Diskusije : Emigracija

 Komentar
Kanadske penzije posle povratka u Srbiju?
Amazonka
22. april 2024. u 18.29
Pitanje za one koji su duže u Kanadi - molim bez napada i vredjanja!

Otisla sam u Kanadu u svojim 40-im godinama, 2011-te godine. Dosla sam u Kanadu sama, nemam porodicu, decu ni partnera. Snalazim se kako znam i umem, uopste nije lako sve placati sama, morala sam ponovo ići u skole, koje su veoma skupe, a dosla u Kanadu sa tri prethodne diplome (ni jednu ne priznaju), i studirala još dva puta ovde.
Već po dolasku u Kanadu, jasno mi je bilo da se sve sunovracuje, a od kovida, poceo je brzi sunovrat. Cene su sada toliko skupe, da je teško placati samo osnovno za zivot, i sve je gore.
Sve mi je jasnije da ovde neću moći da živim od penzije (drugo je pitanje hoće li uopste biti penzije u buducnosti). Sve cesce razmišljam o tome da se vratim u Srbiju za nekoliko godina, kada napunim 60, i kada bi trebalo da se kvalifikujem za CPP. Međutim, sada sam u „self employed” profesiji, od kovida pa nadalje.
Ima li ovde nekoga ko se vratio u Srbiju nakon penzionisanja, i imate li neke savete i iskustva koje biste želeli opisati? Kakve su regulative u vezi prenosa penzije, i koliko se uopste dobija (pretpostavljam samo CPP, sto je malo….)?
Unapred zahvaljujem!
Simo
22. april 2024. u 20.30
Mrka Kapa.
da bi iznela i OAS moras biti 20 godina u Kanadi
CPP ti je verovatno mali za ovih 13 godina plus ako odes
iz zemelje za stalno još se umanjuje zbog poreza i u 60 nije cela nego tek u 65. Pretpostavljam da ćeš imati ispod 100$
Ako docekas 65, a nešto sam čuo da hoće opet u 67 onda je još gore.
Ako te zdravlje sluzi imaš nešto prostora za tamo vamo sa punim beneficijama za singl penzionera koji trenutno može da skupi sve zajedno nešto preko 2000$
Zivot je postao papreno skup na celoj planeti, a penzije u Kanadi će biti kao i basic income za neradnike to je već oprobano u Covid cirkusu.
Evo ova država ima najnoviju vest kako nas gazda uvodi Halal Mortgage
za muslimane kojima iz verskih razloga nije dozvoljeno placati kamatu.
Nisam strucnjak al cekam da vidim kako će im u ime glasova halaliti interes.
Imaš još vremena da se pripremis, Najvazniji je krov nad glavom kao i svugde. Ako još nemas sopstvenu nekretninu zadnji minut ti je da apliciras za državni stan bilo gde u Ontariju jer se jedino tako može egzistirati sa singl penzijom ako već nemas svoje.

Simo
22. april 2024. u 20.40
Ako bi danas imala 65 godina zivota a od toga 20 u Kanadi mogla bi da se vratis u Srbiju bez ikakvih obaveza prema Kanadi sa nekih 300$ ili 25000 Dinara na racun u Srbiji što se i tamo smatra srpskim penzionim minimalcem.
Amazonka
22. april 2024. u 23.01
Samo oko $100?!? Lopovcine!
Čula sam to oko halal mortgage-a (kredita za nekretnine) za muslimane! Kakav bezobrazluk! A šta je sa ostalima koji nisu muslimani?

Ako moj stari otac ne uradi nešto nepromišljeno sa porodicnom kucom, okucnicom i malo zemlje, makar ne bih placala stanarinu u Srbiji. Stanarine (rents) u Kanadi su sve manje pristupacne za placanje za većinu Kanadjana, preskupe su!
Inače živim u Alberti.
Registrovan
(Я люблю запад)
23. april 2024. u 11.11
KOd halal zajma kamata se unapred uracunava. Ako ti treba 10$ dobijes ih bez kamate ali vracas 12$. Prakticno je fiksna kamata.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. april 2024. u 06.43
Ja iz amazona ne bih ish'o u kenjadu, nou-vej. Nekako vise volim da me rasceputa dzegjuar dok mi komarac pije krv na 30c nego da me grizli rasceputa na minus trideset - dok ja klopam lososa :)
Doduse, to sam samo ja - ljubitelj tropske klime...
*gud lak vid povratkom du d serbia.
Starac_Foco
(--)
24. april 2024. u 11.04


Simo je uglavnom rekao sve. Dodao bih sledeće.

Malo si konfuzno opisala koliko ti je otprilike godina. Prvo kažeš da si dosla u Kanadu u 40-im 2011. Sto bi znacilo da ako ti je tada bilo 44, sad imaš 64. A opet na drugom mjestu kažeš da ćeš tak za nekoliko godina imati 60. Biće da je trebalo da piše da si dosla u Kanadu u 30-im?

