Diskusije : Emigracija

 Komentar
Jubilarne godine među nama?
santa
22. januar 2023. u 17.12
Svake godine se nešto 'slavi' ili nas nešto bar podseti na dogadje u kojima smo bili prisutni, ili zasluzni za to što nam se dogodilo.

Naravno, za nas sa malo vise rođendana (ne svojom licnom zaslugom koliko je to darom/zaslugom od svojih roditelja i blagonakolnosti Svevisnjeg), proslavljamo i dan ovog ili onog (čak ponekad i 'usiljeno'), ova 2023g. mi namece dva dana koja se mogu nazvati zaista - jubilarna, tj. nesvakidasnja:

(1) Iduceg meseca (Feb) će biti 40g. od kada sam se oslobodio od dugogodisnjeg odricanja, vise u slobodnom vremenu nego bilo šta drugo, da zamenem moju studentsku klupu sa profesorskom katedrom, i (2) tokom ove jeseni dopunjujem (ako Bog da?!) još jednu godinu zivotnom stazu. Malo li je?
zlatiborac
22. januar 2023. u 19.01
'Jubilarne godine među nama?'

Bracela, svaka godina je nekom i po nečemu jubilarna, sto svakako zavredjuje
paznju i uvazavanje. U mojem slučaju ova koju smo ispratili: 50 leta kako se stiglo 'preko bare', 45 sticanje državljanstva,40 - otplacen krov nad glavom,20 kako postadoh deka, 6 od najskorije posete Starom Kraju.

P.s. inače; svaki sledeći dan je; cist dobitak-zgoditak...
Simo
22. januar 2023. u 19.14
Simo
22. januar 2023. u 19.28
zlatiborac
22. januar 2023. u 19.41
Na kraj sela cadjava mehana
kuci nisam bio, ima sedam dana

Kad me losi dani dohvate
kad krenu price prazne, pijane
kada mi nebo postane tlo
po mene dodji i oteraj zlo

Kada mi viski glavu prevari
a srce mi po savu popusti
kad pod nogama skripne mi led
dodji, pijanog stvora dovedi u red

Ref.
Na kraj sela cadjava mehana
kuci nisam bio, ima sedam dana
na kraj sela svi su moji gresi
samom sebi kažem - budi to što jesi

Na kraj sela cadjava mehana
alkohol u meni gori sedam dana
sedam dana kafana otkljucana

Ref. 2x
Seeb-VN1700
23. januar 2023. u 03.14

Postat vlasnik četiri mercedesa (jedan placen 108.000,-€) i to sve za par godina rada u Njemackoj.
Kažu da je u Americi mercedes simbol statusa.
Pa jbg. onda ako je jedan mercedes simbol statusa u Americi, onda su moja četiri mercedesa u licnom vlasnistvu americki san.

Znam ja da nije lijepo da se sam sebe hvali, al šta će mi onda četiri mercedesa ako to niko ne zna?

-
vodena
(*)
23. januar 2023. u 07.19
1. Januara je bilo 20 godina kako sam prestala da pusim.

Imala sam 14.5 godina kada mi je tata, shvativsi da sam već zavisnik i da on tu vise ništa ne može, kupio prvi bas fancy zenski metalni upaljac u free shopu i box nekih zenskih slim mentol cigara. Moj tata je relativno tih covek, skrivenih emocija i blagog karaktera osim ako ga neko dovede do ivice i taj poklon mi je urucio cutke bez pridika o zdravlju. Tata nikad, nikad nije pridikovao ni oko čega mada je umeo da od (prividno) nule explodira u roku od 10 sekundi. Iako je to bilo retko u tim situacijama mu se sklanjaj sa puta.

Mentol cigare kao već pravi pusac nisam nešto volela ali sam mu bila beskrajno zahvalna na modernom duhu i prihvatanju mladalackih postupaka koje su on i mama nesebično praktikovali u svom pristupu uprkos mnogim neprospavanim noćimakoje sam im u mladosti donela. To tada nisam do kraja shvatala, tj nisam marila, a danas i te kako razumem i još vise postujem.
Simo
23. januar 2023. u 08.35

Kada sam se selio za Kanadu na RTS sam gledao neku americku komediju kad dva policajca otkrivaju lopova za kojim je raspisana poternica, i jedan pre nego sto su ga uhvatili izjavljuje kako će od tih para kupiti inostrani auto. Samo sam se nasmejao i rekao, pa hebo te zivot gde se ja selim.
Ovde je auto u ulozi cipela, a uvozni je luksuz i vecini korisnika nije do luksuza. Jako mnogo vozaca bez razloga vozi pickup americke proizvodnje kojima je prosecna cena ista kao i kod prosecnog Mercedesa dakle nije u pitanju san. U USA kao i kod Nemaca vlada patriotizam , prvo auto domaće proizvodnje pa tek onda ostalo.
BMW je među omladinom mnogo popularniji od Mercedesa i ima ih mnogo i to onih većih a ne serija 3.
Imati četiri auta je normalno i ovde ali ne za jednog ili dva vozaca, to je uglavnom slučaj bogatijih.
Jako su te pogresno informisali oni sto su ti rekli da je Mercedes americki san. Zamena ulja za mog VW je $97 a za mercedsa x4
VW i ostali amerikanci uglavnom idu na Regular 1 euro dok Merc Audi i BMV obavezno na Super koji je 20% skuplji. Treba da vidis koliko autmobila ovde iznutra izgleda kao svinjac a spolja veoma korektno, Mi nemamo nikakav tehnicki pregled, a obnova registracije je besplatna i online, Osiguranje može biti jeftino ali ne i u Torontu.
santa
23. januar 2023. u 11.09
„Kažu da je u Americi mercedes simbol statusa.
Pa jbg. onda ako je jedan mercedes simbol statusa u Americi, onda su moja četiri mercedesa u licnom vlasnistvu americki san.”

