Diskusije : Emigracija

 Komentar
Vodoinstalateri mogu da zarade i do 250.000 dinara
santa
19. januar 2024. u 15.17
santa
19. januar 2024. u 15.18
I pored toga još ih uvek nema dovoljno?!
prekodrinski
(Å¡loser)
20. januar 2024. u 01.17
Nije mladima zanimljivo raditi takve poslove. Oni su postali zavisnici moderne tehnologije.Plus što ima sve manje dece, valjda posledica feminizma.
I onda Zapad uvozi mlade sa naših područja, a ovde ostaju rupe koje se pokušavaju popuniti višim cenama i nekakvim uvozom iz Azije.
Izgleda da svi idemo u nekakvu veliku krizu, haos...

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. januar 2024. u 02.34
Pa nije to bas tako santo.
Već sam ti ranije rekao da bilo koju afirmativnu vest o nama a sa rezimskih medija uzmes sa veeelikom rezervom (a politika je recimo rezimska - OD osnivanja. ona nikada nije bila nezavisna, i uvek je bila uz vlast).
Tu lovu može da zaradi (i vise) eventualno neko ko radi u beogradu, novom sadu, možda nishu, i to kao privatnik. već oni manji gradovi - teško. „ova moja” ima sestru, ona ima muza, vodoinstalater je covek, odličan, žive u krusevcu - oni kubure sa lovom, u principu. Tip je par puta recimo isao u germanjske zemlje da radi ono na po mesec-dva-tri, posto ovde (u krusevcu), tu i tamo jedva sastave kraj sa krajem.
Dalje - to je u principu odlamanje od posla (znaci ozbiljno vise rmbanja nego po trulom zapadu), i to za 2000 novaca cca. Pri tom, uvek možeš nešto da zeznes - i skupo placas, posto su klonje/kupatila recimo deo kuca na kojima kleptokratija tu i tamo ima obicaj da se pokazuje i sepuri, pa je onda sve sto je vezano za kupatila, a pada pod „skupo” zapravo vrlo skupo.
-tu lovu u germaniji recimo, uz mnogo manje savijanja kicme ima medicinska sestra u operacionoj sali.

Manje dece/negativan natalitet u srbiji nije posledica feminizma, jer feminizam u srbiji ni ne postoji, eventualno u malim nekim zacecima (u smislu kako je to po zapadu, ono sto je deklarativni feminizam, a nema veze sa time, nego se pod tim imenom provlaci neka sasvim druga agenda, zbog čega - videcemo već, je l'...).
Negativni prirastaj je zbog izuzetno loše politicke situacije, koja je sada već trajno stanje, a koja je naročito uzela maha od kad su raskockali jugu, i sada pod poslednjom vlascu radikala-esenesa izgleda da zalazi u svoju terminalnu fazu.
Gladni vise nismo, nezaposlenost je fakat manja nego za vreme sfrj, sto'no bi se reklo - ima posla ko 'oce da radi. Samo sto masa tih poslova u principu nije dobro placena, a i kada je placena, u odnosu na druge (eto taj neko (nema takav) ko radi za drugog i kao vodoinstalater dobija 2 soma, sto je fakat vise od velike vecine - šta ti i vredi ako/kad relativno dobro zaradjujes - ako ostali oko tebe polu-gladuju, i ako su oko tebe nesrecni ljudi. Ako te (strani/izdajnicki) mediji svakog dana bombarduju informacijom da si pripadnik oloskog naroda, da smo najgori na svetu i tako dalje? Kada lecimo decu sms-porukama, jer zdravstveni sistem fakat nema para za takve, preskupe zahvate (i mora da razmišlja pragmaticno -a to je - radje 100 000 uloziti za lecenje desetoro dece od kojih ti devet sigurno prezivljava, nego tih istih 100 soma u jedno dete - gde u deset takvih slučajeva samo jedno prezivi. ono - devet je vise od jedan. sto zvuci stravicno, ali tako je.
