Diskusije : Neplodnost

 Komentar
Donacija j.ć.-Savet
boljesutra
(dipl.ecc)
27. jun 2012. u 16.02
Predloženo mi je da radim donaciju jajne ćelije jer sa mojim nisam imala sreće. Ja još uvek nisam rešila sama sa sobom da li sam spremna na takav korak pa molim sve koji imaju bilo kakva iskustva da napišu koju reč. Ja sam čula da se donacija uglavnom radi u Pragu ali još uvek nemam nikakav kontakt te klinike. Vidim da forumu da se radi i na drugim mestima pa ne znam kome je najbolje da se obratim. Molim za savet i ako može iskustvo nekoga ko je to radio.
ivka
28. jun 2012. u 12.33
Posle 5 neuspesnih vantelesnih rekli su nam da nam jedino preostaje donacija jajnih celija. U avgustu idemo u Prag na PFC kliniku. Prethodnu vantelesnu smo tamo radili i jako smo zadovoljni klinikom. Čini mi se da je sa donacijom sve mnogo jednostavnije i lakse nego kod IVF. U postupak se može uci vrlo brzo već za 2-3 meseca. Na osnovu krvne grupe, boje ociju, visine, boje kose... pronalaze donatorku. Koristi se kontracepcija da bi se usaglasio ciklus sa donatorkom, od 1. dana ciklusa se pije Estrofem za endometrijum i tamo je potrebno biti na dan aspiracije. Cena donacije sa zamrzavanjem embriona je 4200 eura i zagarantovana su dva transfera. Uspesnost je oko 50%. Jako lepo mi je doktorka opisala ceo postupak donacije pa ako si zainteresovana mogu ti poslati na mail kao i kontakt klinike.
boljesutra
(dipl.ecc)
28. jun 2012. u 15.40
Hvala ti na odgovoru. Značilo bi mi puno da mi bliže objasniš ceo postupak od prvog kontakta sa klinikom pa do odlaska tamo. Da li mora ovde da se nešto kontroliše i pripremi od rezultata(ja sam u Beogradu). Molim te pošalji mi i kontakt klinike.
ivka
28. jun 2012. u 15.58
Javi se na mail [email protected]
Stascha
29. jun 2012. u 06.52
Ostavi mi mail pa ću ti se javiti za dve nedelje posto veceras idemo na odmor,već sam jednom pisala o nekoj prijateljici i mogu ti proslediti njen mail.
vasilisa123
(prof)
02. jul 2012. u 10.21
Draga Iva, ako možeš reci mi kakve osnovne hormone si imala, koliko godina mada to je sve individualno, htela bih da razmislim koja je situacija po pitanju hormona najbolja za donaciju.
Da li je to 4200e sve što se tiče klinike, meni se čini da je to jedina opcija za mene pošto je amh 0,1, a fsh skače na 20, tako da mi je važno šta traže još od uslova, tj. papira, u kojim klinikama se može raditi priprema, da li se kod njih ide dva puta, kad se prijavljuješ za donaciju i kad radiš aspiraciju ili samo kad radiš aspiraciju, koliko se putuje do Praga, da li je bolje autobusom, avionom,... izvini baš sam naporna, ali ako možeš odgovori bar na nešto.

Svako dobro.
ivka
02. jul 2012. u 15.15
Meni su uvek svi hormoni bili dobri kao i AMH. Zato nikada niko nije ni sumnjao na kvalitet jajnih clija. Uvek sam dobro reagovala i na stimulaciju i imala solidan broj jajnih celija (čak u svakom folikulu) i dolazilo je do oplodnje ali na kraju prestane razvoj embriona. Iz tog razloga su posumnjali na kvalitet jajnih celija. Poslednji IVF smo radili u Pragu i oni su kompjuterski pratili razvoj embriona i utvrdili da se radi o abnormalnom razvoju i da nam definitivno sledi donacija. Možeš da kontaktiras doktorku, posaljes joj šta imaš od nalaza, opises dosadasnje postupke i trzis preporuku za dalje. Tako sam ja uradila. Ako se odlucite za donaciju sve se dogovorite mail-om ili telefonom i idete samo na aspiraciju (jer suprug tada mora biti tamo). Posebne pripreme nema osim ultrazvuka koji uradis kod svog lekara. Nikakve posebne klinike ne traže i priznaju sve naše rezultate. Donatorka se bira na osnovi boje kose i ociju, krvne grupe, obrazovanja... Ova cena od 4200 eura se placa klinici i za tu sumu garantuju dva transfera (jednom sa svezim i jednom sa zamrznutim embrionima). Preko toga je Estrofem koji se pije od prvog dana ciklusa za pripremu endometrijuma i naravno troskovi smestaja i prevoza.
Mi smo isli avionom sa presedanjem let je trajao oko 4 sata. Vozom je već nešto duže oko 15-16 sati. Smestaj može preko klinike da se rezervise ima dva hotela koja su blizu klinike a mozete naravno i samo da birate gde vam je volja.
Ako te bilo šta još interesuje slobodno pitaj a možeš da se javis i na mail pa da ti posaljem clanak o donaciji koji sam dobila od doktorke.
vasilisa123
(prof)
03. jul 2012. u 13.11
Draga Ivka hvala ti puno. Sve ću papire proveriti pa ćemo se ,nadam se, čuti mejlom.
Svako dobro.
surileon
15. avgust 2012. u 05.41
Draga boljesutra,

