то „једно” правилно не разлучи, те ни оно „друго” није исправно...
CEKAC
08. jun 2021. u 16.12
Nepopravljiva i neoprostiva greška srpskog naroda prema Milosevicu...
D-Man
(Analyst)
08. jun 2021. u 17.27
„Оно што посебно депримира је недостатак интелектуалног поштења и капацитета да се ствари аналитички и објективно разложе, да се ставе у контекст догађања и времена, да се сагледају посљедице, објективно виде и жеље и могућности...”

Па, ајде да покушам:

1) Слободан Милошевић је још 1991е морао знати да ли су српске жеље оствариве или не и то лепо саопштити на тај начин што ће се рећи да ћемо сви у рат да остваримо своје циљеви (ако су оствариви) или рећи Србима и у Хрватској и у БиХ да прихвате нове државе с тим да се добију све могуће гаранције света о њиховог равноправности и у новим уставима тих држава. Милошевић није учинио ни једно ни друго већ се играо рата и са судбинама Срба са западне стране Дрине.

2) Исти тај Милошевић је морао, када је до рата већ дошло, у тај рат директно укључити и Србију. Али, он се просто играо и глумио неки фактор те рата те мира а у ствари појма није имао шта да ради.

3) Данас је потпуно јасно да је са Туђманом имао договор да Хрватска остане у авнојевским границама а да се БиХ подели. Ето, био је чак и толико наиван, да не кажем глуп, да верује једном Фрањи Туђману који је у Хрватску још крајем осамдесетих враћао усташе из свих делова света.

4) Када су Срби стајали изузетно добро на фронту и у Хрватској и у БиХ стално је отезао са решавањем проблема. Има је опцију да тада, када смо били најјачи, преговара са позиције силе или да прогласи уједињење тадашње СРЈ (Србија и ЦГ) са РСК и РС.
Треба ли да те подсетим да је тамо негде у пролеће, лето 19933 у Београду била сазвана заједничка скупштина СРЈ, РСК и РС на којој је требало бити проглашено уједињење али је Милошевић у последњи тренутак рекао ''Није још време за то'' иако су сви делегати и из РСК и из РС били стигли у Београд.

5) Глумио је некакву ароганцију према оном лудом америчком амбасадору Цимерману уместо да, знајући ситуацију у свету и немоћ Русије, од те исте Америке тражи решење за Србе у директним преговорима са САД.

6) Када је 1995е преговарано у Дејтону тај исти Милошевић је НА СВОЈУ РУКУ, не питајући никог, муслиманима напросто поклонио цело Сарајево иако су чак и Американци мислили да ће Сарајево постати посебан дистрикт а онда је, на чуђење свих, пристао да Брчко постане дистрикт чиме се фактички Република Српска цепа на два дела. Повезивање Горажда са Сарајевом је мање битан уступак.
Његов фамозни коментар, када је муслиманима поклонио цело Сарајево, ''Заслужили сте га!'' говори довољно о томе о каквом се човеку радило јер уопште није размишљао и о Србима који су се скоро 4 године борили за то исто Сарајево док је у том истом Сарајеву над Србима, који су тамо остали, вршено насиље незабележено у модерној историји.
Ах, да, да не заборавим и предају градова Дрвар, Петровац и Грахово муслиманима а то су градови где је, примера ради, у Дрвару било 95% Срба као и у Грахову док је у Петровцу било нешто мање.

Милошевић је био изузетно сујетан. Младића није трпео јер га Младић није уопште поштовао пошто га је одавно прочитао. Караџића није трпео јер је Караџић, по неким анкетама, тих ратних година био популарније политичар од Милошевића.

Србима са западне стране Дрине је уводио санкиције, подметао клипове у војном врху ВРС претећи како СРЈ више неће да им исплаћује плате.
Лично он је забранио да ВРС пређе у Хрватску када су усташе почеле са својим офанзивама. Тада је командант Првог крајишког корпуса (Талић) ишао чак толико далеко да је одбио наређење Команданта ВРС (Младића) да ВРС крене у контраофанзиву и то све слушајући Милошевића.