Pri tom svugde gde je poslodavac država (odnosno - gde plata ide iz budzeta) - nadredjeni je bez izuzetka iz stranke, i retko kada iz struke. (direktor elektrodistribucije - radno iskustvo: imao covek pecenjaru (ono, kupis kod njega pecenu prasetinu/jagnjetinu/pilice, šta je već pek'o), sef policije, nula dana radnog staza, nula obrazovanja iz oblasti kojma se murija bavi, sporna titula. ministar vojske, potom informativne agencije - nije bio sposoban da sluzi vojsku, isto, obrazovanje i radno iskustvo vezano za vojsku i informativne agencije - nula. itd (svaki pod-sistem, svako javno preduzece (vodovodi, kanalizacije, javna rasveta, parkovi, -svako, bez izuzetka) - glavni lik je iz stranke, a ne iz struke.

Plasticno: sib i ti ste iste struke, ali razlicitog formalnog obrazovanja. on je majstor, ti si i majstor i phD -e kod nas ti je ako je sib u stranci (jednoj od dve vladajuce), a ti nisi u stranci, ili si u stranci koja nije dobila vlast/ili postigla koaliciju (sns/sps, recimo) - sib bi bez problema dobio direktorsko mesto u nekom velikom sistemu koji se bavi metalom, a ti recimo ne bi. -posto je totalno nebitna struka, a bitno je da bude partijski kadar. i tako je sada već oduvek ovde - i za osamdesetogodisnjake - partija postavlja kljucne ljude svuda, na svakom mestu. prvo partija, tek potom struka (ako ostane - a malo šta ostane). za sve ljude prakticno (osim za stogodisnjake -al' od njih ionako nema vise vajde nikakve) - to je modus operandi od kada znaju za sebe. prvo partija, potom svi ostali.
E sad, gde će nas to odvesti kada i moja generacija (koje je pola u inostranstvu) pocrka, dakle kada mi postanemo starci, a ova novija mladjarija koja je vani - apsolutno se asimilira tamo - videcemo.
U svakom slučaju prognoze nisu ruzicaste, ali valja sacekati. Ponovicu - svasta je nas narod preziveo, takav-kakav je, preziveo je. Pa, videcemo hoćemo li sebe preziveti je l'.
prekodrinski
(Å¡loser)
20. januar 2024. u 10.14
Sasha,što se tiče feminizma, mislio sam pre svega Zapad,a manje recimo Balkan,i još manje muslimanske države. Samo svet je globalan, pa ako Svabice nemaju decu,onda nemaju radnika, pa uvoze od nas da nisu uložili skoro ništa. Onda fali vodoinstalater u Kruševcu, jer je otišo u Nemačku.

Isto k'o što sam tražio keramicara lani. Nema, a i to što ima podiglo cenu.
Sve su mislim da počnem da radim kao keramičar pošto sam postavio pločice u stanu i na vikendici.😁😁😁😁😁😁
Simo
20. januar 2024. u 10.44
Koliko god se zemlje razlikuju po sistemu i opstoj razvijenosti Srbija spada među vodece po sopstvenoj originalnosti.
DIY praksa je razvijena i na americkom kontinentu ali ni blizu kao u Srbiji gde je svako svoj majstor po mnogo cemu i gde se standardi često zaobilaze u velikom luku.
Mali NEstrucnjaci su velika konkurencija u svakom zanatu, pa tako slavinu često može da promeni komsija Pera a ne pro vodoinstalater.
Veliki poslovi su ozbiljnija stvar na novim i velikim stambenim ili poslovnim objektima koji ipak drže gazde a ne robovi kojima ostaje da
se snadju.
Iznenadio sam se napr kad sam video kako covek ima kompletan auto farbarski servis u svom dvorisu i to na crno bez natpisa firme.
On ne placa porez ni penziono niti mu dolazi inspekcija da mu kontrolise biznis jer on biznis zvanicno i nema pa se njih ništa i ne tiče.
Ovde kod mene svaki zanat nalik na ovaj je precizno dobro placen i uslovljen izvesnom disciplinom.
Nakon 12 godina skole i tri meseca kursa u volontersku praksu postize
se licenca za rad.
Primera radi pre tri godine moj Vodoinstalater je za instalacije
standardna tri kupatila i kuhinju uzeo okruglih $15K 10KE.
Drugi zanati. Jedan dan kopanje bagerom $2K
Krov za jedan dan rada od 7-20h dva coveka pokrili kucu za $2K gotovina svaki uzeo cisu hiljadarku za jedan ceo dan udarnickog rada.