ja sam u pripremi za usvajanje jajne celije. Meni su sa 29 godina ustanovili rani klimaks. 14 mjeseci prije toga su mi radili laparaskopiju i otklonili endometriozu u 3 stadiumu, miom i endometrioza cista. Posle operacije sam imala jako kratak ciklus sto to nije bilo normalno za mene, ali oni su tvrdili da to sa operacijom nema veze, 14 mjeseci posle toga ustanovili su klimaks, sve se dogodilo nenormalnom brzinom, FSH mi se kretao oko 80, LH takođe, Estrogen i Progesteron ispod ili iznad normale.
Sa hormonskom terapijom smo bili uspjeli par mjeseci da dovedemo hormone malo u normalu i umjesto da mi odmah pocnu sa vjestackom, jer poznajuci moju situaciju i uz to da su mi ovarne rezerve ispod normale 0,19, oni su mi radili 4 inseminacije-bezuspjesne, htjeli su i 5-tu, ali su napokon uvidjeli da to ničemu ne vodi. Onda su pocele pripreme za vjestacku, ali moji nalazi su se opet drasticno pogorsali, a menzes sad dobijala samo kad bi mi oni sa tabletama izazvali. U početku su mi odmah savjetovali usvajanje jajne celije, ali posle kad su bili malo regulisali hormone, onda su mi tvrdili da ću 100% dobiti bebu, jer i moja mladost u svemu tome igra ulogu.
Posle 3 godine pokusavanja,(ne racunam godine pokusavanja prije ovoga) posle milion popijenih tableta i posle injekcija za stimulisanje i svaki put nema uspjeha ili se ne pojave jajne celije ili se pojavi jedna, koja ne dosegne dovoljnu velicinu, odlucila sam da od svega toga odustanem i okrenula se ka tome, tj. usvajanju jajne celije, psihicki sam sve super podnosila i bila jaka, svjesna da ne mogu ništa promijeniti i da sebi samo mogu skoditi ako bih dopustila da se prepustim tuzi i potonem, ipak sam odustala, jer sam uvidjela da je pocelo da utice na mene, svaki put kad mi kažu da ovaj put opet nije uspjelo da dobijemo bar jednu jajnu celiju.
Oni misle da mogu uspjeti, ali ne mogu reći da li će to trajati još godinu ili par godina. Ja ne želim vise, meni su 32 godine sada, vrijeme leti i neću vise da ga gubim.
Prijavila sam se u martu u Prag, u julu bila kod njih zbog konsultacija i jako zadovoljna sa doktorom, sve je super objasnio, da na kraju nisam imala pitanja. Kaže da je meni ovo sve definitivno zbog operacije, jer genetika i sve ostalo mi je u redu. Sada sam na listi cekanja da pronadju donatorku i on misli da bi već sredinom novembra ili decembra mogli početi. Mogu ti reći da od tada, od kada sam se prijavila i odlucila na ovaj korak, jako sam sretna i opustena, nema vise non-stop hodanja po doktorima, stalno vadjenje krvi, ne znam ni sama koliko puta u mjesecu, nema vise tableta (osim hormona koje ću čitav zivot morati uzimati), nema injekcija, nema stresa i tuge sto svaki put ne uspije, koliko god je covjek jak i koliko god se trudis da ostanes psihicki zdrav, ipak sve to negdje duboko utice na psihu.
Ja znam da mi ovo nije garancija za 100% uspjesnost, ali opet znam da ću dobiti zdrave jajne celije od te žene, jer sam stalno razmišljala o tome, šta ako uspiju i jednu kod mene da izvuku, a genetika mi joj bude u redu, mada se i sa njenom može desiti, ali sigurno da su manje sanse nego sa mojom jednom, naravno da se te žene isto tako testiraju na bolesti i da li ima genetskih problema u njenoj porodici, a isto tako kad dodje do toga i ako uspije sve, moj doktor će ovdje ipak da mi radi kontrolu plodne vode, da budemo sigurni da je sve u redu sa bebom.
Ako budes htjela malo vise podataka što se tiče klinike, isto tako možeš i meni da se obratis.
Želim ti uspjeh a takođe i ostalim buducim mamicama.
Blonde
(astrologer)
11. novembar 2012. u 22.25
Koji lekar vam je radio stimulaciju na FSH > 80 ? Molim vas recite nam dazaobilazimo tu kliniku u sirokom luku! To je samo mrcvarenje pacijenta!
Evo jedan savet što se Praga tiče, bila sam poslovno tamo u septembru. Vodite racuna kad menjate novac! Neke menjacnice naplacuju neku taksu 20% a da vam pr tom ništa ne kažu! Pre nego im date novac pitajte koji je kurs i koliko će te para dobiti za novac koji razmenjujete.
Ima jedna dobra menjacnica u centru tu ne uracunavaju tu taksu. Kad izadjete na stanici metroa Mustek! Tu je odmah. Imate i neku u centru blizu astroloskog sata drže neki arapi tu su mene odrali za tu taksu tako da vodite racuna oko toga! Puno uspeha vam želim!
coca
12. novembar 2012. u 19.30
pozz svima ...evo i ja sa istim problemom .Kao prvo želima da mi ne zamerite na moim greškama zato što ne vladam bash dobro srpski zato što sam iz makedonije .Ne bih da nešto dodajem kao problem zato shto vidim da ste svi vi proshle kroz to shto sam i ja i ne bih vas gishila sa istim .Zamolila bih bilo ko od vas ako ima nekavih konkretnih adresa iz prag ili bilo koje zdruge zemlje za donacije jane chelije ..

