Diskusije : Emigracija

 Komentar
Presipanje iz šupljeg u prazno
santa
16. januar 2024. u 13.15
https://www.politika.rs/sr/clanak/593258/Pogledi/Tri-početne-poruke-u-najavi-prosvetne-reforme
santa
16. januar 2024. u 13.20
Pogodna tema i za zadimljene bircuze gde se resavaju svetski problemi, tim pre ukoliko se po koji ficok neke dudare ili sljivovice popije.

Tema je otvorena, pa ko voli nek izvoli...
zlatiborac
16. januar 2024. u 15.12
'Pogodna tema i za zadimljene bircuze gde se resavaju svetski problemi, tim pre ukoliko se po koji ficok neke dudare ili sljivovice popije.'

Uf uf bracela, kod meneka (u SRB) se pila (i još uvek pije) 'krcunovaca',
pa se tako sa obrazovnog sistema - presaltalo na edukativni...

santa
16. januar 2024. u 16.42
Prilokom moje zadnje posete najviše me je miznenadilo, taznije razocaralo, po restoranima gde sam bio samo se pustala neka 'zapadna' muzika preko razglasne dok ama bas ništa od nekadasnje - narodne.

Isto na oglasnim tablama preko bandera, zidovima većinom 'pisanija' je bilo pomesano engleskim izrazima na cirilici?!

I da ne nabrajam dalje za mojih sedam dana posete, dok vi koji odlazite cesce ste bolje upoznati sa odrazom danasnjeg EDUKATIVNOG preobrazaja SRB.
zlatiborac
16. januar 2024. u 18.25
'dok vi koji odlazite cesce ste bolje upoznati sa odrazom danasnjeg EDUKATIVNOG preobrazaja SRB.'

A sto bi se reklo 'smena generacija' - bracela,

Za ovih pola veka (i kusur) bio 11 x u poseti, tj. svake pete u proseku,
tako da ne dozivljavam iznenadjenja kao u tvojem slučaju. Ono sto je
posebno i uocljivo, jeste ravnodusnost koja je vremenom postala svakodnevnica.
A tome je uzrok niko drugi do birikratija na svim nivoima. Pocev odozgo pa na dole, umesto da je obratno. Drugi rečima; onaj koji ima sve poluge vlasti, treba da bude uzor vecini koja im je ukazala poverenje. U protivnom postajemo kolnija tj. slugenjari u sopstvenoj kuci, ako to već i nismo...
Simo
16. januar 2024. u 19.11
„Isto na oglasnim tablama preko bandera, zidovima većinom 'pisanija' je bilo pomesano engleskim izrazima na cirilici?!”
Mista strasno.

Na zadnjem istoriskom kongresu SKS pod rukovodstvom druga Slobe
imali smo visuljke iliti Tags, ime i prezime Cirilicom na zutoj podlozi i velikim slovima napisano „ПРЕСС”
Posle smo imali prilike videti Ivicu Dacica kako u UN govori engleski citajuci fonetski pisan tekst na cirilici.
Napr
Со ај хаф то сеј дат Сербија вил невер рекогнајз Косово, Тенкју
santa
16. januar 2024. u 20.29
Znaci, Simo, nas Mudrijas nije jedini koji piše engleske izraze - cirilicom?!
Tubby
16. januar 2024. u 20.36
santa ... znaš zašto si se tako proveo u srbiji, pa ZATO sto si bio i ostao BAKSUZ?!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
17. januar 2024. u 04.31
Santo za dogadjaje / nešto sto ima vremenski sled (kao posete, rodnom kraju na primer), pa kada se prica redosledu koriste se izrazi - prvi, drugi, ..., poslednji. Dakle kaže se prilikom poslednje posete, a ne prilikom zadnje. Reč zadnja koristi se za nešto sto ima jasne fizicke osobine - prednji deo, srednji deo, bocni deo, zadnji deo (dupe po narodski). Brod - prednji deo pramac, zadnji deo krma, i td.