U ovoj državi, siromah penzioner samac dobije oko $2200 ali AKO živi ovde i AKO mu je već bar 65 godina.

Pod uslovom da penzioner nema neke druge prihode (rad, biznis, kamate, bilo šta), forumula izgleda ovako CPP + OAS + GIS = $2200.

GIS (Guaranteed Income Supplement) je u principu socijalna pomoć i teoretski posmatrano ako su ti i CPP i OAS nula, onda će cijeli iznos od $2200 da bude GIS, ili ako ti je recimo zbir CPP+OAS =$1000 onda je GIS 1200.

Za GIS moras da živis u Kanadi (makar 6 mjeseci u godini), dakle moras biti resident of Canada.

Za OAS (Old Age Security), sto je takođe neka vrsta socijalne pomoći za stare (jer oni koji imaju income preko nekih 80k na godinu ne dobiju OAS). Trenutno je OAS $785 maximum, za one koji su zivjeli 40 godina u Kanadi posle njihove 18-te godine.

OAS možeš dobiti sa samo 10 godina zivota u Kanadi i biće 25% od maksimuma. A možeš ga iznijeti iz Kanade (da postanes non-resident) posle 20 godina u Kanadi, sto će u tvom slučaju biti tek za 7 godina. I bio bi 50% od tadasnjeg maksimuma. I moguće umanjen za 25% sto je non-resident tax ako ne bi održavala residency (makar fiktivno).

CPP dobijes najranije sa 60, ali umanjen 6% po svakoj godini u odnosu na normal retirement time od 65.

Kad ti bude 65 (a zvuci da dotle ima možda i 10 godina) i ako još uvijek nešto radis i nastavices da radis i placas makar nešto kao CPP doprinos, možda ćeš (mjereno danasnjom parama) dobiti jedno $200-300 CPP (na koji isto udare non-resident tax).

Dakle, mjereno danasnjim parama, maximum jedno $500 bi mogla iznijeti ali tek kad napunis 20 godina u Kanadi sto neće biti do 2031.

A dotle, tebi se ne isplati proglasiti se non-residentom. Niti se možeš nadati nekoj penziji do 65 osim malo CPP-a kad napunis 60. OSIM ako ne uspijes da dokazes da si invalid (najviše „invalida” danas ima problem sa glavom) u kom slučaju dobices nešto to 65-te sto je slično GIS-u ali se ne zove tako.

Međutim, ako si radila u Srbiji do svoje skoro 40-te, možda te i tamo sleduje malo penzijice, a čak i ako nemas dovljno staza tamo, Kanada i Srbija imaju ugovor o penzijama pa možda ti to objedine:

https://www.minrzs.gov.rs/sites/default/files/2021-02/1%20Kanada-Sporazum.pdf
Starac_Foco
(--)
24. april 2024. u 11.17
Dodao bih još da zvanicno postati kanadski non-resident, sto ima bitan uticaj na penzije, zdravstveno osiguranje, itd, se ne dogodi samo tako što odes i ne vratis se.

Bez obzira gdje se fizicki nalazis, zvanicno se postaje kanadski non-resident na jedan od ova 3 nacina:

1. Ima poseban formular koji posaljes državi i prijavis samu sebe da nisi vise Canadian resident.

2. Kad radis zadnji tax return prije definitvnog odlaska, ima mjesto u formularima za taxu da navedes kad si postala non-resident.

3. Pod uslovom da ignorises opcije 1. i 2. gore, sto možeš, jednog dana kad i ako država uprati da te podudgo nema ovde proglasice te takozvanim deemed non-residen. Tj država smatra da si ti non-resident, a ti možeš da smatras suprotno (da si još resident) ali to vise neće piti vode do ne dokazes da si zaista resident, a definiciju rezidenta možeš da izguglas.
Država može da uradi i suprotno, da nekoga proglasi da je deemed resident, iako faktualno nije, a sve u cilju šta vise državi odgovara.
Za potpuno istu zivotnu sitaciju, sanse su da će te država proglasiti jednom da si resident a drugi put da si non-resident zavisno da li ti on nje nešto trazis ili ona od tebe nešto trazi :)
Starac_Foco
(--)
24. april 2024. u 11.22
„Malo si konfuzno opisala koliko ti je otprilike godina. Prvo kažeš da si dosla u Kanadu u 40-im 2011. Sto bi znacilo da ako ti je tada bilo 44, sad imaš 64. A opet na drugom mjestu kažeš da ćeš tak za nekoliko godina imati 60. Biće da je trebalo da piše da si dosla u Kanadu u 30-im?”„

