Diskusije : Politika

 Komentar
Najveća tajna jugoslavije:
zori
(Чича)
24. februar 2021. u 10.59

NAJVEĆA TAJNA Jugoslavije:

Kako je Tito SAKRIO dokaze o Jasenovcu, sve se desilo u Vatikanu
O prebacivanju jasenovačke dokumentacije u Papsku državu za Objektiv govori nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović

Josip Broz Tito je još 1966. godine u Vatikan prebacio čitavu dokumentaciju koja na nekoliko hiljada stranica detaljno opisuje monstruozne ustaške zločine u logoru Jasenovac, gde su na najsvirepije moguće načine ubijene stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Iako je Tito to činio u najstrožoj tajnosti, njegov najbliži saradnik i potpredsednik SFRJ Aleksandar Leka Ranković ipak je došao do takvih saznanja.

Upravo to je, tvrde upućeni, bila pozadina najčuvenijeg političkog sukoba nekadašnje SFRJ – između Tita i Leke Rankovića. Tito nije bio sam u misiji prebacivanja papira koji dokumentuju imena svakog zločinca i svake žrtve jasenovačkog logora.On je to učinio uz svesrdnu pomoć svog vernog saradnika, tadašnjeg predsednika Hrvatskog sabora Ivana Steve Krajačića, inače ekstremnog srbomrsca.

ZGRANUO GA RANKOVIĆ

O prebacivanju jasenovačke dokumentacije u Papsku državu kao izvoru sukoba na relaciji Tito–Ranković govori nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović, koji za Objektiv potvrđuje da je pojedinosti o ovom skandalu saznao još davne 1975, u vreme kad je stupio na dužnost ambasadora u Rimu.

– Ranković je sasvim slučajno saznao šta je Tito uradio, i to od našeg ambasadora pri Svetoj stolici, koji je to doznao unutar Vatikana. Pitao ga je kako je to učinjeno bez njegovog znanja. Tita je zgranulo kako je Ranković to mogao da otkrije, pa je zaključio da ovaj sigurno ima paralelnu obaveštajnu službu, koja ga špijunira s namerom da ga diskredituje i ukloni s vlasti. Zato je odlučio da ga se reši – tvrdi Jović.

ZRIČITA LIČNA NAREDBA

Taj crv sumnje u Titovoj glavi, kako navodi Jović, izazvao je svu erupciju reakcija koja je prethodila smenjivanju Rankovića, a da nikad nije rečena prava istina – da su dokumenta o Jasenovcu skrivena i da je Tito bio ubeđen da Ranković to nikako ne bi mogao da sazna da nema paralelnu tajnu službu.

O svemu tome saznao sam 1975, kad sam postavljen za ambasadora u Rimu ciju reakcija koja je prethodila smenjivanju Rankovića, a da nikad nije rečena prava istina – da su dokumenta o Jasenovcu skrivena i da je Tito bio ubeđen da Ranković to nikako ne bi mogao da sazna da nema paralelnu tajnu službu. – Ja sam o svemu tome saznao kad sam došao u Rim, pošto me je obavestio čovek koji je od jugoslovenskog ambasadora u Vatikanu saznao da je Tito lično naredio uklanjanje svih papira koji direktno svedoče o stradanju Srba u Jasenovcu. Takođe mi je pomenuo da o tome ništa ne smem nikome da pričam – priseća se Jović.

BRIONSKI PLENUM

U očito insceniranoj situaciji, koja bi navodno mogla da onesposobi i samog Tita, jer bez jedinstva u rukovodstvu ne bi mogao uspešno da vodi državu, on se obratio predsedništvu Srbije s optužbom da ga Ranković lično prisluškuje i ima nameru da preuzme vlast.

– Prvog jula 1966. održana je sednica CK SKJ na Brionima, takozvani Brionski plenum, na kojoj je Ranković optužen, smenjen i izbačen iz partije. Tada je i proglašen krivim za delo za koje bi mogao biti kažnjen najstrožom kaznom, ali ga je navodno humani Josip Broz abolirao i držao u doživotnom progonstvu i odvojenog od sveta u vili na obali Jadranskog mora u Dubrovniku. Zvanično obrazloženje bilo je da je prisluškivao Tita, u šta gotovo niko nije poverovao – podseća Jović.

Piše: Goran Mitrović
bezdomni
(maestro)
24. februar 2021. u 12.09
Ja sam čuo o Jasenovcu i strahotama koje su se tamo desavale od bake još kao mali.
Poslije smo u skoli isto o tome ucili i spominjana su zverstva i cifra od 700000 ubijenih. To je sve bilo za vrijeme SFRJ i Tita. Napravljeni je spomenik i muzej gdje su isto bile i slike i predmeti iz tog uzasa. Ekskurzije ucenike iz cijele SFRJ su tamo vodjene.
Tako da se ne može reći da se Jasenovac bas krio.
Trebalo je sve bolje dokumentovati to stoji ali Hrvatima je to bila bolna tacka i na sve moguće nacine su sve vreme zataskavali taj zločin i broj zrtava a bili su vrlo utecajni u SFRJ. Sad što se Rankovica tiče taj nije volio Srbe i srpstvo da bi se on zbog Srpskih zrtava zamjerio Titu. On je lično naređivao strasne pokolje Srba poslije drugoga sv rata.
Ovo mi lici da neko pokusava da ga napravi sad nekim srpskim patriotom.
cenim_ja
24. februar 2021. u 13.25
Bravo bezdomni..
Meni leno da pišem..ali moram reći da ,iako sam odrastao u bosni,jedna odprva ekskurzija je bila Kozara-Jasenovac...
Ja sam 77 god.i nas su ucili o ustaškim zločinima u Jasenovcu..AMIN.
Ja sam sad pomalo zbunjen sa pricom (i dokazima )da mladi u srbiji ne znaju ništa...
Nešto smrdi debelo ..
cenim_ja
24. februar 2021. u 13.30
...ruku na srce,četnici i ustaše su trpani u istu korpu,ali u prici o Jasenovcu četnike nisu spominjali...
CEKAC
25. februar 2021. u 08.42
Ja sam gledao. Ne u Jasenovcu, ali prilično blizu Jasenovca...
bezdomni
(maestro)
25. februar 2021. u 11.03
Što se tiče konkretno prebacivanja sakupljene dokumentacije u Vatikan to je sigurno tako bilo. Vatikan je dao nešto komunistima zauzvrat i sklonio te dokaze.
Tu se u centar odgovornosti stavlja Katolicka Crkva koja ove uzasne zločine nikada nije osudila niti odrzala misu za mucenike Jasenovca. Dan danas najglasniji negatori ustaških zločina su pripadnici katolickog klera u Hrvatskoj.
Poslije rata su najgore ratne zločine krili po samostanima i prebacivali pacovskim kanalima u Juznu Ameriku.
Trebalo bi se zajedno sa Jevrejima organizovati i tuziti pred međunarodnim sudovima Vatikan za sva ta zlodela. Traziti novcanu odstetu nasljednicima zrtava i otvaranje arhiva.
MC_
(Bihilist)
27. februar 2021. u 05.29
Jovic mora da je senilan.
Nem anikakvih tajni oko JAsenovca.
Sva dokumentacije je ajvno dostupna, čak i izvestaj komisije za utvrdjivanje ratnih zločina. Ima na internetu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.