Skolski sistem je u znatnoj meri zeznut kada je drug stipe suvar, hrvat komunjara, udbas-sigurno, još u sfrj zajedo sa svojim drugarima sproveo reformu skolstva i uveo tzv „usmereno obrazovanje” - tako da deca koja idu u srednju skolu, svi imaju isti plan i program (maltene) prve dve godine, a onda treca i četvrta, ovisno o zanimanju malo strucnije.
U prevodu, neko ko se obrazovao da bude radnik u industriji, za zanimanje tzv 3. stepena strucnosti (treci srednje), isao je dve godine „onako” u skolu - da uci o seksu pijavica, o privredi mozambika, i naravno neizostavnih par predmeta o „drugovima” (marksizam i socijalisticko samoupravljanje, sociologija, komunjarska istorija i tako dalje). - i onda samo jedna godina za zanat kojim namerava da se bavi (recimo elektricar-monter).

I poslednji nail in the coffin je bila reforma kada su skinuli slobu milosevica a met'li koštunicu i djindjica. ministar obrazovanja koji je s...ao obrazovanje - uz patronat zapadnih prijatelja, zvao se gasa knezevic. tu je krenuo totalni sunovrat obrazovanja - ovo koje imamo danas - takvo da ja, koji sam skolu zavrsio 88' - sada, 36 godina kasnije dakle sasivam 90 posto srednjoskolaca koji danas izadju iz srednje skole svojim znanjem. pri tom se prakticno nisam bavio uopste time za šta sam isao u skolu. tj jesam, cca 2 meseca... (i dao otkaz, u rts-u, - svi su izdajnici).

Santose, imaj na umu da ponekad napisem engleske fraze jer bas ti tu i tamo diskutujes, pa da bih ti bolje opisao, posto engleske fraze tu i tamo bolje i u manje reci pogadjaju sustinu nego naše. (recimo nema nas pandan ovoj „ekser u kovceg”.

Inače suvareva reforma je imala za posledicu prakticno ubijanje zanatstva. do tada si posle osnovne skole isao na zanat u registrovanu zanatsku radionicu, i tu, u praksi, sticao znanje i zvanje (majstora nekog zanata). Kad su to uveli, masa zanatlija izgubili su (i vise nikada ih dobili) ucenike, -jer su deca morala da idu u tu - nikakvu srednju skolu, i iz nje su izlazili kao nikakvi majstori.
razlog: pa taj, preduzimacki, mali privatni sektor, iako su ih na sve moguće nacine ogranicavali (recimo velicinom poslovnog prostora - ono NE možeš da proširis proizvodnju - jer NE možeš da „dobijes” veci prostor) - su bili daleko uspesniji od komunjarskih preduzeca, i radnici po zanatskim radnjama su bili bolje i redovnije placani, a kazne za privatnike kada naprave i najmanji prekrsaj su revnosno sprovodjene - dok tzv „drustvena preduzeca” - koje su vodili (kao i danas) nesposobni, nekompetentni, partijski kadrovi - su mogla da rade šta hoće, da kasne sa platama, da imaju bezbroj preko potrebnog broja zaposlenih - eto samo da primaju platu, da ne plate struju godinama, da... -dakle ideja je bila sto vise, a na fin način ugusiti privatni sektor, jer je on pokazivao u praksi daleko veću efikasnost i agilnost nego veliki sistemi, i njihov način organizovanja (oour, ro, sour, kombinat itd).