Fremeri drvena konstrukacija nedelju dana 4 coveka $15K
Neke majstorske dnevnice su bas visoke.
prekodrinski
(Å¡loser)
20. januar 2024. u 14.54
Slažem se , Simo. Profesionalizam je ono čemu treba težiti. Ovo što mi radimo, majstori za sve, Čačka je malo tu, malo tamo ne bi trebalo biti u fazonu.😁😁
I mučenje, slabija kvaliteta...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. januar 2024. u 15.41
Pa nemam pojma. Moje obrazovanje, ono formalno je - tehnicko, konkretno - elektronika. Znaci kad je simon radio - i kada magnetoskop posalje dobar signal, a programa nema - to resavam ja i moji drugari.
Sad, konkretno, sljakao sam nešto kratko na izdvojenom predajniku (ne postoji vise, odlomio ga je imperijalni nato agresor u prvom talasu agresije), i tamo se dodje terenskim autom, i tamo si tipa nedelju dana i noći -Dakle, tamo ako prosvira voda, ako zvekne napajanje, ako se pokvari onaj mali gusenicar, ako..., -ili cekas sledeću smenu - koja zimi ume da ne dodje bas za nedelju dana, jer je visoka planina u pitanju, je l' - nego bude to po par nedelja... - ili si naprosto prisiljen da odradis sam, sad i ovde sto'no se kaže.
Kao vojska u ratu. -u miru, imaš sve za sve i svja. U ratu, kad mi neko iskida gusenicu pancirnom, ili nas izranjava sve kumulativnom granatom unutra u sklopociji - ne cekas vatrogasca, bolnicara, tenk za izvlacenje itd - nego - radi/resavaj stvar sad i odma tu na licu mesta, snadji se (i prezivi) - ili umri.
I sad, u smislu tog mog obrazovanja, ništa od tih nekih majstorluka mi nije strano. Većinu toga znam da uradim sam, ono što ne umem, nemali deo je zato što nemam alate, a ne zato što ne umem/ne bih umeo.
I sad, bas zbog gorenavedenih detalja - a to je da ne mo's bre (odnosno možeš-ali vrlo teško) da nadjes krstenog majstora za sve i svja - ili ne možeš da ga nadjes da ti resi nešto u razumnom nekom roku - naprosto si prisiljen da ako već imaš predznanja - malo ih proširis, i sam sebi pomognes. bas pre par dana sam nešto cackao karburator na autu, nešto je povileneo auto i nije hteo da pali, pa sam zakljucio da ima previse beMzina, odnosno premalo vazduha, i da zato ne može da upali - i koliko vidim - nabo sam. mada, treba da cacnem i ler - pada na ispod 300 rpm kad se auto ugreje i pusti pun krug hladjenja... -uglavnom, i iz price sa drugim ljudima - otprilike je „ako hoćeš da bude uradjeno kako treba - uradi sam” - u preko osamdeset posto situacija.
ili recimo bajsevi evo. -imam cca 4 po kuci. -znači da ih nosim sve u servis - pri tom - bajs bre. nije raketa za mesec, je l'... -pa to je na godisnjem nivou neka kolicina para.
i onda mi je tu kao i za recimo kad posudis neku alatku/stvar od drugara/komsiluka - a pravilo glasi - ako si posudio neku stvar jednom -okej, drugi put -okej, ako hoćeš da je posudis i treci put - nemoj da je posuđuješ - idi u prodavnicu i kupi si.
tako i to za bajseve. servisiram ih sam (mislim, nema tu nešto mnogo ni posla ni mudrosti, ali kao sto rekoh - na godisnjem nivou, skupilo bi se tu i para - a i vremena -dok ja odem sa bajsom do servisera, pa dok sacekam da mi uradi, pa dok odem onda opet po bajs itd.
dakle - u se, i u svoje kljuse.
