Diskusije : Politika

 Komentar
Ко је запалио сарајевску библиотеку?
dulebg
(posmatrach)
12. april 2021. u 03.12
Нека сарајевска ханума, биће градоначелница ?? неће да уклони табле на којима пише да су Срби запалили централну библиотеку. А од првог дана било је нејасно ко је то урадио? Ја баш и не знам које гранате изазивају пожар?
А тек о Маркалама 1 и 2 и Васи Мискину - и да не причамо.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
12. april 2021. u 03.34
A koja su to poznata dela bila u sarajevskoj biblioteci?
CAHJAP
12. april 2021. u 03.51
U muhadzedistanu kao i u lijepoj njihovoj najlakse je imati dobar politicki rejting ako Srbe krivis za sve...
cicero99
(historia est mater of studioru)
12. april 2021. u 05.40
Werbalija priupita: A koja su to poznata dela bila u sarajevskoj biblioteci?

Na primer : Uticaj vruceg somuna na razvoj mladih poturcenih-balija u postramazanskom periodu. Arhiva je bogata te sadržavala je među ostalih dela i dokumente o janjicarskom poreklu kojekakvih pasa i begova i aganlija. Pitaj nenu werbalijo!!!
kupressrpski
(vozac)
12. april 2021. u 06.47
Kad bi ja buletini ukisalio kupreskog kupusa u kacu možda bi I skinula tablu...
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
12. april 2021. u 07.54
sisoje 69 oce da crkne zbog ugljenisanog kurana, gde je nalazio inspiraciju u primeni razlicitih kuran tehnika u kojima je bio jedinstven hodzin zapis, koji je glasio:
-pre svake radnje sisoje69 mora prvo da pase- ...:)
marisav
(Besposlicar)
12. april 2021. u 08.28
Od nove gradonacelnice Sarajeva ocekivati da se bavi tekucim ili nedavno prošlim dogadjajima malo je previse...ona je pasionirani poznavalac i doktor RIMSKOG PRAVA...valjda će otuda objasniti barem kako se SARAJEVO PRETVORILO U MUSLIMANSKU KASABU...to je sto od nje treba objasniti,,ukoliko ona uopste bude svesna na kojem se mestu nasla...čuo sam da će za mentora uzeti Bogica Bogicevica, znamenitom po tome sto je zbog njega u Jugoslaviji umrlo vise od sto hiljada ljudi...a da je Bogic bio covek, sto nije, nego obična luperda i fukara, Jugoslavija bi se raspala uz tek nekoliko hiljada zrtava...na zalost i tada i sada Bogic i njegova priucenica biće u sluzbi agonije Bosne neponosne...nisu ona i on tu da nešto spasu nego da BOLESNIK UMIRE STO DUžE...
drina1Poruka negativno ocenjena. Pokaži

drina1
12. april 2021. u 11.23
Нека сарајевска ханума, биће градоначелница ?? неће да уклони табле на којима пише да су Срби запалили централну библиотеку. А од првог дана било је нејасно ко је то урадио? Ја баш и не знам које гранате изазивају пожар?

Na to pitanje, onima koji nisu sluzili u JNA, može odgovoriti vojni ekspert ali i Google.
Mene su u JNA naucili da su npr granate koje sadrže bijeli fosfor namijenjene za unistavanje cilja vatrom koju izaziva fosfor koji gorenjem izaziva visoku temperaturu. Imaju i granate punjene napalmom, a bilo koja konvencionalna raketa ili granata u momentu eksplozije razvija visoku temperaturu koja može izazvati pozar ako je eksplozija dovoljno blizu lakse zapaljivih materijala, npr drvo papir, tkanina itd.
U slučaju SA vijecnice pozar je izazvala vatra iz PAT-ova i PAM-ova koji su ciljano koristili PZ municiju da bi napravili pozar i naravno uspjeli su u tome.
rizling
12. april 2021. u 11.26
Ovo vide na hiljade satranih i naših turista pri poseti Sarajevu.

https://goopics.net/i/xQox1
dulebg
(posmatrach)
12. april 2021. u 17.35
Значи постоје снимци како је неко намерно запалио Вијећницу или библиотеку?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. april 2021. u 21.32
Hvala za sliku table Rizling.