recimo ministar gasa, mislim da je on uveo ono „obrazovanje po bolonji” / „bolonjska deklaracija” - totalno kretenski neki skup pravila - koji u toj istoj bolonji NIJE na snazi. ono - tamo ljudi nisu prihvatili taj model obrzovanja :) :) „how cool is that?”.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
17. januar 2024. u 04.39
mislim, lepo objasnio baresh iznad. -mi ovde kao od 91' imamo visepartijski sistem, i kao izbore, i td - a u sustini sistem je ostao apsolutno isti, jer apsolutno ista ekipa stvarno vlada državom. za njih je narodni front, pa ozna, pa u-de-be, danas bia bio i ostao „porodicni biznis”. -samo je nekoliko porodica, a ne jedna u tome je l'. oni su vladari, a ne stranke - oni organizuju stranke, (i poneka strana obavestajna sluzba) itd. komunizam je i dalje na snazi, dakle pre svega partijska lojalnost je daleko iznad i ispred bilo kakve kompetentnosti i strucnosti. pa keramicar nam je sada direktor policije, a bio je direktor bia (onaj sto postavlja plocice u kupatilu), tip koji je imao pecenjaru je bio direktor elektroenergetskog sistema, ministri svi imaju oko ni jedan jedini dan radnog staza u struci koju pokriva ministarstvo, a uglavnom imaju nula dana radnog staza - uopste. -ova dvojica su još dobri primeri - ipak su nešto u zivotu radili.
evo zamisli ti sad tu kod tebe da direktor si aj eja bude neko ko je do tada lepio plocice po kupatilu, direktor en es eja, ili fed-a bude batica koji je kupio doktorat, i nema dan radnog staza, i tako dalje. -ono, je l' to uopste zamislivo tu - ili bi ti odma rekli „man, you need professional help asap.”
Simo
17. januar 2024. u 08.40
Pa vidis Sale Santa je od običnog masinbravara preko
najbezveznijih poslova dogurao do profesora u Americi Novom Sadu plus postao Dr. On je drugi dr. bravar koga znam samo nije pocasni kao onaj na Dedinju vac pravi i to još imigrantski,
Februara 21, 1983 odbranio svoju doktorsku desertaciju pod naslovom; Geometric Dimensioning and Tolerancing Of Engineering Drawings In Post Secondary ...
zlatiborac
17. januar 2024. u 09.39
'Na zadnjem istoriskom kongresu SKS pod rukovodstvom druga Slobe
imali smo visuljke iliti Tags, ime i prezime Cirilicom na zutoj podlozi i velikim slovima napisano „ПРЕСС”

„Prema svecu i tropar”, pa tako i nas „ПРЕСС” na zutoj podlozi - kužiš?
Inače i uostalom, i ona crvena (krvava) petokraka je zaokruzena u zuto.

To bi bar Ti stovani sogore mog`o najvernije opisati tj. protumaciti.
Taj isti SlobA ili ti SlobO je 'absilviro na Bg. univerzitetu - docim moj
sogor na Zg. sveucilistu - po uzoru na 'kumrovacku skolu - i to je to.
Iako se generacijski razlikujete desetak i kusur godinica, imate daleko
vise sličnosti po mnogo cemu negoli razlika koje su neznatne tj, nebitne.
Osim recenog, pretpostavljam da ste čak šta vise pri 'VODJINOM' zadnjem ispracaju 'krokodilske'suze prolivali, doneli, potpisali pa čak i overili
onu zakletvu o 'zastiti imena i dJela' doticnog. I bogme nije prošlo mnogo
vremena pa da dodjete malo k` sebi i razmišljate svojim glavama, te ste skrenuli s` pravog puta ; „sto je tvoje to je i moje - al` u moje ne diraj”.
Pa prema tome; ' neumrli vodza,Slobo,Franjo,Alija i jom mnogi ne pocivaju
u Aleji Velikana gde im je mesto po zaslugama - kužiš? Docim Ti,ja i mnogi
koji odosmo 'grlom u jagode', najvJeroJatnije u tudjini, jer tako nam je sudjeno...'To je nama nasa borba dala' - he he he
santa
17. januar 2024. u 10.27
Mudrijas: „Dakle kaže se prilikom poslednje posete, a ne prilikom zadnje.”

Hvala Ti još jednom na pravopisnoj ispravci, kažem 'još jednom' jer si me već ranije opomenuo kako se šta piše po naski, samo navika ti je pravo cudo, to što me je moja pokojna bab ucila to još pamtim , a uciteljica Mira o kojekakvim pisanim pravilima, ee to bas i ne pamtim puno što se ocigledno da i videti po mojim pisanijama.