Толико пропуста, неспособности, немогућности да се сагледа ситуација на реалан начин, уз стално лагање Србима са западне стране Дрине је просто неопростиво.
Све што је радио, радио је да би остао на власти. Јбг, мислим да је доста.
geriatrikus
(zvakac karamela)
08. jun 2021. u 18.53
D'man, можда би било поштеније да кренеш од априла 1987. Од прољећа 1987. до прољећа 1991. су се десиле кључне ствари. У Југославији, српском освјешћењу, српском бићу...ко и како, на коју страну, уз чији наговор, уз чију помоћ је вукао касније се може расправљати.
intrigue
09. jun 2021. u 00.40
Милошевић је имао избор да једним потезом предупреди оно што се касније издешавало .
Да одустане од политике. Или , да Указом забрани комунистичке , социјалитичке јул партије ...
Могао је и да свој СПС назове Демократска партија Србије .
То би бар био покушај .
Мада , кад човек погледа са ове дистанце , могао је да уради шта му падне на памет , го да се скине , увати за уши и да скаче ...тешко да би било шта променио .
Са ове дистанце се чини да су на власти у Србији уместо њега били Ђинђићи , Коштунице , Пера - Жика ... исто би се десило .

Radnik
(TeTe)
09. jun 2021. u 01.36
Da ne razvlacim puno, u vecini se slazem s ovim sto je napisao D-man. Od dvije opcije, izabrao je treću. Takvu podrsku naroda malo ko je postigao, a tako protracio.

D-Man
(Analyst)
09. jun 2021. u 09.54
„Од прољећа 1987. до прољећа 1991. су се десиле кључне ствари. У Југославији, српском освјешћењу, српском бићу...ко и како, на коју страну, уз чији наговор, уз чију помоћ је вукао касније се може расправљати.”

Сећам се ја тих година али би било лепо, када већ наводиш специфичан временски период, и да наведеш на шта конкретно мислиш па да онда можда разменимо по коју реч о тим догађајима.

Овако могу само да нагађам да ли мислиш на Осму седницу ЦК СКС, пад Берлинског зида, Четрнаести конгрес СКЈ или нешто четврто, пето а можда и све наведено.

Сећам се пада Берлинског зида 1989-е када је чак и обичан човек размишљао да то никако не може бити добро за нас (пре свега јер је пад Берлинског зида виђен као нови успон Немачке која нам је добро запамтила да смо два пута ратовали против њих у два светска рата).

Сваки нормалан политичар би падом Берлинског зида подесио своју политику том догађају и свему оном што се могло очекивати након тога али Милошевић то није учинио.
Он је буквално почео да се игра рата а са ратом се не игра. Или улазиш у рат свим могућим капацитетима или покушаваш да га избегнеш на сваки могући начин али не бих сада о томе.

А размисли мало и о смрти Ивана Ѕтамболића и томе како је управо он, пре Коштунице, Ђинћића и Драшковића, био међу главним кандидатима за вођу уједињене опозиције тј. ДОС-а на изборима који су долазили.
Сваки потез који је вукао Милошевић је био усмерен на очување власти; све друго му је било мање битно.
Lorka
(поета)
09. jun 2021. u 13.51
Знам да је лако бити генерал после битке по систему 'шта би било кад би било', али да ипак поставим ово питање:

Шта мислите, како би се све завршило да се Милошевић супротставио одлуци Анте Марковића о војној интервенцији у Словенији, затим да је тајним каналима наговорио Кадијевића да повуче јединице ЈНА из Словеније и лоцира их по гарнизонима са србским становништвом у авнојевској Хрватској, а јавно 'позивао' војнике и официре из Србије да напусте Словенију све док се статус Словеније не реши у Скупштини СФРЈ? Такође, на својим јавним иступима да је захтевао:

1. Да се словеначко питање мора решити у Скупштини Југославије искључиво у складу са Уставом.
2. Да Србија никад неће признати Словенију и неће гласати за њено отцепљење уколико се не реши статус Срба у Словенији са свим грађанским правима предвиђеним Уставом СФРЈ и међународним актима.
3. Да се у Скупштини Југославије реше питања и осталих република на начин као што је у тачки 1 и 2.