hvala vama i svako dobro
surileon
13. novembar 2012. u 03.23
Hvala puno na savjetu, iskreno nisam ni razmišljala o mijenjanju novca, mislila sam da se može i sa eurima platiti, jer o njima su i pricali. Nadam se da će ovi u mjenjacnicama imati toliko.

Hvala puno takođe i na lijepim zeljama, nadam se da će sve biti kako treba i da će uspjeti. Ako pitas mene za FSH, to su mi radili u Njemackoj u Hormonskoj klinici a i moj ginekolog.

Coca: ukucaj u google Pronatal Prag, imaju par klinika, ja sam u Pronatal Sanatorium, tu radi i vodi nas doktor, tako da je super da možemo i na nasem jeziku da se sporazumijemo. Imala sam u opciji dosta klinika i pisali smo na dosta njih, imaju klinike takođe gdje se ne mora cekati toliko dugo, ali zato kosta duplo vise. Ja sam isla u julu na razgovor, uzeli su potrebne podatke i rekli su da traje otprilike 3-4 mjeseca dok nadju, a zna nekada biti i duže, tako da ja cekam evo svaki dan da li će se neko javiti. Takođe imaju klinike i u Spaniji koje to rade, imala sam adrese od ginekologa ali sam nazalost bacila, ja sam se odlucila za ovu, jer je Bubamara koja je ovdje na forumu bila, takođe radila tamo i bila jako zadovoljna a i zbog toga jer mi je jako blizu, samo 3,5 sata od mene. Ako bude trebalo još bilo kakvih podataka, ili te zanima bilo šta sto je vezano za donaciju, ja sam tu, rado ću napisati ono sto znam. Pozdrav za sve!
coca
17. novembar 2012. u 14.32
surileon...fvala na informaciji znachi mi puno i hvala vam sto ste mi tako brzo dali odgovor koj chu josh nekoliko puta prochitatai da mi mogla da razumem,i bash bi vaz zamolila ako vam nije teret za josh nekoliko pitanja da bi mogla a i jako želim shto pre otichi tamo, i pocheti sa tim svim procedurama .a vama želim svu srećhu .Svako dobro i pozdrav
surileon
06. januar 2013. u 11.39
Coca: izvini, ja sam sad tek vidjela tvoj mail. Ako si još uvijek zainteresovana i ako još uvijek imaš pitanja, slobodno mi se javi na [email protected].
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.