A što se tiče pisati cirilicom strane izraze nekako bode oci (vrlo često puta nailazim u našim novinama na netu) pa zato ukoliko znaš kako se speluje engleska reč, ili svapska, ili šta već, napisi slobodno, niko ti neće zameriti ukoliko pogresis u spellingu jer i ovde retko kad ko pogodi tačno.

Just my two bits.
santa
17. januar 2024. u 10.39
BREAKING NEWS/Novosti Dana:

Kod nas jutros osvanula sa 0F samo po ovdasnjim pravilima '0' (NULA) nije uvek 'nula' jer jedinica mere za dnevnu temperaturu 0 = -17.78C.

Nije ni cudu sto naše vodje iz politicke arene nas smatraju; - izuzetnim!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
17. januar 2024. u 15.23
santa recimo nije isao u skolu po tom sistemu „usmerenog” obrazovanja, i prilično sam siguran da je on iz te njegove skole izasao sigurno bolji/bolje obucen i naucen za taj posao, nego recimo moja generacija po tom „usmerenom” koji su zavrsili skolu za masin-bravara/metalca.
Santose - ne bih ti ja ni napisao, nego sam ti par puta nešto ispravio, i imao si sasvim normalan i pristojan komentar - kao i sada, pa reko' ajd' sto da ne napisem - nije mi teško, posto kucam bas brzo (skoro kao kad pricam :) )
Inače kada vidim englesku frazu na cirilici - da, i meni je to bas onako bezveze. - veliki patriJote iz njukastla, pardon nju belgrejda ili nju nau, svejedno :)
Simo
17. januar 2024. u 15.37
Sale nisi razumeo.
Santa je bio americki profesor koji je predavao nastavu srednjoskolcima u Srbiji
Simo
17. januar 2024. u 15.53
Santa šta je to na engleskom ?
Poslovodja-propovednik, da nije human resources manager ili možda
the preacher?
Na srpskom propovednik je iskljucivo vezan za religiju a za ostale stvari je zagovornik koji nešto zagovara ili zastupa neku teoriju.
Inače to radno mesto pripada Kadrovskoj sluzbi u samoupravnom Yu sistemu i obično su takvog poslovodju zvali sef kadrovske tj kadrovski sekretar.
santa
17. januar 2024. u 16.31
„Santa šta je to na engleskom ?”

Sasha, nije mi jasno o cemu pitas?

Ako pitas o mojim studijama, tj. 'major' to je; Vocational Education/Program Design & Development (as applied to industrial, trade and technical education).
Simo
17. januar 2024. u 16.50
Santa
Simo pita kako se na engleskom kaže „poslovodja-propovednik”?
Spoj ove dve reci nisam nikad čuo na srpskom.
abvgd
(Morski)
17. januar 2024. u 17.05
Свака „школа” у којој се тражи да деца седе 45 минута мирно, пауза па опет...је у ствари дресура а не школа.
Свака школа која учи догме - није школа. Значи, све у науци, била она математика, језик или географија, подложно је провери. Институт који доноси „програм” за програмирање деце мора да буде јавно добро, мора да прихвати отворене разговоре са свим заинтересованим.
Моје мишљење је, рецимо, да је наша наука на примитивном нивоу. И светска такође. И могу то да докажем, као што то може свако.

santa
17. januar 2024. u 17.15
„Poslovodja-propovednik”

Simo, nikad čuo nisam ni na srskom ni na engleskom.
Simo
17. januar 2024. u 17.27
„Prema svecu i tropar”, pa tako i nas „ПРЕСС” na zutoj podlozi - kužiš?
Inače i uostalom, i ona crvena (krvava) petokraka je zaokruzena u zuto.