Ne znam koje su knjige unistene u Nacionalnoj biblioteci u Sarajevu.
Uz pomoć Wiki: U toku opsade Sarajeva 25. augusta 1992 granatiranje Vijećnice sa položaja VRS uništena je skoro čitav fond biblioteke. Skoro 700 unikatnih rukopisa i inkunabula uništeno je te noći. Biblioteka je prije tog napada imala 155.000 unikatnih knjiga i rukopisa.

To gadjanje i paljenje biblioteke sa kulturnom istorijom tada Muslimana, Srba i Hrvata je jedan od zločina koji zasluzuje osudu. Naročito Srba jer su najvjerovatnije to pocinili Srbi. I ti kiji su to uradili jesu zločinci.

Da se podsjetimo one koja nas boli. I da konstatujemo da je onaj koji je to naredio zavrsio sa metkom u glavi.
Knjige iz Narodne biblioteke u Beogradu koja je unistena 6. aprila 1941:
„zbirka od 1424 ćirilična rukopisa i povelje (12-17 vek), kartografska i grafička zbirka od 1500 brojeva, zbirke od 4000 naslova časopisa i 1800 naslova novina, zatim značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije. Iz stare zbirke rukopisa sačuvao se samo jedan rukopis koji je u tom trenutku bio van biblioteke... ... uništene lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika.

Poredim terminologiju:

Razaranje Narodne biblioteke u NACISTICKOM bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine bio je pokušaj da se zatre kulturni i nacionalni identitet jednog naroda.

Čini mi se primjernim odvojiti zločin od nacionalne odrednice. Lakse bi bilo kad bi se stavilo ime onoga ko je naredio gadjanje.
Mislim svima bi bilo lakse. I bolje djeluje 'da se ne ponovi”
rizling
13. april 2021. u 05.52

Pier,

Imao sam priliku da posetim taj deo bivše nam države 2015g.

Isli smo organizovano. Samo mi smo bili iz bivše YU. Putnike vode šta hoće da im pokazu. Teško je na Balkanu ispravljati krivu Drinu.Mi Srbi između nas nismo na cisto, a kamoli sa drugima.

U vaznim mestima imali smo lokalnog vodica. Zavi si gde smo , je njegova nacionalnost. U Mostaru , pitam tog lokalnog vodica krvata, ko je srusio stari most. KAžE svi ga gadjali. Posle se pozalim glavnom nasem vodicu da nije istina. On mi kaže da su takvi, ne vole da kažu da su krvati porusili. I na tome je ostalo.

U velikom hotelu u Sarajevu, 80% gostiju bilo je arapa. Vecino bradatih.

Evo i nekoliko slika , Tu je i obnovljena bibljoteka na kojoj je ona tabla.

https://goopics.net/a/PwHEYcC4
Werba
(N/A)
13. april 2021. u 06.38
marisav
(Besposlicar)
12. april 2021. u 08.28
Od nove gradonacelnice Sarajeva ocekivati da se bavi tekucim ili nedavno prošlim dogadjajima malo je previse...ona je pasionirani poznavalac i doktor RIMSKOG PRAVA...valjda će otuda objasniti barem kako se SARAJEVO PRETVORILO U MUSLIMANSKU KASABU..
-----------------

Smradajevo, oduvek je bilo vecinsko leglo Izmetbegovicevih a sada Bakirovih bosnjackih mudzahedina.

Ne bi bilo loše, kada bi dulegb kao visoki inteletualac (arhitekta i masinski ing) u globalu naveo, kave je sve knjige sadrzala Smradajevska biblioteka.

Ajd' dulegb pocni sad!...

Ako neTJe dulegb, tu je sisoje69...
cicero99
(historia est mater of studioru)
13. april 2021. u 23.51
Nasisaj se werbalijanderu pogani znaš ti čega. Kako si samo jadan i mizeran u svojoj providnoj balijskoj odezdi. Ne razumem zašto me uopste tvoja odvratnost i ljigavost uopste zabavlja. Morat ću kod cika doktora na konsultacije. Tebi poturceni balijo u pomoć može samo marveni doktor. Nije tvoja glava za dve noge lojavi tupsone.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.