Seeb, daleko je to od 'americkog sna' jer imati par kola u kuci i oko kuce nije nikakav 'dozivljaj dana' već neophodnost za sturo prezivljavanje za većinu dok za ostale je sve ostalo nego 'makirana' kola prikazano i dokazano bezbroj puta; Warren Buffet i slični njemu

Wie ist Warren Buffetts Lebensstil?

Obwohl er es sich leisten könnte, jeden Koch der Welt für die Zubereitung seiner Mahlzeiten einzustellen oder sogar mehrmals am Tag in den teuersten Restaurants zu speisen, entscheidet sich Buffett für ein preiswertes Frühstück von McDonald's und ist dafür bekannt, sein eigenes Mittagessen zuzubereiten. Er verzichtet sogar auf gekauften Kaffee und kocht lieber seinen eigenen.

Die „Millionäre von nebenan” – diejenigen mit einem Nettovermögen zwischen 1 und 5 Millionen US-Dollar – verwalten und geben ihr Vermögen ganz anders aus als die Ultrareichen, deren Nettovermögen 30 Millionen US-Dollar übersteigt.

Einige der Unterschiede sind oberflächlich, wie eine Vorliebe für subtile Zurschaustellung von Reichtum gegenüber auffälligen Etiketten. Andere, wie ihre bevorzugten Anlagevehikel, können erhebliche Auswirkungen auf ihr Vermögen haben.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. januar 2023. u 12.38
pa nešto ne razmišljam vise u tom smeru. posto su to ipak samo brojevi, i najcesce o njima razmišljamo dekadno, tipa x10 god, ili x10 + 5 (10/2). -znači da je na snazi, lupam, heksadecimalni sistem, onda bi razmišljali svakih 1F godina :)
mada, iako sam negde na pola, mada, sigurno mnogo blizi smrti nego rođenju, bukvalno svakog meseca mogu da vratim film nazad i da se tu nešto „kao” značajno desilo - iako kad malo sve analiziram - ništa nije bilo značajno, posto i da se nije desilo, plus-minus, bio bi tačno tu gde jesam.
sto rece sally field tomu henksu u forest gampu - wherever you go - there you are.

btw, moguće da sam prakticno danas prestao da locem alkoholne napitke na neko vreme. -tu i tamo ću da pocistim ovo još sto ima po kuci, sportski, kao i inače, i onda malo rucna na neko vreme, bas da vidimo kako je :)
Simo
23. januar 2023. u 13.10
i onda malo rucna na neko vreme„

Dva notorna ruska alkosa imali istu odluku.
Jednog dana odluce da će ponovo nešto da cugnu ako
jedan drugom postave matematicki zadatak.
Prvo pitanje bi, 1+1=? poce ozbiljno razmišljanje..
a postavljac zadatka rece, dumaj Aljosa dumaj...

Moj najbolji drugar pusio dve+ kutije cigareta kafe i alkohola
koliko je mogao da podnese, govorio je, ma znam mene će da neka rakcina odnese jedan dan samo tako. Bio je u pravu u 68 odneo ga rak pankreasa, pusio je i za vreme teske bolesti.

Komsija stric pusio i pio celi stresni zivot, umro prirodnom smrcu bez ikakvih tegoba u 85.
Moj otac nakon blazeg oporavka od stroka u 75 u bolnici u Sisku prima u posetu sogora iz Zagreba sa kojim je znao predozirati sljivovicu.
Prvo pitanje mu je bilo, hoćemo li ti i ja ikad vise da popijemo onu nasu. Druzili su se još punih pet godina i otisao za desetak dana bolovanja.
Aj živeo ti nama Sale.”
Simo
23. januar 2023. u 13.20
„bas da vidimo kako je :)”

Dok sam živeo u YU nisam bio nevinasce mada sam samo dva tri puta za volan seo blago pripit i to na kratku relaciju.

Kad sam dosao u Kanadu i video značaj vozacke dozvole i moguće stradanje čak i zbog slučajnog alkoholisanja brzo sam video kako je :)
Na zadnjem vidjenju sa mojim doktorom pitao me dali pijem uopste, rekao sam yes! last year three Corona beers.
zlatiborac
23. januar 2023. u 18.32
'Postat vlasnik četiri mercedesa (jedan placen 108.000,-€) i to sve za par godina rada u Njemackoj.'

Hvala na dojavi, nego; kako je uspio recepat sa cesnjacima?
;-)
zoxthegreat
23. januar 2023. u 20.13
simmo i sanjo ne kažu kada su postali informatori tj sluzbenici
koja godina po redu

usput onaj pirincani, bar po prici, skenjo druge pirincane

cekam kada će krajisnici da skenjaju vatikanca

sedi dole 2-, nisi postao serbomerdzoski steve jobs

nego kad si posstao serbian kinte tj kad su ti dali licencu da vozis kadilak
zoxthegreat
23. januar 2023. u 20.58
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.