Sogore komentar ti nema veze sa temom, da te podsetim da je crvena petokraka definitivno zavrsila u zutom i ona nema veze sa nediciplinovanom upotrebom cirilicnog pisma od kojeg nemamo bas nikakve koristi već samo probleme. Međutim posto smo mi dokazani negovatelji suludih tradicija neka nam tako i bude. Bez tradicija bi bili manje orginalni u svom izdanju.
Tradicija se ipak ponekad iskrivi i predje u veliku glupost.
Nebi da diskutujem o ofucanoj kalendarskoj temi i tradiciji kada se slavi Bozic.
Evo sada Srbija vraca obavezni vojni rok uz tradicionalne ispracaje
regruta uz muziku pecenja i slavlja popracena tradicionalnom pesmom
Rado ide Srbin u vojnike, tri ga tuku a dvojica vuku.
Simo
17. januar 2024. u 17.38
Navedeni tekst sam procitao u tvojoj knjizi cije ću citanje zavrsiti veceras sa velikim zadovoljstvom pa zato i pitam.
Po opisu funkcije coveka koji je ukljucen u tvoj prijem u firmu radi se o nekone ko nije glavni sef već samo zaduzen za primanje nove radne snage,
U Kanadskoj praksi lici mi na human resources manager.
Mislim da je u pitanju lektor.
Takodjer na početku stoji da u Kupeu ima WC, sto je takodjer zbunjujuce.
Voz se sastoji od vise vagona a svaki vagon ima vise kupeta. WC se nalazi na početku na kraju vagona nikako u kupeu.
Inače moram da ti napisem veoma pozitivan osvrt.
santa
17. januar 2024. u 17.59
Sasha-Mudrijas: „santa recimo nije isao u skolu po tom sistemu ”usmerenog„ obrazovanja.”
----------

Tačno tako jer u ono vreme (sredinom 1950tih) bila su samo tri obrazovna programa u YU skolskom sistemu: (a) Osmoljetka, (b) SUP-Skola ucenika u privredi, i (3) Gimnazija. Naravno, posle gimnazije su bile vise i visoke skole.

SUP je trajao 3g. sa dva nastavna programa; 1) Practicna nastava pod ugovorom sa kompanijom profila rada za šta se ucenik opredeli da izucava; tj. pet dana nedeljno od 7:00 - 11:00h na radnom mestu sa KV/VKV majstorom (20 radnih sati/nedeljno, i pod 2) od 13:00 - 16:30h teoretska nastava iz opste tech predmeta kao i iz drustvenih nauka (5 dana nedeljno/17.5h).

Na prakticnoj nastavi, zavisno od profila zanata ucilo se i praktikovalo se pod budnim okom 'majstora' jer su se, u mom profilu' izradjivali masinski delova za razne masine alatke koje je LZTK proizvodila za domaće i inostrano trziste. Nepotrebno je reći da na takjvom radnom mestu nije bilo 'kako se kome cefne' već potpuna paznja na produktivnost kao i preciznost rada pna obradjivanju masinskih delova na = Strugu.

Na kraju treće godine se polaze pismeni deo kao i prakticni pred odredjenom komisijom od troje njih (Privredna komora, nastavnik odeljenja i majstor kod koga sam bio ucenik). Po prijemu 'diplome' KV Metalostrugara sam nastavio dalje da samostalno radim u LZTK jedno vreme odakle sam ubrzo otisau u JNA.

Tako je to onda bilo, prilično 'potkovan' znanjem i prakticnim poznavanjem koje mi je bilo presudno da sam uvek imao dobro placen posao i sa dopunom na poslovima Tool & Die/Alatnicar, pocevsi u CAN pa sve do mojih studia mi je omogulo da dodjem tu gde sam danas.

Ponosim se mojom KV Diplomom ništa manje od mog - Ph.D.

santa
17. januar 2024. u 18.33
Simo: „Poslovodja-propovednik”

Radi se o 'poslovodji' koji me je intervjuisao za posao, ali po njegovim rečima je bio pre zaposlenja u toj firmi - Baptist preacher (Baptisticki propovednik).

A za ovo; - na početku stoji da u Kupeu ima WC,

Nije mi jasno o cemu se radi jer u zapisima stoji; „kada zakon prirode nalozi da se mora do WC-a koji se nalazio na kraju kupea.”