sistem naravno ima sasvim druge ideje na te teme, i redovno te svoje ideje pravda mojom bezbednoscu - iako vrlo dobro znamo, sistemu zvonaraju jajca bas za nama i za nasom bezbednoscu. jedino gde smo mu mi interesantni i gde nas voli je kada placamo harace, kad se tamo negde upali zelena lampica za svakog od nas, na kojoj piše „uplatio” - što se tiče sistema - možemo i da umremo tog istog trenutka (i nikako pre :) )
Simo
20. januar 2024. u 16.54
Sale svi znamo da postoje ljudi kako znamo reci Mr. univerzum jer i sam sam takav. Osim svoje profesije sa kojom se nikad nisam bavio iz ljubavi već iskljucivo to mi je svakodnevni posao iz kojeg kretivci moraju naći izlaz u neka druga predvorja često zvana hobi a ako si imalo spretan hobisti znaju prirediti veoma ugodna iznenadnja sto mi se znalo desiti kao dvostruki profit. Sa zadovoljstvom uradio i sebi privredio.
Mnogi alati se prave za amatere profesionalce i za ozbiljne hobiste.
Primera radi pricali su nam a postoje i dokazi kako je i sam drug Tito osim „vrhunskog” neumornog politicara i luksuznog mu zivota ipak imao i svoj strug da se ne odrekne starog zanata plus je obozavao i fotografiju.
Tada sam mu bas zavideo sto je imao vrhunski aparat i neogranicenu kolicinu filmske trake koja je za mene uvek bila preskupa pa
i danas jako zalim sto nisam mogao beskrajno zapisivati zivot kao sto to može danasnji digi svet.
Bio tako pre pola veka jedan interesantan i veoma deficitaran posao znan kao TV mehanicar koji je imao pune ruke posla.
Medije i interneta nazalost nije bilo pa sam bio srećan da se družim sa svakojakim strucnjacima kao prijateljima iz cistog koristoljublja da se nešto uzivo nauci tj razmeni.
Tako ja i dan danas pamtim šta me je naucio jedan od takvih drugara, za čega u C/B televizoru služe lampe PL500 PCL82 DY71 koje sam znao sam promeniti i TV radi naročito su bile problematične PCL82 za ton i horizontalnu sinhronizaciju slike.
Promeniti na Skodi, dizne ili celi karburator svecice, ulje filtere, kompletne kocnice aspuh sijalice brisace, ponekad i gume nazivao sam psiho-fizicka rekreacija. Na zeninom Fiatu 126P sam sam samcat uz kuvanje riblje corbe promenio kvacilo i to bas onog 9 Marta kad sam bio slobodan i ne odoh da pomognem Vuku da srusi TV bastilju.
prekodrinski
(Å¡loser)
20. januar 2024. u 22.47
Ovo što vi pričate, to bi trebao biti hobi, zanimacija uz zabavu. Posao je već visi nivo, mada može ponekad da pređe i iz hobija u ozbiljan posao. I to bi bila prava stvar, jedan prirodni prelazak bez nekih stresova.
Ono što smo išli u zanat i nije baš bilo neke koristi, jedino to što sam dobio stipendiju ... , ostalo maltretiranje. I sve se moglo naučiti za par meseci, umesto trogodišnje gnjavaže.
Ali, izgleda da je bila takva politika, nas siromašnije u zanat, bogatije, u gimnaziju, pa da nam oni komanduju ceo život ...
Jer eto oni su pametni, a mi... baš i ne😁😁😁😁

To je bilo u skladu sa kom. ideologijom. Kao oni mogu sve, čak i praviti genije, sve po potrebi.
Vodile su nas budale, ponekad i školovane, ponekad i sa kupljenom diplomom. To se sjajno vidi danas , naročito u Srbiji i ostalim bivšim soc. državama. Oni najpokvareniji se izgurali navrh. Čak i Zapad ide tim pravcem.
Ne valja ovo nikako,a i to je glavni uzrok ovih problema koje imamo
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. januar 2024. u 02.46
baci oko u trenucima dokolice na osho-a / rainesh-a na yt, mislim da je to prvi covek koji je imao toliku-internacionalnu popularnost i paznju, koji je otisao ubedljivo najdalje u kompletnoj demontazi i zapadnog i istocnog drustva i tako dalje - i koji, ubeđen sam dakle NIJE bio plod/covek neke od tzv informativnih agencija.
možeš i lika terrence mc.kenna da poslusas - prica na temu psihoaktivnih supstanci (pecurkice pre svega, ali i sve ostalo). isto jasni i tačni opisi ljudskog drustva itd.