За овако нешто требало је бити видовит. Нажалост, ја сам тада био 'видовит' и залагао се управо за ово, али ја нисам био на Милошевићевој функцији нити на функцији где би ме неко озбиљно саслушао. Али ако сам ја тад могао да још 1988. године 'видим унапред', не знам зашто то није могао и Милошевић. Да се ЈНА на време позиционирала на линији будуће Србске Крајине, а онда са Словенцима преговарало до бесвести, Хрвати би имали много тежу преговарачку позицију, а поготову би се теже определили за рат кад би видели да Словенија не може да добије статус независне државе упркос томе што се ЈНА из ње повукла.

Поновићу свој став да је интервенција ЈНА у Словенији била јако глуп потез. Не само што је био глуп, него је био и дилетантски изведен (и издајнички). Да је та интервенција изведена успешно и професионално, то би била друга прича. Ућуткивањем Словенаца, и Хрвати би ућутали. Али кад су видели да килави Јанези побеђују ЈНА (тобоже четврту армију у Европи), Туђман и његове усташе су добили крила и довољно куражи да ураде исто.

Lorka
(поета)
10. jun 2021. u 17.56
'Кад на почетној станици уђете у погрешан воз, све остале станице биће вам погрешне' - неко то једном рече отприлике овако.
geriatrikus
(zvakac karamela)
10. jun 2021. u 20.53
Милошевић је био лидер Србије у доба СФРЈа, Берлински зид је срушен 1989., предсједник је био Дрновшек, а након њега је још годину пресједавао Јовић, да би га наслиједио Месић, са којим се у октобру 1991. и завршава епоха СФРЈа. Предсједништво СФРЈ је било врховни командант ЈНАи.
Чак ни након распада СФРЈа предсједник крњег предсједништва није био Слободан Милошевић.

Lorka
(поета)
11. jun 2021. u 14.38
Милошевић није био на челу Југославије кад су се доносиле тако судбоносне одлуке. Кључни кривци су Анте Марковић и Стипе Месић (заједно са ССНО и генералштабом ЈНА). Нема сумње да Милошевић ту није имао никакву функционерску одговорност (осим делимично 1/6 као председник Србије). Он се поставио као легитимиста према саввезном руководству и његовим одлукама.

Али као најодговорнији човек за судбину Србије и србског народа у њој, да је био видовит, могао је да се постави друкчије и да са својих 1/6 моћи на савезном нивоу повуче потезе као што у претходном коментару написах. То би значило бити делимично непослушан према савезним органима власти, али непослушни су били и остали лидери република (Кучан, Туђман, Алија, Киро...).

Могао је и Милошевић себи брзо прибавити ореол демократског лидера који се само бори за уставна и грађанска права Срба у Југославији и да се решење југословенског питања тражи искључиво кроз Устаф СФРЈ.

Међутим, Милошевић је упадао у замке које су му подметали западни агенти под знаком петокраке, директни агресори испод слова „U”, и - наравно- носиоци западне логистике који су га на крају (уз домаће колаборационисте) - стрпали у Хаг.

Милошевић није крив за распад Југославије, то је потпуно јасно.
Њему је грешком приписана та кривица од стране западне и про-западне пропаганде. Али србска несрећа је у томе што нам је на челу био тако слеп лидер као што је Миловшевић, слеп и наиван.
Његова кривица је, дакле, само у томе што није знао шта брани, нити је знао да одбрани то што брани.
Radnik
(TeTe)
12. jun 2021. u 00.21
Lorka,

Saznao je 1999. godine kad je izgubio svaku šansu da bilo šta promijeni.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.