U svakom slučaju možda mi se po nešto 'omaklo' i pored svih nastojanja da se to ne desi. :(

 
Simo
17. januar 2024. u 18.55
a) Osmoljetka, (b) SUP-Skola ucenika u privredi, i (3) Gimnazija„
----
Zaboravio si Santa. Osim ove tri skole imali smo i Srednje strucne skole za obrazovanje raznih tehnicara.
Kao napr, Gradjevinsku, Mesinsko i elektro tehnicku, Hemijsku, medecinsku itd.
Moj slučaj je bio unikat u celoj državi.
Pet godina strucna skola sa celodnevnom nastavom ponekad
od 8AM pa do 19.10PM u proseku 48 casova nedeljno u poredjenu sa gimnazijskih 32 casa. Suludo forsiran program sa 8 odelenja raznih umetnickih struka.
Na prijemnom ispitu bilo nas je oko trista a primili su samo 80. Nakon prve godine otpala je trecina a nakon pete ostalo nas je jedva polovina.
sa mnom na odijelu bilo je samo četiri ucenika a najviše 8 u ostalim grupama.
Ono sto me posebno učinilo srećnim je to da sam već prve godine odlucio sata ću u zivotu da budem i radim.
Naime skola je bila na trgu voljenog lika nedaleko od danasnjeg Bana jelacica i cela skola je tog dana isla na taj skup da pozdravi druga.
Na skelama oko velike tribine bilo je nekoliko ogromnih Tv kamera RTZ ukljucenih uzivo. Zavidni sa gledao momke koji sa povlastenih pozicija osmatraju celi trg a naročito pogled na postrojene drugove. Strasno mi se sve dopalo i stavio sebi u zadatak, To ili ništa drugo. Sudbina je bila na moojoj strani. Samo nekoliko godina kasnije imao sam cast da uzivam u svojoj odluci i to sve do septembra prošle godine kada sam rekao Hvala skoro pola veka je zaista i previse.
Odmah po zavrseku sam polagao prijemni na FDU u Beogradu u nadi da bi moglo nešto biti jer u Zagrebu su tebale debele veze. Kada sam na drugom delu ispita dosao do oglasne table gledao sisak na kome nije bilo mog imena tuga je bila pregolema, odjednom sam čuo glas sefa katedre za kameru kako mi kaže, Sine nemoj tugovati idi upidi neki ozbiljniji fakultet. Slučaj je ipak bio drugaciji odmah nakon neuspelog priemnog odsluzio sam Jna i pravac na zeljeni posao za koji je skolska sprema bila presudna a momenat odlucujuci. Nakon mekoliko godina ukazala se prilika studiranja uz rad Na FDU i kao veliki srećnik sam to i otpoceo uz saznanje da je to skoro nemoguće zavrsiti u roku. Islo je uspesno čak dve godine a onda je doslo do oslobodjena od komunisticke diktature i ja sam zavrsio tamo gde sam i sada.”
Simo
17. januar 2024. u 19.06
Sada mi je ipak jasnije Thanks ali ovo za WC je sve u redu osim što se zna da je WC posebni deo Vagona a ne kupea, Kupe je soba u kojoj sede putnici a WC se nalazi na oba kraj vagona pored vrata.
Sve drugo lingvisticki je apsolutno OK.
U prilog WC 1972 sa za Novu godinu putovao međunarodnim brzim vozom Zagreb do Stare Pazove Voz je bio krcat a ja sam sve vreme prestajao jednom nogom u hodniku a drugom u WC koji je takodjer bio pun i van mogućnosti koristenja. Celim putem niti sam šta pio niti imao potrebu za WC, lako tada bilo kad sam imao tek 19.
santa
17. januar 2024. u 19.10
Ups, zaista sam propósito, Simo, 'srednja skolska obrazovanja, mislim da su trajala 3 - 4g. ?!