*lično, ceo zivot se, prakticno, bavim hobijima. alatke raznorazne - nešto imam za hobiste, nešto za amatere, a nešto za ljute pro-ove. i definitivno ima razlike. -recimo - mogu da pravim voblere (one ribice drvene) za pecanje i musice - na profesionalnom nivou, ako bi hteo. znaci dizajn (u smislu fizickih osobina, i u vizuelnom smislu), i celokuna produkcija, dizajn ambalaze i dobrim delom brendiranje itd - kad bi hteo - i da bude bolje nego „kupovno” (znam da je bolje, jer pecam i na to moje, i na „kupovno” - i naprosto - to moje zarobljava vise ribe). fotografija mi je i dalje hobi - ali mi i dalje kaplje lova od toga. muzika mi je i dalje hobi (bas danas imam dva treninga) - ali će u dogledno vreme od toga početi opet da kaplje neka sitna lova.
rad sa drvetom (mimo onih ribica) mi je i dalje zezanje - ali već mogu da ga dignem na profesionalni nivo. (tu recimo imam i ameterske i profi masine - i ima vrlo velike razlike. osnovna razlika je sto su one profesionalne, prakticno, konstruisane tako da se u osam ujutru upale i u 4 popodne ugase, figurativno (a i bukvalno) govoreci)
kombinovani rad drvo/metal -isto, da nagazim malo metal - i mogu da dignem na profesionalni nivo. recimo upravo lezim u krevetu koji sam sam napravio, desno mi je kafa tel. voda, itd na 4.spratnom pokretnom stolicu koji sam sam napravio, odavde vidim jednu pokretnu policu tamo pred vratima kuhinje, u njoj vidim sto koji sam napravio, iza je sporet na stolic/polici koji sam napravio itd...
i to stvarno sa samo malo koriscenja mozga, stolic ovaj u kuhinji, za njega sam čak napravio i skicu bio :) -neki drugi ljudi su recimo takve predmete placali, nemalo para.
e sad, meni je recimo teško da razumem kako svi ljudi ne mogu/ne žele tako. iz moje perspektive dolaska do znanja (a to je - skola - bukvalno „levom”/odlikas, vukovci dolazili kod mene da im ja razjasnim neke stvari koje profe i nastavnici nisu umeli, recimo) - do znanja se dolazi bas lako. i onda samo treba da ga primenis.
abvg, možeš i onog rusa generala sto sam već smarao da ga svi pogledaju, svih 14 predavanja, ima prevedeno na srpski, tip se zove konstantin petrov, kanal na yt se zove grudobran tv (ali cirilicom). -isto - demontiran, to jest objašnjen princip funkcionisanja planete zemlje, tj globalnog ljudskog drustva. mislim da ga je ka ge be to jest efesbe, a ne siajej zveknuo, to jest pomogao mu da umre prirodnom smrcu.
abvgd
(Morski)
21. januar 2024. u 20.52
Генерал ми је јаснији него Ошо (не знам да ли сам нашао тог твог. Овај има браду и Ролс Ројс машине).
Нисам све погледао од генерала али оно што сам видео, отприлике већ знам. Но, погледаћу и остало, увек може нешто да се научи...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. januar 2024. u 08.40
da taj sa bradom (i rolsevima) - odgledaj desetak klipova. možeš da stavis speed na 1.25, pošto iz istog razloga iz kog vozi rolseve (i to NIJE zato da bi se kurcio), prica tako polako -ali raja, uglavnom, ne konta. jer naprosto nije sposobna, kolektivna lobotomija je i frontalna, i vrlo dubinska. samo retke ne dobaci / promasi.
mislim, iako pricaju o istim stvarima tu i tamo - zakljucci su diametralno razliciti. - generalovo objašnjenje je tu - da bi se uvidele slabe tacke, i drustvo reorganizovalo - tako da sve ostane „tu negde”, dakle, da rusija i dalje bude globalni igrac u globalnoj politici i as-is planetarnom ustrojstvu (prakticno 3-4 civilizacije, afrikanci kojima svi, i srednje/juznoamerikanci kojima ameri sisaju krv).
Jagnjermann
(Spannferkelmeister)
26. januar 2024. u 05.53
Lekari napustili zemlju, pacijenti preuzeli vlast!!!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.