Ne znam šta mi bismo da ovo napisem... Nešto mi se pobrkalo u glavi da je od 2011 do sad 23 umjesto 13 godina... Dakle, tačno je bilo, u 40im... izvinjavam se. Ostatak price i dalje vazi. ”
flute
(slikar)
24. april 2024. u 13.20
Interesantna tema.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. april 2024. u 16.05
foco - cetrdesete su od 31-40 (četvrta dekada/decenija - posto ne postoje „nulte” godine :) )
zoxthegreat
25. april 2024. u 03.37
sale upravu si ali narod je usvojio drugacije
cetrdesete su 40+. mislim da se to podrazumeva u mnogim jezicima
iako ako se držimo cvrsto lingvisticki argumenti su na tvojoj strani
ali samo do pola jer postoje i drugi brojni sistemi :)
postoje nekoliko razloga ZA i PROTIV tvoje definicije
da li je isto reci „ ja sam u četvrtoj deceniji” i „ja sam u (ranim, kasnim)cetrdesetim”?

drugi primeri :kad je neko napunio 20 godina on je u 21 godini ali kad ga pitas koliko imaš godina on/ona kaže 20
neko ko je imao 99 godina a umro je kaže se da je umro u svojoj 100 godini
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. april 2024. u 08.41
pa da. :)
Starac_Foco
(--)
25. april 2024. u 10.50
Ja objasnih gdje sam pogrijesio. Ne u definiciji 40ih ili 30ih, to sam već odavno znao. Nego mi se nešto pobrkalo u glavi da je od 2011 do danas bilo 23 a ne samo 13 godina... 'Oce to brkanje cesce da se desi kad ti je preko 60...
igloo
28. april 2024. u 08.38
Hej Sloveni, još 'te živi? (Ne zborim jezik, pa prevodite kako znate.)
J'ai quitté ma maison à l'âge de 16 ans, j'ai tout appris au Québec, j'ai visité France de mes rêves, et la misère d'Espagne au Portugal, j'ai parcouru mille fois le trajet Paris, Villa Opicina, Sezana, Ljubljana, Belgrade, pour finir, en 1988, dans 16 villes de Manille.
Sans touristes, c'était le paradis, et je connais toutes les rues des villes futuristes, Makati, Taguig et Bonifacio Global City, je parle la langue philippine Tagalog et Asian English pour de vrai, et je vous jure que de nos jours les Philippins vivent mieux que nous.
EAT ALL YOU CAN for 99 PESOS (USD 1.69), c'est comme ça à Manille, et les enfants sont invités gratuitement dans tous les restaurants. Ce sont des plats extraordinaire, à discrétion, et comme les Philippins à će prix ne font plus la cuisine à domicile, ils grossissent comme des porcs en se gavant aux restaurants de qualité exceptionnelle.
En travaillant comme un fou, mon dernier salaire était de CHF 8'600, et aujourd'hui je touche une pension de retraite de CHF 5'044.
Chère Amazonka, tout će que vous avez gagné dans votre vie, vous pouvez l'importer en Serbie. Malheureusement, l'argent n'apporte pas le bonheur, car les plus pauvres vivent mieux que nous.
igloo
28. april 2024. u 09.09
Chers camarades, chers amis, pour survivre ćeš temps difficiles et vivre plus longtemps, je vous propose „Filipino Fried Garlic Rice”, (Sinangag in Tagalog), à l'ail cru et à l'huile d'olive d'Italie, avec une friture de poisson, connue comme „girice” à Belgrade, à Catane et partout en Sicile.
Mon deuxième plat pour une longue vie, c'est le gaspacho d'Andalousie à la manière yougoslave, avec ls goûts et les odeurs de chez nous, tomates, poivrons, piment, carotte, sel et poivre blanc à l'huile d'olive, et du poisson frais d'Alaska, que l'on trouve partout dans le monde.
Mon troisième plat, c'est la morue portugaise, le fameux „bakalar”, qu'avec 100 grammes vous pouvez nourrir une grande famille, grâće à l'ail, au riz, aux pommes de terre et à l'huile d'olive.

Lors de vos longues promenades avec vos chiens, chats, canaris, lapins ou poules, veuillez ajouter à mes plats un peu de gymnastique à pied.

Mes très chers retraités, je vous souhaite une belle et longue vie !
igloo
28. april 2024. u 09.12
Chère Amazonka, je crois que t'es foutue.
Profesor-Kanada
(Profesor)
02. maj 2024. u 17.12


Osobe koje primaju penzije (ili druge prihode) iz Kanade,
a ne žive u Kanadi 183 dana ne placaju porez kao mi.

Procenat za porez je samo 15%, ako njihova država ima ugovor
sa Kanadom.

Ako nema ugovora, procenat za porez je 25%.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.