Thx.
santa
17. januar 2024. u 19.48
„Kupe je soba u kojoj sede putnici a WC se nalazi na oba kraj vagona pored vrata.”
-----

Svakako da sam trebao toliko da znam jer sam se 'vozao' dovoljno puta kojekakvim parnim lokomotivima, čak i Chirom po nekim planinskim predelima, nego jedino sto mi se najverovatnije vrzmalo u glavi dok sam to piskaro su bili - Sinobusi?! :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. januar 2024. u 01.28
Ponosim se mojom KV Diplomom ništa manje od mog - Ph.D.

Pa naravno, i treba. Sve sto je covek stekao na posten način svojim radom i zalaganjem (pa i znanje je l') - i jeste na ponos.

Sad se podsetih u prilog moje izjave iznad da sam siguran da si bio bolje obrazovan iz te tvoje skole nego moja generacija iz naših, a za strucne neke poslove - moj buraz od strica je recimo zavrsio srednju metalsku - za metalostrugara. I bas se secam da sam hteo svojevremeno da udružim njega i još jednog buraza - koji je bas onako dobar majstor-metalac -ima sve kategorije varilac iz germanije (i jednom i drugom su roditelji - caletov buraz, i kevina rođena sestra otisli u pecalbu u germaniju), kao aj' šta treba, ja ću da uletim lovu i organizujem, dizajniram, plasiram... -i secam se kad mi je ovaj što se ovde obrazovao rekao - pa ja burazere NE umem bre ništa na strugu da ti odradim -eto takva mi je skola. I ja kao, kako bre ne umes, pa ja iz tesle sad mogu da idem na tv-toranj/repetitor, i ako imam samo elektricnu shemu na papiru, u roku od par sati ću sve da skontam i fizicki šta je gde, i umem da ga iservisiram odma itd -pa kaže - znam da pokrenem strug i da ti napravim nešto bezveze, ali nešto bas ono vrhunski/picanski nešto sto radi pravi majstor/strugar - mi to naucili u skoli nismo... (dobro je da smo naucili karla marksa, i engelsa fridriha, i druga tiiitu, 'eb'o ih ja bas... :) )
Simo, iz dosadasnjih izlaganja, lično nisam stekao utisak da je santa predavao ovde u ns-u, nego samo tamo, je l' tako santose?-nisi ovde bio profa klincima u srednjoj skoli? (ili jesi?)
santa
18. januar 2024. u 08.48
Sasha, NE, nisam u N.S. ali jesam u Adi, „Mosa Pijade” Srednja tech. skola, 1978/79 skolske godine sa ugovorom na godinu dana.
santa
18. januar 2024. u 15.51
Juče poceo sneg da se topi (debljine 10cm), jutros poledica i vise se kola
nasla pored puta umesto na putu osim nas koji vozimo sa 4x4 (prednju i zadnju vucu).

Obzirom da rano sutra Sosa mora da me vozi do Oral surgeon, tj. Oralni hirurg za vadjenje jednog polomljenog zuba, danas je po prvi put morala da vozi moj pick up, NISSAN Frontier 4x4. Probna voznja je uspela mada nije bila bas mnogo odusevljena, a ni sam se nisam bezbrizno osecao na sedistu suvozaca.

Doduse, sutra rano će biti još 'veselije' na putu jer će biti sve potpuno zamrznuto dok me to mnogo ne zabrinjava jer ću biti pod sedativima.

Ukoliko se ne javim narednih dana, verovatno će biti zato što smo se nasli u nekom jarku. :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. januar 2024. u 16.09
a dobro, bocnes direk, okacis sajlicu, i zavrtis winch :) (i otvoris haubu :) )
santa
18. januar 2024. u 17.33
Sosa me bas obavesti da je sutrasnji Oralni hirurg otkazao sve intervencije do ponedeljnika zbog loših vremenskih uslova. :(
Tubby
18. januar 2024. u 18.59
pa zar i ti brate Hauarde: http://tinyurl.com/7zj74m3b
Harvard President Resigns After Mounting Plagiarism Accusations

Harvard’s president, Claudine Gay, announced her resignation on Tuesday, after her presidency had become engulfed in crisis over accusations of plagiarism
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.